Gość: mk Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.sbs.ox.ac.uk 26.10.07, 14:01 Coz zrobic, ale habilitacja to relikt PRL. No a poza PL to mozna faktycznie ja zrobic w krajach ex-komunistycznych, lub Niemczech. W UK zupelnie nie znana rzecz. Niestety habilitacja przeklada sie na marnowanie czasu na jedna publikacje zamiast prowadzeniu badan i regularnemu publikowaniu. Dodatkowo habilitacja blokuje awans. Moj promotor (w UK) jest 9 lat po doktoracie, profesor, kierownik wydzialu (ocena wydzialu 5 w ostatnim RAE). Zas w Polsce 40-latkowie sa nadal "mloda kadra naukowa" Co do jakosci uczelni, sprawa prosta, wprowadzic odpowiednik brytyjskiego RAE, ocenic kto gdzie publikowal, jaki byl index cytowan. Niestety jak przegladalem "Web of knowledge" to wielu polskich nazwisk tam nie ma. Dodatkowo wielkosc miasta, nie przeklada sie na jakosc uczelni, w UK jest wiele malych uczelni. Czesto ukierunkowanych na uczanie, a nie badania (ex-politechniki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: chory system i chora nauka... IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 26.10.07, 16:35 Masz racje "mk"... Niestety, w Polsce wciaz bardzo silna jest grupa ludzi, ktorzy blokuja (i beda blokowac...) wszelkie glebsze zmiany systemowe, ktorzy chca utrzymywac polski system stopni, tytulow i awansow w nauce utrzymywac nadal - cos w rodzaju skansenu! Odpowiedz Link Zgłoś
stanley_fish Po habilitację jeżdżą na Słowację 26.10.07, 14:09 Katolicy zawsze kantowali. Taką mają tradycję. Nic dziwnego, że ich "profesorowie" specjalizują się w multimedializacji lekcji katechezy, haha :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bratelektryka Re: Na zmywak albo mopa chwati IP: *.pools.arcor-ip.net 26.10.07, 14:40 Skrotowo moze byc, podatnik zyska. Zeby tylko jezyk podciagneli. Akcentu wiadomo, perfekt sie nie opanuje nigdy, ale zeby konwersowac ze zrozumieniem i swada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lustracja Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.globalconnect.pl 26.10.07, 14:42 Proponuję nową lustrację. Niech każdy się przyzna, czy sam, czy kupił. Szczególnie ci co nie znają rosyjskiego i ukraińskiego, a dorobek w tych językach, a wcześniej pies z kulawą nogą na porządnej polsdkiej uczelni o nich nie słyszał. Warto też porozmawiać z takimi o czymkolwiek przez parę minut. Polskiego też nie znają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Habilitacja w krajach bedacych naukowa "czolowka" IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 26.10.07, 16:06 A to Slowacja wciaz jeszcze utrzymuje "habilitacje"? Chyba w calej Europie juz baaaardzo trudno trafic na kraj, w ktorym wciaz jeszcze istnieje ten prusko-austriacki przezytek "naukowy" w postaci habilitacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a1 Re: Habilitacja w krajach bedacych naukowa "czolo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 16:51 francja podobno niedawno wprowadziła ; problem nie jest w procedurze tylko w ludziach... dlatego też śmieszyły mnie argumenty przeciw lustracji tego zdemoralizowanego towarzystwa, typu godność itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Habilitacja w krajach bedacych naukowa "czolo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 18:53 Znamy jedną habilitacje z AŚ, gdzie cały jej osobisty dorobek naukowy, aktualnej profesorki AŚ, w jej habilitacyum to raptem sztuk sześć, z tego tylko 2 samodzielne. Reszta to dzieła innych. Hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
nfa05 hab smród na telefon 26.10.07, 20:01 Skoro hab nie dostarczają na telefon to co się dziwić. Podróże zresztą kształcą. Szkoda, ze nie ma hab np. w USA czy Japonii. Dłuższa podróż -lepsze kształcenie, nieprawdaż ? Ale tak na serio, to moze by warto naukę u nas przybliżyć do USA niz do Rużomborka. Czy tam zamkneli te zaklady celulozowe z których było tyle smordu? a teraz pozostał tylko smrod hablitacyjny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAG Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.tcd.ie 26.10.07, 20:36 Z doktoratem z Harvardu nie mozna byc w Polsce profesorem, ale z habilitacja z Ruzomberoku jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuballa Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: 163.244.62.* 26.10.07, 20:36 nie wiedzialem ze za takie pierdoly jak spedzanie wolnego czasu w katoliciej rodzinie mozna dostac doktora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bziQ Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 06:52 To nie są tematy doktoratów, a habilitacji:). Też się zastanawiam, czym spędzanie wolnego czasu w rodzinie katolickiej różni się od spędzania wolnego czasu w rodzinie niekatolickiej:). Hmmm... Żebym tylko kogoś do ambitnych badań nie zainspirowała;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasinska.l@wp.pl Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.chello.pl 26.10.07, 21:10 Poważne nadużycie,ta uczelnia w Kielcach powinna być zlikwidowana. Jakie będą te doktoraty ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Iwan Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 22:33 Pani Jasińska L., a na czym polega to "poważne nadużycie"? W filmie "Dom" był komunista nazwiskiem Jasiński. Uważam, ze takie nicki powinny zostać zakazane, a ich właściciele rozstrzelani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bziQ Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 06:56 Pani Jasińska, o czytaniu ze zrozumieniem pani nie słyszała? To nie o doktoratach:). Co do pani silnej dążności likwidacyjnej - zapytam tak: jeśli zrobi się pani dziura na pięcie w skarpetce, wyrzuci pani wszystkie swoje ubrania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Wronski Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.proxy.aol.com 27.10.07, 09:14 Pani Jasinska - przynajmniej ja to tak zrozumialem - wyrazila obawe, jakie beda doktoraty prowadzone pod egida tych "slowackich" docentow. "Robaczywe jablko niedaleko pada od jabloni" Co do dziurawych skarpetek - to rzeczywiscie obecnie sie je wyrzuca a nie ceruje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fredek Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.airm.net 27.10.07, 14:35 Panie Marku od lat obserwuję Pana walkę z "nieuczciwością naukową" i popieram Pana w całej rozciągłości. Prof. Ratajek chyba sobie kpi twierdząc, że wszystko jest w porządku (prawie zerowy dorobek, i Słowacka habilitacja). Z tego co wiem, to nie tylko panowie B. i K. przywieźli sobie ostatnio habilitacje z pedagogiki z Rużemberoka, ale także pewien "uczony"z Sanoka. A o ilu jeszcze nie wiemy? Proponuję wycieczkę do Rużemberoka, może poziom tej uczelni "powali" Pana tak jak prof. Ratajka. Wtedy pozabieramy prawa habilitowania wszystkim uniwersytetom w Polsce i będzie obowiązek robienia habilitacji wyłącznie w Rużemberoku. Tak na poważnie uważam, że tak zwanej nieuczciwości naukowej w Polsce jest znacznie więcej. Czy nie jest nieuczciwośćą: - zatwierdzanie tych mocno podejrzanych habilitacji; - gnębienie ludzi z poważnym dorobkiem, których winą jest to, ze nie należą do jakiegoś układu; - przetrzymywanie, a następnie odsyłanie materiałów bez recenzji (odmowa recenzji, motywowana niby to brakiem kompetencji); - przetrzymywanie recenzji (na co czekają? na łapówkę, czy może uczą się treści pracy hab. na pamięć?)? Takich pytań można postawić więcej. Jestem w stanie zrozumieć ludzi, którzy mając znaczny dorobek naukowy po nieudanych próbach z habilitacją w Polsce staraja się o hab. zagraniczną. Natomiast zwykłym "chamstwem naukowym" jest wyciaganie ręki po habilitację zagraniczą z prawie zerowym dorobkiem. Wstyd. W dobie Internetu nic sie nie ukryje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Red October Re: Chory system, chora nauka... IP: *.dhcp.embarqhsd.net 27.10.07, 15:18 Cala dyskusje mozna podsumowac jednym zdaniem - system dzialania nauki i szkolnictwa wyzszego w Polsce jest przestarzaly i wrecz chory. Potrzebne sa glebokie (choc dla niektorych pewnie bolesne), systemowe zmiany, a nie ciagle dokladanie odrobiny szminki, czy pudru! Odpowiedz Link Zgłoś
nfa05 Re: Chory system, chora nauka... 27.10.07, 22:06 Stan chorobowy nauki w Polsce przedstawia Niezależne Forum Akademickie Rzecz w tym, ze decydenci naukowi to ignorują. Widocznie uważają, ze jak sie stłucze termometr to nie będzie gorączki. Za stan chorobowy nauki odpowiada tez CK, którą wspiera MW niby walczący z patologiami (plagiatami). I to jest paradoks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bziQ Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 22:51 Panie Marku, nie przypuszczałam, że będę Panu musiała coś wytłumaczyć:). Uczynię to z prawdziwą przyjemnością:). Rozmawiamy o dwóch rozprawach habilitacyjnych z pedagogiki. Tak? Nie mówimy więc o całej Akademii, a tylko o dwóch przypadkach "habilitacyjnych" na pedagogice. Nie kwestionujemy dorobku innych osób? Tak? To już mamy jasność w kwestii skarpetek;). I ich wyrzucania:). Mówię szczerze: nie napisałabym habilitacji o spędzaniu wolnego czasu w rodzinach katolickich, bo po prostu nigdy nie wpadłabym na taki pomysł (głupia najwyraźniej jakaś jestem). Poza tym byłoby mi wstyd, gdybym potem musiała taki temat wpisywać do różnych dokumentów. To jest mój poważny problem:), nie wiem bowiem, czym różni się czas wolny spedzany w rodzinie katolickiej od czasu wolnego spędzanego w rodzinie niekatolickiej (więcej czasu spędza się chyba na modlitwie? - moja śmiała niezmiernie hipoteza badawcza:)). Skarpetki trzeba wyrzucić:), ale co z całym ubraniem? Bo nadal nie wiem, jak tę kwestię postrzega pani Jasińska;P). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ups Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.airm.net 29.10.07, 16:04 ups Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durnowaty Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 16:42 Widocznie na Słowacji jest fajniej. I można dwójkami habilitację robić:). Podoba mi się ten pomysł. Aż chce mi się zanucić: "Jeżeli się habilitować, to nie indywidualnie, Jak się habilitować, to tylko we dwóch. Czy platonicznie pragniesz jej (tzn. habilitacji), czy już sypialnie, Niech w uczuciu wspiera dzielnie cię druh. Bo pojedynczo się z habilitacją nie upora Ni dyplomata, ni mędrzec, ni wódz. Więc ty drugiego sobie dobierz amatora, I wespół w zespół, by żądz moc móc wzmóc.":) www.ku.sk/doc/habilitacia3_pf.pdf www.ku.sk/doc/habilitacia4_pf.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fredek Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.airm.net 29.10.07, 17:39 Chciałoby sie powiedzieć "pięknie qrwa pięknie". Nie tylko z AŚ mamy pary habilitowane w w Rużomberku, ale także np. z Podkowy Leśnej. W sumie 14 sztuk z Polski "zrobiło" habilitacje w tym coraz sławniejszym i popularniejszym w "naukowej" Polsce miasteczku. Jeszcze w październiku (30-tego) pedagogika polska wzmocni sie o kolejne dwie habilitacje (panie z Siedlec i z Częstochowy). Ciekawe dlaczego w tym Rużomberku habilitacje robią prawie wyłącznie Polacy (znalazłem zaledwie jedno nazwisko słowackie)? Wg pana Ratajka wszystko jest w porządku. Szesnaście sztuk w jednym Rużomberku (do końca roku penie dobija do dwódziestki), podczs gdy np. w 2005 r. w całej Polsce do habilitacji z pedagogiki podeszło siedem osób z czego ulali trzy osoby, do sprawdzenia na stronach CK d/s Stopni i Tytułów Naukowych (zasługa szanownej Rady Starszych CK + "obiektywnych oraz życzliwych inaczej" recenzentów). Teraz do grona tych recenzentów dołączy 16-tka nowych wybitnych uczonych pedagogów. Gratulacje dla Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego orzaz Centralnej Komisji d/s Tytułów. www.ku.sk/ www.ku.sk/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durnowaty Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 17:44 Właśnie oglądam ogłoszenie o habilitacji pani dr Danuty Marzec (Akademia Pedagogiczna w Częstochowie) i pani dr Tamary Zacharuk (Akademia Podlaska w Siedlcach). Dwójkami tam najwyraźniej tytuły nadają:). Zastanawiające... pf.ku.sk/stranky/otvor_akt.php?zobraz=hab_marzec_zacharuk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fredek Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.airm.net 29.10.07, 19:03 Dorobek tych wyhabilitowanych na Słowacji jest "imponujacy". Zob. mak.bn.org.pl/cgi-bin/makwww.exe?BM=23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 17:37 Na biologii facio robi habilitacje w rosiji czyli drugi doktorat a komisja w polszy to zatwierdzi jako habilitacjum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: be pipi Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 17:42 Pipi - najpierw naucz się języka rosyjskiego, bo będziesz tłumaczyła jak chłop z wozu.Dziennikarze też tłumaczą smiesznie; Na przykład w rozgrywkach amerykańskiej koszykówki podobno jest podział na konferencję wschodnią i zachodnią.Też to dyplomatołki tłumsaczą, zamiast podział na grupę wschodnią i zachodnią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guguuuuw Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 17:44 habilitacje po prostu sie załatwia. Mamy habilitacje z biologii, gdzie dotobek naukowy tworczyni tej pracy wynosi słownie 6 sztuk w tym 2 osobiste a 4 we współpracy grupowej (?). Pytanie - co robila owa dziewoja po pięćdziesiątce przez tyle lat, że tylko tyle wyprodukowała do swojej habilitacji na myszach. Dziewoja ta ma tytuł doktora nauk medycznych i uważa sie za znawczynię nauk medycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Wronski habilitanci z za miedzy IP: *.proxy.aol.com 29.10.07, 20:06 W Polsce jest okolo 1500 profesorow uczelnianych, ktorzy w ciagu ostatnich 20 lat habililitowali sie w bylych demoludach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulus za te wypowiedzi i artyklu ły lada dzień dostaniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 20:52 Za te artykuły i wypowiedzi dostaniecie lada dzień w papę. Zobaczycie jak Wam będzie głupio a szkole w której pracujecie i tak nie zaszkodziliście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durnowaty Re: za te wypowiedzi i artyklu ły lada dzień dost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 08:07 Nie wiem, czy zauwazyłeś, ale dyskusja toczy się na temat niewydolnego nadawania stopni naukowych, który obowiązującego w Polsce. Bo to ten system powoduje pojawianie się zagranicznych habilitacji. Tak przynajmniej ja widzę wnioski wypływające z tej dyskusji. Jak to jest możliwe, że prawie wszyscy pedagodzy robią habilitacje zagraniczne? I jak to się dzieje, że na Słowacji nadawanie stopni jest normalną procedurą, a u nas robi się z tego jakiś sąd kapturowy? PS. Z takimi tekstami to na Słowację:P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zulus Re: za te wypowiedzi i artyklu ły lada dzień dost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 08:49 Bo ślowacja jest normalnym krajem a Polsce do tego daleko, Składając dokumenty w słowackim universytecie dot. wykorzystania moich kwalifikacji nikt nie pytał mnie o moją przeszłość i sprawy osobiste.Od momentu wej ścia do UE funkcjonuje tu trzystopniowy system studiów - a kiedy Polska go wprowadziła, bo AŚ dopiero w tym roku.A w papę dostaniecie lada dzień - jestem gentelmenem i danego slowa nie mogę złamać.Dlatego też różnej maści mściwe typki schowajcie sie pod stół, bo wam nie tylko głupio ale i łyso będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durnowaty Re: za te wypowiedzi i artyklu ły lada dzień dost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 09:30 Czyli można z dużą pewnością powiedzieć, jesteś jednym z bohaterów tego artykułu. Gratuluję pomysłu i współczuję sytuacji obecnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzichu Re: za te wypowiedzi i artyklu ły lada dzień dost IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.07, 11:07 Nie nazywaj siebie durnowatym, bo twoje wypowiedzi na tym forum są madre, do tego są wyważone i kulturalne. Nie atakujesz żadnych Zulusów, tylko system awansu naukowego w Polsce. Przeraża natomiast chamstwo tego "Zulusa", "w papę będzie dawał". Z jego wypowiedzi wynika, ze jest jednym z bohterów tej dyskusji. I pomyśleć, ze taki będzie wkrótce oceniał innych (recenzje doktoratów, habilitacji). Przerażające. Do ZOO "profesorze" Zulusie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szansa Re: za te wypowiedzi i artyklu ły lada dzień dost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 11:48 W moim odczuciu ,przestroga ZULUSA pobrzmiewa z UB-cka. A Wam nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zulus Re: za te wypowiedzi i artyklu ły lada dzień dost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 11:54 Ne jsem hrdinou artikela a mne velmi vadi hlupost nasih vedcou a kelećkich mestian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Drugie uprawnienie dokytorskie dla pedagogiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 12:09 Teraz rozumię przesłanie Zulusa; wiedział to, czego inni nie wiedzieli i wyraźnie to zaznaczył;wiem ale jestem poważnym człowiekiem i nie mogę mówić wcześniej. Polskie Radio Kielce przed chwila podało oficjalnie; pedagogika ma drugie uprawnienie doktorskie. Brawo Panie Dziekanie Ratajek, brawo nieznany Zulusie i wszyscy ci, którzy dobrze życzyli miastu i Akademii.To juz 7 uprawnienia a są szanse na kolejne 5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zulus Re: Drugie uprawnienie dokytorskie dla pedagogiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 12:38 I co teraz macie do powiedzenia towarzysze krytykanci?Mozna jednak robic habilitacje w Słowacji jako kraju członkowskim UE a wy to prawo kwestionujecie. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durnowaty Re: Drugie uprawnienie dokytorskie dla pedagogiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 18:22 Poprawną formą jest "rozumiem". Może bedziesz w szoku, ale "rozumię" nie jest także znane na Słowacji:))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość re:do Kici - Lisicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 12:39 Zyczyli"dobrze" "miastu " ? A czy to miasto ma studiować na tej SZPAGATOWEJ UCZELNI? Co znaczy owo "miasto"? Przyjdzie studiować ufna i naiwna młodzież,że dyplom tej uczelni będzie dla Niej nobilitacją. Z "wiedzy" i "kultury" wyniesionej z tej uczelni wynikać będzie jasno i jednoznacznie - tak jak ma to miejsce obecnie- że NIE!!! Kto stawia niską poprzeczkę kadrze naukowej ten żle życzy i młodzieży (wręcz ją oszukuje) i miastui i Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: re:do Kici - Lisicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 13:03 Chyba dostałeś jak mówił Zulus w papę i dobrze tobie tak dobry czlowieku, który jako przykładny obywatel IV RP zawsze zyczyłeś miastu źle.Za to lotnisko jest potrzebne jak zeszłoroczny snieg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durnowaty Re: re:do Kici - Lisicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 18:12 A ja myślę, że i lotnisko powinno być, i uniwersytet. Trzeba w końcu do krajów europejskich się jakoś godnie dostać, a nie tylko furmanką:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisica Re: re:do Kici - Lisicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 18:53 Furmankę jeszcze w tym roku zapewni Tobie prezydent Kielc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fikus kolejny doktorat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 13:03 Kielce > Siódme prawo do doktoryzowania dla Akademii Świętokrzyskiej Siódme prawo do doktoryzowania przyznała dziś Akademii Świętokrzyskiej Centralna Komisja do spraw Stopni i Tytułów Naukowych. Uprawnienia do nadawania tytułu doktora w dziedzinie humanistycznej z zakresu pedagogiki otrzymał Wydział Pedagogiczny i Artystyczny. We wrześniu komisja przyznała prawo do nadawania tytułu doktora sztuk plastycznych z zakresu sztuk pięknych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guguuuuuuuuu Re: kolejny doktorat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 17:15 A tam uczom jak brac w łapu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsu Re: kolejny doktorat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 23:31 Z tego wątku najbardziej podoba mi sie bajanie niedoszłego doktora habilitowanego Korczyńskiego pod różnymi nickami. Kiedyś pana lubiłem, a nawet z przyjemnością czytałem pańskie posty. Teraz niestety to już żółć. Szkoda. Napoleon powiedział kiedyś, że od wielkości do śmieszności jest tylko jeden krok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korczyński lewy habilitacja po meksykańsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 06:40 A może by tak dr Korczyński opisał, jak robił habilitację w Meksyku i ile za to zapłaciła uczelnia.A może wie, kto ja mu w Meksyku ukradł. Odpowiedz Link Zgłoś
w.korczynski Re: kolejny doktorat 31.10.07, 18:51 Ja WSZYSTKIE moje posty podpisuje moim wlasnym nazwiskiem. Nie umieszczałem w tym wątku żadnego postu. Przypinanie mnie do tej "dyskusji" jest kompletna bzdurą. Nie znam sprawy i nie wiem nawet czy chcę ja znać. Nie usiłowałem rozbić żadnych stopni naukowych w Meksyku. Zostałem tam wysłany przez władze Wydziału Zarządzania i Administracji Akademii Świetokrzyskiej i wszelkie zapytania w tej sprawie najlepiej kierowac pod tym adresem, bo byłem tam służbowo i rozliczałem druk pt. "Polecenie wyjazu słuzbowego", zwany też potocznie "delegacją". Nie używam żadnych innych "różnych nicków" i - jak juz wspomniałem - podpisuję się własnym nazwiskiem. Życzę tego samego również dyskutantom tak łatwo ferującym oszczerstwa spoza "róznych nicków". W. Korczyński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: kolejny doktorat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 22:33 to szplitu wysłał szacownego pana doktora od (a od czego doktora) do meksyku, gdzie gadajom po hiszpansku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: kolejny doktorat IP: *.elpos.net 31.10.07, 08:02 Na uczelnie wchodzi młode pokolenie, mają wykonać zadanie pt: habilitacja i je wykonują. Są skuteczni i działają zgodnie z prawem. Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyczek Re: kolejny doktorat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 08:38 Taaak. I do tego ta klasa w zachowaniu, ten styl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: kolejny doktorat IP: *.elpos.net 31.10.07, 16:21 Nie znam osobiście habilitantów o których mowa. Sposób bycia to tak zwana kultura osobista fundamentem której jest dom rodzinny a potem m.in. doświadczenia własne (jak nas inni traktowali i traktują). Jak zachowują się zachowuje osoba nie zależy od tytułu naukowego! Ale warto nad własnym sposobem bycia "popracować" niezależnie od stanowiska jakie zajmujemy. ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biolożka Re: kolejny doktorat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 16:49 Patologi w naszym kochanym kraju jest pod dostatkiem.Doktoraty zaczynaja robic panie po 50., emerytki. Nic by mi bylo do tego, gdyby ten proceder nie odbywal sie za nasze, wspólne pieniądze. Uczelnie przyjmują takie lekko zwiedniete roze bo sa czyimis żonami. dorobek im sie udzierga- maż dopisze do swoich wypocin lub do wypicin zaprzyażnionego adiunkta i nauka kwitnie. a ze poziom dołuje. Ja bez znajomosci nie miałam szans na etat (mimo kwalifikacji). Takie życie. Za tydzien wyjezdzam na studia doktoranckie do Paryża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyczek Re: kolejny doktorat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 17:25 Elu, ja też nie znam wymienionych w artykule habilitantów osobiście, mówię o poziomie niektórych postów w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fredek Re: kolejny doktorat IP: *.airm.net 05.11.07, 15:22 Ale się guzdrzecie w tych Kielcach, już prawie dwa tygodnie pedagogika na AŚ ma prawa doktoryzowania, a nic nie słychać o prawach habilitowania. Przenieście Rużemberok do Kielc, to od razu będziecie mieć uprawnienia do habilitowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gupi fredek Re: kolejny doktorat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 17:12 Od razu uprawnienia do profesorowania gupi fredku załatw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fredek Re: kolejny doktorat IP: *.airm.net 05.11.07, 19:43 Aleś się chłopie nawalił. Łeb pod kran z zimną wodą, wtedy przestaniesz sam do siebie pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyfredzio Re: kolejny doktorat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 19:52 Fredzio- skoro tak łaTWO, to czego jeszcze czas marnujesz na pisanie na forum . Weź się ch łopie za habilitację, głowę masz między uszami a przy okazji dowiesz się, co po słowacku znaczy cipka. nie to samo co po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fredek Re: kolejny doktorat IP: *.airm.net 05.11.07, 20:11 Nie bądź taki "anty". Jak se skończe zawodówke, to pomyśle o habilitacji ale już w Kielcach. To na ty habilitacji w Rużemboroku uczą co to jest cipka? Napisz czy w Kielcach te profesory ze słowackimi habiltacjami też tego bedą uczyć. Pozdrówko. Lubię cię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Klex Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.ca.1343.static.theplanet.com 11.11.07, 23:47 A po doktorat w Protektorat. Czech i Moraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 11:20 Co tu tak cicho? No napiszcie wreszcie czym się różni cipka słowacka od polskiej, za co wam dali te habilitacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 18:03 Czy to normalna sytuacja, że pracownicy naukowi wybierają realizację przewodu habilitacyjnego za granicą? Czy powodem takiego stanu rzeczy nie są powszechnie panujące na uczelniach układy, które pozwalają robć habilitacje jedynie wybranym? Dlaczego nie mogą tego robić w Polsce? Może ktoś z "góry" zainteresuje się tymi uczelniami i wyjaśni, dlaczego taka sytuacja w ogóle istnieje. Dla mnie jest to PATOLOGIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fredek Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.airm.net 18.11.07, 14:54 Problem w tym, że właśnie ta "góra" robi "oborę" w nauce.Może by pan Wroński opublikował nazwiska tych "uczciwych" inaczej, którzy uprawiaja to o czym pisze "ciekawy". Wcale nnie jest to trudne, wystarczy prześledzić n. kto komu recenzuje prace (częste przypadki wzajemnych uprzejmości w tym zakresie, ja tobie, ty mnie), kto recenzuje doktoraty (też jest wiele takich "zaklętych kręgów" - ja zrecenzuje twojego doktoranta, ty mojego), kto i jak długo (po co tego nie dojdziemy możemy się tylko domyślać - czekają na łapówki?) przetrzymuje recenzje materiałów do habilitacji. Nowy pzrewodniczący CK d/s Tytułów i Stopni Naukowych obiecywał, ze zrobi z tym porządek. I co? Jak do tej pory nic nie zrobił. Myślę, że CK powinno w najbliższym czasie przyjąć zasadę: brak recenzji w "urzędowym" terminie = recenzja pozytywna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durnowaty Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 16:44 Powinno się też napisać o tym, jak niektóre osoby w Polsce (17) muszą dwa razy podchodzić do kolokwium habilitacyjnego. Tylko i wyłącznie z powodu niezrozumienia przepisów... Piękne to dziennikarsko:), ale ze względu na feudalizm w nauce polskiej na pewno problem ten nie zaistnieje w gazetach. Ja się już nie dziwię, że Słowacja jest normalnym habilitacyjnie krajem. Ja się dziwię, że Polska jest aż tak nienormalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruski Re: Po habilitację jeżdżą na Słowację IP: *.chello.pl 23.12.08, 23:58 Chyba w Moskwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Kto jeździ, napiszcie po nazwiskach !! IP: *.aster.pl 24.12.08, 15:49 Chcemy wiedzieć czy sa to naukowcy czy kombinatorzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wigilijnie spoza Re: Kto jeździ, napiszcie po nazwiskach !! IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.08, 16:14 Ludzie dajcie już spokój. Jest Wigilia, czas spotkania z bliskimi, składnia życzeń i wręczania prezentów. Czytając ten wątek mam wrażenie, że wasze stanowiska, opinie są typowe dla miłego miasteczka, gdzie wszyscy się znają, wszystko o sobie wiedzą. Teraz wam przeszkadzają habilitacje zrobione w Słowacji, wcześniej (i obecnie także) źle się mówiło o tych zrobionych za wschodnimi granicami. Niedługo będą wam przeszkadzać te zrobione w Polsce, a potem te zrobione na Zachodzie. Masakra. Co za naród. Ja widzę pozytywy w całej tej sytuacji. Jest możliwość to się z niej korzysta. Władze uczelni są zadowolone, sam zainteresowany również, studenci tym bardziej (gdy zajęcia prowadzi osoba ze stopniem dra hab.- fajniej wygląda w indeksie hehehe; przecież dla prowadzenia zajęć z przedmiotu obejmującego 30 czy nawet 60 godz. tak naprawdę nie potrzeba wykładowcy z tytułem profesora zw. Ba często magistrowie po studiach kierunkowych więcej potrafią przekazać niż ktoś ze stopniem lub tytułem). Jeśli się komuś nie podoba cała sprawa to niech postuluje o zmianę prawa (np. wypowiedzenie umowy pol-słowackiej o uznawaniu stopni i tytułu naukowego). Przeglądając internet w poszukiwaniu nominacji profesorskich widzi się przeważnie ludzi z Warszawy, Poznania, Wrocławia, Krakowa.... z mniejszych ośrodków pojedyncze "egzemplarze". Czy nie jest przypadkiem tak, że lobby wielkomiejskich uczelni działa i tworzy towarzystwo wzajemnej adoracji. Tu też można by się doszukiwać nieprawidłowości, chorych sytuacji i Bóg sam wie czego jeszcze... Wszystkiego dobrego na Święta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mniał Re: Kto jeździ, napiszcie po nazwiskach !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.08, 19:08 tys wam towazyse zycę dobre habilitacyje w ruzemberku i tez zycę rektorowi uniwersytetu z ruzenberku, ksiendzowi katolickiemu z polski wsiewo choroszewa, bo nasa łucenlnia z paniom rencowom jest za radyjem maryja co tys tom ucelnie w ruznberku popira. renka renke myje a w kelcach pomyje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wójt Re: Kto jeździ, napiszcie po nazwiskach !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 20:11 a pocałujta wójta! co was obchodzi, kto i gdzie robi habilatację. Trzeba z czegoś żyć. A pensja po habilitacji do smierci jest zapewniona jak i praca i to nie jedna. Frajery jedne!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Kto jeździ, napiszcie po nazwiskach !! IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.09, 21:41 Jak się okazuje kryteria uzyskania habilitacji na Słowacji wcale nie są łagodniejsze niż w Polsce, wręcz przeciwnie. Polecam blog łódzkiego profesora pedagogiki sliwerski-pedagog.blogspot.com/2008/12/jak-zosta-doktorem-habilitowanym-lub.html#comments Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b zzzzzzzzzzzz Re: Kto jeździ, napiszcie po nazwiskach !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 21:56 A wy slowacki jazyk znajetie?A nase Slowaki znajom po polski? Bzdurno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Kto jeździ, napiszcie po nazwiskach !! IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.09, 21:59 poczytaj trochę, to będziesz wiedział, że wystarczy polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieuk b- nieuk kielecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 07:32 B nieukowi kieleckiemu odpowiadam; we wszystkich trypach szskół słowackich wszystkie egzaminy można zdawać w języku ojczystym mniejszości narodowych zamieszkujących Słowację, w tym także w języku polskim.To dobrze świadczy o Słowacji i jej systemie demokratycznym. W Polsce zapewnem nieuk kielecki postawiłby pola minowe, bo jest głupi i głupim pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś