alfa36 11.09.08, 23:05 Chrzestnym został niepracujący syn (nastolatek). Jaki powinien dac prezent (scislej powinnismy mu dac)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koralik12 Re: Prezent na chrzest 12.09.08, 10:11 Jakąś pamiątkę chrztu np łańcuszek z krzyżykiem. To co zwykle sie daje. Chyba że nie chcecie tego finansować a syn nie ma funduszy, to niech syn kupi np. biblię dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Prezent na chrzest 12.09.08, 10:54 Syn funduszy nie ma, bo chodzi do szkoły. My od chrzestnych dla mlodszego dziecka dostaliśmy pieniądze i prezenty, ale chrzestni pracowali. Czy my, jako rodzice chrzestnego, mamy obowiązek dać mu np. 500 zl, bo zostal poproszony na chrzestnego? Jak myslicie. Dodam, że też zostalismy zaproszeni na chrzciny i zamierzamy dać 100, może 150 zł (wiem, że rodzice wolą pieniądze, mają wszystko dla mlodej po starszej corce) Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: Prezent na chrzest 12.09.08, 11:21 Prezent ma być od chrzestnego Wiadomo,że w takiej sytuacji poprosi Was o pieniądze.Dajcie tyle na ile Was stać a on musi "zmieścić się" w tej kwocie Polecam biblię dla maluchów,ładny obrazek(z aniołkiem np.) z dedykacją z tyłu lub medalik do łańcuszka z grawerą.Koszt niewielki- pamiątka idealna. Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: Prezent na chrzest 12.09.08, 11:26 Polecam obrazek drewno ze srebrem do zawieszenia badz postawienia (cena ok. 75 zl). MOja mama wlasnie taki kupila swojemu wnukowi (chociaz razem z ojcem dolozyli tez kase, ale Twoj syn wcale nie musi nic dokladac, bo jest uczniem i nie zarabia). poszukaj na allegro wzorow, bo widzialam, ze sa. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Prezent na chrzest 12.09.08, 11:31 Ty powaznie tak myslisz? Mój syn oboje chrzestnych miał niepracujacych. Chrzestna dała ubranko do chrztu ( dzianinkowy komplecik i buciki- mały został w nie ubrany ), chrzestny 100 zł a i tak miałam wyrzuty bo pewnie od rodziców musiała wziąść. Syn niech od siebie da Biblie. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: Prezent na chrzest 12.09.08, 15:03 Nikt Ci nie powie ile albo co masz dać. Ja uważam, że powinien dać tyle na ile go stać (np. biblia fajny prezent). W przypadku mojego syna wyglądało to natomiast tak: Ojciec chrzestny pracujący ale studiujący, matka chrzestna nie pracująca ale studiująca i oboje (chociaż są tylko kuzynami) złożyli się wspólnie do prezentu. Dali 400 zł czyli każde z nich (albo raczej z ich rodziców dało po 200 zł). matka chrzestna chciała kupić synkowi becik i ubranko ale sama to kupiłam bo wiedziałam że nie mają pieniędzy i myślałam ze kupią jakieś pamiątki a oni z kasą wyskoczyli. Pytałam potem znajomych jak to było u nich (też nie pracowali) i mówili że również dali 400 albo 500 zł żeby nie zostać wyśmianym. Ich dziecko też dostało coś koło tej kwoty (pracowała jedna ze stron) Dla mnie to trochę chore, wziąć za chrzestnych osoby niepracujące a potem patrzeć na to kto co albo raczej ile daje. Wiadomo że takie osoby muszą prosić o pomoc rodziców. Rób jak uważasz. Odpowiedz Link Zgłoś
dell5 Re: Prezent na chrzest 12.09.08, 15:21 Wy chyba żartujecie? Ile? 500 zł? Byłam chrzestą miesiąc temu, w prezencie dałam zestaw książeczek w ładnym pudełku ( ksiązeczki z wierszykami polskich poetów). Książeczki kosztowały około 100 zł (około 25 takich z pojedynczym wierszykiem i 3 duże) , a pudełko 20 zł. Rodzice dziecka byli bardzo zadowoleni, dziecko będzie miało pamiątkę jak podrośnie.A pieniądze by przeciekły między palcami. I w chrzcie chyba nie chodzi o to aby chrześni dali jak najwięcej, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: Prezent na chrzest 12.09.08, 16:04 Masz rację, dlatego każdy daje co albo ile uważa za słuszne. Ja nie wiedziałam co kupić chrześniaczce i też dałam kasę. A na co idą pieniądze z chrztu to każdego indywidualna sprawa. Fakt syn nie ma zbyt dużo pamiątek. Dostał biblię, łańcuszek i krzyżyk. Wstyd się przyznać ale reszta jego pieniędzy poszła na samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnataka Re: Prezent na chrzest 12.09.08, 16:25 ale przecież wozicie syna tym samochodem w różne miejsca, hihihihi Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Prezent na chrzest 12.09.08, 17:15 Nigdy nie daję pieniędzy na tego typu okazje i sama też ich nie oczekuję, jeżeli moja mama chce dać nam na coś np. 100 czy 200 zł od razu mówię jej co dla córki za to będzie kupione, kupuje i daję jej żeby sama dała, ewentualnie wpłacamy na fundusz córki. Nasz chrzestny był pracujący jednak nie przelewało się u niego akurat bo miał na utrzymaniu żonę z córeczką, dostaliśmy od nich matę edukacyjną za 100 zł, jedną z najbardziej użytecznych rzeczy jaką miałam dla Małej, poza tym regularnie dostajemy ciuszki z których wyrasta ich rok od naszej starsza córa. Rok wcześniej to mój mąż był chrzestnym u ich córki, akurat wrócił z kontraktu z Anglii stać nas było na odjechane firmowe zabawki dla ich córeczki więc takie dostała ale nigdy by mi do głowy nie przyszło wymagać tego samego od szwagrostwa. Chrzestna była osoba niepracującą jeszcze się uczącą, kupiła szatkę i prawdę mówiąc miała zakaz kupowania czegokolwiek więcej ale przywiozła też ślicznego aniołka zrobionego na zamówienie, który wisi nad łóżeczkiem Alki do dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś