celt 18.10.09, 09:23 Witam, Czy sa tu rodzice dzieci ze skoły nr 72 na ul Modrzewiowej? Chciałabym poznac waszew opinie, czy jest to szkoła przyjazna maluchom i na co jest kładziony nacisk? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania-bell Re: Szkoła nr 72 na Modrzewiowej 19.10.09, 11:45 Witam! Mam synka w drugiej klasie w tej szkole. Co mogę powiedzieć to że nie jest źle ale nie jest też najlepiej. Szkoła trochę daje odczuć różnicę pomiędzy uboższymi uczniami a bogatymi. Uczniów w klasach jest dość sporo i tak widzę, że liczniejsze klasy są do III a potem szkoła stara się rozbić klasy na mniejsze. Ale tak naprawdę to brakuje już sal i nie wiadomo czy w przyszłym roku dzieci nie będą się musiały uczyć na dwie zmiany. Na świetlicy dzieci jest strasznie dużo i trudno jest Paniom nad nimi zapanować. Ponieważ syn jest dopiero w klasie II więc trudno mi powiedzieć na co tak naprawdę kładzie się nacisk. Wychowawczyni syna na pewno dużo czasu poświęciła na bezpieczeństwo dzieci zapraszając do Szkoły Policję czy Straż Miejską. Ja akurat mam porównanie ze Szkołą 32 na Królowej Jadwigi bo tą Szkołę skończył mój najstarszy syn i powiem, że porównanie wychodzi na korzyść 32 choć i tam nie wszystko jest idealne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
celt Re: Szkoła nr 72 na Modrzewiowej 19.10.09, 17:53 Bardzo dziekuje za pani odpowiedź, mam jeszcze kilka pytań, jesli zechcialaby mi pani na nie odpowiedzieć. Dlaczego zdecydowala się pani na tę szkołę, mając na uwadze, ze starsze dziecko chodzi/chodziło do SP32? I czy mogłaby pani rozwinąć wątek tym, że w tej szkole daje sie odczuć róznicę pomiedzy lepiej i gorzej sytuowane dzieci? Dla mnie alternatywą też jest szkoła 32 lub 31 i mam dylemat która wybrac. Odpowiedz Link Zgłoś
ania-bell Re: Szkoła nr 72 na Modrzewiowej 20.10.09, 09:44 Witam. Spodziewałam się takiego pytania. Najmłodsze dziecko poszło do SP72 z dwóch powodów: szła tam cała grupa przedszkolna więc dzieci się znały a po drugie ze Szkoły 32 musiałabym odbierać dziecko do 3 nawet 4 klasy a dojazd tam jest dla mnie dwoma autobusami. Najstarszy syn wraca dość późno do domu więc na jego pomoc raczej trudno liczyć. No i była jeszcze sprawa komunii gdzie wiadomo, że dziecko idzie do komuni tam gdzie ma szkoła parafię a nie dziecko więc w perspektywie białego tygodnia (codzienna msza wieczorem w kościele) wygodniej mi jest na Woli niż na Salwatorze, tym bardziej, że już raz taki biały tydzień przeżywałam. Oczywiście jeśli ktoś ma samochód to nie jest to problem. Co do drugiej kwestii to np. opłaty za komitet, w I klasie zostaliśmy niemalże zmuszeni do obowiązkowej zapłaty 70 zł od dziecka gdy np. w SP 32 ta opłata jest dobrowolna od I klasy i można zapłacić nawet 10 zł. Druga sprawa to szafki nie są dla wszystkich i kosztują bagatela 140 zł. A jeśli nie są dla wszystkich to wprowadzony jest podział na biednych i bogatych pod płaszczykiem "szafki dla chetnych". W SP32 też są szafki co prawda tylko na buty ale tam są dla wszystkich a ich koszt jest nieporównywalnie mniejszy. Dochodzą inne sprawy jak np. zbiórka na dany cel (np. dla psów) który niby jest dobrowolny a wśród dzieci wytwarza się atmosferę rywalizacji kto przyniesie więcej, lepsze. Mnie się to nie podoba. Oczywiście jest to moja opinia i pewnie wielu rodziców się z tym nie zgodzi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
celt Re: Szkoła nr 72 na Modrzewiowej 20.10.09, 14:39 Bzrdzo dziekuje za tę ponie. Dla mnie dojazd do szkoły 32 i 72 (Modrzewiowa) jest w zasadzie taki sam, tzn. taka sama odległość. Choc nasz rejon to niby Modrzewiowa. Rozwazam tez szkołę nr 31 i nr 1 i mam metlik w głowie.... Odpowiedz Link Zgłoś
quartis Re: Szkoła nr 72 na Modrzewiowej 21.10.09, 15:05 Witam, moje dzieci chodzą do szkoły 32 - jestem zachwycona. Myślę, że warto odwiedzić tę szkołę, porozmawiać z p. Dyrektor. Ja szczerze polecam. Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
marios12 Re: Szkoła nr 72 na Modrzewiowej 12.11.09, 14:12 Też mnie ciekawi ta szkoła, w szczególności zajęcia pozalekcyjne i świetlica. Da się tam zostawic dziecko np. do 16.oo? Czy jest możliwość dodatkowego angielskiego? A zajęcia sportowe? Może ktoś się zechce wypowiedzieć, pozdrawiam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
ania-bell Re: Szkoła nr 72 na Modrzewiowej 12.11.09, 17:18 Jeśli chodzi o świetlicę to chyba jest do 17 ale pewna nie jestem bo moje dziecko jest najczęściej do 14 lub 15. Zajęcia dodatkowe są oczywiście, prawie wszystkie płatne dodatkowo za wyjątkiem koszykówki dla dziewczynek. Dla chłopaków jest piłka nożna 3 razy w tygodniu, super trener a dla dzieci fajne zajęcia. Są zajęcia z języków angielskiego i francuskiego ale to zależy od liczby chętnych, wiem, że w tym roku sa zajęcia z baletu i jest taniec - nauczyciele ze szkoły tańca AS, jest nauka gry na gitarze i są zajęcia z fotografii. Są też kółka zainteresowań prowadzone przez nauczycieli bezpłatnie np. kółko plastyczne. Teraz budują plac zabaw (taki fajny drewniany) i dają nową nawierzchnię na boisko więc już w przyszłym roku będzie dość fajnie w ogrodzie. Pozdrawiam. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ania-bell Re: Szkoła nr 72 na Modrzewiowej 11.12.09, 10:40 W tą niedzielę 13.12. w SP 72 odbedzie się kiermasz świąteczny, można przyjść i zobaczyć szkołę, jej otoczenie, program przygotowany przez dzieci albo zjeść coś smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
monika78kr Re: Szkoła nr 72 na Modrzewiowej 11.12.09, 22:43 Mieszkam w tej okolicy, jestem anglistka i na lekcje prywatne trafilo do mnie kilku uczniow tej szkoly - niektorych cze juz 5,6 rok wiec widze jak sie rozwijaja ich kariery Szkola ma dosc dobry poziom i zdolne/pracowite dzieci bez trudu dostaja sie do dobrych gimnazjow. Nauczyciele sa szanowani, dzieci razej ulozone. Jedynie angielski na kiepsciutkim poziomie - uczniowie, ktorzy do mnie trafili mieli piatki w szkole, a umieli naprawde niewiele. Trafiajac do dobrego gimnazjum, z wysokim poziomem angielskiego, mieli spore zaleglosci do odrobienia. Sama planuje poslac tam corke za rok, na szczescie z angielskim sama ja dopilnuje Odpowiedz Link Zgłoś