Dodaj do ulubionych

Ograniczenie ochrony przyrody w Dolinie Chochoł...

IP: *.comnet.krakow.pl 28.02.04, 10:28
JESTEM PRZERAŻONY MENTALNOŚCIĄ PRZYNAJMNIEJ NIEKTÓRYCH GÓRALI. KILKA LAT TEMU
BYŁA AFERA ZE SPUSZCZENIEM SZAMBA DO STRUMIENIA W DOL. RYBIEGO POTOKU, A TERAZ
Z KOLEI TO.

MAM WRAŻENIE (ALE MOŻE SIĘ MYLĘ), ŻE DLA DUTKÓW ZGODZĄ SIĘ ONI ZASRAĆ (JAK
WIDAĆ Z POWYŻSZEGO PRZYKŁADU-RÓWNIEŻ DOSŁOWNIE) CO SIĘ DA.

CÓŻ, MENTALNOŚĆ FIAKRA, NIEDOMYTEGO, ALE ZA TO W KIERPCACH I Z PARZENICAMI NA
SPODNIACH...
Obserwuj wątek
    • Gość: Smok_Wawelski Dutki, dutki, więcej, szybciej!!! polsko-wiejska IP: *.n4u.krakow.pl 28.02.04, 10:34
      mentalność
      • Gość: Lech Taczka Nie tak się to pisze! Pisze się z... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.04, 14:06
        ...dwoma literami "d", czyli "dudki". Górale podejmują decyzje bez sensu, inni
        piszą z błędami.
        • Gość: zbyszek CHCECIE OCHRONY TO WYKUPCIE DOLINĘ IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.04, 16:11
          a nie żądajcie żeby prawowici właściciele klepali biedę w imię ochrony przyrody.
          • Gość: Kamzik Re: CHCECIE OCHRONY TO WYKUPCIE DOLINĘ IP: *.comnet.krakow.pl 29.02.04, 00:04
            "prawowici właściciele klepali biedę"? Czy ty człowieku byłeś raz w życiu w
            Zakopanem, Witowie, Kościelisku czy Bukowinie?
            Jakoś bieda nie rzuca się tam w oczy.
            • Gość: ignorant Re: CHCECIE OCHRONY TO WYKUPCIE DOLINĘ IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.02.04, 10:30
              > Jakoś bieda nie rzuca się tam w oczy.

Czy ktoś musi być biedny, abyś odpierdolił się od jego własności.
              Te tereny od lat należały do górali - tak, tak zapłacili za te tereny przed
              laty, wygrali kilka procesów sądowych i posiadają akty własności. Dlatego
              zamiast pisać głupoty paluszki wsadź sobie w majty. Może przejdzie Ci ochota
              wyciągać łapy po cudzą własność.
          • Gość: m Prwowitym właścicielem jest Skarb Państwa IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 29.02.04, 22:46
            Górale won na Krupówki z badziewiem. Tatry są polskie a nie góralskie.
            • Gość: a S...aj komuchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 00:28
    • Gość: Smok_Wawelski Dutki,dutki!więcej,szybciej! typowa polsko-wiejska IP: *.n4u.krakow.pl 28.02.04, 10:37
      mentalność, może ktoś policzy ile na tym zyska dyrekcja TPNu od Wspolnoty
      Chytrusow z Witowa?
    • Gość: ja Re: Ograniczenie ochrony przyrody w Dolinie Choch IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 28.02.04, 10:47
      HAŃBA, HAŃBA I JESZCZE RAZ HAŃBA! BYŁAM W CHOCHOŁOWSKIEJ W TE WAKACJE I
      WIDZIAŁAM KOZICE I ŚWISTAKA NA WOŁOWCU!!! CHCECIE TO WSZYSTKO ZNISZCZYĆ,
      DRANIE?!
      • Gość: PAX Re: Ograniczenie ochrony przyrody w Dolinie Choch IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 29.02.04, 23:57
        Przeciez Wolowca nie beda orac, opamietaj sie. Mnie tez zalezy, zeby Tatr nie
        zmarnowano, ale pomysl sobie tak - zanim zalozono TPN, kto sie
        gorami "opiekowal"? Nikt. i jakos nic im sie nie stalo a gorale jakos ich na
        kierpcach nie rozniesli. Mnie sie wydaje, ze wiecej szkody Tatrom zrobia masy
        choloty, ktore sie tam pchaja co roku i bezmyslnie sie zachowuja, niz goral,
        ktory wypasie w Chocholowskiej pare krow.
    • Gość: Toamsz A Re: Ograniczenie ochrony przyrody w Dolinie Choch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.04, 10:48
      Niezbyt dobra wiadomość. Ale co tu się dziwić, dyrektorek parku nie jest już
      Gąsienica-Byrdzyń.:(((
    • Gość: raz Reniszcza w polsce ludzi, to dlaczego niby mieliby IP: *.camden.sch.uk / 212.85.13.* 28.02.04, 10:51
      szanowac zwierzatka
      trzeba bylo myslec gdy sie wybiera boszewickich bialoczerwonych
      zlodzieji z po i lsd
      • Gość: alf Re: Reniszcza w polsce ludzi, to dlaczego niby mi IP: *.acn.pl 28.02.04, 14:15
        Wszystko ci się z jednym kojarzy.
        A ścisłej ochrony nie ma w Chochołowskiej, odkąd górale wycięli tam
        najpikniejsom choinkę dla pewnego starszego pana.
        Znowu źle kojarzysz, paranoiku.
    • Gość: Ceper Re: Ograniczenie ochrony przyrody w Dolinie Choch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.04, 11:03
      Unikalna w skali świata przyroda Tatr w naszej "rynkowej" rzeczywistości nie ma
      żadnej wartości. Liczą się tylko pieniądze. Postępowanie dyrekcji TPN jest
      skandaliczne.
    • Gość: Antoni Re: Ograniczenie ochrony przyrody w Dolinie Choch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 11:09
      Jestem przerażony tym co słyszę.Jeszcze raz chęć zysku wzięła górę.To co było
      naszą dumą, dzięki pazerności pójdzie w niwecz.Górale opanujcie się.Nie iwecie
      co tracicie.Już corazmniej przyjeżdża do was rodaków w zimę i to nie przez brak
      śniegu ale przez waszą chytrość. Już nie wiecie ile ściągnąć dutków z rodaka.
    • Gość: Fireman Re: Ograniczenie ochrony przyrody w Dolinie Choch IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.04, 11:19
      Myślę że przyśpieszenie biznesowego wykorzystania Tatr ma związek z
      zaangażowaniem Pana Andrzeja Olechowskiego, któremu gratuluję skuteczności.
      Ciekawe co będzie dalej może jakiś hipermarkecik w Kościeliskiej albo siedziba
      Banku Handlowego w Strążyskiej. Gdyby jeszcze Pan Andrzej ściągnął swojego
      kumpla Pawełka "Sweet" Piskorskiego, to ten napewno walnołby jakiś most np. z
      Zawratu na Szpiglasową.
      • Gość: darek_w1 Re: Ograniczenie ochrony przyrody w Dolinie Choch IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.04, 11:45
        > Myślę że przyśpieszenie biznesowego wykorzystania Tatr ma związek z
        > zaangażowaniem Pana Andrzeja Olechowskiego, któremu gratuluję skuteczności.

A ja myślę, że to efekt spowodowany przez Leppera. To nie przypadek, że takie
        pomysły zbiegły się w czasie ze wzrostem notowań Samoobrony. Lepper, w którego
        polityce dominuje nurt preferowania rolników kosztem innych dziedzin życia
        społecznego i gospodarczego z pewnością liczy na zdobycie w ten sposób głosów
        na Podhalu.
        P.S. W przygotowaniu wersje obciążające odpowiedzialnością SLD, UP, PiS, LPR,
        PSL, neofaszystów, efekt cieplarniany i marsjan.
    • Gość: kaktus bojkot debili IP: 217.153.179.* 28.02.04, 12:01
      w ramach niemego protestu postanowiłem więcej nie jeździć do Zakopanego. I
      namawiam do tego wszystkich kochających przyrodę tych okolic. Na narty i tek
      lepiej pojechać w Dolomity czy w Alpy. Takich baz narciarskich jak tam i tak
      nie uda się w Polsce zbudować (nie ma takich gór po prostu)a wyjazd nie jest
      wiele droższy.
      • Gość: robol Re: bojkot debili i góralenvolku IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 28.02.04, 12:55
        ja dałem sobie spokój z tym rejonem 10 lat temu i naprawdę nie żałuję. Miałem
        już wtedy dosyć tłoku, chamstwa i drożyzny
        Ale dzielnie kibicuję rozwojowi Zakopanego i czekam aż wreszcie przewiercą
        tunel dla narciarzy pod Kasprowym. A niedługo Ruscy pójdą po rozum do głowy i
        wyniosą się na Słowację tak jak kozice. I zostaną tylko zdegenerowane
        niedźwiedzie na tym śmietniku
        Trochę jednak szkoda...
    • Gość: qs Re: Ograniczenie ochrony przyrody w Dolinie Choch IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.02.04, 12:07
      coraz więcej Polaków będzie omijać Tatry, a sąsiedzi ze wschodu, którzy na
      razie chętnie przyjeżdżają, też się w końcu wyniosą. Jeszcze ci góralu będzie
      żal, że zasrałeś swoje własne gniazdo
    • Gość: Travel Gdzie tu jest logika? IP: *.acn.waw.pl 28.02.04, 12:15
      A z drugiej strony nie robi się nic, nie wywiera się żadnego nacisku na straż
      graniczną i władze Polski i Słowacji, żeby uregulować w Tatrach turystykę
      graniczną zanim ludzie sami zrobią to nogami...

Utrzymanie dotychczasowego reżimu granicznego na obszarze Tatr ( co będzie
      kompletnym anachronizmem po akcesji PL i SK do UE) tlumaczy sie...potrzebą
      ochrony przyrody.

Umożliwienie swobodnego przechodzenia z PL do SK i w drugą stronę w tych
      miejscach, gdzie szlaki turystyczne łączą się lub są wspólne jest logiczne, a
      że umożliwia to dłuższe wycieczki, to skorzystają s tego nieliczni wytrawni
      turyści. Spacerowicze wrócą spowrotem na parking do swojego samochodu. Tak samo
      ci, co wjadą na Kasprowy kolejką - nawet, jak przepustowość zwiększy się
      dwukrotnie.

Kolejny polski absurd--> GŁUPOLSKA.
      • Gość: alf Re: Gdzie tu jest logika? IP: *.acn.pl 28.02.04, 14:17
        GŁUPOLSKA - super, kupiłem.
    • Gość: ja fani ochrony przyrody powinni mieszkać w lesie IP: 82.139.15.* 28.02.04, 12:18
      Większośc z Was 'miłośników" przyrody i "eko.." (patrząc po adresie) mieszka w
      Krakowie w wygodnych nowoczesnych mieszkaniach i nie ma problemu z pracą.
      Dla was góral ma mieszkać w 'historycznej' chałupie z wychodkiem za stodołą a
      pracować jako stróż w TPN-ie. najchetniej to byście zamienili 99% procent kraju
      w rezerwat (ale sami mieszkali w tym 1% poza).
      dupki sami mieszkajcie w rezerwacie.
      • Gość: ceper Re: fani ochrony przyrody powinni mieszkać w lesi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 12:41
        A kto Ci kaze mieszkac w rezerwacie?
      • Gość: Kamzik GDZIE TU LOGIKA?? IP: 149.156.65.* 28.02.04, 13:24
        Z tego co widzę, górale nie mają wychodków za stodołą, chociaż mentalność
        niektórych jeszcze została na tym etapie.
        Jeśli uważasz, że ich status społeczny i bytowy się poprawi bo zaczną
        sprzedawać hot-dogi pod Wołowcem, to gratuluję logiki!
      • Gość: nowa Re: fani ochrony przyrody powinni mieszkać w lesi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 15:42
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Większośc z Was 'miłośników" przyrody i "eko.." (patrząc po adresie) mieszka
        w
        > Krakowie w wygodnych nowoczesnych mieszkaniach i nie ma problemu z pracą.
        > Dla was góral ma mieszkać w 'historycznej' chałupie z wychodkiem za stodołą a
        > pracować jako stróż w TPN-ie. najchetniej to byście zamienili 99% procent
        kraju
        >
        > w rezerwat (ale sami mieszkali w tym 1% poza).
        > dupki sami mieszkajcie w rezerwacie.

Ja nie mieszkam w Krakowie, ale kiedys bywałam w Tatrach. Teraz juz nie, bo
        chamstwo i zdzierstwo, jakie sie tam szerzy skutecznie mnie zniecheciły. I
        przyrody tez coraz mniej. nie chodzi tu o wychodek za stodoła tylko o to, że
        buduje sie bez sensu, ładu i składu, aby więcej było miejsc do zarabiania
    • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: No to już wiemy, po co było potrzebne ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.02.04, 12:20
      ...odwołanie długoletniego dyrektora TPN Wojciecha Byrcyna-Gąsienicy: no bo on
      by się nigdy na zaśmiecenie jakiegokolwiek skrawka TPNu straganami, budami,
      kontenerami itp. nie zgodził; położyłby się wpoprzek wjazdu do Doliny w
      Huciskach niczym Rejtan! Późno, bo późno, ale się udało: "cywilizacja" wkroczy
      w tę niepowtarzalną Dolinę, łatwo przwidzieć gdzie staną te koszmarne obiekty
      handlowo-usługowe: od Polany pod Jaworki, Wywierzyska Chochołowskiego, Polany
      Chochołowskiej - gdzie "malowniczo" wtopią się pomiędzy ponadstuletnie szałasy,
      po kapliczkę pod schroniskiem; jak starczy inwencji - przyozdobić też mogą sam
      Szlak Papieski! Obecna Dyrekcja TPNu idzie w ślady przedwojennego cywilizatora
      Tatr - ministra Bobkowskiego, od którego nazwiska szlak od Morskiego Oka po
      Przełęcz Szpiglasową prześmiewczo nazywany bywa "Bobkostradą"; to i dalsza
      kontynuacja tamtych niewczesnych zamysłów może wreszcie nastąpi: może by tak
      kolejkę zębatą na ... Świnicę?
      • Gość: Leszek Re: No to już wiemy, po co było potrzebne ... IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 28.02.04, 12:50
        Bobkostrada to akurat przez Swistowke. Szpiglasowa udroznil ... Gasienica-
        Byrcyn.
        • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: No to już wiemy, po co było potrzebne ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.02.04, 13:07
          "Ceprostradę" zwaną zamiennie "Bobkostradą" zbudowano za Ministra Komunikacji
          Bobkowskiego przed wojną, co zostało niezwykle ostro skrytykowane przez PTT,
          gdyż ścieżka ta zbudowana została zgodnie z zasadami budowy dróg bitych, prawie
          po poziomnicy, zamiast na wzór typowych perci górskich biegnących zgodnie z
          ukształtowaniem terenu (tak jak po drugiej stronie Szpiglasowej, do Pięciu
          Stawów!). Chadzałem tą drogą przed urodzeniem Pana Wojtusia chyba jeszcze, więc
          to nie on ją "udrożnił"! Ścieżka przez Świstówkę do Pięciu Stawów bardziej
          spełnia wymogi "perci". Poza tym - pozdrawiam!
    • Gość: Simona Kossak Re: Ograniczenie ochrony przyrody w Dolinie Choch IP: 212.33.80.* 28.02.04, 12:45
    • Gość: SEVEN Re: Ograniczenie ochrony przyrody w Dolinie Choch IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.02.04, 12:52
      o ile mozliwosc prowadzenia tej dzialalnosci handlowej nie bedzie naduzywana (np. przez gorali
      z oscypkami, kapciami, czy innym szajsem) to bardzo dobrze. rezerwat rezerwatem, mozna
      wprowadzic scisla ochrone np od okreslonej wysokosci, ale przeciez tatry musza sie jakos
      rozwijac, a skad brac na to pieniadze- z samych oplat za wejscie do tpn raczej ciezko:/
    • Gość: Mruk Re: Ograniczenie ochrony przyrody w Dolinie Choch IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.02.04, 12:54
      Już od dawna nie jeżdżę do Zakopanego. To zapyziała mieścina z chciwymi
      mieszkańcami, którzy już nie mają nic wspólnego z góralskim dziedzictwem
      kultury narodowej, z Witkacym, z Jalu Kurkiem (pewnie się w grobie przerócił na
      wieść o Chochołowskiej), z Przerwą-Tetmajerem, Sabałą, Szymanowskim. Wolę
      jeździć na Słowację. Tam przynajmniej jest co robić, na co popatrzeć, gdzie
      iść. I świstaków nikt nie przegania, i niedźwiedzie nie są zdemoralizowane, i w
      kolejce na Rysy się nie stoi, a oscypki robią z owczego sera. Radzę wam,
      zakopce, kilka razy młotkiem postukać się w czoło, zanim zniszczycie podwaliny
      waszej egzystencji. Do bazaru nikt nie będzie jeździł, skoro ma takie atrakcje
      pod nosem. Nie mam nic przeciwko nowej kolejce na Kasprowy, ale budy i stragany
      w Chochołowskiej to objaw paranoi.
    • Gość: Simona Kossak Re: Ograniczenie ochrony przyrody w Dolinie Choch IP: 212.33.80.* 28.02.04, 12:57
      A dla kogo Górale chcą robić wyciągi i kolejki? Dla kogo te wszystkie handle?
      Na kim chcą zarabiać te swoje dudki? Na CEPRACH i snobach w luksusowych
      limuzynach. Niech więc Szanowne Cepry, którym tak bliska jest ochrona przyrody
      Tatr, zbojkotują TPN i zakopany w górach grajdoł, a na wywczasy, narciarskie
      uciechy i pijackie balangi jeżdżą daleko od wszystkich polskich parków
      narodowych i rezerwatów.
      To my, całe polskie społeczeństwo, swoją konsumpcją i ludycznością zabijamy
      dziką przyrodę.
    • Gość: robol Ja chcę drogę asfaltową na grani zachodnich IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 28.02.04, 13:09
      i wygodną kolejkę na Kasprowy żeby móc wwieźć rower, potem ładna trasa do
      Chochołowskiej na piwo i zakupy w hipermarkecie. Wesołe miasteczko też tam się
      przyda bo dzieciakom się należy. Agencje towarzyskie niech w Zakopanem zostaną
      A dopóki tego nie będzie to w Tatry i do Zakopanego NIE POJADĘ. A wy
      zakichani obrońcy przyrody i ekolodzy wynocha w rumuńskie Karpaty, Gorgany czy
      inne nieprzychylne cywilizowanym ludziom góry i łazić tam z plecakami zamiast
      tutaj warcholić bo człowiekowi po pracy się należy KURTULARNY WYPOCZYNEK
      pozdro ;-))
      • Gość: nowa Re: Ja chcę drogę asfaltową na grani zachodnich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 15:49
        Gość portalu: robol napisał(a):

> i wygodną kolejkę na Kasprowy żeby móc wwieźć rower, potem ładna trasa do
        > Chochołowskiej na piwo i zakupy w hipermarkecie. Wesołe miasteczko też tam
        się
        > przyda bo dzieciakom się należy. Agencje towarzyskie niech w Zakopanem zostaną
        > A dopóki tego nie będzie to w Tatry i do Zakopanego NIE POJADĘ. A wy
        > zakichani obrońcy przyrody i ekolodzy wynocha w rumuńskie Karpaty, Gorgany czy
        >
        > inne nieprzychylne cywilizowanym ludziom góry i łazić tam z plecakami zamiast
        > tutaj warcholić bo człowiekowi po pracy się należy KURTULARNY WYPOCZYNEK
        > pozdro ;-))
        Jesli napisałeś to serio, to jestes debilem
    • Gość: olo Re: Ograniczenie ochrony przyrody w Dolinie Choch IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.04, 13:11
      Ja dzięki temu, co zobaczyłem w Chochołowskiej kilka lat temu przestałem
      jeździć w polskie Tatry. Teraz tym bardziej tam mnie nie ciągnie
    • Gość: miłośnik tatar moja hawirka w tatrach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.04, 13:35
      Moje marzenia się spełniają! Sypnę trochę dudków góralowi i mam gotową chałupkę
      w moich koczanych Tatrach.
    • Gość: Wacuś Podesłać tabletki do Zakopanego? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.04, 14:03
      Te od bólu głowy.
    • Gość: Góralenfolk. I na tym to polega. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 14:53
      Najpierw wprowadza się ograniczenie ochrony, bo po pewnym czasie wszystko
      zostanie zasrane i zagnojone.Wtedy nie będzie już czego chronić i będzie można
      znieść ochronę całkowicie.Tak to wygląda danie praw do decydowania przygłupom i
      prymitywom,oraz pseudo biznesmenom,którzy dla paru dutków sprzedali by własną
      matkę.
    • Gość: Ala Re: Ograniczenie ochrony przyrody w Dolinie Choch IP: *.proxy.aol.com 28.02.04, 17:48
      We wszystkim nalezy zachowac umiar.Ochrona TAK! Ale goral moze tez zarobic.
      Bardzo chetnie kupie ser od nich na hali ,czy idac dolina.
      Mieszkam we Francji i niemal w kazdy week-end bywam w Parku Narodowym
      Mercantour.
      Tam sa hodowle krow,owiec,czy koz. Mozna kupic ich wyroby . Sa tez szalasy -
      knajpki w ktorych mozna zjesc regionalne potrawy.I to wszystko jakos nie
      koliduje z ochrona przyrody.A nie mozna tam robic naprawde wielu rzeczy i
      straznikow parku spotyka sie dosc czesto na szlakach.
      Pilnujcie wiec gorali,ale dajcie im zarobic tez.
      • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Ograniczenie ochrony przyrody w Dolinie Choch IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.02.04, 19:03
        Pani Alu, ale tak właśnie jest cały czas w Dolinie Chochołowskiej, w bodaj
        przedostatnim szałasie z prawej strony, u bacy Janka (?) napić się można
        przedniej żentycy, kupić bundzu i niesfałszowanego oscypka; można go też
        zobaczyć wypasującego owiecki w Dolinie i jej odnogach! W wielu miejscach,
        nawet w Dolinie Kościeliskiej, na Cudakowej Polanie, prowadzona jest gospodarka
        rolna, kosi się siano itd., no i BARDZO dobrze! Chodzi o te koszmarne budy i
        stoiska, które żądni biznesu chcą wprowadzić w serce gór, a przecież kto chce
        kupić np. pamiątkę, wystarczy jak ją kupi na Polanie Huciska lub w schronisku i
        tamże można coś zjeść!
    • Gość: BYŁY BACA sKANDAL ? IP: *.netia1.piekary.net 28.02.04, 18:03
      a JA JESTEM ZA NATYCHMIASTOWYM WPROWADZENIEM ŚCISŁEJ OCHRONY PRZYRODY NA
      TERENIE kRAKOWA . aBSOLUTNY ZAKAZ DZIAŁALNOŚCI PRZEMYSŁOWEJ, HANDLOWEJ I
      ROLNICZEJ. DOPUSZCZALNY TRANSPORT KOŃMI REGULOWANY DO MINIMUM LICENCJAMI. LUDZI
      WYSIEDLIC I DAĆ IM ODSZKODOWANIA PO KILKASET ZŁOTYCH, ZNACZY SIĘ TYLKO
      WŁASCICIELOM ZIEMI.
      • Gość: m baco idz spac IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 29.02.04, 22:51
        A ja jestem za zakazem gadania głupio przez analfabetów nie wiedzącym gdzie jest caps lock.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka