Dodaj do ulubionych

Gdzie jeździć? Ulubione trasy krakowskich rolkarzy

10.07.10, 15:59
hmmmm ... rolki na ulicy??
ciekawostka miejska, bo przeciez nie przyrodnicza !!
Obserwuj wątek
    • Gość: rolkara Puszcza! IP: *.chello.pl 10.07.10, 16:21
      Najlepsza jest Puszcza Niepołomicka. Kilometry ślicznego asfalciku i las..
      Minusem obecnie jest plaga komarów. Ale i tak polecam.
    • Gość: pete Re: Gdzie jeździć? Ulubione trasy krakowskich rol IP: 81.219.227.* 10.07.10, 17:08
      ten artykuł świetnie pokazuje że krakówek nie nadaje się
      do jazdy na rolkach, chyba że ktoś lubi jeździć wokół błoń.
      bulwary są w opłakanym stanie, asfalt pamięta jeszcze Gomółkę
      a austriackie umocnienia powoli popadają w ruinę.
      odpuściłem sobie bulwary po tym jak straciłem na nich kółka
      w rolkach. na szczęście umiem upadać.

nie pozostaje nic innego tylko czekać do wyborów i kopnąć
      Majchra w 4 litery.

moim zdaniem jedynym sposobem na równe nawierzchnie w mieście byłby nakaz dla radnych, aby poruszali się po mieście wyłącznie na rolkach.
    • Gość: reni Gdzie jeździć? Ulubione trasy krakowskich rolkarzy IP: *.chello.pl 10.07.10, 18:10
      Do autora: park lotników jest skrajnie zaniedbany i NIE DA się tam jeździć na
      niczym, co ma małe kółeczka, bo asfalt jest dziurawy, spękany, niektóre alejki
      mają dziwny wybrzuszony wzdłuż kształt. Kto pisze, że to ulubione miejsce
      rolkarzy, nigdy nie próbował tam jeździć ani nawet nie widział, jak teren
      wygląda. Od lat gmina nie remontuje tego miejsca; cała kasa poszła na Park
      Jordana, błonia i okolice. Odświeżenie skwerku przy fontannie nic nie daje
      rolkarzom, na co uprzejmie zwracam uwagę Pana Autora.
    • Gość: zrolowany Gdzie jeździć? Ulubione trasy krakowskich rolkarzy IP: *.gemini.net.pl 10.07.10, 20:20
      Jeżdżę na łyżwach i rolkach od ponad 10 lat. Na rolkach latem (z konieczności)
      bo Wspaniałe Królewskie Stołeczne Miasto Kraków nigdy już chyba nie dorobi się
      całorocznego lodowiska. Konkluzja jest następująca: w tym zaściankowym
      grajdołku nie ma gdzie jeździć ani na jednym ani na drugim. Z innymi sportami
      też nie lepiej, vide ścieżki rowerowe.

Z litości dla niezbyt kompetentnego autora artykułu nie będę rozwijał tematu,
      że jazda na rolkach to nie tylko monotonne wleczenie się po nierównej ścieżce
      tam i z powrotem...
    • Gość: emplo Gdzie jeździć? Ulubione trasy krakowskich rolkarzy IP: *.gemini.net.pl 10.07.10, 22:00
      Miejsc do jazdy na rolkach w Krakowie jak na lekarstwo, a miasto niszczy to co
      jest przy okazji roznych remontow - polecam autorowi wycieczke do Parku
      Dominikanskiego na Pradniku Czerwonym. Kiedys alejki byly asfaltowe, obecnie
      pomalu ukladana jest kostka z betonu podrzednej jakosci.

Nikt nie mysli o tym, ze park moze sluzyc do czegos innego niz wyprowadzania
      psa, zeby sie, za przeproszeniem, wyproznil.
    • obral Gdzie jeździć? Ulubione trasy krakowskich rolkarzy 11.07.10, 07:11
      Precz z rolkarzami na ścieżkach rowerowych (drogach tylko dla rowerów)
      - vide ścieżka do Tyńca !!!
      • greges58 Re: Gdzie jeździć? Ulubione trasy krakowskich rol 11.07.10, 09:22
        Zachciało się rowerowych ścieżek ?

Jeszcze Wam mało...
        Jeździcie po jezdni i po chodnikach !
        Roztrącając wszystkich.
        Z rowerem do pociągu ?
        A co tam !
        Tramwajem ?
        Hulaj dusza !

Mało ? ? ?
        Ścieżek się zachciewa, tylko dla rowerów ;)

O Tempora, o Mores !

^ ^
      • Gość: sdsdsad Re: Gdzie jeździć? Ulubione trasy krakowskich rol IP: *.nsystem.pl 11.07.10, 09:24
        obral mi tam rolkarze nie przeszkadzają, a często jeżdżę do tyńca rowerem ...
        więcej tolerancji, a mniej narzekania, każdy się zmieści
      • Gość: jan Re: Gdzie jeździć? Ulubione trasy krakowskich rol IP: *.cust.tele2.se 11.07.10, 10:59
        Komentarz wypowiedzi Obrala typowej dla polskiej mentalnosci i...balaganu. Droga
        TYLKO dla rowerow, przecz rolkarze. Drobne pytanie, a co w takim razie robia
        rowerzysci nagminnie przejezdzajacy ulice na przejsciach dla pieszych? To wbrew
        przepisom. Znam kraje w Europie, gdzie nikomu nie przyszlo by do glowy, aby
        piekna wielokilometrowa sciezka asfaltowa mogla byc uzywana jedynie przez np
        rowerzystow. Pedza po niej tez rolkarze, narciarze na nartorolkach, deskowcy no
        i rowerzysci. Co innego drogi (nie sciezki rekreacyjne!) rowerowe tworzone w
        wielu miastach dla ulatwienia komunikacji rowerowej, ktora znakomicie zmniejsza
        ilosc aut na ulicach np w Kopenhadze. A wiec Obrala - zmien ton i mentalnosc.
        • Gość: ? Re: Gdzie jeździć? Ulubione trasy krakowskich rol IP: 77.236.16.* 11.07.10, 14:21
          droga do Tyńca to nie "droga dla rowerów"

tylko droga oznakowana:
          zakaz ruchu wszelkich pojazdów/nie dotyczy rowerów

czyli piesi mogą się po niej poruszać tak
          1. po chodniku - ale go nie ma
          2. poboczem - ale go nie ma
          3. przy braku chodnika/pobocza - piesi poruszają
          się lewym skrajem jezdni, ustępując pierwszeństwa pojazdom
          /w tym przypadku rowerom/

I nie cieszcie się ROWERZYŚCI- kilka lat temu droga były wyznakowana
          jako "dla pieszych i rowerów bez wyznaczonych pasów ruch"
          i to może się znowu pojawić :-)
      • Gość: hhh Re: Gdzie jeździć? Ulubione trasy krakowskich rol IP: *.nsystem.pl 11.07.10, 19:31
        jeżdżę tam często rowerem jakoś mi nie przeszkadzają. Może naucz się najpierw jeździć na rowerze. Cyba, że ty pomykasz skuterkiem albo quadem i ci przeszkadzają ..
      • Gość: hhh Re: Gdzie jeździć? Ulubione trasy krakowskich rol IP: *.nsystem.pl 11.07.10, 19:31
        jeżdżę tam często rowerem jakoś mi nie przeszkadzają. Może naucz się najpierw
        jeździć na rowerze. Cyba, że ty pomykasz skuterkiem albo quadem i ci
        przeszkadzają ..
      • Gość: pule Re: Gdzie jeździć? Ulubione trasy krakowskich rol IP: *.ists.pl 11.07.10, 19:58
        często jeżdżę rowerem do Tyńca asfaltem po wałach wiślanych i jakoś nie zauważyłem tam ścieżki rowerowej. Kogo i skąd chcesz przepędać Orbal?
      • Gość: olo Re: Gdzie jeździć? Ulubione trasy krakowskich rol IP: *.chello.pl 12.07.10, 00:40
        Hahahahahaha, rozbawiłeś mnie. Nie ma czegoś takiego jak ścieżka TYLKO dla
        rowerów. I nie będzie. To rowerzysta musi uważać, nawet na ścieżce rowerowej.
        Pieszy może bezkarnie po niej chodzić jak mu się żywnie podoba.
        • tannat Re: Gdzie jeździć? Ulubione trasy krakowskich rol 22.08.13, 15:10
          Po ścieżce może i może - kwestia kultury osobistej. Po drodze rowerowej już nie
    • jakbson Gdzie jeździć? Ulubione trasy krakowskich rolkarzy 11.07.10, 12:18
      Więcej na temat rolek w Krakowie i nie tylko znajdziecie na Naszym portalu -
      www.narolkach.pl
      • Gość: Pudliszek Re: Gdzie jeździć? Ulubione trasy krakowskich rol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.10, 20:38
        Zgadzam się z przedmówcami: po Parku Lotników Polskich nie da się jeździć, no
        chyba, że ktoś lubi przeżycia ekstremalne. W zeszłym roku znalazłam kawałek
        asfaltu w pobliżu Krakowskiego Parku Technologii, tyle, że krótki i mało
        atrakcyjny, ale przynajmniej równy, że mogłam na nim jeździć, bez ryzyka zabicia
        się o jakiś korzeń drzewa. Park Lotników specjalnie sprawdzałam pod kątem rolek,
        jeżdżąc tam na rowerze i raczej mało interesująco ten bruk wyglądał....
    • Gość: Damian Trasy rolkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.13, 09:01
      Sporo tras rolkowych w całej Polsce możecie znaleźć też tutaj:
      www.rolki.edu.pl/miejsca/polskie-trasy-rolkowe-w-pigulce/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka