bbuziaczekk 13.01.12, 18:50 Synek za 2 tygodnie konczy 3 lata. Dostanie rower i do niego chcialam dokupic jeszcze jakies gry/zabawki edukacyjne. Bardziej moze o gry wiec pytanie jakie polecacie, co sie sprawdzilo u waszych dzieci w tym wieku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 18:51 Jakie gry i jakie zabawki sie sprawdzily u waszych 3 latkow. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 19:05 Puzzle, klocki. Trochę się najeżam jak widzę "zabawki edukacyjne" W tym wieku warto pozwolić dziecku na zabawę niesterowaną, swobodny eksperyment... Mój syn (3,5) najlepiej się bawi już od półtora roku: sznurkami (w tym linką holowniczą), patykami, pudłami, butelkami, osłoną na twarz do koszenia, słuchawkami budowlanymi, stetoskopem prawdziwym i bandażami, wieszakiem, pluszakami. Buduje różne zapory, konstrukcje, gasi pożary, wygania potwory. Kup dziecku coś co lubi. A ono już dorobi do tego "edukacyjność" z pomocą swojej dziecięcej kreatywności i fantazji. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 19:32 Klocki ma rozne. Puzzle ma ale go nie interesuja. Wszelkie inne zabawki/nie zabawki tez uzywa takie jak wymienilas np skrzynka z narzedziami taty itp rozne rzeczy ktore sobie znajdzie w domu. Bardziej mi chodzi o jakies gry typu nauka kolorow, ksztaltow czy inne tego typu rzeczy, dobieranie w pary obrazkow itp Czy warto i czy sie sprawdzily i jakie. Lub jakies inne pomysly. Bo zabawek i nie zabawek to ona ma duzo. Zabawkami niesterowanych moj prawie 3 latek bawi sie non stop i nie musisz sie najezac bo nie tego dotyczy temat. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 20:26 > Bardziej mi chodzi o jakies gry typu nauka kolorow, ksztaltow czy inne tego typ > u rzeczy, dobieranie w pary obrazkow itp ma 3 lata i kolorow nie zna? hmmö..szybka nauka... mama plus m&msy... mama bierze m&ms kladzie na stole i pokazuje ktore sa niebieskie, zielone, czerwone.. i np jednego dnia moze zjesc same zolte... innego ma odzielic zolte od zielonych .. i takie tam..w nagrode moze zjesc kilka... llepij kup cos co go zainteresuje na dluzej i pozwoli na ruszenie wyobraznia..np namiot w ksztalcie rakiety... chyba w ikei byly.. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 20:33 No wlasnie nie zna! Bezblednie potrafi tylko czerwony nazwac. Nie potrafie go nauczyc na niczym. Co sie nauczyc to za chwile zapomni i strzela. Mowi byle jakis kolor byle "na odczepne" potem nauczy sie kilku kolorow po czym znowu zapomina. Ona raczej bardziej niz nzwac kolor to potrafi pokazac np wezme niebieski klocek i zapytam jaki to kolor to on bedzie sie rozgladal po pokoju i np na pilocie od tv pokaze mi niebieski guzik i powie "taki jak to" albo wezme zolty klocek a on go nie nazwie tylko powie mi "taki jak slonce" Liczenie - 1,2,8,5 itd mowi co mu akurat slina na jezyk przyniesie i nie ma zamiaru za mna powtarzac. Jedynie ksztalty kolko, kwadrat, trojkat, prostokat potrafie czasem bezblednie nazwac ale np jaki ksztalt ma pilka to juz nie powie. Odpowiedz Link Zgłoś
basca_basca Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 20:51 Trzeba pamiętać, ze dzieci maja pewne indywidualne fazy wrażliwości na naukę jakiś rzeczy/czynności. Być może syn akurat był zainteresowany nauką innych czynności. I najlepiej na tych rzeczach skupić uwagę, rozwijać: woli poznawać marki samochodów. Ja na pewno nie stosowałabym presji, w tym przypadku raczej nie kupowałabym gier związanych z kolorem. Raczej odczekała jakiś czas, a być może wtedy dziecko zajawi temat No i można - zamiast pytać syna o kolory - samemu opisywać rzeczy (widzę czerwony samochód), ale nie w nachalny sposób Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 14.01.12, 10:24 To zawsze mozesz dawac mu tez wybor...wolisz niebieskiego czy zielonego m&m. Ktora bluke wolicz..zielona czy niebieska..itd... I czekac od odpowie kolorem.. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 20:36 A wogole nie ma 3 lat jeszcze 3 lata skonczy 26 stycznia dokladnie No ale wiem.....bardzo duzo dzieci zna fo fakt choc nie wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 14.01.12, 12:22 mlody zna od kiedy mial...ciut ponad 2 lata..ale to nie dzieki mnie tylko w przedszkolu sie nauczyl. opiekunka wlansie na m&m uczyla... kladla na stole i robila runde. Mowila kolor i jezeli dziecko pokazalo wlasciwy to moglo zjes. Potem bylo odwroctnie. Pokazywala m&m sa..a dziecko musialo koloro powiedziec...jak powiedzialo to zjadalo..jak nie..to nastepne w kolejce )) Odpowiedz Link Zgłoś
basca_basca Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 19:35 "zabawki edukacyjne" - to trochę pojęcie worek. Ja np wymienione puzzle nazwałabym zabawka edukacyjną. > Trochę się najeżam jak widzę "zabawki edukacyjne" W tym wieku warto pozwolić dz > iecku na zabawę niesterowaną, swobodny eksperyment... Można dziecku pozwolić na taką niesterowaną zabawę i można tez pokazać, ze są zabawy z pewnymi regułami - na jego miarę - jak np puzzle. Oczywiście nie wymuszając na siłę takiej zabawy i nie poprawiając nieustannie dziecka, jeśli "niewłaściwie się" bawi. Takie zabawy uczą np. że niektóre czynności wykonuje się wg pewnego porządku - czyli uczą czegoś co jest niezbędne w normalnym funkcjonowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 21:05 ,"zabawki edukacyjne" - to trochę pojęcie worek. Ja np wymienione puzzle nazwałabym zabawka edukacyjną.> No bo to jest zabawka edukacyjna Odpowiedz Link Zgłoś
basca_basca Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 21:32 No w takim razie nie wiem co w nich takiego złego Moja córka jak dostała pierwsze proste puzzle, to układała je z tysiąc razy - najpierw dlatego, że było to dla niej wyzwanie, a później z dumy, że umie i widać konkretny efekt. Podobnie było z przechodzeniem prostych labiryntów. Rysowałam jej tego sporo na jej własną prośbę. O klockach nie wspomnę IMO dzieci lubią takie wyzwania odpowiednie do ich możliwości, czyli takie w których w miarę szybko odnoszą sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 14.01.12, 20:02 > No w takim razie nie wiem co w nich takiego złego< Nie lubię samej nazwy , bo - na dobrą sprawę wszystko jest edukacyjne. Jak dziecko bawi się samochodem, to też jest forma edukacji. - użycie słowa edukacyjny znaczy, że chcemy edukować dziecko (czyli zakładamy, że dziecko ma jakieś niedobory i że trzeba je wyrównać lub prześcignąć rówieśników) Wiem, że się trochę czepiam, to po to by nie było nudno Generalnie wszyscy chyba uczymy i dbamy o rozwój dzieci i wszelkie chwyty dozwolone, byle dziecko z tym szczęśliwe było. I dobrze, gdy dziecko ma jak najbardziej różnorodne zabawki i gry, by mogło wybrać coś, co je interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
basca_basca Żeby nie było nudno;) 14.01.12, 20:55 Edukacja znaczy (z łac) wychowanie, a nie wyrównywanie niedoborów I jak podaje Wikipedia pl.wikipedia.org/wiki/Edukacja - kładzie nacisk na zdobywanie wiedzy - kształci - czyli IMO formuje dziecko do stania się "pełnoprawnym członkiem społeczeństwa" - czyli osobą, która zna i przestrzega zasady danego społeczeństwa/kultury, dzięki czemu nie jest przez to społeczeństwo/kulturę odrzucone. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 19:27 Wszelakie gry Granna - mądre i edukacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 19:37 gra spadajace mapki Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 20:10 No wlasnie....pojecie worek....dlatego chce wiedziec jakich "rzeczy" edukacyjnych uzywaly wasze dzieci w tym wieku. Bo wlasnie dlatego ze to jest pojecie "worek" to nie mam pojecia w co zainwestowac.... Puzzle jak pisalam nie interesuja go a ma takie te duze z Lidla, raz ukladal na poczatku i wiecej nie chce. A pozatym tym nie moge juz zbytnio pozwolic mu na bawienie sie byle czym poniewaz mam jeszcze corke prawie 14 miesieczna wiec wiadomo wszystko chce i wszystko pcha do buziaka, wiec wieloma rzeczami przy niej bawic sie nie moze, jedynie jak mloda spi. To wtedy rysuje farbami, wycina nozyczkami, czy bawi sie innymi rzeczami. Mlody nie lubi sie uczyc, nie interesuje go to, nie potrafi sie skupic.... Nie potrafie go nauczyc kolorow, ksztaltow, liczenia do 3. Tylko nie piszcie ze ma czas....bo wiekszosc dzieci w tym wieku cos juz potrafi. Dlatego chcialabym wlasnie jakies edukacyjne gry. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 20:14 A naprzyklad co myslice o takiej grze allegro.pl/przedszkolak-edukacyjna-gra-elektroniczna-kurier-i2032276310.html Czy to bedzie odpowiednie juz dla dopiero co 3 latka czy raczej dla starszego bo pisza ze niby od 3 lat a inni ze od 4 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 20:28 mysle, ze za skomplikowana na 3 latka Odpowiedz Link Zgłoś
emitka1.1.9 Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 21:41 camel_3d napisał: > mysle, ze za skomplikowana na 3 latka no... drewniany miecz to to nie jest ale mysle ze 3latek da rade Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 21:07 A kolejkę ma? Taką drewnianą, w stylu ikea, albo z allegro (jest wiele elementów i taniej, a jakość porównywalna) Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 21:29 Z Ikei ma Mule (ktora sie wogole nie bawil i nie bawi) Ma klocki drewniane te z wozeczkiem to tez sie nimi nie interesuje (przejela ze mloda) Wogole to moje dziecko jest skomplikowane bo niczym szczegolnym sie nie interesuje. Wszystko jest na 5 minut. Dlugo to i owszem potrafi sie zabawic.....skrzynka z narzedziami taty! Mial swoj zestaw narzedziowy ale juz zostalo z niego niewiele . Ma obrazkowe duze domino (po 3 minutach ukladania z nami sobie idzie) Bajkami w tv zainteresowal sie dopiero jakis krotki czas temu (moze ze 2 m-ce temu) wczesniej go wogole nie interesowaly. Chyba jakis skomplikowany egzemplarz mi sie trafil Znalazlam pare gierek ale nie wiem czy to jest warte zakupu i czy go to zainteresuje wogole. allegro.pl/memory-color-gra-w-kolory-dla-najm-kurier-i2051418814.html allegro.pl/edukacyjna-4-w-1-ksztalty-kolory-litery-cyfry-i2041449861.html allegro.pl/tecza-gra-w-kolory-rozpoznawanie-kolorow-i2042679408.html Mysle czy taka mozaika by mogla byc? czy raczej nie bedzie jeszcze odpowiednia ? allegro.pl/mozaika-mala-cztery-kolory-smily-sklep-gdynia-i2004352821.html Odpowiedz Link Zgłoś
basca_basca Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 21:38 > Znalazlam pare gierek ale nie wiem czy to jest warte zakupu i czy go to zainter > esuje wogole. tego nikt nie wie, dopóki nie sprawdzisz Skoro lubi narzędzia, to może przybijanki: allegro.pl/stuku-puku-granna-przybijanka-ukladanka-i2048864554.html allegro.pl/przybijanka-z-gwozdzikami-hit-goki-i2038967201.html Ale trudno oczekiwać, ze 3-letnie dziecko będzie się wieki (czyli dłużej niz 5 minut) bawiło samo Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 21:49 O ta przybijanki jest swietna nie widzialam tego ale mysle ze to by sie spodobalo Za jeszcze z Ikei przybijanke i bardzo to lubi ale to troche inna przybijanka jest. On nie musi sie bawic sam. Wystarczy ze dluzej niz 5 minut pobawi sie czyms z nami i to go zainteresuje i czegos sie nauczy z tego bo jak narazie to na dluzej niz 5 minut to potrafie go zainteresowac tylko zeszytem z zadaniami dla 2-latka, jak sie wciagnie to potrafi i ze 30 minut ze mna sie bawic jak oczywiscie ma kaprys i mloda nam nie przeszkadza Ale mysle ze ta przybijanka pierwsza bedzie super. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 21:51 Przepraszam za moja literowke i chinskie pisanie ale pisze szybko i mam pare klawiszy popsutych wiec troche literowek robie i nie sprawdzam. Odpowiedz Link Zgłoś
basca_basca Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 22:04 No widzisz, potrafi się skupić. jeśli lubi takie książeczki, to może pooglądaj też Logico Primo: www.przedszkolak.pl/doku/tabliczka%201.JPG www.edukacyjna.pl/lista.php?poddzial=385&PHPSESSID=2db10bda78db116fa2e2b86df3795304 My tego nie mamy, ale czytałam dobre opinie Odpowiedz Link Zgłoś
jerzozwierza Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 14.01.12, 08:50 No nie wiem, jak masz młodsze dziecko to Ci starszy może pinezkę zgubić gdzieś pod stołem, a to młode Ci ją zje. Mój (ale młodszy, 2,3) uwielbia nalepki, nie wiem, czy to edukacyjne. Kupowane oraz wytwarzane samodzielnie (malujemy kartki, potem wycinam i nalepiamy przy pomocy kleju). Mam wrażenie, że wszystkie zabawki są ecukacyjne- lego, puzzle, samochody do rozkręcania wiertarką... Każda zabawka czegoś uczy. To puzzle, które macie może mieć nieatrakcyjny obrazek dla Twojego synka. My dla badania zainteresowań chodzimy czasem do sklepów z zabawkami i dziecko ogląda sobie, co chce- a ja patrzę, czy coś go interesuje. Na dłuższą metę- tylko instrumenty Też polecam- w końcu edukacyjne! Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 14.01.12, 10:03 Gdybym miala tylko pod tym katem patrzec ze mloda to wlozy do ust to mlody musialby sie wiekszoscia rzeczy wogole nie bawic. Wiec tak tez zrobic nie moge patrzac tylko na mloda kosztem jej brata. On takimi rzeczami niebiezpiecznymi dla malej bawi sie glownie tylko jak ona spi czyli np malutkie klocki, wycinanie nozyczkami, farbki, male czesci itp. Albo jak jestesmy oboje z mezem w domu i jedno moze sie zajac jednym a drugie drugim Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 17.01.12, 20:00 cos podobnego miala moja corka w wieku dwoch lat. Dosyc szybko urwala kabelek. Co do "nauki" - najlepiej na spacerach np. liczcie kaczki w stawie, schodki po ktorych wchodzcie, slupy, latarnie, slimaki, co tam macie po drodze i co on lubi. Mozecie pokazywac samochody w okreslonych kolorach. Sa tez rozne filmiki typu brainy baby o kolorach. Jak on sie skupic nie potrafi to siedzeniem z nim nad grami niweiele pewnie wskorasz. Musisz wybrac odpowiednia dla niego forme "nauki". Im bardziej naturalnie i w zabawie, tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 20:23 drewniany miecz sie sprawdza....glowna zabawka wieczorem..wciaz klocki drewniane... Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 20:34 Drewniany miecz ? a co to ? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 14.01.12, 12:19 zapytaj meza)) sklepzoya.pl/user/images/miecz_zygzak.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
emitka1.1.9 Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 21:51 ktos wlasnie pyta o opinie gry "o rety krety" nie wiem czy edukacyjna ale jesli powalic mlotkiem lubi to moze w kreta? Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 22:10 Czytalam ten watek i ogladalam ta gre ale troche za droga Mysle ze na 99% zdecyduje sie na ta przybijanke ktora tutaj kolezanka wkleila a dokladnie tutaj znalazlam najtaniej allegro.pl/super-przybijanka-stuku-puku-granna-warszawa-i2044046837.html A i jeszcze przegladajac co sprzedajacy ma spodobala mi sie jeszcze jedna gierka allegro.pl/granna-kot-w-worku-planszowa-gra-edukacyja-i2046533525.html Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 13.01.12, 22:20 Przybijanka kupiona ;> Na koniec miesiaca dam znac czy sie spodobala i zrobila choc mala furore Odpowiedz Link Zgłoś
puellae_2007 Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 14.01.12, 06:34 Mam styczniowego 3 -latka. Hitem są: -stuku puku z granny -od jakiegoś czasu już gra w kolory -tęcza z granny -bim bom-gra o dzwiękach z granny-nogi stonogi- ekstra! Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 14.01.12, 10:07 Dobrze wiedziec ze u kogos Stuku puku sie sprawdza kupilam wiec zobaczymy. gra kolory z teczy ogladalam i juz prawie kupilam ale to stuku puku mnie bardzije zainteresowalo wiec bedzie w pierwszej kolejnosci Odpowiedz Link Zgłoś
morgany Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 14.01.12, 07:18 mój 3-latka skończy pod koniec marca. kolorów i kształtów nauczył się wprawdzie w wieku niecałych 2 lat, ale od pół roku bardzo lubi grę FIGURAKI Granny. Niby od 3 lat, ale jak się ją troszkę zmodyfikuje to pasuje i do młodszych. Są tam różne plansze-obrazki, które, mówiąc w dużym uproszczeniu, należy wypełnić odpowiednimi kształtami i kolorami. Polecam. Aha, nie wiem jaki rowerek dostanie, ale kupcie do niego lampy, jeżeli ich nie ma, u nas super zachęta na wyjścia na spacery w ponure, bezśnieżne dni A tak nawiasem mówiąc, to dzieciom w tym wieku raczej zabawki edukacyjne potrzebne nie są, mają one już tak bogatą wyobraźnię, że ze wszystkiego wymyślą coś fajnego gry planszowe natomiast się przydają do wspólnej zabawy z rodzicami. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 14.01.12, 10:09 Lamp chyba nie ma raczej. Jescze go nie poskladalismy. Ale pomysl dobry, dokupimy na wiosne Odpowiedz Link Zgłoś
morgany Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 14.01.12, 16:23 ta lampa to na ciemne popołudnia zimowe chyba, że już nie wychodzicie na spacery jak zmrok zapadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 14.01.12, 18:12 Tata mu ze swojego rowera zamontuje lampke jak bedzie trzeba. Wiec kupowac nie trzeba Na rowerze jeździl bedzie dopiero wiosna. Teraz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 14.01.12, 10:10 Mi wlasnie glownie chodzi o te gry takie zeby mogl sie bawic razem z nami i przy okazji uczyc. Wyobraźnie to on ma wiec to swoja droga ale tu chodzi o wspolna gre/zabawe i nauke w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 14.01.12, 13:49 Ok na nastepnych zakupach kupimy m&m`sy i sprobujemy w ten sposob Moze jak gumy mamba w nagrode nauczyly go ekspresowo robic kupe na nocnik to i moze cukiereczki w nagrode naucza go ekspresowo kolorow Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 14.01.12, 19:23 W ostatnim albo ostatnim "Wprost" jest fajny artykuł o zabawkach i manipulowaniu dziećmi i rodzicami oraz min o zabawkach "edukacyjnych" - wystarczy do pluszowego misia przyszyć/przykleić aplikację z cyferkami i juz mamy "zabawkę edukacyjną" a ludzie się na to łapią I że najbardziej edukacyjnymi zabawkami są zwykłe klocki, piłka i patyk. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 18.01.12, 22:28 Swiezo upieczony 3 latek jest za maly na Lego (chyba ze Duplo) Mamy Lego zwykle dla dzieci w wieku 4+ dostal pod choinke ale za male te klocuszki sa i nie potrafi sie tym jeszcze bawic. Kilka razy bawil sie ze mna to zabawa polegala na tym ze wybieral klocki tego samego koloru i ukladal sobie na kupce. Albo ja cos budowalam a on klocki rozkladal. Klocki zostaly schowane i poczekaja rok. Odpowiedz Link Zgłoś
koraba30 Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 26.01.12, 10:10 Kupiłaś jakies juz układanki/gry? Jak to stuku puku sie sprawdza? Warte zakupu? Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 26.01.12, 10:50 Kupilam stuku puki i tecza Jeszcze nie wiem jak sie sprawdzi bo mlody jeszcze nie dostal tego. Dzis ma urodziny wiec popoludniu to dostanie. Dam znac za 2 dni jak sie sprawdzaja Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 27.01.12, 21:51 Jeżeli lubi układać to fajne są takie allegro.pl/granna-gra-madry-zamek-gratis-warszawa-i2073002448.html Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 27.01.12, 23:07 Nie lubi ukladac, puzzle i klocki go denerwuja jak mu nie wychodzi, nie ma cierpliwosci do tego. Co do Stuku Puku to wiec bardzo sie spodobalo. Bawil sie wczoraj i bawil sie dlugo dzisiaj z dziadkiem. Obrazkowo jeszcze sam od siebie nie umie ukladac tak jak pokazane ale wbija sobie je byle gdzie (gdzie miejsce na tabliczce) Woli wpinac pinezki palcami niz mloteczkiem bo mu tak lepiej (mloteczka czasami uzyje) ale fajniej jest palcami. Tabliczka korkowa jest bardzo malutka wiec mysle o kupieniu wiekszej. Ksztalty sa tekturowe wiec niezbyt trwale bo szybko dziecko to poniszczy. Gry Tecza jeszcze nie uzywalismy Ale musze powiedziec ze cena za 1 gre z tej firmy jest gruuuubo przesadzona!!! Nie wiem za co sie tam placi? chyba tylko za nazwe firmy bo wszystko tam jest tekturowe i jest tego bardzo malutko. Za taka cene powinno to byc plastikowe trwalsze niz kawalek tektury. Cena 30-35 zl jest przesadzona grubo. Jesli juz to cena 15 zl i tak bylaby cena wysoka za ten kawalek tekturki W ukladance Stuku Puku mozna wymyslic sobie inna zabawe. Ksztalty byly wyciete w tekturce i wyciagalo sie je z niej. W tekturce zostaly dzury po tych roznych ksztaltach wiec wymyslilam mlodemu zabawe ze moze sobie ta tekturke polozyc na kartce i odrysowywac ksztalty na kartce tez mu sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
basca_basca Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 28.01.12, 13:10 No akurat wpinanie pinezek palcami jest równie edukacyjne jak młoteczkiem ćwiczy chwyt pęsetowy - potrzebny do pisania. Co do ceny - to też mam takie wrażenie że za duża, choć ja akurat wolę tekturę niż plastik. Co do puzzli to u nas hitem było "Rok na wsi. Moja pierwsza książeczka z obrazkami i puzzlami" www.bookmaster.pl/rok,na,wsi,moja,pierwsza,ksiazeczka,z,obrazkami,i,puzzlami/bob,bampton,gisela,fischer/ksiazka/471188.xhtml Atutem były ciekawe ilustracje z różnymi maszynami rolniczymi, duża łatwość - ramka, 6 elementów i ilustracja pod spodem puzzli ułatwiająca układanie. Minusem jest słaba wytrzymałość, nie jest to książeczka na lata, ale też cenę ma adekwatną. No i przed daniem dziecku trzeba samemu powyciągać puzzle, bo czasami zdarza się, ze są przyklejone delikatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Gry/zabawki edukacyjne dla 3-latka 28.01.12, 03:10 A musi byc koniecznie edukacyjna? Na urodziny, gwiazdke kupuje bardzo nieedukacyjne. Ten smrodek edukacyjny, bo dziecko nie moze sie juz po prostu bawic, MUSI sie od kolyski edukowac. Odpowiedz Link Zgłoś