Dodaj do ulubionych

Wydz. Arch. generuje bezrobocie (ciąg dalszy)

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.02, 16:40
Proste przeliczenie, według statystyki 1 pozwolenie na budowę to 5 nowych
miejsc pracy.
Urząd dokładając wszelkich starań opóźnia procesy inwestycyjne (przeciąganie
wydawania decyzji WZiZT, piętrzenie trudności, doszukiwanie się rzekomych
niedociągnięć itp.). Skala zjawiska przeszła wszelkie oczekiwania, do tego
stopnia, że w urzędzie zaczynają panować niespotykane dotąd pustki, brakuje
nowych inwestycji i już niebawem urzędnicy będą zasiadali przy pustych
biurkach. Aby uniknąć zwolnienia poświęcają energię na wymyślanie kolejnych
absurdalnych utrudnień komplikujących i tak trudne życie inwestorów.

A nik z nich nie pomyślał, że robiąc takie trudności kręcą bicz na własną skórę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Henryk Re: Wydz. Arch. generuje bezrobocie (ciąg dalszy) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.02, 21:30
      Wytlumaczenia sa dwa:
      1. Jedni czekaja na lapowe.
      2. Inni maja misje zyciowa do spelnienia - wiedza najlepiej co i gdzie powinno zostac zbudowane.
      3. Trzecim sie nic nie chce ...

• Gość: zorro Re: Wydz. Arch. generuje bezrobocie (ciąg dalszy) IP: 213.77.81.* 22.02.02, 12:21
      Taka korupcja jak w Wydz.arch jest może tylko w słuzbie zdrowia .Otrzymałem
      pozwolenie na bud po 3 latach . Dopiero po interwancji Pani X (paracującej w WA)
      , która skierowała mnie do prywatnego biura swojej znajomej celem
      uporządkowania dokumentacji - w cenie tej usługi wliczona była jak przypuszczam
      łapówka .
      • Gość: xxxx Re: Wydz. Arch. generuje bezrobocie (ciąg dalszy) IP: *.tele2.pl 15.03.02, 13:38
        jestem architektem i mam doczynienia z różnymi wydz. arch.
        z reguły jest ciężko
        papierki papierki skomplikowane zaprzeczające sobie prawo budowlane
        ale nie spotkałem się z korupcją
        po prostu trzeba się nałazić i tyle
        oczywiście proces inwestycyjny jest dłuższy i na tym wszyscy tracą
        i naprawdę to że projekt budowlany będzie idealny formalnie nie będzie miało
        wpływu na jakość budynku
        • Gość: xyz Re: Wydz. Arch. generuje bezrobocie (ciąg dalszy) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.02, 07:54
          Taka biurokracja i iniemożność jest jednak korupcjogenna- rozrasta się bowiem
          urząd do rozmiarów niewyobrażalnych, ci inwestorzy którym zależy na sprawnym i
          szybkim uzyskaniu pozowlenia na budowę (1 rok- sic!)angażują urzędników w
          roli "konsultantów", ci z kolei polecają swoich znajomych itp.

Na świecie, oczywiście w jego cywilizowanej części, inwestor jest osobą może
          nie świętą, ale szanowaną- angażuje swoje środki, daje innym pracę i poprawia
          koniunkturę. Gdyby jakiś urzędnik domagał się dostarczenia jakiegoś nie
          przewidzianego porcedurą papierka lub uzgodnienia wyleciałby w ciągu 5 minut,
          bez prawa pracy w administracji publicznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka