Dodaj do ulubionych

Żłobek prywatny

24.08.11, 09:10
Mam zamiar żłobek prywatny na Ruczaju oraz Prądniku Czerwonym. Zatrudnione będą wyłącznie położne i pielęgniarki, a do starszych dzieci pedagodzy (nie studentki). Będę wdzięczna za sugestie, jakiego typu zajęcia dodatkowe byłyby mile widziane. (rytmika, zajęcia plastyczne, język obcy dla starszej grupy).
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tyldak Re: Żłobek prywatny 25.08.11, 06:07
      Wysłałam maila na gazetowego
    • mo1983 Re: Żłobek prywatny 14.09.11, 10:44
      a czemu tylko położne i pielęgniarki? a nauczyciele wczesnoszkolni? nie wyobrażam sobie położnej czy pielęgniarki skaczącej i śpiewającej dzieciom piosenki,no chyba ze każda z nich jest po pedagogice..
      • paszka30 Re: Żłobek prywatny 22.09.11, 15:12
        Przepraszam,że się wtrącę,ale w państwowych żłobkach, które do lutego były jeszcze zakładami opieki zdrowotnej również zatrudniane były pielęgniarki i położne. Myślę,że uświqadomienie sobie,że beneficjentami takiego miejsca są dzieci od 5 miesiąca życia będzie odpowiedzią na to pytanie.
        • paszka30 Re: Żłobek prywatny 22.09.11, 15:18
          P.S. Również otwieram prywatny żłobek (nie klub malucha),na razie poszukuję lokalu,który spełni odpowiednie wymogi i moje oczekiwania.Jestem otwarta na sugestie odnośnie lokalizacjismile
          • jaga0809 Re: Żłobek prywatny 22.09.11, 23:13
            odezwij sie na priv a
          • silna135 Re: Żłobek prywatny 21.10.11, 23:19
            Osobiście polecam wszystkim, żłóbek Dolina Elfów. smile
            Bogata oferta edukacyjna, zajęcia plastyczne oraz muzyczno ruchowe, język angielski, elementy ćwiczenia ruchu według Weroniki Sherborne, oraz program opieki nad zwierzętami i roślinami, a także bardzo dogodne godziny otwarcia, to tylko niektóre z atutów żłobka.
            Wszystkim mamom, które obawiają się swojego powrotu do pracy i konieczności zostawienia maluszka pod opieką innych osób, szczerze polecam ofertę
            www.dolinalfow.pl
            • tyldak Re: Żłobek prywatny 22.10.11, 09:51
              A to aby na pewno w Krakowie?smile Czy mamy do Wawy dowozićsmile
      • kalkab Re: Żłobek prywatny 23.09.11, 09:23
        Też tak mysle, pielegniarka czy położna oczywiście tak, ale opieka medyczna to nie wszystko... Powinnas pomysleć o nauczycielach przedszkolnych. Ale pomysl z żłobkiem super!!!
    • paszka30 Re: Żłobek prywatny 23.09.11, 10:09
      W sprawie pielęgniarek wypowiedziałam się w imieniu założycielki wątku, która zresztą pisze, że zatrudnione będą pielęgniarki "a do starszych dzieci pedagodzy ". Wprawdzie nie sprecyzowała jacy,ale ustawa mówi o możliwości zatrudnienia (oprócz pielęgniarek i położnych) wyłącznie pedagogów przedszkolnych i wczesnoszkolnych oraz opiekuńczo-wychowawczych. Można wprawdzie zatrudnić osoby bez wykształcenia kierunkowego,ale musiałyby zrobić odpowiedni kurs (i odpowiednio drogi) i odbyć praktyki.
      Zgodnie z przepisami - gdy w żłobku jest więcej niż 20 dzieci MUSI być zatrudniona przynajmniej jedna pielęgniarka lub położna.

Co do mojego żłobka,to na pewno zatrudniać będziemy osoby z wykształceniem kierunkowym (nie te po kursach) i na pewno będzie pielęgniarka/położna, gdyż przewidujemy przyjąć więcej niż 20 dzieci. Oczywiście panie po pedagogice będą troszczyły się o bezpieczeństwio,rozwój i edukację starszych naszych podopiecznych,a maluszkami zajmą się 2 panie (prawdopodobnie pielęgniarka + pedagog) lub więcej zależnie od ilości przyjętych dzieciaczków. W żłobku będzie również psycholog dziecięcy - jest to więcej niż pewne,gdyż ja nim jestemwink Oczywiście wszelkie obserwacje, badania psychologiczne czy konsultacje będą odbywać się wyłącznie za zgodą rodziców.

Przepisy dotyczące założenia i prowadzenia żłobków są naprawdę bardzo restrykcyjne, więc Drodzy Rodzice, nie musicie obawiać się fuszerkismile Żłobek to nie klub malucha, choć kluby malucha nagminnie reklamują się jako żłobki. Mnie osobiście bardzo to przeszkadza i uważam za wybitnie nieuczciwe, gdyż kluby malucha póki co nie muszą spełniać 90% wymogów stawianych żłobkom. KLub malucha to zwykła działalność gospodarcza. Przepracowałam w takich miejscach kilka lat i znam je od środka (oczywiście nie wszystkiesmile)
    • tyldak Re: Żłobek Kliny Ruczaj Borek 08.10.11, 14:27
      A czytałaś regulamin forum??? Wiesz, że nie wolno się tu reklamować???
      Poza tym, z tego co wiem, UMK aby dofinansować działalność wymaga by cena dla rodziców nie była wyższa niż 400 zł miesięcznie... doczytaj sobie...
      • paszka30 Re: Żłobek Kliny Ruczaj Borek 08.10.11, 14:41
        No to masz nieaktualne dane i lekko wprowadzasz w błąd osoby, które będą czytać Twoją wypowiedź, ponieważ czesne od rodziców ma nie przekraczać 700zł. Doczytaj sobiesmile
        A co do reklamy,to uważam moją wypowiedź za ogłoszenie,ale jeśli moderator uzna za reklamę to z pewnością ją usunie.Pozdrawiamsmile
        • tyldak Re: Żłobek Kliny Ruczaj Borek 08.10.11, 14:59
          Kłocić się nie będę... ale rozwaliłaś mnie hasłem że to nie reklamabig_grinbig_grinbig_grin tylko ogloszenie.... zabawnebig_grinbig_grin a moderator usunie na bank, tyle, ze zawsze ktoś już to przeczyta... ale uczciwość i sumienie Twoje...
          • paszka30 Re: Żłobek Kliny Ruczaj Borek 08.10.11, 15:44
            Wiesz,takich postów jak mój jest tu pełno,ale również kłócić się nie będę. Edytować się nie da,więc nie mam jak zmienić mojej wypowiedzi. A swoją drogą chyba jestem dla Ciebie jakąś konkurencją skoro przewszkadza Ci mój post.
            • tyldak Re: Żłobek Kliny Ruczaj Borek 08.10.11, 19:12
              No jesteśsmile Ale nie przeszkadzasz mi jako konkurencja z całego serca zyczę Ci powodzenia, bo wiem jaki to ciężki kawałek chleba (trochę już działam), ale wkurza mnie zawsze, że ja staram się stosować do zasad i wychodzę na tym niekoniecznie dobrze...uncertain
              • paszka30 Re: Żłobek Kliny Ruczaj Borek 08.10.11, 19:38
                Rozumiemsmile Ja wcale nie zamierzam łamać zasad. Na różnych forach różne są regulaminy. Fakt, tu niedopatrzyłam zakazu reklamy, a to dlatego,że - jak pisałam - dużo jest tego typu wątkówsmile Myślę jednak,że nie zaszkodziłam nikomu. A w stosunku do Ciebie zrehabilitowałam się linkiem do uchwałysmile Pozdrawiam i życzę sukcesówsmile
    • tyldak Re: Żłobek prywatny 08.10.11, 15:11
      A swoją drogą - tu już moja ciekawość - skąd info o tych 700 zł, bo na stronie BIP dalej jest 400...
      • paszka30 Re: Żłobek prywatny 08.10.11, 15:41
        Jest na stronie BIP : www.bip.krakow.pl/_inc/rada/uchwaly/show_pdf.php?id=58935
        • tyldak Re: Żłobek prywatny 08.10.11, 19:13
          Dziękismile
    • toppic Re: Żłobek Kliny Ruczaj Borek 10.10.11, 21:18
      Pomysł fajny, ale radziłabym zrobić rozeznanie klinowskiego rynku. Mieszkam tam i chyba nie ma ulicy na Klinach, na której nie byłoby przedszkola lub żłobku. Na samej Borkowskiej i odnogach szybko licząc jest około 12 (przedszkola, klubiki etc). Do niedawna było jeszcze jedno miejsce na Kadłubka, nie wytrzymało długo...W tym są na pewno 3 miejsca z opieką od 5 miesiecy. Wiem, bo szukałam dla syna.
      • paszka30 Re: Żłobek Kliny Ruczaj Borek 10.10.11, 21:43
        Serdecznie dziękuję za informacjęsmile Cieszę się,że się Pani odezwała, takie spostrzeżenia są niezwykle istotne!
        Lokal, który biorę pod uwagę (a właściwie czekam tylko na ostateczną decyzję właściciela) to budynek, w którym jest przedszkole "Kropelka". Przedszkola nie są dla mnie konkurencją (ze względu na wiek dzieci), natomiast kluby malucha o tyle,że oferują opiekę od 5 m-ca. Natomiast ja liczę na przebicie ze względu na fakt,że będziemy żłobkiem (nie z nazwy,a z założeń i wymogów ustawy), co pociąga za sobą dostosowanie wszelkich wymogów pod nadzór sanepidu, straży pożarnej, UMK (architektura budynku,ilość dzieci w stos do powierzchni, ilość opiekunek w stos do dzieci, atestowane sprzęty,zabawki, wykształcenie kadry itp).
        Po drugie cena - w przypadku otrzymania dotacji z UMK(a raczej nie widzę przeszkód w jej otrzymaniu) - takiej jaką mają np niepubliczne przedszkola - czesne wyniesie maksymalnie 650zł za pełny wymiar godzin.
        Dodatkowo nowa ustawa narzuca na już istniejące kluby malucha obowiązek dostosowania lokali do obecnych wymogów w ciągu trzech lat. W dużej mierze spowoduje to całkowitą zmianę lokalu (np wymagania dot. klatki schodowej są takie,że praktycznie w domku jednorodzinnym marna szansa na prowadzenie klubiku).
        Mam nadzieję,że się uda, będziemy profesjonalnym żłobkiem.Ja osobiście mam 9-letnie doświadczenie w pracy z maluszkami plus prywatna trójeczka (11 lat, 2latka i 7 miesięcy). Znam temat zarówno z punktu widzenia Rodzica jak i dyrektora czy pracownika takiej placówkismile
        Jeszcze raz dziękuję serdecznie za Pani spostrzeżenia, rzadko się zdarza taka bezinteresowna pomocsmilesmilePozdrawiam,Kasia
        • toppic Re: Żłobek Kliny Ruczaj Borek 10.10.11, 21:55
          Jak najbardziej wierzę w profesjonalizm i chęć stworzenia fajnego miejsca. Szczerze. Na Klinach już tego nie widzę. Nie jestem pewna czy dla Rodzica laika te atuty, które Pani wymieniła są istotne. Przede wszystkim ważny jest popyt, a Kliny są przepełnione. Z okna widzę Kropelkę, pusto w niej raczej.Od Kropelki w 5 minut na piechotę ma Pani 3 miejsca o podobnej specyfice. Jak dla mnie duże ryzyko, chyba zbyt duże. Ale ja może tchórzem jestem...Fajnie mieć taka trójeczkę.
          • paszka30 Re: Żłobek Kliny Ruczaj Borek 10.10.11, 22:49
            Serdecznie Pani dziękuję za tę opinię, przemyślę to ze wspólniczkami.. Najgorsze jest to,że naprawdę niezwykle trudno jest znaleźć lokal spełniający wszelkie wymogi na tyle,żeby nie trzeba było go stawiać od nowawink No i właśnie na Klinach się znalazł - gotowy, niemal do wejścia. A szukamy od lipca! Jeśli zobaczy Pani w styczniu szyld żłobka na budynku Kropelki, to znaczy,że zaryzykowałyśmysmile
            Jeszcze raz-wielkie wdzięczności za zainteresowanie i pomoc!smile Pozdrawiam gorąco!
            • toppic Re: Żłobek Kliny Ruczaj Borek 11.10.11, 15:52
              Może to właśnie z tego powodu tak fajny lokal jest do tej pory nie wynajęty? Nie wiem zresztą. Trzymam kciuki za trafny wybór i powodzenie przedsięwzięcia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka