Dodaj do ulubionych

Pralka, ale jaka?

27.09.05, 14:33
W końcu definitywnie zepsuła się moja stara 15 lenia pralka. I stoję przed
koniecznością zakupu nowej pralki. Poradzicie mi dziewczyny, bo zupełnie się
nie znam na tych nowoczesnych pralkach, na co zwracać uwagę przy zakupie? Z
której firmy pralki są najlepsze? Jaką w ogóle pralkę kupować? Bardzo proszę
o rady, bo na dniach będę musiała iść do sklepu, góra prania rośnie a mi nie
chce się prać ręcznie. (tylko bierzcie pod uwagę raczej tańsze firmy)
Obserwuj wątek
    • babka71 Re: Pralka, ale jaka? 27.09.05, 14:34
      zanussi
      • 19amatata02 Re: Pralka, ale jaka? 27.09.05, 14:35
        my mamy gorenje i narazie jest ok odradzam candy mama ma i cała jest w rdzy
    • przeciwcialo Re: Pralka, ale jaka? 27.09.05, 14:52
      Ja mam Amice. Nie narzekam,
    • karolcia111 Re: Pralka, ale jaka? 27.09.05, 14:59
      ja mam wirpoola na razie ok, bo poprzednia ardo wytrzymała 3 lata.
    • mieszkowamama Re: Pralka, ale jaka? 27.09.05, 15:04
      Nie kupuj taniej pralki, przecież to zakup na lata. Może skorzystaj z jakiś rat
      (prawie wszędzie są teraz zerówki).
    • kosmitos Re: Pralka, ale jaka? 27.09.05, 15:11
      ja mam elektrolux i podobno to są dobre pralki, ale nie mogę na 100%
      stwierdzić, bo mam dopiero od maja, więc raczej w tak krótkim czasie nic się
      nie psuje
    • emilkaq Re: Pralka, ale jaka? 28.09.05, 15:01
      Mam Gorenje juz ponad trzy lata i bardzo sobie chwalę. Moi Rodzice mają ok 5
      lat i też bez awarii. Tak więc polecamsmile
      • ajkija Re: Pralka, ale jaka? 28.09.05, 15:43
        Mój mąż przed zakupem pralki zrobił dość gruntowne rozpoznanie na grupach
        dyskusyjnych dot. sprzętu i wybieraliśmy pomiędzy Gorenje a Elektroluxem -
        podobno najmniej awaryjne. No i mamy Elektoluxa.
        • edytek1 Re: Pralka, ale jaka? 28.09.05, 19:38
          tania pralka żre wody do bólu to samoz prądem ma mniej obrotów przy wirowaniu.
          Tania pralka sie nie opłaca. Ja polecam Simensa pierze ciuchutko, zużywa
          malusio wody i prądu. Droga z porozu pralka zwraca sie po 18 miesiacach tu nie
          warto oszczędzać.
    • mama_blizniakow Re: Pralka, ale jaka? 28.09.05, 19:44
      Odradzam napewno Polara-teraz ma jakąś inną nazwę(chyba).
      Nasza nie ma jeszcze 2 lat a serwisant przyjeżdża do niej dość często-nie
      jestem zadowolona i niedługo będziemy ją wymieniać na inną-jaką?-jeszcze nie
      wiem.

Rozmawiałam z Panem który właśnie dziś był do naszego Polara i poradził aby nie
      inwestować w bardzo drogie pralki-psują się w tym samym czasie co te tańsze
      (głownie silnik) a po zakończeniu okresu gwarancji naprawy są dość drogie-
      wiadomo droższa pralka-droższe części.
      Póki co nie doradzę żadnej-odradzam Polara(czy jak mu tam terazsmile) i Ardo-kilka
      znajomych małżeństw narzeka.
      Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru
      Anna

Roczek bliźniaków
    • dorina1 Re: Pralka, ale jaka? 29.09.05, 14:01
      Ja mam whirpola już 6 lat i ani razu się nie zepsuła. Jedyny mankament to to, że
      w trakcie wirowania przesuwa mi się na środek łazienki.
      • gosia_grabosia Re: Pralka, ale jaka? 29.09.05, 20:25
        Dorina, wypoziomuj ją, moja juz nie chodzi smile

Ale potwierdzam, mój whirlpool działa bez zarzutu już 10 lat (w tym obsługa
        maluszka) Teraz tylko łozysko trzeba wymienić.

Ostatnio mojej mamie padła 16 letnia LUNA Polara i Pani poradziła je indesita,
        ze względu na łatwośc obsługi i dobre opinie wśród klientów.

Ja jednak kupie whirlpooa gdy mój odmówi współpracy.
      • mama_blizniakow do dorina i gosia:) 29.09.05, 21:07
        Moja mam ma Dalie-Polara ok 10 lat i tez bez zarzutu-odpukać.Dlatego też
        kupilismy Polara 2 lata temu.
        Wasze pralki mają kilka lat-właśnie wcześniej produkowany sprzęt był nie do
        zdarcia-lunę też pamiętamsmile

Niestety gość który u nas był potwierdził że ten sprzęt co teraz produkują
        służy krócej -nieźle nie?zamiast dłużej to krócej.
        Oby nam się udało trafić na egzemplarze "nie do zdarcia za szybkowink"
        Pozdrawiam
        Anna
      • zintuch Re: Pralka, ale jaka? 04.10.05, 10:00
        hejo,
        tez mam Whirpula od gory ladowanego i tez skakal po lazience dopoki nie
        wymienilismy nozek. W. ma dwie gumowe i dwie plastikowe. wymienilismy wszytkie
        na gumowe i juz nie lazi mi nikt po laziencewink
        pozdrawiam
    • maw51 A indesit??? 29.09.05, 19:22
      Macie jakieś doświadczenie z tą firmą
      • bea_7 Re: Pralka 30.09.05, 00:54
        My od kilku lat mamy pralke firmy Wirpool, taką ładowana od góry i jest naprawde
        świetna. Znajomi maja tej samej firmy tylko taką od przodu z elektronicznym
        systemem i te zsą bardzo zadowoleni.
        Pozdrawiam!
    • piastka Re: Pralka, ale jaka? 30.09.05, 13:42
      U mnie nie sprawdziła się pralka Whirlpoola "Szósty Zmysł", niestety. Od 2-3
      lat mam problem z elektronicznym programatorem (nie "zaskakuje" i trzeba kilka
      razy ponawiać włączanie na różnych etapach prania - co baardzo wydłuża pranie).
      Nie mogę się zdecydować na jego wymianę, gdyż jest b. drogi.

W przyszłości kupię pralkę Elektroluxa - słyszałam, że są najlepszej jakości i
      trwałości. Coraz bardziej też skłaniam się do zakupu suszarki, ponieważ mam już
      dość widoku suszących się ubrań (dla 5 osób - latem dłużej schną, tragedia...)
      • nikusia20 Re: Pralka, ale jaka? 30.09.05, 23:03
        Pracuje w selepie AGD polecam Elektrolux.Są najlepsze ,bez awaryjne.Nie
        polecam pralek z elektronicznym programatorem .Ja osobiście mam Wirpool 5 lat
        chodzi .Jak kiedyś będe wymieniać to na Elektroluxa.
        • bursz indesit:-((((...... 01.10.05, 18:58
          Hej,
          moja mama ma od ok. 5 lat indesita, kiepski, tesciowa na kuchnie tej firmy, tez
          porazkasad((((
          Ja mam elektroluxa i sobie bardzo chwale,ale firma sie chyba troche opusicla.
          Wlasnie stoje przed wyborem zakupu sprzetu do zabudowy i wyralam bosch'a(a mial
          byc elektrolux)?? Kolezanka pisze o simensie,ponoc super firma,ale droga, no
          moze jednak warto zainwestowacsmile)
          Decyzja nalezy do Ciebie,pa,jola
    • anmala Re: Pralka, ale jaka? 01.10.05, 22:29
      A ja mam Aristona z 5 letnia gwarancją.Jestem z niego zadowolona mój model nie
      ma tego co maja nowsze i mi by się przydały : opóźnienie startu, pranie 35 minutowe
      • bursz Re: Pralka, ale jaka? 02.10.05, 20:03
        Hej, jeszcze ja, kup po prostu w klasie AAA. I sprawdz w sklepach
        internetowych, sprzet do zabudowy wyszedl mi 20% taniej (www.e-agdrtv.pl
        i inne, pozdrawiam,jola
        • a_pynia Re: Pralka, ale jaka? 02.10.05, 21:55
          Spisz sobie warunki, jakie pralka musi posiadać (wymiary, sposób ładowania,
          pojemność, co będziesz prała, itd.), wybierz parę modeli i szukaj takiego,
          który ma najmniej złych opinii smile. Ja nie miałam dużego wyboru, bo mało jest
          płytkich pralek. Kupiłam Polara 5 lat temu, ale po 3 latach musiałam wymienić
          łożysko z powodu zbyt dużego poboru wody - po prostu zatkał się wężyk, którym
          woda wpływała do czujnika.
          Nie zwracaj za bardzo uwagi na klasę energetyczną - za AA czy AAA każą słono
          płacić, a jak policzysz różnicę w zużyciu prądu pralki AA i gorszej klasy, to
          może się okazać, że w zużyciu prądu zapłacisz więcej o tyle, że cena za pralkę
          wyrówna się np. po 10 latach! A niestety dzisiejszy sprzęt AGD raczej więcej
          nie wytrzymuje - producent też musi zarobić uncertain.
          • keitii1 Re: indesit:)))))))))))))) 04.10.05, 10:14
            mam idesita pralko-suszarkę od 7 lat i nic sie nie dzieje znam kilka osób,
            które rownież są z niego zadowolone
          • bujka2 Re: Pralka, ale jaka? 04.10.05, 10:15
            My uzytkujemy indesit wisl 105, mala, zgrabna, ladownosc 4,5 kg, zuzywa malo
            wody i pradu, dobrze wiruje, nie jest w pelni sterowana elektronicznie (co moim
            zdaniem jest zaleta), nie nalezy do tych najdrozszych. Tesciowa kupila sobie
            taka sama. Moja mama ma gorenje i nie narzeka, tylko, ze wieksza i mniej
            ekonomiczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka