Dodaj do ulubionych

quinny speedy sx - warty polecenia??

21.07.06, 10:09
jak ten wózek się sprawdza - niepokoi mnie fakt nie posiadania przez niego
przegubu pod rączkami oraz opinie, iż jest ogólnie mały, dość wąski - a
gondolka również krótka
Obserwuj wątek
    • magdaomar hmmmm nie polecam 21.07.06, 10:19
      bardzo wywrotny z delikatnych materialow na tvn byl program o wozkach i
      fizioterapeuta tez go nie polecal
      • wstal Re: hmmmm nie polecam 21.07.06, 10:20
        magdaomar napisała:

> bardzo wywrotny z delikatnych materialow na tvn byl program o wozkach i
        > fizioterapeuta tez go nie polecal
        dzięki! to chyba ostatecznie wyperswaduje mi ten wózek big_grin
      • berta333 Re: hmmmm nie polecam 21.07.06, 11:36
        hmmm... Ogladałam ten program na TVN Style, dwa razy nawet. I zdanie
        fizjoterapety, konkretnie p. Zawitkowskiego na temat Speedi było
        pozytywne: "Jestem pod wrażeniem tego wózka" - cytat. Nic o delikatnych
        materiałach nie słyszałam. No chyba, ze to było o PegPerego, który pan Z. od
        razy odrzucił, zarzucając mu rozchwianie.
        To, że Speedi jest niestabilny, gdy go postawić na przednim kole, to chyba dla
        nikogo nie jest zaskoczenie. Nie znam trójkołowca stabilnie postawionego w ten
        sposóbsmile A i 4-kołówka w takiej pozycji nie będzie stabilna - wiem, bo mam
        porównanie. I nie piszę tego dlatego, że sama Speedi, tylko po to, by
        sprostować niektóre mity na jego temat.
        TO NIE JEST PRAWDA, że 3-kołowce są wywrotne. Szybiej przewrócę parasolkę, któą
        czasem jeździmy.
        Od siebie mogę powiedzieć o tym wózku same dobre rzeczy: jest zwrotny,
        stabilny, świetnie wyważony, lekko się podbija, jest lekki (jak na swoje
        gabaryty), ma wygodne, szerokie siedzisko i oparcie (36cm), szeroki podnóżek,
        komfortową wkładkę dla niemowlaka (w serii topline), duże, pompowane koła, dla
        których żaden teren i pogoda nie stanowią problemu, regulowaną wysokość rączki,
        dodatkowy hamulec zwalniajacy przy rączce...
        Jedynym mankamentem dla niektórych użytkowników, jest opacie, które nie pozwala
        się ustawić całkowicie w pionie. Można z tym sobie łatwo poradzić przy uzyciu
        paska z rzepem własnej roboty.
        Co do gondoli Dreami, to używaliśmy jej przez jakieś 5 miesięcy. Dłużej Antek w
        gondoli nie chciał jeździć, więc trzeba było przesadzić go do spacerówki.
        Ja z całą odpowiedzialnością polecam ten wózek. I radzę słuchać rad osób, które
        ten wózek użytkowały, bo tylko one mogą coś wiarygodnego na jego temat
        powiedzieć.
        Pozdrawiam!
        • wstal Re: hmmmm nie polecam 21.07.06, 11:54
          dziękuję za opinie, na pewno wezmę to pod uwagę big_grin ! a czy fakt, iż nie ma
          przegubu tylko pasy nie stanowił problemu? pamiętam jak moje pierwsze dziecko
          miało zapiąć pasy to z oporami, a tu te pasy musza byc jednak zawsze zapięte
          skoro nie ma przedniego pałąku
          • berta333 Re: hmmmm nie polecam 21.07.06, 12:43
            Nie wyobrażam sobie nie zapinać dziecku pasów. Bez wzgledu na to, czy jest
            pałąk czy nie... Pałąk nie chroni przed wypadnięciem. Mój synek przymierzany w
            sklepie do wózka niemal wypadł mi pod tym pałakiem. A górą lot byłby jeszce
            dłuższy...
            Niemniej jednak zastanawiam się, czy nie dokupić pałąja do parasolki, żeby
            dziecko miało jakąś dodatkową atrakcjęsmile
            • magdaomar na tvn style nie polecali tego wozka 21.07.06, 12:49
              odrazu go odstawili nie wiem dlaczego Ty piszesz inaczej?fizjoterapeuta mowi
              ze wywrotny sprawdzal to.Mowiac szczerze bardzo te wozki mi sie nie podobaja
              chyba najgorsze z Quinny.Duzo pozytywow slyszlam o Quinny Buzz.
              Najlepiej idz do sklepu a sama sie przekonasz jak wyglada.Mowiac szczerze nie
              wyobrazam sobie wozka bez palaka.Zwlaszcza przy malym dziecku ze na wybojach
              wyleci wiem ze to malo prawdobodobne ale by mi taka mysl w glowie siedziala.
              • berta333 Re: na tvn style nie polecali tego wozka 21.07.06, 13:02
                Magdaomar, proponuję Ci obejrzeć jakąs powtórkę tego programu. Chyba mylisz
                speedi z peg perego...
                Piszesz, ze wózek Ci się nie podoba. ok. Ma prawo. Nie znaczy to, ze wiesz
                cokolwiek na jego temat.
                Poza tym w rzeczonym programie nic ciekawego o wózkach nie powiedziano. O
                każdym wózku fizjoterapeuta wypowiedział może po 1-2 zdania, nie więcej. A
                modeli pokazano aż(!) 3 czy 4. I odstawili Peg Perego, nie Speedi.
                A może my oglądałyśmy różne programy???...
                Dziecko zawsze trzeba przypinać pasami, bo żaden pałąk nie zabezpiecza przed
                wypadnięciem.
                O Buzz to ja nic nie slyszałam dobrego, no chyba ze zamierzasz chodzić z
                dzieckiem tylko po galeriach handlowych. Te małe przednie koła nie nadają sie
                na nasze chodniki i nawet wprowadzone przez producenta zmiany konstrukcyjne
                podobno niewiele pomagają. Ale radzę poczytać opinie użytkowniczek na forum...
                • berta333 Re: na tvn style nie polecali tego wozka 21.07.06, 13:15
                  Sprawdziłam, powtórka będzie 29 lipca w TVN Style.
                  A oto link do dyskusji o tym odcinku:
                  tvnstyle.pl/1,208,8,20840326,58137831,2136898,0,forum.html
                  Wszyscy byli rozczarowani głębią informacji. Ja też...
                  Pozdr!
                  • monii_1 Re: na tvn style nie polecali tego wozka 21.07.06, 13:52
                    nie wiem skąd opinie że jest mały i wąski w spacerówce jest 36 cm szerokości !!
                    jeśli chodzi o materiał ...jest bardzo wytrzymały i mocny, trójkołówka to
                    specyficzny wózek trzeba sie przyzwyczaic do jeżdżenia takim wózkiem wtedy na
                    pewno nie będzie wywrotny. Jeśli chodzi o pasy...no cóż pasami zawsze trzeba
                    przypinać, moja córka nie potrzebowała pałąka, zawsze ładnie siedzi oparta ale
                    to kwestia przyzwyczajenia oraz temperamentu dziecka. Ten wózek sam jedzie,
                    pięknie sie prowadzi smile
    • ywonkaa Re: quinny speedy sx - warty polecenia?? 21.07.06, 14:10
      Quinny speedy mam już 1,5 roku i uważam że jest to bardzo porządny wózek -
      przetrwał juz dwie zimy. Po takim czasie nawet nie skrzypi (a nie smaruję
      niczym) i nic sie nie rozchwiało. Materiał obiciowy spacerówki używanej prawie
      rok nie spłowiał, nie zmechacił się. Siedzisko spacerówki jest b. głębokie i
      szerokie, w przeciwieństwie do buzza. Moje dziecko jest chudziutkie i chyba by
      sie takie dwa chudzielce tam zmieściły. Podobno ten wózek jest dopuszczony do
      20 kg, a większość innych wózków do 15 kg. Uważam, że pałąk byłby przydatny,
      ale jeżeli dziecko nie jest do niego przyzwyczajone, to mu to nie przeszkadza.
      Gondolka jest mała - co w przypadku dużych dzieci może być problemem, bo
      spacerówka nie rozkłada się do poziomu. Ale mała gondolka jest to problem
      wszystkich wózków quinny i maxi cosi. Wózek polecam, cena do jakości wykonania
      i komfortu prowadzenia jest odpowiednia.
    • tamara5 Re: quinny speedy sx - warty polecenia?? 21.07.06, 15:30
      Do biegania jest niestabilny. Biegać z nim nie wolno! I w takim kontekście
      Zawitkowski mówił o niestabilności Speedi. Panuje opinia, że z trójkołowcem
      można pobiegać. Nie wie jak inne, ale w przypadku Speedi producent w instrukcji
      podkreśla, że nie jest to wózek "wyczynowy".
      Z mojego doświadczenia wynika, że stabilny jest bardzo, jest bezszelestny,
      miękki w prowadzeniu. Brak pałąka faktycznie przeszkadza, ale nie ma wózka
      idealnego.
      • monii_1 Re: quinny speedy sx - warty polecenia?? 21.07.06, 15:38
        zgadzam się z tamara5. do biegania służą raczej trójkołówki zwane jogger, a te
        nasze to raczej dla komfortu jazdy no i lżejsze bo o jedno pompowane kółko mniej smile
        • berta333 Re: quinny speedy sx - warty polecenia?? 21.07.06, 15:42
          Ja kiedyś biegłam ze Speedi, i to dość szybko, bo przypomnialo mi się na
          spacerze, że gotuję ryż... I dziecko, i wózek, i kuchnia - bez szwankusmile)
          • agwima Re: quinny speedy sx - warty polecenia?? 21.07.06, 17:49
            Podpisuje sie rekami i nogami hihi pod wypowiedziami berty333.
            Ja uwielbiam ten wozek!!! Moj synek tez!
            Zamierzam jezdzic nim jak najdluzej!

Ja mam model z wkladka i wydaje mi sie, ze jest o wiele bardziej przyjazny
            dziecku niz bez wkladki. Polecam!
    • t.nina1 Re: quinny speedy sx - warty polecenia?? 22.07.06, 11:41
      Pozwolę sobie wkleić kilka moich słów niedawno pisanych o speedim:

od kilku miesięcy mam
      speedi sx (kupioną jako spacerówkę dla wtedy 13 miesięcznej).
      Moja sytuacja jest o tyle inna, że ja do mojedo wózka wkładam często 2 dzieci.
      Moja 3latka jest dość leniwa i marudna. Wózek jest dopuszczalny do 20 kg (nie
      do 15 jak większość) a moje panny raczej szczupłe. Upchane jak śledzie jadą w
      Quinny i wózek nie cierpi z tego powodu. Brak pałąka nam nie przeszkadza, jak
      już może wyczytałaś w innych wypowiedziach kwestia przyzwyczajenia. Teraz
      kupuję jako dodatkowy wózek techno xt maclarena i też nie ma pałąka (wcale mnie
      to nie przeraża i rozważałam jedynie wózki bez pałąka).
      Mimo różnych uwag na temat Speedy jakie czytałam na forum ja jestem zadowolona,
      wózek jest bardzo obszerny, zimą dziecko będzie miało wygodnie. Mamy dokupiony
      oryginalny śpiwór, przy mrozach myślę, że się sprawdzi.
      Skorzystałam z uwag innych forumowiczek i bez problemu zrobiłam pasek, którym
      podpinam oparcie, by było bardziej pod kątem prostym. Moja panienka jest też
      bardzo ruchliwa, ale na tyle szczupła, że niestety wychodzi z pasów, ale ona to
      robi w każym wózku.
      Wózek prowadzi się rewelacyjnie, pierwszy w który mój mąż nie kopie (czyli
      czwarty) dzięki regulacji rączki. Koszyk może nie jest ogromny, ale podstawowe
      osiedlowe zakupy mieści. Jak na trójkółowca nie jest porażająco ciężki. Jego
      wadą jest to, że duży (szeroki), ale to uroda tego typu wózków (zawsze coś za
      coś). Mimo to w moim bagażniku mieszczę speedi i ponee chicco razem. W kasach w
      Auchan (zdażyło mi się wjechać wózekiem a nie koszykiem) się nie mieści
      (wejdzie tylko do tej dla zakupów hurtowych i inwalidów wink Acha, ja mieszkam na
      Śląsku, tu mamy blisko importera i rewelacyjny serwis Quinny.

Korzystam jedynie z wersji spacerowej, ale niewykluczone, że kupując wcześniej
      zdecydowałabym się i na gondolkę (moje dwie córcie urodziłam raczej małe). Poza
      tym moje panny bardzo szybko przesiadały się do spacerówek. Starsza mając
      skończone 5 miesięcy (pewnie przesadziłabym ją wcześniej bo histeryzowała w
      gondoli, ale pierwsze dziecko, byłam ostrożna). Druga mając skończone 3 - 3,5 m-
      ca już jeździła w upalne dni w spacerówce (na płasko, bądź jak nie spała z
      lekko podniesionym oparciem). Potwierdzam też, że sam jedzie smile brak hamulca,
      lekki wiaterek... już nie raz goniłam tak wózek, ale już przywykłam, że nawet
      płaskim terenie w tym wózku konieczny jest hamulec.
      • kozaczek25 Polecam! 22.07.06, 12:01
        mam ten wozeczek i aktualnie moja cora, ktora ma juz skonczone 6 mcy dalej
        jezdzi w gondolce, bo jeszcze nie siedzi sama. Gondolka absolutnie nie jest
        mala, moze sprawia takie wrazenie bo jest lekko zwezana posrodku. Moja cora
        przy wzroscie 68 i wadze 6500 lezy sobie wygodnie i wywija radosnie nozkami.
        Prowadzi sie rewelacyjnie, jest b.skretny, material nie plowieje, mozna zdjac i
        wyprac wnetrze gondolki. Trzeba uwazac jedynie przy zjezdzaniu z kraweznikow,
        bo wtedy trzeba pamietac ze ma 3 kola a nie 4 wink
        jedyny - to to, ze nie ma przekladanej raczki.
        • oda100 nie i nie! 23.07.06, 14:08
          poza brakiem palaka, braku mozliwosci jazdy w kierunku zgodnym/przeciwnym z
          kierunkiem jazdy i innymi mniejszymi niedogodnosciami ostatnio stwierdzilam
          rowniez, ze siedzisko spacerowki jest okropnie wyprofilowane - moj syn (ma rok
          i jest sporym dzieckiem) siedzi w pozycji pollezacej z zadartymi nogami do
          gory, sztucznie wymuszona pozycja jak na fotelu plazowym, nie moze sie za
          bardzo ruszac, a quinny jest tak duzy ze najczesciej osuwa sie na jeden bok i w
          ogole wyglada na zgarbionego w tym wozku. Dziecko, zlaszcza ciekawskie i
          ruchliwe potrzebuje sztywnego, niemal pionowego oparcia, swobody ruchow,
          wychylenia sie tu i owdzie co w tym wozku jest raczej niemozliwe. Acha- trzeba
          miec ogromny bagaznik zeby go schowac
          Dziecko moich znajomych ma rok i oni tez meczyli sie z wozkiem, Niedawno
          zakupili nowy , jeszcze drozszy. Coz - maja po prostu kase, ale niech to
          swiadczy o tym ze wozek jest taki sobie jak na ta cene.

Plusem jest to ze ma fajne kolka i latwo miekko sie prowadzi.
          • gaja26 Re: nie i nie! 23.07.06, 15:25
            Moim zdaniem (prowadziłam ten wózek)nie jest wywrotny i siedzisko ma
            wielgachne, wiem coś o tym, bo mam bebe confort wink to dopiero jest szerokość!
            lekko się prowadzi, bardzo zwrotny, świetne koła.
            Fakt, że brakuje mu pałąka i kierunku jazdy przodem do mamy, musisz się
            zastanowić czy to Ci odpowiada.
            Jeśli chodzi o wyprofilowanie w quinny speedy to żeczywiście jakiś niewypał
            (plecy pół leżące, nogi do góry) jednak jak oglądałam 2 dni temu speedy SX ma
            już normalną wersję siedziska, z nóżkami na prosto jak w bebecarze tracker.
            Przynajmniej takie odniosłam wrażenie, na wystawie.
            Minusem tego wózka jest na pewno mikroskopijny koszyczek, w bebe przewoziłam
            radiomagnetofon w kartonie, speedy ma koszyczek wielkości jak na większa
            kosmetyczkę. Rzeczywiście odczepianie koła jesienią czy zimą gdy wszystko
            upaćkane w błocie może stanowić problem.
            Wózek mi się podoba, zastanawiam się czy nie kupić go dla 2 dziecka, ale to za
            parę lat może coś w nim poprawią smile
            • agwima Powtorka programu? 27.07.06, 09:28
              Bardzo chcialabym ogladnc powtorke wspominanego przez Was programu.
              29 lipca na TVN style. O ktorej godzinie? Czy to chodzi o program:Mamo juz
              jestem?
              • berta333 Re: Powtorka programu? 27.07.06, 09:34
                Hej agwima!
                Chodzi o "Mamo juz jestem", odcinek 10.:
                tvnstyle.pl/1326113,1,1341721,programy.html
                Ale nie powiedziałabym, że polecam ten program, bo nic ciekawego w nim nie
                powiedzieli... Zobacz samasmile
                Pozdrawiam!
                • agwima Re: Powtorka programu? 27.07.06, 16:14
                  Dziekuje berta333 za informacje! Ogladnesmile
                  Pozdrawiam!
    • mama-smyka Re: quinny speedy sx - warty polecenia?? 01.08.06, 02:02
      Wąski nie jest, wręcz przeciwnie, ma jedno z najszerszych siedzisk jakie
      widziałam, ale za to baaardzo niziutkie. sad
      Dla małego dziecka brak przekładanego siedziska też może być minusem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka