Dodaj do ulubionych

Co zwiedzić z 13- latkami, okolice Krakowa ?

23.06.12, 10:11
Witam,

Wybieram się z 13-latkami w okolice Krakowa, wyjazd samochodem więc spokojnie możemy podjechać w różne miejsca.
Wyprawa na ok 7-9 dni.
Chcemy obejrzeć Wieliczkę, dzieciaki Aquapark w Krakowie, oczywiście Kraków,
bardzo proszę o podpowiedź co moglibyście polecić w tamtych okolicach, jakieś atrakcje dla nastolatków, nie chcę ich na siłę po zabytkach ciągać, chciałabym żeby wyszaleli, a ie żeby jęczeli, że ze starymi to nuda.

Do Auschwitz, ja nie mam ochoty iść, byłam tam raz, wrażenie jak dla mnie przerażające.

A może ktoś podpowie fajny ośrodek/ agroturystykę w odległości do 30km od Krakowa, w cenie do 50zł/zł za nocleg za osobę.

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie porady.
Obserwuj wątek
    • ga_ga_aga Re: Co zwiedzić z 13- latkami, okolice Krakowa ? 23.06.12, 15:43
      No tak żeby się wyszaleli, to może podskoczyć to parku chorzowskiego? ok. 90 km od Krakowa, ale po autostradzie, wiec jakaś godzinka autem (niestety trzeba zapłacić;-(

Bardziej turystyczne cele to: Ojców i Zamek Pieskowa Skała (ok. 30 km) i można trochę dalej na Pustynie Blędowską podjechać jak już te dwa pierwsze cele się "zalicza" (zarasta nam pustynia, ale plenery zdjeciowe i tak można sobie fajne wyszukaćwink

Z turystycznych atrakcji krakowskich polecam jeszcze podziemia pod rynkiem i wejście na Kopiec Kosciuszki.
      • tin_t Re: Co zwiedzić z 13- latkami, okolice Krakowa ? 24.06.12, 10:36
        www.sp.olkusz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1375&Itemid=1

Pustynia Błędowska w tym momencie jest niedostępna.

• ga_ga_aga Re: Co zwiedzić z 13- latkami, okolice Krakowa ? 23.06.12, 15:48
      O ludzie, nie wiem, jak mogłam zapomnieć?! Ogród Doświadczeń im Stanisława Lewa w samym Krakowie!!!! Koniecznie z 13-latkami!
      • kiamara Re: Co zwiedzić z 13- latkami, okolice Krakowa ? 23.06.12, 22:08
        Muzeum Inzynierii Miejskiej w Krakowie na ul. Wawrzyńca, myśle, że sie spodoba smile
        Moze jeszcze byc Park Dinozaurów w Zatorze, nie tak daleko, Park Miniatur w Inwałdzie (tam obok tez jest park dinozaurów, ale troche inny niz ten w zatorze).
    • magdatysz Re: Co zwiedzić z 13- latkami, okolice Krakowa ? 24.06.12, 00:02
      jeśli go interesuje lotnictwo to muzeum lotnictwa. I możesz pojechac z nim w podkrakowskie skałki - może jakies kurs skałkowy. Powinno się spodobać. Jaskinie w Ojcowskim Parku Narodowym. I na rower po samym Krakowie lub okolicach.
      • ga_ga_aga Re: Co zwiedzić z 13- latkami, okolice Krakowa ? 24.06.12, 10:12
        Magdo, podpowiedziałabyś jakąś konkretną trasę rowerową - taką przede wszystkim bezpieczną dla dzieci (nie po drogach)? Byłabym wdzięcznasmile

Dodam jeszcze, że w Zatorze jest też park owadów i park mitologii.

No i jeszcze - jakby autorka wątku zdecydowała sie na bardzo długi wypad - ponad 100 km - można podskoczyć na spływ Dunajcem. To jest hicior nie tylko na polską skalę, ale i na europejską - nie boję sie zaryzykować takiego twierdzeniasmile I jakże różny od Auschwitz - ja też bym nie miała ochoty na obóz zagłady w wakacjesad
    • martag2 Re: Co zwiedzić z 13- latkami, okolice Krakowa ? 24.06.12, 11:03
      Dziewczyny!

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi! Jesteście wspaniałe!
      Popatrzę na mapę i spróbuję ułożyć jakiś sensowny plan. A z Dunajcem świetny pomysł, są spływy pontonami, to się z pewnością spodoba.
      Po paru dniach w okolicy Krakowa, możemy przenieść się w okolice Dunajca.

Jeszcze raz dziękuję!
      • krakowskim_targiem Re: Co zwiedzić z 13- latkami, okolice Krakowa ? 03.09.12, 09:57
        za Waszą radą zwiedziłam też ten park dinozaurów w Zatorze smile supersprawa, jak stara jestem tak czegoś tak fajnego dawno już nie widzialam smile dzieciaki zachwycone, mogę spokojnie polecić jak macie jakiś nudny weekend i szukacie zajęcia!
    • ewakluk90 Re: Co zwiedzić z 13- latkami, okolice Krakowa ? 15.01.24, 11:56
      13latek na pewno bedzie mial radoche w parku linowym. Na przyklad na Kasztanowej jest Park wola, my polecamy, czesto odwiedzane przez nas miejsce smile
    • matyldoowka Re: Co zwiedzić z 13- latkami, okolice Krakowa ? 22.01.26, 12:11
      Jak to chłopaki to muzeum lotnictwa może być fajne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka