Dodaj do ulubionych

Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kursów

IP: 77.236.26.* 30.03.11, 08:36
Propozycja magistratu jest krokiem w stronę kompromisu i oznacza podwyżkę cen o 0,30 zł. O co chodzi radny z PO? Czy ktoś może uwierzyć, że neoliberałowie troszczą się o najbiednijszych, dla których te 30 groszy to rzekomo krach budżetu domowego? Czy blokując podwyżkę chcą wymusić rozwiązanie, którey ograniczy liczbę kursów i będzie krokiem na drodze do wycofywania się miaste z usług publicznyc? Im mniej środków budzetowych na komunikację, tym więcej dla inwestorów prywatnych - np. na remonty prywatnych kamienic z pieniędzy publicznych.
Obserwuj wątek
    • Gość: ALFA Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kursów IP: *.aster.pl 30.03.11, 08:37
      A może by tak obniżyć koszty funkcjonowania Magistratu z przechowalnią bagażu czyli ZIKiTem. Może ktoś ma dane ile podatnik wywala kasy na te instytucje. Może w MPK przeprowadzić redukcję zbędnych stanowisk a dopiero pózniej ew. przymierzać się do podwyżek cen. Zbędne stołki dużo za dużo nas kosztują. Zacznijcie od siebie a nie wkładajcie łapy do kieszeni ludzi.
      • Gość: Beatka Re: Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kurs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 09:44
        Radny Jaśkowiec powinien płacić podwójną stawkę.
        Kto go widział, wie dlaczego....
    • urbanizm Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kursów 30.03.11, 08:53
      Sam jestem zwolennikiem, znacznego dotowania komunikacji publicznej, jako rzeczy, która się po prostu opłaca miastu, lecz realnie patrząc bilety w Krakowie są jednymi z najtańszych w Polsce, a poziom komunikacji jest jednym z lepszych.
      Uważam, że powinno się postawić na bilety czasowe, choć obecna propozycja wydaje mi się idealnym kompromisem.
      Szkoda, że Zikit jest zmuszony przez prezydenta do podwyżek, wszak to on obciął znacznie dotację budżetową do komunikacji miejskiej...
    • Gość: Anna G. Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kursów IP: *.bj.uj.edu.pl 30.03.11, 09:00
      Nie powinno w tej sprawie byc szantazow. Powinno sie stawiac na komunikacje miejska-zeby
      nie zageszczac miasta samochodami. Powinny byc roznorodne bilety,zeby ludzie mogli sobie wybrac,co im najbardziej odpowiada. Jednorazowe tez powinny byc-czemu nie? najprostsze to przecie rozwiazanie.Podnosic ceny tez w ramach zdrowego rozsadku.
    • Gość: gilarski Trzeba pytać.... IP: 193.193.85.* 30.03.11, 09:32
      Żeby rozmawiać o stanowisku PiS należy wogóle zapytać. Nikt z GW nas o stanowisko nie pytał, więc najlepiej napisac, że nie chcemy mówić.... Taka prasa.
      • Gość: hirek Re: Trzeba pytać.... IP: *.t-mont.net.pl 30.03.11, 13:53
        GW wie wszystko najlepiej........... Nie pyta, a wie. Takie rzeczy tylko w GW.
    • Gość: rozczarowany Zlikwidowac przywileje !!!! IP: 151.193.120.* 30.03.11, 09:33
      Nalezy likwidowac przywileje np. darmowe przejazdy dla rodzin pracownikow MPK - dlaczego my uczciwie pracujacy musimy za nich wszystkich doplacac kupujac drozsze bilety!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
      • Gość: Kola Re: Zlikwidowac przywileje !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 11:21
        Całkowicie się zgadzam z ta opinią. To skandal, jakie pieniądze idą na ulgi dla rodzin pracowników MPK. Bo nie tylko pracownicy mają bilety wolnej jazdy ale także ich żony/mężowie i dzieci!!
        • Gość: krakós Re: Zlikwidowac przywileje !!!! IP: 193.201.137.* 30.03.11, 12:35
          Może i skandal, ale ci ludzie to i tak kropla w morzu. Można zlikwidować ten przywilej, ale nie liczyłbym na znaczne oszczędności.
    • Gość: aaa Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kursów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 09:34
      znowu POdwyżka :(
    • Gość: czytelnik ________ale dlaczego głosować mają radni ?________ IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 10:12
      Przecież oni nie jeżdżą komunikacją miejską, w związku z czym ich głosy nie mają znaczenia.
      Proponowałbym raczej referendum wśród mieszkańców.
      • Gość: Bartosz Klimek Re: ________ale dlaczego głosować mają radni ?___ IP: *.deltavista.pl 30.03.11, 13:15
        Absurd. Kto zagłosuje za podwyżką? Głosować może tylko ten, kto później odpowiada ze efekt wprowadzenia lub nie podwyżki.
    • pfg Re: Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kurs 30.03.11, 10:26
      Propozycja cennika wydaje mi się rozsądna. Zwłaszcza pomysł z półgodzinnym (z przesiadką)/jednorazowym (bez przesiadki) za 2.80 jest dobry. Biorąc to za podstawę, miesięczny sieciowy odpowiada ~35 kursom, czyli mniej więcej jednemu przejazdowi dziennie. Też rozsądnie. Natomiast zmniejszenie liczby kursów to byłby dramat.
      • Gość: asd Re: Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kurs IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 10:34
        Propozycja jest dobra odnosnie podwyzki 1 razowych, ale co do czesci podniesienia ceny biletow miesiecznych to cofanie sie !!
    • Gość: Stefan Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kursów IP: 77.236.26.* 30.03.11, 10:36
      Wprowadzają mój pomysł. Hurrra!

Tyle, że ja proponowałem aby bilet jednorazowy był ważny przez godzinę.
      • Gość: krakós Re: Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kurs IP: 193.201.137.* 30.03.11, 12:41
        Nieprawda! To ja proponowałem :P
        • Gość: Stefan Re: Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kurs IP: 77.236.26.* 30.03.11, 17:52
          Niech Ci będzie. :-)

Załóżmy kompromisowo, że obaj wpadlaiśmy niezależnie na ten genialny w swojej prostocie pomysł. :-) Great minds think alike.
    • Gość: bono Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kursów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 11:18
      a w Warszawie miesięczny na mzk + metro 78 złotych
    • Gość: AntyULGA Rodzina kierowcy jeździ za darmo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 11:27
      Rodzina kierowcy jeździ za darmo. Rodzina sprzątaczki zatrudnionej w MPK także. Pani z księgowości wraz ze swoimi dziećmi i mężem też ma darmowe bilety na wszystkie linie. Radni też. Ale oni nie jeżdżą komunikacją publiczną :-). Czy na tym mają polegać oszczedności, że tak wielka rzesza ludzi jeździ za darmo??
    • Gość: krakós Bilet kombinowany — jednorazowy + 30-minutowy IP: 193.201.137.* 30.03.11, 12:29
      Bilet kombinowany — jednorazowy + 30-minutowy to bardzo dobry pomysł. Co prawda lepszy byłby 40-45 minutowy w tym przypadku, ale i tak to krok w dobrą stronę: nie zabieramy biletów jednorazowych, ale jednocześnie każdy kto kupi taki bilet zyskuje możliwość przesiadki. Czyli nie psując niczego, nie zmuszając ludzi do zmiany przyzwyczajeń, zachęcamy ich do tej zmiany. Bo może ktoś, kto zawsze jeździ na jednorazowym, naraz pomyśli, że skoro on ma teraz prawo do przesiadki, to akurat z niego skorzysta. I uznawszy to za dobre rozwiązanie, będzie brał je pod uwagę częściej.

Jedyne zastrzeżenie: 30 minut to trochę krótki czas, a więc osób takich jak wyżej opisana może być trochę za mało. Przy 40 minutach byłoby lepiej.
    • Gość: ja brakuje 30 mln IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 12:32
      to moze zamiast wyrzucac setki milionow na stadiony dla kiboli, przeznaczyc je na komunikacje - nie bedzie potrzebna podwyzka
    • terrtt Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kursów 30.03.11, 12:50
      Pomysł bardzo dobry. Nie od dziś wiadomo, że komunikacja miejska cierpi na niedostatek funduszy i to on powoduje redukcje liczby kursów w ciągle rosnącym Krakowie. Nie oszukujmy się, pod względem cenowym i tak MPK będzie bardzo konkurencyjne względem samochodu, kto ma własne cztery kółka ten wie, o czym ja mówię.
    • Gość: r_xxx Re: Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kurs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 13:48
      Jeszcze tym razem się udało. Likwidacja jednorazówek de facto oznaczałaby drastyczny wzrost cen.
      Kiedyś kupowałam godzinne - teraz już nie. Na trasach, którymi od czasu do czasu jeżdżę korki coraz większe, podróż coraz dłuższa. Zdarzyło się, że godzinny nie wystarczył na trasę, którą powinnam, według rozkładu pokonać w niecałe 40 minut.
      Półgodzinny ok - jak trzeba przejechać trzy, cztery przystanki. Dobrze, że TEŻ będzie.
    • seven Re: Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kurs 30.03.11, 14:17
      jeden z moich ulubionych zwrotów, zawsze obecnych w tego typu artykułach: "radny rozkłada ręce".
    • Gość: Kajuga Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kursów IP: *.jagiellonia.krakow.pl 30.03.11, 14:22
      Uważam, że powinno się zachęcić mieszkańców do kupowania biletów miesięcznych lub dłuższych obniżając ich cenę. Teraz za moją 4-osobową rodzinę mam płacić miesięcznie prawie 300 złotych. Muszę kupować bilety na wszystkie linie, bo nie mamy bezpośrednich połączeń z pracą i szkołą. Bardziej opłaca nam się jechać autem.
      • Gość: mn Re: Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kurs IP: *.2-0.pl 30.03.11, 14:55
        Propozycja byłaby całkiem niezła, gdyby zamiast 15 i 30 zrobić (podobnie jak w Warszawie) bilety 20 i 40 minut - nawet cena byłaby zdaje się taka sama.
        Mamy wtedy całkiem sensowny układ 20, 40, 60 (90?), zamiast 15, 30, 60 (ciąg arytmetyczny kontra ciąg geometryczny).
        • Gość: agap.e Re: Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kurs IP: *.compower.pl 30.03.11, 15:55
          Podwyższyć ceny z 2,5 na 3 zł,a miesięczny na jedna linię na 50 zł.Przynajmniej nie będzie problemu z wydawaniem reszty.
    • Gość: FA Kraków A gdyby transport był bezpatny? IP: *.pomorska.net.mcg.pl 30.03.11, 14:56
      fakrakow.wordpress.com/2010/09/16/a-gdyby-transport-byl-bezplatny/
      • Gość: Stefan Re: A gdyby transport był bezpatny? IP: 77.236.26.* 30.03.11, 18:00
        No właśnie?

Czy ktoś wie ile kosztuje obsługa biletów (automaty, kasowniki, kontrolerzy, serwisanci, itp.)?

I jakie są wpływy z tych biletów? Może taniej (albo przynajmniej niewiele drożej) jest zlikwidować bilety.
    • Gość: Rbrt Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kursów IP: 194.11.254.* 30.03.11, 17:10
      Ogólnie propozycja jest bardziej sensowna od poprzednich.
      Jeżeli jednak miasto chce promować komunikację miejską powinni zmienić bilety 15/30min na 20/40min. Umożliwiło by to dojazd na 20min bilecie np. z Huty lub Kurdwanowa do Centrum, na co bilet 15min najczęściej nie wystarcza.
      Ponadto obecnie największą grupę pasażerów stanowią ci z biletami okresowymi. Aby zachęcić nowych pasażerów do zakupu takiego biletu, jego ceny nie powinno się podnosić - i tak na tle Polski te bilety są jednymi z najdroższych.
    • Gość: Kazik Bój o bilety. Jednorazowe za cenę liczby kursów IP: 77.236.26.* 30.03.11, 18:02
      To jak to jest z ceną tych biletów? Jedni mówią, że najtańsze w Polsce, inni że najdroższe.

Pomijam tych, którzy twierdzą, że mamy jedną z lepszych komunikacji miejskich w Polsce. Miałem kiedyś dawno w PRL nauczyciela, który twierdził, że polska TV jest jedną z lepszych w świecie. Na pytanie gdzie był za granicą opowiedział, że nigdzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka