Dodaj do ulubionych

Które liceum w Krakowie?

IP: *.tele2.pl 11.02.02, 18:23
Stoję właśnie przed wyborem liceum, a opinie znajomych tylko ten wybór
utrudniają. Jednin tweirdzą, że V, inni tylko Nowodworek.Gdzie w końcu spedzić
na najbliżesze trzy lata mojej edukacji?
Obserwuj wątek
    • Gość: 007 Re: Które liceum w Krakowie? IP: 192.168.30.* 11.02.02, 21:42
      nie masz jakichs powazniejszych problemów ?
      • Gość: Renia Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.tele2.pl 12.02.02, 14:12
        Dla mnie to akurat jest poważny problem, nie wiem jak Ty, ale wybór szkoły i
        jej wpływ na moją dalszą edukację sa dla mnie ważne. Jeżeli chcesz tylko
        krytykować, to po co się wypowiadasz. ja liczyłam na pomoc, nie na krytykę czy
        złośliwość.
        Pozdrawiam.
        A z ciekawości- do której szkoły chodziłeś (chodzisz)?
        • Gość: short Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.chello.pl 12.02.02, 14:20
          wyluzuj, owszem to wazny wybor ale nawet jesli popelnisz "blad" to jakos mozna
          sobie poradzic, jak pojdziesz do renomowanego liceum, to masz dobre
          przygotowanie do studiow ale tracisz rowniez duzo czasu, wszystko zalezy od
          tego czy lubisz sie uczyc i czy jestes snobem :))), ja na przyklad poszedlem do
          XIII LO bo mi sie uczyc nie chcialo i jakos sie na studia dostalem wiec to ze
          pojdziesz do przecietnego liceum nic nie znaczy , wszystko zalezy od Ciebie i
          od ciezkiej pracy ;)
      • Gość: KoRnelia Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.02, 15:29
        Moim zdaniem liceum to najważniejszy ,albo przynajmniej jeden z wazniejszych
        okresów ,to tu walcze o moją przyszłość. Od tego zalezy jakie bedę
        mieć "układy" , w jakim towarzystwie będe i w efekci jaki człowiek ze mnie
        wyrosnie.
    • Gość: cdn Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.intech.pl 11.02.02, 21:56
      A po cholerę rozważasz takie nadęte szkółki?
      • mikolaj7 Re: Które liceum w Krakowie? 12.02.02, 21:09
        Gość portalu: cdn napisał(a):

> A po cholerę rozważasz takie nadęte szkółki?

a gdzie ma isc? do 30? 1, 2, 5, 8 i 10 - na pewno warto.
        ludzie tu mowia o 13, ale ja nie slyszalem za duzo.
    • Gość: short Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.chello.pl 12.02.02, 03:17
      w sobote bylem na imprezie z ludzmi z jedynki, hehe poza tym ze to banda snobow
      to byli ok,

ja bym tam wybral moje XIII LO , hehehe , bezstresowe
      • Gość: Thinka Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.chello.pl 12.02.02, 10:02
        Popieram!!! XIII rządzi :)))
    • al_aksa Re: Które liceum w Krakowie? 12.02.02, 11:38
      I, II , V wszystkie dobre ...decyzja zależy od Ciebie ..nikt nie da ci gotowej
      odpowiedzi...
    • kriss.forum Re: Które liceum w Krakowie? 12.02.02, 19:30
      Osoby, które miały u mnie w podstawówce (dobrej!) same piątki i szóstki, w I
      czy V LO ledwie się trzymają. Jeśli chcesz cały czas kuć, mieć problemy z
      kręgosłupem od siedzenia, odciski na tyłku to wybieraj I albo V. A jak chcesz
      mieć dobre wykształcenie a przy tym trochę luzu, to wybierz np. X LO albo inne.
      Ja chodzę do dychy i jestem zadowolony.

Pozdrawiam,
      Kriss.
      • al_aksa Re: Które liceum w Krakowie? 12.02.02, 20:08

ee głupoty opowiadasz..jakies mity co po tych szkołach chodzą...znam mnóstwo
        ludzi z I , II czy innych piatek ktore ucza /uczyli się w normanlnych ilosciach i
        maja/mieli dobre oceny , lub nie ucza sie wcale tylko laza po knajpach i nikt
        ich specjalnie ze szkoly nie wyrzuca... tak przynajmniej bylo pare latek temu ,
        nie sadze zeby zbyt wiele sie od tamtego czasu zmienilo ... ale ludzie nie
        powtarzajcie glupot uslyszanych od jakis ...ehh nevermind :))) -milczenie jest
        złotem :)
        Pozatym może problem twoich znajomych polega na tym że nie w każdej szkole
        wystarczy ,,kuć " ..w niektórych może trzeba zrozumiec ?:>

al_a
        • Gość: iwonka Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.tnt12.mia5.da.uu.net 15.02.02, 20:42
          Absolwentka ILO klania sie:) Ja wybralam Nowodworek i te cztery lata ktore tam
          spedzilam uwazam za najlepsze lata mojego dotychczasowego zycia:)Nie siedzialam
          po nocach, nie kulam i szczesliwie napisalam mature a terz sobie studiuje.
          Wybierz jedynke!;)
      • mikolaj7 Re: Które liceum w Krakowie? 12.02.02, 21:08
        kriss.forum napisał(a):

> Osoby, które miały u mnie w podstawówce (dobrej!) same piątki i szóstki, w I
        > czy V LO ledwie się trzymają. Jeśli chcesz cały czas kuć, mieć problemy z
        > kręgosłupem od siedzenia, odciski na tyłku to wybieraj I albo V. A jak chcesz
        > mieć dobre wykształcenie a przy tym trochę luzu, to wybierz np. X LO albo inne.
        >

ej Kriss, z calym szacunkiem, ale piszesz glupoty. chodze do
        drugiej klasy 5 LO i mam srednia 4.3, ucze sie mniej niz
        godzine dziennie i nie mam zadnych problemow. dopiero jak
        ktos chce dociagnac do paska to musi sie przylozyc, ale tez
        nie bardzo. owszem, zdazaja sie wymagajacy nauczyciele,
        ale to wyjatki. inna sprawa, ze trzeba tez troche sie
        przykladac, przede wsyztskim na lekcjach, zeby potem miec
        sie z czego uczyc do matury, bo niektorzy nauczyciele
        traktuja swoje przedmioty malo powaznie. nie pytaja, nie
        robia materialu po kolei, ba niektorym mozna nawet
        wmowic takie rzeczy, ze po raz trzeci bierzemy to samo.
        myla im sie klasy i nazwiska...
    • Gość: patefon Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 19:35
      skoro juz wybierasz miedzy najlepszymi
      to nie ma wielkiego znaczenia ktora wybierzesz
      a dyskusja ktore lepsze
      to dyskusja nad tym ktore swieta lepsze wielkanocne czy bozego narodzenia
      chyba ze chcesz zajmowac sie naukami scislymi
      wtedy polecam klasy uniwersyteckie w piatce

i wogole szczescia i kariery zycze:-)
      • Gość: chomik Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.chello.pl 12.02.02, 20:41
        Nauka w każdym liceum wygląda podobnie. Opowieści, że piątkowicze, szóstkowicze
        z podstawówy w I, II czy V mają problemy to brednie. Jak już mają kiepskie
        oceny to prawdopodobnie w innych szkołach też by takie mieli. Ja chodze do
        piątki i bez dodatkowego wysiłku mam całkowicie przywoite oceny :) . Natomiast
        sami ludzie nie różnią się niczym od tych z innych liceów, też chodzą do knajp,
        bawią się na imprezach itp. Jednak V ma w sobie coś wyjątkowego, co na pewno
        zauważysz jak się zapiszesz, ale nic nie sugeruje... :D
    • Gość: tEq Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 23:04
      prawda jest taka że wybór szkoły nie załatwi nic za ciebie. Jak będziesz
      chciała to nauczysz się dużo i XX liceum i w II, a jak będziesz olewała to
      nawet najlepsza szkoła nic z ciebie nie zrobi. Ja skończyłem IV LO i bardzo
      miło wspominam ten okres, liceum nie przeszkadzało mi w nauce tego co było mi
      potrzebne do egzaminów na studia. Jakoś nie było u nas nawiedzonych nuczycieli,
      którzy traktowaliby swój przedmiot jako podstawę(no może fizyczka, ale fizyka w
      humanistycznej klasie kończy się w drugiej klasie :). Ogólnie było fajnie, jak
      jest teraz nie wiem, bo szkołe kończyłem pare lat temu
      Pozdro :)
    • Gość: Anka Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.chello.pl 13.02.02, 09:34
      A ja chodziłam do LO Pijarów i nie jestem zbyt zadowolona. W ciągu czterech lat
      czesne wzrosło od 190 zł do 350 zł! W tej chwili szkoła przestała być elitarna i
      została szkołą dla snobów - bo tylko nadzianych ludzi stać na płacenie. W efekcie
      ludzie stamtąd są niesamowicie rozpieszczeni, wszędzie królują komórki, markowe
      ciuchy, samochody, biżuteria. Jedynym plusem jest to, że jeżeli nauczyciel nie
      jest w porządku w stosunku do uczniów - to wylatuje. O tej szkole krążą różne
      pogłoski, ale jedno należy zdementować - nie jest to szkoła dla świętych. Wbrew
      powszechnym poglądom nie musimy się codziennie modlić, ani uczęszczać na msze.
      Ale często bywa to plusem - np. dzisiaj w środę popielcową byłaby msza na jakiejś
      lekcji i w związku z tym lekcja przepada. O tym, że szkoła nie jest święta
      świadczy pewien incydent sprzed bodajże trzech lat, kiedy to na rekolekcjach
      wielkopostnych zastano młodą nauczycielkę w łóżku z maturzystą. Zakończyło się to
      ślubem i ... nowym obywatelem Krakowa. Pozdrawiam
      • Gość: kurek Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 13.02.02, 09:51
        Gość portalu: Anka napisał(a):

> A ja chodziłam do LO Pijarów i nie jestem zbyt zadowolona. W ciągu czterech lat
        >
        > czesne wzrosło od 190 zł do 350 zł! W tej chwili szkoła przestała być elitarna
        > i
        > została szkołą dla snobów - bo tylko nadzianych ludzi stać na płacenie. W efekc
        > ie
        > ludzie stamtąd są niesamowicie rozpieszczeni, wszędzie królują komórki, markowe
        >
        > ciuchy, samochody, biżuteria. Jedynym plusem jest to, że jeżeli nauczyciel nie
        > jest w porządku w stosunku do uczniów - to wylatuje. O tej szkole krążą różne
        > pogłoski, ale jedno należy zdementować - nie jest to szkoła dla świętych. Wbrew
        >
        > powszechnym poglądom nie musimy się codziennie modlić, ani uczęszczać na msze.
        > Ale często bywa to plusem - np. dzisiaj w środę popielcową byłaby msza na jakie
        > jś
        > lekcji i w związku z tym lekcja przepada. O tym, że szkoła nie jest święta
        > świadczy pewien incydent sprzed bodajże trzech lat, kiedy to na rekolekcjach
        > wielkopostnych zastano młodą nauczycielkę w łóżku z maturzystą. Zakończyło się
        > to
        > ślubem i ... nowym obywatelem Krakowa. Pozdrawiam

Przepraszam gdzie daja takie rekolekcje? Ja np uzywalem w tym celu (gotyckich)
        konfesjonalow u ojcow dominikanow na krozgankach (niesamowita atmosfera i to
        poczucie ze sie grzeszy w swietym miejscu - brrr az ciarki chodza, bardzo sie
        potem chcialo odpokutowac) ale lozko na rekolekcjach wielkopostnych? - od moich
        czasow licealnych wiele sie chyba zmienilo!
        Uwazajcie na siebie dzieciaczki
        • Gość: zuzka Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.chello.pl 16.02.02, 21:16
          Gość portalu: kurek napisał(a):

> Gość portalu: Anka napisał(a):
          >
          > > A ja chodziłam do LO Pijarów i nie jestem zbyt zadowolona. W ciągu czterec
          > h lat
          > >
          > > czesne wzrosło od 190 zł do 350 zł! W tej chwili szkoła przestała być elit
          > arna
          > > i
          > > została szkołą dla snobów - bo tylko nadzianych ludzi stać na płacenie. W
          > efekc
          > > ie
          > > ludzie stamtąd są niesamowicie rozpieszczeni, wszędzie królują komórki, ma
          > rkowe
          > >
          > > ciuchy, samochody, biżuteria. Jedynym plusem jest to, że jeżeli nauczyciel
          > nie
          > > jest w porządku w stosunku do uczniów - to wylatuje. O tej szkole krążą ró
          > żne
          > > pogłoski, ale jedno należy zdementować - nie jest to szkoła dla świętych.
          > Wbrew
          > >
          > > powszechnym poglądom nie musimy się codziennie modlić, ani uczęszczać na m
          > sze.
          > > Ale często bywa to plusem - np. dzisiaj w środę popielcową byłaby msza na
          > jakie
          > > jś
          > > lekcji i w związku z tym lekcja przepada. O tym, że szkoła nie jest święta
          >
          > > świadczy pewien incydent sprzed bodajże trzech lat, kiedy to na rekolekcja
          > ch
          > > wielkopostnych zastano młodą nauczycielkę w łóżku z maturzystą. Zakończyło
          > się
          > > to
          > > ślubem i ... nowym obywatelem Krakowa. Pozdrawiam
          >
          >
          > Przepraszam gdzie daja takie rekolekcje? Ja np uzywalem w tym celu (gotyckich)
          > konfesjonalow u ojcow dominikanow na krozgankach (niesamowita atmosfera i to
          > poczucie ze sie grzeszy w swietym miejscu - brrr az ciarki chodza, bardzo sie
          > potem chcialo odpokutowac) ale lozko na rekolekcjach wielkopostnych? - od moich
          >
          > czasow licealnych wiele sie chyba zmienilo!
          > Uwazajcie na siebie dzieciaczki

Kurek, zastanów się dobrze, czy z tobą jest wszystko w porządku, skoro się
          jeszcze tym chwalisz! Nie będę cię teraz wyzywać, ale tak się składa, że obok
          tych konfesjonałów przechodzę prawie codziennie i dla mnie to j e s t święte
          miejsce. Tak, od twoich czasów licealnych zmieniło się wiele- mniej jest cymbałów
          na świecie. Sam na siebie uważaj, a szczególnie na czółko.
    • Gość: ane Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.sponsor.com.pl 13.02.02, 10:51
      Prawda jest taka, że to czy dostaniesz się na studia, na jakie i jak zdasz
      maturę zależy od twojej pracy w ostatnim roku liceum. I to z jakiego liceum
      jesteś , uwierz mi , nie ma znaczenia. Skończyłam bardzo dobre liceum, trzeba
      było sporo się uczyć (ale bez przesady), a w IV klasie, aby dostać się na
      pożądany kierunek i tak musiałam sporo nadrobić własna pracą.Nawet w
      najlepszych liceach aby dostać się np. na medycynę i tak większość bierze
      korepetycje. Nigdy w jednym liceum nie nauczą cię świetnie wszystkiego, ja
      miałam wysoki poziom języków, ale bardzo niski z chemii (co mi było akurat
      potrzebne).Dlatego myślę że problem wyboru liceum jest teraz wyolbrzymiany. Nie
      przejmuj się tak!!! Powodzenia.
    • Gość: j23 Re: Które liceum w Krakowie? IP: 192.168.1.* 13.02.02, 13:51
      Z wypowiedzi poprzedników widzę, iż jestem od nich
      odrobinkę starszy, i dlatego zapewne patrzę już na to
      wszystko nieco inaczej.
      Moja rada: jesli dasz radę się tam utrzymać to idź do
      najlepszego możliwego liceum. Prawdą jest, że będziesz
      miał(a) trochę mniej czasu na rozrywki niż gdzie
      indziej, a o przyjęciu na studia i tak zadecyduje twoja
      własna praca w ostatniej klasie. Sam tego wszystkie
      kiedyś doświadczyłem ucząc się w jednym z najlepszych
      krakowskich "zakładów". Ale zaręczam, że się opłaciło;
      wszyscy moi przedmówcy patrzą na wybór liceum wyłącznie
      w perspektywie 7-8 lat (liceum i dostanie się na
      studia). A jest to spojrzenie trochę skrzywione - tak
      na prawdę to życie zaczyna się dopiero po studiach i
      trwa on jeszcze 50-60 lat. W większości przypadków
      najtrwalszymi okazują się przyjaźni i znajomości
      właśnie z czasów licealnych ; ok. 10 lat po skończeniu
      studiów okazało się iż moi przyjacielu z liceum są
      adwokatami, profesorami na zagranicznych
      uniwersytetach, dyrektorami, sekretarzami stanu (w tej
      chwili zaczynają byc juz nawet ministrami) i
      właścicielami dużych firm. Nawet nie zdajesz sobie
      sprawy jak to ułatwia życie i ile stwarza dodatkowych
      mozliwości kariery i zarobku (legalnego! wcale nie
      mówię o układach korupcyjnych - te sie rozwijaja
      zazwyczaj w oparciu o przyjaźnie zawarte na studiach).
      A moi znajomi z podstawówki, którzy balowali przez
      cztery w innych liceach, teraz za to płacą (i płacić
      będą do końca życia) - nawet przy tym samym statusie
      zawodowym (te same skończone studia) i podobnych
      zdolnościach, wszystko co załatwiają lub osiągają
      przychodzi im z większym trudem niż mnie i raczej się
      to juz nigdy nie zmieni - nie opłaciło im się.
      • Gość: Anka Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.chello.pl 13.02.02, 14:10
        Zapewne masz wielkie doświadczenie w tej sprawie, ale niestety wybór dobrego
        liceum to jeszcze nie wszystko. Już dawno minęły czasy, kiedy to do liceum a
        potem na studia wybierał się tylko mały odsetek ludzi. Liczba osób z wyższym
        wykształceniem ciągle wzrasta. Teraz młodzież się nie zastanawia, czy iść na
        studia czy nie. Odpowiedź jest oczywista: chcesz coś osiągnąć w życiu -
        studiuj! Obecnie bardzo dużo zależy od znajomości. Prawników, lekarzy jest jak
        psów, ale nie każdemu udaje się zdobyć praktykę. Głośny jest też problem
        bezrobocia wśród absolwentów. Kiedyś było tak: byłeś w partii - osiągałeś
        sukces. I, co ciekawe, teraz też tak jest. Ciągle czytam, jak to młodzi ludzie
        zmłodzieżówek SLD, UW i innych wspinają się po szczeblach kariery. Wystarczy
        popatrzeć na p. Tobera - aż dziw bierze,że ma dopiero 26 lat! Nie wiem, czy to
        nastraja optymistycznie.
      • Gość: Gad Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.interia.pl 19.02.02, 12:35
        Oj, J23 cos krecisz.
        Ja również skończyłam najlepszy "zakład" w Krakowie (zgadnij który?)
        Mój mąż skonczył konkurencyjny najlepszy "zakład" w Krakowie.
        Wszyscy oczywiscie poszli na studia na prestiżowe kierunki. I co? oczywiscie
        pokończyli je z najlepszymi wynikami. I co? o nielicznych mozna powiedziec, ze
        odniesli sukces zawodowy. Głownie Ci którzy wyjechali do stolycy.
        W Krakowie jest dużo lekarzy, prawników, architektów i pracowników naukowych,
        którzy są sfrustrowani i biedni.
        Ale zgadzam się w jednym - trzeba wybrac najlepszy "zakład" - bo to inwestycja
        na przyszłość, i wrażenia nie zapomniane.
        • Gość: j23 Re: Które liceum w Krakowie? IP: 192.168.1.* 21.02.02, 10:21
          Chwile mnie tu nie było więc odpowiadam dopiero teraz.
          Chyba mnie źle zrozumiałaś. Ja nie twierdze, że dobre
          liceum GWARANTUJE sukces - ja twierdzę, że ZWIĘKSZA
          PRAWDOPODOBIEŃSTWO sukcesu. I to znacznie.
    • Gość: Lukasz Re: Które liceum w Krakowie? IP: 62.233.163.* 13.02.02, 15:02
      Witam ! Jestem absolwentem Nowodowrka ! Bardzo milo wspomianam moja szkole.
      Bylo super ! Super towarzystwo, duzo zabawy i cala trzecia klasa plus pol
      czwartej ciupalismy w pilke na Groblaach ;-))) Takze gadanie jak to w I,II czy
      V jest zle to stek bzdur ! Skonczylem te szkole z bardzo wsyokimi notami a
      teraz studiuje razem z 10 osobami z mojej klasy w jednej grupie !!! Jest
      ekstra. Wspaniali ludzi. Jedyne co mnie troche denerwowalo to snobizm nie tyle
      uczniow co nauczycieli. Polecam Nowodowrek ! Aha ! Na stuidach bedzie ci duuuzo
      latwiej po takiej szkole ! Pozdrawiam
      • Gość: eeeee Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.gw.ip.pl 14.02.02, 23:00
        ja tez konczylam nowodworek....
        bylo calkiem fajnie choc na pierwszym roku wszyscy nauczyciele starali sie
        pokazac kim to oni nie są i czego to oni nie beda od nas wymagali....
        potem okazalo sie ze to wszystko kity i ze jest bardzo fajnie...
        ................
        po prostu trzeba sie do nich przyzwyczaic i poznac ich a wtedy to zaczyna sie
        zabawa i śmiech....
        nie jest prawda ze liceum jest niewazne bo liczy sie to co potem....
        liceum jest bardzo wazne!
        ale najwazniejsze w takim liceum nie jest poziom edukacji, nie to czy trzeba
        sie duzo uczyc czy nie, tylko najwazniejsza jest pewna renoma (nieistotne czy
        prawdziwa czy nie) ale taka renoma która przyciąga uczniów na poziomie, z
        którymi mozna czasem fajnie pogadac a nie tylko o dupie marynie bo o dupie
        marynie to mozna gadac z kumplami z osiedla albo na forum internetowym gazety
        wybiórczej
        ........
    • Gość: DAR Do Reni IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 20:02
      nie sluchaj pajacy z badziewnych liceum.Idz do 1,2 lub 5 - to ludzie na
      poziomie + znajomości,ktore przydadza sie na cale zycie (np na studiach z
      mojego liceum NA ROKU mam 30 osób - pomagamy sobie nawzajem ) .
      Jesli o mnie chodzi to chodzilem do II bylo spoko ,nie przemeczalem sie .
      Znam tez kupe fajnych ludzi z I . Niestety nie moge powiedziec tego o V - chyba
      pełna izolacja ...
    • Gość: iwonka Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.tnt12.mia5.da.uu.net 15.02.02, 20:54
      Tu jeszcze raz ja...wpadlam zeby tylko dodac ze Ci wszyscy trzynastkowicze
      chyba zazdroszcza Nowodworczykom ;) a przynajmniej do takich wnioskow mozna
      dojsc po przeczytaniu ich wypowiedzi:)
      Pozdrawiam wszystkich
      • Gość: Ania Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.proxy.aol.com 16.02.02, 04:39
        Ja skonczylam V LO, klase z j. hiszpanskim. Szkola byla swietna, zdalam na
        studia w Madrycie, wydzial dziennikarstwa, nastepnie przenioslam sie na
        Uniwersytet do Nowego Jorku. Teraz juz po studiach mieszkam w Miami na
        Florydzie. cala moja kariere zawdzieczam dobremu przygotowaniu z V LO. Idz do V
        LO, to najlepsza szkola w Krakowie!!!!!!
    • Gość: Osama Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.ME.Berkeley.EDU 16.02.02, 05:53
      W dupie, Aniu, w D-U-P-I-E
    • Gość: cLx Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 16.02.02, 11:39
      9LO
      zareklamuje ja tam bo sama tam uczestrzam
      SZKola przetrwania-u3y zycia:)
    • Gość: frankis Re: Które liceum w Krakowie? IP: 192.168.10.* 16.02.02, 13:03
      Ja akurat skonczylem XV LO. to byla zajebista szkola
      dla ludzi ktorzy sa inteligentni ale zarazem nie chce
      im sie uczyc. no i byl tam tez zajebisty klimacik...
      teraz sie tam troche zmienilo. wszyscy jacys tacy sterroryzowani
      przez dyrekcje...no i przyszlo paru nowych nauczycieli
      ktorzy chyba nie bardzo wiedza ze nauczyciel jest po to
      zeby rowniez czego nauczyc czasami a nie tylko udawac...
      za to ostatnio kiedy bylem odwiedzic moja byla szkolke
      to zauwazylem ze strasznie duzo (pieknych w dodatku) pan
      tam jest teraz. a tak w ogole to polecam szkoly z ze
      tak sie wyraze "drugiej ligi" czyli ktore przygotuja do
      studiow ale zarazem nie ma w nich przesrane. to tyle.
    • Gość: kaielle Re: Które liceum w Krakowie? IP: 172.31.200.* 16.02.02, 15:54
      a ja siem wybieram do VI LO, o ktorym jeszcze nikt nie wspominal na tym
      forum... chodzila tam moja siostra (tylko rok, bo po 1 klasie dostala
      stypendium do liceum we Francji), takze poleca mi to liceum moja qmpela, ktora
      obecnie tam siem uczy... podobno swietna atmosfera panuje w tej szkole...
      • Gość: ane Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.sponsor.com.pl 18.02.02, 16:54
        Gość portalu: kaielle napisał(a):

> a ja siem wybieram do VI LO, o ktorym jeszcze nikt nie wspominal na tym
        > forum... chodzila tam moja siostra (tylko rok, bo po 1 klasie dostala
        > stypendium do liceum we Francji), takze poleca mi to liceum moja qmpela, ktora
        > obecnie tam siem uczy... podobno swietna atmosfera panuje w tej szkole...

kaielle-skończyłam tę szkołę 4 lata temu i wtedy nikt prawie nie był zadowolony
        że ją w ogóle wybrał!! Atmosfera była fatalna, nauczyciele jeszcze gorsi. Języków
        może nauczą, ale nic więcej, a potem zostaje ci tylko filologia. Chyba że od tego
        czasu wiele sie zmieniło?
    • Gość: pepe Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 16.02.02, 20:52
      Je�li chcesz konkretnej odpowiedzi, to musisz wiedziec konkretnie co Cie interesuje. Jesli jezyki obce -polecam VI LO (rok wiecej, ale ja zaluje, ze zwykle trwa tylko 4 lata...). Jesli mat-fiz-info, to nie ma lepszego od Witkowskiego. Pozostalych rzeczy mozesz wg mnie szukac w I i II.

Tyle, ze jak sšdzę powinnas podejsc do sprawy troche inaczej. Nauka naukš- nikt Ci w niej nie będzie przeszkadzał. Ale co zrobisz, je�li okaże się, że akurat dzisiaj nie masz ochoty się uczyc? Wez pod uwage, ze LO to takze imprezy, osiemnastki, wycieczki i wielkie przyja�nie. Nie bez powodu LO to najpiękniejsze lata życia...

A wiec o ile nie chcesz byc wybitnie obeznana w językach, to polecam I, II lub V. Na studia( dobre) można dostac się po każdej szkole, a po każdej z powyższych powinno to pój�c bez problemów.

Tyle teorii. Praktyke odrabialem w VLO i goraco polecam. O nauke niech Cie glowa nie boli, bo jest pelen luz w robieniu tego co chcesz/lubisz. Bierze się to stšd, że nauczyciele sa niemal fantastyczni, a przede wszystkim "rozumni"( rozumieja, ze nikt nie jest omnibusem i bedac asem z matmy moze miec problemy np. z biologiš) i na lekcjach panuje często "przyjacielska" atmosfera. Efekty sa rewelacyjne.
      O tym jak się bawi pištka chodziły swego czasu po mie�cie legendy, wiec powiem tylko tyle, ze milo jest wej�c niemal dowolnego dnia o niemal dowolnej porze do niemal dowolnego lokalu i spotkac znajomych...
      Nieco zblizona atmosfera panuje w II. O jedynce nic nie powiem, bo nie chce rozpoczynac nowego konfliktu I - V, wiec moze tylko tyle, ze tam tez jest PRAWIE tak samo fajnie.
      A na powaznie, to zapomnij o tym co ja, czy ktokolwiek Ci na forum napisal, zaloz buty i przejdz sie do tych liceow. Pospaceruj sobie po korytarzu na przerwie( lub znajdz szkolna palarnie -zwykle gdzie za rogiem) i pogadaj z ludzmi( szczegolnie ze "starszakami"), zaglšdnij do sal lekcyjnych i pracowni i zadaj sobie pytanie ktore z tych miejsc chcialabys pamietac do konca zycia...
      • Gość: Franko Kilka slow o Sobieskim IP: *.weil.com 17.02.02, 21:04
        Czesc,

Troche z nostalgia przegladnalem ta dyskusje, pamietam ze kazda nowo zawierana
        znajomosc w Krakowie zaczynala sie od slow do ktorego liceum chodzisz.
        Ja chodzilem do II-ki atmosfera troche stresujaca, nauczyciele nieciekawi (
        naprawde niewielu genialnych nauczycieli, ktorzy potrafiliby rozwinac
        zainteresowania czy pasje; efekt widoczny II-ka nie wypada tak dobrze w
        olimpiadach),
        ALE odsetek przyjec na studia ma najwyzszy w Krakowie od zawsze, a ludzie zdaja
        w koncu na prawo czy medycyne. I to chyba jest najwiekszy plus II-ki: na
        poziomie towarzystwo
        pomimo ze pozniej wyjechalem z kraju to i tak nafajniej wspominam wspolne picie
        wodki na plantach z kumplami z liceum (kiedy wpadam do Krakowa dalej
        kontynuujemy ta tradycje)
    • renia-s Re: Które liceum w Krakowie? 17.02.02, 21:33
      dziękuję wszystkim za spostrzeżenia- daje to dużo więcej niż banalne notatki
      pełne pochwał zamieszczane w informatorach. Chyba rzeczywiście przejdę się do
      każdej z interesujących mnie szkół (dzięki za tą radę)i dopiero wtedy podejmę
      decyzję.W każdym razie z ogromnym zainteresowaniem czytam te wypowiedzi i
      czekam na dalsze opinie.
    • Gość: anka9009 Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.02, 22:18
      zazdroszczę ci. ja nie mam wyboru.
      • Gość: princess I czy V ?!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.02, 17:56
        Ja też wybieram się do jakiegoś renomowanego liceum.... i też mam problem :)
        Nauka nie sprawia mi problemów, mam piątki i szóstki (właściwe to się bardzo
        mało uczę, moja "nauka" polega na przeczytaniu danej lekcji i jej zrozumieniu,
        a nie wykuciu na pamięć). Jak mam jakieś kłopoty w szkole, to są one związane
        bardziej z moim zachowaniem - nie potrafię usiedzieć cichutko na lekcji,
        często "szaleję" :) Słyszałam, że w I LO tacy "niesforni" uczniowie jak ja są
        tępieni... to prawda ?! Które liceum moglibyście mi polecić ?! Ciągle "krążę"
        wokół V i I, ale tyle legend juz się o nich nasłuchałam.... że to tak, jakbym
        sobie odjęła 3 lata z mojego życia, że trudno się utrzymać itd. Naprawdę tak
        jest ? I tu zwracam się do uczniów tych liceów...
        Myślałam też o II, ale profile mi nie odpowiadają...
        I czy V LO?! Jakie są ich wady i zalety ?! O tych szkołach my gimnazjaliści
        wiemy najmniej...
        Aha, jeszcze jedno: wie ktoś, kiedy są dni otwarte w jedynce lub piątce ? Może
        mają jakieś strony internetowe ? Na targach edukacyjnych ich nie było, co mnie
        bardzo zmartwiło... :(
        • mikolaj7 o V LO 21.02.02, 22:28
          ja chodze do piatego lo i cos niecos moge pomoc...

> Ja też wybieram się do jakiegoś renomowanego liceum.... i też mam problem :)
          > Nauka nie sprawia mi problemów, mam piątki i szóstki

tez mialem takie oceny, teraz ucze sie tak samo, ale mam
          3,4,5. niektorzy nauczyciele kompletnie nie wymagaja
          znajomosci materialu, niekturzy traktuja swoje przedmioty
          zbyt powaznie... wlasciwe nie przemeczajac sie mozna miec
          srednia 4,2-4,3, jesli chcesz miec pasek musisz sie troche
          przylozyc. ale powyzej 5.0 miec nie bedziesz prawie na
          pewno. chyba, ze muzyka, czy po zawyzy Ci srednia... od
          szostek sa olimpiady.

(właściwe to się bardzo
          > mało uczę, moja "nauka" polega na przeczytaniu danej lekcji i jej zrozumieniu,
          > a nie wykuciu na pamięć). Jak mam jakieś kłopoty w szkole, to są one związane
          > bardziej z moim zachowaniem - nie potrafię usiedzieć cichutko na lekcji,
          > często "szaleję" :)

to nie jestes sama. wiele osob zachowuje sie, ze tak
          powiem niesfornie, ale nic w tym dziwnego. jedna, czy dwie
          uwagi nikomu nie zaszkodza.

Słyszałam, że w I LO tacy "niesforni" uczniowie jak ja są
          > tępieni... to prawda ?! Które liceum moglibyście mi polecić ?! Ciągle "krążę"
          > wokół V i I, ale tyle legend juz się o nich nasłuchałam.... że to tak, jakbym
          > sobie odjęła 3 lata z mojego życia, że trudno się utrzymać itd. Naprawdę tak
          > jest ?

nie jest trudno sie utrzymac. moja klasa delikatnie mowiac
          nie uczy sie, nie przyklada sie az tak jakby mogla. ale nikt
          nie byl zagrozony z niczego.

I tu zwracam się do uczniów tych liceów...
          > Myślałam też o II, ale profile mi nie odpowiadają...
          > I czy V LO?! Jakie są ich wady i zalety ?! O tych szkołach my gimnazjaliści
          > wiemy najmniej...

w piatym lo sa dobrzy uczniowie, a nauczyciele tylko co
          niektorzy sa naprawde wybitni. czesc jest na dobrym
          poziomie, czesc jest slaba, jak wszedzie. nie bede tu sie az
          tak bardzo rozpisywal kto i jak, moze lepiej na priva
          napisz... niemniej jednak w tej szkole mozesz rozwinac
          swoje talenty, ale glownie scisle. humanistyczne tez, ale
          nacisk kladzie sie na fizyke, informatyke, matematyke...
          jak chcesz iwedziec wiecej to napisz na maila.

> Aha, jeszcze jedno: wie ktoś, kiedy są dni otwarte w jedynce lub piątce ? Może
          > mają jakieś strony internetowe ? Na targach edukacyjnych ich nie było, co mnie
          > bardzo zmartwiło... :(

www.v-lo.krakow.pl, ale chyba nieakutalizowana za
          czesto...

• Gość: KaTi Re: I czy V ?!! IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 26.02.02, 11:23
          Wydaje mi się, że to wszystko jeden grzyb. ja tez miałam iść do elitarnego, bla
          bla bla, jestem w 13 LO w klasie elitarnej, z 3 ćpunami i średnią 3,6.
          Wszędzie uczą tak samo, wszędzie przeżyjesz.... Mnie klimat i ludzie z 1 i 5 LO
          odpychają.... wszystko jest dla ludzi, Rany boskie !!!!!! Już nie
          przesadzajcie, jakby się 10.000 gimnazjalistów chciało dostać do 3 liceów....
          są też inne szkoły... Polecam 6 LO.
    • peteen Re: Które liceum w Krakowie? 22.02.02, 01:10
      chodzilem do 12, ale to byly inne czasy - komunistyczny syf
      uczylem w 4 i potem 16 - paranoja
      wszyscy chwalili poziom 1,2 i 5, ale nie zazdrościli metod treningowych
      teraz moja corka ma ten sam co ty dylemat i pewnie zadecyduja wzgledy
      geograficzne - niezly poziom, ale i nie zbyt daleko
    • Gość: gOMBA Re: Które liceum w Krakowie? IP: *.markom.krakow.pl 24.02.02, 08:26
    • Gość: Wyplawek O piatce IP: *.tsl.uu.se 26.02.02, 11:53
      Piatke skonczylem okolo 10 lat temu. Bylo OK,
      nauczyciele nie
      przeszkadzali sie uczyc, niektorzy nawet pomagali.
      Goraco polecam
      mat-fizy, maly snobizm, niezly poziom. Wtedy V
      przyciagala luzem i
      obozami narciarskimi, pardon naukowymi.

Ludzie z V, ktorych znam radza sobie doskonale.
      Znakomite wyniki na studiach, ladne kariery.
      Mysle, ze przy zainteresowaniach i talentach scislych
      - piatka to
      dobry wybor. Wada: sadze, ze chodzac do piatki, lepiej
      miec
      przyzwoity status materialny.

O jedynce wiem z drugiej reki. Zdaje sie, ze mozna ja
      polecic osobom
      o zainteresowaniach humanistycznych (w V humanistyka
      jest slaba).
      Za moich czasow, ludzie z I mieli wiecej dyscypliny,
      byli jakby pracowitsi.
      Obserwujac kolegow po I, stwierdzam, ze im to zostalo i
      bardzo dobrze
      sluzy.

Pozdrawiam
    • renia-s Re: Które liceum w Krakowie? 28.02.02, 19:58
      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie. Szczerze mówiąc- nadal nie
      podjęłam decyzji, którą szkołę wybrać, ale mam jescze dwa miesiące.
      kiedy byłam zupełnie przekonana do Nowodworka- znalazałam klasę z
      odpowiadającym mi profilem, V LO ogłosiło profile u sikebie i okazało się, że
      tam tez powstaje klasa, która idealnie przygotowałaby mnie na prawo- historia,
      wos, geografia...
      Na razie- z braku czasu- nie byłam jeszcze w żadsnym z tych liceów, nie wiem
      jaki panuje tam klimat. chyba już tylko atmosfera szkoły zadecyduje o
      wyborze...
      • Gość: bonzaj Heheh SMS IP: *.krakow.pl 28.02.02, 22:55
        tak sobie czytam i czytam i czuje sie troche wyalienowany w tym towarzystwie
        ale powiem tak dla ludzi ktorzy chca isc na AWF i w dodatku trenuja jakis sport
        i chca pogodzic nauke z trenowaniem to polecam Szkole Mistrzostwa Sportowego
        PS.To chyba obok 13 no nie i pozdrowinka dla sasiadów i nie tylko .
      • mikolaj7 Re: Które liceum w Krakowie? 02.03.02, 19:20
        renia-s napisał(a):

> Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie. Szczerze mówiąc- nadal nie
        > podjęłam decyzji, którą szkołę wybrać, ale mam jescze dwa miesiące.
        > kiedy byłam zupełnie przekonana do Nowodworka- znalazałam klasę z
        > odpowiadającym mi profilem, V LO ogłosiło profile u sikebie i okazało się, że
        > tam tez powstaje klasa, która idealnie przygotowałaby mnie na prawo- historia,
        > wos, geografia...
        > Na razie- z braku czasu- nie byłam jeszcze w żadsnym z tych liceów, nie wiem
        > jaki panuje tam klimat. chyba już tylko atmosfera szkoły zadecyduje o
        > wyborze...

heh, o atmosferze w szkole to sie przekonasz dopiero po
        fakcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka