Dodaj do ulubionych

Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt...

• Gość: rzepicha Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.rb.polsl.pl 26.07.10, 07:56
      Proponuję się przejść po katowicach i rozejrzeć nieco. Może spadający tynk z
      pięknych niszczejących kamienic nie spadnie Panu akurat na głowę. Oto taktyka
      na śląsku - poczekać, aż będzie tak zniszczone, że już nie da remontować tylko
      wyburzyć i postawić klocek. Tylko tak dalej. Po co inwestować w wizerunek
      miasta. Ludzie mogą mieszkać w czym bądź, po co ma to być ładne.
    • Gość: oto cała prawda! Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.xdsl.centertel.pl 26.07.10, 08:56
      Jestem zszokowany tą wypowiedzią. Dodam, nie jestem architektem. Mieszkam na GŚ, ale studiowałem we Wrocławiu. Wtedy, kiedy zaczynałem studia Wrocław nie wyglądał jeszcze szczególnie - na Rynku były stare tory tramwajowe a kamienice pamiętały czasy wojny. W tym samym czasie w Katowicach snuto już wizje o przebudowie Rynku (było to w 1998roku, jeśli sięnie mylę). Lata mijały, Wrocław szybko odnowił Rynek i zabrał się za inne części miasta, wdrażając śmiałe koncepcje. W Katowicach, do dziś pozostano przy... planach przebudowy a raczej ich braku!!! Ciekawe ile jeszcze koncepccji przebudowy Rynku powstanie. Obawiam się, że szybciej Wrocław Metro wybuduje niż Katowice zrewitalizują Rynek. Większość zmian w katowickiej architekturze i urbanistyce to fanaberie grzeszących niewiedzą niekompetentnych urzędników. Przykładem niech będzie Mariacka. I ta tandetna mała architektura na niej. Przykre to, bo jeszcze 15 lat temu Katowice w porównaniu z Wrocławiem były nowoczesnym i świetnie zorganizaowanym jak na tamte czasy miastem. Dziś Stolica mojego województwa to obraz nędzy i rozpaczy. Gorycz płynie jednak, nie tyle z samego tego faktu, ale z braku nadziei na zmianę. Nadziei nie ma, bo urzędnicy nie rozumieją tego miasta, którym zarządzają. A nie rozumieją go też dlatego, że nie potafią mówić językiem współczesnej architektury! Zupełnie inaczej jest we Wrocławiu. Podziwiam tamtejszych urzędników (choć nie wszystko akceptuję) za język, jakim się posługują mówiąc o architekturze. Katowiccy nie dorównują im do pięt. Urzędnicy wrocławscy nie tylko mówią ale też robią. A gdzie wiedzy nie mają, tam zasięgają opinii specjalistów. W Katowicach nie tylko nie mówi się językiem współczesnej architektury, nie tylko nie słucha się specjalistów, ale językiem ulicy, bynajmniej nie reprezentacyjnej - tak Panie Smolorz - wali w nich jak wiadrem pomyj. Wśród takiej "inteligencji" miasto to ma duże szanse na popularność, ale ... jako największy slams w Polsce i Europie. W Aglomeracji likiwduje się tramwaje, we Wrocławiu buduje się nowe linie. We Wrocławiu zrobią z igły widły, w Katowicach igłę połamią, psując w dodatku zabytkową maszynę. Jeżeli mieszkańcy Katowic wolą tandetną galerię, jakich na świecie pełno, zamiast unikatowego dworca, to nie rozumieją tego miasta! To wstyd dla tych pseudoelit, bo to właśnie one powinny pomóc zrozumieć mieszkańcom architekturę, nadać jej sens, podobnie jak robi się to we Wrocławiu. Czytam o betonowej kostce przy Spodku i oczom nie wierzę... a przecież macie w Katowicach Klinikę Okulistyczną - wystarczy się zarejestrować, naprawić wzrok i zmysł estetyczny od razu by się poprawił. A tak... toczycie spory, które we Wrocławiu nie miałyby racji bytu. Bo oczywiste jest to, że tam celem remontu jest naprawa, powrót do dawnego stanu świetności, a nie spartolenie obiektów. Gdyby Wrocław nie słuchał rad innych, w tym mieszkańców, studentów architektury, architektów dziś byłby taki jak ... Katowice. Panie Smolorz, upały minęły, może czas wracać do formy?
    • Gość: itd Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.xdsl.centertel.pl 26.07.10, 09:09
      we Wrocławiu z rudery zrobią zabytek mniejszej bądź większej rangi. W Katowicach z zabytku - większą lub mniejszą ruderę.
    • teyoo Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... 26.07.10, 09:12
      "rzygam już "kielichami" z katowickiego dworca i jego "brutalizmem""

Oj tak, ja tak samo! Gazeta ostro przesadza z tym lansowaniem kielonów. Ta agitka jest już ohydna!

Świetny tekst, zgadzam się w całej rozciągłości z panem Smolorzem. Wreszcie ktoś powiedział to, co myślą wszyscy. Nie dajmy się stłamsić jakimś pseudofachowcom, którzy chcą nam wmówić, że dworzec w K-cach to drugi Wawel niemalże, i cały świat się nim zachwyca. Same zabytki w Katowicach, nic nie można zmienić, zburzyć, wyremontować, bo zaraz krzyk podnosi Gazeta i jej pieski architektoniczne z Jedynie Słusznym Architektem Koniecznym na czele.
      • Gość: Hann-a Re: Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zab IP: *.centertel.pl 26.07.10, 10:50
        nie wypowiadaj się jak Macierewicz w imieniu wszystkich. Kto Cię do tego upoważnił?
        Remontować można,a nawet trzeba,ale z gustem,a nie tandetne świecące kamyczki.I
        obkładanie ładnych elewacji kamienic styropianem malowanym na wściekłe kolorki.
        A na burzenie dworca nie ma przyzwolenia mieszkańców rozumiesz. I nie wypowiadaj
        się w moim imieniu,bo Cię do tego nie upoważniłam.

• Gość: ja Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 10:04
      panie smolorz w pana wieku to normalne że wiotczeją pewne narządy i
      nie jest to powodem do ogłaszania tego zaraz w gazecie. Pomogła by
      panu zapewne wizyta u lekarza specjalisty cho ciaż nie wiem czy na
      nią nie jest już za późno
    • Gość: gregormax Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: 195.94.210.* 26.07.10, 13:26
      Chłopie - idź się puknij w ten pusty łeb - od razu widać, że do
      czynienia mamy z jakimś frustratem! Nie jestem architektem, jestem
      zwykłym mieszkańcem Katowic i jakoś doceniam i brutalizm i kielichy, a
      Ciebie uważam za zwykłego cymbała, który nie potrafi doceniać ani
      historii, ani charakterystyki tego miasta, ani jego duszy, ani
      unikatowości. Jestem ciekaw, czy ni(e)jakiego Smolorza wspiera jakieś
      lobby, np. cwaniaków, którzy chcą wyburzyć dworzec, bo ciężko mi
      uwierzyć, że przemawia za tym panem wyłącznie głupota.
    • Gość: mukk Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.10, 15:28
      Ludzie!! czytać się was nie da!
      Jeżeli chcecie wypowiadać się na temat architektury miejskiej, urbanistyki,
      polecam poszerzyć wiedzę! A jeśli to trudne, patrzcie i uczcie się od Zachodu.
      MAMY PEREŁKI w mieście_jest nim dworzec, Spodek ... i szlak trafia jak osoby
      nie znające się na rzeczy, niestety odpowiedzialne za nasze miasto, jednym
      podpisem rujnują DOBRO MIASTA.W innych państwach,taka architektura staje się
      miejscem kultowym. A jeśli wam brud przeszkadza to naprawdę są inne działania
      by temu zapobiec.
      Nie ma to jak walnąć kolejny PLASTIKOWY GNIOT w samo serce Katowic, kolejną
      Galerie ["piękny" inny przykład- Silesia Center] i być dumnym że się coś
      zrobiło. Panie Prezydencie_nie ma Pan żadnego pomysłu! Mariacka jest martwa,
      mydli Pan oczy!Jeżeli miasto rozwija się [choć wolno] kulturalnie_TO NAPRAWDĘ
      NIE ZA PANA SPRAWĄ Ludzie nie bądźcie TAK NAIWNI!! TO JEST NASZE MIASTO. Tylko
      ludzie bystrzy,świadomi potrafią widzieć,działać przyszłościowo!
      • pieronski_hanys Re: Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zab 27.07.10, 10:12
        > MAMY PEREŁKI w mieście_jest nim dworzec,

secesyjny na dworcowej

>Spodek ...

tu się zgodzę

>i szlak trafia jak osoby

Szlak Zabytków Techniki? Czy jakiś inny szlak?

> nie znające się na rzeczy, niestety odpowiedzialne za nasze miasto, jednym
        > podpisem rujnują DOBRO MIASTA.

Dobrem miasta na pewno było wyburzenie kwartału kamienic pod budowę komunistycznego molocha.

Ten obiekt nie nadaje się na dworzec. Dlaczego? Pisałem już wielokrotnie w tym i innych wątkach na tym forum.
    • Gość: Roman G. Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 15:33
      Panie M.Smolorz, czytałem swego czasu Pańskie felietony w GW. Z całą
      szczerością chcę powiedzieć, że miałem Pana za człowieka świadomego i zdolnego
      do myślenia na sposób globalny aż do tego tekstu. Z pańskich ostatnich słów
      kipi małomiasteczkowy żur ignorancji. Jest jeden plus... -dzięki takim jak Pan
      widać jak wiele ludzi myśli odwrotnie (komentarze)
    • Gość: s głupota jednak boli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 19:14
      krzyk zakompleksionego i nie wykształconego biedaka.niestety jedyne
      określenie jakie przychodzi mi do głowy to GŁUPEK
      • tadeusz542 Smolorz pamięta miasto bez tego "Dworca" 26.07.10, 20:37
        Różnica pomiędzy Smolorzem a tymi którzy nazywają Go debilem, nieukiem ,
        cymbałem , pajacem, tłukiem itd.itp. polega na tym zasadniczo ,że Smolorz
        pamięta /PAMIĘTA/ Katowice z czasów kiedy tego rupiecia dworca PKP nie
        wybudowali i pamięta różnicę z jaką miasto funkcjonowało przed i po tej
        katastrofie architektonicznej.
        Czy wy mądrale pamiętacie tak jak on naprzykład przejazd kolejowy pomiędzy
        Sądową a Kozielską - pewnie że nie pamiętacie, a czy pamiętacie co było od
        ulicy Damrota w kierunku Doliny Trzech Stawów? - Pola i łąki oraz ogródki
        działkowe i ani jednego budynku ulica Paderewskiego była przejezdna przez tory
        i mniej więcej od dzisiejszego hotelu asystenckiego była droga polną , Nie
        było Górnośląskiej ,lotnisko Muchowiec leżało dobrze poza miastem
        A pamiętacie Rynek , 3-go Maja, Pocztową , 15 Grudnia /św. Jana/ Warszawską,
        Dyrekcyjną ,Wieczorka/Staromiejska/ po których jeżdżą samochody .
        W tym czasie Mariacka ze swoją "Hungarią" i hotelem Śląsk jest ulicą kurewek
        podobnie jak Dworcowa z restauracją Monopol , Astorią oraz z pobliskim
        Miskolcem na rogu Staromiejskiej i Mielęckiego.
        W zasadzie to dzięki obrońcom moralności zawdzięczamy paraliż komunikacyjny
        Katowic ponieważ walcząc z ku...mi doprowadzili do zamknięcia Warszawskiej i
        skierowali cały ruch pojazdów w Mariacką co zmusiło panienki do przeniesienia
        się na Uniwersytecką gdzie ciemność i pustynia oraz krzewy gęste skrywały
        dziewki przed wzrokiem niewinnych dzieciaków.
        Róznym tam wielbicielom wdzięków panien sprzedajnych było jedno gdzie je
        obracają czy w cichej bramie czy patrząc na szyby kopalni Katowice bo za
        Uniwersytacką jeno droga na Warszawę i KWK Katowice były.
        A Pamiętacie jedynie wielkie centrum handlowe do którego cała Polska zjeżdżała
        na zakupy To zaczynało się od Składnicy Harcerskiej poprzez
        ZENIT ,Telimenę ,Modę Polską , Dom towarowy PDT, Dom towarowy SUPERSAM, sklep
        obuwniczy na 3-go Maja, i ... tyle.
        Ponieważ aut było jak na lekarstwo a pieszych tysiące obszar ten zamknęli doa
        ruchu ale teraz dokładnie jest odwrotnie , pieszych jak na lekarstwo aut
        tysiące
    • Gość: zdegustowany Prowokacja? IP: *.jav.pl 26.07.10, 20:10
      Mam nadzieje, że to jednak prowokacja, ale na wypadek gdyby autor pisał poważnie garść faktów.

Autor pisze, że Spodek, czy dworzec są "pospolite, prowincjonalne, tandetne i ogólnie kiepskie." I bardzo trudno podzielać taką opinię. Trudno przecież pospolitym nazwać jeden z najbardziej rozpoznawalnych obiektów sportowych w Polsce (myślę, że tylko poznańska Arena i Wrocławska Hala Ludowa mogą się z nim równać pod tym względem, ale nadal Spodek wybija się na pierwsze miejsce). Nazwanie do niedawna największego tego typu obiektu w Polsce prowincjonalnym też nie ma zbyt dużego sensu. Czy jest tandetny trudno mnie, jako laikowi, ocenić. Ale nie słychać głosów prognozujących rychłe zawalenie się hali. Ba! Pod dachem zawieszony został ostatnio pokaźnych rozmiarów ekran diodowy, co prawdopodobnie oznacza, że dotychczasowa konstrukcja wytrzyma i to dodatkowe obciążenie. Podobną wyliczankę można przeprowadzić w przypadku katowickiego dworca i efekt najpewniej będzie ten sam.

Słowa pana Smolorza wspaniale wpisują się w ogólnopolska opinię, że zabytki to są gdzieś w Atenach, Rzymie, może jeszcze w Krakowie na Rynku Głównym, ale przecież nie wokół nas, bo jak coś, co ma 50 lat może być wartościowe. Zarówno to jak i codzienne przemiany naszych miast świadczą o kiepskim systemie edukacji. Ale nie na poziomie szkół wyższych. Prawdziwym problemem jest edukacja na poziomie liceum. Brak jakiejkolwiek edukacji artystycznej na tym poziomie skutkuje właśnie masowym wykwitem tego rodzaju opinii. Nie widać w narodzie także chęci samodzielnego rozwoju w tym kierunku. Dla przeciętnego Polaka okres nauki kończy się wraz z zakończeniem szkoły, bo nikt nie uczy się dla poszerzania swojej wiedzy o świecie. Nauka to tylko konieczny krok w drodze do kieratu pracy. I jeżeli mieszkamy w prowincjonalnym mieście na obrzeżach prowincjonalnego kraju, to tylko dlatego, że sami sobie ograniczamy horyzonty.
    • Gość: KLM Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.com-promis.3s.pl 26.07.10, 20:11
      Popieram! Wspaniałe katowickie relikty, typu Dworzec, Zenit czy Dom prasowy
      odstraszają samych mieszkańców, a co dopiero przyjezdnych.
    • Gość: janBB sama prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 21:48
      Ten artykuł to prawda i tylko prawda!! brawo za odwagę - w końcu ktoś mówi do
      rzeczy!! wmawia sie nam że mamy tu jakieś pojedyncze cuda architektury - a
      prawda jest taka że większość z tych co nam to wmawia to z tego żyje w jakiś
      sposób...
      wiadomo też że w Polsce wszyscy się znają na architekturze (jak i na
      medycynie) ale niestety nie wszystkie stare obiekty są zabytkami - a coraz
      więcej z sentymentu chyba wpisuje się ich do rejestrów, bo nie z powodów
      genialności rozwiązań architektonicznych i ozdobnych, a generalnie wśród
      rozbudowywanych miast stają się tylko kulą u nogi.. przecież miasta kiedyś
      inaczej wyglądały, wraz z rozwojem techniki, zaczęły rosnąć, więc naturalną
      koleją rzeczy jest burzenie i stawianie nowych - inaczej żylibyśmy nadal w
      jaskiniach czy lepiankach.. miasto pochłania nowe tereny niską zabudową a
      rozbudowuje w górę stare tereny - czysta ekonomia i rozwój.. i tyle
      Wolę ładne nowe budynki niż byle jakie stare często źle utrzymane tylko
      dlatego że mają gdzieś kamień, starą cegłe, podcień, przyzbę itp...
      najczęściej stają sie jakimś kuriozum w miastach a nie zabytkiem..
    • Gość: arch.EM Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.183.237.139.dsl.dynamic.eranet.pl 26.07.10, 23:22
      M.Smolorz jest dyletantem. Po języku jakiego używa mniemam, że jest
      sympatykiem lub CZŁONKIEM "jedynie słusznej partii miłości", czyli
      PO. Gówno Warta ta opinia!
    • Gość: tomek Wyburzenie dworca jest szkodliwe IP: *.siec2000.pl 27.07.10, 00:19
      Najlepszy dowód ,że popiera je niejaki Tadeusz 542.Podejrzewam ,że
      nawet Smolorz zmienił by zdanie, jakby przeczytał wszystkie wpisy
      pana Tadzia,bo by się zawstydził z jakimi głupotami jest mu po
      drodze. Nie mam czasu się do tych wszystkich szczegółowych bredni
      odnosić. Natomiast generalna teza p. Tadzia jest jasna.Ponieważ jest
      coraz więcej aut to miasto musi im zrobić miejsce, poprzez
      udrożnienie rynku i wyburzenie dworca.Ciekawe jaki pomysł miałby dla
      Berlina, gdzie aut jest ze 20 razy więcej niż w Katowicach i nie
      jakieś tam Seicenta, Fabie czy Lanosy ale 2 x wieksze BMy. Dla niego
      jest bez znaczenia, że Katowice są niedrożne tylko na kierunku pn-pd
      a rynku na tym kierunku udroznić się nie da bez likwidacji tramwajów
      i wyburzenia kwartału między Jana a Pocztową czyli bez likwidacji
      rynku. Tadzio po prostu chce zliwidować rynek i tramwaje. Natomiast
      chyba tylko on sam wie co może udrożnić wyburzenie dworca.
      Zwłaszcza ,że taki sam ma być odbudowany, tylko ,ze jako
      przybudówka do gigantycznego hipermarketu wypełniajacego cały plac.
      Dojazd do tego hipermarketu i to zarówno od pn (Pocztową,
      Słowackiego i M. Goeppert) a zwłaszcza od pd (wyłacznie z
      Mikołowskiej z prawego pasa pod wiaduktem kolejowym)
      to będzie niewyobrażalny horror,który spowoduje wypłoszenie z
      okolicy resztek mieszkańców, dalsze wyburzenia i degradacje w
      centrum.Oczywiście, jest faktem ,ze dworzec wymaga oczyszczenia i
      odnowienia swojego wykończenia i wyposażenia i nawet wtedy będzie
      kontrowerysjny jesli chodzi o estetykę i nawiazanie do
      otoczenia.Natomiast głowne kłamstwa i brednie najczęściej
      powtarzające się na forum należy prostować, a mianowicie:
      1.W miejscu samego dworca nigdy nie było jakichkolwiek eleganckich
      kamienic, ponieważ miedzy Słowackiego a Stawową (gdzie jest teraz
      dworzec) dwie bocznice i budynek z rampa przy pn bocznicy sięgały
      do u Młyńskiejwww.mapywig.org/m/wig25k/P47_S28_H_KATOWICE.jpg
      2.Zniszczono owszem piekne kamienice miedzy Młyńską i 3-maja oraz
      miedzy Stawową, Młyńską, Dworcową i Wawelską ale pod place
      autobusowe, dziadowską estakadę,parkingi z dojazdami i
      przejścia,czyli (jak by zalecał Tadzio) dla tzw "udrożnienia".
      3.W czasach funkcjonowania najstarszego dworca, był on zupełnie
      wystarczający,miał 3 perony (5x wieksza Warszawa ma 4 perony)i wiele
      mozliwości rozbudowy i adaptacji róznych hal i pomieszczeń, dobry
      dojazd, dojscie i parkingi od strony Dworcowej i Wojewódzkiej i
      bliskie sąsiedztwo lini tramwajowych w-z i pd-pn. Budowa obecnego
      nigdy nie była niezbędna.Ale jeśli go już zbudowano wraz peronami i
      całą dworcową infrastrukturą oraz sąsiednia infrastrukturą
      komunikacji miejskiej to głupotą jest to niszczyć, szczególnie jeśli
      powrót na stary dworzec nie jest rozważany.
      4.Unikalność dworca nie wynika z brutalistycznej
      architektury "warszawskich tygrysów".Oczywiście ta architektura jest
      orginalna i tylko taki ignorant jak Tadzio może twierdzić, że jest
      wzorowana na dworcu w Warszawie (o kilka lat młodszym). Natomiast
      niezwykłą rzadkością w Europie jest taka forma, która wynika z
      powłokowej konstrukcji kielichowej (dzieło wybitnego inzyniera z
      Politechniki Gdanskiej W. Zalewskiego pracującego w USA. Póżniej
      wybudowany dworzec lotniczy Newark ma b podobną konstrukcję i formę
      a nie jest brutalistyczny ponieważ ma powierzchnię wygładzoną i
      pokrytą beżową nawierzchnią do betonu. Tak samo mozna potraktować
      konstrukcję katowickich kielichów albo zachować ich brutalizm w
      postaci śladu szalunków a odnowić wszystko inne co moze dać niezłe
      zestawienie brutalizmu ze szlachetym wykończeniem. Ja się nie
      podejmuję stwierdzić, co da lepszy efekt.To rola artystów plastyków
      albo architektów.
      5.Architektura dworca gryzie się z otoczeniem ale nie jest na to
      skazana.Wg mnie mozna zamiast estakady nieco na wschód od niej
      puścić wąską galerię w stylu fasion house z eklektyczną elewacją
      wschodnią jako przedłużenie Stawowej do wejscia na dworzec i rejon
      tego wejścia zadrzewić.Zachodnia elewację tej galeri zrobic w stylu
      modernistycznym i w podobnym stylu zwieńczyć te bebechy miedzy
      estakadą a Słowackiego. Przy Słowackiego jest też wielka kamienica w
      stylu modernistycznym tak ,że cały widok z placu autobusowego miałby
      modernistyczny wygląd a z innych miejsc byłby niewidoczny.
      6.Nie jest prawdą, że nic nie tracimy na tym wyburzeniu i odbudowie
      dworca i dobudowie hiprmarketu, bo to koszty inwestora.Inwestor musi
      zyskać, a ten pan, ta pani, społeczeństwo Katowic zapłaci.Będziemy
      mieli "atrapę zabytku"+ architektoniczno-urbanistyczno-komunikacyjny
      horror hipermarketu w najmniej stosownym miejscu, podczas gdy
      Katowice porzebują rozprzestrzenienia centrum w stronę Chorzowa i
      galerii handlowej np w rejonie ul Kolejowej.
      • Gość: Hann-a Re: Wyburzenie dworca jest szkodliwe IP: *.centertel.pl 27.07.10, 08:12
        Sensowne,tylko nie na kurze móżdżki smolorza, uszoka,forajtera i innych chcących
        wyburzyć dworzec i postawić vaginę.
      • pieronski_hanys Re: Wyburzenie dworca jest szkodliwe 27.07.10, 10:24
        > 3.W czasach funkcjonowania najstarszego dworca, był on zupełnie
        > wystarczający,miał 3 perony (5x wieksza Warszawa ma 4 perony)i wiele
        > mozliwości rozbudowy i adaptacji róznych hal i pomieszczeń, dobry
        > dojazd, dojscie i parkingi od strony Dworcowej i Wojewódzkiej i
        > bliskie sąsiedztwo lini tramwajowych w-z i pd-pn. Budowa obecnego
        > nigdy nie była niezbędna.Ale jeśli go już zbudowano wraz peronami i
        > całą dworcową infrastrukturą oraz sąsiednia infrastrukturą
        > komunikacji miejskiej to głupotą jest to niszczyć, szczególnie jeśli
        > powrót na stary dworzec nie jest rozważany.

Potwierdzasz tylko moje domysły, że budowa dworca PKP z kielichami miała na celu pokazanie "siły" PRLu i odsunięcie uwagi mieszkańców Katowic i przyjezdnych od pięknej architektury poprzedników, którzy dbali o to miasto - przede wszystkim myśleli o mieszkańcach, komunikacji miejskiej, estetyce.

Potwierdzasz moje obawy, że podczas niepotrzebnego sporu o "unikatowe" kielichy, gdzie "znawcy" architektury próbowali narzucić innym mieszkańcom (w tym zapewne i architektom) swoje zdanie straciliśmy szansę na powrót do normalności, czyli estetycznego, spełniającego swoje funkcje (3. perony) dworca secesyjnego na przeciwko reprezentacyjnych hoteli Monopol i Diament. Dziś te trzy perony również by wystarczyły: jeden dla obsługi połączeń międzypaństwowych, drugi dla krajowych, trzeci dla regionalnych (Flirty, Śląska Kolej itp.)
        • tadeusz542 Hanysie nie przejmuj się Tomuś jest z Sosnowca 27.07.10, 15:18
          Hanysie , nie przejmuj się. Tomuś pochodzi z Sosnowca a mieszka teraz w
          Sztokholmie więc chce Katowice zamienić w oberwochę i dlatego walczy jak
          wściekły o te kielichy - pijak moczymorda
        • Gość: tomek Re: Wyburzenie dworca jest szkodliwe IP: *.siec2000.pl 27.07.10, 20:07

Pieronski hanys napisał:
          Potwierdzasz tylko moje domysły, że budowa dworca PKP z kielichami
          miała na cel
          > u pokazanie "siły" PRLu i odsunięcie uwagi mieszkańców Katowic i
          przyjezdnych o
          > d pięknej architektury poprzedników, którzy dbali o to miasto -
          przede wszystki
          > m myśleli o mieszkańcach, komunikacji miejskiej, estetyce.
          >
          > Potwierdzasz moje obawy, że podczas niepotrzebnego sporu
          o "unikatowe" kielichy
          > , gdzie "znawcy" architektury próbowali narzucić innym mieszkańcom
          (w tym zapew
          > ne i architektom) swoje zdanie straciliśmy szansę na powrót do
          normalności, czy
          > li estetycznego, spełniającego swoje funkcje (3. perony) dworca
          secesyjnego na
          > przeciwko reprezentacyjnych hoteli Monopol i Diament. Dziś te trzy
          perony równi
          > eż by wystarczyły: jeden dla obsługi połączeń międzypaństwowych,
          drugi dla kraj
          > owych, trzeci dla regionalnych (Flirty, Śląska Kolej itp.)<

Ja nie mam nic do potwierdzania, bo nie byłem PRLowskim decydentem i
          też mogę się tylko domyślać złosliwych motywów wielu decyzji:
          wyburzenia ratusza przy rynku,kamienic wokół nowego dworca,pn strony
          pl Sejmu Śl dla postawienia blaszanego CK, wyburzenia pn pierzeji
          rynku dla otwarcia na beznadziejne kolce po zach stronie Korfantego
          itd. Piękne ciagi kamienic zeszpecono paskudami w rodzaju Skarbka
          czy Zenita albo dziadostwem typu DH Ślązak. Ja też widzę w tym
          złośliwość decydentów bo wiem ,że Śląsk i Katowice miały wielu
          jawnych i skrytych wrogów. Dzisiaj zresztą wcale nie jest z tym
          lepiej,ale nie to jest najgorsze. Jak wiadomo kogo Bóg nie lubi temu
          odbiera rozum.Nie mam powodu wątpić w życzliwość p Smolorza dla
          Katowic i Sląska. Jestem tez pewny własnej życzliwości.A zadnia w
          temacie dworca mamy przeciwne. Ktoś musi być w błędzie.Jesli miałbym
          dociekać czy to ja sie mylę, to muszę rozważyć alternatywę na jaką
          sie realnie zanosi. Tą alternatywą napewno nie jest odbudowa
          zburzonych kamienic przy Młyńskiej, 3 maja i Wawelskiej. Ta
          alternatywą nie jest też raczej przywrócenie starego dworca, choć
          tez jestem zdania ,że jest i zawsze był wystarczający. No ale to ,ze
          obecny jest większy i ma, zamiast trzech,4perony to przecież nie
          jest wada tylko zaleta. Zwłaszcza jeśli chcemy się łaczyć z innymi
          miastami jak Siemianowice , które wogóle nie mają dworca.
          Alternatywa jest określona w koncepcji która ujmuje:
          -Gigantyczny, obły, blaszano-szklany hipermarket zwany waginą,
          wypełnijący wszystkie wolne przestrzenie od UM do ul Słowackiego i
          od torów do 3-maja.
          -Odbudowany dworzec w tym samym miejscu i jak zapewnia Inwestor o
          takiej samej formie i materiale (żelbetowe kielichy).Można też
          zakładać ,ze po wyburzeniu dworca, urichomiona zostanie presja, zeby
          jednak zrezygnowac z kielichów i postawić blaszany dworzec.
          -W podpiwniczeniu dworca kolejowego, dworzec autobusowy.
          -W podpiwniczeniu hipermarketu, dojazdy do podziemnego dworca
          autobusowego, przejazdy ulicy Dworcowej, dojazdy do podziemnego
          parkingu z ulic Dworcowej, Młyńskiej i ze Słowackiego i jak starczy
          miejsca to jeszcze kilkanascie miejsc do parkowania.
          Kto popiera wyburzenie wyburzenie dworca ten realnie popiera
          rozwiazania jak wyżej a nie zadną secesję neobarok, ani nawet
          przedwojeną modernę ani żadną inną stylową, spawdzoną na Ślasku
          architekturę.
          Ja uwazam to za urbanistycznie i komunikacyjnie tragiczne i
          architektonicznie szpetne. Po pn stronie torów nie powinno już być
          zadnych nowych wielkich galerii handlowych zwłaszcza w starym
          centrum.
          No i jest jeszcze sprawa kosztów. Nie ma nic za darmo.Koszty tych
          wyburzeń budowy i przebudowy zmuszą do rezygnacji z inwestycji
          naprawdę potrzebnych i dla miasta korzystnych.
      • tadeusz542 Tomuś ! już myślałem ,że nie żyjesz - Dzięki Bogu, 27.07.10, 15:00
        Tomuś !!! już myślałem ,że umarłeś - Trzeci albo czwarty wpis a Tomusia jakby
        pod zięmię wcięło.
        No ale dzięki Bogu , wróciłeś z urlopu do Sztokholmu i bedziesz mi mógł
        udowadniać jak to Rynek z Rondem leżą na jednej równej jak stół płaszczyźnie.
        Swoją droga kup se lepszy GPS
        • Gość: tomek Cześć Tadziu!!Pozdrowienia dla pancernych łbów. IP: *.siec2000.pl 27.07.10, 18:19
          Jak tam te sprawy? Zwaliłoby się jakąś chałupkę? Albo całe
          miasteczko? Żeby "udrożnić", popierdzielać Hummerem i straszyć
          przechodniów. A jak twój kompleks Sosnowca? Sądząc z wpisów, nie
          popuszcza. Nie trać nadzieji. Staraj sie polubić Katowice, a
          wszystko będzie dobrze.
    • Gość: s Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 16:33
      UWAGA!! WSZYSTKIE OSTATNIE OPINIE BRONIĄCE SMOLORZA NIE MAJĄ ADRESU
      IP, CO ZNACZY, ŻE WYSYŁANE SĄ PRZEZ JEDNĄ I TĄ SAMĄ OSOBĘ:-) MOŻE
      SMOLORZ NIE WYTRZYMAŁ BO ZAWSZE PISZE KU UCIESZE MAS A TU KLOPS.
      OKRZYKNIĘTO GO MATOŁEM. WIĘC KLIKA JAKO TADEUSZ,RAZ JAKO HANYS ITD.
      POWINEN TEŻ RAZ PODPISAĆ SIĘ WŁAŚCIWIE
      • arnold7 Re: Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zab 27.07.10, 16:38
        Gość portalu: s napisał(a):

> UWAGA!! WSZYSTKIE OSTATNIE OPINIE BRONIĄCE SMOLORZA NIE MAJĄ ADRESU
        > IP, CO ZNACZY, ŻE WYSYŁANE SĄ PRZEZ JEDNĄ I TĄ SAMĄ OSOBĘ:-)

Ja tez jestem ta wlasnie osoba? Naucz sie na przyszlosc, ze na tym forum w
        przypadku zalogowanych uczestnikow dyskusji nie pokazuje sie IP.

MOŻE
        > SMOLORZ NIE WYTRZYMAŁ BO ZAWSZE PISZE KU UCIESZE MAS A TU KLOPS.
        > OKRZYKNIĘTO GO MATOŁEM. WIĘC KLIKA JAKO TADEUSZ,RAZ JAKO HANYS ITD.
        > POWINEN TEŻ RAZ PODPISAĆ SIĘ WŁAŚCIWIE
        • Gość: s Re: Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 16:53
          przyjmuje sluszna krytyke:-)zgodnie z zasadą--pytając wstydzisz się
          raz, nie pytając-całe życie. w tej chwili przestaję być niedouczony(
          przynajmniej w tej kwestii) czego niestety nie można powiedzieć o p.
          smolorzu, wyznawcy zasady--nie pytam, nie slucham. bo wiem
          najlepiej. stąd podtrzymuję określenie--NIEDOUCZONY MATOŁ. chętnie
          je odwołam jeżeli zaobserwuję u tego pana chęć do nabycia
          jakiejkolwiek wiedzy na temat wiadomy. pozdrawiam otwartych na
          wiedzę. naprawdę warto:-)
    • Gość: s UWAGA na wpisy bez adresu IP--to Smolorz :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 16:37
      REDAKCJO, FORUMOWICZE
      • komentarzowicz Re: UWAGA na wpisy bez adresu IP--to Smolorz :-) 27.07.10, 18:37
        Gość portalu: s napisał(a):

> REDAKCJO, FORUMOWICZE
    • mieszkaniec_wsi_katowice Jaka wieś, takie spory 27.07.10, 22:39
      Jak zwykle jad sączący się z tekstu Michała Smolorza zalał umysły co
      poniektórych część tego forum. A niektórzy jeszcze się z tego bardzo cieszą i
      przyklaskują ochoczo. Pan hmm redaktor skompromitował się nie po raz pierwszy
      i zapewne nie po raz ostatni...
      Tylko przykro czytać takie artykuły i komentarze... szkoda czasu i słów by to
      dogłębniej analizować i opisywać, czy może wyjaśniać, tłumaczyć...

Jaka wieś, takie spory...
    • Gość: gośćzwyczajny Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 20:50
      Panie Smolorzu,
      może przydałoby sie, by minęła Panu amnezja? Mało pisze Pan o okresie, gdy
      (pod pseudonimem Czopek) służył Pan Grudniowi!!!
    • wilhelm4 Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... 03.08.10, 17:30
      BRAWO Panie Michale !
    • Gość: Mercik A. Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.acppharma.pl 13.08.10, 00:01
      Chciałam odnieść się do stwierdzenia - Henryk Mercik "rodowity
      górnoślązak". Od kiegy sosnowieckie Zagórze wlicza się ściśle
      do Górniego Śląska ( z naszą gwarą, tradycjami, śląską pracowitością
      i porządkiem ) ??? Moim zdaniem Zagłębie kulturowo różni się od nas.
      I chyba o to chodzi ( o podkreślenie różnic ) w działalności
      np.Ruchu Autonomii Śląska i innych "rodowitych". Architekt ów jest w
      połowie ( po ojcu ) "rodowitym" zagłębiakiem. I po co komu te
      podziały i mydlenie oczu prawdziwym Ślązakom, którzy na takiego
      głosowali. Po co to wszystko jak i tak wiadomo, że tu więcej
      przyjezdnych, a przede wszystkim wymieszanych? A kto naprawdę kocha
      ten region - będzie sobie żył po swojemu kultywując śląską tradycję
      i tyle.
    • cecylia_v Smolorz - nie karmić trolla!!! 15.08.10, 11:46
      Smolorz pisze bzdury, a potem pije piwko i zaciera ręce, bo proszę: 200 postów! Jaki świetny artykuł napisał! Jaki świetny z niego felietonista! Kij w mrowisko, czyli świetny materiał! Niech będzie kij w mrowisko, ale może nie kosztem obrażania ludzi. Kim jest ten Pan bez klasy? Odstawiony od cyca, szuka zajęcia zastępczego. A nauki na jakiej uczelni pobierał i z czego? Szkoda że robi we własne gniazdo.Próbuje rozliczać tych, z którymi się kiedyś utożsamiał.Żałosne.To wszystko zależy od koniunktury, kwestia dobrego węchu i już zaczynamy wazeliniarstwo - obojętnie, czy to ksiądz, czy urzędnik, czy dyrektor muzeum. Ciekawe jak to się dzieje, że nadal ma chody w prasie? Te białe rękawiczki to nie są wielkopańskie, ale kelnerskie. Nie karmić trolla!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka