bozena1978 02.06.04, 23:56 niedlugo mam zostac matka chrestna corki kuzyna. poradzcie, co kupic dziewczynce na chrzciny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pinik Re: CHRZEST 02.06.04, 23:58 zajrzyj do wyszukiwarki (byly juz takie posty). Odpowiedz Link Zgłoś
maginda Re: CHRZEST 03.06.04, 09:34 Przy okazji chrzcin mojego synka zauważyłam, że są dwa "trendy": 1. od chrzestnej i jednych dziadków synek dostał rzeczy "bardzo materialne": łóżeczko turystyczne (po konsultacji z nami) i krzesełko do karmienia (trochę musiało poczekać) 2. od chrzestnego zaś i od drugiej babci dostał rzeczy związane ze sferą duchową: piękny obrazek (Matka Boska z Dzieciątkiem tłoczone w srebrze) i album "pierwszy rok życia dziecka" (do wypełnienia przez rodziców), łańcuszek z krzyżykiem. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: CHRZEST 03.06.04, 12:03 Witam, Miałam ostatnio podobny dylemat... Dla chrześniaka (1,2roku) zakupiliśmy 1. Biblia dla wszystkich, Vocatio ale wydanie 1999 (60zł), jest znacznie ładniejsze niż 2000. Kupowałam w Wola Parku ale możesz tę pozycję zobaczy tutaj: www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=259738&ret=wys52060345 2. Srebrną łyżeczkę z wygrawerowaną datą i godziną urodzin, wagą i wzrostem (140zł) 3. Chcemy dokupić jakiś prezentw postaci zabawki typowo dla dziecka na chwilę obecną. Także możesz pomyśleć o czymś odpowiednim do wieku dziewczynki. Ja osobiście jestem przeciwna wszelkim "złoceniom", łanćuszkom, krzyżykom, itp...uważam, że dla niemowlęcia czy nawet kilkulatka jest to prezent niezbyt odpowiedni, bo i tak dziecko tego nie będzie nośić. Jeśli już, to dopiero na komunię, kiedy rzeczywiście będzie mogło tę rzecz założyć. Oczywiście łyżeczka i Biblia też nie są na "zaraz" ale łyżeczka to taka pamiątka wydarzenia na całe życie, typowy symbol, a Biblia, piękna, z obrazkami, typowo dla dzieci, to podstawa do rozmowy o sprawach wiary od momentu kiedy dziecko zaczyna lubić oglądać książeczki. Natomiast uważam, że miło jest jak dziecko dostanie coś z czego naprawdę ucieszy się w obecnej chwili i myślę, że bez względu na to, co "poważnego" się kupuje to warto jakąś, choć drobną, zabaweczkę "na teraz" dziecku kupić. Oczywiście w różnych miejscach panują różne zwyczaje - myślę, że mimo wszystko trzeba rodziców dziecka o to zapytać, w niektórych rejonach Polski przyjęte jest, że chrzestna kupuje ubranko do chrztu a chrzestny płaci za zdjęcia i kupuje święcę. Pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: CHRZEST 03.06.04, 12:04 Aha, zapomniałam dodać, że srebrne łyżeczki można zamówić pod adresem www.silverpoint.pl G. Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: CHRZEST 04.06.04, 10:31 Kontrpropozycja dla pamiatkowej łyżeczki, to srebrny smoczek z wygrawerowana data urodzin, itp, który otwiera się, a wśrodku jest miejsce na pierwszego mleczaka, który kiedyś wypadnie. Takie cudeńka widziałam na allegro. A z pamiątkowych rzeczy moja córka dostała miniaturową figurkę Svarowskiego - dziecięcą laleczkę (wys. ok 2,5 cm). Z kolekcji The First Years Svarowskiego są jeszcze figurki kołyski, smoczka, grzechotki, wózka niemowlęcego, itp. Ceny figurek od 60 zł (buciki niemowlęce). Uważam, że to nietypowy, ale przepiękny prezent (figurki te są bardzo cenione przez kolekcjonerów, z biegiem lat zyskują na wartości, a każda ma swój numer i certyfikat). Odpowiedz Link Zgłoś
akve Pytanie do pia_ 04.06.04, 23:14 ja rownież zapytuje Gdzie można zobaczyć(zamówić ,kupić?)figurki Svarowskiego? Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
pinik Re: Pytanie do pia_ 04.06.04, 23:26 Hej, swarovski sie tak pisze! Moze teraz cos w necie znajdziecie. Odpowiedz Link Zgłoś
pinik Re: Pytanie do pia_ 04.06.04, 23:28 www.swarovski.com/SVK_Relaunch/CDA/navigation/nav_idx/0,2814,language%3Dde%26channel%3D57%26nav%3D0%26subChannel0%3D58,00.html?cgitm=1086384325004 Odpowiedz Link Zgłoś
akve Dziękuje pinik :-) 06.06.04, 00:20 Brak mi słów uznania dla Ciebie ,pinik ! Tylko JAK ja moge to kupic z Polski i ile to kosztuje? Pozdrawiam Ewa ewka34@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Figurki Swarovskiego 08.06.04, 10:20 W Warszawie chyba w Galerii Mokotów, a we Wrocławiu w Salonie Wystawienniczym Wrocławskiego Produktu przy ul. Wita Stwosza 37-38, tel 071/342-57-18, www.swwp.pl, e-mail: salon@swwp.pl. W kwietniu taka laleczka kosztowała 155 zł, ale były to jeszcze ceny ze starej dostawy. Odpowiedz Link Zgłoś
akve Re: Figurki Swarovskiego 09.06.04, 00:03 Bardzo dziękuję Chyba coś zakupie,bo mi się Swarovski spodobał a go nie znałam. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: Figurki Swarovskiego 09.06.04, 11:14 W rzeczywistości te figurki sa jeszcze piękniejsze niż na stronie internetowej, a zwłaszcza laleczka, bo jest z dodatkiem matowego szkła. Tylko o ile wiem w Polsce nie są dostępne wszystkie modele, ale i tak jest z czego wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś