22.07.08, 21:43
Witam,
rzucam temat: suszarka do ubrań;
proszę użytkowniczki takowych o informacje na temat funkcjonalności i czy
naprawdę nie trzeba później prasować rzeczy (jeśli to prawda, to będzie główny
powód zakupu).
A moderatorki proszę o nie wyrzucanie od razu na zakupy, tam taki mały ruch.
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: Suszarka 22.07.08, 23:25
      Uzywam glownie do suszenia koszul.Ale i tak je pozniej prasuje, tyle
      ze "po lebkach", sa w duzo lepszym stanie niz po naturalnym
      schnieciu i prasuje sie szybko.Bawelnianych ciuchow nie prasuje.
      Pamietac tylko nalezy, ze trzeba wyjmowac z suszarki jeszcze cieplą
      odziez, a nie zostawiac po zakonczeniu suszenia, bo wowczas sie
      wygniecie.
    • majenkir Re: Suszarka 23.07.08, 00:52
      ziazia17 napisała:
      > rzucam temat: suszarka do ubrań;

warto miec wink).
    • n_stynka Re: Suszarka 23.07.08, 00:58
      Nie trzeba prasować o ile się włoży rozsądną ilość do suszarki. Trzeba jednak
      zwrócić uwage na metki z przepisem prania- na początku użytkowania sporo ubrań
      przerobiłam z XL na XS dzięki suszarce właśnie. Ale życia bez niej sobie już nie
      wyobrażam!
    • ziazia17 Re: Suszarka 23.07.08, 08:31
      Dzięki za odpowiedzi, chyba kupię, choć myślałam, że prasować nie trzeba w ogólesad
      Pozdrawiam Was, życzę miłego dna
      • doral2 Re: Suszarka 23.07.08, 08:47
        zależy jaka suszarka...pralko-suszarka miętosi niemiłosiernie, chyba że się
        włoży 3-4 rzeczy...
        suszarka kondensacyjna (ja mam elektroluxa) wypuszcza ze swojego wnętrza ubrania
        w znośnej kondycji, zatem NIE prasuję koszulek, t-shirtów, spodni, pościeli,
        ręczników (wychodzą miękkie i puszyste), natomiast PRASUJĘ koszule do garnituru,
        bluzki wyjściowe, choć wymięte nie są, ale takie niezbyt równe...
        w każdym bądź razie ciuchy w których chodzisz po domu, a nie do biura czy na bal
        spoko bez prasowania się obchodzą..ponadto suszarka ma wiele innych zalet -
        można odśmierdzieć ciuch, który jest czysty a na przykład przeszedł zapachem
        gotowanego jedzenia (bigos na przykład), można odświeżyć ciuchy dłużej leżące w
        szafie, można odkłaczyć ciuchy z oblezionej sierści/paprochów, można tylko lekko
        podsuszyć żeby były wilgotne w sam raz do prasowania, można lekko podsuszyć i
        dosuszyć w stanie rozwieszonym na sznurku/wieszaku...
        a przede wszystkim suszarka jest niezastapiona w sezonie przedgrzewczym, kiedy
        to już jest chłodno ale jeszcze kaloryfery nie grzeją i w związku z tym mokre
        łachy tygodniami schną, poza tym suszarka ogranicza ilość łachów wiszących na
        sznurkach/suszarkach balkonowych.
        ma jedną wadę - ciuchy suszone w suszarce kurczą się, co w sumie może być
        zaletą, bo można z czystym sumieniem kupić sobie nowe smile))))

ja suszę wszystko, oprócz biustonoszy, polecam smile)
      • miarka71 Re: Suszarka 23.07.08, 08:48
        Mam pytanie bo terz bym chciałasmile) Jak z rachunkami za energię duzy
        wzrost czy nie zauwazalny?
        • miarka71 Re: Suszarka 23.07.08, 08:49
          też miało byc sorrysmile)
          • doral2 Re: Suszarka 23.07.08, 11:05
            suszarka na pełen cykl zużywa około 4-5 kilowatów
            kilowat jest po chyba 36 groszy
            wychodzi 1,80 zł za suszenie
            a czy to drogo czy tanio, to już indywidualna kwestia
            • doral2 Re: Suszarka 23.07.08, 11:08
              aha, zapomniałam na smierć...do suszarki można kupić specjalne, antystatyczne
              chusteczki, zapachowe, dzięki czemu można nie używać płynu do płukania, a
              ubrania wychodzą miękkie i pachnące..
              na alledrogo podobno są te papierki...z anglickiego to się nazywa fabric
              softener, a z polskiego to nie wiem...
              pójdę i poszukam...jak znajde to wkleję linka..
            • miarka71 Re: Suszarka 23.07.08, 11:08
              dzięki za informacje bo wszyscy straszyli mnie że to duży kosztsmile)
              • doral2 Re: Suszarka 23.07.08, 11:10
                znalazłam
                www.allegro.pl/item402372117_lenor_chusteczki_zapachowe_sommerbrise_z_niemiec.html
                • doral2 Re: Suszarka 23.07.08, 11:14
                  albo takie
                  www.allegro.pl/item402456668_francja_chusteczki_do_suszarki_soupline_brzoskwini.html
                  wiesz, nie musisz wszystkiego suszyć, ja kiedyś w ramach oszczędności suszyłam
                  tylko drobne rzeczy, typu bielizna, skarpetki, to co najwięcej miejsca zajmuje
                  na sznurku oraz ręczniki...
                  a teraz suszę wszystko, oszczędzam czas na wieszaniu i zbieraniu ze sznurków,
                  prasowaniu, oszczędzam miejsce i przestrzeń, bo godzina prania i godzina
                  suszenia i pusty kosz na brudy to nie do pogardzenia argumenty...i w związku z
                  tym robię pranie raz na dwa tygodnie, jednego dnia wypiorę i wysuszę wszystko i
                  mam z głowy na następne dwa tygodnie.
                  no i o 3/4 mniej prasowania...
    • ziazia17 Re: Suszarka 23.07.08, 16:47
      Dziewczyny dzięki wielkie jeszcze raz. Przekonałyście mnie do zakupu, choć moja
      koleżanka (u niej suszarki brak) twierdzi, że w głowie mi się przewraca- mam
      pralnię z suszarnią + ogród więc po co mi to ustrojstwo. Wszystkie rzeczy
      prasuje mi moja mama, robi to perfekcyjnie, dopomina się w kółko o prasowanie.
      Ale ma 65 lat, problemy ze stawem biodrowym i chcę jej oszczędzić tej pracy.
      Czy te t-shirty są naprawdę jak wyprasowane? Znając moją rodzicielkę będzie mi
      wyrywać ciuchy, aby i tak "choć przelecieć żelazkiem".
      Pozdrawiam Was
    • ziazia17 Re: Suszarka 23.07.08, 16:52
      A jeszcze jedno: jaką suszarkę kupić? Kondensacyjną? Czy musi być doprowadzona
      do niej woda, albo jakiś odpływ?
      Bo, że największa pojemność bębna to wiemsmile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka