skks 10.04.04, 22:06 Ja też miałem 18-ie lat i też TO - pamiątam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
to.ya ['][']['] 12.04.04, 10:55 ja mialam ciut mniej lat, pamietam noce przy RWE, pamietam Jego piosenki, pamietam... "Bo zrodlo wciaz bije.." ? ['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Jacek Kaczmarski... [']['][']['] 13.04.04, 09:02 Łatwopalni słowa: Jacek Cygan / muzyka: Robert Janson Znam ludzi z kamienia Co będą wiecznie trwać Znam ludzi z papieru Co rzucają się na wiatr A my tak łatwopalni Biegniemy w ogień By mocniej żyć A my tak łatwopalni Tak śmiesznie mali Dosłowni zbyt Wiem, że można inaczej żyć Poszukać, okpić czas Wiem, jak zimno potrafi być Gdy wszystko jest ze szkła A my tak łatwopalni... Świat między wierszami Największy ukrył skarb Lecz, w to miejsce czasami Odchodzi któryś z nas Odchodzi któryś z nas Odchodzi któryś z nas... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Jacek Kaczmarski... [']['][']['] 13.04.04, 10:02 I chwila zadumy... www.poema.art.pl/site/sub_226.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: Jacek Kaczmarski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 17:29 A wiecie co ja myślę ? Że może teraz Go ktoś doceni jako poetę, bo dotychczas był szufladkowany jako bard solidarności i tyle. Wszyscy mówią o wielkiej osobowiści (słusznie), a pomija się talent liryczny. U mnie na uczelni ( a studiowałam polonistykę) nikt o nim jako o poecie nie mówił. Wielka szkoda. Może taka tylko z tego pociecha, że teraz ktoś powie głosno, że umarł wielki polski poeta ! Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Miejże litość Skarbie 14.04.04, 17:20 Znałem na pamięć wszystko, co napisał, a "Solidarności" jeszcze wtedy nie było. Bardzo go poważam jako poetę i poetyckiego publicystę. Nie ma sobie równych. Gość portalu: Mała Mi napisał(a): > A wiecie co ja myślę ? Że może teraz Go ktoś doceni jako poetę, bo dotychczas > był szufladkowany jako bard solidarności i tyle. Wszyscy mówią o wielkiej > osobowiści (słusznie), a pomija się talent liryczny. U mnie na uczelni ( a > studiowałam polonistykę) nikt o nim jako o poecie nie mówił. Wielka szkoda. > Może taka tylko z tego pociecha, że teraz ktoś powie głosno, że umarł wielki > polski poeta ! Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Pogrzeb 14.04.04, 16:12 Pogrzeb odbędzie sie na Warszawskich Powązkach 24 kwietnia o godzinie 12-tej. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya "Świec tysiące palili Mu..." ['][']['] 24.04.04, 15:43 Pogrzeb Jacka Kaczmarskiego Tłumy osób wzięły udział w uroczystościach pogrzebowych zmarłego 10 kwietnia w Gdańsku poety, pieśniarza, barda "Solidarności" Jacka Kaczmarskiego. Prochy złożono w Alei Zasłużonych na Cmentarzu Wojskowym na warszawskich Powązkach. W drodze z domu pogrzebowego wszyscy uczestnicy ceremonii nieśli zapalone świece. Chodziło o nawiązanie do fragmentu z utworu "Mury" - "Świec tysiące palili mu, znad głów unosił się dym". Przed złożeniem urny z prochami aktor Andrzej Seweryn recytował wiersze Jacka Kaczmarskiego, z głośników rozlegał się głos samego pieśniarza. Zmarł młodo - miał 47 lat. (za:www.radio.com.pl/trojka/wiadomosci/ ) Odpowiedz Link Zgłoś
sabbina Re: "Świec tysiące palili Mu..." ['][']['] 24.04.04, 15:49 to.ya napisała: > Pogrzeb Jacka Kaczmarskiego > drodze z domu pogrzebowego wszyscy uczestnicy ceremonii nieśli zapalone świece. > > Chodziło o nawiązanie do fragmentu z utworu "Mury" - "Świec tysiące palili mu, Jacek na pewno był z tego powodu szczęśliwy..., Odpowiedz Link Zgłoś