Dodaj do ulubionych

Punkt informacji miejskiej dla wybranych

IP: *.ghnet.pl 05.05.11, 08:22
Juz pojawily sie skargi na SeeKrakow w najwaznijszym angielsko-jezycznym portalu dla turystow, TripAdvisor:

www.tripadvisor.co.uk/ShowTopic-g274772-i961-k4450777-Karkow_tours_WARNING-Krakow_Southern_Poland.html#33036966
Fajna promocja miasta, nie?
Obserwuj wątek
    • Gość: znajomy Re: Punkt informacji miejskiej dla wybranych IP: *.ghnet.pl 05.05.11, 08:41
      Spokojnie, skargi na Seekrakow są w takiej samej ilości jak na jakiegokolwiek innego operatora wycieczek lokalnych. A mnie ciekawi czemu 1. komentarz jest przeciwko seekrakow, a nikt się nie czepia miasta - jak ktoś im zaproponował jakieś warunki i się na to zgodzili, to przecież ich święte prawo...
      • Gość: rafal Re: Punkt informacji miejskiej dla wybranych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.11, 13:46
        Moim zdaniem to nie see jest winne takiej sytuacji. KBF za państwowe pieniądze robi sobie prywatną firmę.
    • Gość: balusz Punkt informacji miejskiej dla wybranych IP: *.multi-play.net.pl 05.05.11, 08:57
      Osoba odpowiedzialna za podpisanie umowy do zwolnienia. Sprawą powinna zająć się prokuratura - z urzędu. I PO sprawie
      • Gość: Jerzy Re: Punkt informacji miejskiej dla wybranych IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.11, 10:53
        dokładnie - mam nadzieję, że zajmie się tym jakiś prawnik i winni zostaną ukarani - przecież to co wymyślili to jakiś absurd?? po co oni tam siedzą w ogóle??????
    • Gość: MDW Punkt informacji miejskiej dla wybranych IP: 77.236.26.* 05.05.11, 09:14
      Miasto zamiast budować markę swojego systemu informacji turystycznej i odróżniać się tym samym od szeregu touroperatorów, którzy pod szyldem "informacji turystycznej" sprzedają swoje wycieczki (wystarczy przejść się ul. Floriańską) wchodzi z jedną z firm we współpracę. Rozmywa się przekaz miasta dbającego o turystę poprzez rzetelny system punktów informacji miejskiej a tworzy się obraz gdzie turysta nie wie co jest rzetelnym punktem informacji a co agencją turystyczną.
      • Gość: gazeciarz Re: Punkt informacji miejskiej dla wybranych IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.11, 10:17
        szkoda tylko że jak w Krakowie byli znajomi to w tych 'informacjach turystycznych' prywatnych firm zostali zdecydowanie lepiej obsłużeni - mili młodzi ludzie, kompetentnie informujący o mieście. A w punkcie miejskim na ul. Szpitalnej starsze kobiety które najchętniej powiedziałyby komuś żeby sobie poszedł w diabły i im nie zawracał głowy... tak to nie powinno wyglądać jeśli miasto poważnie chce się zająć systemem informacji turystycznej...
    • anteas Nie wolno dezorjętować turystów! To jest zbrodnia! 05.05.11, 09:15
      Dla tego proponuję wybrać jeden zabytek do zwiedzania, a resztę zrównać z ziemią! I nie będą zbrodniczo dezoriętować biednych turystów. A tereny odzyskane po zbędnych zabytkach sprzedać z przeznaczeniem na galerie handlowe których ilość nie dezorjętuje turystów. I na koniec protestuję przeciwko dezorjętowanu turystów wielkością miasta! powinno być ograniczone do obrębu plant! resztę mieszkańców wysiedlić. część na wieś, reszte do innych wielkich miast, a resztę na sybir. A jeszcze lepiej w ogule całe miasto zrównać z ziemią żeby nie dezorjętowało turystów.
    • aaanim Re: Punkt informacji miejskiej dla wybranych 05.05.11, 09:41
      nie dramatyzujcie, naprawdę robi Wam to jakąś różnicę? interesowało Was wcześniej kto w info. miejskich sprzedawał wycieczki? wszystkie te wyjazdy są takie same, przeznaczone dla obcokrajowców. Nie ma sensu się napinać o rzeczy kompletnie niemające żadnego wpływu na życie miasta, czy funkcje SIM względem mieszkańców.
    • Gość: aron Punkt informacji miejskiej dla wybranych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.11, 10:05
      akurat SeeKrakow to najlepsza firma z jaką współpracuję, te małe firmy krzaki z jednym busem to tragedia
    • Gość: Robert77 to jeden z największych absurdów o jakich słyszałe IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.11, 10:55
      to jeden z największych absurdów o jakich słyszałem ostatnio. To może zlikwidujemy Informację turystyczną - zwolnijmy pracowników a niech miasto zatrudni pracowników tej firmy - od razu będą informowac o swojej ofercie - po co płacić urzędasom! mam nadzieję, że ktoś sie tym zajmie. To jakiś przekręt/ szwindel
    • Gość: krakauer Punkt informacji miejskiej dla wybranych IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.11, 11:17
      To powazna sprawa, tym powinien się zająć prokurator !
    • Gość: Jakub Punkt informacji miejskiej dla wybranych IP: *.ip.netia.com.pl 05.05.11, 11:56
      Przeczytałem ten artykuł z delikatnym uśmiechem na ustach ja zapewne większość osób współpracująca z firmą SeeKrakow.
      Bardzo dobrze rozumiem rozżalenie właścicieli mniejszych firm, jednak może nadszedł czas na zaglądnięcie do własnego ogródka? Przyglądnięcie się czy aby na pewno moja firma działa na tyle sprawnie i profesjonalnie jak SeeKrakow? Czas biegnie, rynek się zmienia, konkurencja idzie do przodu... a niektórzy zatrzymali się kilka lat temu w swoim myśleniu a teraz krzyczą za pośrednictwem prasy. A może by tak ruszyć głową i "zdezorientować turystę" nowym ciekawym produktem? Wszyscy doskonale rozumieją, że to Auschwitz i Wieliczka generują największy obrót jednak może warto pomyśleć nad czymś jeszcze?
      Mam cichą nadzieję, że ta sytuacja zmobilizuje zdenerwowanych właścicieli firm do działania i nie mam tu na myśli dalszego szerzenia złych opinii w sieci na temat tej "znienawidzonej" firmy.
      Osobiście jestem pełen podziwu dla firmy SeeKrakow, że w takiej cenie wycieczki są w stanie zagwarantować tak wysoki poziom obsługi klienta. Podczas dotychczasowej współpracy, nie spotkałem się ani raz z niezadowoleniem turystów którzy skorzystali z ich usług ( a było ich całkiem sporo) i na nic ciągłe podchody konkurencji oferującej coraz to większe prowizje. W tym wypadku jestem spokojny o losy turystów korzystających z punktów KBF na "nowych" zasadach.
      Co do samej decyzji KBF o podpisaniu umowy z jedną firmą, to prędzej czy później musiało to nastąpić, nowe punkty-dodatkowe koszty, szkoda by było sięgać do portfeli Krakusów...
      Serdecznie pozdrawiam i życzę wielu turystów w naszym pięknym Krakowie:)
      • Gość: Krakuska Tripadvisor.com IP: 94.42.92.* 18.06.12, 16:24
        > Osobiście jestem pełen podziwu dla firmy SeeKrakow, że w takiej cenie wycieczki
        > są w stanie zagwarantować tak wysoki poziom obsługi klienta. Podczas dotychcza
        > sowej współpracy, nie spotkałem się ani raz z niezadowoleniem turystów którzy s
        > korzystali z ich usług ( a było ich całkiem sporo)

Zaloguj się więc na tripadvispr.com i zobacz jakie tam są opnie...
    • Gość: do ynteligencji Re: Punkt informacji miejskiej dla wybranych IP: *.cityconnect.pl 05.05.11, 12:51
      Do ynteligencji krakowskiej!

Proponuje zamknięcie stadionu narodowego i ukarania winnych promowania jedynej firmy spożywczej bowiem pozostałe czują się poszkodowane. Nieważne, ze wykłada od groma kasy, lae psuje to nam ulubiony i utrzymywany grajdołek bylejakości, gdzie wszyscy mają po równo, ale równiej mają ci od znajomości, a pieniędzy:)

Acha, jeżeli już coś tutaj jest skandalem to wspomniana opłata 200zł za wystawienie ulotek. Może poszkodowany i śmieszny tym samym Pan pochwali się ile zarabia na wycieczkach dzięki takiej reklamie. Za wstawienie fajek na półkę w kiosku do sprzedaży idą większe pieniądze. Co to w ogóle za stawka? W normalnym handlu nie dość, ze musiałby zabulić kikanaście razy więcej to jeszcze wstawiałby własny stojak i hostessę do promowania produktu. 200zł za czas pracownika tłumaczącego i proponującego turyście zagranicznemu produkt, rezerwującego, za miejsce w ofertach najbardziej rozpoznawalnej sieci w kraju należącej do podobnych sieci w innych krajach?! To jest dopiero skandal. Z takim podejściem i z taką kasą proponuję wybrać się pierwszej lepszej lokalnej gazety w celach zamieszczenia reklamy. zobaczy Pan jak Pana wyśmieją!
      • astrum-on-line Re: Punkt informacji miejskiej dla wybranych 05.05.11, 16:56
        Wybacz, ale jestem zaskoczona, że za zostawienie swojej ulotki w punkcie informacji turystycznej firma ma w ogóle płacić. Nie widzisz informacji między ulotką leżącą na ladzie wśród innych a udzielaniem informacji na temat danej usługi?
        • Gość: do ynteligencji Re: Punkt informacji miejskiej dla wybranych IP: *.cityconnect.pl 05.05.11, 17:12
          zyjemy w podatkowym systemie funkcjonowania panstwa, wiec nawet usluga marketingowa jest opodatkowana, a czy to forma pośrednia czy bezposrednia to juz inna sprawa. jezeli Pan x zostawia ulotki, ktore najwidoczniej przyczyniaja sie do jego wzbogacenia to musi byc zachowana jakas forma "umowy" na wykazanie przez niego kosztow za korzystanie z uslug
          punktu informacji. skonczcie ludzie z tym wszystko dla wszystkich. to co nam pozostawil PRL to wlasnie wspolne i ogolnie dostepne i tak lecimy kolejno po gornikach, policji, urzednikach gdzie zbieramy sie do wspolnego garnuszka, a dostaja wybrani, nieliczni. najwyzsza pora na wspolprace publiczna-prywatna oparta o zdrowe zasady ekonomiczne i prawne. jak widac codzienne funkcjonowanie panstwa i spoleczenstwa wymusza takowa zarowno w sluzbie zdrowia, budowie autostrat i innych. a to, ze potrzeba trafila na "fachowych" zaspokajaczy w postaci panow po histrorii, filozofii i innych bardzo "ekonomicznych kierunkach" z PO PSL i PIS to juz kwestia waszego wyboru, amcie co chcieliscie. a co do majchra lubie nie lubie? niewazne nie glosowalem i nie bede, ale mysle, ze ciezko facetowi idzie dopinanie buddzetu i rozwoj miasta, gdy na karku siedzi mu cala wierchuszka z Wiejskiej sliniac sie na stolki w prezydium Krakowa, bo w koncu tylu kolegow czeka na stanowiska, a i biznesu znajomi na nie swoim terenie rozwijac nie beda. wyciagacie armaty na pierdoly, a z gory rowno wam po glowach robia i tyle.
    • Gość: Stefan Informacja jest od informowania IP: 77.236.26.* 05.05.11, 13:08
      Informacja turystyczna jest od informowania, a nie od zarabiania pieniędzy.

No ale mamy Kraków pod rządami Machlojskiego, to co się dziwić.
      • Gość: do ynteligencji Re: Informacja jest od informowania IP: *.cityconnect.pl 05.05.11, 13:12
        kościól katolicki jest od szerzenia wiary, a nie od zarabiania, ale to co mamy pod rządami PO PIS i PSL to mamy...
      • Gość: Lolek Re: Informacja jest od informowania IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.11, 13:13
        No i właśnie o to chodzi, że gdyby była od informowania to, o niektórych informowała by lepiej, a o niektórych w ogóle bo się Pani Zosi z informacji "zapomniało";) A tak zasady są klarowne, wiadomo kto, wiadomo za ile. Taki schemat funkcjonuje w bardzo wielu krajach.
    • Gość: ?? Punkt informacji miejskiej dla wybranych IP: 194.11.254.* 05.05.11, 13:54
      Gazeta Wyborcza zafundowala (czy calkiem nieodplatnie???) reklame firmie SeeKrakow. Ilu Krakusow ja wczesniej znalo? czy obruszony jest ktos poza branza turystyczna?
    • Gość: bryk Punkt informacji miejskiej dla wybranych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.11, 16:15
      Pachnie tu korupcją na kilometr i tyle w temacie, ale gdzie odpowiednie urzędy?
      • Gość: Tez mi proponowano Re: Punkt informacji miejskiej dla wybranych IP: *.nsystem.pl 05.05.11, 22:03
        Niestety korupcją to nie pachnie a zachłannością miasta. KBF zażyczyło 100 tysięcy miesięcznie za wyłączność. Nikt normalny w to nie wejdzie. SeeKraków widocznie lubi ryzyko...A nam pozostaje czekać.
        • oldtime 100 tys. zażyczyli sobie od Ciebie 07.05.11, 17:06
          a ile dostali od Seekrakow, to już "tajemnica handlowa" :)
    • Gość: Tomek Re: Punkt informacji miejskiej dla wybranych IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.11, 19:39
      Na TripAdvisor może pisać każdy o wszystkim co niekoniecznie jest zgodne z prawdą - np. konkurencja!
    • oldtime Helbin - i wszystko jasne 06.05.11, 23:49
      Odkąd Izabela Helbin została szefową KBF, wraz z mężem zamienia tą instytucję powoli w prywatny folwark. A co najlepsze jest nie do ruszenia. Sprawa jest tak oczywista, że nie ma nawet co o tym pisać. Jeden tour operator wyłoniony drodze niejasnego i niejawnego postępowania.
    • Gość: ws Punkt informacji miejskiej dla wybranych IP: *.nsystem.pl 08.05.11, 14:15
      Seekrakow jest po prostu jedynym profesjonalnym touroperatorem oferującym wycieczki po Krakowie i okolicach. Reszta to w dużej większości busiarze-cinkciarze liczący na szybki zysk, którzy są słabo zorganizowani i ciency w obsłudze klienta zagranicznego. Dlatego nie dziwi mnie, że Seekrakow udało się dostać wyłączność na sprzedaż wycieczek w punktach informacji miejskiej, cała reszta drobiazgu wycieczkowego albo zaspała sprawę, albo nie była gotowa zaoferować czegokolwiek sensownego. Seekrakow to dobrze zarządzane i sprawne przedsiębiorstwo, od kilku lat na rynku, tylko tyle i aż tyle - bo krakowska branża turystyczna w większości jest wciąż mentalnie zasiedziała w latach 90., skłócona i krótkowzroczna. Miałem z SK stycznosć biznesowo jakiś czas temu i ciężko się czepiać poważniejszych zaniedbań.

Umówmy się - informacje miejskie są pod KBF tylko po to, żeby mogły zarabiać. Jest to związek na siłę, na doczepkę i raczej niefortunny dla IT, które są traktowane po macoszemu czego skutek widać w ich działaniu i całej tej aferze. To jakby pod działalność banku podpiąć zarządzanie restauracją, co ma piernik do wiatraka? Pracownicy IT sprzedają wycieczki Seekrakow, ale nigdzie nie jest powiedziane, że nie mają ulotek/ofert innych touroperatorów. Jeśli ktoś nie chce skorzystać z oferty SK zawsze może się skontaktować z innym providerem samodzielnie, biorąc sobie ich broszurkę - z tego co mi wiadomo tak to funkcjonuje w miejskich informacjach? Sprzedawanie wycieczek tylko jednej firmy przez pracowników IT jest trzeźwym, rynkowym rozwiązaniem, a nie grzechem. W końcu zarabiać trzeba, szczególnie gdy miasto ledwo trzyma budżetowo koniec z końcem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka