Dodaj do ulubionych

USTAWA O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.autocom.pl 16.06.04, 14:27
Stanowisko w sprawie projektów ustawy 'PRAWO O SZKOLNICTWIE
WYŻSZYM'przedstawione przez Niezależne Stowarzyszenie na Rzecz Nauki i
Edukacji ( in statu nascendi) jest wyłozone do podpisywania na stronie
www.naukowcy.republika.pl
Fragmenty:
Lansowany i nagłaśniany przez media projekt prezydencki, zwany tez
profesorskim nie spełnia jednak oczekiwań społeczności akademickiej, gdyż
petryfikuje obecny osobliwy i patologiczny system nauki i edukacji w Polsce.
Mimo deklaracji, że w ustawie chodzi o dostosowanie się do procesu
bolońskiego ta ustawa zakłada pozostawienie dotychczasowego systemu stopni i
tytułów naukowych uznawanego przez takie kraje jak Białoruś, Kazachstan,
Mołdawia, Mongolia czy Korea Północna. Istnieją natomiast problemy z
uznawaniem dyplomów i stopni angielskich czy amerykańskich. Taki stan rzeczy
uniemożliwia polskim uczelniom konkurencyjność na światowym rynku nauki i
edukacji. Jest ważną przyczyną małej atrakcyjności podejmowania pracy w
uczelniach i całkiem zniechęca do powrotu polskich uczonyc..........
Projekt prezydencki ustawy wydaje się być nie do zaakceptowania, gdy
natomiast projekt poselski winien być poddany dalszej dyskusji, poprawiony i
rozpatrzony przez Sejm i Senat RP jako bliższy standardom europejskim.
Nad projektami zmiany systemu nauki i edukacji w Polsce potrzebna jest
debata społeczeństwa a przygotowywane ustawy winny być oddane do
zaopiniowania przez kompetentnych prawników.........

Stoimy na stanowisku, że jedynym wyjściem dla nauki i szkolnictwa wyższego w
Polsce jest zerwanie z postkomunistycznym dziedzictwem poprzez
przeprowadzenie gruntownej reformy, która doprowadzi do tego, że nasze
uczelnie będą konkurencyjne z uczelniami w krajach o wysokim poziomie nauki i
edukacji

Obserwuj wątek
    • Gość: czytelnik Belka a ustawa IP: *.autocom.pl 17.06.04, 13:35
      Pod adresem forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=410&w=13501407
      o spotkaniu Belki z Ziejka w sprawie ustawy

• sowizdzal6 Re: Belka a ustawa 17.06.04, 21:31
        Projekt poselski to na dzis jedyna rozsadna propzycja. Prezydencki utrwala
        patologie. Ale glosowac poslowie beda wedlug swoich wyobrazen o autorytetach. A
        te sa znane.
        • Gość: Ania Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 11:06
          Feudalizm musi byc pielegnowany:). Nie wyobrazam sobie, by zaczelo u nas byc
          pod tym wzgledem normalnie. Moze za 10-20 lat, gdy nastapi wymiana pokolen. I
          zmiana myslenia.
          • Gość: xyz Re: Belka a ustawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 11:11
            Smutne to, ale masz rację. Powinni jeszcze wprowadzić tytułą "kandidat nauk" i
            będziemy mieć w polsce "związek radziecki" tego w imię "dobra nauki" pragną
            polscy "uczeni", to że "uczeni inaczej" jest mało ważne. Prędzej w Rosji, na
            Ukrainie, Bialorusi, kazachstanie zniosą te kretyNskie habilitacje niż w Polsce.
            Prezydent, nie wiadomo czy magister, nie dopusci do tegoo, żeby było inaczej.
            • nierob11 Re: Belka a ustawa 18.06.04, 11:43
              Najzabawniejsze jest gdy pytasz o to za co teh habilitacje dostali. Wydzial
              Zarzadzania i Administracji Akademii Swietokrzyskiej w Kielcach mimo wyroku NSA
              od ponad trzech lat nie chce na pismie ani w Internecie ujawnic za co (praca i
              konieczny do uzyskania habilitacji dorobek naukowy) jego samodzielni pracownicy
              dostali habilitacje. A jak szukasz po Internecie, to wychodza dziwne rzeczy.
              Np. gosc odpowiedzialny za nauke opublikowal tylko jeden artykul w zeszytach
              naukowych jednej z kielckich szkol prywatnych (tak jest bazie Bibl. Narodowej
              MAK) i chyba cztery ksiazki (tez z tej bazy i tez lokalne wydawnictwa).
              • Gość: haha Re: Belka a ustawa IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 07:06
                Ktoś słusznie zauważył, że w sprawie tej Ustawy, powinno być juz co najmniej
                tysiąc wypowiedzi, tymczsem jest zaledwie kilka. Ta ustawa to nie tylko problem
                wykładowców, ale także studentów (a może przede wszystkim studentów).

Czy na tym formun nie ma studentów ? A może wolicie, żeby dalej był "związek
                radziecki", i zeby was edukowali ci "habilitowani" z tytułem "kandidat nauk" ?
                Odezwijcie się, napiszcie czy wolicie profesorów "głąbów", czy może lepiej (w
                sensie naukowym) mieć zajęcia z mądrym doktorem czy nawet magistrem-asystentem ?

• Gość: nierob2 Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 09:59
                  W obecnym systemie moim zdaniem habilitacje muszą być utrzymane bo są jedynm
                  środkiem usuwania z nauki różnych smieci typu "mądry"doktor, który nie potrafi
                  napisać żadnej pracy naukowej. Takich doktorów-debili byłoby bez habilitacji
                  zatrzęsienie. A nad resztą można oczywiscie dyskutować.
                  • Gość: Ania Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 11:18
                    A co zrobic z "mundrymi" profesorami? Zwlaszcza z tymi z klucza partyjnego? Czy
                    to Ty wystepujesz pod nickiem duper w innych watkach na tym forum?
                    • Gość: nierob2 Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 11:41
                      Z profesorami IMHO nie da się raczej nic zrobić. Czas zrobi swoje szybciej. To
                      nie są młodzi ludzie więc problem rozwiążę się sam. A pozbywanie się ludzi,
                      którzy nie są w stanie się rozwijać (np. asystentów, którzy nie mogą zrobić
                      doktoratu, czy też doktorów, którzy nie zrobili habilitacji) powinno zostać
                      zachowane.
                      Nie występowałem pod nickiem duper.
                      • Gość: Ania Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 14:02
                        No wiesz, konkurencja musi byc:). Zgadzam sie tez, ze nie wszyscy nadaja sie do
                        pracy naukowej i dydaktycznej. Przy zatrudnianiu niektorych powinno sie
                        zasiegac opinii psychiatrow:))). Ale nie moge sie czasami oprzec wrazeniu, ze
                        doktorat doktoratowi nie jest rowny, habilitacja habilitacji, profesor
                        profesorowi... To jest Polska, doprowadzilismy funkcjonowanie ukladow do
                        perfekcji:))). Nieprawdaz?
                        • Gość: nierob2 Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 23:19
                          Na układy nie rady ;) Ale ja to widzę również z innej strony. Jeśli ktoś jest
                          naprawdę dobry to da sobie radę w nauce mimo czasem paskudnych układów. Zawsze
                          można zmienić uczelnie a w ostateczności kraj, w którym się mieszka. Jesli mam
                          pomysł a znajomośc języka dla naukowca (zwłaszcza w dziedzinie nauk ścisłych)
                          nie powinna stanowić bariery, to dam sobie wszędzie radę.
                          A w nauce ani w szkołach wariatów nigdy nie brakowało. Można nawet zauważyć, że
                          ich liczba przekracza nieco wartości średnie dla populacji :)
                          Pozdrawiam
                          nierob2
                          • Gość: Ania Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 07:22
                            Widze, chlopcy:))), ze juz jestescie spakowani:)))). Gdzie Wam jednak bedzie
                            tak dobrze jak tu? Kilka etatow w prywatnych szkolach, wszystkie prowadzone w
                            tym samym czasie. Prac magisterskich czytac nie trzeba, bo sie jeszcze czlowiek
                            zmeczy. Mieszkanie sie dostanie, wyposazone nawet. A robic nic juz nie trzeba,
                            bo przeciez profesora nikt nie ruszy:))). Opowiedzialabym Wam o "godnej"
                            postawie osoby, ktora legitymuje sie tym tytulem. I prawie nie ma jej w pracy.
                            Nie ma tez mozliwosci kontaktu z nia (nie tylko fizycznego:))). Ale dzisiaj
                            niedziela, nie bede sie denerwowac. Mam tez nadzieje, ze to wyjatek. A jednak
                            to taki wyjatek, ktory ksztaltuje moj wizerunek starego profesora:). Dlatego
                            jestem krytyczna. I to od rana. Pozdrawiam.
                            • Gość: nierob2 Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 10:08
                              Pokaż mi starego profesora po ANS, który zna jakiś język obcy poza rosyjskim (a
                              i to najczęściej słabo). Ci ludzie są już niereformowalni.
                              Ja myślę, że takie wyjazdy zagraniczne mogłyby byc szansą dla tych wszystkich
                              doktorów, którzy uważają, że konieczność napisania habilitacji jest dla nich
                              plamą na honorze albo, że tu w kraju nie docenia się ich wspaniałych osiągnięć.
                              Niech wtedy spróbują uzyskać stanowisko profesora na jakimś uniwersytecie w USA.
                              Zapewniam cię, że pracuje tam bardzo dużo cudzoziemców.
                              BTW. Etat mam jeden, mieszkanie kupiłem sobie sam, prace magisyerskie czytam
                              wnikliwie, studenci mają ze mną kontakt (aczkolwiek raczej nie fizyczny ;) ).
                              • Gość: Ania Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 17:24
                                Nierobie, to Ty moze niezaradny bardzo jestes? Jeden etat? Profesor????? Zona
                                Cie utrzymuje?:)))
                      • khmara Re: Belka a ustawa 19.06.04, 14:03
                        Z uczelni powinno się usuwać tych, którzy nie pracują naukowo, nieważne czy to
                        jest dr, dr hab., czy prof. tyt. Wtedy habilitacje nie będą potrzebne. Czas
                        niczego nie rozwiąże, bo profesor, który sam nic nie robi, wychowuje następców,
                        którzy też nic nie robią.
                        • Gość: nierob2 Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 23:14
                          Cóż mogę się pod tym podpisać obiema rękami. Według mnie problem leży również w
                          niewystarczającej ilości pieniędzy na badania naukowe. A i te pieniądze, którą
                          są wydaje się często na jakieś dziwne projekty.
                          • khmara Re: Belka a ustawa 20.06.04, 12:45
                            A kto dzieli te pieniądze? Do dzielenia pieniędzy uprawnia tytuł, a nie
                            jakakolwiek bieżąca działalność naukowa. Często ten, co pieniądze przydziela,
                            sam nic nie robi i daje tym, którzy też nic ważnego nie zrobią. Przecież nie ma
                            żadnego interesu w tym, żeby finansować zdolniejszych i pracowitszych od siebie.
                  • Gość: fredek Re: Belka a ustawa IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 14:37
                    Masz rację, musi być w Polsce "związek radziecki". Lenin wiecznie żywy. Jeśli
                    te kretyńskie hab. mają być lekarstwem na uzdrowienie naszej nauki, to daj ci
                    Boże zdrowie (bo chyba na coś cierpisz). Przecież tutaj o nic nie chodzi tylko
                    o rzeczywiste kompetencje naukowe, niekoniecznie podparte jakąś pracą "na
                    stopień". Praca "na stopień" jest zawsze "pod kogoś" a to po prostu ogranicza
                    każdego zajmujacego się nauką. Czy nie lepiej skorzystać z modelu: doktorat
                    tylko poza uczelnią, gdzie sie jest zatrudnionym, profesura - tylko poza
                    uczelnią gdzie się zrobiło doktorat. Przecież to będzie znacznie zdrowsze i
                    owocniejsze naukowo, niż to co sie dzieje obecnie w Polsce. Te tzw. "silne
                    uczelnie/wydziały/kierunki itp." są "silne", bo mając prawa doktoryzowania/
                    habilitowania same się wzmacniają. Przecież taki awans naukowy to czysta
                    fikcja !
                    I jeszcze jeden problem, atmosfera znacznie by się oczyściła, gdyby
                    ci "specjaliści" ze swojej dziedziny trzymali się wyłącznie dyscypliny z której
                    się "wyhabilitowali" (wtedy wielu z nich umarłaby z głodu), tymczasem jak juz
                    ma hab. nawet największy osioł ima się wszystkiego, nieważne, że nieudolnie
                    czyta czyjeś podręczniki nazywając to wykładem, ale jest hab.
                    Podejrzewam, ze do takich należysz i nie dziwie ci się, że dbasz o własne
                    koryto.
                    Tutaj należy przeprosić przedstawicieli nauk ścisłych, bo tam takie przypadki
                    raczej się nie zdarzają, ale w tzw. naukach społecznych, takie praktyki sa
                    regułą.
                    Ta cała PAK-a i te akredytacje o tyłek rozbić jeśli tego nie widzą.
                    • Gość: nierob2 Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 23:11
                      Dlaczego uważasz habilitacje za kretyńskie? Gdybym był złośliwy to mógłbym
                      napisać, że pewnie dlatego, że ty jej nie masz i nie możesz się dopchać do
                      koryta. Ale nie jestem złośliwy więc zastanów się spokojnie co sprawia, że
                      niektórzy uczniowie podstawówek nie trafiają do liceów, niektórzy maturzyści nie
                      dostają się na studia, nie wszyscy studenci bronią swoja prace magisterskie, nie
                      zawsze magister zostaje doktorem i wreszcie nie każdy doktor staje się
                      profesorem. Jeśli tak się dzieje to znaczy, że system selekcji działa. Nie
                      jestem pewien czy działa doskonale ale próby wyeliminowania habilitacji
                      doprowadzą do petryfikacji takich wiecznych doktorów na uczelniach. Jeśli ktoś
                      jest dobry i ma taki znakomity dorobek to dlaczego nie obronił habilitacji?
                      Zajrzyj na forum www.naukowcy.republika.pl i zobaczysz tam całe zastępy takich
                      frustratów, którym się noga powinęła na habilitacji. Twój pomysł z doktoratami
                      poza uczelnią jest niezły ale i tak praca doktorska jest recenzowana poza
                      uczelnią. Obrony doktoratów są publiczne i każdy może przyjść i zadawać pytania.
                      Zwróć uwagę, że dydaktyka to tylko niewielka część pracy naukowca a słaby
                      wykładowca może być wnikliwym badaczem. Zresztą podpisując umowę o pracę na
                      uczelni jest czytelna informacja o tym ile lat ma się na zrobienie doktoratu
                      (zwykle osiem) a ile lat na habilitacje (zwykle 10). Jeśliby każdy traktował
                      taki termin poważnie to nie byłoby problemu wiecznych asystentów/adiunktów. Ja
                      sam reprezentuję nauki ścisłe i trudno mi się odnieść do fragmentu twojej
                      wypowiedzi na temat nauk społecznych.
                      Pozdrawiam Z Kielc
                      nierob2
                      • nierob11 Re: Belka a ustawa 20.06.04, 13:16
                        Nierob2 to duper222. Ten sam styl i poglady. Nawet emocje te same. Zapomnial
                        tylko napisac, czy np. dorobek naukowy za ktory otrzymuje sie habilitacje ma
                        byc jawny czy nie? Tych z Wydzialu Zarzadzania Akademii Swietokrzyskiej od paru
                        lat o to pytaja i nic. A tak w ogole, to to mi wyglada na taka zachete. "Sp...
                        cie nie przeszkadzajcie mi kombinowac, bo forse lubie nad przyzwoitosc". A na
                        strone www.republika.pl/naukowcy warto zajrzec. Chocby po to aby porownac to co
                        pisze duporonierob z tym co mysla inni.
                        • Gość: nierob2 Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 20:50
                          Twój styl jest jednak zniewalający. Nie sądziłem, że kiedys dane mi będzie
                          przeczytać takie kloaczne wypowiedzi w wątku na temat szkolnictwa wyższego.
                          Nie pozdrawiam.
                          • Gość: fredek Re: Belka a ustawa IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.04, 21:52
                            Pomimo złośliwosci pod twoim adresem powyżej, twoje wypowiedzi oceniam jako
                            sensowne aczkolwiek nie są one pozbawione naiwności. Nie jestem jakimś
                            frustratem bez habilitacji akurat w tym zakresie mam pełna stabilizację. Twoja
                            naiwność wynika z braku znajomosci sytucji w tzw. naukach społecznych. Przecież
                            tutaj rozdają karty "betony", których hab. dotyczyły głównie różnych zagadnień
                            komunizmu (wystarczy tylko zagladnąć do ich prac, gdyby mieli choć troche
                            honoru - juz dawno powinni popełnic samobójstwo - tymczasem oni znowu
                            są "podporami" naszej nauki. Do tego te "zagraniczne" habilitacje i ci
                            zagraniczni "profesorowie" (do rachunku, żeby kierunek miał prawa akademickie).
                            Przekonaj mnie, że ukrainski historyk, prawnik itp. przygotuje polskiego
                            nauczyciela, prawnika itp. !!! Nie mam, zadnych zastrzeżeń do przedstawicieli
                            nauk ścisłych i artystycznych (czyli neutralnych ideologicznie i politycznie)
                            obojetnie ze wschodu, czy z zachodu, ważne aby byli dobrzy. Pozdrawiam.
                        • Gość: duper222 Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 00:26
                          Uuuu Walduś, coś cię nerwy ponoszą... Nawet już zaczynasz się wyrażać. No ale
                          bezrobotnemu więcej wypada. Czemu nie jako wako3? Utrudniasz mi flekowanie cię
                          bo w googlu poźno cię znajduję.
                          Napisz może w jakim miejscu ja skłamałem pisząc o twoich dokonaniach?
                          Wiekopomnych dokonaniach etycznych i naukowych oczywiście. He, he, he...
                          Więc jeszcze raz napisz czemu ty, taki mądry i wspaniały, wyleciałeś na zbity
                          pysk z roboty. Ale napisz całą prawdę i dużymi literami tak żeby wszyscy się
                          dowiedzieli.
                          • Gość: Ania Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 06:06
                            I znowu bedziecie prywatnie dyskutowac. Juz wszyscy wiemy, ze sie bardzo nie
                            lubicie. Dyskusja ta powinna miec jednak charakter mniej osobisty. Nie
                            sadzicie? Nie mozecie isc na wodke i sie pobic:)? Moze Wam wtedy przejdzie. Jak
                            mozna tak sie nienawidzic w pracy? Mozna tylko w jednym wypadku: gdy sprawy
                            zawodowe przycmione sa rozgrywkami osobistymi.I obydwaj przeciwnicy zyja w
                            poczuciu wlasnej genialnosci, co sie pewnie w Waszym srodowisku czesto
                            zdarza:P. Na waszym przykladzie widze doktora, ktory chce zrobic habilitacje i
                            profesora, ktory za wszelka cene to utrudnia. Bo osoby spoza waszego zakletego
                            kregu moga spojrzec na to w taki sposob, prawda? Duper, uwazaj z tymi
                            komentarzami, bo niektorzy moga Cie inaczej zrozumiec. Nawet jesli masz troche
                            racji:). Drugiemu z panow proponuje skoncentrowanie sie na innych aspektach
                            zycia. Przeciez nie wszystko zaczyna sie i konczy na Wydziale Zarzadzania.
                            Ustawa nie bedzie regulowac kwestii zatrudnienia w jednej placowce, a problem
                            dotyczy bardzo powaznych zmian w naszym systemie edukacyjnym.A my znowu
                            wytaczamy dziala przeciw pojedynczym osobom, a problem sie rozmywa.
                            • wako3 Re: Belka a ustawa 21.06.04, 09:55
                              To akurat nie ja. Chyba duper sam z soba dyskutuje. Ale przepraszam, ze dalem
                              sie sprowokowac i w takie dyskusje wciagnac. Rzeczywiscie moglem utrudniac
                              rzeczowa dyskusje o waznych sprawach.
                            • Gość: nierob2 Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 18:12
                              Co do zmian w systemie edukacyjnych (w prywatnych sporach jakiś dwóch panów nie
                              zamierzam uczestniczyć). Droga Aniu Sejm może uchwalić nawet takie prawo żeby
                              maturzyści mogli prowadzić seminaria magisterskie. Sądze, że przynajmniej jedno
                              z ugrupowań przyklasnęło by temu. Według mnie problem plega na tym, że ci
                              sfrustrowani doktorzy (vide www.naukowcy.republika.pl) nie proponują nic w
                              zamian. Jedynie stworzenie systemu., który pozwoliłby przetrwać jakoś do
                              emerytury. W jakiś ludzki sposób mogę ich zrozumieć ale z troską o dobro
                              polskiej nauki nie ma to kompletnie nic wspólnego. Jeszcze raz powtórze: skoro
                              nie każdy doktor tworzy habilitację to znaczy, że system selekcji działa i
                              powoduje, że ludzie którzy nie rozwijają się zwalniają miejsce dla młodszych i
                              zdolniejszych.
                              • khmara Re: Belka a ustawa 21.06.04, 19:11
                                Gość portalu: nierob2 napisał(a):

> Co do zmian w systemie edukacyjnych (w prywatnych sporach jakiś dwóch panów
                                nie
                                > zamierzam uczestniczyć). Droga Aniu Sejm może uchwalić nawet takie prawo żeby
                                > maturzyści mogli prowadzić seminaria magisterskie. Sądze, że przynajmniej
                                jedno
                                > z ugrupowań przyklasnęło by temu.

Stan faktyczny A.D. 2004 jest taki, że doktorzy prowadzą seminaria magisterskie.

> Według mnie problem plega na tym, że ci
                                > sfrustrowani doktorzy (vide www.naukowcy.republika.pl) nie proponują nic w
                                > zamian. Jedynie stworzenie systemu., który pozwoliłby przetrwać jakoś do
                                > emerytury. W jakiś ludzki sposób mogę ich zrozumieć ale z troską o dobro
                                > polskiej nauki nie ma to kompletnie nic wspólnego.

Na www.republika.pl są sfrustrowani doktorzy i sfrustrowani doktoranci. Wśród
                                sygnatariuszy listu otwartego są profesorowie i doktorzy z olbrzymim dorobkiem,
                                dla których w polskim systemie nie ma miejsca. Google wystarczy, żeby to
                                sprawdzić.

> Jeszcze raz powtórze: skoro
                                > nie każdy doktor tworzy habilitację to znaczy, że system selekcji działa i
                                > powoduje, że ludzie którzy nie rozwijają się zwalniają miejsce dla młodszych i
                                > zdolniejszych.

Jest jeden istotny wyjątek, kiedy ludzie, którzy się nie rozwijają nie
                                zwalniają miejsca młodszym i zdolniejszym. Wystarczy tytuł profesorski nadany
                                przez prezydenta. Wtedy można już nic absolutnie nie robić do emerytury, choćby
                                przez 20 lat. Zwolnić z pracy takiego człowieka można tylko dyscyplinarnie, jak
                                przestanie do pracy przychodzić.
                                • sowizdzal6 Re: Belka a ustawa 21.06.04, 19:22
                                  Jest bardzo ciekawa propozycja Profesora Józefa Kalisza z WAT. On idzie chyba
                                  jeszcze dalej. Proponuje zniesienie habilitacji i jasne kryteria w nauce. Niby
                                  w Ameryce tak jest, ale u nas?
                                  • khmara Re: Belka a ustawa 21.06.04, 20:50
                                    sowizdzal6 napisał:

> Jest bardzo ciekawa propozycja Profesora Józefa Kalisza z WAT. On idzie chyba
                                    > jeszcze dalej. Proponuje zniesienie habilitacji i jasne kryteria w nauce.
                                    Niby
                                    > w Ameryce tak jest, ale u nas?

U nas to samo byłoby możliwe, gdyby w Sejmie przeszedł poselski projekt ustawy.
                                    Nie tytuł jest ważny, ale bieżąca praca naukowa i osiągane wyniki. Obecny
                                    system "selekcji" sankcjonuje nieróbstwo i pozoranctwo. Nie ma rzetelnej
                                    bieżącej oceny, liczy się tylko tytuł. Jest tytuł, to można już dalej nic nie
                                    robić.
                              • Gość: Ania Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 21:37
                                Hmmm... niby rozumiem Twoj tok rozumowania. Ale... czy na pewno nowy doktor to
                                lepszy doktor? Mam bardzo duze watpliwosci:))). Bo widze niektorych w
                                akcji:))). Nie chce generalizowac. Ale mysle, ze pewne osoby w ogole nie
                                powinny konczyc studiow. O doktoranckich nie wspomne. I przykro patrzec, ze
                                potem sie mecza naukowo:))). A moze jest tak, ze funkcjonuje uklad "cos za
                                cos"???:)))I wlasnie dlatego mysle, ze habilitacja powinna zniknac. I powinna
                                byc kojarzona z zamierzchla przeszloscia i obowiazkiem uczestniczenia w
                                pochodzie pierwszomajowym:))). Bo to takie same dziedzictwo:))).Sorki
                                wielkie;))), ale zdania nie zmienie.
                      • khmara Re: Belka a ustawa 20.06.04, 13:16
                        Gość portalu: nierob2 napisał(a):

Habilitacja zdewaluowała się tak samo, jak doktorat. Obecnie zrobienie
                        habilitacji to dla średnio uzdolnionej osoby niewielki problem. Ale można nie
                        zrobić habilitacji, jeżeli trafi się na recenzenta, który ma układy w CK i dla
                        zasady zwalcza wszelką konkurencję w swojej dziedzinie. To samo dotyczy tytułów
                        profesorskich - czasami jedynym sposobem na uzyskanie habilitacji/tytułu jest
                        odczekanie aż JEDEN konkretny recenzent z tego świata fizycznie odejdzie.

> co sprawia, że
                        > niektórzy uczniowie podstawówek nie trafiają do liceów, niektórzy maturzyści
                        > nie dostają się na studia, nie wszyscy studenci bronią swoja prace
                        > magisterskie, nie
                        > zawsze magister zostaje doktorem i wreszcie nie każdy doktor staje się
                        > profesorem. Jeśli tak się dzieje to znaczy, że system selekcji działa. Nie
                        > jestem pewien czy działa doskonale ale próby wyeliminowania habilitacji
                        > doprowadzą do petryfikacji takich wiecznych doktorów na uczelniach.

Jestem przeciw wiecznym adiunktom i przeciw profesorom, którzy przestali
                        pracować naukowo 20 lat temu, ale nadal uważają się za wybitne autorytety w
                        swojej dziedzinie. Habilitacja jako narzędzie selekcji to nieporozumienie. Musi
                        być bieżąca i CIĄGŁA OCENA wszystkich, bez względu na stopień i tytuł.

> praca doktorska jest recenzowana poza
                        > uczelnią.

???
                        Ale promotor osobiście starannie dobiera recenzentów, żeby doktorantowi nie
                        zrobili krzywdy.

> Obrony doktoratów są publiczne i każdy może przyjść i zadawać pytania

W praktyce to wygląda tak, że niewygodne pytania zadaje się po to, żeby
                        zaszkodzić promotorowi. Jeżeli rada wydziału nie ma nic do promotora osobiście,
                        to przejdzie najsłabszy doktorat.

Ten system jest chory. Jak za komuny, albo masz układy i dojścia, albo
                        wegetujesz. Myślę, że jak się dokładniej rozejrzysz na własnym podwórku, to
                        znajdziesz profesorów, którzy ciężką pracą dużo osiągnęli, ale na tytuł
                        profesorski nie mają co liczyć. A jeżeli komuś wcześniej powinęła się noga, to
                        nie zawsze wynikało to z lenistwa - choć zgadzam się, że leni, nierobów i
                        pozorantów jest na uczelniach zatrzęsienie.

• Gość: Ania Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 17:21
                        I tu Ci zazdroszcze. Zawsze bowiem uwazalam, ze do matematyki lub fizyki trzeba
                        miec odpowiednie zdolnosci. I koniec. Nie mozna nic pokombinowac:))). Natomiast
                        ostatnio jestem zdania, ze humanistyczne studia moze skonczyc nawet osoba
                        ograniczona umyslowo. Selekcja w Polsce nie dziala, bo sa szkoly prywatne.
                        Przypominam Ci, ze Beger i Hojarska zrobily mature. Hojarska dostala chyba 5 po
                        godzinie uczenia sie geografii. O czym my tu mowimy? O jakiej selekcji?? Jestem
                        przekonana, ze osoby te skoncza rowniez studia. W odpowiedniej szkole. A potem
                        okaze sie, ze kupia sobie doktorat u odpowiedniego promotora. Przeciez poziom
                        niektorych prac doktorskich odpowiada poziomowi prac magisterskich. Wniosek: za
                        kilka lat moje ulubienice beda adiunktami i dotrwaja na tych stanowiskach do
                        emerytury. Fakt, habilitacji chyba nie zrobia:))).
                        • Gość: paula Re: Belka a ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 19:38
                          aniu, a może się mylisz? przy pomyślnych wiatrach shabilitowanie Twoich ulubienic jest możliwe i będziemy niebawem mieli dwie nowe urocze Panie Profesor na pewnej Akademii, która chce koniecznie być Uniwersytetem.
                          Wszystkim życzę powodzenia!
    • Gość: jw Re: USTAWA O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.autocom.pl 20.06.04, 17:34
      Projekt ustawy wchodzi na porządek dzienny Sejmu w dniu 30 czerwca.
      Porządek dzienny
      78. posiedzenia Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej
      w dniach 30 czerwca
      Pierwsze czytanie przedstawionego przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej
      projektu ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym (druk nr
      <ks.sejm.gov.pl/proc4/opisy/2720.htm
      - uzasadnia Szef Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Jolanta
      Szymanek - Deresz.
      Pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym
      (druk nr <http://ks.sejm.gov.pl/proc4/opisy/2931.htm򘅓
      - uzasadnia poseł Maria Nowak
      • khmara Re: USTAWA O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM!!!!!!!!!!!!!!!! 20.06.04, 19:01
        Komuś się bardzo spieszy. A prawo o szkołach wyższych najlepiej zmienić, jak
        uczeni i studenci pojadą na wakacje.
        • Gość: Ania Re: USTAWA O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 19:22
          Sluszna uwaga. W zeszlym roku wprowadzono w ten sam sposob bzdurne zarzadzenia
          dotyczace standardow. Lybacka odeszla, a metoda zostala;)
          • nierob11 z innego forum 22.06.04, 09:45
            Ludzie o tych sprawach roznie mowia. To jets wziete z forum Aktualnosci/nauka.

• Jeszcze jeden wielbiciel tow. Wiesława IP: *.chello.pl

Przeczytaj komentowany artykuł »
            Gość: itakdalej 22.06.2004 08:53 odpowiedz na list

Gość portalu: Jasio napisał(a):

> Trzeba poczekac jakies nastepne 30 lat, az ta cala stara generacja Profesorow
            > pamietajacych czasy PZPR , a nawet troche pozniejszych (prawo bezwladu)
            > przeniesie sie na Lono Abrahama. Wtedy moze jakies zmiany nastapia.

Sam mur berliński nie runął, Panie Jasiu.

> Wezcie sie mlodzi do roboty naukowej, zamiast tracic czas na plodzeniu tutaj
            > postow.

Mówi Pan jak Gomułka: "Studenci do nauki! Pisarze do pióra!". Poza tym, że
            jesteśmy naukowcami, którzy wykonują swoją normalną pracę, jesteśmy też
            obywatelami, którzy nie chcą żyć w państwie, w którym wciąż istnieją enklawy
            rządzace się regułami z lat stalinowskich. I chcemy to zmienić. Te nasze posty
            to działalność społeczna.

adres: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=11020451&wv.x=2&v=2&s=0
    • Gość: ABBA Re: USTAWA O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 11:06
      DAJ SE SIANA Z TA USTAWA O SZKOLNICTWIE WYZSZYM BO NUDZISZ!!!! JUZ TYM
      WYMIOTUJE!!!!
      • khmara Re: USTAWA O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM!!!!!!!!!!!!!!!! 22.06.04, 12:58
        To idź na inne forum. Jak cie nie dotyczy, to sie nie odzywaj.
        • nierob11 Re: USTAWA O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM!!!!!!!!!!!!!!!! 23.06.04, 12:35
          khmara napisał:

> To idź na inne forum. Jak cie nie dotyczy, to sie nie odzywaj.

Chyba go wlasnie bardzo dotyczy. To na pewno jeden z tych cwaniakow z lewymi
          dyplomami.
          • Gość: Ania Re: USTAWA O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 19:00
            No wlasnie, tez slyszalam, ze niektorzy przywoza dyplomy i tytuly ze wschodu.
            Pedagogika sie podobno w tym specjalizuje:))). I co z nimi? Praktycznie tez nie
            do ruszenia, prawda?
            • nierob11 Re: USTAWA O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM!!!!!!!!!!!!!!!! 23.06.04, 19:59
              Gość portalu: Ania napisał(a):

> No wlasnie, tez slyszalam, ze niektorzy przywoza dyplomy i tytuly ze wschodu.
              > Pedagogika sie podobno w tym specjalizuje:))). I co z nimi? Praktycznie tez
              nie
              >
              > do ruszenia, prawda?

Chyba masz racje.
    • Gość: czytelnik Re: USTAWA O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.autocom.pl 30.06.04, 08:20
      www.zycie.com.pl/spoleczenstwo.php
      Dwa pomysły na naukę

Znieść habilitację, wprowadzić trzy stopnie studiowania - zakłada projekt
      poselski. Prezydencki daje uczelniom prywatnym możliwość tworzenia własnej
      kadry naukowej. Jutro Sejm będzie debatował nad projektem nowej ustawy o
      szkolnictwie wyższ
    • Gość: jw Re: USTAWA O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.autocom.pl 30.06.04, 10:19
      www.zycie.com.pl/spoleczenstwo.php
      ' Konferencja Rektorów Akademickich Szkół Polskich krytycznie ocenia poselski
      projekt. Dla nas jest on nie do zaakceptowania - Mówi prof. dr hab. Franciszek
      Ziejka, przewodniczący KRASP i rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego. - Przede
      wszystkim miesza ona ustawę o szkolnictwie wyższym z ustawą o tytule i stopniu
      naukowym, uchwaloną pół roku temu - mówi rektor. - Zniesienie habilitacji jest
      przed-wczesne - dodaje. Profesor Ziejka wytyka też projektowi poselskiemu brak
      odniesienia do procesu bolońskiego, który ma nasze uczelnie uczynić
      konkurencyjnymi w Europie. - Nie ma tam mowy np. o punktach kredytowych czyli
      sposobie oceniania, który funkcjonuje na większości europejskich uczelni - mówi
      przewodniczący KRASP. - Dwa projekty jedynie przedłużą proces legislacyjny -
      podkreśla prof. Ziejka. - W tym przypadku konkurencja działa na zasadzie
      hamulcowego. Ustawa powinna powstać jak najszybciej, aby wyeliminować dewiacje,
      które trapią szkolnictwo wyższe - dodaje.'
      ----------------------

Nie ulega wątpliwości, że 'ustawa powinna powstać jak najszybciej, aby
      wyeliminować dewiacje, które trapią szkolnictwo wyższe' ale dlatego nie może to
      byc ustawa 'prezydencka' gdyz ten projekt te dewiacje utrwala a nie
      eliminuje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i dziala na zasadzie hamulcowego na drodze do
      normalności nauki i edukacji w Polsce.

• Gość: xxx USTAWA O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM w sejmie !!!! IP: *.autocom.pl 30.06.04, 19:27
      www.sejm.gov.pl/prace/2004r/pos78p.htm

Porządek dzienny
      78. posiedzenia Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej

w dniu 2 lipca 2004 r.

Zmiany w składach osobowych komisji sejmowych (druk nr ) *)

Informacja o działalności Rzecznika Praw Obywatelskich za 2003 r., z uwagami o
      stanie przestrzegania wolności i praw człowieka i obywatela (druk nr 2930) wraz
      ze stanowiskiem Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka (druk nr 2999) - 10-
      minutowe oświadczenia klubów i 5-minutowe oświadczenia kół
      - wystąpienia Rzecznika Praw Obywatelskich oraz poseł Bożeny Kizińskiej.

Pierwsze czytanie przedstawionego przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej
      projektu ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym (druk nr 2720) -10-minutowe
      oświadczenia klubów i - 5-minutowe oświadczenia kół w łącznej dyskusji nad pkt
      23 i 24
      - uzasadnia Szef Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Jolanta
      Szymanek-Deresz.

Pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym
      (druk nr 2931) - 10-minutowe oświadczenia klubów i -5-minutowe oświadczenia kół
      w łącznej dyskusji nad pkt 23 i 24
      - uzasadnia poseł Maria Nowak.
      • nierob11 Re: USTAWA O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM w sejmie !!!! 30.06.04, 22:34
        Obejrzę na pewno. Ale nadzieje na sensowne zmiany, to chyba zbytni optymizm.
        Kruszenie betonu tymi metodami nikomu sie jeszcze nie udało. To już lepsze jest
        ujawnianie patologii na forach internetowych. Polecam forum GW
        Aktualnosci/Nauka.
    • Gość: czytelnik Re: USTAWA O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.autocom.pl 02.07.04, 19:14
      www.gazetaprawna.pl/dzialy/6.html?numer=1237&dok=1237.6.388.2.3.1.0.1.htm
      Walka o etaty, habilitację i prawo do nazwy
    • Gość: jw Re: USTAWA O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.autocom.pl 05.07.04, 16:21
      Wypowiedzi posłow o projektach ustawy PRAWO O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM mozna
      znaleźć w internecie pod adresem
      ks.sejm.gov.pl:8009/search97cgi/vtopic
      Stanowisko Niezaleznego Stowarzyszenia na Rzecz Nauki i Edukacjim tez zostało
      zauważone - wypowiedż poslanki Marii Nowak.

• Gość: zorientowany Re: USTAWA O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.autocom.pl 06.07.04, 08:48
      Do stengogtramow wystąpień poselskich w sprawie ustawy 'Prawo o szkolnictwie
      wyższym można dotrzeć stopniowo:
      wejść na strone
      www.sejm.gov.pl/

kilknąć - Prace Sejmu
      www.sejm.gov.pl/prace/prace.html

dalej kliknąć :

Sprawozdania stenograficzne

wpisać do rubryk -
      numer posiedzenia 78
      dzień posiedzenia 3
      numer punktu porzadku 23
      po czym
      ukazuje się to co niżej i trzeba kliknąc na posle aby zobaczyć co mowił:

Kad. Pos. Dzień Data Nr punktu Mówca
      1. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Szef Kancelarii Prezydenta RP Jolanta Szymanek-
      Deresz
      2. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Maria Nowak
      3. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Wiceprezes Najwyższej Izby Kontroli Zbigniew
      Wesołowski
      4. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Danuta Grabowska
      5. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Danuta Grabowska
      6. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Danuta Grabowska
      7. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Danuta Grabowska
      8. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Iwona Śledzińska-Katarasińska
      9. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Jarosław Zieliński
      10. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Bronisław Dutka
      11. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Jerzy Młynarczyk
      12. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Alicja Lis
      13. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Zbigniew Jacyna-Onyszkiewicz
      14. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Gertruda Szumska
      15. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Antoni Stanisław Stryjewski
      16. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Przemysław Gosiewski
      17. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Teresa Jasztal
      18. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Anna Borucka-Cieślewicz
      19. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Antoni Stanisław Stryjewski
      20. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Sekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji, Nauki i
      Sportu Tadeusz Szulc
      21. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Szef Kancelarii Prezydenta RP Jolanta Szymanek-
      Deresz
      22. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Szef Kancelarii Prezydenta RP Jolanta Szymanek-
      Deresz
      23. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Teresa Jasztal
      24. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Szef Kancelarii Prezydenta RP Jolanta Szymanek-
      Deresz
      25. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Maria Nowak

• Gość: jw Re: USTAWA O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.autocom.pl 09.07.04, 13:50
      www.sejm.gov.pl/prace/2004r/pos78r.htm

78. posiedzenie Sejmu RP
      30 czerwca, 1 i 2 lipca 2004 r.
      SEJM ROZPATRZYŁ:
      przedstawiony przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej projektu ustawy -
      Prawo o szkolnictwie wyższym; (druk nr 2720)

poselski projekt ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym (druk nr 2931)
      (głosowanie wniosków o odrzucenie na następnym posiedzeniu)

Projekty mają na celu dostosowanie polskiego szkolnictwa wyższego do wymogów UE
      i kompleksowe uregulowanie systemu szkolnictwa wyższego w Polsce.

Prezydencki projekt przewiduje m.in. rozliczanie studentów w systemie punktowym
      (ECTS) i wydawanie dyplomów ukończenia studiów razem z suplementem opisującym
      kompetencje absolwenta. Wprowadza także zasady odpłatności za studia.

Projekt poselski przewiduje m.in. likwidację Centralnej Komisji do Spraw Tytułu
      Naukowego i Stopni Naukowych oraz zwiększenie liczby studentów (o studentów
      uczelni niepublicznych) otrzymujących bezzwrotną pomoc materialną. Ponadto
      wprowadza nowy model kariery naukowej, który ma pomóc w wypełnieniu tzw. luki
      pokoleniowej. Posłowie chcą, by naukowcom ze stopniem doktora nadawać tytuł
      profesora pomocniczego i tym samym umożliwić im prowadzenie i recenzowanie prac
      doktorskich.

Porządek dzienny
      79. posiedzenia Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej
      w dniach 14, 15 i 16 lipca 2004 r.

Początek obrad w dniu 14 lipca 2004 r. o godz. 9.00

• bylu.bylu Uniwersytet w Kielcach? Czy połaczenie wystarczy? 12.07.04, 19:08
        Jak ktos zna te ustawy to niech napisze czy jak się połączą Akademia
        Świetokrzyska z politechniką Świetokrzyską to będą spełniac kryteria bay byc
        uniwersytetem? A tak w ogóle to czy juz jest ta nowa ustawa?
        • bylu.bylu Ustawa a filia w Staszowie 13.07.04, 19:45
          Zdaje się, że przyczyną kłopotów Akademii z filią w Staszowie też jest brak
          nowej ustawy. Ale politologia powinna juz miec uprawnienia do doktoryzowania,
          bo ma chyba więcej profesorów niz obecna ustawa wymaga. Może tą filię da sie
          uratować?
          • Gość: paula Re: Ustawa a filia w Staszowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 19:31
            Jeśli już, to "tę filię" droga bylu.bylu
    • Gość: jw USTAWA w sejmie IP: *.autocom.pl 14.07.04, 14:38
      www.sejm.gov.pl/prace/2004r/pos79p.htm

Porządek dzienny
      79. posiedzenia Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej
      w dniach 14, 15 i 16 lipca 2004 r

w dniu 15 lipca 2004 r.

Głosowania nad wnioskami o odrzucenie w pierwszym czytaniu:
      przedstawionego przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej projektu ustawy -
      Prawo o szkolnictwie wyższym (druk nr 2720),

poselskiego projektu ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym (druk nr 2931).
      • sowizdzal6 Re: USTAWA w sejmie 15.07.04, 16:01
        Podobno rozkład głosów nie jest tak całkiem na korzyśc projektu prezydenckiego.
        To mogłoby byc ciekawe. Szczególnie w Kielcach.
    • Gość: zorientowany głosowanie nad ustawą IP: *.autocom.pl 17.07.04, 18:55
      orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowania?OpenAgent&4&79&21

WYNIKI GŁOSOWANIA Nr 21 - POSIEDZENIE 79
      Dnia 15/07/2004 Godz. 09:26

Pkt 11. porz. dzien. Głosowania nad wnioskami o odrzucenie w pierwszym
      czytaniu:-przedstawionego przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej projektu
      ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym; - poselskiego projektu ustawy - Prawo o
      szkolnictwie wyższym

PROJEKT PREZYDENCKI

Głosowało - 411 Za - 28 Przeciw - 377 Wstrzymało się - 6 Nie głosowało -
      49
      Klub/Koło Liczność Głosowało Za Przeciw Wstrzymało się Nie głosowało
      SLD 157 145 0 145 0 12
      PO 55 55 0 55 0 0
      PiS 43 41 3 38 0 2
      PSL 40 33 2 31 0 7
      SDPL 33 29 0 29 0 4
      Samoobrona 31 27 10 17 0 4
      LPR 25 22 1 19 2 3
      niez. 20 14 0 14 0 6
      FKP 15 12 3 9 0 3
      UP 15 14 0 14 0 1
      SKL 8 4 0 4 0 4
      RKN 5 5 5 0 0 0
      D_OJCZYSTY 4 4 3 1 0 0
      PBL 3 1 0 1 0 2
      ROP 3 2 0 0 2 1
      PP 3 3 1 0 2 0

orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowania?OpenAgent&4&79&22

PROJEKT POSELSKI

WYNIKI GŁOSOWANIA Nr 22 - POSIEDZENIE 79
      Dnia 15/07/2004 Godz. 09:27

Pkt 11. porz. dzien. Głosowania nad wnioskami o odrzucenie w pierwszym
      czytaniu:-przedstawionego przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej projektu
      ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym; - poselskiego projektu ustawy - Prawo o
      szkolnictwie wyższym

Głosowało - 414 Za - 50 Przeciw - 356 Wstrzymało się - 8 Nie głosowało -
      46
      Klub/Koło Liczność Głosowało Za Przeciw Wstrzymało się Nie głosowało
      SLD 157 146 4 142 0 11
      PO 55 55 0 54 1 0
      PiS 43 42 0 42 0 1
      PSL 40 33 1 32 0 7
      SDPL 33 29 28 1 0 4
      Samoobrona 31 27 0 26 1 4
      LPR 25 22 0 21 1 3
      niez. 20 15 2 13 0 5
      FKP 15 12 10 2 0 3
      UP 15 14 0 14 0 1
      SKL 8 4 0 4 0 4
      RKN 5 5 5 0 0 0
      D_OJCZYSTY 4 4 0 1 3 0
      PBL 3 1 0 1 0 2
      ROP 3 2 0 2 0 1
      PP 3 3 0 1 2 0

• sowizdzal6 Jak nasi posłowie 18.07.04, 19:53
        Na uniwersytet Kielce nie maja szans własciwie według żadnej ustawy (choć
        łatwiej byłoby po przyjeciu tzw. projektu poselskiego). Jednak projekt
        prezydencki zdecydowanie utrwala to co aktualnie jest w AŚ. Jest to
        niewatpliwie wygodne dla wielu praxcowników Akademii, którzy nie nusieliby sie
        juz z niczego tłumaczyc. Ciekawe jak głosowali nasi posłowie. Ja wszystkich nie
        znam, a nie chce mi sie szukać w materiałach sejmowych. Moze komus chce sie
        sprawdzic?
    • Gość: czytelnik Prof. dr hab. dożywotni IP: *.autocom.pl 21.07.04, 20:06
      polityka.onet.pl/162,1176610,1,0,2462-2004-30,artykul.html

Prof. dr hab. dożywotni

Fragmenty artykułu

W polskiej nauce ciągle obowiązuje tytułomania niespotykana w innych
      cywilizowanych krajach. Najwyższa pora z tym skończyć i uprościć procedury
      nadawania stopni naukowych.
    • Gość: czytelnik Polska nauka choruje na tytułomanię !!!!!!!!!!!! IP: *.autocom.pl 26.07.04, 17:07
      Polska nauka choruje na tytułomanię
      polityka.onet.pl/162,1176405,1,0,2462-2004-30,artykul.html

Prof. dr hab. dożywotni

Polska nauka choruje na tytułomanię

nadawania stopni naukowych

nadawania stopni naukowych
      • kandyd11 Re: Polska nauka choruje na tytułomanię !!!!!!!! 26.07.04, 17:54
        Sporo w tym stwierdzeniu racji. Też polecałem ten artykuł w wątku o
        profesorskiej skromności.
        • naukawiec piąte przypomnienie 02.12.04, 18:40
          piąte przypomnienie
          • Gość: paaaula Re: piąte przypomnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 19:43
            sprecyzuj
          • Gość: paaaaaula Re: piąte przypomnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 19:45
            co masz na myśli, kochanie?
          • Gość: paaaaaaaaaaaaaaula Re: piąte przypomnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 19:46
            ??????????????????????????????????????????????????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka