Dodaj do ulubionych

Raport o uczelniach niepublicznych

IP: 193.106.228.* 05.07.11, 23:26
Uczelnie prywatne na wysokim poziomie można policzyć na palcach jednej ręki... Po co się oszukiwać, w większości są to fuchy wykładowców mających pierwsze etaty na uczelniach państwowych. Która uczelnia publiczna ma prawo do habilitacji? Która kształci kadrę naukową na wysokim poziomie? Nowa ustawa pisana pod prywatne uczelnie prawdy nie zmieni - w większości to są szkoły no name, bez żadnej renomy, dające mizerną wiedzę i mizerne perspektywy na przyszłość...
Obserwuj wątek
    • Gość: cezary Raport o uczelniach niepublicznych IP: *.zetosa.krakow.pl 05.07.11, 23:27
      ....wykształciły ponad 1,5 mln absolwentów, z czego 370 tys. osób ukończyło studia na poziomie magisterskim.....
      Żenada! Czyli "wykszatłaciły" 370 tys. osób. czytaj 370 tys osób kupiło dyplom. Reszcie brakło kasy lub inteligencji...... Nie sposób pojśc do tzw. wyzszej szkoly za pieniadze!
      • Gość: gość portalu Re: Raport o uczelniach niepublicznych IP: *.static.beocity.net 05.07.11, 23:40
        > ....wykształciły ponad 1,5 mln absolwentów, z czego 370 tys. osób ukończyło stu
        > dia na poziomie magisterskim.....
        > Żenada! Czyli "wykszatłaciły" 370 tys. osób. czytaj 370 tys osób kupiło dyplom.
        > Reszcie brakło kasy lub inteligencji...... Nie sposób pojśc do tzw. wyzszej sz
        > koly za pieniadze!

Z tego 1/5 na stacjonarnych a 4/5 na niestacjonarnych. Czyli tak na prawdę wykształcili ok.74 tys. osób
    • Gość: ? Re: Raport o uczelniach niepublicznych IP: 77.236.16.* 06.07.11, 05:54
      hmm...

wydaje mnie się że lepiej by zarobili właściciele tych szkółek

lobbując za przywróceniem poboru do wojska :-)
    • Gość: Alina Raport o uczelniach niepublicznych IP: *.bj.uj.edu.pl 06.07.11, 08:16
      Publiczne? niepubliczne?Kto to zrozumie?
      • pfg Re: Raport o uczelniach niepublicznych 06.07.11, 10:10
        Gość portalu: Alina napisał(a):

> Publiczne? niepubliczne?Kto to zrozumie?

Absolwenci większości niepublicznych na pewno nie ;-)
      • spokojny.zenek Re: Raport o uczelniach niepublicznych 06.07.11, 11:59
        Gość portalu: Alina napisał(a):

> Publiczne? niepubliczne?Kto to zrozumie?

A czego nie rozumiesz?
    • pfg Re: Raport o uczelniach niepublicznych 06.07.11, 10:30
      Uczelnia niepubliczna w co drugim powiecie nie oznacza, że "edukacja wyższa się przybliżyła", tylko że ludziom sprzedaje się zdecydowanie niepełnowartościowy produkt wmawiając przy tym, że jest on równie dobry, jak ten oferowany przez renomowane uczelnie publiczne i kilka-kilkanaście niepublicznych. A absolwenci owych szkół powiatowych głównie psują rynek pracy.

Rektorzy niepubliczni chcą dotacji dydaktycznej na studia stacjonarne? W porządku, ale niech nie pobierają na tych studiach czesnego! Nawiasem mówiąc, argument, iż ichnia infrastruktura "stoi niewykorzystana", jest chybiony: Właściciele szkół prywatnych przeinwestowali (a raczej zainwestowali nie w to, co trzeba - w budynki zamiast w kadrę) i teraz domagają się, zeby państwo do tego dołożyło. A właściwie dlaczego?

I ostatnia rzecz: Państwo dopłaca także do studentów szkół prywatnych i do studentów niestacjonarnych na obu typach szkół (publicznych i niepublicznych) choćby w postaci niepobierania od nich składki na ubezpieczenie zdrowotne. Zobacz tutaj.
      • ponury_swiniarz 'panstwo doplaca' 06.07.11, 15:13
        Jestes pewien ze nie powiniennes powtorzyc studiow? Moze nie w Polsce, skoto takie perelki mozna sadzic po ukonczeniu 'renomowanej uczelni'.
        • pfg Re: 'panstwo doplaca' 06.07.11, 16:33
          Przeczytaj podany przeze mnie link i dyskusję pod nim.
          • ponury_swiniarz Re: 'panstwo doplaca' 06.07.11, 18:06
            Nie mam czasu na czytanie glupot. Wystarczy mi samo 'panstwo doplaca'. Panstwo to ja.
            • spokojny.zenek Re: 'panstwo doplaca' 06.07.11, 20:08
              Jak widać, nigdy nie miałeś czasu na czytanie czegokolwiek.
              • ponury_swiniarz Re: 'panstwo doplaca' 07.07.11, 10:27
                Ales mnie zmasakrowal.
            • pfg Re: 'panstwo doplaca' 06.07.11, 20:58
              To znaczy, że ty dopłacasz i nawet o tym nie wiesz.
              • ponury_swiniarz Re: 'panstwo doplaca' 07.07.11, 10:27
                No wlasnie wiem ze doplacam. Wiem ile place w podatkach, wiem ile zaplcilem czesnego. W Polsce ukonczylem dwie uczelnie, publiczna i prywatna, w Anglii jedna (prywatna, bo tu w zasadzie wszystkie sa prywatne). W czasie studiow pracowalem, zeby zarobic na siebie. Jako student, mlody czlowiek, nie musialem chodzic do lekarza wiec o ubezpieczenie zdrowotnym nie ma nawet co pisac.

Tak, w zasadzie doplacilem innym ludziom do studiów, niech im wyjdzie na dobre. Doplacili tez ludzie, ktorzy poszli do zawodówek czy skonczyli nauke na liceum. Taki mamy system, natomiast panstwo nie doplaca, bo panstwo nie ma swoich pieniedzy. Nie wyciagnie sobie glowa panstwa pieniedzy z kieszeni i nie doplaci. To podatnik doplaca.
      • Gość: Kagan Re: Raport o uczelniach niepublicznych IP: *.dsl.telepac.pt 06.07.11, 22:20
        Pelna zgoda, PFG!
        "Uczelnia niepubliczna w co drugim powiecie nie oznacza, że "edukacja wyższa się
        przybliżyła", tylko że ludziom sprzedaje się zdecydowanie niepełnowartościowy
        produkt, wmawiając przy tym, że jest on równie dobry, jak ten oferowany przez renomowane uczelnie publiczne i kilka-kilkanaście niepublicznych. A absolwenci owych szkół powiatowych głównie psują rynek pracy."
        Polecam takze dyskusje na:
        forum.gazeta.pl/forum/w,245,126234968,126234968,A_gdyby_zamkneli_wszystkie_uczelnie_prywatne_.html
    • Gość: angrusz1 Skąd się to bierze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.11, 11:57
      do realisty :

Pisze :"bez żadnej renomy, dające mizerną wiedzę i mizerne perspektywy na przyszłość... "

A jacy maturzyści tam idą , jakie ich maturalne osiągnięcia .

I w Paryżu nie zrobisz z owsa ryżu .
    • mgruszec Raport o uczelniach niepublicznych 06.07.11, 21:05
      wiele opinii na temat uczelni można znaleźć naneib.org Polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka