Dodaj do ulubionych

Ulica Terakowskiej i inne

05.02.04, 10:15
Nie wiem czemu nie ma (może nie umiem znaleźć) na stronce GW wieści o
interpelacji radnego Kośmidra w sprawie nazwania ulic imionami zmarłych
niedawno Doroty Terakowskiej i Macieja Szumowskiego. A ja bardzo popieram!
Wprawdzie nic ciekawego ostatnio się nie buduje (a to co się buduje ma już
zarezerwowane nazwy), ale przecież można coś przemianować. Proponowałbym
wybrać w tym celu jakieś ulice w pobliżu mieszkania obojga Zmarłych. Kilka
propozycji:
1.) Któryś z kawałków ulicy Słomianej, która skręca pod kątem prostym, więc
można by z niej dwie ulice łatwo zrobić. Najlepiej ten kawałek wylatujący z
Kapelanki, bo będzie mniej adresów do zmieniania.
2.) Któryś z odcinków ul. Twardowskiego, bez sensu przedzielonej na pół
Kapelanką. Z ww. przyczyn adresowych lepszy byłby ten kawałek bliżej skał.
3.) Nowy odcinek Zielnej od Monte Cassino do mostu. Nadawałby się idealnie na
dwie ulice (przedzielone Praską), a przy tym niewiele tam posesji (mało zmian
adresowych), no i nazwa "Zielna" by nie zginęła, bo zostałby ten kawałek
odcięty w osiedlu willowym.

A tak przy okazji, to czy nie wypadałoby też uhonorować Czesława Niemena? W
końcu Kraków aspiruje do miana stolicy kultury... Ale tu już nie mam typu -
najlepsza byłaby jakaś uliczka obok filharmonii, gdzie Artysta dał swój
ostatni koncert w Krakowie przed dwoma laty, ale wszystkie, obawiam się, są
tam już zajęte przez tradycyjne nazwy :-(

Ukłony
Obserwuj wątek
    • radnybk Re: Ulica Terakowskiej i inne 05.02.04, 13:09
      Witam
      Pomysł w sprawie ulicy Niemena też podałem .A ponieważ w Krakowie jest ulica
      Elwisa to i Niemena mogłaby być w pobliżu.Przy okazji polecam dyskusję w
      Gazecie Krakowskiej.Myślę ,że sprawa dla wielu nie jest taka oczywista i
      dlatego potrzebujemy szerszego poparcia.
      Pozdrawiam
      Radny
      • Gość: Neri Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.04, 20:13
        Zgadzam się całkowicie
      • Gość: Andrzej PACH Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.kt.agh.edu.pl 17.02.04, 08:51
        Popieram gorąco ten pomysł !!!!!!!
        • katuroda Re: Ulica Terakowskiej i inne 17.02.04, 19:57
          MAM NADZIEJĘ, ŻE TEN BARDZO DOBRY POMYSŁ ZOSTANIE RYCHŁO ZREALIZOWANY!!!
          GORĄCO POPIERAM POMYSŁ DOTYCZĄCY ULICY TERAKOWSKIEJ I ROGU SZUMOWSKIEGO!
          k.uroda

• Gość: paweł nikliński Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: 195.136.107.* 17.02.04, 15:12
        Jestem za, Ci ludzie zrobili dla tego miasta więcej niz nie jedna sławna osoba.
        Miasto powinno zadbac aby tacy ludzi pozostali w pamięci mieszkańców Krakowa
    • retma Re: Ulica Terakowskiej i inne 07.02.04, 16:59
      Bardzo dobry pomysł.Widziałem wczoraj pogrzeb Szumowskiego.Jemu się ulica
      należy !!!!. I czytałem ty wypociny w Gazecie Krakowskiej - Rany
      Boskie,ludzie ,coś z tym trzeba zrobić .Paru wymądrzałych o których nikt albo
      prawie nikt nie słyszał każą nam czekać jak się uleży.CO się ma uleżeć ,co -
      Szumowski okaże się agentem a Terakowska tajnym współpracownikiem???.Panie
      radny - do dzieła - zbieraj pan podpisy ,my panu pomożemy .Tacy ludzie powinni
      mieć ulicę i basta .
      • mimer Re: Ulica Terakowskiej i inne 07.02.04, 17:48
        Zgadzam się .I sam podpiszę .Szumowski to był symbol uczciwego
        dziennikarstwa .W Krakowie są ulice ludzi dużo mniej znanych i powinna być
        Szumowskiego.A Terakowska ? . Może aż taki symbol jak Szumowski to ona nie
        była ale była jego aniołem ,była niezłą pisarką i dziennikarką,i też się
        bardzo uczciwie zachowała w trudnych czasach.Popieram i w swojej firmie też
        poproszę o podpisy.A tych co wybrzydzają za parę lat i tak nikt nie będzie
        pamiętał.Psy szczekają,karawana idzie dalej.
        • Gość: Robi Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.04, 19:57
          Ja też chciałbym się spotkać na rogu Terakowskiej i Szumowskiego.A tym co smęcą
          i próbują to zablokować - kij wam w .... . Pewnie tak było jak nazywano ulice
          nazwiskami ludzi znanych.Pamiętem protesty w sprawie Turowicza, Tischnera ,
          ostatnio Boya Żeleńskiego.Ludzie nie dajmy się ,normalnych jest więcej niż
          nawiedzonych i najwyższy czas aby dawali temu wyraz .Także w sprawie nazwania
          ulic nazwiskami Szumowskiego i Terakowskiej .
    • soczewica Re: Ulica Terakowskiej i inne 07.02.04, 22:30
      koniecznie obok siebie! :)
      sądzę że jest tyle nowopowstających domów, osiedli, że bez trudu jakiś ładny
      zakątek mógłby dostać piękne podwójne miano.
      • Gość: Aquila Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.04, 10:11
        Świetny pomysł,zróbcie to szybko aby pamięć o nic nie poszła wcześniej w
        zapomnienie
        • Gość: Wojtek Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: 195.136.107.* 16.02.04, 09:23
          Bardzo dobry pomysl!!! Popieram
    • Gość: Eliza Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.04, 00:04
      Zdecydowanie tak.Daj znać na forum,kiedy otworzą tą ulicę !
    • rescot Re: Ulica Terakowskiej i inne 09.02.04, 10:54
      Jestem ZA.To dobry pomysł !!!
    • yabol428 Re: Ulica Terakowskiej i inne 13.02.04, 18:39
      Ja też jestem za tym, żeby uhonorować te (i inne osoby) nazwami ulic, ale
      apeluję o jedno: nie zmieniajmy nazw ulic już istniejących! Za dużo z tym
      zamieszania, szczególnie dla mieszkańców. Tyle powstaje nowych osiedli, z
      nowymi ulicami jeszcze bez nazwy, że dla wszystkich wymienionych potencjalnych
      patronów ulica się znajdzie.
      • radnybk Wniosek o nazwanie ulic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.02.04, 23:17
        Witam Forumowiczów.
        Aby słowo się stało ciałem - przygotowałem wniosek o nazwanie ulic nazwiskami
        Szumowskiego i Terakowskiej .Poniżej go przedstawiam z załącznikiem . Bardzo
        proszę o wpisywanie się z poparciem.Sprawa nie jest taka oczywista dla
        wszystkich ,dlatego potrzebuję Waszego poparcia.
        =============================================================================
        Kraków 13/02.2004

Komisja Kultury
        Rady Miasta Krakowa
        Zespół ds. Nazewnictwa Ulic

WNIOSEK

My ,niżej podpisani wnosimy o nadanie dwóm
        ulicom w Krakowie nazwisk znanych ,zmarłych niedawno znakomitych obywateli
        Miasta -
        Pani Doroty Terakowskiej i Pana Macieja Szumowskiego. Wnosimy o wybór do
        nazwania ulic ,które wzajemnie się krzyżują.

Powyższe uzasadniamy tym, iż powyższe osoby
        zasłużyły się dla Miasta Krakowa ,będąc symbolem uczciwego, zaangażowanego
        dziennikarstwa i tworzyły ważne dla Miasta i mieszkańców dzieła medialne i
        literackie. Szczegółową informację – notki biograficzne załączamy .

Z poważaniem
        ============================================================================
        Dane biograficzne
        Maciej Szumowski –
        Krakowski dziennikarz, symbol niezależności . W latach 1980-81
        kierował "Gazetą Krakowską", która wtedy była dziennikiem wolnym od ingerencji
        partii komunistycznej.
        Szumowski zajmował się także reportażem telewizyjnym - jego najważniejsze
        dokumenty to "Polska zza siódmej miedzy", "Wiosna Solidarności", "Dokument dla
        Syna", "Ksiądz Kazimierz Jancarz".

Był dwukrotnym laureatem najwyższej dziennikarskiej nagrody im. B. Prusa
        przyznawanej przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich. W 1971 roku otrzymał
        ją za cykl reportaży telewizyjnych "Polska zza siódmej miedzy", w 1981 roku -
        za redagowanie "Gazety Krakowskiej".

Po wprowadzeniu stanu wojennego został zwolniony ze stanowiska redaktora
        naczelnego "Gazety Krakowskiej", w latach 1982-1989 był objęty zakazem
        uprawiania zawodu dziennikarskiego. Pracował wtedy jako stróż nocny i palacz,
        współpracował z mediami wydawanymi poza obiegiem cenzury. W 1989 r. kierował w
        Krakowie zwycięską akcją propagandową "Solidarności" przed wyborami do tzw.
        Sejmu kontraktowego.

W roku 1990 Maciej Szumowski był współzałożycielem i felietonistą "Czasu
        Krakowskiego", następnie zajmował się produkcją telewizyjną. "Polski poślizg
        kontrolowany" został nagrodzony potem nagrodą Pryzmat przez Leszka Balcerowicza
        za umiejętne przybliżanie telewidzom reformy gospodarczej.

Dorota Terakowska, - krakowska dziennikarka i pisarka , żona Macieja
        Szumowskiego
        W młodzieńczych latach związała się z Piwnicą pod Baranami. Pracując od 1969
        roku w "Gazecie Krakowskiej", a potem także w "Przekroju", pisała głośne
        reportaże i felietony, zdobywała nagrody dziennikarskie, wydawała zbiory swoich
        tekstów. Wraz ze swym mężem Maciejem Szumowskim w latach 1980 - 1981 sprawiła,
        że "Gazeta Krakowska" stała się jedną z najbardziej odważnych i niezależnych
        gazet wspierających przemiany rozpoczęte przez "Solidarność". Jako dziennikarkę
        i redaktorkę wyróżniała ją celność i precyzja słowa, lawina pomysłów, wnikliwy
        zmysł obserwacji i wielki temperament. W stanie wojennym została wyrzucona z
        pracy z zakazem pisania Jako redaktor i publicysta pracowała w "Gazecie
        Krakowskiej" w latach 1969-1981 i od 1991, "Przekroju" (1976-1989)
        oraz "Zeszytach Prasoznawczych" (1983-1989). W 1990 roku była współzałożycielem
        i współpracownikiem dziennika "Czas Krakowski" a w latach 1995-1999
        wiceprezesem Spółdzielni Dziennikarzy "Przekrój".
        Z działalnością dziennikarską pożegnała się zborem reportaży "Próba generalna"
        wydanym w 1986 w podziemnym wydawnictwie "Nowa". Jej debiut literacki nastąpił
        w tym samym roku. Jej książki osiągały sukces rynkowy i były nagradzane:
        m.in. "Władcę Lewawu" umieszczono w kanonie lektur szkolnych, a "Lustro pana
        Grymsa" było dziecięcym bestsellerem w 1995 roku. Otrzymała trzy nagrody
        polskiej sekcji IBBY - Światowej Rady Książek dla Młodzieży za powieści: "Córka
        czarownic" (1992), "Samotność bogów" (1998) i "Tam gdzie spadają Anioły"
        (1999). Swoją twórczość kierowała zarówno do dzieci jak i młodzieży oraz
        dorosłych. Dorota Terakowska, nazywana była często "pisarką dla dzieci"
        oraz "pisarką fantastyczną" i sama przyznawała, że oba określenia są bliskie
        prawdzie. Krytycy, pisząc o stylu jej książek, używali też
        określeń "baśń", "powieść magiczna", "fikcja metafizyczna". Ostatnie dwie
        powieści Terakowskiej - "Poczwarka" i "Ono" - są jednak adresowane do dorosłego
        czytelnika. Pisarka odeszła od swego magicznego świata w stronę pisarstwa
        realistycznego, powieści obyczajowej.

• Gość: Krakowianin Re: Wniosek o nazwanie ulic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 15.02.04, 23:56
          gorąco popieram ten wniosek - jest bardzo trafny

Krakowianin
          • retma Re: Wniosek o nazwanie ulic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.02.04, 08:58
            Zdecydowanie tak,daj znać jak to będzie !!!
        • cailla Re: Wniosek o nazwanie ulic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.02.04, 11:39
          Oczywiście, że popieram! I serdecznie pozdrawiam radnego BK! :-)
        • Gość: Wit Re: Wniosek o nazwanie ulic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 16.02.04, 23:19
          Absolutnie popieram!!!! To byli wspaniali ludzie i wielcy Krakowianie - musimy
          byc dumni z takich jak oni. Jedyny sposob - to uczczenie ich pamieci
          • Gość: JuS Re: Wniosek o nazwanie ulic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.tele2.pl 16.02.04, 23:53
            Pamiętam jak stałem godzinę po Gazetę Krakowską w 1981 r. Ci, którzy zapomnieli
            lub nie chcą pamiętać czym była wtedy dla nas Gazeta Krakowska Szumowskiego,
            niech się wstydzą. Bezwględnie jesteśmy winni okazać pamięć Dorocie
            Terakowskiej i Maciejowi Szumowskiemu. Zróbmy to teraz, nie czekajmy na
            następne pokolenia. Jestem zdecydowanie za wnioskiem radnego B. Kośmider.
            I koniecznie niech te ulice się przecinają.
        • Gość: Agnieszka Pasieka Re: Wniosek o nazwanie ulic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.filg.uj.edu.pl 17.02.04, 08:28
          Po przemyśleniu i rozważeniu wszelkich "za" i "przeciw" (jednak były), popieram
          wniosek.
        • Gość: krystyna_jl Re: Wniosek o nazwanie ulic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.77.203.213.internet9tcollecte.9massy1-1-ro-bas-2.9tel.net 25.02.04, 00:12
          Popieram goraco.
          I mam nadzieje, ze to bedzie wkrotce; chcialabym ujrzec tabliczke, jak przyjade
          na Wielkanoc.
          Pozdr. Byla Krakowianka.
    • Gość: kawitator Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.bci.net.pl / *.kkibci.pl 16.02.04, 13:13
      Pomysł przedni w odróznieniu od wielu pomysłów zadnich ;-))
      Nie wiem gdzie ale krzyzówka tych ulic byłaby bardzo Krakowska Pamietam
      kiedy "Gazeta Krakowska" nosiła nieformalna nazwe "Gazeta Szumowska" i była
      najbardziej rozczytywana w kraju spekuanci obecnie biznesmeni wozili co rano
      ekspresem do Warszawy pik gazet zarabiając niezle
      Postacie do gruntu krakowskie i Zasłuzone jak najbardziej popieram pomysł
      bezradnego radnego Kośmidera
    • Gość: Andrzej Jeziorek Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: 195.245.213.* 16.02.04, 15:40
      Swoje stanowisko przedstawiłem tydzień temu na łamach Gazety Krakowskiej.
      Jestem całym sercem za! Uwazam pomysł za tak dobry, że żałuję iż sam na niego
      nie wpadłem. Bardzo mnie zabolały niektóre komentarze, podważające nie tyle
      sens samej idei, ale zasługi zmarłych. Nie chcę dyskutować o tym czy komuś
      bardziej sie taki zaszczyt należy, bo póki co wiem o tym jednym i na jego temat
      jednoznacznie sie wypowiedziałem. Razi mnie też brak jednoznacznego stanowiska
      i zachowawcza postawa: "...poczekajmy, zobaczymy czy propozycja wytrzyma próbę
      czasu..." etc. Właśnie między innymi po to by pamięć o zmarłych nie zaniknęła
      potrzebna jest taka inicjatywa.
      Andrzej Jeziorek
      • Gość: Excalibur Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.kcinet / 62.121.133.* 16.02.04, 17:27
        Zdecydowanie TAK !!! Popieram i zachęcam innych do poparcia !!!
    • Gość: michał Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 16.02.04, 17:54
      W pełni zgadzam sie z propozycją, aby w Krakowie były ulice M.Szumowskiego i D.
      Terakowskiej. Nie tylko dlatego, że Oboje zasłużyli na własne ulice lecz także
      i dlatego, że każda epoka ma prawo pozostawic trwały ślad w - że tak powiem -
      materii topoonomastycznej Krakowa. A ten ślad będzie z pewnością godną
      pamiątką. Malkontentom - bo z pewnością będą i tacy - przypominam,że dziś
      odwaga jest bardzo tania. Inaczej było z czasów, gdy M. Szumowski był
      naczelnym "Krakowskiej"
      pozdrawiam
      michał
      • Gość: Meritum Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.04, 22:06
        Popieram wniosek Pana Radnego ,żeby nazwać ulice tymi imionami.
        TO będzie zaszczyt dla Krakowa mieć takie ulice
    • Gość: Dariusz Urlata Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: 146.145.192.* 16.02.04, 22:32
      Popieram.
      • Gość: Dominika B Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.04, 22:42
        Popieram!!!
        • Gość: Ruczaj Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.04, 23:27
          Popieram !
          • mimer Re: Ulica Terakowskiej i inne 16.02.04, 23:29
            Jestem Za !!
            • Gość: Steven Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.04, 00:11
              Za,też pamiętam jak stałem za Gazetą Krakowską , pamiętam wielki sukces 4
              czerwca 1989.Co się stało z naszą klasą ...? .Może się odnajdziemy na rogu
              Terakowskiej i Szumowskiego ?
              • Gość: luiza Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.04, 00:36
                popieram z całych sił.......
    • Gość: kowalczyk Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.bci.net.pl 17.02.04, 08:03
      popieram pomysł.
    • Gość: Czytelnik Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.zabierzow.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 08:13
      To naprawdę dobry pomysł. Taki krakowski i jednocześnie wykraczający poza
      granice miasta. Wykażmy się szacunkiem ale i refleksem i tym razem zrealizujmy
      pomysł bez zbędnych i długotrwałych dyskusji.
    • marek01pl Re: Ulica Terakowskiej i inne 17.02.04, 09:49
      Popieram akcję radnego Bogdana Kośmidera. Uważam, że Dorota Terakowska i Maciej
      Szumowski są wiele bardziej zasłużonymi dla naszego miasta niż wielu patronów
      ulic już istniejących. Proponuję nadanie ich imion ulicom ws powstających
      dzielnicach.
    • Gość: Jerzy Śliwa Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.04, 12:34
      Popieramy inicjatywę Pana Bogusława Kośmidra. Każde miasto ma swój specjalny
      charakter poprzez ludzi, którzy w nim mieszkają i działają. Tym bardziej
      należna jest im pamięć.
      • Gość: Kawka Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: 212.244.186.* 17.02.04, 14:27
        Popieram gorąco ten wspaniały pomysł.Z panią Dorotą Terakowską miałam
        przyjemność spotkać się w ubiegłym roku (na wieczorze autorskim).Ogromnie ją
        cenię ; za książki,które napisała i za to,jakim była człowiekiem .I KOBIETĄ!
        Nizwykłą,urokliwą, bezkompromisową i odważną.A z Maciejem Szumowskim tworzyli
        Znakomitą Parę Indywidualności,znakomicie się uzupełniającą.
        • Gość: Majordomus Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.kcinet / 62.121.133.* 17.02.04, 17:14
          Zdecydowanie tak,to porządni ludzie,godni naśladowania
          • Gość: Weksel Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.04, 00:17
            Zdecydowanie ZA !!!!
            • Gość: kolorka2 Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 18.02.04, 00:34
              Tak! Zdecydowanie! To byli wspaniali ludzie, warto o nich pamiętać.
              • radnybk DZIĘKUJĘ ZA POPARCIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.02.04, 09:41
                Dziękuję za poparcie.
                Wniosek z Waszymi postami idzie do Komisji Rady Miasta .
                Teraz ciąg dalszy !!!
                Pozdrawiam
                RadnyBK
    • Gość: Wojtek Hudyka Re: Ulica Terakowskiej i inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.04, 08:04
      Zdecydowanie jestem na TAK, popieram.
    • Gość: Mieszkaniec Re: Ulica Terakowskiej JEST WOLNA ULICA IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.04, 17:23
      W Krakowie wlasnie powstala nowa ulica w rejonie ulicy Skarzynskiego, a w
      przyszlosci powstanie tez druga. Radni od kilku miesiecy staraja sie ja
      bzdurnie nazwac, np. osiedle akademickie Politechnik, a ostatnio jak pisala
      prasa ulica czy osiedle akademicka Politechniki, bo to niby teren w okolicach
      akademikow Politechniki... Zamiast tego mozna by dac nazwe wlasnie Terakowskiej
      i Szumowskiego albo Niemena, a nie reklamowac jakas uczelnie. Jak tak dalej
      pojdzie to Radni beda dawac nazwy ulica Wyzszej Szkoly Biznesu (czemu by nie,
      skoro jest Polibudy), osiedle AGH i dalej, np. ulica Geanta albo Carrefoura...
      Zamiast dać porządnego patrona ktos wymysla takie bzdury!! I to ma byc Komisja
      Kultury Rady Miasta????? Oni o kulturze chyba pojecia nie maja!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka