maciulka 10.06.05, 13:35 Pracuję w tymże referacie i w związku z nową ustawą wchodzącą w życie 1 września, która dotyczy samotnych rodziców i nie tylko mogę zainteresowanym mamom udzielić potrzebnych porad i informacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akseinga Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 10.06.05, 13:41 O to super tylko nie wiem czy mogę pytać Ciebie również o zasiłek wychowawczy. Chodzi mi o to, że mam przyznany zasiłek do końca sierpnia i nie wiem co dalej jakie dokumenty będę musiała donieść żeby zasiłek został przedłużony. Odpowiedz Link Zgłoś
maciulka Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 10.06.05, 13:46 Przy urlopie wychowawczym - ksero dowodu, dochody Twoje i męża za rok 2004 z US, oświadczenie o dochodzie nieopodatkowanym wypełniane na miejscu, zaśw. pracodawcy o tym, że nadal przebywasz na urlopie wychowawczym i do kiedy został udzielony urlop. Dokumenty składa się od początku lipca. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 10.06.05, 14:06 Bardzo Ci dziękuję za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
hanya00 Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 10.06.05, 14:58 tez mam male pytanko.czytalam dzis,ze samotne matki ale zyjace w konkubinacie nie dostana dodatku na dziecko tz.170zl.mam przyznane alimenty ale na osobe nie przypada mi kwota 504zl.z obecnym partnerem zyjemy bez slubu.i co w tym przypadku?ojciec pierwszego syna placi alimenty regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maciulka Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 10.06.05, 15:26 Jeżeli jesteś stanu wolnego, masz zasądzone alimenty i są one nieściągalne (3- miesięczna nieściągalność komornicza), należy Ci się zaliczka alimentacyjna. Jeśli są ściągalne, zaliczka się nie należy. Możesz starać się o zasiłek rodzinny 43 zł/m-c i wykazać dochody Twoje + konkubina za rok 2004 z US - wtedy zostaniecie uznani za rodzinę albo tylko swoje dochody jako samotna. Dochód nie może w tym przypadku przekraczać 504 zł/os. Odpowiedz Link Zgłoś
hanya00 Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 10.06.05, 16:16 no wlasnie chodzi mi o to czy jezeli otrzymuje alimenty regularnie,zyje w wolnym zwiazku lecz nie ojcem pierwszego dziecka to czy moge podac dochody jako samotna bez dochodow partnera i bede dalej otrzymywala te 170 zl?bo jezeli bede rozliczala sie jako samotna to na osobe nie przypada 504zl. Odpowiedz Link Zgłoś
maciulka Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 10.06.05, 23:13 Hanyu, jeżeli nie ujawnisz, że mieszkasz z konkubentem, możesz podać tylko swoje dochody, ale oznacza to, że otrzymasz co najwyżej zasiłek rodzinny na jedno lub więcej dzieci w wys. 43 zł na dziecko. Od 1 września, jeżeli ktoś ma zasądzone alimenty i są one ściągalne, od urzędu miasta nic poza zasiłkiem i dodatkami typu rozpoczęcie roku szkolnego czy zasiłki w przypadku dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności mu nie przysługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
magda15011987 świadczenia rodzinne bardzo proszę o pomoc 14.05.13, 10:25 Bardzo proszę kogoś o pomoc kto zna się na obliczaniu dochodu do świadczeń rodzinnych.Mam dziecko niepełnosprawne,pracuję i zarabiam niecałe 1100 zł na rękę.Do tego opieka chce mi zabrać fundusz alimentacyjny i świadczenia rodzinne dlaczego?????Jak to jest możliwe zebym przekroczyła granicę dochodu???? Odpowiedz Link Zgłoś
almale Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 10.06.05, 17:27 a ja jestem studentka V roku (we wrzesniu koncze i potem juz bez dochodow i bez statusu bezrobotnego), zyje bez slubu, dziecko urodzi sie na przelomie grudnia/stycznia, do wrzesnia tez mam wyplacana rente rodzinna z ZUSu, nie mamy zameldowania w miejcu zamieszkania.. czy przysluguje mi jakies swiadczenie np z tytulu urodzenia dziecka? i czy mialabym sie zglosic do MOPSu w miejscu zameldowania? bede wdzieczna za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
maciulka Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 11.06.05, 15:11 Witaj, MOPS to jedno, a świadczenia rodzinne to drugie - te są z Urzędu Miejskiego. O zasiłek rodzinny i dodatki do niego można ubiegać się w przypadku, kiedy dochód na osobę nie przekracza 504 zł, wtedy do rodziny możesz zaliczyć też ojca dziecka jeśli razem wychowujecie dziecko. Zasiłek ten wynosi 43 zł/ dziecko. W Twoim przypadku należeć się będzie także jednorazowy dodatek z tyt. urodzenia dziecka w wys. 500 zł. (jeżeli dochody za 2004 nie przekroczą progu 504 zł). Samotne ani zaliczka alimentacyjna nie należy się w takim przypadku, kiedy jesteście razem .Jeśli jednak nie wychowujecie wspólnie dziecka i chciałabyś dostać zasiłek rodzinny i dodatki do niego, np. za urodzenie dziecka, musisz mieć najpierw w ręku wyrok sądu zasądzający alimenty. Bez tego nic się nie będzie należało. W tym przypadku dostaniesz zasiłek i dodatki, a jeśli ojciec dziecka nie płaci alimentów, składasz u komornika wniosek o zaliczkę alimentacyjną, która będzie w wysokości 170 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
aalfaa Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 10.06.05, 18:05 Napisałam do Ciebie na priva Odpowiedz Link Zgłoś
chuda20 Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 11.06.05, 12:38 Hej, a co się dzieje z zaliczka alimentacyjną jeśli ojciec dziecka od urodzenia dziecka przebywa w więzieniu?? Czy to coś zmienia??Czy tez muszę mieć zasądzone alimanty?? Pozdrawwiam-A. Odpowiedz Link Zgłoś
maciulka Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 11.06.05, 15:14 Jeśli ojciec dziecka przebywa w więzieniu powyżej 3 m-cy (licząc od września), należy Ci się dodatek do zasiłku rodzinnego z tyt. samotnego wychowania dziecka w wys. 170 zł/m-c. W tym przypadku zaliczka się nie należy. Należy się ona tylko wówczas, gdy ojciec ma zasądzone alimenty, a ich nie płaci, a matka jest panną lub rozwódką. Odpowiedz Link Zgłoś
julkaisyn Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 11.06.05, 13:59 a ja mam pyatnie , jesli zas. wych .mam przyznany do konca sierpnia , to kiedy jest ostatnia wypalta : do 15 .08 za sierpnien , czy do 15.09 za sierpien ? ja mam zas. wych i zas. dla samotnie wychowujacej matki , nie mam meza , dziecko ma nzawisko moje , jakie papiery musze znlozyc ? dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
maciulka Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 11.06.05, 15:21 Za sierpień dostaniesz we wrześniu. Od września nadal możesz ubiegać się o zasiłek rodzinny i dodatek np. z tyt. urlopu wychowawczego, ale o samotne wychowywanie tylko wtedy, gdy ojciec dziecka nie żyje, jest nieznany, ubezwłasnowolniony lub jest pozbawiony władzy rodzicielskiej. Jeśli to Cię nie dotyczy, a ojciec nie płaci alimentów, musisz postarać się o wyrok alimentacyjny zasądzający od ojca alimenty (sąd) i wówczas możesz starać się o zaliczkę alimentacyjną w wys. 170 zł/m-c. Wniosek skłąda się u komornika właściwego Twojemu miejscu zamieszkania. Jeśli zaś ojciec płaci alimenty w pełnej wysokości, zaliczka się nie należy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: Referat Świadczeń Rodzinnych -pytanie 12.06.05, 08:26 Mam przyznany zasiłek rodzinny+dodatek wychowawczy do końca sierpnia. Musiałam byc miesiąc na bezpłatnym wychowawczym, aby wzięli pod uwagę męża dochód za 2002r., a mój dochód był jako utracony. To teraz mam znów dac dochody moje i męża za 2004r., znowu byc miesiąc na bezpłatnym wychow. czy jak??? Czy tylko męża dochody za 2004r. przedstawić, skoro ja mam ytracone doch.?? Prosze o odp. Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
maciulka Re: Referat Świadczeń Rodzinnych -pytanie 12.06.05, 22:53 W lipcu lub sierpniu pobierasz nowy wniosek, dołączasz do niego dochody swoje + męża za 2004 rok (nieważne, że Twoje utracone - one nie będą wliczane), ksero dowodu osobistego + dokument od pracodawcy o urlopie. Nie musisz być na żadnym bezpłatnym. Jeśli natomiast doch. męża są wysokie i na osobę przekraczają 504 zł, wychowawczego nie otrzymasz. To jest tylko dodatek do zasiłku rodzinnego, a aby go otrzymać, musisz spełniać to kryterium 504 zł/ os. Jeśli podejmujesz pracę, od razu musisz zgłosić do Referatu i odtąd wychowawczy już się nie należy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 29.06.05, 22:10 za sierpien dostaniesz do 15 sierpnia teraz jest z gory tak masz w decyzji od wrzesnia sie to zmienia i zasiłek za np. listopad bedzie wypłacany do 30 listopada Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: Referat Świadczeń Rodzinnych -pytanie nr 2 12.06.05, 09:40 i jeszcze jedno-jakbym dostała pracę-czysto teoretycznie pytam-to co? Odrazu przerywa sie wychowawczy, rozwiązuje umowe z pracodawcą i na drugi dzień zaczyna nową pracę? Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
olda3 Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 12.06.05, 16:11 witam,mój problem polega na tym,że jestem samotną mamą,moje dziecko ma nazwisko ojca ,ojciec żyje ,a alimentów nie mam na małą przyznanych,nigdy też sie o nie nie starałam i tak jak wiele tu dziewczym mam przyznany do konca sierpnia zasiłek rodzinny i urlop wychowawczy, który należy mi sie do 5 grudnia ,dostaje również 170 zł z tytułu sam.wych.dziecka.czy w takim razie od września nie dostanę juz tych 170 zł?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maciulka Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 12.06.05, 23:02 Warunkiem otrzymania zaliczki alimentacyjnej (nie samotnego)jest posiadanie wyroku sądowego o zasądzeniu alimentów, zgłoszenie tego do komornika i bezskuteczna 3-miesięczna alimentacja. Zaliczka wynosi 170 zł/m-c, a komornik działa, aby ściągać alimenty od dłużnika. Jeśli ojciec dziecka płaci Ci regularnie i nie masz powodów, aby podawać go o alimenty, nie masz co liczyć na zaliczkę. Jeśli zaś nie płaci, czym prędzej załatw sprawę w sądzie, bo musi jeszcze upłynąć okres 3-miesięcznej niealimentacji. Urop wychowawczy nadal Ci się należy jeśli spełniasz kryterium 504 zł/os. Składasz nowy wniosek + dochody za 2004 i zaśw. od pracodawcy. O zaliczkę natomiast wniosek składa się u komornika - z kompletem dokumentów, w tym przede wszystkim wyrokiem alimentacyjnym. Tutaj kryterium doch. wynosi 583 zł/os. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 13.06.05, 07:21 Dzięki Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 29.06.05, 21:59 musisz miec zasadzone alimenty wyrokiem lub ugoda sadowa by wogole dostac cokolwiek jak nie masz wyroku to nawet tych 43 zł nie dostaniesz Odpowiedz Link Zgłoś
zine.af Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 13.06.05, 22:52 Witaj ,ja również mam pytanie. Mam pólrocznego synka,otrzymuję zasiłek rodzinny i dodatek dla osoby samotnie wychowującej dziecko.Nie mam żadnego dochodu i nigdy nie miałam,właśnie skończyłam IV rok studiów dziennych,mieszkam z rodzicami.Ojciec dziecka nie interesuje się nami,obecnie przebywa poza miejscem zamieszkania,nawet nie wiem gdzie,dziecko nosi moje nazwisko,nazwiska ojca nie ma w akcie urodzenia(co wydaję mi sie równoznaczne z tym,że ojciec nie uznał dziecka przed kierownikiem USC).Co w takim przypadku,czy dodatek dla osoby samotnie wychowującej dziecko zostanie mi odebrany?Ja przeciez nie mogę pozwać ojca dziecka o alimenty,ponieważ nie ma go w akcie urodzenia dziecka. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam gorąco.Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
maciulka Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 15.06.05, 11:35 Jeżeli ojciec jest nieznany i jesteś stanu wolnego, będziesz miała dodatek z tyt. samotnego wychowywania. MACIUŚ forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=12149843 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=12149843&a=15857099 "Wszystko ma swój czas i każda sprawa pod niebem ma swoją porę." GG 4923181 Odpowiedz Link Zgłoś
zine.af Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 17.06.05, 20:15 dziękuję za odpowiedź,ale mam wątpliwość,bo w akcie ur jest imię ojca,bez nazwiska(nie ma NN),co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 29.06.05, 22:01 ale w odpisie zupełnym powinno byc wtedy par42 Odpowiedz Link Zgłoś
anka_mala Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 15.06.05, 12:33 Mam pytanie i z góry dziękuję za odpowiedź.Termin porodu mam wyznaczony na pażdziernik.Mieszkam z rodzicami,chciałabym się starać o zasiłek rodzinny i dodatki z tytułu urodzenia dziecka,przejścia na urlop wychowawczy(mam umowę na czas nieokreślony pracuję ponad 7 lat w tej samej firmie).Będę sama wychowywała dziecko jako panna.Ojciec dziecka obiecał dawać pieniądze co miesiąc na życie,w wysokości do 500 zł.Kupi również łóżeczko i wózek.Czy w tej sytuacji muszę go podawać o alimenty żeby się starać o zasiłek?Chciałabym żeby było zgodnie z prawem.Dziękuję z góry za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek444 Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 15.06.05, 17:09 Witaj ! Bardzo fajnie, że jest ktoś, kto z własnej woli doradza w takich sprawach )) Malutkie pytanko, chyba niezbyt skomplikowane. Mam rodzinne i dod. z tyt. wychowywania dziecka p[rzyznane do końca sierpnia. Potem, wracam do pracy. Gdzie starać sięo rodzinne? Też w mopsie? czy zakład pracy to przejmuje? Serdecznie pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
ankhab Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 15.06.05, 19:58 ja mam zasiłek jako samotna matka zasiłek mam przyznany do 31.08.ojciec mojej córki żyje. jesteśmy w konkubinacie. nie występowałam o alimenty. ona jest bezrobotny bez prawa do zasiłku ja zarabiam 340zł.co mam zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 16.06.05, 16:56 mam nadzieję,że odpowiedz mi i że dowiem się w końcu jak będzie wyglądała moja sytuacja w grudniu urodzę dziecko,jestem samotna-od września 2004 roku nie pracuję(czyli do zasiłków podaję obecną sytuację? że nie pracuję i nie mam prawa do zasiłku dla bezrobotnych?)...mieszkam z mamą i siostrą(która studiuje)-w takim razie po urodzeniu dziecka renta mojej mamy będzie jedynym dochoddem naszej "rodziny"... czy przysługuje mi jakaś pomoc??? dochód nie przekroczy 300zł na mc-/osobę. rozumiem,że skoro ojciec dziecka będzie dawał mi pieniądze(ok.50zł na m-c bo więce nie ma) to nie mam praw do zasiłku dla samotnych? ewent.czy jest jakaś szansa żeby go dostać? jeśli nie to jaki inny zasiłek mi przysługuje? pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
tylkomama Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 17.06.05, 12:25 Obecnie przebywam na urlopie wychowawczym nie płatnym.Mam trzy córki 14 lat, 4 latka i 2 latka. Mąż prowadzi działalność gospodarczą i z tego się utrzymujemy. Do zeszłego roku jakoś było ale niestety przyszły bardzo złe dla nas czasy. Mam wszędzie zaległości płatnicze.Czy w takiej sytuacji mogę uzyskać jakiś zasiłek na dzieci? Gdzie mam się zwrócić o pomoc? Naprawdę jest mi potrzebna. Kati Odpowiedz Link Zgłoś
babelka5 samotna matka????? 17.06.05, 16:34 myślałam, ze nią jestem, dostawałam nawet dodatek alimentacyjny z mops, a teraz oni uznali, ze NIE jestem samotną matką, bo ojciec dziecka placi jakies pieniądze i odwiedza dziecko, srednio raz na tydzien, ale nie zawsze, zabiera je na spacer, do dziadków. Uznali ze "uczestniczy w wychowaniu dziecka." Mieszkam sama z dziecmi. Całkiem sie pogubiłam w tych przepisach. Która matka jest samotna, jak ojciec w ogóle nie ma kontaktu z dzieckiem? Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa niestety...natsały czasy kiedy ojciec.... 17.06.05, 18:07 niepowinien się interesować dzieckiem,że by jego matka dostała zasiłek chcą oszczęśdności ale nie widzą jakie będą skutki! najleipej w ogóle nie miec wpisanego ojca w akcie urodzenia PARANOJA Odpowiedz Link Zgłoś
aalfaa Re: niestety...natsały czasy kiedy ojciec.... 17.06.05, 20:39 anulaaa napisała: > niepowinien się interesować dzieckiem,że by jego matka dostała zasiłek > chcą oszczęśdności ale nie widzą jakie będą skutki! > > najleipej w ogóle nie miec wpisanego ojca w akcie urodzenia > PARANOJA Ale nie ma teraz czegoś takiego jak n.n. jeśli ojciec dziecka nie uznaje w urzedach wpisują nazwisko matki i popularne imię męskie któro poda matka lub sami wybierają, natomiast w szpitalu nie musisz podawać rzadnych danych ojca, no chyba jak w moim przypadku grupę krwi bo mamy konflikt ale to już inna historia... Pozdrawiam Ala Odpowiedz Link Zgłoś
lidziairys Re: Referat Świadczeń Rodzinnych - wychowawczy 17.06.05, 21:29 To ja takie proste pytanko: W tej chwili wykorzystuje urlop wypczynkowy. Rozumiem, że jeśli złożę wiosek o wychowawczy do 31.08. to liczą się dochody za 2002r., a po tym terminie za 2004? Czy tak? Jakie dokumenty powinnam złożyć i kiedy najlepiej? Dodam, że moje dochody w 2002 r. były bardzo wysokie. Czy muszę być na wychowawczym jakiś okres czasu, aby nie były one brane pod uwagę? Dzięki za odpowiedź. pozdrawiam Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
marteczka271 mam cos takiego- zajrzyjcie. 17.06.05, 22:37 www.bip.mops.radom.pl/?op=15 Odpowiedz Link Zgłoś
marteczka271 juz nic nie rozumiem ?? 20.06.05, 12:56 Czy jeżeli ktos brał zasiłek rodzinny,zasiłek dla samotnej matki a alimenty nie są zasądzone bo odtrzymuje dobrowolne to nie dostaje zasiłku dla samotnej matki ( zgoda )..a rodzinne też sie nie nalezy ?? ? nadmieniam że jest na urlopie wychowowczym. Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: juz nic nie rozumiem ?? 29.06.05, 22:05 musi byc wyrok lub ugoda sadowa by sie starac o cokolwiek Odpowiedz Link Zgłoś
marteczka271 a jak ? 29.06.05, 23:24 Tzn. że musze iśc do sądu i co ? złozyc o alimenty nawet jeśli dosteje kasę ? A jeśli moja dwója ma innego tatę niz trzecie dziecko ? mam złożyc dwa? a jesli którys z tatusiów nie będzie chciał sądownie załatwic sprawy to nic nie dostenę ? nawet wychowawczego ? Odpowiedz Link Zgłoś
tetrina Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 19.06.05, 18:17 Mam pytanie które dotyczy magicznego progu 504zł. Obecnie mój dochód w przeliczeniu na członka rodziny wynosi 483zł, jednak dochód jaki będzie brany pod uwagę w nowym okresie zasiłkowym czyli za 2004r. w przeliczeniu na członka rodziny będzie już wynosił 522zł na osobę. Czy od września 2005r. zasiłek rodzinny będzie mi przysługiwał? Czy kwota o jaką można przekroczyć próg 504zł wynosząca najniższy zasiłek czyli 43zł dotyczy dochodów rodziny czy dochodu w przeliczeniu na członka rodziny? Moja rodzina liczy 6 osób (4+2) i wynikało by że jeśli cały dochód rodziny może przekroczyć tylko o 43zł to oznacza iż im więcej osób tym kwota jaką można przekroczyć jest mniejsza. Proszę o odpowiedz bo nigdzie nie mogę znaleść jednoznacznej informacji na ten temat. Z góry dziękuję za odpowiedz na którą bardzo czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuniakus Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 20.06.05, 22:29 Witam! Mam pytanie odnośnie dodatku do rodzinnego - z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego 90 zł, czy należy się również gdy dziecko idzie do "0"? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marteczka271 zerówka chyba nie. 20.06.05, 23:17 mój syn w tamtym roku szedł do zerówki i nie miał dodatku a w tym roku idzie do 1 klasy i mam nadzieję że dostenie ) a ksiązki kupione..hm 120 zł ;-(( Odpowiedz Link Zgłoś
marteczka271 znalazłam... 20.06.05, 23:55 Jakie regulacje w świadczeniach rodzinnych wejdą w życie z dniem 1 września 2005 r.? Z datą 1 września 2005 r. zacznie obowiązywać przepis określający bardziej szczegółowo, dokładniej niż do tej pory zakres podmiotowy ustawy, czyli kto będzie otrzymywać świadczenia rodzinne. Tak jak do tej pory uprawnionymi mogą być obywatele polscy, cudzoziemcy posiadający obywatelstwo państwa członkowskiego UE lub Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz cudzoziemcy przebywającym na terytorium RP, posiadający status uchodźcy lub zezwolenie na osiedlenie się w RP, jeżeli zamieszkują łącznie z członkami rodzin na terytorium RP. Po zmianie, osoby te będą musiały spełniać jeszcze jeden warunek, mianowicie świadczenia rodzinne przysługiwać im będą, jeżeli zamieszkują i przebywają na terytorium RP przez okres co najmniej 1 roku przed złożeniem wniosku oraz przez okres zasiłkowy, w którym otrzymują świadczenia rodzinne. Natomiast ustalając dochód rodziny uzyskany przez dzierżawcę gospodarstwa rolnego oddanego w dzierżawę na zasadach określonych powyżej, dochód uzyskany z gospodarstwa rolnego pomniejsza się o zapłacony czynsz z tytułu dzierżawy. Ustalając dochód rodziny uzyskany z wydzierżawionego od Agencji Nieruchomości Rolnych gospodarstwa rolnego, dochód z gospodarstwa rolnego pomniejsza się o zapłacony czynsz z tytułu dzierżawy. Komu nie będzie przysługiwał zasiłek rodzinny? Do tej pory obowiązywał przepis, zgodnie z którym zasiłek rodzinny nie przysługiwał, jeżeli dziecko przebywało w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie lub w rodzinie zastępczej oraz pozostawało w związku małżeńskim. Po zmianach katalog sytuacji, w których zasiłek rodzinny nie przysługuje został doprecyzowany i od 1 września 2005 r. zasiłek rodzinny nie przysługuje, jeżeli: dziecko lub osoba ucząca się pozostają w związku małżeńskim, dziecko zostało umieszczone w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie albo w rodzinie zastępczej, osoba ucząca się została umieszczona w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, dziecko lub osoba ucząca się jest uprawniona do zasiłku rodzinnego na własne dziecko, osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka, chyba że: a) drugi z rodziców dziecka nie żyje, b) ojciec dziecka jest nieznany, c) powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone. Od 1 września zostanie także wprowadzony nowy dodatek oprócz tych ustalonych do tej pory, mianowicie dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu wychowywania dziecka w rodzinie wielodzietnej. Czy coś się zmieni od 1 września 2005 r. w zakresie zasiłków w okresie urlopu wychowawczego? Tak. Mianowicie dodatek ten nie przysługuje jeżeli dziecko przebywa w placówce zapewniającej całodobową opiekę przez co najmniej 5 dni w tygodniu, w żłobku albo w przedszkolu, z wyjątkiem: a) dziecka legitymującego się orzeczeniem o niepełnosprawności przebywającego w żłobku albo w przedszkolu z powodów terapeutycznych, b) dziecka przebywającego w zakładzie opieki zdrowotnej, z wyjątkiem takich zakładów jak dom pomocy społecznej, placówka opiekuńczo-wychowawcza, młodzieżowy ośrodek wychowawczy, schronisko dla nieletnich, zakład poprawczy, areszt śledczy, zakład karny, zakład opiekuńczo-leczniczy, zakład pielęgnacyjno- opiekuńczy, a także szkoła wojskowa lub inna szkoła zapewniająca nieodpłatnie pełne utrzymanie, w tym wyżywienie, zakwaterowanie i umundurowanie oraz w innych przypadkach zaprzestania sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Nadto z dniem 1 września 2005 r. zostaje uchylony artykuł 11, który do tej pory opisywał dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania. Od 1 września zostaje także zmieniony przepis, zgodnie z którym do tej pory dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka przysługiwał matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka. Od tej chwili dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka przysługuje samotnie wychowującym dziecko matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka, ponieważ: 1) drugi z rodziców dziecka nie żyje; 2) ojciec dziecka jest nieznany; 3) powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone. Odpowiedz Link Zgłoś
marteczka271 a co znaczy ? 20.06.05, 23:55 A co oznacza...że powództwo zostało oddalone?? Odpowiedz Link Zgłoś
morelka8 Re: Mam dwa pytania..... 24.06.05, 18:49 po pierwsze, mowi sie o tym, ze zaliczke alimentacyjna nie otrzyma sie jezeli ojciec płaci. Moj "byly" ma zasadzone 300 zl, placil od sierpnie br. 50-60 zl, w tej chwili od lutego nie placi wogole. Czy w zwiazku z tym mowimy o placeniu calej kwoty alimentow, czy o czesci, bo jezeli o calej to ja moglabym sie starac o zaliczke tak? pytanie drugie: moj syn pracuje, prowadzimy wspolne gospodarstwo domowe, czy w przypadku starania sie o zaliczke alimentacyjna musze podawac zarobki syna? Dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
natkare Re: Mam pytanko:) 26.06.05, 14:32 Mam trojke dzieci. Najstarszy synek od wrzesnia idzie do "0",coreczka we wrzesniu skonczy dwa latka a najmlodszy synek -6 mc. Od konca sierpnia na rok ide na wychowawczy na corecze (do tej pory wykozystalam tylko 9 mc platnego wychowawczego, zostalo mi 15 mc). Ztego co sie dowiedzialam nalezec nam sie bedzie 43+43+53+400. Czy jest jeszcze jakis dodatek , ktory nam bedzie przyslugiwal? Czy jestesmy juz rodzina wielodzietna? I czy bedzie jakis dodatkowy dodatek? Dla TAKICH RODZIN? Dzieki za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
pablisia Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 28.06.05, 10:28 Mam pytanie dotyczące zmiany terminu wypłat świadczeń rodzinnych. Przeczytałam na stronie Urzędu Miasta, że od lipca wypłaty będą między 24 a 30 dniem każdego miesiąca, ale jest tam napisane, że zmiana dotyczy osób odbierających pieniądze na poczcie. Czy osoby otrzymujące zasiłki na konto też będą otrzymywały je później? Odpowiedz Link Zgłoś
anula291 zasiłek wychowawczy - proszę o pomoc... 30.06.05, 20:28 witam, od 29czerwca 2005 przechodzę na zas, wych. złożyłam papiery w MOPS, będzie misię należał.JEST TO dziecko z innym mężczyzną niz poprzednie dzieci (jestem po rozwodzie)na najmlodsze nie mam alimentów przez sąd.Pani w opiece powiedziała ,że będe musiała skladać od nowa papiery w polowie lipca i wtedy muszć dochody ojca dziecka i wtedy dochód będzie liczony na 3 osoby.Dlaczego mam ponownie skladać ?przeczytałam na stronach ops ,jakąś wypowiedż,że jeśli nabyłam prawo do zasilku wych. przed sierpniem 05r to będzi mi się należał dalej.Przepraszam za nieład w opisie, NIE MAM GŁOWY DO LOGICZNEGO MYŚLENIA (NERWY).pROSZĘ MI WYTŁUMACZYĆ JAK TO BĘDZIE ZE MNĄ.Gdyby byly potrzebne inne informację mogę napisać na priv.Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
marteczka271 do anuli... 30.06.05, 23:21 ja mam podobna sytuację(jestem panną ).Dwójka moich dzieci jest z pierwszego związku ,najmłodszy z drugiego i jestem na urlopie wychowawczym od grudnia 2004 roku.Nie mam zasądzonych alimentów na żadne z dzieci ponieważ dostaje dobrowolne i teraz jest problem....bo żeby miec zasiłem wychowawczy musze mieć prawo do zasiłku rodzinnego a jako samotna matka musze miec zasądzone alimenty żeby ten zasiłek otrzymać,więc dziś zaniosłam papiery do sądu. Pani w mopsie mi powiedziała że tak mam zrobic żeby dalej otrzymac wychowawczy ( ale głupota!! ) Ale mój pierwszy nie zgodził sie spotkac w sądzie więc na moją dwójke nie dostane rodzinnego ;-(( Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: do anuli... 11.07.05, 16:40 a on nie musi sie zgodzić dostanie wezwanie i już wtedy sie ustosunkuje i sie zjawi albo po pewnym czasie zasadza nawet bez niego Odpowiedz Link Zgłoś
natkare Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 04.07.05, 11:50 No to jak jest z tymi dodatkami , czy bedzie od wrzesnia jakis nowy dodatek dla rodzin wielodzietnych? Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 04.07.05, 12:27 Maciulka, mam prośbę do Ciebie wiem, że może się będę powtarzać, ale mam już kręćka przez tą nową ustawę jeśli możesz, wyjaśnij moją sprawę samotnie wychowuję synka nie mam żadnego kontaktu z ojcem Małego w sądzie ustaliłam ojcostwo, dziecko ma moje nazwisko, facetowi nie pozwoliłam uznać dziecka, nie dałam praw rodzicielskich nie mam też pewności co do tego, czy eks żyje, a może i nawet siedzi w więzieniu obecnie pracuję, ale dochód mam poniżej 504 zł pobieram rodzinne i zasiłek dla samotnych wydaje mi się, że to wszystko dobrze opisałam proszę o wyjaśnienie, bo nikt nie potrafi tego tak naprawdę wyjaśnić dzięki z góry wniosłam sprawę o alimenty, ale w trakcie wycofałam nie dostaję więc żadnych pieniędzy od eksa Odpowiedz Link Zgłoś
iwona-mama-majki Re: Referat Świadczeń Rodzinnych 04.07.05, 14:32 czy ja dobrze rozumiem, że jeżeli jestem osobą żyjącą w konkubinacie , to nie będzie mi sie należał zasiłek rodzinny ? a co za tym idzie również i zasiłek z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym? Odpowiedz Link Zgłoś
natkare HEJ 06.07.05, 15:56 Juz dwa razy zadalam pytanko, i nadal nie otrzymalam zadnej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś