Dodaj do ulubionych

Archi-Szopa 2009. Bilans bylejakości

28.09.09, 06:27
Ponieważ pomnik Kuklinskiego STANIE na Placu Centralnego Reagana w
2010 JUŻ zgłaszam tą kandydaturę na Archi-Szopę 2010.
No, a w tym roku betonowy "pomnik-toi-toi" a Podgórzu zgłaszam do
konkursu za rok 2009.
Pomnikowe Archi-szopy powoli staja się tradycją Krakowa.
PS
Redakcji przypominam, że magistrat stwierdził, że kolejny (tym razem
fruwający pomnik) czyli balon obok Skałki MA ZNIKNĄC do końca 2009 !!
Co z tym latającym KAŁEM ?!
Obserwuj wątek
    • Gość: qwerty Re: Archi-Szopa 2009. Bilans bylejakości IP: *.chello.pl 28.09.09, 08:13
      może wziąść taki walec i wyrownac jeszcze ten caly krakow, wtedy bedziesz zadowolony.
      • stasieczek5 Re: Archi-Szopa 2009. Bilans bylejakości 28.09.09, 08:46
        Pani / Panie "qwerty",
        można walec "WZIĄĆ" i wyrównac nie tyle cały Kraków tylko te
        koszmary, o których piszę. Dopiero wtedy będę zadowolony.
        pozdrawiam
        • Gość: N. Re: Archi-Szopa 2009. Bilans bylejakości IP: 151.193.120.* 28.09.09, 12:23
          No proszę, czepianie się o ortografię zupełnie nie wyszło: w pańskim pierwszym poście: nie 'tą', tylko 'tę'.
          Merytorycznie: balon jest fajny, radzę zapłacić za jeden przelot - miłe wrażenia. Zgadzam się, mieszkańcom może przeszkadzać, ale jako atrakcja jest ok, jego widok na niebie nie wzbudza we mnie negatywnych emocji. Wystarczy go przenieść w inne miejsce...
    • Gość: Emoryt Archi-Szopa 2009.na Groblach IP: *.2.20.195.pp.com.pl 28.09.09, 08:27
      Groble muszą wygrać! To najpiękniejsze klocowisko i podwaliny pod pałać
      kultury który już Wawel zasłonił!Budują i chcą wyburzyć wszystkie kamienice
      wokół placu a w oficynach zrobić supermarket!Jest o co walczyć jest co
      promować. Fasady jak Sheratona a za nimi super archi szopa!
      • Gość: lol Re: Archi-Szopa 2009.na Groblach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.09, 10:58
        emoryt, idz z ta swoja schizofrenia gdzies indziej, zalewasz to forum swoimi
        paranojami, juz nikt nie ma sily tego czytac..
        • Gość: Emoryt Re: Archi-Szopa 2009.na Groblach IP: *.2.20.195.pp.com.pl 28.09.09, 12:35
          Człowieku młody ile musi upłynąć w Wiśle wody zanim zrozumiesz,że tu tylko kicha
          liczy się. Jak ja jechołek przez Wisłę i poliłek se fajke to ty podziwiałeś
          wieczność w embrionie dyskontowym!
    • Gość: balusz Archi-Szopa 2009. Bilans bylejakości IP: *.multi-play.net.pl 28.09.09, 08:46
      Skoro to 9 edycja, a badziewia jak powstawały tak powstają, to może czas
      zmienić formułę konkursu ? Ta przynosi mizerne efekty.
    • Gość: polanski Kandydat w tym roku jest jeden - opera krakowska! IP: *.ghnet.pl 28.09.09, 08:56
      Nie widze nic co moglo by jej zagroźić
    • Gość: Groblin Archi-Szopa 2009. Na Kałuży supuermarket IP: *.2.20.195.pp.com.pl 28.09.09, 09:09
      Jak nic prowokacja! Po to wały wyburzyli aby zrobić coś niebywałego. Zamiast
      lekkiej konstrukcji wpisującej się w pejzaż miasta garnek na żupę. Ciekawe czy
      to nie projektował jakiś zagorzały Wiślak i będzie to o co poszło na Basztowej
      dużo małej handlowej sklepiczyny jako dyskont!!Tragedia coś pokażą w gazetach
      jakieś foto i powstaje co innego. zobaczcie gdzie są wizualizacje wywieszone
      aby mieszkańcy mogli poczuć grozę sytuacji! U architekta wnego w koszu na śmieci
      • Gość: Krakus Re: Archi-Szopa 2009. Na Kałuży supuermarket IP: *.chello.pl 28.09.09, 10:28
        a Ty kolego chyba slepy jestes? stadion slicznie bedzie sie wpadowywal w
        otoczenie i jest rewelacyjny nie zaslaniajac widoku na wawel itd. patrz lepiej
        na druga strone na reymonta jaki syf i kloecek buduja bez gustu i jakiejkolwiek
        mysli tragedia! i to jeszcze za jaka kase;/
        • Gość: Jay Re: Archi-Szopa 2009. Na Kałuży supuermarket IP: *.chello.pl 19.12.09, 23:56
          Nie wiem za bardzo kto o którym stadionie mówi, piłka mnie nie interesi, ale..
          Nowy stadion Cracowii wygląda rewelacyjnie, szczególnie wobec otoczenia. Nie
          przesłania widoku starego miasta z końca Błoń. Natomiast Wisła ma pecha bo
          okropne to jest co teraz tam robią. Taki socrealizm dla mnie.
    • Gość: Czytelnik Biały balon nad Krakowem to Mega-Archi-Szopa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.09, 09:11
      Ohydztwo szpecące miasto, widoczne z każdego miejsca w Krakowie. Czy
      tylko ja to widzę ???
      • Gość: she devil Re: Biały balon nad Krakowem to Mega-Archi-Szopa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.09, 10:26
        A mnie się balon podoba.
        • Gość: Jacek Re: Biały balon nad Krakowem to Mega-Archi-Szopa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.09, 11:12
          Moja niespełna dwuletnia córeczka bardzo lubi balon. Szpeci Kraków,
          jaki? Przecież lata nad budynkami :P
          • Gość: mecenas sztuki angel city - za wybudowanie mieszkań na dużym węźl IP: *.ip.netia.com.pl 28.09.09, 11:26
            węźle komunikacyjnym. Za całokształt wyglądu budynku nie koniecznie,
            niemniej zafundowano w Krk budynek który od nowości ma na sobie
            pikne płachty, abnnery, i tak będzie do końca jego żywota, ponieważ
            mieszkać się tam nie da, chyba że studenci skuszą sie za 500 PLNów.

Budynek ten byłby świetnym biurowcem, domem handlowym, ale nie
            budynkiem mieszkalnym, a dodatkowo schowane w podcieniach lokale
            handlowe bez parkingu nie dodaja kolorytu okolicy która wymaga
            czegoś innego niż 10 banków.

Archiszopa murowana!
            • Gość: Zygmunt Re: angel city - za wybudowanie mieszkań na dużym IP: *.zetosa.krakow.pl 28.09.09, 13:08
              Proszę się nie obrażać szanowny Mecenasie. Jednak nie zgodzę się z Tobą.
              Architektura Angel City naprawdę robi miłe wrażenie, to po prostu ładnie wygląda
              i nie bardzo rozumiem, skąd w niektórych ludziach tyle zawiści. Mieszkam w
              kamienicy przy ul. Szlak od ponad 30 lat i bardzo się bałem, gdy rozpoczęła się
              budowa. dziś jestem zadowolony. Powiem tak, co zreszta potwierdzaja moi sąsiedzi
              - nasza okolica wyładniała i jestem szczęśliwy, że nie stoi tam biurowiec czy
              galeria handlowa kolejna.
              • Gość: mecenas Re: angel city - za wybudowanie mieszkań na dużym IP: *.ip.netia.com.pl 28.09.09, 13:40
                biurowiec, czy dom (nie galeria!) handlowy byłby nie tylko jak
                najbardziej w tym miejscu odpowiedni, ale również świetnie
                uzupełniał i tworzył nowa przestrzeń, a tak powstały aparamenty, dla
                niewiadomokogo, nie ma chętnych do zakupu, nie ma chętnych do
                mieszkania, tak, stoi pusty budynek, w którym nie chce nikt
                mieszkać, obwieszony płachtami z ofertami sprzedazy lub wynajmu tych
                cudeniek.

nie bałem sie o to jak wygląda sam budynek, choć podcienie powoduja
                że ulokowały sie tam same banki, i nie chcą inni, bo nie ma dojazdu,
                parkingu, a spaceruja tam prawie sami styudenci. Bo kto i po co ma
                tam się zapędzać? do banku? mozna podjechac lub podejść w wiele
                innych miejsc.
                • Gość: krakuss Re: angel city - za wybudowanie mieszkań na dużym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.09, 14:21
                  Widać, że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz odnośnie angel city. 1. Prawie wszystkie mieszkania są sprzedane, obecnie są wykańczane. 2. Informacje o wynamie i sprzedaży to norma, tak się reklamuje teraz towar (ale pewnie o tym nie wiesz). 3. Budynki nie są puste, mieszka i wynajmuje już sporo osób. 4. Banki są trzy oprócz tego jest biuro podróży, sklep z komputerami, doradcy finansowi, może będzie restauracja. Cześć lokali jeszcze czeka na najemce i pewnie nie będą o banki bo obecnie nie otwiera się za dużo nowych. "Nie ma dojazdu", śmiech na sali - dojazd jest z 4 stron, obok jest 29 listopada, dojazd jest świetny jak na centrum! Nie ma parkingu - parking jest dla mieszkańców,a to nie jest centrum handlowe! "Spacerują sami studenci" - a co masz do studentów? A biurowiec albo kolejny market, o którym piszesz w tak ścisłym centrum jest wyjątkowo głupim pomysłem, spowodowały by jeszcze większy ruch - przecież do mieszkania dojeżdza 1-2 auta lub wcale jak ktoś korzysta z MPK a do biura czy sklepu ?- pracownicy + klienci + dostawcy.
                  • Gość: Antoniszczak Krótko i rzeczowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.09, 19:45
                    I na temat. Brawo.
                    Korzystny kontrast dla codziennego ględzenia znawców.
                    Zespół jest znakomity, funkcjonalnie jak należy, a że publika nie wie o
                    sprzedaży? No cóż.
                    Nie sposób znać się na wszystkim.
              • anioleekkxx Re: angel city - za wybudowanie mieszkań na dużym 13.05.10, 11:30
                Ja mieszkam sobie własnie w angel city;) nie sadze zeby byla to
                jakas zagrazajaca inwestycja ktora burzy spokoj sasiadow. jesli byl
                halas to angel city go nie przysporzylo, spalin tez nie bo wiekszosc
                mieszkancow po prostu chodzi na nogach, a poz tym to centrum wiec i
                tak wszystko co mozliwe jest zabudowane;)
          • Gość: imd Re: Biały balon nad Krakowem to Mega-Archi-Szopa IP: 82.177.125.* 29.09.09, 00:32
            jak raz na poziomie dwulatki!"pepienkny!"
            • Gość: też arch nielot kwli IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 14.05.10, 17:14
              ...młodość skrzydełeka "nie"dodała...
      • Gość: lEn Re: Biały balon nad Krakowem to Mega-Archi-Szopa IP: *.xdsl.centertel.pl 28.09.09, 10:46
        rece precz od balonu!!!
    • Gość: Fotograf Archi-Szopa 2009. Bilans bylejakości IP: *.krakow.pl 28.09.09, 09:22
      Piszecie o bylejakości, a artykuł ilustrujecie zdjęciami o jakości telefonu
      komórkowego. Jeszcze dumnie podpisane "Agencja Gazeta".
    • Gość: qwerty Nie! IP: 212.117.172.* 28.09.09, 11:36
      Znów Archiszopa? A kto będzie w jury? Znów Konrad Myślik, uwikłany w
      kontakty z firmami deweloperskimi, sam chwalący się, że im doradza?
      Znów red. Hajok znany z częstych artykułów wychwalających rózne
      prywatne inwestycje?
      Redakcjo! Czas skończyć tę farsę, bo choć pomysł dobry to, niestety
      można mieć duże wątpliwości co do wiarygodności i rzetelności
      tego "konkursu".
      • Gość: O Re: Nie! IP: *.salbis.petroinform.com 28.09.09, 13:40
        Amen!
      • Gość: Pasławski Re: Nie!popieram przedmówcę IP: *.zax.pl 28.09.09, 13:54
        Powołać niezależną, przejrzystą komisję, a nie koterie od
        nieobiektywności których jedzie cebulą i czosnkiem!
      • Gość: Antoniszczak Zawzięty z Ciebie wielbiciel. Pałacą Ci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.09, 19:38
        forum.gazeta.pl/forum/w,410,100543078,10057
        A Lamborgini już kupione? Czy dalej tylko elektrownia na Alasce do bajerowania
        panienek?
      • Gość: Czesław Re: Nie! IP: *.chello.pl 28.09.09, 23:27
        Skoro Myślik współpracuje z deweloperami, to konkurs pewnie ma na
        celu dokopanie konkurencji. "Głosami czytelników".
        • Gość: pikus Re: Nie! IP: 212.117.172.* 29.09.09, 11:47
          Myślik występuje nie tylko jako doradca firm deweloperskich, ale
          również jako deweloper!

Z taką prognozą zgadza się Konrad Myślik, doradca firm
          deweloperskich działających na krakowskim rynku.
          www.krakow.pl/kwm/?MODE=mpkom&TYPE=show&kom_id=3910
          Konrad Myślik, doradca firm deweloperskich działających na
          krakowskim rynku, bezwzględnie sprzeciwia się takiej inwestycji
          krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/816341.html
          Jury konkursu Archi-Szopa pracowało w składzie:
          Monika Bogdanowska - konserwator dzieł sztuki,
          Dariusz Bartoszewicz - "Gazeta Wyborcza" Warszawa,
          Seweryn Blumsztajn - redaktor naczelny "Gazety Wyborczej" Kraków,
          prof. Janusz Bogdanowski - urbanista,
          Andrzej Madej (przewodniczący) - prezes DM Penetrator,
          Stowarzyszenie Archi-Szopa, Konrad Myślik - deweloper,
          Stowarzyszenie Archi-Szopa,
          prof. Zbigniew Nęcki - psycholog społeczny, Uniwersytet
          Jagielloński.
          Konkurs organizują: Stowarzyszenie Archi-Szopa i "Gazeta Wyborcza".
          www.sztuka-architektury.pl/index.php?ID_PAGE=117
          Dziś to uznana firma, która realizuje rozmaite projekty w
          kilkudziesięciu krajach świata - przypomina Konrad Myślik, deweloper
          z Krakowa propagujący idee PPS.
          miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34889,2068581.html
          • Gość: Tadziu No to IP: *.mck.krakow.pl 29.09.09, 12:46
            ...dzwoń do IPN-u. Tak być nie może! (c:
    • Gość: HutniskowiecNH Archi-Szopa 2009 to koszmar uczciwości IP: *.2.20.195.pp.com.pl 28.09.09, 15:25
      Tu jest tak jak dawniej było. Kto nie bierze jest z nami i jedynej opcji! Ze
      złodziejami w świetle prawa...Komisja dawno powinna działać i zrobić to
      publicznie w programie I o 20 i bez łaski pokazać wszystkie szachrajstwa i
      złodziei w Krakowie. Ja nikomu nic nie zabrałem a żyje w biedzie na poziomie
      poniżej menela w Europie za 30 lat pracy w warunkach szkodliwych od 3o lat!
      Archi szopa to prowokacja! Nikt nikogo nie ukarał za demolowanie Krakowa a nas
      ośmiesza! Za naszą kasę trzepią Palikota!Ma być odpowiedzialność 100% większa
      niż za przejście na czerwonych światłach.
      • kawitator Re: Archi-Szopa 2009 to koszmar uczciwości 28.09.09, 18:27
        Największą bylejakością jest sama archiszopa. Krakówek w całej krasie. Niespełnieni, byle jacy frustraci próbują zaistnieć chociaż w tej formie opluwania.
        Wstyd mi za Kraków
        A może nie rachiszopa tylko archicudo Szukajmy co powstało fajnego Co zmieniło obraz i widok miasta Co jest jakimś osiągnięciem, może na nasza lokalna miarę ale zawsze To jest trudniejsze dla naszych frustratów bo oni to by zaprojektowali zbudowali tylko ze nikt ich nie chce i tu jest cały problem
        • Gość: krk Re: Archi-Szopa 2009 to koszmar uczciwości IP: 194.181.164.* 30.09.09, 17:02
          Brawo. Zgadzam się w 100%.
          • morfinka_12 zgadzam się z mecenasem, Angel City powinno wygrać 01.10.09, 10:40
            AC to betonowe bunkry, oklejone płytkami imitującymi cegłę (sic!) z
            oknami na mega ruchliwą ulicę, z balkonami oddalonymi od sąsiedniego
            budynku po 2 - 3 metry,
            to nie tylko nie nadaje się do życia, ale nawet na TBS byłoby
            niedostatecznie zlokalizowane - jedna z najsłabyszch inwestycji
            mieszkaniowych w ostatnich latach. Minimalne zainteresowanie
            mieszkaniem tam dowodzi tego dobitnie :)

Pan Hajok jednak skutecznie przemilcza tę szope, bo kaska być może
            popłynęła za promowanie budynku w GW Kraków. Kilka tekstów (z
            błędami) chwalących ten maszkaron popełniłbył już.
            • Gość: smieszne Re: zgadzam się z mecenasem, Angel City powinno w IP: *.ghnet.pl 09.12.09, 21:34
              Polacy narod zawistny jak kogos nie stac na mieszkanie w angel city to
              krytykuje wszystko...a tu Cie zaskocze drogi Panie ze mnie stac zeby
              nie stac w kork. miec wszedzie 5 min ,nie brac auta z garazu ,miec na
              rynek 5 min stac mnie na ten luksus , a za oknem mam parwidziwie
              Europejska Architekture - faktycznie prawdziwe miasto aniolow tylko
              dla wybranych :)
        • Gość: też arch był już taki konkurs IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 14.05.10, 16:47
          "Mister Krakowa",

ale jak z pieniądzem:
          "zły pieniądz wypiera dobry"
          ... i mamy teraz "2" w jednym.
    • Gość: Dawid Hajok Dawid Hajok 100% Wiślak IP: 188.33.60.* 28.09.09, 18:28
      Dawid zapomniał nadmienic, że od małego kibicuje Wiśle...
      • Gość: kibol Re: Dawid Hajok 100% Wiślak IP: *.ghnet.pl 26.01.11, 22:31
        ja zawstydzę Dawidka kibicuje Wiśle już od kolan
    • Gość: gosc Archi-Szopa 2009. Bilans bylejakości IP: 81.219.68.* 28.09.09, 20:23
      Beton na placu Niepodleglosci - to powinien byc jeden z faworytów!
    • Gość: KRAKOWIANKA Archi-Szopa 2009. Bilans bylejakości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.09, 14:00
      A ja pytam...KTO POZWALA NA BUDOWANIE TAKICH SZKARADZIERSTW?PLEBISCYT JUZ NICZEGO NIE ZMIENI I DALEJ BEDZIE BYLEJAKOŚĆ..
    • Gość: roman Archi-Szopa 2009. Bilans bylejakości IP: *.chello.pl 06.10.09, 14:11
      pomijany jest jeden wazny element architektury Krakowa ,Pomnik ofiar nazistow przy rondzie mogilskim (img81.imageshack.us/img81/9966/0010016.jpg zdjecie ) wie ktos kiedy to cudo powstalo bo nie wiem czy warto to zglosic do archi szopy
    • Gość: MPU Archi-Szopa 2009. Bilans bylejakości IP: *.chello.pl 23.10.09, 18:40
      Megalomania wśród krakowskich architektów od lat jest nie do znie-
      sienia i przy tym obrzydliwa.Czym poparte jest to zarozumialstwo,
      jakimi osiągnięciami zawodowymi - skoro fatalnych dokonań wciąż
      przybywa , również wśród artystów. Czy to przychodzi samo z pode-
      szłym ich wiekiem.
    • Gość: 123 Re: Archi-Szopa 2009. Bilans bylejakości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.10, 11:51
      podbijam:>
      archiszopa 2010 to biały kał ups...balon

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka