Dodaj do ulubionych

Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich zn...

24.11.12, 23:09
W związku z panującym burdelem w komunikacji miejskiej w aglomeracji katowickiej też mi się zdarza jeździć "na gapę".
Ale ci Panowie wykonują swoje obowiązki.
Tak jest w całym cywilizowanym świecie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Żółty Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.e-siemianowice.pl 25.11.12, 08:11
      Biedactwa
      • Gość: qwerty Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.1000lecie.pl 25.11.12, 08:27
        Biedni sa ci, ktorzy aktywnie udzielaja sie na tym profilu.
        Biedni na umysle.
        • ez-ia Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich 25.11.12, 09:03
          Przerażenie budzi fakt, że ten profil nadal funkcjonuje!
          Ci ludzie - kanary wykonują swoją pracę, która polega na kontroli biletów i ujawnianiu pasażerów na gapę - gdyby ktoś nie wiedział, to przypominam.
          Ja na gapę nie jeżdżę, kasuję bilet i nie dorabiam do tego żadnej filozofii. Pokazywanie twarzy tych ludzi-kanarów, ze wskazaniem gdzie można ich spotkać to przejaw wybitnego cwaniactwa
          i czynienia niezwykłej rangi "bohaterstwa" ze strony autorów profilu.
          O prawie do ochrony wizerunku i prywatności osób nawet nie wspominam. Żałosne.
          • Gość: World Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.lpp.com.pl 26.11.12, 07:38
            Polacy to kraj złodziejstwa... Jeżdżenie "na gapę" jest jawnym okradaniem społeczeństwa, które finansuje pośrednio podatkami zbiorkom. Gapowicze mają ciągle przyzwolenie społeczne na okradanie... Porażka tego kraju!
            • Gość: Ania Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.ghnet.pl 26.11.12, 07:48
              Bredzisz, co to za wstyd okrasc na pare zlotych kogos kto cie okrada z wszystkiego i codziennie.
              • Gość: World Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.lpp.com.pl 27.11.12, 12:50
                Gość portalu: Ania napisał(a):

> Bredzisz, co to za wstyd okrasc na pare zlotych kogos kto cie okrada z wszystkiego i
                > codziennie.

Jakby z wszystkiego ciebie okradziono, to już nie miałabyś czegokolwiek. Bredzisz :)
      • babariba-babariba Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich 26.11.12, 07:42
        ...p. Zawała chrzani, jak potłuczony. W przestrzeni publicznej każdy może każdemu zrobić zdjęcie.
    • Gość: robert Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.play-internet.pl 25.11.12, 09:20
      Kanary aniołkami też nie są. W większości są to ludzie po wyrokach i to za poważne przestępstwa, którzy często zastraszają i grożą pasażerom z ważnymi biletami. Podszedł do mnie niedawno w 840 koleś z tatuażami, takimi robionymi tylko w więzieniu i zagaił tekstem: wyskakuj z biletu frajerze. Delikatnie próbowałem zaprzeczyć, że nie jestem frajerem, ale wtedy podszedł jego kolega po fachu i dali mi do zrozumienia, że dalsza dyskusja może się skończyć tym, że zostanę wywleczony z autobusu i solidnie przerobiony. Oczywiście miałem ważny bilet. Skarg nie ma sensu składać przecież, bo jeśli nawet jest monitoring to nie nagrywa tego typu rozmów.
      • Gość: romek Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.12, 09:36
        Uuuuuu, poleciałeś ostro. Oskarżasz człowieka. Nieładnie.
        Jazda bez biletu = kradzież.
        • Gość: robert Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.play-internet.pl 25.11.12, 11:02
          Przecież napisałem, że miałem ważny bilet. Po prostu kanary muszą się nauczyć, że odzywki, które wynieśli z więzienia, z ulicy, której się wychowali, z agencji towarzyskiej, w którym stali na bramce, są na co dzień nieakceptowane. Jeśli KZKGOP czy MZK Tychy zatrudnia ludzi takiego pokroju to trudno się dziwić, że spotyka się to z reakcją społeczną na forach, że ludzie biorą sprawy we własne ręce i się nawzajem ostrzegają przed potencjalnym bandziorem.
          • figunia.only Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich 25.11.12, 11:16
            Gość portalu: robert napisał(a):

> Przecież napisałem, że miałem ważny bilet. Po prostu kanary muszą się nauczyć,
            > że odzywki, które wynieśli z więzienia, z ulicy, której się wychowali, z agencj
            > i towarzyskiej, w którym stali na bramce, są na co dzień nieakceptowane. Jeśli
            > KZKGOP czy MZK Tychy zatrudnia ludzi takiego pokroju to trudno się dziwić, że s
            > potyka się to z reakcją społeczną na forach, że ludzie biorą sprawy we własne r
            > ęce i się nawzajem ostrzegają przed potencjalnym bandziorem.

Szczególnie groźnie brzmi:
            'ludzie biorą sprawy we własne ręce i się nawzajem ostrzegają przed potencjalnym bandziorem.'
            Nie miałeś jeszcze do czynienia z bandytą, to po pierwsze.
            Po drugie balansujesz na krawędzi wyzywając kanarów od bandziorów. Stosowanie inwektyw pod adresem tychże jest karalne.
            A po trzecie - jak ludzie, czyli w tym przypadku nieodpowiedzialna młodzież bierze w swoje ręce sprawę i publikuje wizerunki pracowników MZK BEZ ZEZWOLENIA, to na to też jest paragraf. Jak ktoś tu wcześniej napisał jazda bez biletu to zwyczajne złodziejstwo.
            Ostrzeganie złodzieja, że może zostać złapany jest po prostu idiotyczne.

• jowisz53 Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich 25.11.12, 12:32
            Rozumiem że jesteś z wymienionej przez Ciebie grupy i się nie zakwalifikowałeś.
          • teczowa-szmata Do tej pracy należy 25.11.12, 19:15
            przedstawić zaświadczenie o niekaralności.
          • michr Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich 25.11.12, 22:21
            A skąd wiesz że to był kanar. Miał jakąś legitymację?
            • maaac Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich 26.11.12, 06:24
              Kontrolujący nie da ci swojej legitymacji do ręki byś sprawdził jej autentyczność. Jak pokaże to z daleka tylko z numerem służbowym. Ty zaś musisz mu się legitymować dokumentem z nazwiskiem i adresem o ile masz bilet miesięczny, a nie daj Boże jakąś ulgę. Dać mu dokument do ręki. Ci ludzie NIE są służbą państwową. Nie uważam, że powinni zapoznawać się z moimi danymi w momencie jak ja nie znam ich danych.

Niestety z kulturalnymi kontrolerami biletów spotykałem się bardzo rzadko. Powtórzę to co powtarzam zawsze w przypadku dyskusji o "kanarach". Problemem podstawowym NIE jest sprawdzanie biletów. Bilety są sprawdzane przez mundurowych konduktorów na kolei i stopień nienawiści do tych osób jest o niebo niższy. Wykonujący niby tą samą pracę kontrolerzy nie mundurowi w pociągach są traktowani na równi z autobusowymi / tramwajowymi.

Zatrudniający ich różne odmiany PKP, MZK, KZK, PKS powinni zrozumieć, że ci ludzie są wizytówką ich firmy. Zero tatuaży, zakazanych buź. Pełna kultura i wersal w stosunku do pasażerów - proszę, dziękuję, przepraszam, dzień dobry, do widzenia. "Pan szanowny wybaczy nie odpowiadam za spóźnienia tramwaju". "Pani wybaczy ten tłok to nie moja wina ale przekaże informację moim szefom, że warto było by coś z tym zrobić". "Tak mogę podpowiedzieć na którym przystanku najlepiej wysiąść." I już by ci ludzie nie byli by tak kiepsko traktowani. Nie tylko przez ewidentnych złodziei ale i przez ludzi uczciwie jeżdżących z biletami.

Oczywiście stronka hejterska z zdjęciami i danymi to ewidentne łamanie prawa. Za to powinno się ścigać prawem. Słuszna droga to zalewanie stronek przewoźników racjonalnymi skargami na tych ludzi. Nawet za brak uprzejmości czy nieschludny wygląd.
      • Gość: qwerty Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.1000lecie.pl 25.11.12, 15:26
        > Kanary aniołkami też nie są. W większości są to ludzie po wyrokach i to za poważne przestępstwa...

Rzucasz powazne oskarzenia. Masz na to jakies dowody, czy tak tylko wyzywasz ludzi od przestepcow ???

Jesli chodzi o KZK GOP to warunkiem do zatrudnienia na etacie kontrolera jest "oswiadczenie o niekaralnosci za przestepstwa popelnione umyslne". A to nie jest trudne do zweryfikowania.

Wiec lepiej daj cos na poparcie swoich slow, albo sie z nich wycofaj.
        • Gość: Adolf Drukarz Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.11.12, 22:34
          Ale w tych czasach zaświadczenie o niekaralności każdy jest w stanie sobie wydrukować - sfałszować pieczęć i zanieść do firmy.

Inną stroną medalu jest to czy dana firma to sprawdza (a w wielu przypadkach nie - ufają papierkowi który "pracownik" przynióśł), bo poprostu im się nie chce, tymbardziej że nie oni za to płacą tylko najczęściej osoba szukająca pracy.

Profilu nie popieram do końca - raczej wolał bym zdjęcia tam kanarów "idiotów" - od wyzwisk, wymuszania, zazstraszania itp. a nie wszystkich bo niektórzy są naprawdę ok i wykonują tylko swoją prace.

Tak swoją drogą to chyba ostatnio w Warszawie była akcja z kanarem który od osoby poruszającej się na wózku żądał zaświadczenia o niepełnosprawności...
      • Gość: zzz pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.12, 06:16
        Czy w tej bajce były smoki? No tak, ale przecież skarg nie ma sensu składać... Co za ludzie.
      • mkibic Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich 26.11.12, 14:38
        Robercik ale ty jesteś bajkopisarz. Pier.. główką w ścianę . Kontroler biletów po wyroku z tatuażami robionymi w więzieniu. Gdzie się tacy idioci jak ty rodzą . Widać po twoim wpisie,że natura robi okrutne błędy.Dopiszę jeszcze,że nie byłem nie jestem i nie zamierzam być tzw.kanarem.
    • fctheduck Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich zn... 25.11.12, 10:44
      Tacy idioci doprowadzą w końcu do tego, że internet będzie cenzurowany i skończy się wolność. Przygłupy są szkodliwi i walka z nimi jest w interesie większości - widzisz wpis przygłupa, to go skasuj, albo zgłoś do moderowania, bo nic nie pomogą protesty jeśli na forach i stronach internetowych będą się pojawiały wpisy nawołujące do nienawiści.
      • Gość: wolna amerykanka Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.12, 11:01
        Masz racje. Ale czasem jest tak ,ze np zglaszam jakis post do usuniecia a moderator nie reaguje wcale i nigdy!
        Takie profile jak ten z kanarami powinny byc blokowane automatycznie a nawet nie powinno byc mozliwosci ich utworzenia.
        FB staje sie niebezpiecznym narzedziem w rekach wielu oszolomow i przyglupow.
        • ona85ona85 Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich 25.11.12, 13:03
          Dokładnie. Sama wczoraj po przeczytaniu tego artykułu i zobaczeniu strony na fb zgłosiłam ją do usunięcia moderatorom - i nic... Zgłaszałam też poszczególne posty jako nawołujące do przemocy - i nic... Może potrzeba więcej takich zgłoszeń, żeby administracja fb COŚ z tym zrobiła?

A istnienie tej strony jest skandaliczne.
    • Gość: zulu Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.12, 11:31
      Niestety Tychy do tego świata wyraźnie nie pasują. Niektórym.
    • Gość: Pasażer Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.kopnet.pl 25.11.12, 14:29
      W cywilizowanym świecie nie ma burdelu w komunikacji miejskeij !
    • teczowa-szmata Razem z karą 25.11.12, 19:10
      robić zdjęcie i wystawiać na fuckzbuka z podpisem" to jest złodziej publicznych pieniędzy"
      Notoryczni gapowicze to śmieci i złodzieje.
      • Gość: tyszanin Re: Razem z karą IP: *.xdsl.centertel.pl 25.11.12, 19:47
        Właśnie. To jest pomysł! MZK powinien założyć na FB taki profil i pokazywać tam buzie, pyski, gęby i inne ryje gapowiczów. Ciekawe co by na to powiedzieli zainteresowani?
    • spock2 Używajcie tor-a 25.11.12, 21:17
      Wtedy prokuratura będzie mogła was najwyżej co cmoknąć. W cywilizowanych krajach nie ma kanarów, bilety są sprawdzane przy wejściu do autobusu.
      • Gość: Molto Re: Używajcie tor-a IP: *.multi-play.net.pl 25.11.12, 22:14
        tylko totalny lamer uzna że tora nie da się obejść.
        Takich matołów, jak ci którzy wrzucają te fotki, czyli złodziejskie ścierwo - powinno się wysyłać do wynoszenia odchodów słoni w zoo (gołymi rękoma)
        • spock2 Re: Używajcie tor-a 26.11.12, 07:29
          Wszystko da się obejść - zależy to od nakładu sił i środków, ale wątpię by nasza wspaniała prokuratura angażowała międzynarodowe służby by odkryć gnębicieli kanarstwa.
      • Gość: anastazy Re: Używajcie tor-a IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.12, 22:20
        taaak, nie ma kanarów, tj. gdzie jest ten "cywilizowany świat", ignorancie? Np. w UK (mimo że w metrze i do pociągów są bramki) spotkasz kanara bez problemu. Goście robią swoją robotę, bo są złodzieje, co jeżdżą na gapę. Ja płacę za bilety i chcę, żeby żaden cwaniaczek nie korzystał na mojej opłacie (bo komunikacja kosztuje)
        • Gość: ssssss Re: Używajcie tor-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.12, 07:13
          przez takich złodziei normalni ludzie muszą płacić droższe bilety!
          • spock2 Re: Używajcie tor-a 26.11.12, 07:31
            Przez kanarów - bandytów powstają takie strony.
            • Gość: logik Re: Używajcie tor-a IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.12, 13:02
              Tak, zwłaszcza, że na tym profilu są trzy stare babki jako kanarzyce, dwóch dziadków i jeden miłośnik kajaków - rzeczywiście pasują na bandytów...

Jak widzisz kanara-bandytę to napisz na niego skargę do MZK. Proste. Zresztą jak się ma bilet to nie zwraca się uwagi na kanarów.
              • maaac Re: Używajcie tor-a 26.11.12, 14:42
                Abstrahując od bez wątpienia przestępczego charakteru strony www "antykanarowej" mylisz się. Nawet mając bilet zwraca się uwagę na zachowanie osób, które chcą coś od ciebie.

Jak są kulturalne, uprzejme to cała sprawę pamiętasz miło. Cieszy mnie jak wchodząc rano do prawie pustego autobusu, pokazując bilet kierowcy, mówię mu "dzień dobry", a on mi odpowiada. Od razu dzień jest milszy. Jak kierowca, kontroler zachowują się niestosownie to długo to pamiętam. I nawet dzwoniłem ze skargą do KZK, a potem do odpowiedniej firmy transportowej by poskarżyć się na kierowcę, który tak zapamiętale sprawdzał bilety uczniom przy pierwszym wejściu, że zapomniał mnie wypóścić. Nie, nie zapomniałem nacisnąć przycisku, zrobiłem to jak zwykle z wyprzedzeniem (wiem, że autobus w miejscu nie stanie). Na szczęście już się taka historia nie powtórzyła, a przystanki były na tyle blisko, że wróciłem na piechotę.
            • Gość: qwero do spock2 Re: Używajcie tor-a IP: 109.95.200.* 26.11.12, 15:32
              Jak nie znasz znaczenia słowa to go nie używaj.

Oto tylko 7 definicji słowa "bandyta":
              » Definicja nr. 1: Łotr.
              » Definicja nr. 2: Złodziej.
              » Definicja nr. 3: Gangster, kryminalista.
              » Definicja nr. 4: Przestępca dokonujący napadów z bronią w ręku, zabójstw innych ludzi.
              » Definicja nr. 5: Nożownik, recydywista, degenerat, rzeźnik, zbójnik.
              » Definicja nr. 6: Rozbójnik.
              » Definicja nr. 7: Dokonał napadu.
      • Gość: zzz ej, kosmito IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.12, 06:22
        Cywilizowany świat powiadasz... Wiesz, ponad rok mieszkałem w stolicy kraju, w którym były glównie elektroniczne bilety nabijane na kartę i wchodziło się także tylko przodem (strata czasu niepotrzebna), a i tak dawało się bez większego problemu przejść obok kierowcy, bo mu specjalnie nie zależało na pilnowaniu, to raz, a dwa - były kanary. Oczywiście inni, niż u nas, bo akurat tam w "oczojebnych" czerwonych marynarkach łazili sprawdzając czy karta zbliżona do kasownika. Byli rzadko, jakoś raz, może dwa razy na miesiąc byli, ale nie mów, że ich w takich miejscach nie ma...
        • spock2 Re: ej, kosmito 26.11.12, 07:33
          O właśnie - czyli byli ubrani po służbowemu a nie jak u nas zwykła hołota zachowująca się jak tajniaki?
    • 1852m Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich zn... 25.11.12, 22:08
      A kto im kazał być kanarem? Są także inne zawody.
      • Gość: Antoni Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.12, 22:26
        A kto kazał jadącym bez biletu być złodziejem?
      • ocochodzi0 Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich 25.11.12, 22:30
        Myśl MOŻE być bronią. Ale u myślącego człowieka.

Nie problem w tym, jaki kanar wykonuje zawód. Problem w tym, że ty nie płacisz za bilet, a ja i duża jeszcze część społeczeństwa nie zamierza ci go fundować.
        Nie płacisz - nie jedziesz. Dotarło?
      • Gość: Jur Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.11.12, 03:45
        twoj nick to 1852m ale nalezy go czytac wielkosc mozgu 1,852mm ot zapomniales dopisac jednego m
        • Gość: janek dzbanek Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.12, 07:21
          MIKRONA!!!!
      • Gość: janek dzbanek Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.12, 07:19
        Czyli 2000 tysiące ,przekrętasów przeciwko uczciwie pracującym ludziom!!!!!!!!!!!!!
        A twoja myśl to nie broń to kupa !!!!!
    • Gość: qwerty [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.12, 22:09
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • na90procent Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich zn... 25.11.12, 22:10
      niech kóryś kontroler przyzna się do pochodzenia żydowskiego.

wtedy gie wu nie pozwoli go skrzywdzić ..:)
    • real-janosik1 Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich 25.11.12, 22:10
      W ciwilizowanym swiecie kanary tez imformuja , a nie tak jak w Polsce tylko karza.

Jak zlapia to tylko kara!!!. Mialem bilet i nie zdazylem go skasowac i tu juz kara.

Jak w Polsce Tylko swinskie obyczaje , az wstyd byc polakiem
      • Gość: kolololo Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.12, 22:20
        25.11.12, 21:17 od tej godziny jakies ozywienie nastepuje w obronie fb z kanarami.
        Ciekawe.

Jak w Polsce Tylko swinskie obyczaje , az wstyd byc polakiem

Polakiem z dużej, tylko - małej literki.
        Precz z cwaniaczkami co nie placa za bilety!!!!!!!!
      • Gość: Zagłębiak Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.telpol.net.pl 25.11.12, 22:29
        A jak długo z tym nieskasowanym biletem jechałeś?
      • Gość: Bolo Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.12, 01:26
        A jak dlugo i ile razy mozna cie informowac tluku ze po wejsciu do srodka lokomocji trzeba skasowac bilet?
        Co ty debil jestes ze o tym nie wiesz czy masz jakiegos downa?
      • Gość: janek dzbanek Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.12, 08:40
        Nikt cię nie trzyma ,jak masz cierpieć z powodu wstydu to wyjedź,Ale bilety kasuj na czas!!
        Może inni wstydzą się za takich jak ty.
    • ulcus.rodens Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich zn... 25.11.12, 22:18
      Inicjatywa internautów w pełni zrozumiała. Przecież to skandal, żeby ktoś za świadczone usługi przewozowe ŻĄDAŁ ZAPŁATY i w jakikolwiek sposób próbował ją egzekwować. Pensję kierowcy autobusu powinno się zapłacić słowem "dziękuję", a do baku wpuścić powietrze (bo przecież darmowe). Proponuję iść dalej: publikować zdjęcia sklepikarzy, którzy domagają się zapłaty za swój towar i fryzjerów, którzy wyciągają łapę po kasę kiedy kogoś ostrzygą.
    • mczes57 Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich 26.11.12, 00:24
      Każdy jak wchodzi do autobusu musi ważny bilet skasować ,albo kupić jak nie ma.Bez biletu można przejechać jeden przystanek.W autobusie jest automat który bilety kasuje i sprzedaje.Trzeba mieć przygotowane pieniądze, bo kierowca nie ma styczności z pieniędzmi ,ani on ani automat nie wydaje reszty. Tak jest w Chicago.Polacy kupili amerykańskie autobusy ,ale z gapowiczami nadal nie umieją się uporać. jowisz53 napisał:

> W związku z panującym burdelem w komunikacji miejskiej w aglomeracji katowickie
      > j też mi się zdarza jeździć "na gapę".
      > Ale ci Panowie wykonują swoje obowiązki.
      > Tak jest w całym cywilizowanym świecie.
    • ulanzalasem Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich zn... 26.11.12, 02:41
      Autobusy się spóźniają, bilety drożeją, a kontrolerzy są chamscy, a czasami używają siły, ale czy należy odpowiedzieć agresją ? Skoro jest za drogo niech ktoś zrobi konkurencję i własną firmę z przewozami miejskimi, a kierowca niech wpuszcza tylko osoby z biletem ;)
    • Gość: Tomek Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: 70.52.143.* 26.11.12, 02:56
      Znam problem z kanarami z przeszlosci w Polsce. Konkretnie we Wroclawiu.
      Teraz mieszkam w Kanadzie, miasto niewielkie ok 100 tys.
      Wyobraz sobie, ze tutaj nie ma potrzeby zatrudniania kanarow. Wchodzisz do autobusu: skanujesz swoj elektroniczny miesieczny bilet, ktory wyglada jak karta kretytowa, lub za jednorazowy przejazd placisz gotowka i dostajesz tzw tranfser na nastepny przejazd, jesli go potrzebujesz. Studenci, bo jest ich wielu, po prostu pokazuja swoje przepustkowe bilety kierowcy autobusu. Ich bilety sa unikalne i wazne na miesiac. Kierowcy autobusow znaja i szanuja swoich kientow. Zdarzylo mi sie kilka razy zapomniec mojego miesiecznego biletu. I co?
      "No problem". Ja wiem. ze jestes naszym klientem. "Welcome on board". Czyli witam cie w moim autobusie. System prosty, kierowcy i pasazerowie sa przyjaciolmi. Nie ma miejsca dla kanarow. To jest PRL'wski calkowicie zbedny zawod. Az nie chce mi sie wierzyc, ze przetwal pieriestojke.
      • Gość: Marek te, polonus IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.12, 06:26
        zszokuję cię, ale i w naszym kraju (na który plujesz) takie rozwiązania istnieją. Niestety, ludzie nie dorośli do braku kanarów i tyle. Myśl, ich samych (lub na zlecenie) zatrudnia przewoźnik, a zatrudnia nie po to, żeby uprzykrzać życie pasażerom, a dlatego, że skala jeżdżących bez biletów jest dla niego na tyle odczuwalna, że musi walczyć z tym problemem. Tyle. Akurat Kanada to średnio dobry przykład dla komunikacji publicznej...
    • Gość: zzz Wstydu nie mają ci "internauci" IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.12, 06:14
      To właśnie przez takich bęcwałów kontrolerzy są potrzebni. Złodziejska mentalność... Założę się, że niepłacący za bielty to pierwsi drzący japę na rozsypujący się tabor, hipokryci. Ja święty nie jestem, zdarza mi się jeździć na gapę. Z różnych powodów. staram się mieć bilet, ale czasem za bardzo mi się spieszy. Jak mnie złapią - nie płaczę, a płacę, bo to moja wina. Zresztą, przynajmniej w moim mieście, jak się idzie z mandatem do biura to zawsze była możliwość jakiegoś umorzenia, choćby częściowego (ileś procent mniej za sszybką wpłatę). Lata temu jak jeszcze byłem studentem, to jak poszedłęm do biura gdzie przyjmują opłaty i pokazałem legitymację (dostałem mandat za jej brak, miałem bilet ale dokumentu upraniwającego nie), to bez problemu mi anulowali, tylko trzeba było zapłacić opłatę manipulacyjna. Niestety, ktoś musi pilnować, bo mentalność "polaczka" jest taka, że tylko frajer płaci i zamiast się wstydzić oszustwa, to jeszcze się chwalą, jak to sie im udało.
      Kontrolerzy też święci nie są, ale przecież to fatalnei płatna praca, więc pracuje tam ten kto musi i trudno oczekiwać dobrego traktowania. Zawsze można zresztą pewnie złożyć skarge i tyle. Ogarnijcie się rodacy.
    • bernard1955 Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich zn... 26.11.12, 07:52
      Gdybym się nie uczył i był gnidą też bym był kanarem!
      • Gość: qwero Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich IP: 109.95.200.* 26.11.12, 13:22
        ty to już masz zadatki na gnidę
    • grzegorz.ostry Re: Internauci grożą "kanarom" i radzą gdzie ich 06.12.12, 13:43
      Cywilizowany świat a Polska to dwie różne rzeczy.Skoro nasze państwo doprowadziło do tego że ludzie nie mają na bilety to znaczy że mają się poddać i nie wychylać ogona?Ja też nie kasuję i nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia bo skoro prezydenci miast wyłudzili przez lata miliony złotych za zasiadania w zarządzie KZK.GOP to ktoś ma sobie odmówić chleba i kupić bilet?Wolne żarty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka