Dodaj do ulubionych

Autostradą A4 do Tarnowa za dwa lata z okładem

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.09, 23:58
dowalcie wysoką cenę za przejazd, żeby nie było za dobrze tym
wariatom za kierownicami.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja1 Re: Autostradą A4 do Tarnowa za dwa lata z okłade IP: *.is.net.pl 23.12.09, 01:02
      stul dziub
    • Gość: kierowca Autostradą A4 do Tarnowa za dwa lata z okładem IP: *.258.popsite.net 23.12.09, 04:49
      ja nie widze zeby kilka miesiecy sie czekalo od wybudowania
      autostrady zeby po niej jezdzic. dzis firma zchodz jutro droga jest
      uruchamiana tak to wyglada np w minnesocie. co wy tam macie za
      biurokracje w tej europie ?
      • stasieczek5 Re: Autostradą A4 do Tarnowa za dwa lata z okłade 23.12.09, 06:09
        Gość portalu: kierowca napisał(a):

> ja nie widze zeby kilka miesiecy sie czekalo od wybudowania
        > autostrady zeby po niej jezdzic. dzis firma zchodz jutro droga
        jest
        > uruchamiana tak to wyglada np w minnesocie. co wy tam macie za
        > biurokracje w tej europie ?

Nie w Europie - w Polsce tyle miesięcy czeka sie na wolny termin w
        harmonogramie pracy Pana Ministra. Bo tylko minister musi otwierać
        drogę. Długo także trwają negocjacje w sprawie opłaty za"pokropek",
        który wykonuje miejscowy biskup. To wszystko trwa.
        Tam gdzie w grę wchodzi czas Pana Ministra i "tacka" biskupa nie
        jest łatwo o przyspieszenie.
        Nie ma tego "obowiązku" w Minnesocie ?! Dziwne. Jak Wy tam żyjecie
        bez takich "procedur"....
        • Gość: mp Re: Autostradą A4 do Tarnowa za dwa lata z okłade IP: *.emea.ibm.com 23.12.09, 10:04
          Bzdura! Ostatni odcinek A4 Wielicka-Szarow byl pierwszym odcinkiem autostrady w
          Polsce oddamym bez ministra. Nadzor po kontroli wydal zgode na uzytkowanie, zdjeli
          bramki i puscili ruch. Odbior jakiegos ministra byl 2-3 dni pozniej na parkingu przy
          autostradzie. Nikt nie blokowal ruchu.
          Proponuje poczytac i pomyslec zanim cos sie napisze :-)

Pozdrowienia z Krakowa
      • Gość: dedefra2 Re: Autostradą A4 do Tarnowa za dwa lata z okłade IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.09, 08:34
        "...np. w minnesocie..." napisz gdzie jeszcze?
    • Gość: kk Wszystko na styk. IP: *.t-mont.net.pl 23.12.09, 10:20
      Czyli szanse na to, ze na jednej z trzech budow nie dojdzie do
      jakiegos opoznienia bliskie zeru. Gratuluje!
    • laku82 Brak połączeń z Kokotowskiej z Węzłem Bieżanów. 23.12.09, 11:04
      Gazeto powinnaś napisac o ślepym dla lokalnego ruchu węźle Bieżanów.
      Takiego kuriozum to jeszcze w Krakowie nie było.
      Do niedawna projekt łącznic z Kokotowską znajdował się jeszcze w planach:
      Stary projekt:
      img238.imageshack.us/img238/7087/beztytuuso0.jpg
      img.photobucket.com/albums/v733/smar/obwodnica%20Pily/A4_wezel_biezanow.jpg
      img514.imageshack.us/img514/5889/wzebieanowskipk0.jpg
      mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=12&lat=50.04391&lon=20.08419&layers=B00000FT
      i542.photobucket.com/albums/gg424/preseant/Beztytuu-1.jpg
      www.siskom.waw.pl/mapy/a4/a4-001.jpg
      Nowy projekt:
      images6.fotosik.pl/352/bd58fa0d9fb76dc2.jpg
      www.krakow.gddkia.gov.pl/wydarzenia/2008/rybitwy/W_Biezanow_orientacja1.jpg
      www.wielicka-szarow.pl/images/map1.pdf
      Natomiast nie znalazłem informacji w którym momencie łącznice te wyleciały z
      projektu.

Cała sprawa bulwersuje tym bardziej, że chce się budować prowizoryczną drogę za
      700 000 zł(tylko nie wiem czy za pieniądze GDDiA czy miasta) na węźle Rybitwy
      która posłuży mieszkańcom przez kilka miesięcy (po czym się ją zburzy), a nie
      chce się zbudować nawet prowizorycznej łącznicy na węźle Bieżanów z Kokotowską
      która, jak można przypuszczać posłuży długo, a może zostać nawet na zawsze.

Nie chce tutaj przytaczać wszystkich korzyści jakie dały by takie łącznice
      okolicy, ale fakt że by wjechać na S-7 czy A-4 z tej okolicy trzeba nadrabiać
      wiele kilometrów przez tereny źle skomunikowane,a co gorsza zamieszkałe musi
      budzić w nas sprzeciw (szczególnie że ten węzeł już tam istnieje i niewiele
      brakuje by stał się funkcjonalny). GDDiA twierdzi, że łącznic nie zbuduje, bo
      nie ma w tym miejscu drogi krajowej, ale czy w takim przypadku powstałby Węzeł
      Łagiewnicki im. Kardynała Adama Stefana Sapiehy (dający świetne połączenie
      Kurdwanowa i Łagiewnik z A-4) oraz Węzeł Tyniecki? Tam także nie ma żadnych dróg
      krajowych, a węzły istnieją. Węzeł Balicki także nie służy ruchowi tranzytowemu,
      choć tutaj zdecydowały dodatkowe względy (lotnisko).
      GDDiA wydaje miliony złotych, także z naszych podatków na rzeczy które są nie są
      funkcjonalne dla okolicznych mieszkańców i samego Krakowa.

Proszę o jakąś interwencje w tej sprawie. Może to coś pomoże.

PS. W sprawie węzła interweniowała już radna dzielnicy XII Krakowa:
      dt.bip.krakow.pl/interpelacje/Tresc_Mi%C4%99dzysesyjna_Gra%C5%BCyna_Fija%C5%82kowska_2009-02-23_3.PDF
      dt.bip.krakow.pl/interpelacje/Odp_Mi%C4%99dzysesyjna_Gra%C5%BCyna_Fija%C5%82kowska_2009-02-23_3.PDF
      niestety z niewielkim skutkiem.
      • laku82 Re: Brak połączeń z Kokotowskiej z Węzłem Bieżanó 23.12.09, 11:08
        Sprawą zainteresowało się już także Radio Kraków:
        laku82.wrzuta.pl/audio/avZe0aiVXBj/radio_krakow_-_a4_wezel_biezanow_kokotowska
      • tu-teodor Re: Brak połączeń z Kokotowskiej z Węzłem Bieżanó 23.12.09, 11:18
        A po co łącznica z Kokotowską? To nie jest jakaś ważna droga, blisko z niej do
        drogi E4.
        Natomiast Rybitwy to całkiem inna bajka, tam przyda się puszczenie wszystkich
        dostawczaków i ciężarówek prosto na obwodnicę.
        • laku82 Re: Brak połączeń z Kokotowskiej z Węzłem Bieżanó 23.12.09, 11:34
          tu-teodor napisał:

> A po co łącznica z Kokotowską? To nie jest jakaś ważna droga, blisko z niej do
          > drogi E4.
          > Natomiast Rybitwy to całkiem inna bajka, tam przyda się puszczenie wszystkich
          > dostawczaków i ciężarówek prosto na obwodnicę.

Bieżanów+ okolice to drugi po Nowej Hucie najbardziej zaludniony obszar Krakowa
          w obrębie 4 obwodnicy. A, A4 to w tym miejscu obwodnica Krakowa, więc skoro jest
          węzeł to pasowałoby by był funkcjonalny. Może Nowej Hucie też odmówisz węzłów z
          obwodnicą w końcu mają blisko do np Stella Sawickiego i reszty 3 obwodnicy, po
          co połączenie z 4 obwodnicą ? Obwodnice są nie tylko dla ciężarówek!

Zresztą popatrz na południowe połączenie węzła Sapiehy i potem dyskutuj.
          • Gość: Bolek Re: Brak połączeń z Kokotowskiej z Węzłem Bieżanó IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.12.09, 16:05
            Ja nic nie rozumiem, jakie połączenie jest Twoim zdaniem takie
            ważne? Wytłumacz dokładnie jakie konkretnie ulice.
      • Gość: D Re: Brak połączeń z Kokotowskiej z Węzłem Bieżanó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.09, 11:30
        Zacznij myśleć globalnie.
        Wyjdź dalej niż koniec swojego nosa i pomyśl czy komukolwiek prócz mieszkańców
        okolicy taki węzeł też będzie potrzebny...
        • laku82 Re: Brak połączeń z Kokotowskiej z Węzłem Bieżanó 23.12.09, 12:06
          Gość portalu: D napisał(a):

> Zacznij myśleć globalnie.
          > Wyjdź dalej niż koniec swojego nosa i pomyśl czy komukolwiek prócz mieszkańców
          > okolicy taki węzeł też będzie potrzebny...
          Zacznij myślec realnie
          Gdyby te drogi nie miałyby byc obwodnicami Krakowa to by ja znacznie odsunięto
          (bo tylko obwodnica daje sens wciskania autostrady przez tereny silnie
          zurbanizowane)

W takim razie komu oprócz mieszkańcom służy przywoływany przeze mnie węzeł
          Sapiehy koło Kurdwanowa czy Tyniecki? To obwodnica miasta - dlatego jest na niej
          3 razy tyle węzłów co na reszcie drogi do Tarnowa. A gwoli ścisłości. Łącznica z
          Kokotowską była by połączona z S-7 a nie autostradą.
          Po co węzeł Rybitwy ? Przeciez tam nie ma żadnej drogi krajowej, tylko same
          magazyny i pola.
          • Gość: vvv Re: Brak połączeń z Kokotowskiej z Węzłem Bieżanó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.09, 14:47
            Na pierszym schemacie, tym który jest wycinkiem planu Krakowa,
            wyraźnie widać że Kokotowska miała mieć połączenie z przedłużeniem
            S7 do Wieliczki. Teraz tego łącznika nie budują więc i połączenia
            Kokotowskiej nie ma gdzie zrobić.
            Będzie przedłużenie do Wieliczki to i łączniki zapewne powstaną.
    • Gość: Krzysztof K. Autostradą A4 do Tarnowa za dwa lata z okładem IP: *.fema.krakow.pl 23.12.09, 18:43
      Co z odcinkiem A4 z Tarnowa do Rzeszowa. Czemu to wszystko tak wolno idzie!?
      Przecież to jest jeden wielki skandal!!! Dlaczego przez dwa lata nie można
      jednocześnie budować 140 km autostrady. Dzielicie tę autostradę na jakieś
      miroskopijne odcineczki, zamiast pędzić do przodu i doganiać uciekający nam
      świat!!!
    • Gość: ktoś 6161 Szarów - Targowisko? IP: 77.255.105.* 25.12.09, 10:19
      A kiedy będą wyciszenia hałasu przy zjeździe w Szarowie? Jest to jakaś niedoróbka, bo słychać pojazdy w całej okolicy.
      Przy zjazdach z autostrad powszechnie stosuje się ekrany. W Szarowie zabrakło kasy wykonawcom?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka