Dodaj do ulubionych

Największy krakowski witraż powstanie w Łagiewn...

IP: *.chello.pl 30.12.09, 11:00
Kicz większy niż same Łagiewniki...
Obserwuj wątek
    • Gość: Iza Największy krakowski witraż powstanie w Łagiewn... IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.09, 11:01
      Rany, ale kicz.
      • Gość: mi_ma Re: Największy krakowski witraż powstanie w Łagie IP: *.psychologia.uj.edu.pl 30.12.09, 14:21
        Faktem jest. Byc moze chodzilo o to aby moc studentom ASP pokazywac
        archetypiczny przyklad kiczu. Archetypiczny przyklad kiczu w rzezbie jest juz
        gdzie pokazywac a w sztuce witrazowej do tej pory jakos nie bardzo.
    • Gość: katolik Przepych komu i po co? IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.09, 11:24
      Czego chcą dowieść zlecający te przebogate elementy?Gdzie ubóstwo?Przecież ja idę na Mszę aby przeżywać wewnętrzne misterium i zadumę a nie podziwiać szkło!!
      • stasieczek5 Re: Przepych komu i po co? 30.12.09, 12:18
        To zadziwiające jak bogactwo Kościoła mogło powstać z idei ubóstwa i modlitwy....
        • Gość: Helmut Re: Przepych komu i po co? IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 30.12.09, 12:59
          idea ubóstwa jest prosta: oddaj swoje pieniądze.
          A chciałbyś chodzić do lichego kościoła? No właśnie...
          Kicz jak kicz - dobrze się wpisuje w nasze czasy. Nigdy w
          Łagiewnikach nie byłem i nie będę więc mnie to wsio rawno na co
          emeryci wywalają swoje grosze :)
      • Gość: to znowu ja Re: Przepych komu i po co? IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.09, 13:15
        Dziwisz się?Ja tam nie atakuję nikogo,tylko pytam sam siebie,czasem innych :dlaczego sami nie postepują tak jak innych do tego namawiają?
    • Gość: 666 kolorowy kicz IP: 67.159.45.* 30.12.09, 11:55
      ale redaktorzy GW powinni darować sobie recenzowanie wnętrz kościołów - może
      niech się skupią na synagogach
      • Gość: krakauer Re: kolorowy kicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.10, 18:23
        Prawda jest taka, ze w synagogach nie ma takich wykwitow artystycznych.
    • gj_archi Największy krakowski witraż powstanie w Łagiewn... 30.12.09, 12:12
      były czasy, że Kościół był mecenasem sztuki...ech, żałość wzbiera :-(
    • Gość: jaszczur Największy krakowski witraż powstanie w Łagiewn... IP: *.rev.numericable.fr 30.12.09, 12:22
      Okropienstwo. Cale szczescie, ze urzednicy nie dopuscili aby "pan Profesor"
      nie zniszczyl placu Sczepanskiego.
    • Gość: roman Największy krakowski witraż powstanie w Łagiewn... IP: 195.150.167.* 30.12.09, 12:36
      będą ciemnogrodzianie zadzierać te puste łby do góry...
    • Gość: Grzegorz Ale w tym kosciele witraze sa potrzebne! IP: 151.193.120.* 30.12.09, 12:38
      Nie wiem, czy akurat takie (wiem, ze wiekszosc wiernych oczekuje kiczu, choc
      mysle, ze artysta moglby sie troche postarac), ale w tym kosciele w dzien jest
      po prostu zbyt jasno...
      W moim miasteczku podczas mszy nawet w dzien wlaczano wszystkie lampki,
      przeszkadzalo mi to, nie sprzyjalo zadumie, i zniechecalo do przychodzenia
      tam. Nastroj jest wazny, swiatlem mozna uwypuklic to, co jest wazne, miast
      rozswietlac bizuterie wspolwiernych. Prosci ludzie czesto o tym zapominaja.
    • krakower Największy krakowski witraż powstanie w Łagiewn... 30.12.09, 15:45
      Zdarzyła się kiedyś "kryształowa noc", a historia bywa przewrotna i
      kołem się toczy...
      • Gość: leXXX Re: Największy krakowski witraż powstanie w Łagie IP: *.hsd1.nj.comcast.net 09.01.10, 01:23
        Oby kolo historii bylo tak laskawe i przytoczylo Ci odrbine mozgu
        obys mogl go uzywac
    • Gość: maly zielony Największy krakowski witraż powstanie w Łagiewn... IP: *.pul.tke.pl 30.12.09, 19:01
      Straszne.
    • Gość: wiktor Największy krakowski witraż powstanie w Łagiewn... IP: *.60.classcom.pl 30.12.09, 19:31
      rozpacz... refleksja na poziomie dzieciaka ze szkoły podstawowej...
      nawet jeśli pan profesor czymś takim, jak pobyt pod wodą się
      inspirował - nie powinien się do tego przyznawać; po co taka
      dosłowność? - kościół to okręt, a witraż to pejzaż z krzyżem na tle
      zachodzącego słońca? zgroza - ten człowiek ma papiery na uczenie
      kogokolwiek? a jaka właściwie jest łączność pomiędzy podwodnym
      światem, a krzyżem na tle zachodu słońca? fakt, kościół jest troche
      prześwietlony, ale przecież można zrobić coś fajnego! swoją drogą
      fajne szkło widziałem kiedyś na nocy muzeów w muzeum witrażu
      naprzeciwko kina kijów.
      • Gość: krakauer Re: Największy krakowski witraż powstanie w Łagie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 22:48
        A ja mysle, ze przekaz tworcy moznaby zmultiplikowac dodajac na poziomie wody
        pare czarnych palm, a na niebie klucz zurawi albo jakis innych bocianow. Niech
        wiedza, ze jest pieknie.
    • 17janek Największy krakowski witraż powstanie w Łagiewn... 30.12.09, 22:11
      Uwazam ze sanktuarium w Łagiewnikach to najwspanialsza budowla w
      powojennej Polsce, a dobór wspaniałych skał granitów, marmurów,
      wapieni nie ma sobie równych na świecie. Jest to najwspanialsze
      sanktuarium kamienne. Porównywanie do kiczu świadczy ze ktoś pisze o
      czymś czego nie widział. W Krakowie są najwspanialsze witraże w
      Polsce i mam nadzieje ze witraż się wkomponuje w to piękne
      sanktuarium.
      • Gość: Urzeczony Piękny jest, ale jednak dodałbym jeszcze... IP: 188.33.225.* 30.12.09, 22:33
        Piękny projekt. Wzruszyłem się bardzo. Przypomniało mi się, jak
        byłem ze swoją pierwszą dziewczyną nad morzem, to było w czasach
        licealnych... ooooch... pięknie słońce zachodziło nad naszym Morzem
        Bałtyckim... tylko, panie profesorze, tam jeszcze jeleń wyszedł, bo
        to było w Wolińskim Parku Narodowym, a tam jest masa właśnie jeleni
        i żubrów. Panie profesorze, nie dałoby się tak jednego chociaż dodać
        jelonka, malutkiego gdzieś w rogu, bardzo proszę.
    • j.urbanowicz Największy krakowski witraż powstanie w Łagiewn... 30.12.09, 22:32
      Aż się chce apostazji dokonać.
    • Gość: js Największy krakowski witraż powstanie w Łagiewn... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.09, 01:48
      Niemiłosierny syf. Czy naprawdę nie da się lepiej ulokować pieniędzy kościoła?
      Tfu... wiernych.
    • Gość: Człowiek Największy krakowski witraż powstanie w Łagiewn... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.09, 10:51
      Czy nie milsze Bogu, a z pożytkiem dla wiernych byłoby za te pieniądze doposażyć klinikę kardiochirurgiczną? Przecież turysta, który przybędzie podziwiać to "dzieło" w razie zawału zawieziony zostanie do kliniki, a nie zwrócony twarzą w stronę witraża w oczekiwaniu na cud uzdrowienia.
      Do siego roku.
    • Gość: Obserwator Największy snobizm człowieka. a gdzie bóg ? IP: 193.164.255.* 31.12.09, 20:13
      Wszystko NAJ..... Czy na tym ma polegać wiara w BOGA ?
    • Gość: PIOR Największy krakowski witraż powstanie w Łagiewn... IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.10, 00:21
      Na jaką cholerę to? ciekawi mnie również ile to będzie nas kosztowało...Jedyny
      rozmach jaki mamy w Polsce to kuścioły i galerie handlowe. Drogi, estakady,
      kolej, DNO, a tamci się sadzą grrrr
    • Gość: rrt Największy krakowski witraż powstanie w Łagiewn... IP: *.ghnet.pl 05.01.10, 09:32
      brakuje tylko jelenia...jezeli przestrzen przed palacem sztuki mialaby byc
      polem do prezentacji takich dzieł, to chwała pomysłodawcom fontanny
      • Gość: imd cóż za skromność IP: 82.177.125.* 05.01.10, 11:08
        Żenua! Największy! Najpiękniejszy! porównanie tego kiczowatego
        gniota - choćby i tylko z powierzchnią "Stań się" Wyspiańskiego
        wyjątkowo niesmaczne, błe!
    • Gość: wuge Największy krakowski witraż powstanie w Łagiewn... IP: *.ghnet.pl 05.01.10, 13:14
      Zdumiewa i smuci fakt, iż autor projektu witrazy jest od wielu lat...DALTONISTĄ. Zatem może z tego powodu, przy całym szacunku za inne udane i ciekawe pomysły - należy się Autorowi uznanie, że nie taki ten witraż kiepski. Ale nastrój obecny bazyliki rzeczywiście zostanie zniweczony!
      • Gość: do_wuge Re: Największy krakowski witraż powstanie w Łagie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 22:30
        "Kolor buduje nastrój - mówi Cęckiewicz".
        Miałem właśnie napisać, że pan profesor jest daltonistą i dobrze się
        z tym kamufluje, ale wtajemniczeni wiedzą i widzą ;)
        Zachód słońca to schyłek dnia, początek ciemności nocy. Pomysł na
        witraż główny w takim wydaniu i w takim miejscu jest mierny, ckliwy
        i sentymentalny. W Łagiewnikach ma powstać iskra Bożej Łaski, od
        tego miejsca Miłosierdzie Boże ogarnie całą ludzkość. Czy zachód
        słońca ułatwi rozniecić tę iskrę? Zobaczymy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka