Dodaj do ulubionych

W 40 dni dookoła Polski... :))))

01.04.04, 08:33
Prawdopodobnie zacznę takę trasę już 16 kwietnia wsiadając do pociągu byle
jakiego...
Mam na liście m.in. Wrocław, Karpacz, Trójmiasto, Torun, Malbork, Olsztyn,
Lublin, Kazimierz Dolny, Sandomierz. Może coś po drodze... :)))
Czy ktoś z Was mógłby mi podpowiedzieć ("thanks from mountain"!) gdzie w
sieci znajdę info o tanich noclegach (jako dawniej wytrawna turystka zabieram
śpiwór więc spanie na podłodze mi nie jest straszne ani dziwne), o
połączeniach PKS, etc.
A może ktoś chce się dołączyć?
:)
Obserwuj wątek
    • to.ya Re: W 40 dni dookoła Polski... :)))) 02.04.04, 10:43
      Jak widzę sami wysportowani i turyści ...
      ;))))))))
      :p
      • bluetab70 Re: W 40 dni dookoła Polski... :)))) 02.04.04, 10:51
        eeetam, nie po to panbuk dał człowiekowi łóżko, żeby w śpiworku na ziemi
        nocował ;c))
        • m.in Re: W 40 dni dookoła Polski... :)))) 02.04.04, 11:00
          w Kazimierzu D. to tanio chyba nie jest...
          pobujaj sie za mnie na rurce pod Apteką, plizzz
          • to.ya Re: W 40 dni dookoła Polski... :)))) 02.04.04, 11:09
            m.in napisał:

> w Kazimierzu D. to tanio chyba nie jest...
            Niestety... :( Ale podobno można coś trafić ! :D

> pobujaj sie za mnie na rurce pod Apteką, plizzz
            Że przepraszam, co i gdzie mam zrobić????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!
            :p
            • jottka naj 02.04.04, 11:21
              tańsza oferta to były zwykle schroniska młodzieżowe, choć warunki w nich były
              przenajróżniejsze - ale to, co ze strony i tak trzeba potem dla pewności
              telefonem przelecieć

www.ptsm.pl/
              • to.ya Jottka, 02.04.04, 11:24
                Dzięki! :D
            • m.in Re: W 40 dni dookoła Polski... :)))) 02.04.04, 11:52
              to.ya napisała:
              co i gdzie mam zrobić?

ojjjj, tobie tylko jedno w głowie
              w Kazimierzu D. na Rynku jest Apteka,
              aby ludzie nie siadali na parapecie witryny zamocowano taka specjalna rurkę
              POZIOMĄ
              ulubiona rozrywką autochtonów jest oparcie się plecami o tę rurkę i
              kontemplowanie wydarzeń na Rynku
              np dwie godziny
              albo cztery
              to jest własnie "bujanie się na rurce"
              • to.ya Re: W 40 dni dookoła Polski... :)))) 02.04.04, 11:58
                m.in napisał:

> to.ya napisała:
                > co i gdzie mam zrobić?
                >
                > ojjjj, tobie tylko jedno w głowie
                ** I kto to mówi?! ... ;)))

> ulubiona rozrywką autochtonów jest oparcie się plecami o tę rurkę i
                > kontemplowanie wydarzeń na Rynku

> to jest własnie "bujanie się na rurce"
                ** A nie było tak od razu mnie napisać??!! ;p
      • Gość: Yasioo Re: W 40 dni dookoła Polski... :)))) IP: *.crowley.pl 02.04.04, 11:59
        Hmmm... Cóż mogę Ci doradzić... Może po kolei. Wspaniały zamek w Łańcucie, na
        rynku świetne piwo o bursztynowym kolorze. Solina i całe Bieszczady, świetny
        pstrąg w Terce, pokój do wynajęcia pod nr (013)4692572, niedźwiedź biegający po
        Buku i straszący krowy :) Zawóz, Werlas i Teleśnica, wiosło od kajaka pali się
        w dłoniach. Iwonicz Zdrój, doskonałe wody mineralne i bajeczny jesienny park
        zdrojowy.
        Złockie i Muszyna, Szczawnik, stoki Wierchomli z hektarami pól borówkowych,
        bagna z okazami hiacyntów, wełnianki i drżączki, Krynica i wspaniałe wody
        mineralne.
        Kraków - nic dodać, nic ująć, boleję nad powolną zmianą mojego miasta w
        skansen :(
        Cieszyn, odrestaurowany rynek, bogato zdobione kamienice, blisko do Zwardonia,
        Rajczy, Lalików i Istebnej, gdzie widoki zapierają dech w piersiach. Po drodze
        Wisła, gniazdo orła Adama, a na deser Żywiec w Żywcu :)
        Linia kolejowa Kamieniec Ząbkowicki - Kłodzko, lekki posmak Europy, ale tylko
        pośpiesznym lub szybszym :) Linia kolejowa Kamieniec Ząbkowicki - Jaworzyna
        Śląska, historia w żywym wydaniu, piękna Świdnica po drodze. Niedaleko Kamieńca
        ogród botaniczny i arboretum w Niemczy założone w 1855 roku. Twierdza w
        Kłodzku - rewelacja w świecie budowli obronnych na skalę europejską. Linia
        kolejowa z Kłodzka do Wałbrzycha - kilka tuneli w tym 2 spośród 3 najdłuższych
        w Polsce (bodajże 1650 m i 1150 m). Nowa Ruda, Radków, Karłów - malownicze
        miejscowości, w Radkowie zbiornik wodny, w Karłowie Błędne Skały i Szczeliniec.
        Szczawno - Zdrój, noclegi od 30 zł, miasteczko z duszą. Szklarska Pręba i
        jakuszyce - linia kojeowa o największym pochyleniu w Polsce - 5,7%.
        Linia kolejowa Leszno Wolsztyn, po drodze cudne jeziora w Boszkowie. W
        Wolsztynie parowozownia z najszybsza Polską lokomotywą, Piękną Heleną, ładny
        rynek, opdają na nim dobre jedzenie.
        Kostrzyn, małe przygraniczne miasteczko, nocleg za 35 zł w schronisku koło
        dworca. Sam dworzec jest unikalny w całej Polsce, perony i linie kolejowe na 2
        poziomach. Linia kolejowa Kostrzyn - Gorzów Wielkopolski - Piła - Chojnice,
        tzw. Ostbahn. Po drodze Licheń, nie wiem czy to ten, bo nie byłem, ale jeżeli
        tak, to warto zobaczyć na co zmarnowano tyle pieniędzy. Jezioro Płotki koło
        Piły, cudowne miejsce na odpoczynek przez cały rok. Jezioro Zdbiczno 11 km na
        północ od Wałcza i skansen I Armii WP, przyroda i zapomnienie o świecie.
        Wreszcie Chojnice ze swoim odrestauroanym rynkiem (perła na skalę europejską!)
        i jeziorem Charzykowy w pobliżu. Linia kolejowa Chojnice - Kościerzyna, piękne
        widoki, aż chwilami chce się wysiąść i zostać na stałe :) Jezioro Mausz
        pomiędzy Bytowem i Kościerzyną, a także cały obszar od Bytowa do Kartuz -
        Szwajcaria Kaszubska, gdzie żyją naprawdę przyjaźni ludzie i człowiek czuje się
        czasem lepiej niż we własnym domu...
        Teraz skok na południe - Bydgoszcz, chwilami można poczuć się jak w Wenecji :)
        Koronowo i zalew, chęć popływania przychodzi sama. Toruń, spacerowe centrum,
        zabytkowe wały obronne i budynki, polecam planetarium i wyprawę na Marsa.
        Mały skok na północny wschód - wiadukty w Stańczykach, niesamowity kawałek
        historii... Niestety nie miałem jeszcze przyjemności być na Mazurach, ale
        patrząc na kilka filmów doszedłem do wniosku, że teraz moim priorytetem jest
        trójkąt północno wschodniej Polski, Białowieża - Suwałki - Elbląg.
        Piaski za Krynicą Morską, koniec Polski, miejsce w sam raz, żeby się schować.
        Trojmiasto i jego plaże, Trójmiejski Park Krajobrazowy, czas przestaje płynąć.
        Mierzeja Helska, gdziekolwiek na niej jesteś możesz opalać się twarzą do słońca
        i stopami do morza :) Wydmy i urwiska Jastrzębiej Góry przy akompaniamencie
        szalejącego morza. Latarnia morska w Sasinie (Osetniku), chyba najwyższa w
        Polsce, stadnina koni w Nowęcinie koło Łeby, znana z reklamy WTK Soplica :)
        Spacer od Łeby do Rowów, po drodze Rąbka i bunkry po rakietach V2, niesamowite
        wydmy i skarby przyrody. Ustka, Darłowo, Dąbki, boskie plaże, świetne jedzenie,
        można znaleźć tani nocleg. Całe wybrzeże od piękngo miasta Kołobrzegu do
        Świnoujścia z pięknymi plażami, zabytkami w Kołobrzegu, Trzęsaczu, Kamieniu
        Pomorskim (wyspa Chrząszczewska - umarłe wsie widma), latarnie morskie, kolejka
        wąskotorowa z Trzebiatowa (odrestaurowany rynek) przez Pogorzelicę (na bagnach
        rezerwat ptaków) do Trzęsacza, a nawet Gryfina. Urwiska w Międzyzdrojach, żubry
        w Parku Narodowym i malownicze jeziorko Czajcze koło Wisełki.
        Na koniec Warszawa, nocleg w schronisku na Smolnej za 15 zł (+ pachnąca pościel
        4 zł). Zamek Królewski, zaraz potem wsiadasz w metro, wysiadasz na pl. Wilsona,
        wskakujesz w 139 i do niesamowitego Ogrodu Botanicznego (polecam oranżerię). Z
        resztą w Wawie każdy znajdzie coś dla siebie - ja znalazłem żonę i szczęście :D
        Cóż, pewnie pominąłem bardzo wiele, ale mam nadzieję, że pokazałem choć
        kawałeczek tego, co warto obaczyć. Życzę miłej podróży i czekam na opis wrażeń,
        gdziekolwiek dotrzesz :)
        • Gość: Yasioo Re: W 40 dni dookoła Polski... :)))) IP: *.crowley.pl 02.04.04, 12:07
          I jeszcze jedno - zamki, zamki i jeszcze raz zamki (i zameczki). Gdziekolwiek
          jakiś wypatrzysz zawsze idź w jego stronę. Rzadko kiedy się rozczarujesz, a
          często zachcesz mieć taki za dom. Wymienię tylko kilka najbliżej Krakowa
          (krótka pamięć) - Smoleń, Ogrodzieniec, Rudno, Lipowiec koło Babic Olsztyn koło
          Częstochowy.
          • to.ya Yasioo 02.04.04, 12:18
            Na wymienione przez Ciebie wspaniałości (część znam, za wszystkie wielkie
            dzięki) jednego życia byłoby mało, a co dopiero 40 dni...
            Zamki- chętnie :) Bo już parę troszkę znam.
            Teraz dopiero mam dylemat: moja trasa czy Twoja z małą (dot. czasu i funduszy)
            poprawką?
            I bądź tu człowieku mądry...
            Dziękuję raz jeszcze! i pozdrawiam słonecznie!!!
            :))
        • jottka żesiewtrącę 02.04.04, 13:00
          Gość portalu: Yasioo napisał(a):

> Iwonicz Zdrój, doskonałe wody mineralne i bajeczny jesienny park
          > zdrojowy.

wiosne mamy :)

> Złockie i Muszyna, Szczawnik, stoki Wierchomli z hektarami pól borówkowych,
          > bagna z okazami hiacyntów, wełnianki i drżączki

te bagna, to rozumiem nie na wierchomli?

a drżączka nie lubi wód stojących, na łąkach i ugorach rośnie, ten hiacynt to
          pewnie botanicznie też co innego?

> ogród botaniczny i arboretum w Niemczy założone w 1855 roku.

arboretum jest w wojsławicach, koło niemczy, data założenia też chyba
          wcześniejsza

> Po drodze Licheń, nie wiem czy to ten

nie ten, ten z bazyliką jest koło konina

> historii... Niestety nie miałem jeszcze przyjemności być na Mazurach, ale
          > patrząc na kilka filmów doszedłem do wniosku, że teraz moim priorytetem jest
          > trójkąt północno wschodniej Polski, Białowieża - Suwałki - Elbląg.

ale mam nadzieję nie zakładasz, że białowieża i elbląg leżą na mazurach? :)

> Latarnia morska w Sasinie (Osetniku), chyba najwyższa w
          > Polsce

a ile ma wzrostu? za najwyższą latarnie morską w polsce uchodzi latarnia w
          świnoujściu, 68m

> Świnoujścia z pięknymi plażami, zabytkami w Kołobrzegu, Trzęsaczu, Kamieniu
          > Pomorskim (wyspa Chrząszczewska - umarłe wsie widma)

no ja bym katedre wymieniła przede wszystkim

> latarnie morskie, kolejka wąskotorowa z Trzebiatowa (odrestaurowany rynek)
          przez Pogorzelicę (na bagnach rezerwat ptaków)

rezerwat jest koło niechorza :) niby rzut kamieniem, ale to niechorze przyznaje
          sie do 'własności'

> do Trzęsacza, a nawet Gryfina

gryfic!!! gryfino leży na płd od szczecina, jakieś dwadziescia pare km

> Urwiska w Międzyzdrojach

tzn. wybrzeże klifowe? bo wizja międzyzdrojów na turniach poraża nieco :)

• Gość: Yasioo Re: żesiewtrącę IP: *.crowley.pl 02.04.04, 15:37
            to.ya, pamiętaj o tym, że bilet kolejowy jest ważny 2 dni, a im większa
            odległość, tym taniej. I tak ulgowy studencki na pociąg pospieszny i 200 km to
            20 zł, 300 km - 25 zł, 500 km - 30 zł, 700 km - 35 zł, 1000 km - 40 zł. Mnie
            udało się przejechać trasę Krosno - Jasło - Rzeszów - Przeworsk - Sandomierz -
            Skarżysko Kamienna - Warszawa - Kutno - Toruń - Bydgoszcz - Tczew - Gdynia -
            Kościerzyna za 42,70 zł (1019 km, pospieszne Jasło - Warszawa, Warszawa -
            Bydgoszcz). Poza tym na całą zaplanowaną na 2 dni trasę możesz wykupić bilet na
            pociąg osobowy, a na dowolną ilość odcinków na tej samej trasie, tam gdzie
            chcesz i możesz, dodatki na pospieszny i od razu oszczędzasz. Pamiętaj też, że
            jeżeli masz dwie miejscowości, które łączą 2 lub więcej połączeń kolejowych, to
            jeżeli nie masz podanych miejscowości pośrednich, to możesz wybrać które tylko
            połączenie chcesz bez jakiejkolwiek dopłaty. W ten sposób przejechałem trasę z
            Wolsztyna do Rzepina, gdzie ruszając i zakładając koniec podróży o tej samej
            godzinie miałem do wyboru 3 opcje i pojechałem przez Zbąszynek i Czerwieńsk
            koło Zielonej Góry.
            W zeszłym roku zaliczyłem w 3 dni trasę Kraków - Katowice - Kędzierzyn-Koźle -
            Nysa - Kłodzko - Nowa Ruda - Wałbrzych (dzień 1, od 8 do 15 "w trasie", nocleg
            w Szczawnie-Zdroju za 30 zł), Wałbrzych - Wrocław - Leszno - Wolsztyn -
            Zbąszynek - Czerwieńsk - Rzepin - Kostrzyn (dzień 2, od 6 do 12 i od 16 do
            21 "w trasie", w przerwie parowozownia i obiad w Wolsztynie, nocleg w
            Kostrzynie za 35 zł), Kostrzyn - Gorzów Wlkp. - Krzyż - Piła - Chojnice -
            Kościerzyna - Mausz (dzień 3, od 5 do 19 "w trasie", godzinne postoje w Krzyżu,
            Pile i Kościerzynie, ponad 2 godziny w Chojnicach, w tym 8 km "na butach" z
            Sylczna do Mauszu), bilet za dzień 1 kosztował 26,40 zł za 338 km, a za dzień 2
            i 3 kosztował 29,15 zł za 662 km, pospieszne na odcinkach Kraków - Kłodzko,
            Wrocław - Leszno i Krzyż - Piła, reszta osobowe, i jeszcze do tego jakieś
            złotówki za PKS, w sumie wyszło 66 zł z groszami (cholernie drogi ten PKS przy
            kilku km trasy).

jottka, czepiasz się :) Iwonicz owszem, jesienią, cóż ja poradzę, że wiosnę
            mamy. Każde miejsce jest naj o różnych porach roku (to też jest subiektywne),
            np. Łańcut na początku lata gdy kwitną kanny, a arboretum w Wojsławicach (nie
            pamiętałem dokładnie :P ) w maju gdy kwitną azalie i różaneczniki.
            Bagna w Szczawniku, jak się idzie wzdłuż linii wysokiego napięcia do
            Jastrzębika, znalazłem okazy wiązówki błotnej, szachownicy kostkowatej,
            storczyk kukawkę (miałaś rację, nie hiacynt), wełniankę szerokolistną i
            drżączkę średnią.
            Z tym arboretum w Wojsławicach to chyba masz rację, dwie daty chodziły mi po
            głowie, 1843 i 1855, ta druga to chyba jednak data założenia kolekcji azalii i
            rododendronów. Niewiele więcej jest na www.region-
            walbrzych.org.pl/niemcza/turystyka.html, a to przecież prawdziwy skarb, o
            którym powinno się głośno mówić.
            Ten Licheń, czy nie ten, warto odwiedzić to "katolickie straszydło". Jedno okno
            kosztowało około 1 mln zł, a w bazylice jest ich 66. Za całe wydane tam
            pieniądze można by przez wiele lat utrzymać samotne matki w naszym kraju...
            Oczywiście, że Białowieża i Elbląg nie są na Mazurach :) Tylko taki "trójkąt
            ekologiczny" przyszedł mi o głowy, a jego sercem (w stanie przedzawałowym) są
            Mazury.
            Masz rację z tą latarnią w Świnoujściu. Ma 68 m, podczas gdy ta w Stilo (koło
            Sasina i Osetnika) ma tylko 33,4 m. Dlaczego ubzdurało mi się, że jest
            najwyższa? Nie mam pojęcia, może dlatego, że gdy odwiedzałem ją w 1997, to
            byłem parę cm niższy, niż gdy w 2000 odwiedziałem Świnoujście :)
            Ale gafa z tymi Gryficami :P Często mi się mylą, a teraz walnąłem z pamięci :)
            I oczywiście wybrzeże klifowe, ale jakoś tak bardziej swojsko brzmi "urwisko"
            dla Krakusa :)
            • Gość: Yasioo Re: żesiewtrącę IP: *.crowley.pl 02.04.04, 15:46
              Sklerozę mam w tak młodym wieku :P Prosiłaś o info dotyczące komunikacji.
              Wszystko co potrzebne jest do szczęścia znajdziesz na www.pkp.com.pl (PKP) i
              www.rozklady.com.pl (PKS).
              Chętnie wybrałbym się w taką podróż, ale 40 dni to zdecydowanie za długo i za
              drogo dla pracującego studenta z powiększającą się rodziną :P W ramach marzeń
              dzielę się moim pomysłem zakupienia quada i przejechania nim Polski dookoła po
              drogach przygranicznych ze szczególnym naciskiem na część plażową :)
            • to.ya Yasioo ! :) 02.04.04, 15:49
              Gość portalu: Yasioo napisał(a):

> I oczywiście wybrzeże klifowe, ale jakoś tak bardziej swojsko brzmi "urwisko"
              > dla Krakusa :)

Tyle, że ja Krakus nie jestem, a raczej omc Łodzianka i góralka w jednym, hej!
              :))
              Dzięki serdeczne za wszelkie podpowiedzi- są bardzo cenne i pewnie się
              przydadzą!
              :)))
            • Gość: H56 Re: że się wtrącę IP: *.comnet.krakow.pl 04.04.04, 10:07
              W Gryfinie też jest rezerwat ptaków, na Miedzyodrzu. Poza tym obok tego miasta
              jest jedyny w Polsce tak zwany krzywy las, wspaniałe jeziora, ogród
              dendrologiczny w Glinnej i ładny kawałek lasów. Powiat Gryfiński jest
              najbardziej wysunięty na zachód Polski.Została jeszcze Chojna i jej okolice też
              warte odwiedzin a zwłaszcza pobliska Dolina Miłości. Trasa kolejowa Kostrzyń-
              Chojna-Gryfino-Szczecin.
        • tuhanka Re: W 40 dni dookoła Polski... :)))) 02.04.04, 15:33
          Hmm... opisy godne prawdziwego globtrotera. To.ya, nie zapominaj tylko o
          weekendzie na polnoc od Pily, na Pojezierzu Drawskim - tam o nocleg i
          przewodnika martwic sie nie musisz :))))) Wiesz, dlaczego :)
    • Gość: pijar Re: W 40 dni dookoła Polski... :)))) IP: *.nsw.bigpond.net.au 02.04.04, 12:25
      Swietny pomysl. Polska do tego sie wspaniale nadaje. Korzystaj z okazji poki
      torow kolejowych nie brakuje.
    • Gość: Cover Re: W 40 dni dookoła Polski... :)))) IP: 195.245.222.* 02.04.04, 13:52
      a nie dałoby się jakoś tak w 20 dni.... bo na 40 to mnie na urlop nie puszczą
      hehehe
    • summa jeżeli chodzi o noclegi 03.04.04, 19:26
      to proszę, podrzucam

spanie.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka