Dodaj do ulubionych

Alpine Bau chce miliarda złotych odszkodowania

IP: *.hsi2.kabelbw.de 11.01.11, 22:00
nalezy sie im odszkodowanie.
To co sie stalo na tym placu budowy, to naruszenie wszelkich zasad gospodarnosci -
ale ze strony panstwa.
Jesli Alpine Bau - byla wyrzucona z placu budowy, to nie powinno sie jej dopuscic do nowego przetargu.
Ale Alpine Bau nie tylko dopuszczono do przetargu, ale jeszcze ten przetarg wygrala.
Teraz nalezy sie odszkodowanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: dd austriacy.... IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.11, 23:00
      ... wmowili swiatu ze hitler był niemcem a strauss austriakiem ....
      • Gość: afweg Re: austriacy.... IP: *.146.127.221.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.01.11, 23:03
        a Polacy po wsiach Żydów mordowali. I co to ma do rzeczy?
      • sacerdos740 Re: Straussowie byli Austriakami!!!! 11.01.11, 23:26
        Nawet nie potrafisz tej znanej kpiny powtórzyć!!! wmówili że Ludwig van Beethoven był Austriakiem!!!!!!!!
        Tacyście polaczki mądrale!!!!! A potem się wam hale i mosty walą na łeb a winnych nie ma!!!!!
        • Gość: alex Re: Straussowie byli Austriakami!!!! IP: *.gorzow.mm.pl 12.01.11, 01:02
          na łeb to tobie coś spadło żałosny folksdojczu...
        • Gość: z Re: Straussowie byli Austriakami!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 19:22
          Halę w Katowicach budowała hiszpańska firma według swojego projektu. I tak samo odpowiadała za jej utrzymanie, w tym odśnieżanie, szwabski palancie.
    • Gość: dd Re: Alpine Bau chce miliarda złotych odszkodowani IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.11, 23:01
      jaaasne
      koncowka twojego adresu czyni cie niewiarygodnym
    • Gość: ssssssss Re: Alpine Bau chce miliarda złotych odszkodowani IP: *.146.127.221.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.01.11, 23:02
      Firmę trzeba wykluczyc z postepowania dopiero po prawomocnym wyroku, który będzie za kilka lat. Wcześniej jest domniemanie niewinności. i nic z tym nie zrobisz.
      Alpina ciała dawała, miała gdzieś inne pilniejsze kontrakty do skończenia i dostała po nosie. Zamawiający skorzystał z prawa do naliczenia kar umownych oraz tego, że koniunktura siadła więc ceny teraz sa niższe, a odcinek nie tak kluczowy jak inne zobowiązania GDDIA. Most jest nietypowy ale o tym wiadomo nie od dziś. I ewentualne drobne zmiany projektu nie wywracają jego sensu. W końcu ma byc południowa bramą do Polski:)
      A nawet jeśli, to czy ten most usprawiedliwiał skandaliczne opóźnienia na pozostałych fragmentach budowy?
      • Gość: ČR Re: Alpine Bau chce miliarda złotych odszkodowani IP: *.net.upcbroadband.cz 12.01.11, 07:50
        A byłeś tam kiedykolwiek? Widziałeś coś więcej poza zdjęciami? Teren zróżnicowany i pełen zakopanych niespodzianek. Pochodząc stamtąd, wcale nie dziwią mnie opóźnienia.
      • Gość: jes Re: Alpine Bau chce miliarda złotych odszkodowani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 08:47
        południowa brama do Polski to jest w Chałupkach - Czesi tam podłączyli swoją autostradę do zwykłej naszej drogi, a A1 chyba mają w nosie na razie.
        • pr51 nie bredź, jak nie potrafisz 12.01.11, 08:58
          > południowa brama do Polski to jest w Chałupkach - Czesi tam podłączyli swoją au
          > tostradę do zwykłej naszej drogi, a A1 chyba mają w nosie na razie.

Czesi sami jeszcze nie skończyli swojego odcinka, a końcówkę do granicy też jeszcze budują. Ukończony odcinek jest podłączony po stronie czeskiej do zwykłej czeskiej drogi. Nie jest prawdą, że połączenie z A1 mają w nosie, bo cały czas widać postęp budowy.
        • Gość: Mario Re: Alpine Bau chce miliarda złotych odszkodowani IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.01.11, 00:37
          Czesi to sobie mogą. Nie mam nic do Czrchów , ale mają tyle do powiedzenia, co My do Szkopków.
    • Gość: elviS Alpine Bau chce miliarda złotych odszkodowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 09:39
      To żądanie to kpina, przewyższa wysokość wynagrodzenia za ten odcinek autostrady, nie wyrabiali się z terminem, ignorowali monity GDDKiA w sprawie poprawy harmonogramu, a opóźnienia na całym odcinku autostrady tłumaczą 1 estakadą i minami po 2 wojnie światowej (na które zresztą dostali przesunięcie terminu o 6 miesięcy). Poza tym jeździłem do pracy 2 razy dziennie przez cały roko obok budowy i powiem Wam że to co widziałem to był wielki chaos, (sam jestem budowlańcem) mieli postawione dźwigi (bardzo kosztowne w użytkowaniu), ale ja nigdy (przez cały rok) nie widziałem żeby się kręciły (czytaj brakowało cieśli do roboty) kosztowne deskowania które powinny pracować leżały bezczynnie, a w przeddzień wywalenia ich z budowy zbierali utwardzony kliniec pod autostradę koparkami (pewnie za szeroko się rozsypało i teraz szkoda było to zostawić), jeśli cokolwiek dostaną to będzie 1 wielka kpina... Pozdrawiam
      • Gość: CWS.. Re: Alpine Bau chce miliarda złotych odszkodowani IP: 91.212.2.* 12.01.11, 10:07
        Dzięki za wywazonaodpowiedź....

Swoją droga zastanaiwam się co to za ludzie (Polacy...?) tak plują na swoich a zachwalają kraj rodzinny Hitlera.... chyba jakaś banda zakompleksieńców...

Fakt jest taki ze autostrady nie wybudowali i nie ma nad czym dyskutowac i jeszcze ich (obcych) usprawiedliwiać...

Jakby to polska firma budowała to bydło byłoby przeciwko tej firmie...
        • Gość: dd Re: Alpine Bau chce miliarda złotych odszkodowani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 11:16
          po prostu wszystkie moje kontakty biznesowe z Austriakami kończą się źle.

jakby Niemcy ale dziwni. wiem ze to uprzedzenie ale co tam - moje osobiste zdanie
    • nik-er wypłacić z majatków jakie posiadaja pracownicy 12.01.11, 10:57
      Generalnej Dyrekcji Dróg i Autostrad, niech w końcu płacą za to że sa kretynami
    • bartoszcze Re: Alpine Bau chce miliarda złotych odszkodowani 12.01.11, 12:55
      Gość portalu: Maja racje napisał(a):

> nalezy sie im odszkodowanie.
      > To co sie stalo na tym placu budowy, to naruszenie wszelkich zasad gospodarnosc
      > i -
      > ale ze strony panstwa.
      > Jesli Alpine Bau - byla wyrzucona z placu budowy, to nie powinno sie jej dopusc
      > ic do nowego przetargu.

Pan będzie łaskaw wskazać przepis który by na to pozwalał?
      Bo w prawie unijnym raczej nie ma.
    • slonzokkk Austriacy wiedza jak sie dorobic w Polsce... 12.01.11, 14:06
      Widzicie, nawet austriacy wiedza : w Polsce dorobic mozna sie tylko cwaniactwem i kombinowaniem. Swoja droga smieszy mnie postawa tych niby-profesorow: "- Nigdzie w literaturze nie znalazłem mostu na autostradzie o szerokości 38 metrów." Skoro nie ma w literaturze to nie istnieje? haha dobre

• Gość: sven żądać a dostać to dwie rozne sprawy p.Glogowski ! IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.11, 18:28
      Aby otrzymac takie pieniądze, to musieliby udowodnic 100% swej niewinności, a golym okiem bylo widac, ze tak nie jest, więć nie strasz chlopczyku, bo się .....
    • 2kbb Zwykli nieudacznicy z tego rządu, PO i Tuska. 12.01.11, 19:07
      Jakież zamieszanie rządzący zrobili ze zmianą stawki VAT i tym przerzucając na przedsiębiorców zakup nowych kas fiskalnych , wdrożenie nowych programów księgowych czy też ich aktualizacji ze strony firm IT pobierających za to ogromne kwoty.
      I to wszystko po to żeby budżet zyskał ok 5 mld zł w 2011.
      A co zrobili z Alpine Bau wyrzucili z budowy żeby przyjąć jeszcze raz z powrotem i udowodnić że są zwykłymi dyletantami.
      Teraz to my wszyscy podatnicy zapłacimy ten 1 mld zł odszkodowania.
      Jeszcze kilka innych firm jak Eureko, .... i będzie po dodatkowych wpływach z VAT.
      To jest jedna wielka kpina.
      • Gość: z Re: Zwykli nieudacznicy z tego rządu, PO i Tuska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 19:26
        Już ktoś wyżej napisał, że żądać a otrzymać to dwie zupełnie różne rzeczy. Jeśli tego nie rozumiesz, to znaczy że nie dorosłeś do rozumienia otaczającej rzeczywistości, ptysiu.
    • Gość: ABCDE Alpine Bau chce miliarda złotych odszkodowania IP: 77.236.25.* 12.01.11, 19:47
      I znów ku... z naszych kieszeni.Kiedy ktoś się tym bucom z GDDiA dobierze do dupy????
    • Gość: radeeeek Alpine Bau - to dziadostwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 22:33
      Mieszkam nieopodal tej budowy, dodatkowo zajmuję się budownictwem drogowym od 12 lat.
      To co się działo na tej budowie to było po prostu śmieszne - każdy podreślam każdy patrzący na to obiektywnie ekspert zakwestionuje tego wykonawcę.

O jakości wykonywanych prac i prędkości świadczą pozostałości po poprzedniej budowie i postęp prac aktualny (weszli na budowę w październiku - postęp prac jest praktycznie zerowy) - nie wiem jak oni to chccą skończyć w terminie.

Znowu się spóźnią i znowu ich wyrzucą. I bardzo dobrze choć raz dyrektor GDDKiA miał odwagę wywalić takiego wykonawcę. Bo Ci najwięksi : Strabag, Alpine BAU, Skanska- czują się w Polsce bezkarni. Sposób w jaki wykorzystują i oszukują podykonawców - to jest temat... dlaczego tego nikt nie porusza ? Te firmy dumpingują ceny dla podwykonawców i im nie płacą, jeździmy na A1 która zbudowana przez Austryjaków (kasę zgarneli), polskimi rękami ( za darmo) nie spełnia niekiedy podstawowych parametrów (czym nie interesuje się nadzór - nie wiem dlaczego ? Łapówki? Czyżby?). Po niemieckiej 15 letniej autostradzie jedziesz 200km/h jak po stole w samochodzie cisza. Po polskiej nowej A1 jak na rodeo.... bez komentarza. Dopóki nie zmieni się system zarządzania i kontroli do póty zachód będzie ssał te nasze niby dotacje spowrotem do siebie robiąc z nas wszystkich kretynów.

Bo skąd są główne firmy?
      Skąd bierzemy sprzęt jeśli nawet my Polacy to robimy?:)
      • Gość: shal Mijasz się z prawdą IP: 195.82.167.* 12.01.11, 23:31
        Koleszko, wiesz jak bardzo skoczyły ceny masy od 2004 roku do 2010....? Wiesz czemu te Autostrady są lipne? Bo projektant żeby wygrać musi dać najtańszy projekt. Najtańszy projekt = Najtańszy materiał itd. Wiesz skąd bierze się asfalt w Polsce? Podpowiem LOTOS i ORLEN ceny monopolistyczne czyli SKARB PAŃSTWA. 90% ceny mieszanek to asfalt. beton jest droższy dlatego gierkówka stoi. .Żeby wykonawca wygrał też musi dać najtańszą ofertę, 50% inwestorskiego.... jak ty za to masz zrobić drogę? Potem ty jako podwykonawca robisz jeszcze taniej o 10% by firma zlecająca miała zysk więc? Też pewnie oszukujesz hehehe jak amen w pacierzu. Albo masz pracowników za 6 zł brutto. Teraz wytłumacz jak tu ma być normalnie? Nie zgódź się robić jako podwykonawca? Dobrze wiesz jak to się skończy. Zawsze znajdzie się jeleń który będzie robił za tą kasę.... nie zapłaci pracownikom a weźmie sobie bo inaczej byłby stratny. Jak już tak dokładnie chcecie wiedzieć jak to wygląda.
    • benia_b To zmajstrowało kierownictwo GDDiA 13.01.11, 06:52
      To konsekwencje tolerowania awanturnictwa obecnego, "młodego i dynamicznego" kierownictwa generalnej dyrekcji. Ale cóż, Grabarczyk i jego dwór są nie do ruszenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka