Dodaj do ulubionych

koszmarne ceny nad morzem NASZYM

14.01.11, 22:09
witajcie
czy ktos jeszcze jest zszokowany cenami nad naszym morzem? po zweryfikowaniu juz wielu ofert baz noclegowych - jestem w szoku jakie ceny (nie wspomne o niespodziankach typu dodatkowe oplaty za prad , miejsce parkingowe , lezaki itp...)

A najbardziej rozczarowana jestem kilkoma osrodkami m.in JANTAR w Darłówku - tam sobie licza za dziecko powyzej 2 lat stawke dzienna w min sezonie ok 55 zl-75zl wynika z tego przynajmniej dla mnie ze musze za swojego szkraba 2,3mies tyle kasy bulic (owszem Pani mi powiedzial ze bedzie mialo swoje miejsce na stolowce i jedzenie ale moje dziecko na sniadanie i kolacje je kaszke na obiad niewiele wiec uwazam ze to przegiecie tym bardziej ze na calym swiecie dzieci do lat 3 sa za free! ale u nas oczywiscie musza sie nachapać......prrzykre to......

ALE SZUKAM DALEJ.......................... wink
Obserwuj wątek
    • zeb1 Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 14.01.11, 22:54
      he he ja już szukam od tygodnia i ceny są koszmarnie wysokie. Ja mam trojkę 6-latków wiec na zniżki nie mam co liczyć. Ale tez szukam dalej smile))
      • krasulas Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 15.01.11, 09:00
        hm.. ja mam nieco ponad 2latka i nie kojarzę, żeby do 3 r.ż. były super zniżki dla dzieci
        poza naszymi granicami kraju max 2latki mają konkret zniżki (a nie dzieci starsze)

z drugiej strony Twój dwulatek je m.in. kaszki, a mój wcina konkrety i rozumiem pewną opłatę za niego - choć zgadzam się - Jantar przesadził!

ja znalazałam dwa ośrodki (na średnim poziomie, konkurencja Jantara) w których za Młodego płacę 15zł (z wyżwywieniem!)
        da się!
        wydaje mi się, że przy wielodzietnej rodzinie jeśli nie domek, to najkorzystniej wypada ośrodek z opłatą za pokój (plus osobno za wyżywienie każdego członka rodziny)
    • jusytka Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 15.01.11, 10:53
      Są wysokie, to prawda, ale nie tak drogie jak w Warszawie, czy Zakopanem. Nad Morzem Śródziemnym też jest drożej...
      Faktem jest jednak, że polskiej branży turystycznej nie zależy na rodzinah z dziećmi, bo zniżki dla dzieci są znikome, a atrakcji dla nich jest niewiele. Pod tym wzgledem inne kraje biją nas na głowę. Może coniektórym wydaje się to dziwne, ale ja majac dzieci w wieku 10 i 11 lat, nadal korzystam ze 100% lub max 70% znizek, ale niestety nie w Polsce, tylko w Niemczech, Austrii, we Włoszech, a nawet w Czechach!
    • przeciwcialo Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 15.01.11, 11:33
      To niech się gonią. Mam nadzieję że nie będa miec chetnych na takie ceny.
    • kilovolt Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 15.01.11, 11:47
      Ab po co tak się spieszyć? Ja przeważnie zaczynam się interesować wakacjami na przełomie kwietnia i maja i wówczas spokojnie znajduję kwatery za rozsądną cenę. Na początku roku to jak zauważyłem ceny są zawyżane a później jakoś coraz więcej można znaleźć za mniej. Zresztą z takim wyprzedzeniem i tak trudno jest coś zaplanować.
    • grodek75 Porównanie cen Bałtyk vs. Floryda 15.01.11, 12:05
      Nad naszym morzem już nic nie jest mnie w stanie zdziwić.
      Dlatego też zostało ono wykreślone z moich planów na wakacyjne wyjazdy.
      Wiem, że nie można odnosić jednego do drugiego, ale w tym roku jadę na przełomie czerwca i lipca z rodziną na Florydę. Za wynajem lokum w motelu (2 osobne sypialnie, w pełni wyposażona kuchnia z częscią jadalną, łazienka z wanną, TV z kablówką, klimatyzacja + oczywiście basen, taras słoneczny, grille, pralnia, mini golf na terenie, etc.) oddalonego o 100m od plaży nad Zatoką Meksykańską płacę 500$/tydzień. Czyli w wypadku mojej 4 - osobowej rodziny daje to kwotę 53zł/osobę/dobę.
      Życzę powodzenia naszym rodzimym "biznesmenom" znad Bałtyku.
      Mnie już tam od paru lat nie widzieli i raczej dlugo nie zobaczą.
      • lafenda Re: Porównanie cen Bałtyk vs. Floryda 15.01.11, 12:23
        No tak, wakacje na Florydzie na pewno wyjdą taniej... wink

A wracając do tematu to faktycznie nad morzem jest bardzo drogo. Rok temu spędziliśmy tydzień w Jastarni i też byłam zaskoczona cenami, byliśmy przed sezonem - w maju, a i tak było drogo... Choć przed sezonem przynajmniej dla dzieci są większe zniżki, wtedy byliśmy jeszcze we czwórkę, dzieciaki w wieku 3 i 7 lat i za oboje płaciliśmy pół ceny smile
        Teraz jest nas już 5sztuk i na najbliższe wakacje wybieramy się nad morze śródziemne, na camping wink

Pozdrawiam
        Joanna.
        • grodek75 Re: Porównanie cen Bałtyk vs. Floryda 15.01.11, 15:15
          Umiesz czytać ze zrozumieniem?
          Napisałem wyraźnie, że nie porównuję wyjazdu nad polskie morze i na Florydę.
          Podałem jedynie cenę noclegu i warunki jakie się tam oferuje po to by można bylo to zestawić z tym co oferują nad Bałtykiem i za jakie pieniądze.
          Następnym razem pamiętaj, że "lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości" - Mark Twain.
          • krasulas Re: Porównanie cen Bałtyk vs. Floryda 15.01.11, 15:23
            oj, nie oburzajmy się tak!
            nie tylko FLORYDA wypada tanio (subiektywne odczucie oczywiście)...
            jest masa innych przykładów zapewne w bardzo aktrakcyjnych i egzotycznych miejscach, gdzie przelicznik na osobę jest korzystny!
            a reszta kosztów ... jak się ma to się szaleje
            a jak się nie ma to w RMFie wygrywa i fruuu
            • grodek75 Re: Porównanie cen Bałtyk vs. Floryda 15.01.11, 15:59
              Ależ ja się nie oburzam. Nie lubię jedynie gdy ktos nie rozumie co czyta, a robi złośliwe (w swoim mniemaniu) uwagi.
              Może wyjaśnię skąd ten przykład - mógłbym oczywiscie porównywać ceny znad Bałtyku do jakiegoś hotelu All Inclusive, tyle tylko że takie porównanie ma dla mnie zdecydowanie mniej sensu. Bo co porównywać? Kwaterę prywatną w domku jednorodzinnym do hotelu 4* czy 5* z basenami i prywatną plażą?
              To jest według mnie w ogole podstawowy problem, co jakiś czas na forum przewija się temat "taniej w PL czy za granicą?". I jedni odpowiadają, że w PL inni, że w tropikach, udowadniają swoje racje, a porównują rzeczy nieporównywalne. No bo jak ma się hotel do kwater prywatnych? Jak się ma All Inclusive do śniadań i obiadokolacji? Jak porównywać przelot samolotem do przejazdu samochodem (jeszcze na gazie)?
              To abstrakcja i skrajne bieguny.
              I wracając do meritum - dlatego podałem przykład tego motelu na Florydzie, bo to jest coś odpowiadającego naszemu wysokiej klasy pensjonatowi. Dwie sypialnie, kuchnia na miejscu, własne wyzywienie jeżeli ktoś chce. Tylko warunki jakby ciut inne. Bo ile trzeba byłoby u nas zapłacić za de facto dwupokojowe mieszkanie z codziennym sprzątaniem i wymianą ręczników,klimą, basenem, miejscem parkingowym, etc? Raczej na pewno nie 50zł/osobę/dobę. Innych kosztów nie poruszam, bo wiadomo że to zupełnie inna bajka. Porównuję jedynie nocleg do noclegu.
              • emma_me Re: Porównanie cen Bałtyk vs. Floryda 08.02.11, 09:13
                oczywiście, że się oburzasz. Szczególnie kiedy dopisek o Florydzie zakończony był przymróżeniem oka. Po co tyle jadu?
            • azetka_mama_adasia Re: Porównanie cen Bałtyk vs. Floryda 15.01.11, 16:22
              oj tak, dla 5 osobowej rodziny mam oferty od 5800 do 11200!!! nieźle co? i nie ma tam 3 posików z deserem smile
          • lafenda Re: Porównanie cen Bałtyk vs. Floryda 15.01.11, 21:00
            Oczywiście, że umiem czytać ze zrozumieniem ale pomimo to uważam zupełnie bez sensu porównywanie cen nad Bałtykiem i na Florydzie... tak wiem, wiem nie prównujesz. Uważam, że podawanie w wątku o drożyźnie nad Bałtykiem cen na Florydzie jest bezsensu... i tyle smile

Pozdrawiam i życzę cudownych wakacji
            Joanna.
    • ania-bell Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 17.01.11, 19:01
      Ja nie jestem zszokowana cenami.
      Uważam, że wcale nie jest tak drogo, chyba, że ktoś musi mieć super warunki z dodatkowymi atrakcjami.
      Zawsze długo szukam i zawsze znajduje stosunkowo tanie wakacje dla 5 osobowej rodziny.
      Np. Dziwnówek, ośrodek z domkami i pokojami, cena w domku z łazienką ze śniadaniem i obiadem dla 5 osobowej rodziny na 14 dni w pełni sezonu to koszt 5600 zł (około 80 zł od osoby)
      Karwia, ośrodek z domkami, cena od osoby z wyżywieniem 91 zł
      Rowy, ośrodek z domkami, bez wyżywienia; cena za domek dla rodziny 5 osobowej 255 zł
      Niechorze, ośrodek z pokojami i domkami, z wyżywieniem, cena od osoby ze śniadaniem i obiadem w domku 95 zł.
      To są tylko przykłady pokazujące, że można w miarę tanio znaleźć dobre miejsce na wakacje z wyżywieniem a często i z wieloma atrakcjami w cenie Ośrodka.
    • winniczka777 Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 17.01.11, 19:11
      Ceny w Polsce są bardzo wysokie 300zł/doba za domek to kwota zbyt wysoka! 4200 za 2 tygodnie za samo spanie!, a gdzie jedzenie. Te ceny nad Naszym pięknym polskim morzem są przerażające, a z pogodą różnie bywa. Staramy się co roku wyjeźdzać za granicę, szukałam długo czegoś nad Bałtykiem i jestem w szoku jakie są ceny. W zeszłym roku byliśmy w Chorwacji płaciliśmy za apartament 60m nad samym morzem 180zł/doba - pogoda gwarantowana, widoki piękne. Jak ceny bedą tak wysokie w Polsce już niedługo nikt nie będzie spędzał tu wakacji. Także proponuje Chorwację piękny kraj i ceny nie za wysokie, dojazd dość męczący ale warto my dojeźdzamy w 14 godz. z 2 małych dzieci, nad nasze morze trzeba 8 godzin, nieraz i więcej, Koszt pobytu dla 4 osób - apartament około 60m z widokiem na morze lody, piwko, i inne przyjemności to koszt około 6000 tys. U nas w Polsce wakacje dla 4 osób 2 tygodnie to koszt około 5000 tys, myślę że warto przejechać te 1400km i spędzić urlop oglądając piękne widoczki i wygrzewając się na słońcu.
      • aura1508 Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 17.01.11, 19:20
        Dlatego właśnie jadę na urlop nad nasze morze w czerwcu. Za pobyt 2 tygodniowy 2 osoby dorosłe + 2 dzieci z wyżywieniem w dobrych warunkach płacę 2800zł.

A w sezonie....przyczepka kempingowa i mazury smile Tanio i rewelacyjnie smile
        • magdatysz Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 17.01.11, 20:41
          I jeszcze jedna zasada - jak się jedzie do znanych miejscowości typu Ustka, Jurata, Jastrzębia Góra, Międzyzdroje czy Mielno to wiadomo - bedzie drożej. Rodzina z dziećmi choćby ze względu na spokój cisze i bezpieczne miejsce do zabawy powinna raczej wybrać inne - mniejsze i mniej znane miejscowiści. Na wybrzeżu środkowym polecam choćby wioskę o nazwie Pleśna. Z daleka od cywilizacji i pusta plaża. Nie Dąbki a Dąbkowice, Nie MIelno a Łazy. Albo kwatery położone nie przy samym morzu a np. kilka km od linii brzegowej - też tańsze. Kto jedzie samochodem problemu mieć nie będzie. Ja mam to szczęście że nad morze mam 12 km więc nocleg za darmo w domu smile
          • bigpav Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 25.01.11, 11:06
            .... zamiast do Karwi zajrzyj do Karwieńskich Błot II, tam znajdziesz lepsze warunki do wypoczynku dla dzieci i dla Ciebie, jak zabraknie Ci gwaru, tłoku i zapachu spalin zawsze po obiadku mozna wybrać się do "kurortu" do cywilizacji...
        • mikuskukus Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 25.01.11, 17:29
          Cześć. mam prośbę - namiary na takie wczasy. Muszę wyjechać już w kwietniu i każda pomoc w cenie smile
          • aura1508 Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 25.01.11, 17:34
            Proszę smile
            www.jantar-morze.pl/cennik.html
            www.jat.pl/100,---Diament----w-Pobierowie
            www.kaprys.ta.pl/
    • monjan Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 25.01.11, 19:53
      zgadzam się
      wakacje w PL dla bogaczy!
      w obecnych czasach zagranicą jest taniej na lasta...
      • ambrozja Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 25.01.11, 20:51
        zależy kto czego szuka i co mu do szczęścia potrzebne smile
        my wybieramy się nad morze na przełomie maja/ czerwca bo nie cierpimy mega tłoków i leżenia na plaży plackiem
        a lato i upały spędzamy w swoim domku letniskowym na Jurze
        Na wyjazd szukam mieszkania z kuchnią bo nie chce mi się biegać na określoną godzinę na śniadania i kolacje, zresztą mój syn z tych wiecznie głodnych dzieci wink
        Obiady zjadamy każdego dnia w innym miejscu w zależności od planu dnia, miejsca wycieczki.
        Nam taki sposób najbardziej pasuje i sprawdza się przy wszędobylskim 4 latku i jakoś budżetu nie rujnuje smile
        Mieszkań, apartamentów, kwater pełno na rynku trzeba tylko trochę czasu poświecić i poszukać smile a zawsze się coś znajdzie.
    • babsee Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 27.01.11, 10:56
      Dlatego ja tez nie jezdze nad morze bo ceny uwazam za absurdalne.
      A najlepsze jest to,ze wysokie ceny za domki, sa podyktowane tym,ze domek nowy.I co z tego?skoro oddalony o 6 km od morza,postawione 8 domkow na pustyni(czytaj,na trawie, dookola totalnie nic) i 350 za domek.
      Przysiegm, gorsi sie zrobili niz gorale.
      Powalilo ich chyba...
      Uwazam ze 5500 za 2 tygodnie wakacji nad polskim morzem to jest mega duzo.Nie wiem, dlaczego kolezanka wyzej pisze ze to malo...
      • tin_t Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 27.01.11, 12:43
        racja. moim zdaniem nie cena jest problemem, ale to, co się za to cenę oferuje!
    • ewcia1980 Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 27.01.11, 12:47
      No tez zgadzam sie z tym, ze nad naszym morzem nie jest tanio.
      W tym roku jedziemy nad morze na przełomie czerwiec/lipiec.
      Za czteroosobową rodzine płacimy po 320 zł za nocleg (studio dwupokojowe z aneksem kuchennym i łazienka) z wyżywieniem ( sniadanie + obiadkolacja)
      Za 2 tygodnie jest to ok 4500 z
      A gdzie dojazd, jakies atrakcje czy cos dodtkowego do jedzenia???

Gdyby nie to, ze mam małe dzieci (2,5 rou i 4 lata) i nasi znajomi z którym jezdzimy na wakcje również, które niezbyt dobrze zniosłyby dalekie podróże to napewno pojechalibysmy za granice.
      Oczywiscie brałam pod uwage wyjazd z biura podrózy i podóż smolotem.
      Ale to koszt znaczie większy bo od 8,500 zł
      a to juz jest róznca.
      • winniczka777 Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 27.01.11, 13:49
        Twoje dzieci nie są za małe na wyjazd np. do Chorwacji moje dzieci w zeszłym roku miały 2 latka i 5 lat i spokojnie dojechaliśmy w 14 godz. bez marudzenia. Wyjechaliśmy w nocy dzieci całą noc spały, obudziły się rano zrobiliśmy przerwę na śniadanko i 5godz. jazdy po autostradzie i byliśmy na miejscu. Wydaliśmy przez 15 dni 6000zł. za świetne warunki mieszkaniowe, przyjemności i piękne widoczki. W tym roku oczywiście znów Chorwacja. Nie wydam w Polsce 6000 zł. O NIE! Pozdrowionka
        • ewcia1980 Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 28.01.11, 10:51
          winniczka777 napisała:
          > Twoje dzieci nie są za małe na wyjazd np. do Chorwacji moje dzieci w zeszłym ro
          > ku miały 2 latka i 5 lat i spokojnie dojechaliśmy w 14 godz. bez marudzenia. Wy
          > jechaliśmy w nocy dzieci całą noc spały, obudziły się rano zrobiliśmy przerwę n
          > a śniadanko i 5godz. jazdy po autostradzie i byliśmy na miejscu.

smile no ale dzieci bywaja rózne.
          w ubiegłym roku tez zaplanowalismy wyjazd nas nasze morze "na noc".
          bo dzieci ... miały spac smile
          a efekt był taki, ze prawie cała noc nie spały,
          przysneły nad ranem
          a pózniej marudziły bo były niedospane.

w tym roku gdyby nasi znajomi jechal (a w ubigłym roku własnie ustalilismy, ze jedziemy do Chorwacji)i to może zaryzykowałabym.
          ale oni maja dzieci w wieku 5 i 1,5 roku i rozmyślili sie.
          wiec Chorwacje przekładamy ma przyszły rok.

pozdrawiam
        • kamire12 chorwacja 28.01.11, 15:30
          spytam co do chorwacji... jak jest z atrakcjami dla dzieci? bo tam chyba nie ma takiej plazy jak u nas, tylko zwir i kamienie? jak spedzaja wiec czas dzieci? sa jakies zjezdzalnie , baseny? mozesz podac jakis link do tych wczasow - moze na maila?
          • tin_t Re: chorwacja 28.01.11, 21:19
            www.poznajchorwacje.pl/

www.cro.pl/forum/index.php
      • lafenda Do Ewci o podróżach z maluchami ;) 02.02.11, 20:15
        My podróżujemy z małymi dziećmi smile
        Jak byliśmy w Szwajcarii i na Korsyce chłopcy mieli 1,5 i 4,5; rok później byliśy w Słoweni i Chorwacji. W tym roku wybieramy się nad Garde i na Elbę a dołączyła do nad córeczka, która w wakcacje będzie miała roczek.
        Zapraszam na mój blog , tam opisuję nasze podróże z maluchami smile

Pozdrawiam
        Joanna.
        • kamire12 do lafenda.... 02.02.11, 21:33
          a jedziecie autem? szukasz jakis osrodkow, czy tak w ciemno? mam jechac z corka 7 lat i rocznym synkiem i troche sie boje.... ale juz od szukania czegos glowa mi pekasad
          • kamire12 Re: do lafenda.... 02.02.11, 21:35
            zdjecia z Korsyki sa przepiekne.... gdzie tam nocowaliscie?
            • lafenda Re: do lafenda.... 02.02.11, 22:01
              My zawsze nocujemy na campingach, rezerwujemy wcześniej namioty lub mobil home'y w eurocampie lub vacansoleil.
              Na Korsyce mieszkaliśmy na campingu Marina d'Erba Rossa.

Pozdrawiam
              Joanna.
    • gioseppe Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 31.01.11, 13:08
      FAKT, strasznie wywindowali ceny
      mozna to bylo zaobserwowac pod koniec ubieglego roku
      szukamy mieszkania 1 pok z aneksem blisko morza
      znalezlismy juz, wstepna rezerwacja zrobiona po czym dostalismy telefon od biura ze ok, rezerwacje moga zrobic ale dzwonili do wlascicieli aby potwierdzic ceny i wiekszosc podniesli cene z 150 na 250 za nocleg... koszmar smile
      • agnes783 Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 31.01.11, 13:23
        W świnoujściu jest sporo apartamentów właśnie 1 pokojowych z aneksem kuchennym, my tam własnie zrobiliśmy rezerwację:200 zł/doba.
        • tin_t Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 31.01.11, 14:32
          200 zł?? 50 euro??? tyle płaciliśmy w samym centrum włoskiego Triestu za pokój z kuchnią i łazienką dla 3 osób !
          • agnes783 Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 31.01.11, 15:09
            Możesz dać namiary na apartament w Triesto?
            • lavia78 Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 06.02.11, 22:06
              hmm my znowu w tym roku wybieramy się do Pogorzelicy do Sandra spa-są baseny, jest mini zoo niedaleko do morza i wypasione jedzenie-szwedzki stół-nie do przejedzenia i popróbowania-mam synka 2 letniego(do 3 roku dziecko ma free za pokój i jedzenie) to istny żywioł-więc atrakcje byc muszą-uważam że wcale nie jest aż tak drogo jak by się wydawało-policzcie sobie wypad na miasto-deser,kawe, obiad, piwo etc dla dwóch osób plus coś dla dziecka i okazuje się że większość kwater to zdziercy....
              a gdzie tam baseny i animacje...
              zagraniczne wojaże pozostawię sobie pewnie na następny roksmile może turcja albo chorwacja
          • agamamaoli Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 07.02.11, 16:31
            W zeszłym roku Czarnogóra apartament z tarasem dwie sypialnie i salon, standard może nie luks, ale zupełnie ok, klima, tv sat, 40 eur/noc (lipiec).

• emma_me Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 08.02.11, 09:15
              a ja wybiorę się nad nasze morze, zeszłe wakacje w Turcji były kompletna klapą. Moje dzieci nie chciały nic jeść. Stres jaki przez to miałam jest nie do opisania.
    • przeciwcialo Re: koszmarne ceny nad morzem NASZYM 13.02.11, 09:48
      Ciekawe jak sytuacja w Afryce odbije się na zaludnieniu nad Bałtykiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka