Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy i Lanos!

IP: *.* 07.01.02, 19:08
Hej,czy ktoś posiada ten wspaniały samochód jakim jest Daewoo Lanos? Przewozicie w nim dzieci w fotelikach samochodowych? Udaje się Wam je poprawnie zamontować?Ja posiadam fotelik Bebe Confortu i ... pasy zarówno z przodu jak i z tyłu są za krótkie aby przymocować fotelik wg instrukcji! Czy ktoś może ma na to dobry patent?Madzia
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos! IP: *.* 07.01.02, 19:55
      mamy fotelik chicco i montujemy go na tylnym siedzeniu, tylem do kierunku jazdy. najpierw przekladamy pas tam gdzie sa nozki dziecka, zapinamy, a potem przeciagamy za placeami fotelika, jesli trzeba, troche go unosimy
    • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos! IP: *.* 07.01.02, 20:45
      Też mamy Lanosa (3d) i z fotelikiem 0-10 kg. Maxi-Cosi rzeczywiście nie było łatwo, pasy były "na styk". Teraz mamy fotelik 9-18 kg mocowany na stałe i jest ok.Mogę Cię pocieszyć, że jeździłam kilka razy taksówką i w mercedesach absolutnie nie dało się fotelika przypiąć. To samo było w Lanosie wersji 4d.Pozdrawiam. Ewa
    • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos! IP: *.* 08.01.02, 08:53
      Z fotelikami chyba tak jest - my mamy Chicco Synthesis i w Seacie Ibizie na początku w ogóle nie chciał się dać zamontować. Potem mąż spędził 1,5 godziny w garażu walcząc z nim i jakoś znalazł sposób zapinania, ale naprawdę na ścisk - jedna osoba tego nie zrobi!:hello:Kasia R mama Luizy
    • Gość: JoasiaD Re: Fotelik samochodowy i Lanos! IP: *.* 08.01.02, 23:26
      CześćRzeczywiście jeżdżę z tym problemem już 5 mcy (tyle ma Ala) i już dawno chciałem zadać to pytanie na forum. Nie wiem co mnie powstrzymywało (chyba jakby kłamię) - w Lanosie 4d też nie da się zamontować prawidłowo fotelika (bebe confort). Zresztą nie zależy to od 3d czy 4d ale od marki samochodu. Póki co (póki nic się nie stanie lub nie zapłacę mandatu) to przypinam fotelik tylko pasem od spodu nie zakładam pasa od przodu. I tak się łudzę że wrazie czego to wystarczy. Myślałem że zadzwonię do Daewoo i zwymyślam ale po wiadomościach o upadłości nie mam ochoty. Tak więc z niecierpliwości czekam kiedy wreszcie będę mógł zamontować większy fotelik (dla dziecka siedzącego) lub nabędę nowy samochód.PozdrawiamJacek Dutkiewicz
      • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos! IP: *.* 09.01.02, 07:19
        Ludzie, szczeka opada jak czytam powyzsze posty, to czy fotelik da sie zamontowac nie zalezy od marki samochodu a od dlugosci pasow. Zrobcie PPI, a tam jest jak byk, ze fotelik mozna montowac za pomoca pasow o standardzie E41, oznaczenie pasow jest na dolnym kotwiczeniu pasa po stronie kierowcy - najczesciej E4 ( za krotkie). Tez jezdze lanosem i fotelik montuje tylem do kierunku jazdy, pasy zapinam przy nozkach bo oparcie jest zablokowane o oparcie fotela kierowcy- to na krotkich trasach, na dluzszych fotelik przypinam dwoma pasami - srodkowym pasazera i glownym pasazera z prawej strony. Aby tak mozna bylo montowac trzeba zamontowac dodatkowe kotwiczenie z zatrzaskiem pasa srodkowego.HejWedrowiec
        • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos! IP: *.* 09.01.02, 23:37
          Wędrowcze!!! Wyluzuj się!!! Np. Bora ma właściwe pasy. Dlaczego w jednych samochodach montują E4 a winnych E41? Twój sposób montażu fotelika jest pewnym rozwiązaniem ale nie jest to standardowe rozwiązanie - podlegasz pod mandat za niewłaściwe zamocowanie fotelika. Dodam, że w razie wypadku nie masz szans na odszkodowanie - źle zamontowałeś fotelik. Zastanówmy się jak to zmienić. Podczas przeglądu powiedziałem o tym problemie ale gość zrobił oczy i nie miał nawep pomysłu coi z tym zrobić...dokąd iść.PozdrawiamJacekDP.S. Mnie czasem też szczęka opada jak czytam niektóre posty ale tego nie komnetuje, albo komnetuję bez uwag że właśnie mi opadła szczęka. To onieśmiela ludzi do nieskrępowanej wypowiedzi.
          • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos! IP: *.* 10.01.02, 07:40
            JacekD napisała/ł:> Wędrowcze!!! Wyluzuj się!!! Jacku i cala reszta oniesmielonych - sorry mea culpa> Twój sposób montażu fotelika jest pewnym rozwiązaniem ale nie jest to standardowe rozwiązaniezgadza sie nie jest standardowym ale zdroworozsadkowym - przeciez tam siedzi moje dziecko, zaznaczylem ze na dlugich dystansach fotelik przypiety jest dwoma pasami i ani drgnie, poza tym zatrzask do pasa jest orginalny zakupiony w salonie, pocieszam sie tylko ze za kilka miesiecy junior przeniesie sie do wiekszego fotelika i bedzie po problemie.>Zastanówmy się jak to zmienić.Jacku rozwiazanie jest proste jak budowa cepa - trzeba kupic komplet pasów E41 ( okolo 800DM) i tu zaczynaja sie schody, pasy te nie maja w Polsce atestu, a tym samym nie sa dopuszczone do eksploatacji, jest to tym smiejsniejsze ze takie same pasy montowane sa seryjnie w autach ktore maja chomologacje w Polsce a tym samym sa dopuszczone do uzytkowania. Jak widac sprawa wyglada ciekawie.wedrowiec
            • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos albo inne samochody z krotkimi pasami! IP: *.* 10.01.02, 09:36
              Nie trzeba kupowac nowych pasow za 800 DM. Duzo lepszym rozwiazaniem jest zakup fotelika z baza na stale zamontowana w samochodzie np firmy Evenflo, Chicco czy Graco.Mialam fotelik - kolyske pierwszej firmy i uwazam go za rewelacyjne rozwiazanie. Baza na stale jest przypieta w samochodzie, a fotelik z dzieckiem przypina sie do niej jednym kliknieciem. W awaryjnych przypadkach np taksowka mozna uzywac rowniez sam fotelik- ma mocowania do pasow.Fotelik kupilam po probie zamocowania w samochodzie fotelika Bebe-Confortu. Wyszlismy ze sprzedawca przed sklep i po kilkominutowym mocowaniu sie i jego radach aby dziecko na czas mocowana klasc na siedzeniu obok uznalam, ze nie kolor tapicerki fotelika jest najwazniejszy. To kilkuminutowe szarpanie sie z pasami!!!!????? Nie...Tu jest zdjecie dla ciekawych fotelika Evenflo - sprzedalam go w sklepiku.http://forum.edziecko.pl/view.php?site=edziecko&bn=edziecko_sklepik&key=1006260502&pattern=evenflo&pattern=evenfloMam nadzieje ze emama ktora go odemnie kupila jest tak samo zadowolona.
              • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos albo inne samochody z krotkimi pasami! IP: *.* 10.01.02, 10:30
                a najprosciej przy kupowaniu fotelika popatrzeć na jego oznaczenia z tyłu (przeważnie naklejone) - do jakich pasów bezpieczeństwa fotelik pasujeja kupiłam kilka dni temu hiszpański fotelik Jane i on ma z tyłu naklejkę E4niestety często kupując fotelik kierujemy się tym jak on wygląda - jaką ma tapicerkę - a nie funkcjonalnością... zresztą zawsze mozna dogadać się ze sprzedawcą i zanieść kupowany fotelik do samochodu i spróbować zamontować my pierwszy fotelik 0-18 kg już prawie kupiliśmy kiedy nas tknęło żeby zamontować na próbę - i okazało się że Chicco w naszej corolli nie uzyska pozycji leżącej - na czym na m bardzo zależało bo Marta miała miesiąc - wróciliśmy i tak długo montowaliśmy następne aż dotarliśmy do Renoluxa który idealnie pasował i służył nam 3 lata :)pozdrawiam
                • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos albo inne samochody z krotkimi pasami! IP: *.* 11.01.02, 18:22
                  Hej, nie czytałam wszystkich postów, więc może się powtórzę, ale moze pomogę... Też mieliśm ten problem - fotelik Chicco i samochód cinquecento. Udaje nam się go zamontować całkiem poprawnie na przednim siedzeniu, przy bardzo duzym odsunięciu i przede wszystkim odchyleniu siedzenia do tyłu. Co prawda jazda z tyłu jest wtedy b. niekomfortowa, ale czego się nie robi dla dziecka... To samo rozwiązanie zastosowałam w lanosie moich rodziców. Sprawdza się. Natomiast w normalnym położeniu fotela, albo na tylnim siedzeniu, poprawne zamontowanie naszego fotelika jest NIEMOŻLIWE w obu samochodach.Pozdraiam, Zuza
              • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos albo inne samochody z krotkimi pasami! IP: *.* 10.01.02, 11:24
                Mela, doskonala rada - pod warunkiem ze wiesz o tym ze taki problem wystepuje, gorzej jak juz masz fotelik i teraz usilujesz go zamontowac, inna sprawa to ja mam fotelik chicco synthesis i Bog mi swiadkiem, zadnej bazy nie znalazlem - moze jakis wybrakowany fotelik albo ja?Na razie Hej
                • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos albo inne samochody z krotkimi pasami! IP: *.* 10.01.02, 11:35
                  Ha z bazami to temat przećwiczyłem na przykładzie Graco mam jakieś przeczucie, że c innymi firmami może być podobnie. Otóż przedstawiciel Graco w Polsce twierdził, że baza nie istnieje, jak postawiłem mu na blacie fotelik z bazą (szwagra), to zmienił zdanie doszedł do wniosku, że istnieje i męczony moją upierdliwością męczył temat, okazało się, że baza nie ma atestu w Polsce chociaż ma w US i UE i importer nie sprowadza, ponadto, jak się okazało identyczne w oznaczeniu foteliki, nie koniecznie dają się zamontować w bazie, robią dwie wersje do bazy i te nie do bazy, suma sumarum via inet kupiłem w US to co chciałem, a jak porównałem oznakowania bezpieczeństwa na foteliku PL i US to jest jota w jotę to samo, na bazie też. Zresztą razem z przesyłką wyszło troche taniej niż po rabatach u przedtswiciela w pl i bez bazy :)
                  • Gość: Mela Re: Fotelik samochodowy i Lanos albo inne samochody z krotkimi pasami! IP: *.* 10.01.02, 13:21
                    darek?W jakim sklepie kupowales fotelik w US. www.inet.com??Mela
                    • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos albo inne samochody z krotkimi pasami! IP: *.* 10.01.02, 14:20
                      Nie inet to mój skrót myślowy od internet, generalnie układ jest taki, że mam tą korzystną sytuację iż mogę podać adres dostawy na terenie US i ten co tam mieszka mi to przyśle, bo ichne sklepy nie chcą słać do polski lub chorendalnie drogo, bo lotniczo to robią, a jaki to był sklep musze poszukać, dużo ostatnio było zakupów, święta, i w róznych sklepach.
        • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos! IP: *.* 10.01.02, 13:25
          O jeju wędrowiec, ale nie każdy jest taki mądry jak TY, teraz już będziemy i dziękujemy za te grzeczne sugestie.A tak naprawdę to to czy dany fotelik da się zamontowac czy są z tym problemy to własnie zależy od marki samochodu, bo dana marka i typ mają takie a nie inne długości pasów.Pozdrowionka dla wyedukowanego w kwestii długości pasów wędrowca.Katarzyna mama Franka
    • Gość: Aga_72 Re: Fotelik samochodowy i Lanos! IP: *.* 09.01.02, 21:58
      Dziwne te pasy samochodowe. My mamy fotelik Maxi-Cosi i VW Golfa 3 -zapinają się bez problemu (jeśli chodzi o długość) ale mój mąż mówi, że ten kto wymyślił cały sposób zapinania fotelików (0-10 kg.) powinien do końca życia zapinać i odpinać w nagrodę za tak wspaniały pomysł ;)Aga
      • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos! IP: *.* 09.01.02, 23:42
        Widocznie zależy to nioe tylko od marki samochodu ale i fotelika. W Renault Megane, fotelik (0-13) montuje się bez problemy jeśli chodzi zarówno o długość wszystkich pasów jak i sposób montażu fotelika (Bebe Confort). Przez pierwsze cztery miesiące wpinałam i wypinałam go po kilka razy dziennie, jako że był wpinany nastepnie do stelaża i stanowił wózek i była to jedna z najprostszych czynności. Tak więc wszystko zależy od rozwiązania w samym foteliku, no i od długosci pasów, rzecz jasna. Pozdrawiam...
    • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos! IP: *.* 10.01.02, 13:12
      :) Słoneczko dzięki za podjęcie tego tematu, myślałam, że tylko ja mam kłopoty. Często sama z Frankiem (4 misiące) jeżdżę samochodem i jak sobie pomyślę, że mam za chwilę walczyć z przypięciem fotelika to mnie krew zalewa. Zakupiłam przecudnej urody fotelik Chicco (0-13)i niestety nie oświeciło mnie na czas, aby sprawdzić jak będzie z jego montowaniem, no i mam. Jak Franek miał miesiąc to jeszcze jakoś szło, był lżejszy i było cieplej. Teraz wygląda to mniej więcej tak: Franek załadowany w fotelik, grubo ubrany no bo jest zima, nie wygodnie mu, ja oczywiście też ubrana grubo no bo jest zima, schodzimy. Przystępuję do przypinania fotelika z Frankiem na przednim siedzeniu samochodu (Toyota Avalon - markę podaję by innych przestrzec przed zestawem Chicco+Avalon). Wyciągam pas, ciągnę, ciągnę do końca i tu mam pierwszy problem, w tym samochodzie jest tak, że jak mi się troszkę pasa wciągnie to muszę cały spowrotem wsunąć aby ten kawałeczek wyciągnąć, muszę więc strasznie uważać żeby cały czas trzymać pas napięty żeby mi się nawet centymetrzyk nie wsunął, bo potem zabraknie ...Franek juz zaczyna się krzywić ... wszystko to robię przy otwartych drzwiach stojąc na zewnątrz, na dworzu mróz, wieje jak cholera ... już się denerwuję bo zaraz przeziębię Franka (czsem jak jadę w dłuższą trasę nie zakładam mu kombinezonu no bo zaraz będzie ciepło w samochodzie i będę musiała go rozbierać, a nie da się zrobić tego jednocześnie prowadząc samochód, nakrywam więc go kocem, który upierdliwie cały czas zsuwa mi się z Franka), ja coraz bardziej wsciekła, nijak nie mogę przciągnąć pasów, tu nie wchodzą , tu muszę przesunąć na pasie ten metal kończący pas, szarpie tym fotelikiem, Franek zaczyna płakać, ja zaczynam się wściekać, już mam wpinać pas, już udało mi się przeciągnąć przez wszystkie miejsca w foteliku a tu ... kurka .... ZA KRÓTKI !!! (musiał podczas manewrów wsunąć się jednak trochę)... i od początku, Franek już płacze na dobre ... wrrrrr.... w końcu, po jakiś 5-6 próbach, udaje mi się zamontować ten sprzęt, ale razem z Frankiem mamy już dość tej, jeszcze nie rozpoczętej, podróży. I tak za każym razem. Marzę już o zmianie fotelika, ale tym razem musimy ten zakup dobrze przemyśleć i z pewnością Wasze posty będą pomocne.A może moglibyście polecić sprawdzony pod tym względem fotelik. Proszę podpowiedzcie coś.Pozdrawiam serdecznie.Katarzyna mama Franka
      • Gość: Kasia_M Re: Fotelik samochodowy i Lanos! .. i toyota IP: *.* 10.01.02, 13:31
        droga imienniczko :) a nie możesz zamontować sobei na stałe tego fotelika? i po prostu przynosić do samochodu dziecko na rękach? tak chyba by było najprościej, zwłaszcza że Franek już nie osesek i trochę waży a noszenie go razem z fotelikiem to dodatkowy ciężar :)))co do poelcania większego fotelika to ja polecam mój nowy nabytek czyli fotelik Bodyguard firmy Jane - 9-36 kg strasznie fajny, niedrogi w porównaniu z Graco na przykład i jak już pisałam przystosowany do krótszych pasów E4so do Tpyoty - wprawdzie nie mamy Avalona tylko Corollę - ale nam się jakoś zapinał fotelik gondolka (mieliśmy porzyczony i zrezygnowalismy bo wydawał się za mały i jakoś niestabilny) - no ale to inny model samochodu i nie neguję ze tak trudno zapinać :)pozdrawiam Kasia mama Marty
        • Gość: Kasia_M Re: Fotelik samochodowy i Lanos! .. i toyota IP: *.* 10.01.02, 13:32
          matko jedyna przepraszam za byki - jak sie człowiek spieszy to sie diabeł cieszy :(
        • Gość: Mela Re: Fotelik samochodowy i Lanos! .. i toyota IP: *.* 10.01.02, 13:37
          Kasiu, gdzie kupilas ten fotelik?M.
          • Gość: Kasia_M Re: Fotelik samochodowy i Lanos! .. i toyota IP: *.* 10.01.02, 13:49
            Calineczka przy Grochowskiej na przeciw Uniwersamu Grochówfotelik wygląda tak : www.jane.es/bodyguard
            • Gość: Kasia_M Re: Fotelik samochodowy i Lanos! .. i toyota IP: *.* 10.01.02, 13:51
              poprawka: www.jane.es/bodyguard.html
              • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos! .. i toyota IP: *.* 11.01.02, 09:16
                Kasiu, a czym sugerowałaś sie przy zakupie tego fotelika? Napisz proszę dlaczego właśnie ten.Pozdrawiam Katarzyna mama Franka
                • Gość: Kasia_M Re: Fotelik samochodowy i Lanos! .. i toyota IP: *.* 11.01.02, 09:54
                  początkowo chcielismy kupić Graco Next Step - widziałam go w sklepie interentowym i bardoz mi sięspodobał - głównie dlatego że posiadał własne pasy - jak w mniejszych fotelikachrozpoczelismy poszukiwania i okazało się że nigdzie nie ma teo wypatrzonego - zjezdziłam chyba wszystkie hurtownie w W-wie - na koniec zostawiając Calineczkę na Grochowskiej - którą mam najbliżej nota bene :)i tam było Graco - jak zobaczyłam to od razu mi sie go odechciało - po pierwsze - nie mozna go było rozmontować do samego siedziska jak Jane - i ten zakres 9-36 kg okazał się automatycznie mitem - bo jak wsadzić dużego 12 dzieciaka do czegośtak wąskiego?? zasadniczo wszystkei produkty graco mają wąskie siedzisko - i wózki i jak sięokazuje fotelikiMarta wsiadła do teog graco i będąc w kombinezonie - szczerze mówiąc pasowała idealnie (a ma dopiero 3 lata!!!) druga rzecz - w graco atutem miał obyć ze można odchylić oparcie do spania - owszem ale to było jakieś max.3 cm do tyłu i praktycznie to i tak nic nie dawało - dziecko było pionowowłaściciel Calineczki pokazywał nam różne foteliki z własnymi pasami na które się upierałam - ale jak przypięliśmy do jednego z nich Marte okazało sie ze miał facet rację - te pasy nam starczą jeszcze na max. pół roku i to dlatgo że będzie ciepło i nie będzie gryubycg ubrań - więc zrezygnowałam z uporu walki o własne pasy fotelikowe :)przechodząc do meritum :) Jane posiada te zalety o których pisałam że nei ma ich Graco - mozna go zdemotować do siedziska, samo siedzisko jest szerokie i głębokie, pochylanie można dowolnie regulować - w zależności od kąta nachylenia kanapy samochodowej (można wysunąc w granicach kanapy siedzisko i wtedy otrzymujemy pozycję półleżącą nawet); boki koło główki są regulowane szerokością - kiedy dziecko śpi można stworzyć naturalną poduszeczkę żeby głowinka nie opadała; wysokość zagłówka jest regulowana; poza tym jest lekki, łatwy w montażu, ma zabezpieczenia na pasy i.... zachęciło mnie też to że facet powiedział ze faktycznie szybko im schodzą, są w miarę cenowo (w porównaniu z Graco czy Chicco spora różnica) , mają wszystkie atesty, pasują do pasów E4 - czyli tych krótszych - to mnie przekonało :) pozdrawiam
                  • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos! .. i toyota IP: *.* 11.01.02, 12:22
                    Kasiu, straaaaaaaaaaasznie Ci dziekuję :love:Zwróciłaś mi na wiele rzeczy uwagę, na które być może bym nie wpadła, teraz już jestem dardzo mądra i z tą wiedzą ruszę na zakup fotelika. Dzięki za czas.Pozdrawiam bardzo serdecznie.Katarzyna m. F.
                    • Gość: Kasia_M Re: Fotelik samochodowy i Lanos! .. i toyota IP: *.* 11.01.02, 12:29
                      nie ma za cosmile)))))))))
                      • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos! .. i toyota - do Kasi IP: *.* 11.01.02, 12:33
                        ...jest, jest, co za szybka reakcja :)K.m.F.
    • Gość: maliza Re: Fotelik samochodowy i Lanos! IP: *.* 11.01.02, 07:53
      A może lepiej zmienić samochód ? :-)A tak na serio, to mam wrażenie, że zależy to też troszkę od cierpliwości osoby montującej fotelik w samochodzie - mojemu mężowi nigdy nie udało się zamontować dobrze żadnego fotelika - zawsze pasy były zbyt krótkie. Ja montowałam oba nasze foteliki bez żadnego problemu i jeszcze zostawało trochę pasa. Dodam że mieliśmy Bebe Confort Tinos (0-13 kg), który jak na nosidło jest bardzo długi bo leżący a nie siedzący. A teraz mamy Chicco Shutle i też nie ma problemu.
      • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy i Lanos! IP: *.* 11.01.02, 12:24
        hmm ... pewnie masz trochę racji, moja druga połowa powiedziałaby zapewne, ze masz zdecydowaną rację.PozdrawiamKatarzyna m.F.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka