Dodaj do ulubionych

Nosidło Mei Tai

01.08.12, 11:00
Chciałabym dokonać zakupu nosidła Mei Tai dla malucha i zastanawiam się na ile jest ono wytrzymałe i jak długo człowiek jest w stanie nosić dzieciaka (do jakiego wieku, wagi). Chodzi mi bardziej o takie, które są dla dzieci już około półrocznych i żeby starczyło w miarę jak najdłużej. Jeśli możecie się podzielić jakimiś opiniami i polecić producenta, to będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • lawendax Re: Nosidło Mei Tai 01.08.12, 11:03
      Wszystko zależy od wieku i wagi dziecka. Mei Tai zazwyczaj szyje się na wymiar, ale za to dziecko z niego wyrasta.
      Bardziej "długoterminowym" zakupem będzie nosidełko ergonomiczne.
      Zajrzyj na forum dotyczące noszenia dzieci smile : forum.gazeta.pl/forum/f,44603,Kawalek_szmaty_chusty_i_.html
    • afork Re: Nosidło Mei Tai 01.08.12, 11:15
      ja również polecam nosidło ergonomiczne (miałam chusty i mei-tai - w ergonomicznym noszę nadal, najbardziej mi odpowiada)
    • e-bellatrix Re: Nosidło Mei Tai 01.08.12, 11:18
      Najpierw mieliśmy chustę długą wiązaną, później jak dziecko miało ok 6 miesięcy kupiłam Mei Tai'a u jednej z dziewczyn które szyją i sprzedają przez internet. Zwracałam uwagę na to żeby szelki które rodzic ma na ramionach były wypełnione miękką gąbką i mieliśmy uszyte na zamówienie dłuższe pasy o 30 cm niż standardowo.
      Nasze dziecko nosiliśmy do roczku z hakiem, ale to dlatego że jak zaczęło samo chodzić, to wolało być samodzielne niż przywiązane do rodzica. Bardzo sobie MT chwaliłam, szybciutko się wiąże i jest wygodne.
      • e-bellatrix Re: Nosidło Mei Tai 01.08.12, 11:19
        Nie miałam ergonomicznego więc nie mam porównania.
    • 2007e Re: Nosidło Mei Tai 01.08.12, 11:26
      Znalazłam nosidełka firmy LennyLamb, które mi się spodobały, co prawda nie znalazłam opisu, żeby były ergonomiczne. A jak to wygląda w przypadku osób szyjących na zamówienie, czy one szyją profesjonalnie. Możecie kogoś polecić.
      • lawendax Re: Nosidło Mei Tai 01.08.12, 11:39
        Kiedyś szyłam mojej córce MT u Myrry: galeriaagrafka.blogspot.com/ Mogę polecić, byłam zadowolona, Mei Tai był ładnie wykonany. Panel do Mei taia dostarczyłam sama - przeznaczyłam na niego moją ukochaną chustę Hoppediz Katmandu, reszta była z brązowego sztruksu. MT był piękny! Córa miała wtedy koło pół roku. Po skończeniu roczku przez Lilę MT sprzedałam na bazarku chustowym i przesiadłyśmy się na Manducę i nosimy do teraz (córa ma już 3,5 roku wink)
        • lawendax Re: Nosidło Mei Tai 01.08.12, 11:44
          Znalazłam nawet na blogu w archiwum naszego Mei Tai - eh aż wspomnienia powróciły smile))
          galeriaagrafka.blogspot.com/2009/09/mt-katmandu.html
        • 2007e Re: Nosidło Mei Tai 01.08.12, 11:57
          awendax napisała:
          Po skończeniu roczku przez Lilę MT sprzedałam na bazarku chustowym i przesiadłyśmy się na
          Manducę i nosimy do teraz (córa ma już 3,5 roku wink)

Hmm... Właściwie to strasznie krótko ten mei tai wam służył. Chciałabym, żeby starczył chociaż do 2,5 roku dzieciaka. Spoglądnęłam na nosidła maducy (co prawda szybko), ale wyglądały jak dla malucha. Coś chyba w błędzie jestem. Szukam czegoś sensownego i wygodnego, ale nie mam zamiaru kupować 5 nosideł, bo to moje ostatnie dziecko. Chciałabym, żeby służyło nam w dalszych podróżach i nie godzinę tylko więcej.
          • kinga_owca Re: Nosidło Mei Tai 01.08.12, 12:29

2007e napisała:

> Spoglądnęłam na nosidła maducy (co prawd
            > a szybko), ale wyglądały jak dla malucha. Coś chyba w błędzie jestem. Szukam cz
            > egoś sensownego i wygodnego, ale nie mam zamiaru kupować 5 nosideł, bo to moje
            > ostatnie dziecko. Chciałabym, żeby służyło nam w dalszych podróżach i nie godzi
            > nę tylko więcej.

manduca to najlepszy dzieciowy zakup jaki poczyniłam
            syn był noszony od 3 miesiąca życia, na długie górskie wyprawy, po mieście
            w te wakacje mając prawie 4,5 roku (19kg, 110 cm) jeszcze na górskich wędrówkach pomocniczo podwożony w manduce na plecach taty smile
            jesli chcesz jedno porządne nosidło to ja polecam manducę własnie

jesli chciałabys real-foto z pasażerem w różnym wieku to napisz na mój gazetowy to Ci wyslę
    • anusiak1219 Re: Nosidło Mei Tai 01.08.12, 13:49
      My co prawda nasze Mt już sprzedaliśmy (synek nie był zainteresowany noszeniem), ale szczerze polecam. Co do granicy wiekowej-dopóki pasażer będzie miał chęć, co do granicy wagi -póki plecy wytrzymają. Mój waży obecnie ponad 16 kg więc byłoby z pewnością zbyt ciężko.

Nasze MT szyliśmy na zamówienei u pathi pathi.pl/pl/ Byłam baaaaaaaaaardzo zadowolona. można tez poszukać info na Chusto forum wink
      • gibon301 Re: Nosidło Mei Tai 01.08.12, 15:55
        my też miałyśmy najpierw chustę wiązaną, później na krótkie wypady kółkową, aż w końcu kupiłam MT i właściwie już tylko tego używamy (często du usypiania jak córka ma zły dzień). myślę, że jeszcze nam posłuży bo moje dziecko jest raczej drobne, a bardzo lubi się przytulać więc noszenie jest wciąż ok (choć nie tak jak własne nogi)ale jestem przekonana że jeszcze nam posłuży.
        • gibon301 Re: Nosidło Mei Tai 01.08.12, 15:57
          a i córka ma obecnie 28miesięcy
          • mmala6 Re: Nosidło Mei Tai 01.08.12, 16:42
            w manduce nosiliśmy syna jak miał 1.5 roku (mąż dawał radę kilka godzin w górach, oczywiście z przerwami), potem jak miał 2 lata. Koleżanka nosi nadal ponad dwulatka. Nasz syn ma teraz prawie 2.5 i waży ponad 13kg i nadal jest noszony w manduce (oczywiście okazjonalniewink). Więc manduca jest praktycznie na całe życie noszone dzieckasmile
            • dolores12 Re: Nosidło Mei Tai 01.08.12, 17:51
              Moja córka, noszona w chuście wiązanej od 3 miesiąca życia, nie chciała do mei taia, kiedy już wysiadła z chusty i nauczyła się chodzić. Szkoda, bo ładny byłwink
    • nikaes Re: Nosidło Mei Tai 01.08.12, 18:26
      mam polecane wyżej nosidło od Pathi - nr 133 z galerii na: pathi.pl/pl/ - nosidło jest dwu-rozmiarowe, więc odpowiednie i dla kilku-miesiecznego, jak i starszego dziecka.
      Gdybyś była zainteresowana to napisz na priv, to się jakoś dogadamy. Kolory o wiele ładniejsze niż na zdjęciu, piękna, ręczna robota smile
    • ilonsa Re: Nosidło Mei Tai 01.08.12, 22:00
      ja mam MT sztruksowego i w tym roku w górach nosiłam moją 4 latkę. Mt szyty na zamówienie jak młoda miała coś ok. roku. W zwykłym bawełnianym mt może być bardziej odczuwalny cięzar.
      Najlepiej przymierzyć i zobaczyć co Wam pasuje bo mi np. w madcuce było wygodnie tak gdzieś do 2 urodzin młodej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka