ty_nia 12.11.08, 20:51 co sadzicie o tym urzadzeniu? Czy ktoras z mam go uzywała lub zna kogos kto uzywa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yskyerka Re: monitor oddechu 12.11.08, 21:05 Ja się kiedyś zastanawiałam, ale ceny są powalające. I w sumie dobrze, że się jednak nie zdecydowałam, bo mała i tak wylądowała na nocne spanie u nas w łóżku. Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: monitor oddechu 12.11.08, 21:12 Ja miałam Angelcare i dzięki temu chyba synek żyje. Kupiłam bo ciąża była zagrożona i spodziewałam się wcześniaczka. Na szczęście synek urodził się w terminie. Jednak od samego początku czułam, że coś jest nie tak (był ospały, nie budził się do jedzenia, nie jadł). Jednak w szpitalu twierdzili, że wszystko ok i jestem przewrażliwiona (jeden z najbardziej znanych szpitali w W-wie, z najwyższym stopniem referencyjności)... Wróciliśmy do domu i monitor nam zaczął piszcześ. Mały wyglądał fatalnie, choć oddychał ale jakoś słabo. Od razu pojechałam do innego szpitala i okazało się, że jest zapalenie płuc, e.coli w moczu i gronkowiec w pępku! I problemy z cukrem. To była 5 doba życia synka - między wypisem z jednego a przyjęciem do drugiego szpitala nie minęło nawet 12h. Potem używałam Angelcare do 1,5 roku życia syna. To urządzenie fajnie działa, jest bardzo czułe i mądrze przemyślane. Wada jedna - jak każde urządzenie może dać fałszywy alarm (malutkie dziecko, gruby materac, dziecko przy krawędzi, zła kalibracja czujników itp) co naraża rodziców na stres. Zastanawiam się, czy kupić dla drugiego dziecka ale czuję, że nie usnę bez tego... Odpowiedz Link Zgłoś
atra1 Re: monitor oddechu 12.11.08, 21:38 ja używałam Angelcare do roku stwierdziłam, że ten koszt i tak jest mniejszy niż potencjalny psychiatra po schizach i nocach nasłuchiwania. Dla drugiego dziecka też będziemy używac ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
madziasm Re: monitor oddechu 13.11.08, 08:57 Mialam babysence II, co do ceny to nie wydaje mi sie zbyt wygorowana za cene spokoju. Kupilismy bo mala duzo ulewala, zdarzylo sie jeszcze w szpitalu na oddziale polozniczym ze po tym robila sie czerwona i przestawala na moment oddychac nie mogac zlapac powietrza. Monitor dawal mi poczucie bezpieczenstwa, uzywalam ponad 1,5 roku. Gdy miala prawie 10 mies byl alarm, pobieglismy do lozeczka, lezala na brzuszku twarza w dol podnioslam ja, potrzasnelam zaczela plakac. Do dzis nie wiem czy wtedy oddychala plycej i czujnik nie odebral ruchow oddechowych, czy to bylo TO i co by sie stalo, gdybysmy tego monitora nie mieli i wstali rano... W kazdym razie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: monitor oddechu 14.11.08, 11:20 malwes napisała: > Ja miałam Angelcare i dzięki temu chyba synek żyje. Kupiłam bo ciąża > była zagrożona i spodziewałam się wcześniaczka. mam córkę wczesniaka z 25 tc, urodzoną w zamartwicy, kilka tygodni pod respiratorem i lekarze z IMiDz stanowczo odradzili nam zakup monitora oddechu. Odpowiedz Link Zgłoś
ty_nia Re: monitor oddechu 14.11.08, 21:46 minkapinka, a pamietasz dlaczego ci odradzali? Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: monitor oddechu 15.11.08, 16:13 minkapinka napisała: > malwes napisała: > > > Ja miałam Angelcare i dzięki temu chyba synek żyje. Kupiłam bo ciąża > > była zagrożona i spodziewałam się wcześniaczka. > mam córkę wczesniaka z 25 tc, urodzoną w zamartwicy, kilka tygodni pod > respiratorem i lekarze z IMiDz stanowczo odradzili nam zakup monitora oddechu. Minka - a powiedzieli dlaczego? To dziwne, bo IMIDZ sam wypożycza (odbiór w Arce przy Kasprzaka) i w MSWiA mojego synka podpięli od razu jak zgłosiłam bezdech. W ciąży kupowałam bo tak doradził neonatolog z CZD. Jest wiele głosów za i przeciw - napisałam jakie widzę za i jakie przeciw a decyzję musi podjąć każdy sam. Odpowiedz Link Zgłoś
qwsd Re: monitor oddechu 13.11.08, 10:34 Mam, uzywam, POLECAM! Wart kazdej wydanej zlotowki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kontaminacja Re: monitor oddechu 13.11.08, 15:16 Ja uzywalam do dwojki dzieci. Bardzo sobie chwale to urzadzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiol81 Re: monitor oddechu 13.11.08, 17:14 Polecam. U nas sprawdził się w 100% na początku włączał się o zgrozo bardzo często i nie bez powodu bo faktycznie jak ruszyliśmy małego to głośno zaciągał powietrze... Pewnie odezwą się i przeciwnicy, że jeśli monitor oddechu to i zaraz monitor bicia serca itd...więc od razu dodaję że jeśli dziecko oddycha to bicie serca też jest... Mały był od początku w swoim pokoju, to mi dawało spokój i poczucie bezpieczeństwa...jeśli cię stać to kupuj Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: monitor oddechu 13.11.08, 21:14 5 lat temu nawet o takim sprzęcie nie słyszałam, a teraz... Jestem w 8 m-cu ciąży i naprawdę "fuksiarsko" udało mi się kupić za połowę ceny Angelcare AC401. Gdyby nie to szczęście - kupiłabym nowy. Dwie zaprzyjaźnione rodziny używają róznych modeli Angelcare (m.in. AC401) i chwalą sobie ten wynalazek. Generlnie - -ryzykowałam z tym zakupem (jako, że używany), ale to moja decyzja. Tak jak wyżej pisałam - kupiłabym równiez nowy. Może i przyczynił się do tego fakt badań inwazyjnych, paskudnego ryzyka chorobą genetyczną mojego synka. Niby wszystko jest w porządku, ale jakoś... wolę dmuchac na zimne pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
wiwka75 Re: monitor oddechu 14.11.08, 11:14 Ja używałam babysence II do drugiego dziecka po bezdechu. Rodzice bagatelizują i nie zdają sobie sprawy jak to jest potrzebne, aby spokojnie spać. Życie dziecka jest bezcenne!! Odpowiedz Link Zgłoś
jj555 Re: monitor oddechu 14.11.08, 13:25 Mam teraz dla drugiego dziecka i bardzo żałuję, że nie miałam przy pierwszym - wspaniałe urządzenie i przede wszystkim daje matce spokój który przecież jest bardzo potrzebny i można się dobrze wyspać. Raz miałam fałszywy alarm ale w dzień i okazało się właśnie, że mały się przesunął i płyta go nie łapała, więc przesunęłam płytę i od tamtej pory fałszywych alarmów nie było. Jak may śpi to bawię się spokojnie z córką i nie martwię się niczym, nie latam co chwilę sprawdzić czy wszystko ok, tylko patrzę na mój monitor i sprawdzam, ćzy wahadełko miga, jak miga, znaczy, że dziecko oddycha. Mam Angelcare. Szczerze polecam. Odpowiedz Link Zgłoś