Dodaj do ulubionych

NEXT direct - zwrot, ktos robił ?

11.09.13, 11:10
Czy któraś z Was robiła zwrot do NEXT DIRECT? Jak to wygląda, czym odsyłałyście paczki - poczta polska i jak wyglada kwestia samego zwrotu pieniądze przekazuja na konto czy na karte kredytowa z jakiej było płacone i w jakim czasie. Proszę o wskazówki co i jak. Z góry dziękuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 11.09.13, 11:21
      podejrzewam ze nikt nie robił, za duże ryzyko i koszt wink
      Na rachunku (druk zwrotu)zaznaczasz powód dlaczego odsyłasz(kody),wkładasz do paczki,zaklejasz i naklejasz na paczce etykietkę zwrotną z kodem kreskowym. Odsyłasz pocztą polską, za paczke płacisz wg cennika (do sprawdzenia na stronie),ty ponosisz koszt odesłania-nie zwracają go.
      na odesłanie masz 28 dni od odbioru paczki.Proces zwrotu moze zająć do 28 dni.
      zwrot na konto karty jaką płaciłaś.Zachowaj dowód nadania dopoki nie zobaczysz uznania/zwrotu na karcie.
      do UK nie ma mozliwosci wysyłki przesyłki z zadeklarowaną wartością,jesli odsyłasz czegos wiecej jest ryzyko-ale to zawsze przy paczkach zagranicznych.
      doradzam sprzedaż na allegro jednak wink
      • malinkowa81 Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 11.09.13, 12:38
        dokładnie - przy koszcie (najtańszej) paczki rzędu 70zł wolałabym już sprzedać na All - nawet ze stratą
    • mamoholiczka Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 11.09.13, 13:28
      A ja robiłam zwrot kurtki latem. Nie opłacało jej sie sprzedać na Allegro.

Wysyłka listem ekonomicznym poleconym - zapłaciłam kilkanaście złotych. Tutaj macie cennik: cennik.poczta-polska.pl/usluga,zagraniczny_przesylka_listowa_polecona.html

Pieniądze były na koncie w ciagu 2 tygodni. Zwracają na konto/kartę, z której była płatność.
      • malinkowa81 Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 11.09.13, 13:37
        No tak, tylko w tym przypadku jest ryzyko, że list zaginie i wtedy nic nie zrobisz.
        Teraz w poleconych nie można wysyłać ciuchów w sensie, że robisz to na własne ryzyko, bez żadnego ubezpieczenia. Zresztą nie wiem czy w UK honorują coś takiego jak "polecony", ale co do tego ostatniego nie mam pewności.
        • patatajowa Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 11.09.13, 13:43
          honorują, jak najbardziej.
          z PL do UK nie możesz nadać przesyłki (listu czy paczki) z zadeklarowaną wartością,tzn jak jest cos drozszego to tego nie "ubezpieczysz" inaczej mówiąc i mozesz być sporo w"plecy"..
          • malinkowa81 Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 11.09.13, 14:31
            aha, dzięki za info - coś tam dzwoniło tylko nie w tym kościele wink - tak mi się obiło o uszy, że czegoś tam nie honorują
        • redcurrantpuffs Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 06.11.13, 13:58
          tak, w uk jest polecony i jest on honorowany. czyli jesli wyslesz cos poleconym z pl do uk to osoba odbierajaca ten list w uk bedzie musiala potwierdzic podpisem odbior przesylki.
          • patatajowa Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 06.11.13, 20:02
            w drugą stronę juz niekoniecznie jest tak samo wink
            zamawialam dwukrotnie z UK stroje kąpielowe,przesyłki rejestrowane, obydwa były w skrzynce,nic nie podpisywałam a nalepek listonosz tez z nich nie odkleił.
      • patatajowa Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 11.09.13, 13:38
        hmm, kilkanaście? tanio ci policzyli..
        jak to kurtka to zakładam ze przedział 500-1000 gram.Ekonomiczny wychodzi 26,60.
        byc moze sie opłaca przy pojedynczych ,małych i drogich rzeczach i jak przyjmą ci polecony-ale tu ryzyko podwójne bo jak to nie papiery to zwrotu kasy nie dostaniesz w razie czego.
        najtańsza paczka do UK do 1 kg ekonomiczna to 56 zł wiec trzeba sobie samemu skalkulować...
        • mamoholiczka Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 12.09.13, 11:07
          Lekka jesienna kurtka rozm. 92 smile

Gdyby wysyłka wyszła ponad 30 PLN to nie wysyłałabym jej tylko wystawiła na Allegro ze stratą.

Generalnie zgadzam się, że przy kilku rzeczach i wysyłce paczką zwrot się kompletnie nie opłaca. O ryzyku zagubienia jakoś nie myślałam wink
      • malinkowa81 Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 11.09.13, 14:33
        Wysłać można, ale wciąż to troszkę loteria czy dojdzie. smile
        • zona.102 Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 06.11.13, 11:49
          malinkowa ale Ty pleciesz glupoty, kazdy Twoj post w tym wątku jest anty i na nie -a zwracałaś kiedyś coś do Nexta czy tylko tak gadasz?

Zwracałam buty, wysłałam POLECONYM priorytetem czyli uwaga malinkowa UBEZPIECZONYM listem z urzędu tak jak kazdy polecony jest to 30x DPS czyli okolo 140-150zl i oddadzą Ci to bez szemrania jeżeli list zaginie.

Zapłaciłam około 16zł za wysyłkę.
          Dzisiaj będę po raz kolejny odsyłała buty bo ta ich rozmiarów mnie rozwala ale sprawa nie jest droga więc zaryzykowałam i kupiłam od razu dwa rozmiary.

• magdalenkaad Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 11.09.13, 18:38
        też robiłam zwrot spodni ; wysyłka jw. opisana, wszystko dotarło, kasa wróciła na kartę
        • jzie0 Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 25.09.13, 10:44
          Witam, mam pytanie czy oprócz podania kodu zwrotu czy coś jeszcze jest do uzupełnienia w formularzu zwrotu? Robie to poraz pierwszy a mam do zwrócenia buty, zaryzykuje przesyłkę bo buty kosztowały sporo, i faktycznie tak jak piszą na forum, jest prawdą, że jakość, wykonanie i wygląd MASAKRA!!!nie polecam butów, natomiast rzeczy dla dzieci, tj. ubrania - REWELACJA! Z góry dzękuję za pomoc!
    • ktozajalzyzyrafe Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 06.11.13, 12:50
      Ja robiłam zwrot i dostałam kasę na karte w ciągu 2 dni. Z tym, że ja robiłam zwrot bo się pomylili oni z rozmiarem, więc zwracali mi równiez za przesyłkę. Wysyłałam pocztą, kurierem się nie da, bo Next do zwrotów ma skrzynkę pocztową i kurierskie firmy nie chca przyjąć tego zlecenia (wiem, bo próbowałam - i tak Next płacił za przesyłkę, a byłoby szybciej i bezpieczniej).
      • zona.102 Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 06.11.13, 19:14
        A przypomnij bo patrze jak głupia na te nalepki smile
        Ta mała z kodem kreskowym naklejam na kopertę a resztę wkładam do środka? Oczywiscie zaznaczając powód zwrotu.
        • patatajowa Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 06.11.13, 20:05
          16 zł za polecony do UK? z butami? ile one waża? no nie chce mi sie wierzyc patrzac na cennik poczty...napisz ile wazył list i ile zapłaciłas ok?chyba ze to jakies balerinki malutkie dziewczece albo klapeczki...
          • zona.102 Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 06.11.13, 20:23
            Adidasy, rozmiar 8.
            Cena 16,30zl.
            Myślisz, ze bym tu celowo kłamała? Po co... przecież cennik jest na stronie.
            • patatajowa Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 06.11.13, 20:32
              ale skad wcale tak nie mysle, tylko dziwi mnie to bo wlasnie cennik przegladam.
              ale jak takie małe trampeczki to pewnie lekkie .
              • zona.102 Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 06.11.13, 22:13
                Fakt, ten przeskok cenowy miedzy do 500gr a powyzej 500gr jest bardzo duzy wiec pewnie jak buty duze czy tez ubranie ciezko to kiepsko ale jak 16zl to mozna zaplacic moim zdaniem.
      • zona.102 Re: NEXT direct - zwrot, ktos robił ? 17.11.13, 18:39
        ktozajalzyrafe a koszt wysylki tez oddali Ci na karte?
        Ja teraz robiłam zwrot z ich winy, mają pokryć koszt odesłania ale oddali na kartę tylko za ubrania a do kosztów wysyłki mam podać nr konta.
        Nie opłacalne dla mnie bo mój bank pociągnie 20zł za to, że dostane ten przelew (34zl).

Mogą mi przelać to na kartę czy nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka