Dodaj do ulubionych

Nosidło TULA

28.01.15, 12:57
Założyłam taki wątek na chustach, ale tam cicho, może któraś mi pomoże tu smile

Mam problem z nosidłem Tula. Pożyczyłam do spróbowania i zobaczenia czy synowi się spodoba, ale mam problem. Syn waży 6 kg, czyli powinien używać wkładki dla niemowląt, bo bez to od 7 kg. Mam wkładkę chyba starego typu z takim klockiem piankowym, jak ułożę dziecko to tylne oparcie nie dosięga główki, a zgodnie z instrukcją powinno podtrzymywać głowę. Czy synek jest za duży na tę wkładkę? Pomóżcie proszę, bo w tym śniegu nie jestem w stanie wyjść z wózkiem w domu i nosidło miało ratować przed ukiszeniem się w domu smile

Obserwuj wątek
    • ewelina.90 Re: Nosidło TULA 28.01.15, 14:41
      A ile Twoje dziecko ma?
      Nosidła ergonomiczne są dla dzieci siedzących. Dziecko powinno mieć nóżki w pozycji zabki, tak ma w tej wkładce?
      Dla małych niemowlaków chusta to najlepsze rowiązanie. Dziecko ma najlepiej podtrzymany kręgosług i chusta dopasuje się idealnie do dziecka.
      Ewentualnie mai tai z wąskim panelem.
      • ewelina.90 Re: Nosidło TULA 28.01.15, 14:50
        Przyjęłam, że to małe niemowlę bo moje 6 kg ważyło mając 2,5 mca wink
        Może Twoje jest strasze.
    • agnieszka.kaz1 Re: Nosidło TULA 28.01.15, 15:16
      Dokładnie, Tulą jest dla samodzielnie siedzących niemowlaków. Chusta tkana była by najlepszym rozwiązaniem. Generalnie nosidło nigdy nie dopasuje sie dobrze do dziecka.
      • reina13 Re: Nosidło TULA 28.01.15, 15:21
        Chyba się moje Panie nie znacie. Tula z wkładką jest również dla noworodków. Synem ma 3.5 mca. Czy ktoś użytkował Tule z wkładką?
        • nauta_ Re: Nosidło TULA 28.01.15, 15:31
          Niestety reina13, ale to Ty się nie znasz. Nie wierz w to co podają producenci. Nosidła są dla dzieci siedzących. Twój synek będzie się kolebał na boki. Dla takiego maluszka tylko chusta.
          Niektórzy producenci nosideł piszą, że można nosić dziecko z przodu i przodem do świata. Też w to wierzysz, że takie noszenie jest nieszkodliwe dla bioderek dziecka?
          P.s. Ja też czekam aż córka usiądzie i wtedy zakupię nosidło. Teraz uczymy się chusty.
        • julka.82 Re: Nosidło TULA 28.01.15, 15:53
          Nosidla dla siedzacych, zgadzam sie z przedmowczyniami. Korzystam z tuli od 7 mca kiedy dziecko juz siedzialo. Jesli masz wątpliwości zajrzyj na grupe na fb nosimy w tula. Tam mozesz wyslac zdjęcia i dziewczyny ocenia co i jak.
          • agnieszka.kaz1 Re: Nosidło TULA 28.01.15, 16:04
            Tak nam powiedział doradca chustowy. Poza tym widelki wagowe/wiekowe które podaja producenci nie odpowiadają rzeczywistości. Sama kupilam chustę elastyczną która miała służyć nam do 10 kg. A tu dupa. Przy 6 kg było ciężko i niewygodnie. Potem dowiedziałam się ze elastyk jest do max 5 kg. Chusty są po prostu bezpieczniejsze dla małego kręgosłupa, bo bardzo szczelnie opinaja dziecko. Nosidła są na klamry i nigdy nie będą aż tak dobrze przylegały jak chusta.
            • paulina8989 Re: Nosidło TULA 28.01.15, 22:16
              u mnie podobnie,pisali ze elastyk do 10kg a powyzej 5kg juz nie dawalam rady bylo mi tak niewygodnie...
        • ewelina.90 Re: Nosidło TULA 28.01.15, 18:13
          Właśnie znany smile a producent chce po prostu sprzedać jak najszybciej najwięcej itp.
          Tula to dobre Nosidło ale nie dla takich maluchów.
          Poczytaj trochę. Nie tylko stronę producenta.
    • paulina8989 Re: Nosidło TULA 28.01.15, 22:21
      sprobuj zwinąc w rulon kocyk pod pupę bo wkładka to jest dla mniejszych dzieci,a jak dziecko wazy wlasnie tak okolo 6kg to bez wkladki sie utopi a z wkladka bedzie mu za ciasno.
      na stronie niby piszą "Noszenie w nosidełkach ergonomicznych jest przez większość, doświadczonych w noszeniu swoich dzieci, rodziców zalecane od momentu, kiedy dziecko sztywno trzyma główkę lub nawet już samo siedzi. Różni producenci mają na ten temat różne zdania. Sama, jako producent nosideł miękkich, jeszcze raz podkreślam, ze ważne jest aby rodzic użył zdrowego rozsądku i poczytał jak najwięcej, aby wyrobić sobie WŁASNĄ opinię i pewność, że zapewnia swojemu dziecku komfort i zdrowy rozwój"
      • reina13 Re: Nosidło TULA 30.01.15, 09:23
        Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, wstrzymam się jeszcze z używanism nosidła.
        • babybump Re: Nosidło TULA 30.01.15, 17:07
          Słuchaj, ja akurat należę do kilku grup noszenia dzieci, w tym jednej międzynarodowej i teraz mówią, że w odpowiednim nosidle można już nosić noworodki, pod warunkiem, że mają podtrzymaną główkę. Jak również teraz mówią, że od urodzenia w chustach dziecko ma mieć nóżki na zewnątrz, mimo że tutaj ciągle czytam, że mają być wewnątrz.
          Moje dziecko nosiłam do 6tyg życia w elastyku, potem od 6-12 tyg w Ergo Baby (takie samo nosidło jak Tula), a od 12 tyg życia w Tuli. Stosowałam trik ze zwiniętym ręcznikiem pod pupą (na YouTube sporo filmów). Moja cóka od 4 tyg życia chodziła na rehabilitację i rehabilitantka po oględzinach ją w nosidle powiedziała, że jest dobrze. Kazała dociągnąć te szelki pod pachami, a reszta była ok.
          Tak więc rób, co Ty uważasz. Przeczytaj za i przeciw i sama zdecyduj. Bo to jest taka sama dyskusja jak wyższość kp nad mm - sama decydujesz co jest lepsze dla TWOJEGO dziecka.
          • paulina8989 Re: Nosidło TULA 30.01.15, 17:42
            dokladniesmile niektorzy fizjoterapeuci i rehabilitanci mowia ze od kiedy dziecko trzyma stabilnie glowe. Kazdy robi jak uwaza,wazne zeby nie bylo to wisiadlosmile poza tym noszenie na rekach tez nie jest takie super dobre,dziecko tez sie wygina itp a nosidlo jednak opatuli plecki
            • babybump Re: Nosidło TULA 04.02.15, 20:07
              Tutaj, na samym dole pokazane jest nosidło z poduszką (można użyć ręcznika/kocyka) dla noworodków:
              i0.wp.com/www.babywearinginternational.org/wordpress/wp-content/uploads/2014/12/Newborn-85x11-01.jpg
              (Materiał jest od Babywearing International)

Tutaj już dla starszego dziecka:
              www.babywearinginternational.org/2014/12/29/optimal-positioning-cards/
              • babybump Re: Nosidło TULA 04.02.15, 20:08
                I jeszcze tutaj samo nosidło:
                i2.wp.com/www.babywearinginternational.org/wordpress/wp-content/uploads/2014/12/SSC-85x11-01.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka