gaga-sie 06.03.14, 21:25 Proszę o polecenie dobrej, dostępnej w PL oliwy. Dziś kupiłam kolejną, tym razem w Lidlu, jest gorzka jak nie powiem co. Wiem, że najlepsza jest od chłopa z Grecji, ale aktualnie nie wybieram się Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natalek79 Re: oliwa 06.03.14, 22:23 Do smażenia czy na zimno? Oliwa oliwie nierówna... Odpowiedz Link Zgłoś
natalek79 Re: oliwa 06.03.14, 22:26 Do sałatek polecam monini delicato - ma łagodny smak. Odpowiedz Link Zgłoś
slona78 Re: oliwa 06.03.14, 23:01 Którą kupiłaś w lidlu, że była taka gorzka? Ja właśnie lubię takie wyraziste. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: oliwa 06.03.14, 23:36 W długiej zielonej butelce, extra vergine, tania była, coś ok.11 zł, ale przeczytałam w necie,że nie jest zła. Ja też lubię smak oliwy, dlatego wolę ją niż np.olej lniany, ale ta aż szczypie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: oliwa 06.03.14, 23:44 Nazwa to Luccese tylko moja butelka bardziej kanciasta i napisy z przodu tylko po włosku. Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: oliwa 07.03.14, 08:06 ale chyba wszystkie extra vergine maja taki charakterystyczny posmak który nie każdemu odpowiada....osobiscie wole oliwę 3 gatunku,taka mieszaną z oliwą z wytłoków oliwnych.kupuje w lidlu najczęściej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: oliwa 07.03.14, 08:33 Posmak oliwek mi nie przeszkadza, a nawet pasuje. Nie lubię mocnej goryczy. We Włoszech kupowałam oliwy extra vergine i trafiałam na dobre, ale nazw nie pamiętam i przypuszczam, że na naszym rynku niekoniecznie bym na nie trafiła. Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: oliwa 07.03.14, 09:22 www.sfd.pl/Oliwa_z_oliwek_EXTRA_VIRGIN__pierwsze_t%C5%82oczenie-t217441.html z tego linku pierwsze zdjecie z 3 butelkami, pierwsza w rzędzie. widze ze podobno jest tez extra vergine pod tą marką ale przyznaje ze nigdy nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: oliwa 07.03.14, 10:29 Dzięki, właśnie tam piszą, że ta moja z Lidla jest najgorsza, jaką pili Odpowiedz Link Zgłoś
atuszew Re: oliwa 07.03.14, 11:17 Jeśli nie lubisz ostrego, gorzkiego smaku, zdecydowanie Monini Delicato. Nie jest tania, ale bywają niezłe promocje, najlepsze ceny widuję w Auchan (też internetowym) albo Realu, czasami dobre promocje ma Alma. Teraz akurat chyba w promocjach plaża. www.auchandirect.pl/sklep/artykuly/wyszukiwarka/96500354/Oliwa-Monini-Extra-Virgine-Delicato-0.75-l Odpowiedz Link Zgłoś
atuszew Re: oliwa 07.03.14, 11:19 A, i polecam też sieć sklepów Piccola Italia - być może nawet znajdziesz tam oliwy które znasz z Włoch. Kilka razy kupowałam, cenowo zbliżone do Monini, smak mi pasował (a też nie lubię goryczki w oliwie). Nie pamiętam niestety nazw, jest duży wybór a obsługa fachowa więc powinna doradzić. Odpowiedz Link Zgłoś