Dodaj do ulubionych

KLOCKI - wielkie podsumowanie doświadczeń :)

13.04.05, 12:09
.....::: Jakie klocki polecacie, jakie odradzacie i dlaczego.:::....
.................Podzielcie sie doświadczeniami smile........

Podajcie w temacie wiek dziecka oraz markę klocków - będzie łatwiej szukać smile

p.s. sama szukam teraz klocków dla 1-1,5 rocznego dziecka i przyznam sie
szczerze, ze mam dylemat:
- Wader,
- Hemar,
- Lego Quatro,
- Mega Blocks czy może jakies inne???
Obserwuj wątek
    • malwes Lego Baby... 13.04.05, 12:42
      Dostałam od kolegi z pracy Lego Baby - sorter domek, dla synka (14 miesięcy).
      Bardzo mi się podobają i w porównaniu z Fisher Price, Smoby i My Baby są
      naprawdę rewelacyjne.
      - najważniejsz rzecz to rozmiar - są duże, kolorowe, lekkie,
      - podiadają na górze takie jakby "kulki chwycidełka" (ale neologizm mi
      wyszedłsmile)) - w każdym razie dziecko łatwo je bierze do ręki, prawidłową stroną
      przez co...od razu zaczyna budowac wieżę oraz z łatwością sortuje w odpowiednie
      dziury w daszku domku
      - cena raczej niewielka (mniej niż 50zł) choć nie wiem, bo to był prezent.
      - łatwo się myją wodą z mydłem. Można umyć całe pudło-domek, mimo, że na
      naklei=jone okienka itp. Nic się nie odkleja.

Ogólnie rzecz biorąc, jakbym o nich wiedziała wcześniej, to bym innych nie
      kupiła.
      Pozdrawiam i cieszę się, że powstał klon mojego wątku o bucikach. Takie
      podsumowania są bardzo wartościowe.
      • greenland Re: Lego Baby...od 12 m-cy 13.04.05, 12:51
        Malwes tez je mamy i są swietne - własnie w niedzielę synek dostał drugie takie
        samo opakowanie i wczoraj je sprzedałam (to nowe opakowanie)smile Synek ma 14 m-
        cy, pierwsze opakowanie dostał na roczek i wg mnie dla takiego dziecka są
        super!

Teraz szukam klocków "doroślejszych" wink takich do budowania smile
        • gusiak_mama_kacperka Wader midi block i tory Wadera 14.04.05, 22:53
          U nas sprawdziły się doskonale od roczku do 3 latek. Trwałe, kolorowe, duże
          łatwo się składają i są niedrogie. Bardzo polecam tez tory Wadera (takie
          palstikowe do ukąłdania ulic (port, garaż, stacjha kolejowa) z małymi autkami -
          synek stał się już specem inżynierii mostowej a dodatkowo mimo, że po nich
          chodzi, rzuca itp, nic się jeszcze nie ułamało (dwa lata).
          • gusiak_mama_kacperka Lego Creator 4-99 14.04.05, 22:55
            Super dla trzylatka - trwałe, dużo można z nich wykombinowac i dziecko wcale
            nie musi mieć czterech latek. Do mega zestawu w pudełku musiałam tylko dokupić
            kółka, bo mój syn buduje tylko autka i traktory wink Polecam.
            • dadgam Re: Lego Creator 4-99 06.05.05, 15:40

K dostał na urodzinki klocki Lego Baby i Wader, tymi Lego niestety wcale się nie interesuje sad a są taaaakie piękne
              natomiast lubi duże klocki Wadera i klocki z sortrera edukacyjnego FP (to będzie przebój, już widać)
            • dorotadu do gusiak 07.05.05, 12:06
              czy mozesz podać link gdzie moge zobaczyc te klocki
              my mamy nadal duplo i nie sądziłam że 3 latek będzie totrzebował już następnych
              klocków
              • dadgam Re: do gusiak 22.06.05, 10:29
                wyciągam
                Karlos prawie 14 miesięczny w końcu odkrył klocki Lego smile , bawi się nimi codziennie rano , zaraz jak wstanie, układa, wozi w cięzarówce itp .
          • cubus1 Re: Wader midi block i tory Wadera 06.05.05, 19:19
            U nas Lego Baby Primo sprawdzily sie rewelacyjnie.
            Teraz kroluje Lego duplo-rowniez swietne.
            Za chwile pewnie przejdziemy na Lego creator.

Co do innych firm to u nas klocki Wader kompletnie sie nie sprawdzily.Samochody
            maja swietne,ukladanki,zestawy do do piasku tez ale klocki nas rozczarowaly...

Mega Bloks te wieksze rowniez nam sie podobaly.Byly taka przejsciowka miedzy
            Lego primo a duplo.Ale te odpowiadajace duplo juz nie sa najlepsze.

Co do klockow chicco i fisher price dla malucha tez byly OK ale jednak zawsze
            lepsze bylo Lego primo smile

Pozdrawiamy
            • greenland Re: Wader midi block i tory Wadera 25.08.05, 23:52
              czy klocki Lego Duplo dadzą się połączyć z np. Lego creator???

Moj synek ma full klockow lego takich tradycyjnych po swoim kuzynie i sie
              zastanawiam czy teraz mu kupic lego duplo aby mogl sie nimi dluzej bawic bo np.
              dadzą sie połaczyc z innymi kolckami lego czy raczej Mega Bloksy...

Synek ma 1,5 roku.
    • ewitek01 Re: KLOCKI - wielkie podsumowanie doświadczeń :) 06.05.05, 18:16
      dosłownie 10 min temu zbudowaliśmy z moim dwulatkiem garaże i tunele z Mega
      Blocks- dziecię ma radochę smile))
      innych klocków nie miałam, więc nie wiem jak się ''sprawują''; te mogę
      zdecydowanie polecić
      • leigh4 pop onz i drewniane 06.05.05, 19:19
        Mam 14-miesięcznego synka i spore"klockowe" doświadczeniesmile Nie sprawdziły się
        u nas mega bloks, lego duplo(seria zwierzątka:żyrafa. lew, krokodyl)-są na ten
        wiek za trudne, ale myślę, że za jakiś czas będą ok. Rewalacją zaś są zwykłe
        drewniane klocki(takie bezbarwne, kupowane w wiaderku) oraz kolorowe(marki
        nieznanej). Z tym, że lojalnie uprzedzam: lepiej kupić markowe drewniane i
        takież kolorowe: nasze są niemarkowe i mają zadziorki, a więc i drzazgi, a
        kolorowe plastikowe pod naporem plastikowego pudełka przysiądniętego przez 14-
        miesięczniaka, pękają. Ale bardzo dobrze się składają, a co ważniejsze
        rozkładająsmile
        Z bardziej wymyślnych są pop onz firmy fisher price - u nas poza allegro
        niestety niedostępne,a szkoda. Są naprawdę super. I to i dla takiego malucha
        jak mój, ajk i dla starszaków-synek koleżanki(3 lata) nie mógł się od nich
        oderwać.
        Szkoda tylko, że żaden z polskich producentów nie wpadł na pomysł produkowania
        podobnych...
    • 76kitka Re: KLOCKI - wielkie podsumowanie doświadczeń :) 22.06.05, 13:35
      kupiliśmy małemu na dzień dziecka klocki z serii MODO firmy Chicco, plastik i wykonanie porządne, ale jest ich mało, żeby zrobić coś nowego trzeba stare rozmontować. Poza tym nie wchodzą jeden w drugi ciasno, moim zdaniem lepsze są te klocki, które żeby rozłączyć trzeba włożyc w to troszkę siły, a te są bardzo luźne.
      • abepe Re: KLOCKI - wielkie podsumowanie doświadczeń :) 24.06.05, 08:35
        Hej!
        Mój niespełn 21miesięczny synek ma Lego Quatro. Też są z tych, które nie
        wchodzą ciasno, ale w jego wieku to raczej zaleta, bo na precyzyjne dopasowanie
        czasem mu brak cierpliwości. Moim zdaniem są dobre jako pierwsze "ćwiczebne "
        klocki - duże, łatwe do włożenia, mamy zestaw 50 i starcza, żeby coś zbudować.
        Tylko trzeba liczyć się z tym, że jak się wieża przewróci, to się rozpada.
        Zdecydowalismy się na nie, bo podobno (wg producenta) pasują do nich duplo (są
        4 razy mniejsze i dają się łączyć), więc będą stanowic dobrą bazę. Wg mnie lego
        są niezniszczalne, my sprawdzamy wytrzymałość zabawek dośc dokładnie - synek
        zrzuca co jakiś czas zabawki przez bramkę na schody z kafli. Najbardziej lubi
        zrzucić celnie na sam dół. Klocki hemar ( i inne ich produkty) testu nie
        przeszły smile

Jestem też fanką klocków drewnianych. Doskonale ćwiczą precyzję ruchów i
        koordynację ręka-oko a dziecko nie uczy się, że wszystko musi robić na siłę
        (jak przy plastikowych). Uważam, że drewniane i plastikowe się dokonale
        uzupełniają.
        • dadgam Re: KLOCKI - wielkie podsumowanie doświadczeń :) 24.06.05, 12:55
          zgadzam sie, lepiej, że nie wchodzą ciasno, klocki wadera wchodzą zbyt ciasno jak dla takiego malucha
        • 76kitka Re: KLOCKI - wielkie podsumowanie doświadczeń :) 24.06.05, 13:19
          klocki chicco kosztują ok. 60 złotych za 12 klocków i wiaderko, kupiliśmy bo miał to być też sorter, są też większe zestawy ale do tych się zraziłam i napewno nie kupię. Klocek może wchodzić luźno, ale choć odrobinkę powinien trzymać się poprzedniego. Spróbuję kupić lego, mój mały lubi układać.
          • leigh4 A jednak Mega Bloks 24.06.05, 13:44
            Napisałam wcześniej, ze u nas nie sprawdziły się mega bloksy... i myliłam sięsmile
            Teraz są hitem. Są akurat w sam raz dla takiego malucha jak mój synek,nie
            wchodzą ciasno ale jeden trzyma się drugiego-a to b. ważne.Kilka dni temu Mały
            nauczył się już sam budować-wczoraj zbudował wysoką wieżę, którą potem ja
            zburzyłam, a Mały bił mi brawo(co za zmiana ról, he, he...smilePróbujemy też iść
            za ciosem i na nowo odkryć lego duplo, ale te jeszcze są za trudne. Myślałam o
            quatro jako przejściowych i na potem do duplo, ale piszecie, że zbyt luźno
            łączą się, więc chyba zrezygnuję...
            Drewniane i pop onz nadal w użyciusmile
            • groniu85 Re: A jednak Mega Bloks 24.06.05, 14:29
              czy moglabym prosic o linka do klockow MEGA BLOCKS??
              • leigh4 Re: A jednak Mega Bloks 24.06.05, 14:42
                www.magabloks.com
                • groniu85 Re: A jednak Mega Bloks 24.06.05, 14:47
                  strona ktora mi podalas nie chce sie zaladowac,czy to jest na pewno poprawny
                  adres??
    • iwek33 Re: KLOCKI - wielkie podsumowanie doświadczeń :) 24.06.05, 23:22
      Bo tam jest błąd literowy: nie magabloks, tylko mega
      www.megabloks.com
    • greenland pytanie do posiadaczek LEGO DUPLO???? 26.08.05, 09:08
      czy klocki Lego Duplo dadzą się połączyć z innymi klockami Lego tymi dla
      starszych dzieci???

Moj synek ma full klockow lego takich tradycyjnych po swoim kuzynie i sie
      zastanawiam czy teraz mu kupic lego duplo aby mogl sie nimi dluzej bawic bo np.
      dadzą sie połaczyc z innymi kolckami lego czy raczej Mega Bloksy...

Synek ma 1,5 roku.
      • leigh4 Re: pytanie do posiadaczek LEGO DUPLO???? 26.08.05, 09:14
        Sprawdziłam z serią piłkarskąsmile Niestety nie pasują(te dla straszych są
        bardziej płaskie niż wypustki w duplo i nie da się ich połączyćsad
        • greenland Re: pytanie do posiadaczek LEGO DUPLO???? 26.08.05, 09:19
          dzięki wielkie smile Czyli jednak teraz mu kupie tansze a potem od razu
          te "doroślejsze" lego smile
          A w jakim wieku był Twój synek jak zaczął sie nimi bawic?
          • leigh4 Re: pytanie do posiadaczek LEGO DUPLO???? 26.08.05, 09:35
            Mały ma teraz dwadzieścia miesięcy i jak na razie bawi się głównie mega
            bloksami i zaczyna duplo. Tymi malutkimi nie bawi się wcale-po prostu dostałam
            je kiedyś z pizzy hut i dlatego mogłam porównaćsmile
            Myślę, że przez najbliższe 3-4 lata z klocków lego w użyciu będą tylko duplo.
            • greenland Re: pytanie do posiadaczek LEGO DUPLO???? 26.08.05, 09:44
              ooo no to mi sie teraz nakreciło w głowie.... Filip ma 18,5 m-ca wiec jest
              troszke mlodszy od Twojego synka... hmm.... wiec jednak moze warto jeszcze te
              duplo kupic. Hmmm a drogie są jak nie wiem co... uncertain
            • greenland Re: pytanie do posiadaczek LEGO DUPLO???? 26.08.05, 09:50
              leigh4 z tego co czytalam w wątku obok to nasze dzieci mają podobne
              zaiteresowania smile) Jakbym czytala o moim synku smile)))))) Kosiarka, taczka,
              znikopisy, farma LP, autka, piłki itp. to jest cos dla Filipa smile
              • leigh4 Re: pytanie do posiadaczek LEGO DUPLO???? 26.08.05, 10:38
                He, he... Nie ma jak chłopakismile
                A co do klocków: oj, chyba wkraczamy w erę lego czyli czystki w kieszeni,
                hihi...smileTe malutkie są jeszcze za małe dla naszych maluchów-zbyt łatwo je
                połknąć, albo za jakiś czas( w miarę rozwoju zainteresowań) próbować włożyć do
                nosa( a nuż wyrośnie cały zestaw, hehe...). Duplo są ok i to myślę, że nawet
                dłużej niż do 5lat. Syn mojej przyjaciółki, który w tym roku idzie do pierwszej
                klasy, cały czas je układa, choć ma mnóstwo klocków już dla tych starszych
                dzieci. Ostatnio pokazywał mi, jak z duplo zbudować tory dla wyścigówek z
                przeszkodami i most zwodzony(pomysły własne Szymonasmile oraz eksperymentalną
                podstawkę pod talerz(który był raczej wurzutnią jedzenia z talerza, hehe...).

U nas mały wszedł w fazę dzikiego uwielbienia dla motoryzacji i budów
                wszelkiego rodzaju(wiertarki, młotki, dźwigi).Fascynacja budowami zaczęła się
                od budowy merta-codziennie na spacerze oglądał postępy, aż się robotnicy śmiali
                i potem już wołali, gdy mały przychodził"cześć panie inspektor!", hehe...
                A z motoryzacją mamy trochę kłopot, bo mały ukochał samochody takie duże na
                akumulator albo na monety(tak czy inaczej kosztowne hobbysmile...
    • greenland testy klockow 30.08.05, 13:05
      kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54935,2398228.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka