Dodaj do ulubionych

darowizna - nowe przepisy

14.01.07, 14:44
Planuje przepisanie na bliską osobe sporego mieszkanka w formie darowizny.
Obecnie to są duże koszty notarialne, sądowe i podatkowe.
Słyszałem, że od 2007r. miała obowiązywać nowa ustawa tnąca te koszty.
Czy ktoś wie coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: darowizna - nowe przepisy 14.01.07, 16:28
      Od początku roku 2007 obdarowany nie płaci podatku od darowizny, ale tylko w I
      grupie pokrewieństwa, która w tym wypadku jest jeszcze zawężona. Pod warunkiem
      zgłoszenia tego faktu do US w ciągu 30 dni. W przeciwnym wypadku płaci 19%
      podatku. Miała też być obniżona opłata notarialna:
      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_070108/nieruchomosci_a_5.html
      Pozostałe koszty bez zmian.

gospodarka.gazeta.pl/podatki/1,25044,3828535.html

a tu sobie policz: www.money.pl/banki/kalkulatory/koszty/
      • dracoon1 Re: darowizna - nowe przepisy 14.01.07, 18:34
        Bardzo dziękuję i pozdrawiam
      • java9 Re: darowizna - nowe przepisy 15.01.07, 16:54
        Piszesz o przekazaniu kwoty, która przekracza 9600 złotych,
        a dracoon1 pyta o darowanie MIESZKANIA .
        • jan-w Re: darowizna - nowe przepisy 15.01.07, 17:15
          Nieprawda. Napisałem o darowiznach dużej wartości. To się właśnie zmieniło od 1
          stycznia 2007. Cytat z podanego przeze mnie linku:

Od 1 stycznia 2007 r. spadki i darowizny przekazywane w ramach najbliższej
          rodziny (tzn. małżonka, rodziców, dziadków, dzieci, wnuków, pasierbów, ojczyma,
          macochy i rodzeństwa) są zwolnione od podatku. W całości. Nawet więc od bardzo
          wysokiej darowizny, choćby idącej w miliony złotych czy spadku o olbrzymiej
          wartości (np. pałacu czy dzieł sztuki), nie trzeba już płacić podatku. Ani złotówki.

Aby nie zapłacić podatku od spadku lub darowizny:

- darowizny i spadki przekraczające 9637 zł (od jednej osoby w ciągu pięciu
          lat), trzeba w terminie miesiąca zgłosić "właściwemu naczelnikowi urzędu
          skarbowego", czyli naczelnikowi urzędu, w którym się rozliczasz z podatków. Przy
          spadku - termin na zawiadomienie naczelnika liczy się od dnia uprawomocnienia
          się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku.
    • mima30 Re: darowizna - nowe przepisy 15.01.07, 14:27
      Niestety, ulga obowiązuje pod pewnymi warunkami, dokładnie określonymi w art.
      16 ustawy u podatku od spadku i darowizn np. obdarowany nie może mieć prawa do
      innego lokalu mieszkalnego. Proszę zerknąć na wyjaśnienia przepisów na stronie
      internetowej Ministerstwa Finansów.
      • jan-w Re: darowizna - nowe przepisy 15.01.07, 17:38
        Nie miałem na myśli zwolnienia do 110m2 opisanego w art.16, rzeczywiście z
        licznymi ograniczeniami, ale z art 4.a pnt 1 dla naprawdę najbliższej rodziny,
        wprowadzone od 1/1/2007.

tinyurl.com/y8x93v
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka