grakasia 21.01.08, 14:07 Mam pytanie jak w temacie. Gdzie je zrobic no i jak to się wykonuje? Raczej nie będę mieć skierowania od lekarza, wole iść już z gotowym wynikiem. Ktoś coś może doradzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przeciwcialo Re: badanie kału - help! 21.01.08, 17:26 Diagnostyka na Olszańskiej albo gdziekolwiek gdzie maja punkt pobrań. Maja bardzo doswiadczona w parazytach pania i generalnie w koproskopii. www.diag.pl wejdź, znajdź numer i dopytaj szcegółów bo nie napisałaś jakie badania chcesz robić. Odpowiedz Link Zgłoś
ammk70 Re: badanie kału - help! 21.01.08, 18:45 na Prądnickiej 76 w sanepidzie, tam w maju 2007 wykonywaliśmy badanie kału niemowlaka. To miejsce badań wskazywało dwóch niezaleznych pediatrów.Pojechalismy bez skierowania. Panie badanie wykonały, a skierowanie kazały dowieźć w późniejszym terminie, w pzreciwnym razie trzeba byłoby płacić. Zaraz na drugi dzień dzwoniły, ze nie ma rotawirusa. Odpowiedz Link Zgłoś
m_oments Re: badanie kału - help! 21.01.08, 19:54 kupujesz w aptece pojemniki na kał (albo bierzesz z punktu pobrań- wtedy za darmo-np w diagnostyce dają) jeśli robisz badanie w kierunku pasozytów i lambli- 3 próbki w odstępie 2-3 dni mają sens (trzymasz wcześniejsze w lodówce w szczelnym pojemniku)- i zawozisz hurtem; osobno robi się badanie na owsiki- dostajesz/kupujesz taką taśmę klejąca- i szkiełko, taśma nad ranem (bo wtedy owsiki sa najaktywniejsze) przyklejasz do pupy, - kilka razy,i naklejasz plasterek na szkiełko- tez powinno się zrobić ze 2-3 badania w odstępie 2-3 dni; badanie na posiew grzybów, i bakterii (osobne badania) - najlepiej zawieźć jak najświeższy kał, w pojemniczku; Diagnostyka (z tym że ja na pl,Szczepańskim - pasożyty), Sanepid (bakterie), i UJ na Czystej(grzyby) - ja tam robiłam komplet badań dziecku, - rok temu; i ze skierowania w przychodni (filia diagnostyki)- wszystkie powtórnie na wyniki badan pasożytów czekasz dzień albo dwa, posiew tydzień- dwa tygodnie są wyniki nigdy nic nie wyszło ale nie wiem jakie badania chcesz robisz- jesli na krew utajoną, czy stopień trawienia (nie wiem jak się profesjonalnie nazywa) to tez kał w pojemnik z apteki, i zanosisz- wtedy chyba raz wystarczy; jedynie na bakterie dostawałam w diagnostyce specjalny pojemnik - taki bardzo sterylny,itd; w przypadku reszty badań albo pojemniczki na kał z apteki,albo nawet jakieś wysterylizowane słoiczki Odpowiedz Link Zgłoś
a_nowa Re: badanie kału - help! 31.01.08, 13:41 Polecam Sanepid na Prądnickiej. Miła kompetentna obsługa. Panie pomagaja, doradzają. Oraz ul. Czystą w zależności od rodzaju badania. Obsługa jak wyżej. Ceny porównywalne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_dziewanna Re: badanie kału - help! 01.02.08, 17:22 No własnie, nie napisałaś na co ten kał chcesz badać. Jeśli na pasożyty, to jednak polecam Sanepid na Prądnickiej 76. Odpowiedz Link Zgłoś