_hektor 21.02.02, 16:14 do krakowa przejechał na testy autobus volvo 7000. jeździ na liniach 103 i 192. ktoś go widział, jechał nim? opinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: geograf Re: volvo w krakowie IP: *.toya.net.pl / 10.0.219.* 21.02.02, 16:29 ja jechałem tym autobusem w Łodzi i musze powiedziec, że jest suepr. W środku- wyglad suepr, na rpawde. Nowoczesnośc, a jednocześnie to "coś". Na zewnatrz- widac, że ten autobus wart jest swojej ceny. A przegubowe Volvo 7000.....jeju.... ten autobus podoba mi się najbardziej, spośród jeżdżacych po Łodzi (Ikarusy, Jelcze (przegubowe i krótkie, 12m), Solaris Urbino12, MAN'y, Mercedesy (Citaro i jeszcze jeden, stary model)). A jak wam sie podoba?? Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 21.02.02, 19:18 narazie widziałem go z odległości 400 metrów przez jakieś 10 sekund więc za bardzo nie mogę się wypowiadać. pisałeś że jest wart swojej ceny, czyli właściwie jaka ona jest. porównywalna do nowych jelczy i scanii?? Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: volvo w krakowie 21.02.02, 19:20 Hektor - nowy Jelcz jest o jedną trzecią tańszy od Scanii. Volvo jeszcze nie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 21.02.02, 20:03 no właśnie i ciekawe jak w tym wszystkim wygląda oferta cenowa volvo, poza tym szkoda że mpk nie podało rozkładu jazdy volvo, wtedy możnaby się nie przejechać, ale sprawa mizerności informacji na stronie mpk jest już chyba przerobiona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: volvo w krakowie IP: *.toya.net.pl / 10.0.219.* 21.02.02, 21:04 to u was takioe rzeczy w rozkładach umieszczaja? U nas po prostu wypuszczali go na trasę, co jakiś czas na inna i w końcu trafiłem na niego przez przypadek:)) u nas takich rzeczy nie zaznaczaja:)) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: volvo w krakowie 21.02.02, 21:27 I nas też nie. Hektor by chciał, by tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: volvo w krakowie IP: *.toya.net.pl 22.02.02, 07:31 aha:) no to wszystko jasne:) jak sie przejedziecie to opiszcie wrażenia, ok? pozdrowienia ze słonecznej ale bardzo mrrrrrroźnej Łodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: volvo w krakowie IP: *.v1.pl 22.02.02, 07:49 _hektor napisał(a): > no właśnie i ciekawe jak w tym wszystkim wygląda oferta cenowa volvo, > poza tym szkoda że mpk nie podało rozkładu jazdy volvo, wtedy możnaby się nie > przejechać, ale sprawa mizerności informacji na stronie mpk jest już chyba > przerobiona. Dziękuję, już lepiej, żeby nie podawali. Jak w listopadzie podali, kiedy jeździ pożegnalna "stodwójka" na l. 15, to próbowałem dwa razy przejechać się ostatni raz tym tramwajem przez Kraków, i za żadnym razem mi się nie udało, bo jeździł zupełnie inaczej, niż było podane. Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 22.02.02, 17:29 ja akurat na pożegnalną stodwójke trafiłem przypadkowo to że wtedy źle podali to na pewno ich błąd, ale teraz powinni się poprawić i podać kiedy można volvo spotkać, a nie olewać całą sprawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: volvo w krakowie IP: *.v1.pl 22.02.02, 19:20 Gdyby tylko dobrze podali, to byłoby miło. Widziałem ten autobus ostanio, z zewnątrz prezentuje się niczego sobie, no a jak w środku to nie wiem, no ale może jeszcze się dowiem. BTW, nie wie ktoś, jak długo ma on zostać w Krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: volvo w krakowie IP: *.toya.net.pl / 10.0.219.* 23.02.02, 13:36 a to wasze MPK nie planuje zakupu owego pojazdu? wtedy byście nie mieli problemy z rozkładami i w końcu kiedyś byście się nim przejechali;) Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 23.02.02, 14:35 skoro są testy to pewnie się zastanawiają nad nim, ale moim zdaniem wszystko zależy od ceny volvo. jeżeli jest taka sama jak nowego jelcza do moim zdaniem warto, ale jeżeli wyższa to conajmniej trzeby by się jeszcze porządnie zastanowić. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: volvo w krakowie 23.02.02, 21:28 a może postawic na jakośc? Prezes MPK Łódź, podczas konferencji prasowej, na której odpierał zarzuty o niegospodarności, m.in. w sprawie Cityrunnera, powiedział, że dopóki on będzie prezesem to będzie stawiał przede wszysktim na jakośc i wygode, bo jak wszyscy wiemy- biednego nie stac na szajz...(czyli na gówno...) Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 23.02.02, 21:36 więc nowy jelcz to szajz? bo moim zdaniem inaczej trzeba traktować sprawę zakupu tramwajów (w którym trzeba się zdecydować na jeden model) a inaczej autobusów. można kupić część lepszych a część mniej lepszych, co nie znaczy złych. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: volvo w krakowie 23.02.02, 22:34 on mówił ogólnie o taborze...nie tylko o tym tramwajowym. A mi się bardzo podoba, że kupujemy takie dobre autobusy...no i tramwaj też:)) Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 24.02.02, 11:27 dobre czyli najdroższe? chyba nie o to chodzi. czasem tańsze autobusy nie mają znaczącą gorszcyh podstawowych parametrów, a np. wygląd gorszy. dlatego moim zdaniem oprócz zakupu autobusów pierwszej klasy trzeba też kupić część tańszych. tu mam na myśli właśnie jelcze, są o 1/3 tańsze od scanii a złe nie są. mają np. gorszy wygłąd i estetyke wnętrza, ale ich awaryjnośćni jest gorsza od scanii. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: volvo w krakowie 24.02.02, 11:32 Ale zobacz jak zachowują się Jelcze w zimie. Są nieszczelne, szyby zaparowane (Zamarznięte, jak w starych Ikarusach). Mankamentem Scanii jest natomiast słaba wywietrzność. Ja jednak uważam, że lepiej kupić 7 Scanii niż 10 Jelczy . Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 24.02.02, 11:35 a ja bym poszedł na kompiomis, czyli np. 5 scanii i 4 jelcze, jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: volvo w krakowie 24.02.02, 11:40 I takowa polityka jest przecież prowadzona obecnie w naszym MPK. Scanie dostaje zajezdnia Płaszów, a Jelcze Wola Duchacka i Bieńczyce. Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 24.02.02, 11:43 tylko teraz jest pytanie, czy jeszcze volvo do krakowa kupować. moje zdanie jest takie: jeżeli nie kosztuje więcej niż jelcz to tak, jeżeli więcej, to chyba powinniśmy podziękować. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: volvo w krakowie 24.02.02, 11:44 Nie widziałem go jeszcze w Krakowie, więc nie mam zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 24.02.02, 11:50 ja też go na ulicy nie widziałem, a tylko na zdjęciach: www.volvopolska.wroc.pl/buses/oferta/av7k-i.html www.mpk.lodz.pl/data/tabor/imgs/volvo.html Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: volvo w krakowie 24.02.02, 11:53 Z zewnątrz Scania o niebo lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: volvo w krakowie 24.02.02, 11:53 chciałem tylko dodac, że ten teraz ten łódzki trochę lepiej wyglada z przodu- a przegubowy jest o wiele lepszy, z wygladu:) a reszta jest OK, jednak żadne zdjęcie nie zastapi takiego widoku na żywo:) Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 24.02.02, 14:42 rzeczywiście przegubowe volvo także na zdjęciach prezentuje się z zewnątrz lepiej niż krótkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: volvo w krakowie IP: 80.48.244.* 23.02.02, 22:01 No właśnie, nowy Jelcz to szajs? Przecież całkiem dobre są, nawet nie zauważyłem, żeby się często psuły. Ja osobiście uważam, że przy zakupach autobusów raczej też należy zostać przy jednej marce, wtedy łatwiej i taniej będzie można dostać do nich części, a i same pojazdy zamówione w większych ilościach są tańsze. Poza tym byłoby możliwe coś takiego, co zrobiono w zajezdni w Płaszowie: Zajezdnia "wyspecjalizowała się" w obsłudze Scanii, ma tylko takie autobusy, i tylko taki sprzęt i fachowców, potrzebnych do obsługi tej marki. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: volvo w krakowie 23.02.02, 22:39 nie mówiłem wcale o nowych jelczach, bo ani one nie jeżdża po Łodzi, anie nawet ich nie widziałem. To co napisałem co on powiedział to był cytat (a raczej mowa zależna). A co do "specjaloizowania się" w jednej marce. W wa-wie podobno zakupiono ponad setke setkę Solarisów Urbino15 i teraz baardzo tego żałuja, bo ten model okazał się szajsem i to jakim!! (napisał ktoś o tym na łódzkim forum)- co nie znaczy, że powiedziałem, że Scania to badziewie. nie mam zdania, bo ich nie widziałem. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 24.02.02, 11:23 jasne, nie kupuje się od razy 100 autobusów. najpierw kilka i dopiero jak się sprawdzą to dalsze zamówienia. u nas na przykład kupili tylko 5 długich neoplanów i nie zamierzają więcej, bo podobno ze względu na swoją długość cała konstrukcja się potem sypie. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: volvo w krakowie 24.02.02, 11:56 widocznie w wa-wie nie zadecydował orzsadek tylko pokaźna suma na koncie liczona od procentu zakupu.... i dobrze im tak- nareszcie zmadrzeja:) (ale w to watpie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: volvo w krakowie IP: 80.48.244.* 24.02.02, 18:07 _hektor napisał(a): > jasne, nie kupuje się od razy 100 autobusów. najpierw kilka i dopiero jak się > sprawdzą to dalsze zamówienia. u nas na przykład kupili tylko 5 długich neoplan > ów > i nie zamierzają więcej, bo podobno ze względu na swoją długość cała konstrukcj > a > się potem sypie. No właśnie. Przecież Scanii mamy teraz grubo ponad setkę, ale były kupowane stopniowo, gdy już było wiadomo, że się sprawdzają. A że Solarisy, to dziadostwo, to już dawno słyszałem, i wcale się nie dziwię, że w Warszawie teraz żałują, że je kupili. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: volvo w krakowie 24.02.02, 20:47 ale nie wszystkie Solarisy. Solaris U12, jeżdżace po Łodzi i nie tylo sa dobre, okazały się dobrze zrobione, bez wad i te rzeczy Solaris U15, jeżdżace po wa-wie okazały się takim szajsem jak mało co. Bo po pierwsze nie mieściły się na waskich zakrętach (czyli dwupasmowyuch), a po drugie miał mnóstwo wad konstrukcyjnych i defektówa natury technicznej(nieszczelne okna, szybka korozja itd). Tak więc nie wszystkie Solarisy to g...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: volvo w krakowie IP: 80.48.244.* 25.02.02, 07:41 geograf napisał(a): > Tak więc nie wszystkie Solarisy to g...:) Tzn nigdy żadnym Solarisem nie jechałem, więc też nie za bardzo wiem, o czym mówię :)) Ale skoro tak twierdzisz, to zwracam honor. Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 22.02.02, 21:40 przynajmniej na zdjęciu wnętrze prezentuje się całkiem nieźle, co do zewnętzrnego wyglądu to moim zdaniem scania omnicity jest o wiele ładniejsza. www.volvopolska.wroc.pl/buses/oferta/av7k-i.html www.mpk.lodz.pl/data/tabor/imgs/volvo.html Odpowiedz Link Zgłoś
iaffelos Re: volvo w krakowie 23.02.02, 22:01 _hektor napisał(a): > przynajmniej na zdjęciu wnętrze prezentuje się całkiem nieźle, co do > zewnętzrnego wyglądu to moim zdaniem scania omnicity jest o wiele ładniejsza. eee, ja myslalem, ze to cos duzego, przegubowy np. a tu taki, no wlasnie kaszalot :-))) ale moze w srodku bedzie powalajacy. szkoda, ze nie jezdze autobusami, wtedy bym mogl sobie obejrzec... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: volvo w krakowie 23.02.02, 22:40 w środku jest super!!! on mi się najbardziej podoba spośród znanych mi autobusów (ale nie znam krakowskich nowych Jelczy i Scanii). A po Krawkowie jeździ przegubowy czy krótki?? Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 24.02.02, 11:28 w krakowie krótki testują czy wygląd zewnętrzny volvo 7000 też jest dla Ciebie taki wspaniały?, bo moim zdaniem mogli się bardziej postarać. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: volvo w krakowie 24.02.02, 11:58 to łódzkie malowanie (czerwono-żółte) w połaczeniu z konstrukcja przypadło mi do gustu i podoba mi się. ?Z reszta- o gustach sie nie dyskutuje- a poza tym nie mam porównania ze Scania i nowym Jelczem... Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 24.02.02, 14:39 jeżeli chcesz przynajmniej na zdjęciach zobaczyć scanie omnicity to polecam: www.psmkms.ipx.pl/autobusy/scania.htm Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 24.02.02, 15:10 nie mogę znależć jeszcze zdjęć wnętrza scanii, ale moim zdaniem też jest "ładne":) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: volvo w krakowie 24.02.02, 15:18 ale i tak Volvo mi się bardziej podoba:) o i jeszcze MAN:)) Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 24.02.02, 15:25 a są u Was przegubowe many, czy tylko którkie? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: volvo w krakowie 24.02.02, 15:33 tylko krótkie, niestety nie moge dac linka do strony MPK Łódź z jego zdjęciem. jak chcesz ozbaczyc to tam właśnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 24.02.02, 15:40 widziałem i wydaje mi się że przegubowy jest ładniejszy, zobacz sam: www.psmkms.ipx.pl/autobusy/mbm701a.jpg www.psmkms.ipx.pl/autobusy/mbm706a.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: volvo w krakowie 24.02.02, 15:48 eeee, no wiesz...czy to jest ten sam model, co łódzki krótki?? bo na tych miniaturkach nie widzę;) pozdrawioam z zachmurzonej Łodzi (ciekawe czy spadnie śnieg?) Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: volvo w krakowie 24.02.02, 15:54 teraz powinieś widzieć:) www.psmkms.ipx.pl/autobusy/mbm701.jpg www.psmkms.ipx.pl/autobusy/mbm706.jpg przez kraków przed chwilką śnieżyca przeszła Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: volvo w krakowie 24.02.02, 16:00 jak już napisałem niżej, widziałem powiększenia :))) a śnieg to u nas podał w nocy i nad ranem:) teraz już stopniał- prawie:) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: volvo w krakowie 24.02.02, 15:52 ok, ok widziałem duże wersje. to nie sa te same modele, ale podobne. nie wiem czy sa tak samo podobne w środku, ale podobaja mi się tak samo- zarazem długi i którki, akurat te autobusy nie różnia się tak, jka np. volvo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: volvo w krakowie IP: 192.168.5.* 22.02.02, 23:31 Kaszalot z tego VOLVA koszmarny!Najładniejsze są Scanie OMNICITY Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor i po testach 25.02.02, 15:33 volvo 7000 skończyło testy w krakowie 20.02. niestety nie udało mi się nim przejechać przez ten krótki okres czasu:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: i po testach IP: 80.48.244.* 25.02.02, 17:51 _hektor napisał(a): > volvo 7000 skończyło testy w krakowie 20.02. niestety nie udało mi się nim > przejechać przez ten krótki okres czasu:( Już? Tak szybko?! Z tego by wynikało, że nie są z niego szczególnie zadowoleni... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: i po testach 25.02.02, 20:33 zapraszam do Łodzi ;) albo do miasta gdzieś bliżej- może w Katowicach lub we Wrocławiu maja...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
_hektor Re: i po testach 26.02.02, 09:06 > Już? Tak szybko?! Z tego by wynikało, że nie są z niego szczególnie zadowoleni. ale tak się im bardzo spodobał że nie potrzebują już więcej testów tylko od razu zamawiają :) Odpowiedz Link Zgłoś