Dodaj do ulubionych

Łódź a Kraków - wizja kontra trwanie

IP: *.mimuw.edu.pl 15.01.10, 11:28
Łódź bije Kraków!
Obserwuj wątek
    • Gość: ruda Re: No niestety IP: 151.193.120.* 15.01.10, 12:59
      Pan profesor pokazuje smutną prawdę o naszym mieście, ostatnie lata są
      bezpowrotnie stracone, w tym roku zdecydujemy czy dajemy szansę przyszłości i
      bardzo się boję o odpowiedź.
    • Gość: Aaaaa Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.chello.pl 15.01.10, 13:33
      Niestety ten artykuł to sama prawda, ale nie ma co sie dziwić skoro w mieście rzadzi komuch Majchrowski.
      • Gość: m Re: Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 20:49
        A co durniu maja do rzeczy jego poglady polityczne ?
        • Gość: ikra Re: Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.chello.pl 15.01.10, 22:19
          no bardzo dużo, np. to, że prezydent z PO będzie miał o wiele łatwiejszą ścieżkę
          do pieniędzy z budżetu państwa, już sama przegrana w sprawie Euro 2012 pokazała
          jak ważne jest by mieć poparcie w Warszawie.

SLD to przeszłość, Majchrowski również powinien do niej przejść.
      • ksiestwo.zablocie Re: Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie 15.01.10, 23:37
        Obawiam się, że artykuł profesora Jajszczyka nie do końca został zrozumiany.
        Przecież on nie jest o tym jak Łódź jest wspaniała tylko o tym jak potrafi
        wykorzystać każdą nadarzającą się szansę.
        Podczas gdy równocześnie Kraków konsekwentnie swoje szanse marnuje.

np. rozwiązanie problemów komunikacyjnych na wschód od Starego Miasta, majcher
        wykonał plan budowy ronda mogilskiego i centrum komunikacyjnego, ale już rondo
        grzegórzeckie to tragedia i strata kasy. Już niebawem po tym jak otwarte
        zostanie połączenie Płaszowa ze wschodnią obwodnica korki sięgną o ironio jego
        szkoły na Zabłociu, a podejrzewam, że raczej Nowohuckiej.
        Gratulacje.

następna wspaniała szansa, Nowe Miasto w okolicach dworca, genialne
        niezabudowane tereny, w sam raz na centrum biznesowe, galerie czy nawet
        Operetkę, wystarczyło przyjąć plan zagospodarowania, wyznaczyć ulicę i wymusić
        na inwestorze taką a nie inną wizję tego miejsca.
        Tym czasem miasto zezwala na budowę hipermarkeciku z galeriami, tragedia.

Co powiecie o obłędnym pomyśle budowy Muzeum Sztuki Współczesnej na Zabłociu.
        Ile milionów miasto zamierza wydać, żeby tylko jeszcze bardziej wypromować
        Zabłocie i grunty majchrowskiego?
        Tym czasem w samym centrum miast niebawem zwolni się zabytkowy budynek Dworca
        Głównego, idealne miejsce na Muzeum i o ileż bardziej dostępne dla mieszkańców?

Następna sprawa stadionów.
        Cóż za głupota budować dwa stadiony w odległości 1km, i to wszystko w centrum
        miasta. Zamiast tego powinien powstać jeden w pełni zadaszony stadion łączący
        funkcje hali widowiskowo-sportowej. Zmarnowana szansa.

Jednak największym problemem obecnego Krakowa to brak planów, a jeśli już są to
        zupełnie bez polotu czy wizji. Każdy kolejny plan to zakonserwowanie obecnie
        istniejącego stanu rzeczy, nie ma żadnych szans, żeby w procesie projektowania
        powstała nowa dzielnica.
        Proszę zerknąć na Ruczaj, tragedia to wszystko powstało za Majchrowskiego, czy
        majcher nie widział co się dzieje?
        że ilości wniosków o wzizt szły w setki, natychmiast w 2002, 2003! roku powinien
        rozpocząć tworzenie planów dla najbardziej zagrożonych terenów, a tym czasem co???
        a no nic, co najśmieszniejsze dalej nie mamy ważnego planu dla Ruczaju.

można pisać dalej, ale czy to coś zmieni??
        • lucusia3 Re: Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie 16.01.10, 19:36
          Ja tam nic nie mam do Muzeum Sztuki Współczesnej na Zabłociu, ale jakoś moje doświadczenia wskazują na to, że centrum kultury czy sztuki, a nawet bogate muzeum (patrz Dahlem w Berlinie) daleko od centrum mało się sprawdzają. Może lepiej by było, tak jak kiedyś planowano, zrobić takie centrum w samym centrum tj. na Dolnych Młynów w dawnych zakładach papierosowych - wspaniałe wnętrza, mniejsze koszty przeróbek, super lokalizacja. A Zabłocie poświęcić na luksusowe lofty, z punktu widzenia miasta - za darmo.Mniejsze koszty teraz i mniejsze później - do muzeum trzeba będzie dopłacać -kto będzie jeździł na Zabłocie, jak już w Bunkrze Sztuki tłumów nie ma. Co do stadionów - to rzeczywiście przegięcie, że musimy finansować oba. Tu powinny być pieniądze lepiej wyważone, tyle, że na stadiony chodzi pewnie, według statystyk miejskich, więcej potencjalnych głosujących, niż do sali koncertowej.
          • ksiestwo.zablocie Re: Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie 17.01.10, 00:39
            ja też nie mam nic przeciwko Muzeum Sztuki Współczesnej, tylko jakoś nie widzę
            szans na sensowne wykorzystanie zabytkowego budynku dworca, a naprawdę szkoda
            zmarnować taką lokalizację.

Oczywiście dyskusja jest czysto teoretyczna, co nie zmienia faktu, że bałbym się
            po zmroku zjawić w okolicy przyszłego muzeum.
    • Gość: imd profesor na prezydenta! IP: 82.177.125.* 15.01.10, 16:30
      Ponawaim postulat: "Jajszczyk na prezydenta!". Taki właśnie
      człowiek z wizją, z ogromną wiedzą i otwartością powinien rządzić
      Krakowem. Poza wszytskim innym, jemu na tym mieście zależy, nie
      traktuje go jak młynka do mielenia kasy.
      • Gość: jax nie rób sobie Jaj-szczyków IP: 77.255.110.* 15.01.10, 18:43
        Pan profesor niech się zajmie pisaniem o telekomunikacji - bo na tym
        się zna. Od czasu jak uwalono jego nierealny pomysł kolejki linowej
        nad połową Krakowa - wtyka władzom miasta szpilkę gdzie się da. Żeby
        to jeszcze robił z sensem.

Kraków też może zamówić jakiś genialny projekt za 500 mln (co tam za
        500, za 2 miliardy - oczywiście z kieszeni podatników), aby jakaś
        mądra głowa napisała, że Kraków jest najlepszy. A to dopiero
        projekt. Realizacja zazwyczaj jest 10 razy droższa od projektu. Może
        pan profesor napisze skąd wziąć na to pieniążki? Albo pan
        dziennikarz napisze? (może na przykład ze zniesienia ulgi
        podatkowej "50% kosztów uzysku", z której korzystają głównie
        dziennikarze i profesorowie. Oj, ale by było wtedy "ajwaj" :)

Poza tym sama wizja jeszcze o niczym nie świadczy, a genialni
        wizjonerzy zazwyczaj przegrywają w zderzeniu z życiem.

No ale skoro linią przewodnią GW jest "wynieść nad obłoki
        Dutkiewicza i dokopać Majchrowskiemu - a dzień bez takiego czynu
        jest dniem straconym" - to im bliżej wyborów samorządowych , tym
        więcej takich tekstów się pojawi.
        • hecer Brawo autor! 15.01.10, 21:57

Łódź jest moim faworytem, gdy zastanawiam się nad potencjałem polskich miast.
          Przez dekady Łódź była miastem fatalnym, wręcz karykaturą miasta - chaotycznie
          rozwijające się miasto przemysłowe, przez wiele lat pozbawione kanalizacji,
          dostępu do wody.

Dziś Łódź ma pomysły, myśli nowocześnie. Moim zdaniem jest to miasto o
          największym potencjale wzrostowym - paradoksalnie, ponieważ dane pokazują, że
          jest to miasto o najbardziej niekorzystnej dynamice procesów demograficznych,
          mieszkańcy uciekają stąd do Warszawy. Liczba mieszkańców Łodzi bardzo szybko
          spada - a wiadomo, że na najpierw uciekają ci najbardziej zaradni.

Te fatalne statystyki to jedna strona medalu - drugą, jest ogromny potencjał
          Łodzi. Moim zdaniem aglomeracja warszawsko-łódzka będzie już niedługo centrum
          życia gospodarczego, kulturalnego i społecznego kraju.

Nie mam zamiaru wystawiać laurki prezydentowi Kropie - wręcz przeciwnie. To
          środowisko jest mi obce, Kropiwnickiego uważam za anachronizm. Wydaje mi się, że
          nie ma podstawowych umiejętności jakich oczekuje się od włodarza -
          administracyjnych. Ten facet w ogóle nie kontroluje pracy bieżącej samorządu,
          nie potrafi usprawnić administracji miastem.

Jeśli jednak chodzi o wizję miasta to Łódź bije na głowę WSZYSTKIE miasta w
          Polsce. To właśnie tu realizowane miały być odważne, ambitne, cywilizacyjne
          projekty. Ich autorami nie są urzędnicy tylko ludzie z zewnątrz, jak Żydowicz,
          właściciel Atlasu, Lynch itd. Szkoda, że ci ludzie potrafili się porozumieć
          tylko przez tak krótki czas - a zaraz potem zaczęli się ze sobą kłócić. Przez
          chwilę mieliśmy jednak niezwykły w kraju sojusz ludzi kultury, biznesu i
          samorządu, który jest podstawą rozwoju miast europejskich.

Bardzo żałuję że projekt CŁC upadł. Mam nadzieję że to nie koniec, choć dziś
          wygląda to fatalnie. Ale CŁC było inicjatywą wyjątkową, dzięki której przez
          chwilę uwierzyłem że w tym kraju można wychylić się poza schematy i porwać się z
          motyką na wiatr.

Jedno zdanie o Krakowie - beznadzieja. To miasto niczym nie inspiruje.

Łódź budzi we mnie skrajne emocje - z jednej strony jest miastem o ogromnym
          potencjale, które uwierzyło we własne siły i porwało się na projekt "zmian
          totalnych", dzięki którym mogłoby stać się europejskim centrum kultury z
          prawdziwego zdarzenia. Nikt nie przebił aspiracji i ambicji Łodzi.

Z drugiej strony doświadczamy zderzenia tych aspiracji z tą ponurą, straszną
          polską rzeczywistością - "chce 500 milionów - złodziej". Doświadczamy
          urzędniczej bezmyślności, odczuwamy przytłaczającą bezradność widząc jak
          środowisko inspirujące zmiany kłóci się ze sobą, a urzędnicy karzą nam patrzyć
          nie dalej, niż horyzont codzienności pod pozorem "troski o budżet".

Mieszkam w Toruniu, coraz bardziej myślę o Łodzi jako o mieście w którym mimo
          wszystko chciałbym mieszkać. Znam je z relacji bliskich mi ludzi, którzy ulegli
          jej urokowi.
          • Gość: Lodzianin Re: Brawo autor! IP: *.chello.pl 16.01.10, 09:17
            Chyba nie wiesz o czym piszesz Łódź to najbrzydsze i najbardziej zaniedbane duże
            miasto w PL wiem bo tu mieszkam o kilku lat, a mieszkałem przedtem w kilu innych
            dużych miastach. Łódź ma pomysły, podobnie jak wiele innych miast niestety na
            typ poprzestaje.
            Wybory coraz bliżej.
            Dobrze piszesz "realizowane miały być"
            • Gość: Michał Re: Brawo autor! IP: *.warszawa.mm.pl 16.01.10, 10:36
              Przeczytaj jeszcze raz ten post który komentujesz. Czy autor
              powiedział coś o wspaniałości. Nie napisał, że Łódź walczy i ma
              wizje i to jest prawda. Można mieć dużo pieniędzy i bogactwa bez
              wizji i planów nie można jednak tego wykorzystać. On jednak napisał,
              że w Łodzi stało się coś dobrego nastąpiła zmiana mentalna. Tylko
              tyle i aż tyle. A ty nie masz ochoty tego zauważać ani tych
              korzystnych zmian któe zaszły ani i tych które mogą zajść. Trzymasz
              się schematu utartego i utwierdzanego przez media i nieprawdziwego.

PS. Co do stwierdzenia mają być realizowane to zważ na to, ze
              projekt nowego centrum jest realizowany. Kłótnia o CŁC dotyczy
              jednego obiektu. Wiele innych jest w trakcie realizacji i tworzenia.
              Już rozpoczęła się inwestycja przebudowy dworca fabrycznego
              integralnie związana z całym przedsięwzięciem.
              • hecer Re: Brawo autor! 16.01.10, 11:16
                > PS. Co do stwierdzenia mają być realizowane to zważ na to, ze
                > projekt nowego centrum jest realizowany. Kłótnia o CŁC dotyczy
                > jednego obiektu.

no tak, ale to jest ten jeden projekt Gehry'ego i zarazem najważniejsza
                inwestycja - Camerimage Plus.

Ten festiwal filmowy cieszy się ogromnym prestiżem i popularnością na świecie.
                Przyciąga, jako festiwal filmowy, ale jestem przekonany, że ta marka może
                również stworzyć wielkie festiwale sztuki, świetnie promować miasto na świecie.
                Skuteczność tej promocji zależy od zmiany wizerunku miasta i dlatego ważne były
                te projekty Gehry'ego, Kriera, Liebskinda.

Wówczas ludzie w innych krajach, na pytanie "gdzie do cholery jedziesz, co to
                jest ta Łódź" mogą odpowiedzieć: "jadę do miasta, które projektują Gehry,
                Liebskind, Krier" - nic więcej nie trzeba dodawać, by zachęcić człowieka do
                wyprawy w nieznane; może poza tym, że festiwal filmowy przyciągnie celebrities z
                całego świata.

Takie miasto staje się magnesem dla biznesu - innego, niż montownia koncernu,
                opierająca się na tanich zasobach pracy.

----------

Niedawno prezydent Sarkozy przedstawił plan "totalnej przebudowy Paryża" - min.
                połączenia Paryża szybkim promem z oceanem. Projekt miał być podobny do
                zrealizowanej w Paryżu kilka stuleci wcześniej calkowitej przebudowie miasta.

Czy Paryż tego potrzebuje?

Nie wiem, czy Paryż potrzebuje, czy nie - ale Łódź potrzebuje takiej inicjatywy
                na pewno. Po prostu to miasto chaotycznie rozwijało dzielnice przemysłowe, rosło
                szybciej niż czas potrzebny do przygotowania planu przestrzennego... Dziś trzeba
                wprowadzić do niego harmonię, ład, porządek, zmienić jego wizerunek, rolę w
                kraju a także "wiodącą gałąź przemysłu". Takim magnesem mogłaby być właśnie
                kultura - na pewno zaś świetnie mogłaby wypromować markę miasta
                • jajco-m1 Re: Brawo autor! 18.01.10, 12:21
                  www.youtube.com/watch?v=nHNUm6eNkRs
            • Gość: <LOL> Re: Brawo autor! IP: 77.255.214.* 17.01.10, 13:16
              Nie jestem pewien ale osoba podająca się za łodzianina z Łodzi nie jest.
              Mogę się mylić ale do tej pory chello nie ma w Łodzi. Więc autor nie jest z Łodzi.
          • bez122 Re: Brawo autor! 17.01.10, 13:13
            Bardzo żałuję że projekt CŁC upadł.

Projekt nie upadł po referendum znów ma być dyskutowany.
            A PO i SLD po przegraniu referendum będą musiały poprzeć jego budowę.
          • Gość: Joanna Re: Brawo autor! IP: 95.75.103.* 18.01.10, 23:32
            Krytyka dla Krakowa jest jak najbardziej zasluzona!!!! Mam wrazenie,
            ze to miasto nie zmienilo sie przez ostatnie lata. Pare odmalowanych
            kamienic na Rynku i wszystko! Ogolnie bida... Smiac mi sie chce z
            tej perelki Polski, bo jaka Polska, taka perelka...
        • Gość: ssd Re: nie rób sobie Jaj-szczyków IP: *.chello.pl 15.01.10, 22:20
          jakiego znowu Dutkiewicza??

może przeczytaj na początku artykuł a później komentuj
          • lu52 Re: nie rób sobie Jaj-szczyków 15.01.10, 22:57
            Proponuję przejść się Piotrkowską po godz.21 gwarantuję ochota minie,w Łodzi
            mieszkam 20 lat i ciągle czuję się obco każdy ma do kogoś pretensje nie wiadomo
            o co i po co.Wrocław może wizji jak Kropa nie ma ale tam na Starym Mieście życie
            toczy się bezpiecznie 24 godziny.
            Ludzie muszą choć trochę kochać swoje miasto i tego w Łodzi brak,i ta wszędzie
            obecna polityka ,dawny I sekretarz jest ciągle chołubiony bo dobrze poustawiał
            kolegów,a że miasto na tym traci kogo to boli.
            • Gość: jan Re: nie rób sobie Jaj-szczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 00:33
              > Proponuję przejść się Piotrkowską po godz.21 gwarantuję ochota minie,w Łodzi
              > mieszkam 20 lat i ciągle czuję się obco każdy ma do kogoś pretensje nie wiadomo
              > o co i po co.Wrocław może wizji jak Kropa nie ma ale tam na Starym Mieście życi
              > e
              > toczy się bezpiecznie 24 godziny.
              > Ludzie muszą choć trochę kochać swoje miasto i tego w Łodzi brak,i ta wszędzie
              > obecna polityka ,dawny I sekretarz jest ciągle chołubiony bo dobrze poustawia
              > ł
              > kolegów,a że miasto na tym traci kogo to boli.

na piotrkowskiej bywam często -chodzi mi tu o weeknedy i to właśnie po zmroku i
              powiem ci że oprócz jednej nieciekawej sytuacji w której kolo ciągnął za włosy
              swoją dziewczynę przez ostatnie kilka ładnych lat niczego złego świadkiem nie
              byłem (i dopowiem że wtedy zareagowali zwykli ludzie w moment odciągając typa)

> Ludzie muszą choć trochę kochać swoje miasto i tego w Łodzi brak,i ta wszędzie
              > obecna polityka

tu się zgodzę -miasto jest ciężko polubić od pierwszego poznania, jest brudno,
              kamienice pełne sypiących się zdobień i luki w pierzejach zastawione jakimiś
              budami z kebabem
              jak powietrza widać braki w rozwoju w ostatnich 20tu latach: te komercyjne można
              jeszcze jakoś zrozumieć -taka >koniunktura< -najbardziej za to boli jawne
              państwowe pomijanie łodzi przy rozdawaniu środków -wszystko z centrum polski od
              dawna wysysa warszawa. wkurzają proste niuanse które w innych miastach grają
              ...ale może to dobrze -może ustrzegliśmy się kiczu i plastiku jaki się panoszył
              przez ostatnie lata w warszawie i wrocławiu i może za 20 lat będzie tu na prawdę
              fajnie. w łodzi naprawdę mogło by być lepiej prostymi, niewymagającymi wielkich
              nakładów ruchami i decyzjami (chociaż ich pozytywnego skutku wielkich inwestycji
              nie zaprzeczę)
            • Gość: sers Re: nie rób sobie Jaj-szczyków IP: *.astral.lodz.pl 16.01.10, 01:26
              Cos jeszcze?? Ja tam własnie idąc Pietryna po 21 całkowicie ulegam
              urokowi tego miasta. A co do tego tendecyjnego artykułu wiekszosc
              jak nie wszystkie projekty w.w opisane powstaly bez poparcia naszego
              ukochanego, "wykształconego" p. Kropiwnickiego.
              17 STYCZNIA - WSZYSCY NA REFERENDUM:) GLOSUJEMY DLA ŁODZI
            • Gość: Żal Re: nie rób sobie Jaj-szczyków IP: 77.255.214.* 17.01.10, 13:30
              lu52 napisał:

> Proponuję przejść się Piotrkowską po godz.21 gwarantuję ochota minie,w Łodzi
              > mieszkam 20 lat i ciągle czuję się obco każdy ma do kogoś pretensje nie wiadomo
              > o co i po co.Wrocław może wizji jak Kropa nie ma ale tam na Starym Mieście życi
              > e
              > toczy się bezpiecznie 24 godziny.
              > obecna polityka ,dawny I sekretarz jest ciągle chołubiony bo dobrze poustawia
              > ł
              > kolegów,a że miasto na tym traci kogo to boli.

To właśnie się mylisz po Piotrkowskiej chodzę często sam i ze znajomymi w dzień
              jak i w nocy i nigdy nic mnie złego nie spotkało ani nie byłem nawet świadkiem
              takiego zdarzenia.
              Natomiast będąc u rodziny we Wrocławiu (mieszkają na Tanrnogaju), na starym
              mieście musiałem dwa razy uciekać raz w dzień i raz wieczorem bo goniły mnie dresy.
              A o policji czy straży miejskiej nie wspomnę nigdy jej na starówce nie
              widziałem, w przeciwieństwie do Piotrkowskiej.
    • Gość: ppiotrek7 czy to jakaś laurka na referendum dla Kropy ? IP: 195.68.192.* 15.01.10, 16:31
      ...tak tylko pytam...
    • Gość: Marcin Lokalnego zwyrodniałego PO nie poprę IP: 109.243.231.* 15.01.10, 17:00
      Jestem zwolennikiem PO i popieram zmiany jakie dokonują w Polsce. Warszawa,
      Poznań, Gdańsk rozwijają się dynamicznie. Ale w Łodzi PO zaczęło psuć swoją
      markę. Jak w każdym rozwijającym się mieście część budżetu należy przeznaczyć
      na inwestycje. W Łodzi z 15 mld w najbliższych 5 latach co najmniej 40%, czyli
      6 mld. W zależności od rodzaju inwestycji można ubiegać się również o
      finansowanie z różnych funduszy europejskich co stanowi dodatkowy bonus. I tak
      się dzieje w każdym mieście. Lecz w Łodzi z powodu lokalnego sporu o władzę
      (referendum w sprawie odwołania prezydenta miasta) władze PO postanowiły
      zrobić wyłom w tym rozumowaniu. Najpierw gwarancje dofinansowania CŁC a
      później sam projekt. Również samą decyzję o realizacji CŁC postanowiły
      uzależnić od współfinansowania z funduszy europejskich. Czyli jak nie
      dostaniemy to swój budżet też przejemy. Komu Łódź ma zaimponować, ze zrobi
      sobie na złość i zastopuje własny rozwój? Ten typ myślenia wydaje się tylko
      psuć markę PO i to nie tylko lokalnie ale i w całej Polsce. Ja tego typu
      myślenia nie poprę. Na referendum nie pójdę, bo nie zamierzam popierać każdej
      głupoty jakie lokalne władze PO wymyślą.
      • Gość: Łodzianka Re: Lokalnego zwyrodniałego PO nie poprę IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 17:28
        Szczera prawda, Marcinie. Zbojkotujmy krótkowzroczność i tych,
        którym ogólne dobro i przyszłość miasta Łodzi są obojętne! Jestem
        zażenowana zachowaniem radnych z PO - nie spodziewałam sie po nich
        (po SLD tak!) takiego zachowania. Wstyd mi, bo na nich głosowałam i
        miałam nadzieję, że zrobią wszystko, aby nie zmarnować kolejnych
        lat...Ale już nie długo wybory, tylko czy będzie na kogo głosować?
        • Gość: zuzia Re: Lokalnego zwyrodniałego PO nie poprę IP: 109.243.17.* 15.01.10, 18:08
          Ja bym się nie martwiła o kandydatów w najbliższych wyborach, niech oni się
          martwią stając do konkursu. Ci którzy z wyborów uczynią konkurs głupoty niech
          nie liczą na aplauz wyborców.
    • Gość: johny_johny mizerne IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 17:05
      mizerne pocieszenie:(
    • Gość: janek Re: Łódź a Kraków - wizja kontra trwanie IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 17:08
      chyba tylko w twojej chorej główce :(
    • Gość: emdik2 autor nie wzial pod uwage rynku pracy IP: 155.140.133.* 15.01.10, 17:10
      w lodzi godnego uwagi zajecia dla absolwentow prawie niema, moze co
      najwyzej u hindusow za 1300brutto, albo odbieranie telefonow w
      fujitsu.. W krakowie jest google, statestreet, ubs i wiele innych
      godnych uwagi miejsc pracy, natomiast w lodzi glownie firmy
      produkcyjne..
      Zastanawiajace, ze autor nie wzial pod uwage rynku pracy przy
      porownaniu obydwu, gdzie widac wyraznie cala niekompetencje i
      zasciankowosc kropy.
    • Gość: gość Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.panic.pl 15.01.10, 17:16
      Przed referendum artykuł na zamówienie?
    • Gość: KR Łódź Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.146.187.151.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.01.10, 17:19
      Quomondo sedet sola civitas, plena populo!!!

Kraków i Łódź same się obronią.
      • Gość: tytus Re: Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 17:42
        A co to jest quomondo ? Znam tylko quomodo.
    • Gość: brr Re: Łódź a Kraków - wizja kontra trwanie IP: *.iwacom.net.pl 15.01.10, 17:35
      Nie bije, nie bije. Łódź to same wizje, niezrealizowane, bez
      pokrycia, projekty bez biznesplanów i kasy. Miasto jest brudne,
      szare, nieodnawiane od lat. Piotrkowska upadła. Prezydent Łodzi był
      tak zajęty wizjami, że zupełnie zapomniał o rzeczywistości. Tak to
      wygląda z łódzkich pozycji.
      • Gość: Ag Widzę w tym artykule wreszcie konkrety. BRAWO!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 16:25
        Brawo za głos rozsądku. Dziękuję Panie Profesorze, bo już myślałam że ze mną coś
        nie tak. Fakty:
        Galeria Krakowska i dworzec PKP to architektoniczny skandal, co innego Prezydent
        zapowiadał a powstał wielki betonowy bunkier w sercu miasta.
        O Bonarce lepiej nie wspominać.
        Pawilon Wyspiański 2000 totalnie niefunkcjonalny.
        Organizacja i przygotowania do Euro 2012 to strata pieniędzy i szans na promocję
        dla miasta. Ale i to Prezydent zaprzepaścił. Bo ważniejsze własne sprawki...
        Złych decyzji nie da się odwrócić,
        Krakowska kultura pod wpływem Berkowicza który nie znalazłby pracy w wiejskim
        domu kultury jest przaśna i bez żadnego programy. Niby festiwale wspierające za
        miejskie pieniądze Coca Colę. Brak jakiejś wizji i znajomości Krakowa, ale
        chłopak jest z Jasła - to widać.
        Na Sylwestra wydał 4.5 mln a Łódź 3 mln i 5 mln zarobiła na transmisjach TV i
        sponsorach , nie mówiąc o promocji miasta.
        Kraków nawet ogni sztucznych nie miał na poziomie...
        A co z systemem który miał koordynować "zieloną falę" w ruchu miejskim?
        Ile milionów miasto wydało na system wspomagający komunikację miejską i który
        nie istnieje i nie działa?
        • Gość: Pierożek Re: Widzę w tym artykule wreszcie konkrety. BRAWO IP: 195.69.81.* 16.01.10, 21:52
          ja krótko, troszeczkę krytyki dla mojej Łodzi - w tym roku Sylwester miejski był wreszcie na poziomie. Może scena była chłodniejsza niż w Warszawie (brak ciepłych nawiewów?), ale chyba i atmosfera była milsza... pomijając z aferą z zakryciem Kościuszki...
          a "zieloną falę" (tj ten tak silnie reklamowany australijski system świateł) od dwóch lat ZDiT niby realizuje... tylko, że nigdzie tego nie widać xD
      • Gość: Ehh Re: Łódź a Kraków - wizja kontra trwanie IP: 77.255.214.* 17.01.10, 13:45
        Gość portalu: brr napisał(a):

> Nie bije, nie bije. Łódź to same wizje, niezrealizowane, bez
        > pokrycia, projekty bez biznesplanów i kasy. Miasto jest brudne,
        > szare, nieodnawiane od lat. Piotrkowska upadła. Prezydent Łodzi był
        > tak zajęty wizjami, że zupełnie zapomniał o rzeczywistości. Tak to
        > wygląda z łódzkich pozycji.

A ja widzę coraz więcej odrestaurowanych kamienic, bloki pomalowane na
        kolorowego tetrisa lub fale, Atlas Arenę o której jest głośno w całej Europie,
        fajny aquapark i powolną poprawę infrastruktury, która jest dużo szybsza niż w
        Poznaniu czy Wrocławiu. nie moja wina, że masz wadę wzroku i widzisz tylko szary
        kolor.

Ps. przepraszam za literoki i interpunkcję pisałem śpiesząc się bardzo.
    • Gość: laurka Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: 85.232.233.* 15.01.10, 17:37
      Piekny artykul czlowieka z Krakowa ktory uwaza ze w Lodzi jest duzo
      lepiej...co mnie Krakow obchodzi, w Lodzi jest tragicznie i to wina
      prezydenta, ktory od ladnych paru lat nie ma wizji, zagospodarowanie
      przestrzenne terenu lezy i kwiczy itd. Kropiwnicki jest tak zle oceniany nie
      przez mieszkancow Krakowa ale lodzian, ktorzy mieszkaja w tym miescie i
      pracuja kazdego dnia. Ten artykul to fajna laurka na zamowienie - wyborcza
      moglaby sobie darowac polityke a zamiast tego przypomniec rzetelnie wszystkie
      pozytywne i negatywne dzialania prezydenta i zachecic do referendum, ktore
      jest narzedziem prawdziwej demokracji. Dla przypomnienia to Rada Miejska nie
      skreslila projektu Camerimage, wskazala kolejny termin 20/01 na rozmowy - to
      Pan Zydowicz odstawia szopke - takie negocjacje sa dziecinne. Jade na
      referendum, a na dalszy ciag projektu czekam do 20/01. NIE LACZCIE tych
      tematow, bo to wlasnie robi Zydowicz i Kropiwnicki. Jak nie bedzie prezydenta
      to ten projekt nadal ma ogromne szanse na realizacje ale musi sie po prostu
      ku** trzymac. Na razie to wizja... nie biznesplan......
      • Gość: obyty Re: Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.chello.pl 15.01.10, 17:44
        w niedzilę chyba referendum?
      • Gość: hehehe Re: Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 17:45
        Piękny artykuł ...
        Pisać każdy może...
        Wystarczy trochę pomieszkać w Łodzi i wszystko jasne, takie porównania można
        sobie wsadzić, no ale to typowe dla teoretyków na p..
        Łódź niestety nie jest tak wspaniałą.
        • xylan Re: Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie 15.01.10, 17:53
          Eeee. To artykul najwyrazniej adresowany do mieszkancow Krakowa, nie
          Lodzi.
          • Gość: smieszne Re: Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.aster.pl 15.01.10, 18:56
            no ale ukazuje sie chwile przed referendum w lodzkiej wyborczej, nie
            krakowskiej a tam powinien byc... sondaze od lat pokazuje ze
            kropiwnicki jest tragiczny, opinia jednego profesora z krakowa tak
            samo jak kaczynskiego nie zmieni opinii publicznej... porownanie
            lodzi i krakowa to jak porownanie galeretki z kisielem - niby tez na
            wode i smaczne ale to rozne rzeczy.....
      • Gość: janek Re: Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.10, 20:18
        I tu sie mylisz, bo widzisz, tak się złozyło że byłem na ostatniej
        sesji rady miasta w Łodzi i przegłosowany tam został (PO+SLD) wniosek
        o ODRZUCENIE projektu CŁC. Co do rozmów to 20 (po referendum) na pewno
        będą, radny Walasek przyjdzie na kolanach do Żydowicza i będzie gadał
        coś o nieporozumieniu itd. Tak to się odbywa, a wszystko grane pod
        referendum.
    • Gość: wszystko Rzeczpospolita:Kraków nie umie sięgać po środki UE IP: *.ghnet.pl 15.01.10, 17:50
      W najnowszym rankingu samorządów przygotowanym przez Rzeczpospolitą raków
      mocno spada do II dziesiątki. Jeżeli chodzi o POZYSKANIE FUNDUSZY UNIJNYCH na
      1 mieszkańca (podstawowe kryterium Rzeczpospolitej biorąc pod uwagę jakość
      zarządzania) to jesteśmy na szarym końcu (!) i mamy 64 zł (!!!) na osobę.
      Przykładowo Poznań pozyskał 146 zł na osobę, Wrocław 142 zł, Gdańska 88 na
      osobę, Rzeszów 283zł. Mamy dużą obsuwę w rankingu, słabiutko z wykorzystaniem
      unijnych funduszy, nie jest dobrze z kadrami iejskimi. Wygrał Poznań, Gdańsk
      trzeci, Wrocław 4, Kraków na
      dalekim 15 miejscu (!!!) Tutaj jest link:
      www.rp.pl/artykul/163965,332101_Poznan_i_Kobylanka_ponownie_zwyciezaja.html
    • Gość: KRK Głosujcie dalej na Majchra to będzie kicha IP: *.zax.pl 15.01.10, 18:03
      Facet nie ma nawet poczucia godności, jego słowa "nie chcę żeby kto inny
      spaprał to co ja zacząłem" świadczą, że czuje się niezwykle pewnie. W końcu
      Jacek M. nic nie zaczął, więc jak ma ktoś to skończyć:) Rządzić dalej Krakowem
      jak Miechowem, myśleć o komunikacji tylko w granicach administracyjnych miasta
      i kulturę spychać na drugi plan.
      • Gość: mb Re: Głosujcie dalej na Majchra to będzie kicha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 20:58
        Tak sie sklada, ze dopiero Majchrowski w te kulture tchnal jakiegos ducha -
        Golas zmarnowal bycie krakowa europejska stolica kultury zafascynowany swoimi
        mostami - a miasto stalo sie pustynia. jedyne co sie odbywalo to festiwal
        Bethovenowski - owszem ze swiatowa renoma ale kosztujacy miliony - jeden tydzien
        rozrywki i caly rok posuchy.
        wiec to chyba nie tak z ta kultura.
        • Gość: df Re: Zafascynowany swoim mostami IP: *.chello.pl 15.01.10, 22:25
          dzięki ci boże, że Gołaś by zafascynowany swoimi mostami, te 3 mosty które
          powstały za jego kadencji zmieniły Kraków na zawsze.
          Nie potrafię sobie nawet wyobrazić jak by wyglądał Kraków bez tych mostów.
        • Gość: alfons tak sie sklada ze M zrobil z Krakowa burdel Europy IP: *.chello.pl 24.01.10, 23:48
          EOT
    • Gość: zdziwiony Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.ghnet.pl 15.01.10, 18:04
      ja za Majchrowskim nie jestem i nie będę na niego głosował ale autor
      tego artykułu pojechał za daleko.I proszę o wytłumaczenie pojęcia że
      z pieniędzy publicznych buduje się prywatne stadiony,tak rozumując to
      powinno się zakazać wszelkich budów i sponsorowania na rzecz sportu,
      chyba że autor ma w głębokim poważaniu sport i kibiców, i dla niego
      istnieją tylko muzea i sale koncertowe.
      • linia_ab Re: Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie 15.01.10, 18:11
        Gość portalu: zdziwiony napisał(a):

> I proszę o wytłumaczenie pojęcia że
        > z pieniędzy publicznych buduje się prywatne stadiony

A może wystarczyłby jeden miejski stadion na dwa kluby?
    • podpisanym powiedzieć to można wszystko 15.01.10, 18:05
    • Gość: POP Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 18:09
      Ładny artykuł, ale nieprawdziwy...
      sprubój pomieszkać w Łodzi, a zobaczysz.
      Zwyczajnie, cudze chwalicie Krakowiacy
      • Gość: romek Re: Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.warszawa.mm.pl 15.01.10, 18:38
        A ty "sprubój" pomieszkać w Krakowie. Zwyczajnie cudze chwalisz
        Łodziaku. Ps. Przy okazji popracuj też nad ortografią wtedy twoje
        życie stanie się prostsze.
        • Gość: alek haha IP: *.187.244.26.ip.abpl.pl 16.01.10, 14:17
          piszesz z Warszawy a udajesz, że jesteś z Krakowa i pouczasz gościa z Łodzi
    • Gość: Kul Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.xdsl.centertel.pl 15.01.10, 18:10
      To zabawne, że artykuł ten został opublikowany 2 dni po pogrzebaniu przez
      radnych idei CŁC, co oznacza prawdopodobnie koniec festiwalu w Łodzi. Kiepski
      macie timing
    • wojtek33 Re: Łódź a Kraków - wizja kontra trwanie 15.01.10, 18:12
      Najlepsze, że większość z wymienionych w artykule obiektów powstała mimo
      Kropiwnickiego, a nie dzięki niemu. Gdyby to zależało wyłącznie od niego nie
      byłoby ani Manufaktury ani Andelsa ani niczego, co im towarzyszy, też pewnie
      budowalibyśmy muzea JPII. Reszta to niezrealizowane wizje bez biznesplanów i
      realnych kosztorysów, których jedynym pomysłem na finansowanie jest wyłożenie
      pieniędzy przez miasto.
      • Gość: bfsgasg Re: Łódź a Kraków - wizja kontra trwanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 18:19
        Pełna ZGODA!!! A Manufakturę to chciał swego czasu mocno przyblokować...
      • Gość: BINGO Re: Łódź a Kraków - wizja kontra trwanie IP: *.aster.pl 15.01.10, 19:05
        DOKLADNIE - wszystko co sie udalo za jego kadencji nie jest jego
        sukcesem, wrecz blokowal dzialania - pamietam jak w dniu otwarcia
        Manufaktury podpisywano ostateczne dokumenty. Robil wszystko aby
        tego nie bylo a tu nagle po latach to jego najwiekszy sukces i
        wizytowka obecna miasta. Zalosne. Kropek wracaj do ZCHNu skad
        przybyles, startowales jako niezalezny (kpina z ZCHNu sie nie
        odchodzi) a potem aby utrzymac sie przy wladzy przydziales szaty
        PISu.... Tobie juz Lodz dziekuje a wrecz powinienes jeszcze dostac
        fakture za utracone korzysci miasta.......PAPA
      • Gość: salpaw Re: Łódź a Kraków - wizja kontra trwanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 01:34
        WIESZ TO ZE ŹRÓDŁA CZY KŁAMLIWYCH PRZEKAZÓW? WYDAJE MI SIĘ ŻE PODOBNIE JAK
        JOŃSKI I SPÓŁKA POSŁUGUJESZ PRZEKŁAMANIAMI. IM JUŻ SĄD NAKAZAŁ SPROSTOWANIE
        NIEPRAWDY. TY MOŻE NIE JESTEŚ ŚWIADOM, ŻE PISZESZ NIEPRAWDĘ. PRZY POWSTAWANIU
        MANUFAKTURY PREZYDENT KROPIWNICKI JAK NAJMOCNIEJ PRÓBOWAŁ ZABEZPIECZYĆ INTERES
        MIASTA. SZCZEGÓLNIE KWESTIE UDZIAŁÓW W SPÓŁCE ORAZ DRÓG DOJAZDOWYCH. NIESTETY
        JEGO POPRZEDNICY Z SLD PODPISALI TAK SKONSTRUOWANĄ UMOWĘ, ŻE DZIŚ MIASTO NIE MA
        JUŻ UDZIAŁÓW W SPÓŁCE, A O DROGI DOJAZDOWE TOCZYŁA SIĘ BATALIA JESZCZE PO
        OTWARCIU PIERWSZYCH OBIEKTÓW MANUFAKTURY. MUZEUM JP II MOŻE BY I POWSTAŁO, GDYBY
        JEGO POPRZEDNICY NIE SPRZEDALI ZA "MARNE SREBRNIKI" "UNIONTEXU".
        CO DO FINANSÓW MIASTA, TO ŁÓDŹ MA JEDNE Z NAJLEPSZYCH NOTOWAŃ W POLSCE. PODOBNIE
        JEST ZE ZDOBYWANIEM FUNDUSZY I ZADŁUŻENIEM (W PRZELICZENIU NA JEDNEGO MIESZKAŃCA
        ŁÓDŹ MA PRAWIE DWUKROTNIE MNIEJSZE ZADŁUŻENIE NIŻ WARSZAWA CZY WROCŁAW)
        NIESTETY Z PRZYCZYN POLITYCZNYCH LODŹ A WRAZ Z NIĄ - POLSKA MOŻE STRACIĆ OGROMNE
        FUNDUSZE Z UNII EUROPEJSKIEJ NA CAMERIMAGE.
      • Gość: salpaw Re: Łódź a Kraków - wizja kontra trwanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 01:36
        WIESZ TO ZE ŹRÓDŁA CZY KŁAMLIWYCH PRZEKAZÓW? WYDAJE MI SIĘ ŻE PODOBNIE JAK
        JOŃSKI I SPÓŁKA POSŁUGUJESZ PRZEKŁAMANIAMI. IM JUŻ SĄD NAKAZAŁ SPROSTOWANIE
        NIEPRAWDY. TY MOŻE NIE JESTEŚ ŚWIADOM, ŻE PISZESZ NIEPRAWDĘ. PRZY POWSTAWANIU
        MANUFAKTURY PREZYDENT KROPIWNICKI JAK NAJMOCNIEJ PRÓBOWAŁ ZABEZPIECZYĆ INTERES
        MIASTA. SZCZEGÓLNIE KWESTIE UDZIAŁÓW W SPÓŁCE ORAZ DRÓG DOJAZDOWYCH. NIESTETY
        JEGO POPRZEDNICY Z SLD PODPISALI TAK SKONSTRUOWANĄ UMOWĘ, ŻE DZIŚ MIASTO NIE MA
        JUŻ UDZIAŁÓW W SPÓŁCE, A O DROGI DOJAZDOWE TOCZYŁA SIĘ BATALIA JESZCZE PO
        OTWARCIU PIERWSZYCH OBIEKTÓW MANUFAKTURY. MUZEUM JP II MOŻE BY I POWSTAŁO, GDYBY
        JEGO POPRZEDNICY NIE SPRZEDALI ZA "MARNE SREBRNIKI" "UNIONTEXU".
        CO DO FINANSÓW MIASTA, TO ŁÓDŹ MA JEDNE Z NAJLEPSZYCH NOTOWAŃ W POLSCE. PODOBNIE
        JEST ZE ZDOBYWANIEM FUNDUSZY I ZADŁUŻENIEM (W PRZELICZENIU NA JEDNEGO MIESZKAŃCA
        ŁÓDŹ MA PRAWIE DWUKROTNIE MNIEJSZE ZADŁUŻENIE NIŻ WARSZAWA CZY WROCŁAW)
        NIESTETY Z PRZYCZYN POLITYCZNYCH LODŹ A WRAZ Z NIĄ - POLSKA MOŻE STRACIĆ OGROMNE
        FUNDUSZE Z UNII EUROPEJSKIEJ NA CAMERIMAGE I INNE.
    • Gość: wyborca Majchrowski to zło nad zlem , leń nad leniem IP: 109.243.70.* 15.01.10, 18:16
      Majchrowski to zlo nad zlem , leń nad leniem , nie glosowalem i nie
      bede na niego glosowal i nie tylko dlatego ze komuch ale dlatego ze
      jest szemranym gosciem bez poltu , mierny , dba tylko o Frycza bo
      uczelnia jego ,i zagarnia pod nia nowe budynki po drugiej stronie
      drogi na wprost uczelni , Kracik nie wiele lepszy bo swoje grzeszki
      ma o ktorych sie pamieta ALE NA TLE MAJCHROWSKIEGO TO SKARB moze
      zostalo mu jeszcze cos z werwy z Niepolomic
      • Gość: krakus Re: Majchrowski to zło nad zlem , leń nad leniem IP: 194.146.252.* 15.01.10, 18:45
        tak zostało... chcę wprowadzić na ulicę Krakowa trolejbusy... (rzecz jasna mowa
        o Kraciku)
        • Gość: Iga Re: Majchrowski to zło nad zlem , leń nad leniem IP: *.chello.pl 15.01.10, 22:29
          zobacz sobie chłopie jak mogą wyglądać trolejbusy
          tramwaje.wasowska.net/?p=122
          i powiedz mi proszę jakie widzisz pozytywy ze stosowania hałaśliwych tramwajów w
          centrum miasta?

Fajnie się piszę dopóki nie pomieszka kilka lat w okolicach np. Królewskiej, nie
          polecam!
          • Gość: krakus Re: Majchrowski to zło nad zlem , leń nad leniem IP: 194.146.252.* 15.01.10, 23:50
            myślisz że Kracik zakupiłby takie "cudeńka" ? prędzej zobaczę takie
            coś...pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Tr%C3%A5dbuss_Landskrona.JPG&filetimestamp=20081004173334
            a co do wyższości tramwaju nad trolejbusem to ten pierwszy wygrywa choćby
            większą ilością miejsc dla pasażerów którą w każdej chwili można zwiększyć
            podpinając kolejny wagon bądź tramwaj, trolejbus będzie droższy w eksploatacji
            ze względu na o wiele bardziej skomplikowaną budowę (układ kierowniczy, napędowy
            itp...) trolejbusy to przeszłość ! ale dla człowieka który rządził miastem
            niespełna 10-cio tysięcznym będzie to cud techniki hehe zapomniał o jednym to
            jest KRAKÓW ! jeżeli chce się zostać prezydentem takiego miasta należy mieć
            WIZJĘ a nie ograniczać się do projektów które wygasły x lat temu...
            • gandharwa Re: Majchrowski to zło nad zlem , leń nad leniem 16.01.10, 02:09
              Gość portalu: krakus napisał(a):

Myślisz że Kracik zakupiłby takie "cudeńka" ? prędzej zobaczę takie coś...

Przecież Kracik, o ile wiem , nie powiedział, że chce likwidacji wszystkich
              tramwajów w mieście, on tylko odniósł się do hałasu i drgań spowodowanych przez
              tramwaje w niektórych częściach Starego Miasta.

Ja mam takie zdanie: w języku niemieckim kursuje termin Strassenbahn i
              Stadtbahn. Pierwsze pojęcie oznacza po prostu tramwaj, drugie można
              przetłumaczyć jako "szybki tramwaj" lub "submetro"...i oznaczają środek
              komunikacji na szynach, raczej niezależny od pozostałego ruchu miejskiego, który
              porusza się z prędkością średnią min 30 km/h.

Mógłbym się zgodzić z Kracikiem ( bo ma to przełożenie na transformację
              komunikacji w wielu miastach EU ) że linie tramwajowe należy przebudowywać: te
              najważniejsze, które obiecują największą frekwencję, należy przebudowywać do
              "Stadtbahn" a resztę likwidować zamieniając na trolejbusy (z powodu dbania o
              jakość powietrza i hałas) lub autobusy hybrydowe.

Po prostu nowe torowiska dużo kosztują, trzeba je też konserwować ( np szlifować
              ) to wszytsko kosztuje i opłaca się jedynie przy odpowiednim obłożeniu.

Być może, że Kracik ma taki plan dla Krakowa: niektóre linie przebudować do
              "Stadtbahn" (linia Balice-dw.Główny się do tego idealnie nadaje, ale też
              planowane nowe inwestycje na Ruczaj czy Rybitwy ) a reszta zredukować do
              trolejbusów, wykorzystując miejsce po torowiskach do budowy trasy dla nich i
              autobusów.

Chodzi o prędkość i skuteczność.
              Problemy z liniami 502 i 116 sugerują, że może tam przydałby się "Stadtbahn"...a
              taki jeden nędzny wagonik jeżdżący do Łagiewnik przez Kapelanka można by sobie
              odpuścić.
              • Gość: Krak Re: Majchrowski to zło nad zlem , leń nad leniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.10, 11:42
                Całkowita zgoda. W KR nie należy rozwijać nowych linii tramwajowych. Experci
                muszą zdecydować o dalszym kierunku rozwoju.
                • Gość: krakus Re: Majchrowski to zło nad zlem , leń nad leniem IP: 194.146.252.* 17.01.10, 22:10
                  Experci
                  > muszą zdecydować o dalszym kierunku rozwoju.
                  co masz na myśli ? jeżeli trolejbusy to lepiej się nie wypowiadaj... a linie
                  tramwajowe mają takie miasta jak choćby Barcelona...
            • Gość: Mix Re: Majchrowski to zło nad zlem , leń nad leniem IP: 77.255.214.* 17.01.10, 15:17
              Gość portalu: krakus napisał(a):

> myślisz że Kracik zakupiłby takie "cudeńka" ? prędzej zobaczę takie
              >
              coś...pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Tr%C3%A5dbuss_Landskrona.JPG&filetimestamp=20081004173334
              > a co do wyższości tramwaju nad trolejbusem to ten pierwszy wygrywa choćby
              > większą ilością miejsc dla pasażerów którą w każdej chwili można zwiększyć
              > podpinając kolejny wagon bądź tramwaj, trolejbus będzie droższy w eksploatacji
              > ze względu na o wiele bardziej skomplikowaną budowę (układ kierowniczy, napędow
              > y
              > itp...) trolejbusy to przeszłość ! ale dla człowieka który rządził miastem
              > niespełna 10-cio tysięcznym będzie to cud techniki hehe zapomniał o jednym to
              > jest KRAKÓW ! jeżeli chce się zostać prezydentem takiego miasta należy mieć
              > WIZJĘ a nie ograniczać się do projektów które wygasły x lat temu...

Popieram koszt budowy sieci trolejbusowej jest ogromny (infrastruktura,
              zajezdnia, pętle, park maszynowy) a i przypominam, że trolejbus korzysta z
              jezdni jak zwykły autobus i tak jak on stoi w korkach. A tramwaj ma wytyczone
              torowisko po którym tylko on jeździ.
              Ps. nowoczesne torowiska są badrzo ciche i równe.
      • Gość: krakowianin 30 Re: Majchrowski to zło nad zlem , leń nad leniem IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.10, 19:26
        Nie szkoda na takiego prezydenta Krakowa?
    • histeryx w jednej z częsci "Dekalogu" Kieślowskiego 15.01.10, 18:25
      parę razy pada pewne okeślenie, które uważam, że w tym miescu
      idealnie pasuje : "pierdu-pierdu"
    • Gość: mdk Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.ghnet.pl 15.01.10, 18:26
      Wreszcie ktoś to dostrzegł!!
      Mieszkałem swego czasu w Łodzi a teraz w Krakowie i potwornie smuci mnie marnowanie ogromnego potencjału jaki ma Kraków przez takie osoby jak pan prezydent J. Majchrowski. Dla mnie jest On tylko administratorem a nie gospodarzem miasta - a są tacy np we Wrocławiu, Rzeszowie, Białymstoku czy też wspomnianej Łodzi.
      Za kilkadziesiąt lat następne pokolenia uznają ten okres architektonicznie i urbanistycznie za najczarniejszy w historii tego miasta a to co powstaje obecnie szpeci to miasto bezpowrotnie!
      Najwyższy czas na zmiany, tylko, że paradoksalnie mieszkańcy Krakowa ich nie chcą!
      • Gość: kibicka Re: Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.n4u.abpl.pl 15.01.10, 18:45
        Jakież to wspaniałe miasto Łódz,tak przynajmniej twierdzi p.Jajszczyk.
        Co ciekawe woli być profesurem w "zapyziałym" Krakowie zamiast przenieść się do
        Łodzi(uczelnie tam tez pewnie lepsze) i spotykać z tymi wszystkimi "wielkimi
        wizjonerami" z Kropiwnickim na czele.
        Bardzo też na czasie to wypracowanie zamieszczono,bo to i wybory samorządowe
        niebawem(zawsze dobrze obślinić Majchrowskiego) a i referendum łódzkie,gdzie
        "naszego" chcą "komuchy odwołać".
        Najlepszy dowcip,to o pinia o obiektach arch.Loeglera,W Łodzi wspaniała
        filharmonia a w Krakowie opera "bubel".
        Chyba p.Jajszczyk jednak przedobrzył.
      • Gość: xxx Re: Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 18:47
        Gość portalu: mdk napisał(a):

> Wreszcie ktoś to dostrzegł!!
        > Mieszkałem swego czasu w Łodzi a teraz w Krakowie i potwornie smuci mnie marnow
        > anie ogromnego potencjału jaki ma Kraków przez takie osoby jak pan prezydent J.
        > Majchrowski. Dla mnie jest On tylko administratorem a nie gospodarzem miasta

ale w łodzi ludzie nie chcą gospodarza z wizjami tylko właśnie administratora,

pytanie do znajomej, dlaczego idziesz na referendum? bo chodnik był przez dwa
        dni odśnieżony
    • Gość: michaś Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.warszawa.mm.pl 15.01.10, 18:34
      I to jest prawda odwoływacze Kropiwnickiego. Jeszcze zobaczycie jak
      rzewniebędziecie za nim płakali. A najbardziej Ci pyskacze którzy
      dzisiaj na niego gardłują. JAk już sobie wybierzecie mdłego,
      plasikowego nic nie wnoszącego najpierw komisarza a potem prezydenta
      to szybko zatęsknicie za tym okropnym, dziadem jak go nazywacie.
      • Gość: bluhahaha Re: Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.aster.pl 15.01.10, 19:12
        pamietam poczatek kandydatury, awantury w teatrze, widzimisie w
        sprawie parady wolnosci, ktora mu sie zle kojarzyla, zmiane nazwy
        lotniska z Lublinek na im. Reymonta bo mu sie z Lublinem kojarzylo i
        ostatnie cyrki jakie zrobil z czapka, fontanna ktora musza pilnowac
        straznicy na 3 zmiany i jeszcze jakis plakat tak patroluja... w
        miescie co moment afery wszystko sie sypie... a on ma wizje bez
        poparcia biznesowego....lata sobie wiecej niz niejeden prezydent
        kraju i co... i nic nie zalatwia dla miasta - dla siebie i znajomych
        z ZCHNu to pewnie duzo robi..... kuruj sie w szpitalu i juz sie
        polityka nie zajmuj... pewnie i tak trafisz na jakis cieply stolek
        ktory sobie przygotowales wczesniej na interesach dogrywanych w
        synagogach..... papapa
        • Gość: Michaś Re: Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.warszawa.mm.pl 15.01.10, 19:31
          Chłopie cóż za pieniacki bełkot. Nie dziwota, że w tym kraju nic
          nigdy nie można zrobić bo wększość sołeczeństwa jest taka jak ty
          bezmyślna i pozbawiona jakiegoklwiek poczucia rozsądku. A teraz
          prosimy o informacje co ty zrobiłeś i załatwiłeś. I co załatwili
          takiego i zrobili twoi idole z ugrupowań SLD i PO którzy to
          zorganizowali referendum.

Ps, Zaprawdę powiadam Ci że pierwszy będziesz kiedyś wrzeszczał
          jakim to dobrym Prezydentem był Kropiwnicki.
    • Gość: miszkaniec Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 18:41
      odwolajcie Kropiwnickiego i dopuście do wladzy komisarza z SLD to i wy
      zmarnujecie szanse na rozwój Łodzi

SLD i PO nie dopusci do realizacji projektow zapoczątkowanych za Kropiwnickiego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka