Gość: klescz IP: *.centertel.pl 26.12.09, 17:10 a gdzie kasa za odzyskane nieruchomości??!! już przetransferowane do watykanu ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lewandowski Usuwanie krzyży to prześladowa IP: *.adsl.inetia.pl 26.12.09, 18:16 uwazam ze Trybunał w Strasburgu ma racje. Jezli KK chce krzyzy w szkolach to niech wisza obok innych symboli religijnych, Gwaiazdy Dawida, Półksiężyc, itd. Dlaczego symbol KK ma byc dominujacym symbolem w naszym kraju? Czy to nie jest przypadkiem nazucanie wiary??? rownosc i tolerancja, tak?? szczesliwego NR 2010 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicdobrego Re: Usuwanie krzyży to prześladowa IP: *.chello.pl 26.12.09, 18:35 racja, teraz usuwanie krzyży jest wyrazem wolności. A krzyż można nosić w sercu, lub jak ktoś potrzebuje namacalnego krzyża to na piersi może powiesić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrr Dyduch ma mentalność psa IP: *.eti.pg.gda.pl 27.12.09, 16:25 Traktuje krzyż jak znacznik terytorium, dokładnie tak samo jak psy obsikujące kamienie i inne murki. Dlaczego on nie rozumie, że krzyż nosi się w sercu? Dlaczego uważa, że wieszanie krzyży w miejscach świeckich, a zwłaszcza urzędach świeckiego Państwa, jest w porządku? Przecież krzyże tam wiszące to właśnie takie oznaczenie terytorium wpływów, nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd Usuwanie krzyży to prześladowanie! IP: 82.177.125.* 26.12.09, 22:21 Nie zgadzam się. Dlaczego krzyż ma byc symbolem dominującym...a jest? symbolem dominujacym jest przę pana logo "Pepsi Cola" i "Żywiec". To sa symbole dominujące i jeszcze pewnie parę innych. Europa jest oparta na chrześcijaństwie tak jak Bliski Wschód na islamie. Oto odpowiedź dlaczego "symbol kk" jak piszesz ma być dominujacy. Ja za póksieżyc dziękuję. Równosc i tolernacja to poszanowanie kultury i trqadycji kraju w którym jest się przybyszem. Z tych przyczyn trudno uwierzyć w popapranie jakim jest zakaz wieszania krzyży we włsokich szkołach. Chory absurd! Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Usuwanie krzyży to prześladowanie! 26.12.09, 23:01 Gość portalu: imd napisał(a): > Ja za póksieżyc dziękuję. Równosc i tolernacja to > poszanowanie kultury i trqadycji kraju... No i sam sobie przeczysz, bo z tolerancją jesteś jak najbardziej na bakier. W kraju tolerancyjnym nie wiesza się żadnych symboli religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd Re: Usuwanie krzyży to prześladowanie! IP: 82.177.125.* 27.12.09, 09:14 Acha, a jakie symbole się wiesza? Zapewniam cię że stokroć bardziej urażają moje uczucia i godnośc niektóre reklamy. Tak, w kraju tolerancynym jedynym symbolem są loga firm odzieżowych i motoryzacyjnych. Pomyśl o tym zanim zaczniesz krytykowac, tych dla których krzyż jest najważniejszym znakiem. Stawianie w naszej kulturze i tradycji w jednej linii symboli innych religii jest zwyczajna obłudą. Nie jestem katolikiem, ale to akurat do tego Boga na krzyżu modlili się moi przodkowie i przed nim ludzie w tym kraju składają przysięgi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: Usuwanie krzyży to prześladowanie! IP: *.cityconnect.pl 27.12.09, 09:58 Ale reklama może być pozytywna i negatywna Chodzi o to by ją zapamiętać niezależnie od formy przekazu. Czy krzyż ma też być logiem? Sprowadzasz chrześcijaństwo do poziomu firmy przynoszącej dochód a zamykającej się kiedy zysków brak. Nasze chrześcijaństwo jest tolerancyjne czy agresywne? Zapominasz, że od wieków nasze religie współżyły i były wobec siebie tolerancyjne. To teraz je zepchnięto w kąt, mówiąc o szacunku do nich, lekcewżono je. To dopiero jest obłuda. Nie zapominaj, że Polska leży w takim miejscu gdzie stykały się różne wiary i przez wieki tworzyły kulturę. To nasza tradycja. Tolerancja i gościnność. A nie monowyznaniowość. Żyj i drugiemu daj żyć. Jestem katolikiem, ale drażni mnie machanie krzyżem, kiedy komu pasuje. Jeżeli Kościół chce zdobyć poparcie to niech zajmie się tymi potrzebującymi na samym dole. Niech pomoże chorym i wielodzietnym. Wszak mają najlepsze rozeznanie wśród ludzi (np. chodzenie po kolędzie, prowadzenie kartotek czy statystyk) Wytłumaczcie mi, dlaczego regiony, gdzie ludzie najbardziej ufają Kościołowi są zaniedbane, ludzie umierają z zimna, głodu, z przepicia. Takimi sprawami niech się zajmie Kościół, bo tam jest potrzebny. Wszak to takie sprawy kształtują stopień uduchowienia i wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pater do gocha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.09, 12:45 Gość portalu: gocha napisał(a): Wytłumaczcie mi, dlaczego regiony, gdzie ludzie najbardziej ufają Kościołowi są zaniedbane, ludzie umierają z zimna, głodu, z przepicia. Takimi sprawami niech się zajmie Kościół, bo tam jest potrzebny. Wszak to takie sprawy kształtują stopień uduchowienia i wiary. W takim razie odwróć pytanie: dlaczego w regionach zaniedbanych, gdzie ludzie umierają z zimna, glodu, przepicia - ludzie ufają Kosciołowi? A może dlatego, ze kosciół takimi ludźmi się zajmuje. Piszesz, ze jesteś katolikiem. kościół to wspólnota katolikow. Co Ty zrobileś dla ludzi cierpiacych z głodu zimna i przepicia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: do gocha IP: *.cityconnect.pl 27.12.09, 14:53 Ja, dużo pomagam. Być może dlatego wiem wiele na ten temat. Prawdą jest, że na wielu tamtejszych parafiach nie dzieje się dobrze. Wystawne przyjęcia brydżowe(?), a obok rodzina ledwo wiążąca koniec z końcem. Pytanie czy ufają, czy bezmyślnie powielają zachowania rodziców. Jakaż to wiara, jeżeli facet po mszy idzie do knajpy i upije się. Oni od kościoła oczekują pomocy, tej wędki, a nie wołania kolejnej składki. Zauważ, że są parafie gdzie księża pomagają ludziom czasem są to jedyni wykształceni ludzie w tych regionach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrr Re: do gocha IP: *.eti.pg.gda.pl 27.12.09, 16:31 Gocha, brawo. Doskonała wypowiedź, ta i wcześniejsza. Niestety, kk zajął się ziemskim biznesem i ostentacyjną demonstracją wpływów już wieki temu. Hierarchowie grzeszą pychą, nie dostrzegając tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlo Re: do gocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.09, 21:36 Gość portalu: pater napisał(a): > Gość portalu: gocha napisał(a): > Wytłumaczcie mi, dlaczego regiony, gdzie ludzie najbardziej ufają Kościołowi są zaniedbane, ludzie umierają z zimna, głodu, z przepicia. Takimi sprawami niech się zajmie Kościół, bo tam jest potrzebny. Wszak to takie sprawy kształtują stopień uduchowienia i wiary. > > W takim razie odwróć pytanie: dlaczego w regionach zaniedbanych, gdzie ludzie umierają z zimna, glodu, przepicia - ludzie ufają Kosciołowi? > A może dlatego, ze kosciół takimi ludźmi się zajmuje. Piszesz, ze jesteś katolikiem. kościół to wspólnota katolikow. Co Ty zrobileś dla ludzi cierpiacych z głodu zimna i przepicia? czytając te spójne rozważania zaczynam powoli rozumieć, dlaczego koleś jeden stale powtarzał, że dobry katolik to alkoholik :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Usuwanie krzyży to prześladowanie! IP: *.sileman.net.pl 27.12.09, 13:46 Kolego, wiara katolicka szczególnie opiera się na ludziach biednych i ubogich bo tylko tam ma liczebnie najwieksze poparcie. Celowo tworzy sie takie grupy społeczne i nędzę aby udawać, że sie jest komu służyć i jest sie potrzebnym. Natomiast ich nieszczęście zwala się na boga- poprostu, bóg tak chciał odpowie ci zadumany brzuchaty i stapający mocno żywy i podły bóg na ziemi (klecha). Odpowiedz Link Zgłoś
da-do Re: Usuwanie krzyży to prześladowanie! 27.12.09, 17:11 Ale reklama może.... Masz rację.Sama pochodzę z małej miejscowosci na wschodzie kraju.Tu,u nas ksiądz uśmiecha się tylko do"elity"wiejskiej,resztę widzi może a może nie.Po kolędzie masz dać stówę i zamowić co najmniej trzy msze.U tych "poślednich"/większość /wizyta trwa 5-10 min ,nie porozmawiasz normalnie.Kler swoim postępowniem i gadaniem sprawia,że ludzie odsuwają się od kościoła,a szkoda.Pamiętam jak byłam młoda to chętnie biegłam tam bo ksiądz był z nami i potrafił zganić ale i pocieszyć.A krzyż?KRZYŻ SAM SIĘ OBRONI,bo kochamy i szanujemy Boga a nic na siłę i nie straszyć nas,bo to nie średniowiecze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mort Re: Usuwanie krzyży to prześladowanie! IP: 78.8.27.* 27.12.09, 11:39 Twoje argumenty pokazują, że niektórzy ludzie mają naprawde problemy z logicznym myśleniem. Dziwna jest ta analogia to firm odzieżowych bo czy ktokolwiek wiesza loga tych firm w szkołach i urzędach? Jak chcesz możesz sobie w swoim domu wieszać co chcesz, na szyi nosić co chcesz nawet sobie zrobić tatuaż ze krzyżem albo znakiem piwa. To sie nazywa WOLNOŚĆ. Gdyby tego zakazano to by było to prześladowanie o którym bredzi ten ksiądz. Zabawne, że kościół którzy żelazem nawracał niewiernych gada coś o godności człowieka. Niewiarygodna hipokryzja. Tolerancja to niewieszanie żadnych symboli religijnych i po kłopocie a nie wieszanie wszystkich 178 symboli religijnych jakie są w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd Usuwanie krzyży to prześladowanie! IP: 82.177.125.* 27.12.09, 12:08 Myslenie zawsze jest, a przynajmniej powinno być logiczne. Jak wynika z większości wypowiedzi na forum nie jest.Pomieszanie z poplątaniem - juz o krucjaty się niektórzy ocierają, a dyskutujemy o wyrzucaniu znaku krzyza z przestrzeni publicznej. Orzeczenie TS jest dla mnie absurdalne, podobnie jak zacietrzewienie jakiejś przyjezdnej włoszki. Analogii do firm nie ma - nie o tym piszę, ale żeby zozumieć treśc mojej wypowiedzi trzeba pomyśleć (logicznie). Czy ktokolwiek wiesza loga w miejscach publicznych? a nie?Tego nie widzisz, a krzyż widzisz? to może to jest jakaś obsesja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mort Re: Usuwanie krzyży to prześladowanie! IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.12.09, 14:26 najwyraźniej się nie zrozumieliśmy. cała sprawa nie rozchodzi się o miejsca publiczne w znaczeniu ulicy, sklepu, galerii handlowej gdzie są loga czy kościoła z krzyżem, bo to jest jak najbardziej w porządku. Problemem są instytucje państwowe utrzymywane z podatków, takie jak urzędy, sejm czy szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Usuwanie krzyży to prześladowanie! 27.12.09, 22:37 Kilka razy piszesz o logicznym myśleniu, a w twojej wypowiedzi nie ma za grosz logiki. Pojecie przestrzeni publicznej jest szerokie. Jest to na przykład plac, na którym stoi kościół z widocznym krzyżem, a obok reklama piwa, a dalej psie odchody, ale tu nie o to chodzi. Tutaj mogę pójść w lewą stronę tego placu lub w prawą, albo w ogóle tam nie chodzić. Tu chodzi o miejsca do których jestem zmuszony pójść w związku z życiem w społeczeństwie podobno świeckim, czyli urząd, szkoła, szpital itp. Jeżeli wisi w takim miejscu godło państwowe oznacza to że obowiązują tu zasady państwa polskiego. Dla tego typu miejsc oznakowanie świadczy o regułach tam panujących. Tak samo jest w świecie zwierzęcym, gdzie znaczy się swoje terytorium. Dlatego powieszenie krzyża w takim miesjcu jest oznaczeniem panowania nad nim, a z histerii hierarchów KK najlepiej widać jak się obawiają utraty tego panowania, które choć formalnie nie jest zapisane to faktycznie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riczi Re: Usuwanie krzyży to prześladowanie! IP: *.chello.pl 27.12.09, 12:41 miejsce krzyza jest w kosciele i tylko tam powinien wisiec-a jesli myslisz ze nie no to oki niech muzulmanie ,zydzi i inne wyznania wstawia jeszcze swoje i bedzie git,teraz pasuje???? szkoly sejm i co jeszcze moze moj kibel Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: Usuwanie krzyży to prześladowanie! 27.12.09, 19:58 Gość portalu: imd napisał(a): > Acha, a jakie symbole się wiesza? ... w kraju > tolerancynym jedynym symbolem są loga firm odzieżowych i > motoryzacyjnych. Pomyśl o tym zanim zaczniesz krytykowac, tych dla > których krzyż jest najważniejszym znakiem. Jakoś nikt mi nie każe załatwiać spraw w urzędzie, w którym na centalnym miejscu wisi logo jakiegos producenta spodni, samochodów czy napojów. A krzyż NAPARWDĘ nie dla wsyzstkich jest najwaniejszy. Pomyśl o tych, którym źle się kojarzy. > Stawianie w naszej kulturze i tradycji w jednej linii symboli > innych religii jest zwyczajna obłudą. Polska przez wieki słynęła z tolerancji religijnej. Dopiero ostatnie 20 lat to zmieniło - głównie wskutek agresywnej polityki funkcjonariuszy Watykanu, którzy zyskali zbyt wiele przywilejów. > Nie jestem katolikiem, ale to akurat do tego Boga > na krzyżu modlili się moi przodkowie i przed nim ludzie w tym > kraju składają przysięgi. A moi nie. Mimo, że mieszkali tu "od zawsze". Co do przysiąg tez nie masz racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwatorek44 Re: Usuwanie krzyży to prześladowanie! IP: *.uz.zgora.pl 28.12.09, 09:45 Loga roznych firm, sa akurat obojetne, bo po Pepsi siega ateista, katolik, i wyznawcy innych religii o ile im ta Pepsi smakuje. A symbol tylko jednej religii w miejscach publicznych, nie majacych nic wspolnego z wyznawaniem wiary, jak np koscioly, szkoly katolickie, nie powinno miec miejsca. Ja moge zrozumiec tylko to, ze katolik mile spoglada na znak krzyza. On z natury swojej wiary nie widzi nic zdroznego w tym, ze krzyze wisza wszedzie. Ale niech ON sprobuje postawic sie w miejscu osob, nie wyznajacych tej wiary. Jak czulby sie on gdyby sytuacja byla odwrotna. ON jako katolik chodzi do publicznej szkoly, zekomo swieckego panstwa, w ktorym proporcje sa inne, dla innej wiary np prawoslawnej i symbole tej religi wisza w szkole, w urzedach? Czy wtedy tez nie apelowalby o to, ze tylko jedna wiara a jego to razi. Przeciez Polska jest dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Usuwanie krzyży to prześladowanie! IP: *.185.jawnet.pl 27.12.09, 09:27 uważasz, że krzyż to logo firmy KK ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ministrant Re: Usuwanie krzyży to prześladowanie! IP: *.152.154.23.dsl.dynamic.eranet.pl 27.12.09, 11:24 Gość portalu: ? napisał(a): > uważasz, że krzyż to logo firmy KK ? Każdy, mający choć trochę rozumu tak uważa i omija tą firmę z daleka. Unika się firm biorących pieniądze za towar a nie dających gwarancji. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright alez jest gwarancja!! ze poprosza o wiecej. 27.12.09, 12:31 Gość portalu: ministrant napisał(a): > Gość portalu: ? napisał(a): > > > uważasz, że krzyż to logo firmy KK ? > > Każdy, mający choć trochę rozumu tak uważa i omija tą firmę z > daleka. Unika się firm biorących pieniądze za towar a nie dających > gwarancji. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright ile KK placi do skarbu panstwa za swoje logo? 27.12.09, 12:28 jak interes, to interes. Gość portalu: ? napisał(a): > uważasz, że krzyż to logo firmy KK ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ministrant Re: ile KK placi do skarbu panstwa za swoje logo? IP: *.152.154.23.dsl.dynamic.eranet.pl 27.12.09, 13:30 > Gość portalu: ? napisał(a): > > > uważasz, że krzyż to logo firmy KK Oczywiście i w dodatku za to logo firma każe sobie słono płacić. Od takiej oszukańczej firmy sprzedającej swój produkt należy się trzymać z daleka, bo nie dość, że sprzedaje buble to jeszcze bez gwarancji. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Absurdem jest twoje porównanie:) 27.12.09, 10:31 Symbolem chrześcijaństwa jest ryba, symbolem Kościoła Katolickiego krzyż, nikt mi z serca nie wydrze wiary (pamiętam walkę o wieszanie krzyży, próby ich zdejmowania - wtedy miało to inny wymiar) Obecne wypowiedzi dostojników Kościoła sa cynicznym manipulowaniem w celu utrzymania swego stanu posiadania, wskutek takich wypowiedzi wiele osób praktykujących podchodzi z rezerwą do dostojników i skupiaja sie w swoich parafiach tam gdzie są księża normalni, tacy jak my, tam gdzie zbyt rozpolitykowany wierni chodzą gdzie indziej itaca tez mniejsza, widziałem to podczas rekolekcji w mojej dawnej parafii były pustki w porównaniu wstecz a w mojej obecnej więcej niż parafia liczy i z tego się ciesze ja a proboszcz jeszcze bardziej. Ksiądz i to jeszcze profesor zna bardzo dobrze warunki włoskie i treść orzeczenia, w Polsce jest nieco inaczej, tym bardziej że nie widzę ruchów w stronę powszechnego zdejmowania krzyży, to byłby koniec polskiego Kościoła i żaden profesor by nic nie zdziałał bo takimi wypowiedziami tracą autorytet, ludzie sa inteligentni czego te "baranki boże" w swojej pysze nie dostrzegają. Księża są bardziej na usługach Coca Coli niż to sobie wyobrazasz, w Polsce jest to grupa która wskutek przemian zyskała najwięcej materialnie, straciła moralnie, potwierdzi to kazdy kto miał bliski kontakt z duchownymi poprzednio i teraz, sa pazerni i zazdrośni o swa włądzę nad duszyczkami oraz etatami w instytucjach dlatego tez sa niechętni prywatyzacji, tam dla nich etatów nie przewidziano. Ta wypowiedź to perfidna i podła manipulacja i mogę to temu ksieżulkowi w oczy powiedzieć, bez niego Kościół będzie, bez wiernych nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrr podpisuję się pod tym co napisałeś IP: *.eti.pg.gda.pl 27.12.09, 16:35 'wszystkimi kończynami'. Niestety, stan zaślepienia pychą trwa w kk już tak długo, że stał się dla większości funkcjonariuszy czymś powszednim i normalnym :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: Usuwanie krzyży to prześladowa IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.12.09, 11:09 Trochę się zgadzam. Ponieważ gwiazda Dawida budzi wątpliwości, proponuję rozpowszechnić półksiężyc jako przejaw wolności w swobód obywatelskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Co to za uniwersytet? Bo pierwsze słyszę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.09, 19:06 Myślałem, ze to może kolejna zmiana w nazwie Akademii Pedagogicznej Odpowiedz Link Zgłoś
konikdrewniany07 warto umieć czytać 26.12.09, 19:21 rektor dezinformuje w swoim liście - najwidoczniej nie zna treści orzeczenia Trybunału - nie umie czytać ? jest wkurzające, że w ten sposób sieje się panikę i skłóca ludzi - osoba na takim stanowisku powinna być odpowiedzialna i rozsądna Odpowiedz Link Zgłoś
mam.problem Re: warto umieć czytać 26.12.09, 19:48 konikdrewniany07 napisała: > osoba na > takim stanowisku powinna być odpowiedzialna i rozsądna chyba, ze robi to celowo podkreslajac w/w cechy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szkot Wieszanie krzyzy to obrazanie uczuc ludzi... IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 27.12.09, 11:44 Wieszanie krzyzy to obrazanie uczuc ludzi racjonalnych... Zawsze mnie zastanawialo, dlaczego nie dziala to w te strone? Jesli powiedzmy wiekszosc ludzi mialaby zwyczaj pluc pod nogi innym przechodniom, to dlaczego ok mialoby byc zezwolenie na to, a domaganie sie przez nieplujacych zakazu tego postepowania ograniczaniem wolnosci plujacych? (ograniczaniem uczuc 'kultury' plujacych?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szkot Re: Wieszanie krzyzy to obrazanie uczuc ludzi... IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 27.12.09, 11:46 @konikdrewniany07 KK jest zbudowany na klamstwie, to jest NORMA. Umiejetnosc czytania wiaze sie z racjonalnoscia - woda i ogien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihichacha do Szkota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.09, 12:56 Gość portalu: Szkot napisał(a): Wieszanie krzyzy to obrazanie uczuc ludzi racjonalnych... Drogi Szkocie, o ile sie nie mylę, flaga brytyjska sklada sie aż z trzech krzyzy: Św. Patryka, Św, Andrzeja i Św. Jerzego. Ta flaga bardzo czesto pojawia sie w przestrzeni publicznej. Czy zgłosiłeś juz postulat aby ją zmodyfikować i zostawic po prostu lniane płótno bez wyraźnego zabarwienia kolorystycznego i bez jakiejkolwiek symboliki? Jesli wszystkie państwa Europy będa mialy flagi bezbarwne i wolne od symboliki, zapanuje powszechna wesołość (na pozostałej części naszego globu). Bo ludzie lubią śmiać się z głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel do hihichacha 27.12.09, 21:40 Flaga polska jest gładka. Godło też nie zawiera krzyża. Nikt tutaj nie protestuje przeciwko obecności w urzędach polskiej flagi lub polskiego godła, a jedynie obcego symbolu. Chrześcijaństwo Polsce zostało narzucone siłą. I nie uchroniło przed atakami w imię Boga. Ale tylko pod tym krzyżem, tylko pod tym znakiem Niemiec będzie panem, a Polak żebrakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brak tolerancji Re: warto umieć czytać IP: *.pools.arcor-ip.net 27.12.09, 11:01 rektor dezinformuje w swoim liście - najwidoczniej nie zna treści orzeczenia Trybunału - nie umie czytać ? jest wkurzające, że w ten sposób sieje się panikę i skłóca ludzi - osoba na takim stanowisku powinna być odpowiedzialna i rozsądna On zna tylko to co chce znac i to co pokrywa sie z jego pogladami. Tak sie broni wlasnego wlasnego zrodla utrzymania, nazywajac wszystkich, ktorzy nie naleza do organizacji katolickiej ateistami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juma Zasada: oddać Bogu co Boskie, a Cesarzowi co ..... IP: 83.18.131.* 27.12.09, 22:23 cesarskie", oznacza ni mniej, ni więcej, granicę obszarów wpływów. Państwo nie wtrąca się w obszar KOŚCIOŁA, A KOŚCIÓŁ NIE UZURPUJE SOBIE PRAW DO OBSZARU ZAREZERWOWANEGO DLA PAŃSTWA. Oznacza to, ze symbole religijne bez ograniczeń mogą być prezentowane na obszarze Kościelnym, ale nie na Państwowym i odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mam.problem Re: Rektor UPJPII: Usuwanie krzyży to prześladowa 26.12.09, 19:51 i juz wiadomo dlaczego, jak uslyszalem w radiu dzisiaj , w kosciolach nie czyta sie standardowego listu o kase z KULu i PATu tylko z UP :] a krzyz to akurat najlatwiej powiesic (potrafi to 98% panow i pewnie z 50% Pan, a najczesciej gwozdz juz jest), tylko nie ma komu trzymac sie PRAWDZIWYCH wartosci chrzescijanskich, a nie wymyslonych przez kosciol! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Rektor UPJPII: Usuwanie krzyży to prześladowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.09, 19:57 nie czyta się z PAT-u, bo już nie istnieje, a zastąpił go UP właśnie - wypadałoby wiedzieć, zanim zabierze się głos Odpowiedz Link Zgłoś
mam.problem Re: Rektor UPJPII: Usuwanie krzyży to prześladowa 27.12.09, 00:59 zapomnialem o nowym trendzie nazywania wszystkiego imieniem jp przy okazji znalazlem list w calosci: upjp2.edu.pl/download/programy/List_Rektora_UPJPII_2009.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Rektor UPJPII: Usuwanie krzyży to prześladowa IP: 213.134.187.* 27.12.09, 23:40 Ales mondralinski! Takich madralinskich, to za 'dobrych' czasow KK palil na stosach. Uwazaj, bo moga te czasy powrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Rektor UPJPII: Usuwanie krzyży to prześladowani... IP: *.cityconnect.pl 26.12.09, 20:30 Duby smalone Waść prawi. Bluźnierstwem jest pakowanie krzyża wszędzie gdzie popadnie. Temu znakowi należy się szacunek, a nie profanacja, W biurze gdzie panuje korubcja, musi być znak krzyża A jakże. Z czym się będzie kojarzył? Pan/i w klasie dająca dobre oceny tym uczniom, których rodzice dają drogie prezenty, a innych szczególnie tych biednych, też pod znakiem krzyża lekceważyć będzie. I to pod znakiem krzyża w klasie. Jak chcą to niech dalej profanują a za kilka lat będzie podsikiwany przez pijaczków, bo w imię powszechnego wprowadzania do życia publicznego zdewaluuje jego znaczenie. Kościół sam krzyża nie szanuje, a wrzeszczy o profanacji. A gdzie jego tolerancja wobec innych wiar. Dlaczego innych symboli nie ma. Dawniej w miejscach publicznych wisiał Lenin, Marks, Stalin i inni niby ważni. Czy o to tak naprawdę chodzi? Czy o szacunek dla symbolu? Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Rektor UPJPII: Usuwanie krzyży to prześladowa 26.12.09, 23:04 Gość portalu: gocha napisał(a): > Czy o to tak naprawdę chodzi? Czy o szacunek dla symbolu? Chodzi o podkreślenie dominacji, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright to jest katolicka logika, flagi panstwowe 27.12.09, 12:40 wywiesza sie tylko w dni swiateczne (uregulowanie prawne), ale krzyze maja wisiec wszedzie - i w kosciele, i w szkole, szpitalu, Sejmie, lotnisku imienia TW Bolek..... Niech KK zostawi cesarzowi jego dzialke i zajmie sie swoimi baranami i owcami w kosciele. Mozecie sobie powiesic tysiac krzyzy, wszelkiej masci i rozmiaru. Ateisci do kosciolow chodza by ogladac zabytki i wtedy in te krzyze nie przeszkadzaja. Czy mamy doprowadzic do stanu, ze przy wejsciu do budynku poczty bedziemy anonsowac - Niech bedzie pochwalony? To juz nie jest zabawne, to zaczyna prowadzic do sytuacji krajow typu Iran, Arabia Saudyjska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek Re: Rektor UPJPII: Usuwanie krzyży to prześladowa IP: *.hsd1.md.comcast.net 27.12.09, 18:07 O co chodzi? O władzę. O utrzymanie się przy władzy. O wpływy na decyzje polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
drakaina Takie wypowiedzi są obraźliwe, księże rektorze! 27.12.09, 02:33 Nie ma Europy bez Krzyża - Europa bez Krzyża nie jest sobą. Jakoś przeżywałam, kiedy różnej maści publicyści wmawiali mi, że nie będąc katoliczką, nie jestem Polką. Czuję się bardziej związana z "małą ojczyzną" niż całym krajem, więc jakoś się z tym godziłam. Ale implikacja przytoczonych słów księdza rektora przekracza moją tolerancję na obrażanie mnie i mojej europejskiej - drugiej obok krakowskiej czy małopolskiej - tożsamości. Zastanawiam się, czy wypowiedzi przedstawicieli Kościoła katolickiego w Polsce nie powinny zostać zaskarżone do jakiegoś międzynarodowego trybunału. A tak nawiasem mówiąc, w kwestii symboliki chrześcijańskiej polecam księdzu rektorowi bardzo ciekawy wywiad, który ukazał się w Rzeczpospolitej, więc gazecie bliższej ideowo KK niż Wyborcza: www.rp.pl/artykul/404988_Krzyz_sie_zle_kojarzyl.html Uczymy się przez całe życie, więc proszę się nauczyć paru ciekawych faktów o własnej religii i jej tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert jarek Re: Takie wypowiedzi są obraźliwe, księże rektorz IP: *.radom.vectranet.pl 27.12.09, 10:37 widocznie nie jesteś chrześcijanką, zauważ że chrześcijaństwo to nie tylko katolicyzm. Pewnie nie jesteś Tatarem ( ci od 600 lat wierni byli Polsce i krzyż im nie przeszkadzał i z wzajemnością półksięzyc katolikom ...). NIe wstydź się swojej żydowskiej tożsamości i zmień dowód osobisty na swoje przedwojenne nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz114 Re: Takie wypowiedzi są obraźliwe, księże rektorz 27.12.09, 11:00 robert jarek, jesteś normalny inaczej. Działasz w Młodzieży Wszechpolskiej, czy w Rodzinie Radyja ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanadyjczyk Re: Takie wypowiedzi są obraźliwe, księże rektorz IP: *.dsl.bell.ca 27.12.09, 15:42 Jestes rasista! Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper ks.profesor cynicznie manipuluje uczuciami 27.12.09, 10:44 nie zauważyłem by w Polsce chciano zdejmowac krzyże czy prześladowano za noszenie krzyża (takie czasy były, owszem, sam doświadczyłem tego w LWP w czasach PRL-u) Masz rację, takie wypowiedzi obrażają nas, wierzących, Dostojnicy i hierarchowie robią to by utrzymac stan posiadania, próbuja wywołac nastrój zagrozenia - nie ten czas, nie ci ludzie, albo sie żyje w więzi ze społeczeństwem albo zostaje się w oblęzonej twierdzy. Ja twierdze że ksiądz nadużywa swojej pozycji społecznej i jest zwyczajnym kłamczuchem a w tym okresie to szczególnie obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright uprzejmie donosze, ze w latach 50tych w szkole TPD 27.12.09, 12:46 byly lekcje religii. Kilkoro kolegow, ktorzy na lekcje nie chodzili byli wytykani palcami. moje wspomnienia z dziecinstwa - im blizej baldachimu, tym gorsi ludzie. otoczenie ksiedza to byl najgorszy element w parafii (srodmiescie warszawy). Moj rozbrat z religia byl zwiazany w obserwowana roznica miedzy nauka kosciola i zachowaniem jego funkcjonariuszy. Moje dzieci na szczescie sa ateistami, jak i tata. I zyje nam sie dobrze i uczciwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Rektor UPJPII: Usuwanie krzyży to prześladowani... IP: *.chello.pl 27.12.09, 06:38 chodzi o to,ze w czasach PRL ludzie wieszali krzyze jako symbol buntu przeciwko wladzy ,a gdy wolnosc zostala wywalczona ten symbol buntu przestal byc potrzebny (jak to bedzie wygladalo wieszac a potem sciagac).Osobiscie wieszanie krzyzy chrzescijanskich czy innych symboli religijnych w instytucjach panstwowych nie podoba mi sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ngf Rektor UPJPII: Usuwanie krzyży to prześladowani... IP: *.autocom.pl 27.12.09, 07:33 nie bredź profesorku. to wy jesteście prześladowcami innych religii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Rektor UPJPII: Usuwanie krzyży to prześladowani... IP: *.ghnet.pl 27.12.09, 09:52 Przebywajac w innych krajach zawsze miałam i mam poczucie mojej tradycji kulturowej, katolicyzmu. Jednak to nie wymaga oscentacyjnej demonstracji, wymuszania na innych akceptowania moich przekonań. Krzyżyk można powiesić w domu. Osobiście jeśli byłaby konieczność wyieszenia symbolu chrześcijańskiego w szkole wielowyznaniowej wybrałabym znak ryby. Dla mnie to istotniejszy znak identyfikujacy postać dobrego człowieka a nie wiszący złowroki symbol nieludzkich tortur. Czy do księży nie docera, że przekonania mamy w głowie a nie na ścianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zadziwiony. Niestety, sama sobie odpowiedziałaś. IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.09, 10:22 > Czy do księży nie docera, że przekonania mamy w głowie a > nie na ścianie. Otóż niestety widocznie nie dociera. Podejrzewam, że wiara i miłosierdzie takich księży też są nie w głowie, a na ścianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Rektor UPJPII: Usuwanie krzyży to prześladowani... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.09, 09:58 głupich nie sieją, sami się rodzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zadziwiony. Dlaczego wszystko ma być podporządkowaneKatolikom? IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.09, 10:17 I od kiedy to jakiś katolicki krzyż jest symbolem chrześcijaństwa? Przypominam, że w wielu odłamach wieszanie jakiegoś krzyża jest bluźnierstwem przeciwko prawdziwemu II przykazaniu (usuniętemu przez odłam "katolicki"). Z tego względu niech ksiądz nie opowiada bajek o krzyżach. Albo jest skończonym ignorantem i nieukiem, albo zwykłym łgarzem. Wreszcie, nie wiem dlaczego jakiś katolicki krzyż ma być traktowany lepiej od prawosławnego krzyża, ichtis, włóczni proroka Mahometa, menory, posążka Buddy, Światowida, Odyna, lalek vooooo czy wielkiej podobizny Darwina deptającego po symbolach religijnych (ot, taka licentia poetica ;)). A wtedy już każde miejsce publiczne będzie przypominać poronioną choinkę denerwującą wszystkich. I może wtedy pustogłowi zrozumieją, dlaczego w miejscach świeckich nie powinno być żadnych symboli religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Dlaczego wszystko ma być podporządkowaneKatol IP: *.ghnet.pl 27.12.09, 10:34 ..."I od kiedy to jakiś katolicki krzyż jest symbolem chrześcijaństwa? " Krzyż rzymski od czasów inkwizycji w Hiszpanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrr Re: Dlaczego wszystko ma być podporządkowaneKatol IP: *.eti.pg.gda.pl 27.12.09, 16:41 > Krzyż rzymski od czasów inkwizycji w Hiszpanii. No tak, zaiste pokojowymi metodami wprowadzony to symbol... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Dlaczego wszystko ma być podporządkowaneKatol IP: *.ghnet.pl 27.12.09, 18:56 pssst...nie powtarzaj, bo to przecież tabuu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stif po komentarzach widać,jak łatwo manipulować ludźmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.09, 10:44 faktycznie, nie ma większych problemów, jak krzyż w katolickim państwie...Komu przeszkadza i dlaczego?! I do tego durne teksty o równości krzyża i figurki Buddy itd. Ludzie, żyjemy w Polsce i jak komuś się nie podoba religia, to ma prawo wyboru, ale niech nie szkaluje innych. Trzeba dostosować się do olbrzymiej większości. A Krzyż jest symbolem od III wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: po komentarzach widać,jak łatwo manipulować l IP: *.ghnet.pl 27.12.09, 10:56 Proponuję w zamian przypomnienie o przestrzeganiu podstawowych przykazań w kościele katolickim. Wizerunek brzuchatego księdza żle jakos się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: po komentarzach widać,jak łatwo manipulować l IP: 77.222.251.* 27.12.09, 11:01 "Trzeba dostosować się do olbrzymiej większości" Chyba Ci na mózg padło, albo zsunąłeś się właśnie z czegoś miękkiego i ciepłego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mort Re: po komentarzach widać,jak łatwo manipulować l IP: 78.8.27.* 27.12.09, 12:00 nie dziw się. katolicy tak rozumują tolerancję i to jest właśnie najbardziej przerażające. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Re: po komentarzach widać,jak łatwo manipulować l 27.12.09, 12:55 Gość portalu: stif napisał(a): > A Krzyż jest symbolem od III wieku. ale w tamtym czasie mielismy lepszych bogow! Wlasnych, a nie narzuconych w imie korzysci politycznej. Poza tym, 300 lat oznacza, ze krzyz zostal zaadaptowany przez cwanych, bo pierwotnie nie byl symbolem, prawda? Cala religia katolicka opiera sie na strachu, a krzyz nma przypominac o cierpieniu, ktore mozna odkupic stosowna danina na tace. To jest niezle pomyslany interes. Ludzie sie zawsze beda bac i ciagle placic. Taka jest natura. Przyjmijmy tezy pewnego profesora z tel Awiwu, ze wielu Zydow przeszlo na islam, by nie placic podatkow. Zatem, kazdy Polak, ktory zadeklaruje sie ateuszem nie bedzie musial placic 10% podatkow. To ilu zostanie w parafiach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek Re: po komentarzach widać,jak łatwo manipulować l IP: *.hsd1.md.comcast.net 27.12.09, 18:19 > faktycznie, nie ma większych problemów, jak krzyż w katolickim państwie...Komu > przeszkadza i dlaczego?! I do tego durne teksty o równości krzyża i figurki > Buddy itd. Ludzie, żyjemy w Polsce i jak komuś się nie podoba religia, to ma > prawo wyboru, ale niech nie szkaluje innych. Trzeba dostosować się do olbrzymie > j > większości. Właśnie dlatego że są ludzie którzy myślą tak jak J musimy walczyć o usunięcie krzyży z miejsc publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: po komentarzach widać,jak łatwo manipulować l 28.12.09, 08:13 Demokracja to nie jest dyktatura wiekszosci, a tolerancja i poszanowaie dla mniejszosci... Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: po komentarzach widać,jak łatwo manipulować l 28.12.09, 11:47 Dlaczego krzyż ma wisieć wszędzie, a symbole państwa jak godło czy flaga w kościele nie uświadczy? Kościół jest eksterytorialny? Należy do innego państwa? Jeśli tak do dlaczego obwiesza swoimi symbolami wszystko, co się tylko da? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: temp Rektor UPJPII: Usuwanie krzyży to prześladowani... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.09, 10:29 Jak głęboka musi być wiara człowieka, jeżeli na każdym kroku musi mieć przed oczami jej symbol? Czyżby po pięciu minutach bez patrzenia na symbol wiara zanikała? Analogiczne rozumowanie: obecność krzyży jest prześladowaniem "wierzących inaczej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytacz Rektor UPJPII: Usuwanie krzyży to prześladowani... IP: *.aster.pl 27.12.09, 10:37 Palenie na stosach z wyroków chrześcijańskich sądów to nie był wyraz przesladowania inaczej myslących. Tego typu wypowiedzi przekonuja mnie, że z krzyżami w Polsce to wielkie przegięcie i pora je ograniczać w mejscach publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazi22 Rektor UPJPII: Usuwanie krzyży to prześladowani... IP: 79.142.2.* 27.12.09, 10:50 Z kolei krzyże w miejsca publicznych są obrazą dla niewierzących i innowierców. Dlaczego księża nie walczą w imię tolerancji i wolności religijnej o powieszenie obok krzyży katolickich również tych prawosławnych, gwiazd Dawida i muzułmańskich Półksiężyców. Odpowiedz Link Zgłoś
patman Europa przed chrześcijaństwem miała się dobrze 27.12.09, 10:52 Kultury starożytnych Grecji i czy Rzymu świetnie sobie radziły bez chrześcijaństwa, więc niech czarnoksiężnik nie opowiada bajek o chrześcijańskich korzeniach Europy. Co do krzyży, to gdy okupant hitlerowski został przegoniony, jego symbole zostały zdjęte. Powoli okupant watykański jest usuwany, jego symbole też mają prawo być likwidowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIMAL Rektor UPJPII: Usuwanie krzyży to prześladowani... IP: *.chello.pl 27.12.09, 10:52 A wieszanie krzyży to prześladowanie wszystkich innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SonQo profesor od ssania z palca :) ten tytuł powinien b IP: *.chello.pl 27.12.09, 10:53 być zarezerwowany dla ludzi nie oderwanych od rzeczywistości i bardzie związanych z nauką niż z astrologią :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek A wieszanie krzyży to... IP: 77.222.251.* 27.12.09, 10:56 Wieszanie krzyży to prześladowanie niewierzących ! Odpowiedz Link Zgłoś
haszszachnat Ryba śmierdzi od głowy 27.12.09, 11:12 Nomen omen, chrzescijanie. Nomen Omen. Tacy z was chrzescijanie jak wasi nauczyciele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katon Bez przesady.Jak zwykle słowa na wyrost. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.09, 10:57 Człowieku wiesz co to jest prześladowanie???Zdajesz sobie sprawę,że nie można nadużywać pewnych słów? Jak zwykle wypowiedz nic nie warta.Tak samo jak w sprawie Dona Browna,Harrego Pottera. Byle mówić.A może najpierw pomyśleć??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Bez przesady.Jak zwykle słowa na wyrost. IP: 77.222.251.* 27.12.09, 11:05 Przecież ja parafrazuję stwierdzenie z tytułu artykułu tego "czarnego dekla" - sam powiedział, że wieszanie krzyży to prześladowanie katolików. I to napisałem patrząc z punktu wiedzenia niekatolika. Czarny klecha może powiedzieć, że zdjęcie krzyża to prześladowanie a zwykły szarak a jak powie to zaraz granda i co za podłość - puknij się w pustą głowę kolego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Bez przesady.Jak zwykle słowa na wyrost. IP: 77.222.251.* 27.12.09, 11:06 oczywiście chodziło mi o zdejmowanie krzyży... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Bez przesady.Jak zwykle słowa na wyrost. IP: 77.222.251.* 27.12.09, 11:08 Jak klecha powie "zdejmowanie krzyży to prześladowanie..." to jest okay ale jak ktoś powie, że "wieszanie to prześladowanie" to już jest be i złym człowiekiem. Sam się zastanów co piszesz albo inaczej czyja artykuły ZE ZROZUMIENIEM !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Bez przesady.Jak zwykle słowa na wyrost. IP: *.ghnet.pl 27.12.09, 11:17 Słowo jest jak nabardziej w adekwatnym kontekście. Dziecko w okrzyżowanej klasie, posiadajace cechy nonkonformisty jest prześladowane (psychiczne znęcanie się). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Rektor UPJPII: Usuwanie krzyży to prześladowani... IP: *.chello.pl 27.12.09, 11:01 Kiedy ja uczęszczałem do szkoły, na lekcje religii chodziło się do Kościoła. I wszyscy (którzy chodzili) robili to chętnie. I mieli taką potrzebę. Potem religię wprowadzono do szkół (załapałem się na rok). W naszej szkole religię prowadziło 2 księży. Pierwszy na poziomie... Lekcje drugiego to była agitacja wyborcza... (2 wybory prezydenckie). Fuj. Religię do szkół wprowadzono kuchennymi drzwiami. Na początku księża nie pobierali pensji z MENu. Potem zaczęli się jej domagać, bo przecież są nauczycielami i się im należy. Teraz ocena z religii jest liczona do średniej na maturze... Mam nadzieję, że moje dzieci nie będą za kilka lat kwalifikowane do szkoły na podstawie świadectwa chrztu... Odpowiedz Link Zgłoś
senny Poziom KK 27.12.09, 11:12 Ten prof. przed nazwiskiem to jakaś ksywka, bo chyba nie tytuł? Poziom wypowiedzi "czerwonych beretów", czy innych przedstawicieli KK to kompletne dno. Obrażanie i pogarda dla inaczej myślących jest standartem w tym środowisku. Co się dziwić "owieczkom"!? KK najlepiej się miał za komuny. Demokracja wyraźnie ich uwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amon Prześladowanie Polaków IP: *.satfilm.net.pl 27.12.09, 11:13 Ponieważ w kościołach katolickich nie wisi polskie godło, najbadziej podstawowego symbolu Polski, to znaczy - rozumując tak jak ten gejzer intelektu z KUL - że Kościół prześladuje Polaków. Polski Kościół to moralne i intelektualne muliste dno i wodorosty. Brzydzę się wsszelkimi pachołkami tej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nick Jego Magnificencja poszedł po bandzie. IP: *.vide-sat.pl 27.12.09, 11:15 Za chwilę będziemy zalani potopem informacji o prześladowanych w Polsce chrześcijanach. A lwy w zoo ostrzą sobie już kły i pazury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Symbolem dominującym stał się pieniądz. IP: *.chello.pl 27.12.09, 11:33 Uzasadnienie, że krzyż jest w naszym kraju dominującym symbolem, jest nieprawdziwe. Gdy ja się rozglądam, w zachowaniach ludzi dostrzegam, że symbolem dominującym jest pieniądz. Na widok pieniędzy ożywia się znacznie więcej osób niż na widok krzyża. Drugim dominującym symbolem jest moda, wygląd, seks. W tej dziedzinie także większość ludzi bardziej się ożywia niż na widok krzyża. Większość ludzi bardziej wierzy w te rzeczy, a nie w krzyż. Dlatego chybiona jest teza, że rzekomo krzyż jest dominującym symbolem. Jeśli ktoś wątpi w moje słowa, może wykonać prosty eksperyment, obojątenie, czy to w szkole, w pracy, czy na ulicy. Wystarczy wyciągnąć na przykład 30 tysięcy złotych i powiesić na ścianie. Innego dania można to samo zrobić z krzyżem. Krzyż mało kto zauważy, a pieniędzy nie będzie już następnego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś