Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz.2

IP: 93.159.143.* 03.09.11, 09:33
W związku z przepełnieniem poprzedniego wątku pozwoliłem sobie otworzyć nowy.
Jednocześnie informuję, że na stronach KRAKOIN pojawiła się oferta mieszkań (wraz z wizualizacjami) w naszym sąsiedztwie. Niestety będą to dość wysokie budynki.
Obserwuj wątek
    • Gość: InaV Krakoin IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.11, 10:38
      Widziałam ofertę Krakoina, zaskoczyło mnie, że bloki będą 8-piętrowe, bo mówiło się o 6-piętrowych.
      Ciekawe jakie będą bloki przy Bochenka/Podedworze?
      • Gość: Wiola Re: Krakoin IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.11, 11:45
        Mnie martwi co innego - jak będzie wyglądał dojazd na Bochenka, kiedy zostaną zrealizowane wszystkie planowane w tej okolicy budowy? Jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić, biorąc pod uwagę obecne problemy na skrzyżowaniu Łużycka/Nowosądecka. Może ktoś zna alternatywne drogi dojazdowe w kierunku centrum?
        • Gość: jm Re: Krakoin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.11, 13:58
          Najgorsze to jest właśnie to że często ul. Bochenka jest "skrótem". Sporo samochodów jedzie od Cechowej, kijanki i na wielicką. Sam szpital tez generuje spory ruch.... Ale w połączeniu ze zwiększającą się ilością mieszkańców to będzie ciężko.
          • Gość: bochenek dojedzie jeszcze GANT :) IP: *.ip.netia.com.pl 05.09.11, 15:42
            jeszcze jak gant rozpocznie te swoje 500 mieszkań zrobi się kolorowo :)

www.gant.pl/CMS/nowe-mieszkania-krakow-bochenka/wizualizacje.html
            • Gość: maven Re: dojedzie jeszcze GANT :) IP: 151.193.220.* 06.09.11, 10:35
              To juz jest gruba przesada. Tyle wysokich blokow w jednym miejscu. I kto na to pozwolil.
        • Gość: xxcc Re: Krakoin IP: *.ghnet.pl 07.02.12, 15:11
          odradzam !!!! wybuduja mase blokow na malej powierzchni- zrobia blokowiska - lepiej patrzcie na plan zagospodarowania terenu
          wszysko idzie pod mlotek na dzialki budowlane
      • Gość: sasiadka Re: Krakoin IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.11, 13:21
        LOL, te nowe bloki Bryksy też miały być 6-piętrowe, a będą 11. Sprzedawca powie wszystko, byle sprzedać...
    • Gość: maven Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: 151.193.220.* 06.09.11, 10:37
      Dostalismy kartke o wniesienie oplaty za ogrodzenie - 250 PLN.
      Czyli ogrodzenie bedzie jednak mniejsze?
      Czy moze potem trzeba bedzie ewentualnie doplacic?
      • Gość: InaV Opłata IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.11, 10:52
        Ja mam opłatę na 200 zł. Dziwne, ciekawe skąd zróżnicowanie opłat?
        Zadzwonię do administracji zapytać o co chodzi.
        • Gość: InaV Re: Opłata IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.11, 11:09
          Maven, rozmawiałam przed chwilą z panią z administracji TBS Małopolska i powiedziała, że to niemożliwe żeby ktoś miał 250 zł za ogrodzenie, bo wszyscy dostali tę samą kartkę i każdy ma do zapłacenia 200 zł. Jeśli rzeczywiście masz inną kwotę, to może naliczyli Ci od razu jakieś zaległości związane z mieszkaniem? W razie wu dzwoń tam wyjaśnić tę rozbieżność.

Co do samego ogrodzenia, to na ten moment jeszcze nie wiadomo, które będzie stawiane. Pewne jest to, jak ono będzie wyglądało od strony ul. Bochenka, natomiast wątpliwość dotyczy ogrodzenia od strony placu zabaw, bo w zależności od tego ile będzie głosów zebranych, to będzie ogrodzenie albo to uchwalone (zagrodzony będzie tylko plac zabaw) albo ogrodzenie poszerzone, czyli będzie zagrodzony również parking od strony placu zabaw. Mamy jeszcze parę dni na zebranie brakujących głosów (zbieramy do 12.09.), bo stawianie ogrodzenia ma ruszyć 7 września (ogrodzenie od strony Bochenka), a po 15.09. ma ruszyć II etap od strony placu zabaw. Jeśli nie będzie większości głosów, to Wykonawca ogrodzenia wykona je od strony placu zabaw według wersji Uchwalonej.

Ja oddałam p. Kopani zebrane wcześniej głosy (było ponad 51% liczonych mieszkaniami), ale przeliczono je na udziały i z 16-tki było 32,77%, a z 18-tki było 49,47%.
          Mamy teraz jeszcze kilka nowych głosów, z 16-tki - 9 gł., a z 18-tki 1 nowy głos. To niestety jeszcze za mało, bo trzeba przekroczyć 51% głosów udziałami (!). Mam nadzieję, że jeszcze przez te parę dni wpłyną brakujące głosy.

Jeśli będzie zebrana odpowiednia ilość głosów na poszerzone ogrodzenie, to później będzie zbierana dopłata do tej kwoty.
          • Gość: maven Re: Opłata IP: 151.193.220.* 07.09.11, 10:55
            Jest jednak 200 PLN. Zle popatrzylem, a caly czas bylo mowione, ze bedzie 250 PLN. Mam nadzieje, ze uda sie zdobuc te glosy.
            • Gość: maven zarezerwowane miejsca przez Klotoide IP: 151.193.220.* 07.09.11, 10:56
              Widze, ze sobie namalowali "R" na swoich miescach do parkowania i pod zadnym pozorem nie mozemy tam parkowac. Genialne.
    • Gość: sasiad Dewastacje garaży IP: 93.159.143.* 07.09.11, 20:17
      Szanowni sąsiedzi po dzisiejszym dniu nie dziwię się, że w naszych garażach występują dewastacje. Czy naprawdę tak ciężko jest zareagować. Grupa dzieciaków tylko czekała kto ich wpuści przez bramę garażową, czyli nie byli z naszego bloku, i wreszcie dopięli swego - dostali się do 18. Oczywiście zaczęła się jazda na deskach, po których ślady na ścianach w 16 są widoczne do dziś. Wezwaliśmy straż miejską aby spisała ekipę jednak nie mieliśmy wejścia do 18 i gnoje uciekły. Jednakże zanim strażnicy przyjechali z/do garażu wyjechały 3 auta, a 1 wjechało. Nikt nie zauważył jeżdżących na deskach? Jeśli nie reagujemy nie dziwmy się, że nasze garaże są niszczone.
      • Gość: sebastian Re: Dewastacje garaży IP: *.comarch.com 08.09.11, 08:57
        Witam,
        Wracając wczoraj do domu widziałem tych szczeniaków czających się pod klatką więc z premedytacją wchodząc zamknąłem im drzwi przed nosem. Obserwowałem ich wyciągając pocztę ze skrzynki a oni po chwili odeszli. Nie reagowałem bo nic nie robili ale zastanowiło mnie jaki moną mieć tu interes-teraz już wiem. Koniecznie trzeba reagować na takie akcje bo wygląda na to że z 16 przenosi się to do nas. Szczególnie powinno zależeć na tym osobom które mają miejsca parkingowe, dziwi mnie więc to co piszesz że nikt z wjeżdzających nie zareagował.

Ze swojej strony mam pytanie do zorientowanych: InaV pisała że roboty ogrodzeniowe ruszają 7.09 a poprzednio miały ruszać pod koniec sierpnia. Wiecie dlaczego nic dalej nie jest robione??

Pozdrawiam
        Sebastian
        • Gość: InaV Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.11, 09:16

Sebastian, też mnie zaintrygowało dlaczego ogrodzenie jeszcze nie ruszyło i zadzwoniłam wczoraj do p. Kopani. Powiedział, że powiadomił Zarządy o przyczynach opóźnienia, szkoda, że mnie nie..., ale to nie ważne. Jeśli dobrze zrozumiałam, to Wydział Architektury przyczepił się do pełnomocnictwa p. Kopani i w najbliższy poniedziałek członkowie Zarządu mają pojechać i złożyć osobiście podpisy czy coś takiego.
          Może ktoś z Zarządu napisze dokładniej o co chodzi.
          W każdym razie stawianie ogrodzenia opóźni się...
          • Gość: sebastian Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.11, 09:30
            InaV dzięki wielkie za informacje-szkoda że zarząd ich nie udziela (wystarczyłaby odręcznie napisana kartka na tablicy ogłoszeń). Mam nadzieję że to opóźnienie wyjdzie nam na dobre i ktoś dośle jeszcze brakujące głosy. Miłego weekendu!

Sebastian
          • Gość: gp Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.11, 15:28
            Problemem jest to, że komuś ewidentnie zależy na tym, aby nie przeszło większe ogrodzenie... Nie wiem jak w 18, ale w 16 po kilku dniach ogłoszenie InyV zniknęło.
            InaV, jak wygląda na dziś sprawa głosów?
            • Gość: InaV Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.11, 15:44
              Ogłoszenia zniknęły, bo... usunęły je panie sprzątające (taki mają prikaz). Rozmawiałam z p. Kopanią na ten temat i prosiłam, by panie ich nie usuwały, bo w końcu to nie reklamy a sprawy dot. naszych bloków i jakoś musimy się informować. P. Kopania zgodził się ze mną i obiecał z paniami porozmawiać.

Co do głosowania, to niestety na ten moment nie mamy większości liczonej udziałami. Zobaczymy, może jeszcze spłyną nowe głosy.
              • Gość: sebastian Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 13.09.11, 21:54
                Witam,
                Czy wiadomo jaka jest kolejna data rozpoczęcia prac nad ogrodzeniem?

Sebastian
                • Gość: InaV Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.11, 10:01
                  Ja tym razem nie wiem jaka jest kolejna data związana z rozpoczęciem się prac związanych z ogrodzeniem.
                  Może ktoś z Zarządu coś wie i napisze.
                  • Gość: InaV Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.11, 22:28
                    Dziś popołudniu dowiedziałam się od p. Kopani, że stawianie ogrodzenia od strony Bochenka ruszy 14 października. Opóźnienie jest z powodów formalnych (problemy papierkowe w Wydziale Architektury).
                    • Gość: gość Re: Ogrodzenie IP: 87.207.33.* 17.09.11, 15:32
                      bylem dzis w 16 -stce i zastanawiam sie dlaczego my nie mamy tego co ma 16-stka ?
                      -zrobione ładnie wejscie na parterze-odmalowane-szklane tablice do ogłoszeń
                      dlaczego nie ma tego w 18-stce???
                      • Gość: Mich18 Re: Ogrodzenie IP: *.66.AWIST.PL 17.10.11, 14:31
                        I ruszyło stawianie ogrodzenia.....
                        Ciekawe jak to będzie wyglądało...?
    • Gość: InaV Klatka w 16-tce IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.11, 09:58
      Też widziałam w 16-tce nowy image klatki na parterze. Całkiem fajnie to wygląda i nie będzie widać brudnych ścian.
      Może i my w 18-tce też takie ściany kiedyś zrobimy ;)

Dziś mija tydzień od przekazania p. Kopani kolejnych głosów dot. poszerzonego ogrodzenia. Niestety nie wiem jak wyglądają po przeliczeniu na udziały, może ktoś z Zarządu wie?
      Chyba napiszę maila do p. Kopani, to szybciej się dowiem.
    • Gość: zaza GANT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.11, 11:38
      o rany boskie...
      • Gość: InaV Re: GANT IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.11, 11:52
        Ciekawe, w którym dokładnie miejscu ta budowla będzie? Na rogu Podedworze i Bochenka jest tablica Krakoina (to druga inwestycja Krakoina obok naszych bloków), ale na razie na ogrodzonym terenie mają tylko usypaną ziemię.
        Z mapki wynika, że chyba będą obok Krakoina, bo działek tam jest chyba kilka?
        • Gość: InaV głosy IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.11, 14:01

P. Kopania napisał mi, że głosy na udziały będą przeliczone w poniedziałek, bo osoba, która się tym zajmuje jest na urlopie.
        • Gość: zaza Re: GANT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.11, 14:14
          tak jest,
          Gant bedzie miedzy Krakoinem a Polbau.

• Gość: InaV Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 25.09.11, 22:37

A jednak Klotoida będzie tu miała swoje biuro, od kilku dni zwożą swoje rzeczy. Dowiedziałam się od jednego z pracowników, że jeszcze nie wiadomo kiedy zaczną tu pracować i że nie zajmą całego biurowca, bo część nadal czeka do wynajęcia.
      Niezły sajgon będzie z miejscami parkingowymi...
      • Gość: gof miejsca parkingkowe IP: 80.50.144.* 26.09.11, 09:00
        Może zrobilibyśmy sobie identyfikatory do parkowania na zewnątrz. skoro klotoida porysowała "R" to możemy mieć identyfikatory i tych co bedą parkować nie na swoich miejscach też straszyc odholowaniem.
        • Gość: InaV Re: miejsca parkingkowe IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.11, 10:37
          Gof, fajny pomysł ale nie wiem czy możliwy. Musiałby ktoś sprawdzić jak to się ma do kwestii służebności, czyli czy Klotoida może czy nie może parkować na pozostałych miejsach parkingowych.
          • Gość: sebastian Re: miejsca parkingkowe IP: *.comarch.com 26.09.11, 12:25
            Witam,
            Weźcie pod uwagę że praca takiego biura odbywa się w czasie kiedy i my wyjeżdzamy do pracy, zatem nawet jeśli będą oni stali na "naszych miejscach" to wtedy kiedy naszych aut tam nie będzie. Nie wiem czy jest sens na razie się tym martwić, czas pokaże czy jest do dla nas utrudnienie. Z tego co widziałem w tym momencie w dzień roboczy, w godzinach pracy połowa miejsc stoi pusta...

Pozdrawiam
            Sebastian
      • Gość: maven nowe inwestycje na Bochenka - podsumowanie IP: 151.193.220.* 26.09.11, 13:13
        Na Bochenka jest juz 5 dzwigow i buduje sie 6 blokow: KBI, Bryksy , Activ, Gant , Ucees, Krakoin. W planach jest jeszcze pare innych blokow.

Masakra - jak na Ruczaju.

Gant:
        Bryksy:
        www.bryksy.pl/pl/Aktualne-inwestycje/NOWA-OFERTA-MALWY---etap-III/Wizualizacje/
        ofertymieszkan.pl/nieruchomosci/418163-rynek-pierwotny-grupa-bryksy-malwy-iii-krakow/oferty/16861
        Krakoin:
        oferty.gazetadom.pl/inwestycja/nowe-Mieszkania/Krakow,Wola-Duchacka/Piaski-Nowe-ul-Bochenka,16155,df2dbb8b-15b4-4774-8584-9efa00c0ff45
        Activ (to bedzie blok z przerobionych pozostalosci szpitala):
        activ-investment.eu/inwestycja/bochenka
        • Gość: ziggi Re: nowe inwestycje na Bochenka - podsumowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.11, 10:25
          To powstanie drugie osiedle. Ale wg mnie lepsze już są bloki, niż takie ruiny i chaszcze i zardzewiałe garaże jak do tej pory. a o tych inwestycjach wiadomo od kilku lat. Np blok Activa przez 2-3 lata blokował scanmed. A to i tak pewnie jeszcze nie koniec.
          Przynajmniej osiedle Piaski trochę odmłodnieje.
          Martwi mnie oczywiście ruch na Bochenka, ale wg mnie największy ruch nie jest powodowany przez mieszkańców, ale przez to, ze droga ta traktowana jest jako skrót do Wielickiej.
          • Gość: InaV Re: nowe inwestycje na Bochenka - podsumowanie IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.11, 13:41
            Mnie też nie przeszkadzają nowe inwestycje, no może poza tymi na rogu Bochenka/Podedworze bo zasłonią mi widoki na zieleńce ;), ale liczę, że przynajmniej znikną też te paskudne garaże przy Podedworze. No i wreszcie będzie chodnik od rogu Bochenka/Podedworze :)
            • Gość: ziggi Re: nowe inwestycje na Bochenka - podsumowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.11, 09:34
              No wiec garaże prędko raczej nie znikną, bo to częściowo teren prywatny, częściowo chyba spółdzielni i chyba miasta.
              I chodnika tez nie będzie póki co, bo właśnie przeczytałam w gazetce dzielnicowej Kurier, że w związku z problemami dotyczącymi własności działki (czy części drogi) inwestycja została wstrzymana!!! :-)
          • Gość: maven Re: nowe inwestycje na Bochenka - podsumowanie IP: 151.193.220.* 27.09.11, 14:45
            Ciekawi mnie ten skrot do Wielickiej przez Bochenka - przeciez tam dalej jest paskudna, waska i kreta droga - komu chcie sie nia jezdzic - czy rzeczywiscie jest krocej niz Nowosadecka. Nowosadecka, choc dziurawa to jest jednak szybsza i prosta droga.
            • Gość: sebastian Re: nowe inwestycje na Bochenka - podsumowanie IP: *.comarch.com 27.09.11, 17:00
              Ta droga jest faktycznie kręta i wąska ale w odróżnieniu od nowosądeckiej i tego odcinka wielickiej który się omija (koleiny jak dla Jeep-a) prawie nie ma dziur. Dodatkowo zwróć uwagę, że jest ta droga dużo krótsza i omijasz jeśli dobrze liczę 7 (!) świateł -licząc od naszego bloku do miejsca gdzie wyskakujesz. Tu praktycznie wyjeżdzasz pod samym tesco. Osobiście często korzystam z tego skrótu jadąc w stronę Wieliczki czy Prokocimia.
    • Gość: InaV miejsca parkingowe IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.11, 13:47
      Sebastian, patrzyłam dziś z ciekawości ile aut rano zostaje na parkingu i o godz. 8.10 było jeszcze jakieś ¾ zajętego parkingu.

Gof – nici z identyfikatorów, bo p. Kopania na moje pytanie gdzie może parkować Klotoida poza swoimi wykupionymi miejscami napisał mi: „mają służebność i mogą stawać na wszystkich miejscach postojowych od strony śmietnika do samego dołu. Na parkingach przy placu zabaw nie mogą stawiać samochodów”.
      Ale z ciekawości wysłałam mu kolejne pytanie - czy możemy sobie wykupić miejsce postojowe tak jak Klotoida, ot zwykła ciekawość ;)

• Gość: sebastian Re: miejsca parkingowe IP: *.comarch.com 28.09.11, 08:58
        Ciekawe jest to że na spotkaniu wspólnoty p.Kopania po rozmowie z prezesem Klotoidy mówił że firma ta zgodziła się abyśmy parkowali na "ich miejscach" po godzinach pracy biura. Teraz namalowali znaczki rezerwacji i zamontowali tablicę ostrzegającą o odholowaniu. To jak w końcu z tym parkowaniem wieczornym orientujecie się?

sebastian
        • Gość: gof Re: miejsca parkingowe IP: *.noc.fibertech.net.pl 28.09.11, 10:45
          Zastanawia mnie jeden fakt skoro klotoida czy ktokolwiek iny tam bedzie mawydziolne 10 miejsc i dodatkowo moze parkowac na pozostalych miejscach. To jakim prawem my nie mozemy wydzielic sobie swoich miejsc albo parkowac na tych 10 miejscach klotoidy. Nie ma osoby, która tym by sie zajęła i wyjaśniła sprawe (administracja nie dba o nasze interesy), bo wydaje mi się że nas rąbią jak w raklamie mbanku :(
          • Gość: InaV Re: miejsca parkingowe IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.11, 21:14
            Pytałam p. Kopani o możliwość wykupu miejsc postojowych, tak jak to zrobiła Klotoida, ale jeszcze nie dostałam odpowiedzi.
            Jak Wy (czyli 16-tka) będziecie mieć nową administrację, to może wtedy powyjaśnia się wiele nurtujących nas kwestii.
        • Gość: InaV Re: miejsca parkingowe IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.11, 21:09
          Sebastian, o wieczornym parkowaniu początkowo mówiła Klotoida, chcąc pokazać dobrą wolę, ale potem się z tego wycofali wprowadzając znaczki "R" i postrach holowania. Ale może Zarządy lub administracja coś wynegocjują w zakresie parkowania?
      • Gość: gp Re: miejsca parkingowe IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.11, 18:10
        Słuchajcie, ja wiem, że to kolejny raz poruszane jest na tym forum, ale może jednak by coś próbować zrobić z tą administracją? To jest faktycznie przerażające, że za nasze pieniądze jesteśmy robieni w jajo, a na dodatek jedyne interesy jakie są przez administrację reprezentowane, to interesy klotoidy. Jest sporo osób na tym forum, może coś uda się zmienić?
        • Gość: gof Re: miejsca parkingowe IP: *.noc.fibertech.net.pl 28.09.11, 19:53
          w 16stce odwołaliśmy administracje, są do końca roku
          • Gość: gp Re: miejsca parkingowe IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.11, 20:09
            ojej, jestem nowym lokatorem z 16, nawet nie wiedziałam, że są takie dobre wiadomości :)
            • Gość: mp Re: miejsca parkingowe IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.11, 22:00
              to 16 juz odwołała a 18 co??? z tego co bylo mówione na zebraniu to miało byc razem, no ale widzę,że kazdy blok sie swoimi prawami rządzi. Co z 18 za mało głosów czy co???
              A teraz odnosnie tych miejsc ja sie zastanawiam czy to legalnie im sprzedali te miejsca to mi to cos śmierdzi... i z jakiej racji oni moga parkowac gdzie chca a my nie, to jest absurd jak dla mnie
              • Gość: InaV administracja IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.11, 22:36
                mp, też byłam ciekawa czy nasz Zarząd (z 18-tki) zrobił coś w kierunku wypowiedzenia umowy. I wiem, że jeszcze nie wypowiedział umowy.
                Z tymi sprzedanymi miejscami dla mnie też jest coś niehalo, ale ja się nie znam na prawnych kwestiach w tym zakresie. Myślę, że jakby coś było nie tak, to Zarząd by interweniował, no nie?

Natomiast mnie bardzo intrygowała kwestia liczenia udziałów, zwłaszcza po tym jak się okazało, że w głosowaniu nie liczy się 1 mieszkanie = 1 głos, tylko proporcjonalnie do powierzchni mieszkania (czyli im ma ktoś większe mieszkanie tym więcej ma udziałów). Piszę to jako ciekawostkę by inni też się o tym dowiedzieli.
                I co ciekawe, właśnie się chyba wczoraj dowiedziałam, że w naszym bloku 71 mieszkań stanowi łącznie ok. 76% udziałów mieszkaniowych (w 16-tce ok. 80%). Resztę udziałów (23% z hakiem) są w komórkach i miejscach garażowych, ale... nie są brane pod uwagę przy głosowaniu. Tzn. wzięto je pod uwagę tylko raz gdy było równo w głosach za i przeciw.
                I tu nie rozumiem jednej rzeczy, może ktoś mi to wytłumaczy. Dlaczego np. przy głosowaniu za poszerzonym ogrodzeniem trzeba było mieć ponad 51% głosów udziałowych z całego bloku a nie 51% z tych 76%? Mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumiał i mi wytłumaczy o co tu kaman ;)

• Gość: mieszkaniec 18-tki Re: administracja IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.11, 00:04
                  może zapisy z regulaminu Wspólnoty Mieszkaniowej ul. Bochenka w Krakowie coś wyjaśnią w tej kwestii:
                  rozdział IV, pkt. 2
                  Uchwały zapadają większością głosów Członków Wspólnoty, które liczone są wg procentowego udziału w nieruchomości poszczególnych członków Wspólnoty, z tym że głosy wstrzymujące pomniejszają ilość głosów z jakich należy zebrać połowę aby uchwała zapadła.
                  Głosy współwłaścicieli garażu są liczone jako wstrzymujące się, chyba że współwłaściciele garażu jednomyślnie zagłosują na TAK lub NIE.

Wydaje mi się że w takim razie nasze szanse zebrania większości głosów rosną.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: InaV Głosy IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.11, 09:43

Mieszkaniec 18-tki, dzięki za próbę wyjaśnienia, ale w dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego np. przy głosowaniu za poszerzonym ogrodzeniem trzeba było mieć ponad 51% głosów udziałowych z całego bloku a nie 51% z tych 76%?

• Gość: gp Re: administracja IP: 89.78.159.* 30.09.11, 10:55
                    z tego, co rozumiem, to właśnie mieszkaniec 18-tki podał nam pkt regulaminu, który pozwoli nam się upomnieć o zastosowanie liczenia głosów w taki sposób, jak piszesz, InaV. Generalnie dobra robota, fajnie, że zwracasz na takie rzeczy uwagę :)
                    • Gość: InaV Re: administracja IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 23:06
                      gp, sposób liczenia głosów będzie można zmienić jeśli Zarząd Wspólnoty o to wniesie albo min. 10% mieszkańców. Najbliższe zebranie ma być dopiero w marcu, no chyba, że zrobimy wcześniej na nasze życzenie, to będzie można pozmieniać to co nas "gryzie".
      • Gość: wewe Służebność? IP: 77.236.28.* 30.09.11, 14:58
        Co prawda nie jestem z Waszej Wspólnoty, ale mnie to zaciekawiło. Co to za "służebność"? Nie ma czegoś takiego jak "służebność parkowania".
        • Gość: InaV Re: Służebność? IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 23:11
          wewe, jest coś takiego jak służebność parkowania. Wrzuć hasło w Google to poczytasz o co chodzi.
          • Gość: wewe Re: Służebność? IP: 77.236.28.* 01.10.11, 15:13
            I jest to wpisanie w KW? Na podstawie jakieś umowy?
    • Gość: jm chodnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.11, 09:46
      czyli chodnika nie będzie - super.....

www.dzielnica11.krakow.pl/uchwaly/uchwaly2011/uchwala_2011_0077.pdf
      • Gość: maven Re: chodnik IP: 151.193.220.* 30.09.11, 10:24
        Jasne. Po co komu chodnik, ale zgoda na 7 blokow na Bochenka jest.
      • Gość: InaV Re: chodnik IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 23:02
        Szkoda, że chodnika nie będzie :(

• Gość: InaV Miejsca parkingowe IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 23:21
      Dostałam odpowiedź od p. Kopani jak to jest z wykupem miejsc postojowych. Sami przeczytajcie, bo ja wymiękam ;). Wklejam Wam wymianę maili z naszym administratorem w sprawie miejsc postojowych:

Pyt. Czy Klotoida może parkować tylko na swoich miejscach (które są wykupione), czy jeszcze gdzieś też mogą parkować?

Odp. Co do KLOTOIDY to mają służebność i mogą stawać na wszystkich miejscach postojowych od strony śmietnika do samego dołu. Na parkingach przy placu zabaw nie mogą stawiać samochodów.

Pyt. Jeszcze co do Klotoidy, to oni mogą stawać po obu stronach parkingu, czy tylko w tym pasie co mają wykupione swoje miejsca?
      I jeszcze mam takie pytanie - czy my jako mieszkańcy możemy wykupić sobie miejsca postojowe, tak jak Klotoida?

Odp. KLOTOIDA może stawiać samochody po obu stronach parkingu. Miejsca postojowe o których Pani piszę usytuowane są na Państwa działce , więc wykupienie ich nie ma sensu. Natomiast w aktach notarialnych są ustanowione służebności dla np. KLOTOIDY i uważam , że tylko sąd może to zmienić.

Pyt. Trochę się pogubiłam (jak również inni mieszkańcy) więc mam kolejne pytania.
      Czy mam to tak rozumieć, że na parkingu koło śmietnika jako mieszkaniec bloku 18 nie mogę wykupić miejsca parkingowego? Czy blok 18 ma tam w ogóle służebność?
      Czy mieszkaniec bloku 16 może wykupić miejsce postojowe koło śmietnika?

Odp. Jak to jest z wykupem parkingu mieszkańca bloku 18 od Wspólnoty Bochenka 16 to nie wiem , musimy zapytać notariusza . 18 ma służebność i może stawiać samochody na wszystkich miejscach oprócz 10 KLOTOIDY. Czy mieszkaniec Bochenka 16 może wykupić grunt którego w jakiejś części jest właścicielem to nie wiem. Muszę zapytać kogoś kto zna odpowiedź ( notariusz).

Jak ktoś zna odpowiedź to ja chętnie przeczytam :)
    • Gość: InaV Głosowanie za poszerzonym ogrodzeniem IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 23:32

I jeszcze coś na koniec - dostałam przeliczone głosy na udziały w sprawie poszerzonego ogrodzenia i wygląda to tak:

Bochenka 18 - ZA jest 52,82 % udziałów (a wszystkich udziałów jest 76%) i uchwała za poszerzonym ogrodzeniem zapadła :)
      Bochenka 16 - ZA jest 47,91 % udziałów (wszystkich udziałów jest ok. 80%)

Sporo głosów jest ZA, ale w 16-tce jeszcze ciut brakuje, mamy jeszcze czas by je dozbierać. Tak więc jest wielka szansa na poszerzone ogrodzenie :)
      • Gość: Xaw Re: Głosowanie za poszerzonym ogrodzeniem IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.11, 09:05
        Inav - swietna robota!
        Please wejdz do Zarzadu - bo ten Zarzad co mamy teraz w 18 jest zero komunikatywny.
        • Gość: InaV Re: Głosowanie za poszerzonym ogrodzeniem IP: 84.10.150.* 07.10.11, 13:55
          Xaw, dzięki :)
          Nie trzeba być w Zarządzie by być komunikatywnym i by coś robić dla ogółu ;)
    • Gość: gp Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 03.10.11, 21:57
      Nie sądzicie, że troszkę przesadzają z tymi budowami? Prawie 22 a prace pełną parą, tłuką się tak, że się zastanawiam, kiedy się dziecko obudzi. Ostatnio o 24 czyścili beton...
      • Gość: ? Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.11, 01:10
        Dlaczego nie zgłosiłeś tego na Policję? Szybko by ich uciszyli.
      • Gość: InaV Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 13:57
        Właśnie, trzeba było wezwać policję. Niedaleko mają podobny problem wiadomosci.onet.pl/regionalne/krakow/budowa-osiedla-udreka-mieszkancow,1,4869655,region-wiadomosc.html
    • Gość: ziggi grafiti IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.11, 10:14
      fajnie, ze ktoś to wysłał: - przejeżdżam często tedy i już mi ręce opadają na te garaże.

krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,10402560,Czy_krakowianie_wstydza_sie_rasistowskich_hasel_.html
      Na garażach przy Bochenka tez są piękne czerwone napisy. Jak to z was może to dobrze uchwycić to można wysłać do gazety.

• Gość: InaV Poszerzone ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 14:13
      MAM SUPER WIEŚCI!

Uchwały zapadły, będzie powiększone ogrodzenie!!! :)

Bochenka 18 - ZA jest 52,82 % udziałów (wszystkich udziałów jest ok. 76%)
      Bochenka 16 - ZA jest 52,91 % udziałów (wszystkich udziałów jest ok. 80%)

Dziękuję Wszystkim, którzy osobiście lub mailem oddali głosy ZA :)

Dziękuję za pomoc w zbieraniu głosów A.G., T.A., J.W., P.D., a szczególnie R.K. Świetna robota!

Życzę miłego weekendu :)

• Gość: sebastian Re: Poszerzone ogrodzenie IP: *.comarch.com 07.10.11, 15:12
        WOW ! InaV i reszta-dobra robota, dziękujemy!

Pozdrawiam
        Sebastian
      • Gość: gp Re: Poszerzone ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.11, 12:42
        dzięki :)
        • Gość: 123 ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.11, 22:49
          od kiedy zaczeli grzac ?i po właczeniu kaloryferów strasznie w nich syczy cos-odpowietrzaliście kaloryfery ?
          • Gość: gp Re: ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.11, 19:59
            u mnie kaloryfery zimne... czy trzeba je dodatkowo odpowietrzac?
            • Gość: InaV Re: ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.11, 09:25
              My włączyliśmy kaloryfery po raz pierwszy w sobotę i grzeją, co prawda na razie na pół gwizdka ale zawsze coś :)
              A syczenie w kaloryferach jest u nas od zawsze, zwłaszcza jak się przekręci gałkę powyżej "3". Konserwator w zeszłym roku powiedział, że tak ma być. Dziwne, bo w poprzednim mieszkaniu (nowe budownictwo) nam nie syczało.
              Co można zrobić żeby nie syczało?
              • Gość: maven klotoida IP: 151.193.220.* 11.10.11, 10:29
                W weeked sie przeprowadzali, a od tego poniedzialku zaczeli pracowac. Nie podoba mi sie ich parkowanie - caly parking jest strasznie rano zapchany - ktos mnie zastawil i wyjechalem na 10 razy, nie podoba mi sie parkowanie na luku dostawczego samochodu i samochodami na calej drodze w dol - tak, ze w zaden sposob nie mozna sie wyminac.
                • Gość: InaV Re: klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.11, 10:42
                  maven, trzeba zwracać im uwagę. A to, że parkują gdzie popadnie, to mnie nie dziwi, bo w końcu miejsc parkingowych jest mniej niż samochodów.
                • Gość: gof Re: klotoida IP: 80.50.144.* 11.10.11, 14:17
                  Wezwać policje alob straż miejską, może przegonią, pouczucą albo cokolwiek....
                • Gość: sebastian Re: klotoida IP: *.comarch.com 12.10.11, 10:16
                  Witam,
                  Widziałem dziś jak parkowali na parkingu za 18-tką pracownicy Klotoidy prywatny samochód. Pomijam sam fakt parkowania ale Pani parkując na luzaka zajęła dwa miejsca... Idąc do pracy poszedłem do ich biura spytałem czyje to auto ale nie uzyskałem odpowiedzi. W bezczelnym tonie jeden z pracowników poinformował mnie że firma ma prawo parkować za 18-tką bo tam też ma służebności i zasadniczo dało się wyczuć że podejście jest takie że "możemy im skoczyć".
                  Nie wiem już jak to jest z tym parkowaniem i zapisami w aktach notarialnych, co mogą a czego nie ale z całej historii wnioskuję że mają oni gdzieś współpracę czy dobre stosunki z nami. Wydaje mi się że nasze wspólnoty powinny coś z tym zrobić bo będą uprawiali samowolkę śmiejąc się nam w oczy.

Pozdrawiam
                  Sebastian
                  • Gość: InaV Re: klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 10:39
                    Qrcze, wkurzające to z Klotoidą!
                    Czy ktoś z Was pisał do Zarządu w tej sprawie? Albo do administratora?
                    Ja zaraz napiszę do administratora. Ciekawa jestem co odpisze.
                  • Gość: raina Re: klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 20:19
                    z tego co mnie doszły słuchy ta firma jest właścicielem 1 z mieszkań i kilku miejsc postojowych w garażu podziemnym boje sie żeby się nie okazało że sie zagrodzi parking a oni i tak będą tam stawać. Czy ktoś wie czy to jest możliwe i prawnie dozwolone?
                • Gość: Do sebastian Re: klotoida IP: *.static.chello.pl 12.10.11, 15:00
                  Drogi lokatorze Sebastianie może opowiesz całą historie, jak to rano przyszedłeś do biura klotoidy i oznajmiłeś że skoro tam będziemy stawiać auta to żebyśmy się nie zdziwili jak samochody zaczną ginąć z parkingu (co zostało uwiecznione na kamerze w holu). Więc proszę cie nie wylewaj swoich żalów na forum a zastanów się lepiej nad swoim "zachowaniem". Na twoim miejscu teraz sam bym pilnował tych aut żeby im się czasem krzywda nie stała bo czynić cię to będzie głównym podejrzanym. A co do tonu rozmowy myślę że moja odpowiedź nie była bardziej arogancka niż ton twoich pretensji.
                  • Gość: sebastian Re: klotoida IP: *.comarch.com 12.10.11, 15:25
                    Miałem drogi pracowniku Klotoidy na myśli to, że jeśli się okaże że nie macie prawa parkować za blokiem 18 nie będę miał żadnych skrupułów żeby dzwonić na straż miejską po odholowanie (stąd rzucone na końcu rozmowy określenie "znikanie aut"). To że zinterpretowałeś moje słowa jako groźbę uszkodzenia samochodów jest dla mnie tyleż niedorzeczne co świadczące o Twoim sposobie myślenia (nie, nie wszyscy ludzie to chamy i wandale). Kończę już bo lecę pilnować waszych aut cały w strachu przed ewentualnym oskarżeniem :)

sebastian
                  • Gość: iir Re: klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 10:07
                    witam uprzejmie pracownika Klotoidy. Czy można prosić o odpowiedź, z jakiego powodu zajmują Państwo nasze miejsca parkingowe? I na jakiej podstawie oczekują Państwo wobec powyższego respektowanie Waszych miejsc? Czy Państwa zdaniem jest to uczciwe zachowanie? Jesteśmy sąsiadami, więc może jednak warto zastanowić się, w jaki sposób poprawić kontakty? Pozdrawiam

• Gość: z16 Re: ogrzewanie IP: *.2-0.pl 11.10.11, 13:57
                Też się chętnie dowiem ;))
                • Gość: Ja Re: ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.11, 14:58
                  szkoda,ze my mamy przestrzegac parkowania, ale klotoida wszystko moze
                  kontener tez sobie ustawili na srodku, a nasz przestawili
                  nie zdziwie sie jak pod 18 stke tez beda zajmowac miejsca mimo tego,ze nie maja prawa tam stac
                  • Gość: maven Re: ogrzewanie IP: 151.193.220.* 11.10.11, 15:35
                    Toz to zastawili mnie pod parkingiem za 18.
                    Jak mam im zrocici uwage - czekac jak wyjda?
                    Wezwac straz miejska - kiedy spiesze sie do pracy.
                    • Gość: sebastian Re: ogrzewanie IP: *.comarch.com 11.10.11, 17:02
                      W normalnych wspólnotach zarząd wystosowałby oficjalne pismo do zarządu Klotoidy aby ten poinformował swoich pracowników o zakazie parkowania i działaniach jakie podejmiemy jeśli ten proceder dalej będzie miał miejsce. Tylko że u nas nie jest normalna sytuacja i (tak jak przy sprawie zmiany administratora) zarząd nie zrobi tego bo "nie dostał na to odpowiedniej ilości maili" na skrzynkę zarządu. Miłego dnia :)

Sebastian
                      P.S Prezes (jak mniemam po aucie) Klotoidy też często staje na miejscach za 18-tką swoim zajmującym 2 miejsca parkingowe Land Roverem, myślę że warto by to uwiecznić dla ew przyszłych przepychanek-zachęcam.
    • Gość: InaV Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 11:59
      Napisałam do administratora w sprawie parkowania Klotoidy, powołując się na to co tu wcześnie było napisane. P. Kopania odpisał:
      "Od 17.10.2011 przystępujemy do wykonywania ogrodzenia od strony ul. Bochenka a później od placu zabaw dwie bramy. Więc problem zajmowania parkingu od strony placu zabaw skończy się. Natomiast miejsca postojowe obustronne (od śmietnika wzdłuż) ma na nim służebność KLOTOIDA oprócz swoich 10 miejsc postojowych , więc tu nic Państwo zrobić nie możecie. Porozmawiam z prezesem KLOTOIDY o Państwa uwagach i po rozmowie poinformuję o jego stanowisku."
      • Gość: gof Re: Klotoida IP: 80.50.144.* 12.10.11, 12:42
        Jesteśmy ostro robieni w konia i nie ma się kto zająć naszą sprawą. Zastanawiam się po co nam administracja i zarząd wspólnoty jak nikt nie dba o nasze dobro, a od gadania tutaj i narzekania nic samo się nie zrobi (podobnie było z poszerzonym ogordzeniem, wszyscy na forum chcieli mieć a w 16stce zbierała tylko jedna osoba). Tak samo bedzie z klotoida pogadamy sobie i nic z tego nie będzie.

Bardzo dziwne, że klotoida może parkować wszędzie (praking koło smietnika) a my nie możemy na tych ich 10 wydzielonych miejscach. Z info od administracji na dobrą sprawę wynika, że mogą nam o ile w danym momencie będą wolne zając wszystkie 40miejsc (strzelam co do ilości) i nic im nie zrobimy bo mają jakąś tam służebność. Może ktoś jest luz na jakiegoś prawnika/notariusza albo zrzućmy się i zapłąćmy komuś za jakąś usługę sprawdzenie/wyjaśnienia tej spornej kwestii, bo jak już napsiałem od narzekania na tym forum nic samo się nie zrobi....
        • Gość: mp Re: Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 20:15
          Wiecie co skoro oni parkuja gdzie chca rowniez przy parkingu 18 tylko wzdłuz ogrodzenia,że potem nie można wyjechac i trzeba sie niezle nakombinowac to może trzeba stawac wdłuz ich budynku od ich miejsc parkingowych i bedą mieli to samo problem z wjazdem na miejsca parkingowe. Bo z tego co widzę to ten gosc z klotoidy jest niereformowalny.....
          • Gość: 123 Re: Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 22:32
            gość z klotoidy uwaza,ze jemu wszystko wolno miejsca pozajmowane wszedzie parkuja jak im sie podoba
            potrzebny jest prawnik i to dobry ,super nas Brysky zrobilo!
    • Gość: InaV Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 13:44
      Mam takie wieści, że lepiej żebyście siedzieli jak to będziecie czytać. Ja kipię ze złości!!!

Od administratora dostałam takiego maila:

"Po rozmowie z Prezesem KLOTOIDY okazało się że KLOTOIDA wykupiła od firmy BRYKSY dwa miejsca parkingowe w garażu Bochenka 16 i w związku z tym jest współwłaścielem działki i ma służebność prawną do parkingu przy Bochenka 18 od strony placu zabaw , więc będzie tam stawał samochodami. I musi dostać pilota od bram . Natomiast chce w listopadzie ( po urlopie) spotkać się z Zarządem Wspólnoty by na temat uregulowania parkowania porozumieć się. To tyle w tej sprawie."
      • Gość: maven Re: Klotoida IP: 151.193.220.* 13.10.11, 14:41
        Czyli z naszego ogrodzenia nici i tak Klotoida bedzie miec piloty i moze tam parkowac.
        Ciekaw jestem, czy do kazdej z nowych bram bedzie inny pilot?
        Najbardziej denerwuja mnie dostawcze samochody parkujace na zakrecie kolo Klotoidy - przeciez ciezko kolo nich przejachac, nie mowiac o wyminieciu z samochodem jadacym z naprzeciwka.
      • Gość: gp Re: Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 18:12
        Słuchajcie, już padła taka propozycja... opłaćmy prawnika i sprawdźmy czy mogą nas tak załatwić. Na tyle mieszkań będą to groszowe sprawy, a niestety do stracenia jest chyba sporo...
      • Gość: wewe Re: Klotoida IP: 77.236.28.* 13.10.11, 23:49
        Taka mała rada z mojej strony: zacznijcie od skompletowania dokumentów:
        - ksiega wieczysta (jest dostepna online)
        - akt notarialny (najlepiej pierwszy)
        - mapka działek
        - ew. umowa developera z tą klotoidą
        • Gość: qaz Re: Klotoida IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.11, 08:46
          Ludzie, weźcie się przejdźcie wokół tego swojego bloku i zobaczcie, co się dookoła dzieje. Ooooo budowa bloku, oooo robotnicy przyjechali do pracy, woooooow, oni również przyjeżdżają samochodami, szok!

Wy naprawdę myślicie, iż pracownicy firmy projektowej przyjeżdżają do pracy autami dostawczymi? :-D
      • Gość: lll Re: Klotoida IP: *.static.chello.pl 14.10.11, 09:50
        Witam
        Na wstępie chcę zaznaczyć, że żaden z pracowników ani właścicieli Pracowni KLOTOIDA nie chce i nie chciał takiej nieprzyjemnej sytuacji związanej z miejscami parkingowymi. Pracownia zatrudnia około 60 osób z różnych dzielnic Krakowa i okolic, z których część, aby dotrzeć do pracy wybiera jako środek transportu właśnie samochód osobowy. Oznacza to, że podczas przeciętnego dnia naszej pracy miejsca do zaparkowania poza zarezerwowanymi 10 miejscami wyłącznie dla samochodów służbowych (pracownikom naszej firmy nie wolno na nich parkować samochodami prywatnymi) poszukuje jakieś 25 samochodów. Proszę zwrócić uwagę, że dzieje się to w godzinach, kiedy Państwo jesteście w pracy/szkołach. Pracujemy do godziny 16 i bardzo rzadko zdarza się, poza pewnymi wyjątkami, aby pracownicy zostawali dłużej. Myślę, że odrobina dobrej woli z każdej ze stron pozwoli nam dojść do porozumienia i dobrych stosunków sąsiedzkich.
        Samochody dostawcze będą na pewno zdarzały się od tej pory rzadziej, podczas przeprowadzki nie dało się uniknąć ich obecności. Samochody zaopatrują nas w materiały biurowe i wodę pitną. Zaręczam, że dostawy nie odbywają się codziennie, i nie trwają dłużej niż 20 minut.
        Specyfika naszej branży ma do siebie to, że nasi klienci odwiedzają nas biurze bardzo rzadko albo nigdy, więc problem parkowania przez klientów nie powinien być dla Państwa w najmniejszym stopniu dotkliwy.
        Proszę mieć również na uwadze, że jesteśmy tu od niedawna, a to znaczy, sami dopiero zapoznajemy się z tym miejscem i jego specyfiką. Przykro nam, że od razu na dzień dobry spotkaliśmy się z taką wrogością z Państwa strony.
        Moja wypowiedź nie jest oficjalną odpowiedzią KLOTOIDY.
        Pozdrawiam
        • Gość: mm Re: Klotoida IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.11, 10:27
          Proszę nas również zrozumieć - my kupiliśmy mieszkanie w bloku z parkingiem. Nagle dowiadujemy się że część parkingu nie jest nasza... Na zebraniach jesteśmy informowani, że w godzinach 17-8 będziemy mogli parkować jednak na wszystkich miejscach, a potem pojawia się znak z odholowywaniem. Pomimo tego mam cały czas nadzieję że dojdziemy do jakiegoś porozumienia - mieszkańcy czują się oszukani, ale głównym "winowajcą" jest Bryksy....
        • Gość: gof Re: Klotoida IP: 80.50.144.* 14.10.11, 11:46
          niestety ale to właściciel Klotoidy zaczał stwarzać problemy i robić jakieś jazdy. InaV była u niego ze 2-3 razy i kmpletnie nie idzie się dogadać z gościem. Jakby to był człowiek na poziomie to można by się dogadać co do parkowania i chociażby szlabanu przy wjeżdzie na nasze osiedle, a koleś powiedział, że kaegorycznie nie zgodzi się. To nie my atakujemy klotoide, tylko prboujemy sie bronic przed nia
          • Gość: zax Re: Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.11, 16:47
            szlaban na osiedle? ciekaw jestem jak ty byłbyś przedsiębiorcą i miał lokal użytkowy w tym część pod wynajem to czy odgrodził byś go szlabanem. Przecież ktoś może wynająć część jako lokal handlowy, usługowy itp a szlaban na wjazd na pewno go odstraszy bo bez dojazdu dla klientów to się mija z celem. Ja się chłopu nie dziwie
            • Gość: zax Re: Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.11, 16:52
              poza tym ja miejsce zawsze gdzieś znajdę i się gdzieś wcisnę jak nie u nas pod samym blokiem to ciut dalej więc problemu nie widzę chciałbym mieszkać w zamkniętym kasztelu to bym tam mieszkanie kupił a nie odgradzał nas murem od świata.
      • Gość: Mich18 Re: Klotoida IP: *.66.AWIST.PL 14.10.11, 11:22
        Witam!
        "KLOTOIDA wykupiła od firmy BRYKSY dwa miejsca parkingowe w garażu Bochenka 16"-o tym to było wiadomo od początku-trzeba troszkę poobserwować co dzieje się dookoła,
        "i w związku z tym jest współwłaścicielem działki i ma służebność prawną do parkingu przy Bochenka 18 od strony placu zabaw"-działek jest kilka więc wydaje mi się że może nie do końca tak jest,
        a skoro "więc będzie tam stawał samochodami. I musi dostać pilota od bram" - to po jasnego grzyba nam to ogrodzenie???

Co do miejsc zarezerwowanych przez Klotoidę zgadzam się z mm - "my kupiliśmy mieszkanie w bloku z parkingiem. Nagle dowiadujemy się że część parkingu nie jest nasza... Na zebraniach jesteśmy informowani, że w godzinach 17-8 będziemy mogli parkować jednak na wszystkich miejscach, a potem pojawia się znak z odholowywaniem", a pracownicy Klotoidy mogą parkować wszędzie!
        Myślę że jeśli oni mogą parkować w dzień "gdzie jest miejsce" to my możemy parkować wszędzie poza godzinami ich pracy. I sprawa się rozwiąże a nie będziemy się nakręcać jedni na drugich.

A tak z innej beczki. Skąd można wziąć regulamin naszej wspólnoty (prawa i obowiązki mieszkańców, administracji i zarządu)?
        W sprawie administracji-czy TBS Małopolska zajmuje się wszystkimi naszymi sprawami czy tylko "kasą"? Bo jeżeli tak to należałoby ją zmienić, a jeżeli tylko kasą to bardziej ich kontrolować a nie zgadzać się na wszystkie propozycje podnoszenia opłat itd. - suma summarum po roku podnoszenia opłat o przysłowiowe 20 gr/tylko że za m2 powierzchni własnej i wspólnej/ czynsz wzrósł mi o 90 zł!!! Nie rozumiem tego!
        • Gość: leewek Re: Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.11, 12:23
          Myślę ze powinniśmy wszyscy ostudzić nerwy i zastanowić się nad rozwiązaniem uwzględniającym prawa obu stron. Praw wykupionych przez firmę Klotoida nie zmienimy, warto wiec pomyśleć raczej o kompromisie, jako ze będziemy koegzystować na co dzień.
          Niemniej uważam że wynajęcie prawnika przez wspólnotę to bardzo dobry pomysł, bo jak widać mimo posiadanych dokumentów, ciągle nie jesteśmy w pełni świadomi swoich praw i ich ograniczeń.
          A jeśli chodzi o ogrodzenie, to z mojej przynajmniej perspektywy głównym jego celem nie jest bynajmniej odgrodzenie się od Klotoidy, ale po prostu ogrodzenie i ochrona naszego terenu, przed wandalizmem głównie. Ale każdy zapewne miał swój motyw. Ja się nadal ciesze z przegłosowania powiększonej wersji ogrodzenia (tu wielki ukłon w stronę Inav, za tą inne sprawy ).
          Pozdrawiam
          E.
          • Gość: Mich18 Re: Klotoida IP: *.66.AWIST.PL 14.10.11, 13:00
            w sprawie ogrodzenia też mam taką nadzieje
          • Gość: b Re: Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 00:37
            Pierwsze co musimy zrobić to pozbyć sie TBS Małopolska( 16-stka już to zrobiła a TBS próbuje teraz przekonać mieszkańców żeby zmienili zdanie).Tu tkwi główny problem.Oni i Bryksy to jedna firma.Oni też pilnuja interesów Klotojdy bo pewnie taka jest umowa z Bryksy.Pamiętacie jak długo pawilon stał niewykończony,Bryksy nie mógł go sprzedać aż tu "nagle" znalazła sie Klotajda i Bryksy szybko go wykończyło.
            Kij ma zawsze dwa końce,więc Prezes Klotojdy musi sie z tym liczyć.Skoro Klotojda wykupiła miejsca postojowe w garażu i może parkować gdzie chce to ja rozumiem że jest też członkiem naszej wspólnoty.A skoro tak to obowiązują ją wszystkie uchwały wspólnoty czy się im to podoba czy nie.Przegłosować Nas nie mogą, bo jak?Więc albo Panie Prezesie się dogadamy i przestanie Pan robić na złość mieszkańcom albo będzie wojna,która Panu raczej na dobre nie wyjdzie biorąc pod uwage fakt że prowadzi Pan poważny biznes.Zastanawia minie jeszcze jedna sprawa,jak to jest mamy służebność w działce Klotojdy a ona ma w naszych,my nie możemy parkować na ich działce a oni na naszych mogą.Czy widzi ktoś tu sens?Niech mnie oświeci.Ja w swoim akcie notarialnym nie mam nic że nie mogę parkować na działce Klotojdy a Wy macie?Wszystkie informacje na ten temat jakie mamy pochodzą od p.Kopanii.Z całym szacunkiem dla tego Pana ,ale on nie jst dla minie wiarygodny.
            Panie Prezesie Klotojdy, myslę że albo Bryksy załodowało Pana w banbuko albo to razem z premedytacją załadowaliście mieszkańców,więc lepiej naprawcie to co zepsuliście puki się jeszcze wszystko do końca nie wdało i jeszce można coś zrobić.
            Pozdrawiam.
            • Gość: c Re: Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 09:49
              Popieram i poszedl bym o krok dalej - odwolanie aktualnego Zarzadu 18 i powolanie nowego.
              Sposoby:
              www.rp.pl/artykul/90577,89071_Dwa_sposoby_na_odwolanie_zarzadu_wspolnoty.html
              • Gość: 123 Re: Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 22:57
                Zarzad z 16 stki sie stara i co z tego -chcielismy zmiany administracji, chodzili zbierali podpisy , wyslali maila ,ze szukaja nowej admonostacji bo ludzie nie chce TBS a tu sie okazuje,ze ludzie zmieniaja zdanie ,ciekawe co im oboiecuje administacja za zmiane .nie pozbedziemy sie ich
                • Gość: mm Re: Klotoida IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.11, 08:31
                  Chwila chwila, nie rozumiem - została podjęta uchwała - było ileś głosów "za" ileś przeciw - tych "za" była większość - co to znaczy zmiana zdania??? Zostało wysłane wypowiedzenie. koniec sprawy. Od nowego roku ma być nowa administracja, która nie ma problemów choćby z rozliczaniem mediów. No chyba że zarząd nie chce zmiany administracji.
                • Gość: gp Re: Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 17.10.11, 11:13
                  czekajcie,bo juz nic nie rozumiem... to mamy odwolana ta administracje czy nie?
                  • Gość: Q w sprawie zmiany administracji IP: *.dynamic.chello.pl 17.10.11, 19:39
                    Pozdrawiam wszystkich Judaszy którzy "sprzedali się" TBS Małopolska i zmienili zdanie.
              • Gość: InaV Zarząd IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 09:28
                C - odwołać Zarząd jest łatwo, ale trudniej znaleźć chętnych nowych członków Zarządu. Chyba, że jesteś pierwszym chętnym? ;)
                • Gość: InaV Zarząd IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 09:32
                  Mieszkańcy 16-tki – a czy pisaliście do swojego Zarządu dowiedzieć się na czym stanęło z wypowiedzeniem umowy Administracji? Chyba to lepsze niż "insynuacje", które są tu rzucane, być może bezpodstawnie.
          • Gość: InaV Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 09:43
            Co do służebności Klotoidy na parkingu od strony placu zabaw, to ja dalej nie rozumiem na jakiej podstawie mogą tam parkować? Proszę o uświadomienie mnie ;). Czy sam fakt wykupienia miejsc garażowych w bloku 16 wystarczy, by mieć służebność na parkingu obok placu zabaw? Jeśli tak, to gdzie to można sprawdzić?
            Tak dopytuję, bo w naszym Regulaminie Wspólnoty w pkt VII ppkt 3 jest napisane „(…) Parkingi od strony placu zabaw należą do mieszkańców budynku 16 i 18 i tam nie może parkować nikt inny”. Po przeczytaniu tego puntu rodzi się pytanie - czy sam fakt wykupienia miejsca parkingowego jest równoważne z byciem mieszkańcem???
            • Gość: InaV Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 09:57
              I mam jeszcze takie pytanie do Was - czy w związku z tym, że zmieniły się plany Klotoidy i zamiast wynająć biurowiec sami go zasiedlili, to czy nie można wrócić do rozmów z Klotoidą o ogrodzeniu np. od rogu ich biura? Bo jeśli wszyscy mamy współwłasność, to liczy się większość, a nasza większość chętnie by tak właśnie zrobiła, by ogrodzenie było już właśnie np. od rogu ich biurowca. Jak myślicie czy Zarząd albo Administracja może się tym zająć powołując się na nowe okoliczności? Czasu jest niewiele i trzeba szybko działać.
              Pracownik Klotoidy (z nikiem III) napisała: „specyfika naszej branży ma do siebie to, że nasi klienci odwiedzają nas biurze bardzo rzadko albo nigdy, więc problem parkowania przez klientów nie powinien być dla Państwa w najmniejszym stopniu dotkliwy.”
              Zatem wcześniejsze powoływanie się przez prezesa Klotoidy na to, że ogrodzenie będzie uciążliwe dla klientów jest już bezpodstawne, no nie?

• Gość: Mich18 Re: Klotoida IP: *.66.AWIST.PL 18.10.11, 13:11
                jak będzie głosowanie w sprawie poszerzenia ogrodzenia do "od rogu ich biurowca" i jedną bramą to jestem za
                • Gość: piotr Re: Klotoida IP: 151.193.220.* 18.10.11, 16:28
                  mnie tez mozna dopisac
              • Gość: 8 Re: Klotoida IP: *.static.chello.pl 18.10.11, 15:28
                W wypowiedzi pracownika bądź pracownicy Klotoidy ważne jest zdanie:
                "Moja wypowiedź nie jest oficjalną odpowiedzią KLOTOIDY."
                To może być istotne.
                • Gość: zax Re: Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 18:38

co wyście się tak tej klotoidy tak uczepili? Woleliście brzydki szkieletor kolo bloku? Nie jest źle pracuja do południa jada do domu więc nie wiem w czym problem. A ponad to widziałem że w nocy mają ochronę fizyczną więc chcąc nie chcąc zerknie tez na nasz blok więc proszę was dajcie spokój z tymi żalami bo mnie osłabiacie. mogło być gorzej monopolowy, agencja sklep obuwniczy,drogeria(wtedy to byśmy faktycznie nie mieli gdzie stawać a na wjeździe światła) itp więc nie wiem po co te dyskusje. Są, ok nie będzie ich, też ok ale żeby nie zamienić na większe zło wole tych gryzipiórków.
                  • Gość: Ja Re: Klotoida IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 20:24
                    a Ty z Klotoidy jestes? nie no przeciez nie ma sie czego czepiac -przez klotoide nie mamy ogrodzenia, brakuje miejsc postojowych bo nas odholuja jak zajmiemy Królowi miejsca, moze parkowac gdzie mu sie podoba, jeden na wiecej do powiedzenia niz wszyscy razem wzieci z obu blokow ,ale co tam-wazne ,ze mamy piekny budynek zamiast szkieletora -to jest przeciez wazniejsze niz nasze wspolne dobro -a moze wyslemy list z podziekowaniem,ze nikt nie chcial od nich wynajac i zlitowali sie nad nami i sami tam pracuja
                    • Gość: sasiad Re: Klotoida IP: 93.159.143.* 20.10.11, 12:39
                      Szanowny sąsiedzie. Przed podpisaniem aktu notarialnego należało go najpierw przeczytać ze zrozumieniem. Tam wszystkie służebności są opisane i nie wiem o co teraz i do kogo masz pretensje. Sprawa była wielokrotnie wałkowana już na forum cz.1, także proszę sobie poczytać, a dopiero później wygłaszać tezy o królach, bo jest to żenujące.
                      • Gość: sasiad2 Re: Klotoida IP: 87.206.231.* 20.10.11, 12:57
                        Popieram kolegę. W akcie notarialnym jest wszystko opisane. Nie rozumiem, jak można nie przeczytać tego dokukmentu, przeanalizować go na spokojnie. Poza tym jest on czytany CAŁY u notariusza. Można się w trakcie czytania dopytywać, sam notariusz zachęca i prosi o ewentualne pytania, gdy coś jest niejasne. W końcu jest to umowa na setki tysięcy złotych! Tam jest wszystko opisane i to, co się dzieje z miejscami parkigowymi nie jest dla mnie w ogóle zaskoczeniem.

Pozdrawiam serdecznie i polecam czytanie wszelkich dokumentów ze zrozumieniem i spokój.
                • Gość: B16 Re: Klotoida IP: *.noc.fibertech.net.pl 18.10.11, 18:47
                  Faktem jest, że zdecydowana większość firm prywatnych ma określone godziny pracy, z punktu widzenia przedsiębiorcy istotne jest by w czasie pracy dostęp do firmy nie był utrudniony. Satysfakcjonującym rozwiązaniem, które zadowoliłoby właścicieli/wynajmujących lokal usługowy przy Bochenka 16A oraz mieszkańców byłoby ogrodzenie całego terenu z wjazdową bramą która w godzinach pracy lokalu byłaby otwarta (zapewni to automatyczny programator). W niedziele i święta brama byłaby zamknięta przez cały dzień oraz w dni robocze wieczorem. Wtedy argument z utrudnionym dostępem klientów byłby niezasadny.

Takie rozwiązania funkcjonują na krakowskich osiedlach.
                  • Gość: sasiad Re: Klotoida IP: 93.159.143.* 20.10.11, 14:15
                    Sądzę, że zaproponowane rozwiązanie nie jest możliwe. Z tego względu, że brama wjazdowa blokowałaby wjazd na działkę 576/7 która sięga na dół aż do ulicy Szpakowej i jest jakby naturalnym przedłużeniem ulicy Podedworze. Kto wie co właściciel działki zamierza z nią zrobić w przyszłości. Także przypominam, że działka 576/7 na której umiejscowione są miejsca parkingowe (te od strony drogi) nie jest nasza a jedynie ma ustanowioną służebność na naszą korzyść, tzn. przejazdu i parkowania.
          • Gość: InaV Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 15:00
            Administracja nie porozmawia z Klotoidą w sprawie ogrodzenia. Odesłali mnie w tej sprawie do naszych Zarządów. Zatem napisałam do Zarządów obu naszych bloków i zobaczymy co postanowią.
            A, pytałam też administracji z kim w Bryksach można by porozmawiać na temat służebności, ale… nie wiedzą z kim można to powyjaśniać, hmm?
            • Gość: d Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 21:10
              InaV dziwi mnie Twoja niwność.Ty naprawdę myślałaś że w administracji powiedzą Ci z kim w Bryksach można pogadać na temat służebności? Otóż odpowiadam Ci: z NIKIM. I nie pytaj mie kto to jest NIKI.
              Bryksy sprzedał mieszkania i resztę ma w nosie,a Administracja trzęsie się żeby wspólnota przypadkiem coś od Bryksego nie chciała bo wtedy dostaną po głowie.Bryksy porobił śmieszne zapisy o służebnościach ,w których nikt nie wie o co chodzi,a każdy interpretuje je po swojemu.Prawnik,prawnik jest nam potrzebny do interpretacji. I wtedy mogą wyjść różne ciekawe rzeczy,łącznie z tym że ktoś tu nas wykolegował.
            • Gość: sasiad Re: Ogrodzenie IP: 93.159.143.* 20.10.11, 14:31
              W sprawie służebności proponuję przeanalizować akt notarialny. Do tego należy wyświetlić sobie mapę Krakowa ze strony MagicznyKraków z zaznaczoną opcją "Nieuchomości" (wyświetli się podział działek wraz z numerami). Do tego troszkę orientacji w terenie lub wyświetlenie zdjęcia satelitarnego. Nie trzeba tu być prawnikiem aby się odnaleźć. Na pytania do Bryksy był czas przed podpisaniem umowy.
              • Gość: mp Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 11:12
                Ale czy jest mozliwośc wstrzymania teraz tego co przegłosowane i jak ogrodzenie jest w trakcie??? ale z ta brama przy wieździe to dobry pomysł i zamykaniem jej wieczorem i w weekendy, ale o ym trzeba było myslec wczesniej a nie teraz bo wydaje mi ise,że juz za poźno na dyskusje. A z ta klotoida to ciekawe czy da się coś zrobic skoro są członkami wspólnoty, bo może oni nas roibią w balona a pan K. im w tym pomaga. No ale jak pisłam wczesniej czy nie jest juz za późno.....?!?!

Teraz jeszcze inna sprawa chodzi o odwodnienie które nam zrobili wygląda coraz gorzej, wszystko wychodzi na wierzch, rury wystaja i niech to poprawia, piszcie do zarządu ja juz napisałam niechc sie tym zajma!!!!

I ktos tu wspominała o opłatach czemu wszyscy sie zgadzaja na podwyzki w zeszłym roku roku płacilismy czynsz 280 zł a teraz juz 370 to ciekawe co bedzie za rok?????????? 450??? to za chcwilę bedziemy płacic tyle co ludzie mieszkajacy w tbs-ach

• Gość: InaV Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 12:05
                  Zmiana ogrodzenia miała polegać tylko na tym, by zamiast tych 2 bram od strony placu zabaw, była tylko 1 przy rogu biurowca (tego od strony wjazdu do garaży). Ale już nie ma co o tym marzyć, bo wiem od członka naszego Zarządu, że Klotoida kategorycznie się na to nie zgadza.

Co do ogrodzenia, to czy ktoś zna się na jakości tych „płotów”. Wygląda jakby były zwyczajnie pomalowane a nie ocynkowane. Czy to nie grozi w przyszłości rdzewieniem, tak jak balustrady na naszych balkonach?

Czynsze jakie są każdy widzi. Z tego co pamiętam z zebrania Wspólnoty są tylko czasowo wyższe (zdaje się, że do grudnia) żeby wyrównać straty za zeszły rok.
                  • Gość: Sąsiedzi Re: Ogrodzenie IP: *.ghnet.pl 21.10.11, 18:01
                    Witam
                    jestem administratorem zapewne znanych Państwu Plejad. czytam Państwa wątek przez przypadek... mielismy podobna sytuację z naszymi bokami. W 2009 odeszlismy od Zarządcy narzuconego przez Wawel-Service. Powstały Zarządy Właścicielskie i problemy sie skończyły. Usterki gwarancyjne zaczęto usuwać, o wielu na częściach wspólnych poprzedni zarządca nawet nie miał pojęcia - ale tak to jest jak ktos ma 80 budynków do zarzadzania itp. zaczeliśmy od redukcji kosztów bankowych /w Alior nic nie płacimy za przelewy/ ustawiania lokat, wszsytcy mieszkańcy wyrazili zgodę na otrzywywanie każdej korespondencji mailami 0 co zredukowało praktycznie do 0 koszty pocztowe.
                    Wspólnie zrobiliśmy furtkę do Carrefour, zamontowaliśmy monitoring który rozłożyli nam na 36 nieoprocentowanych rat /na jedno mieszkanie wychodzi 5zł miesięcznie a mieszkań jest 139/, mieliśmy podobnie jak Wy problemy z kradzieżami w garażu. Mamy również ochronę fizyczną, zasadzolismy zieleń ze szkółki z Suchej Beskidzkiej o 1/3tańszej niż krakowskie... itp. u nas nie ma absolutnie problemu z komunikacją, informacje są wysyłane drogą mailową i na klatkach. Zarząd podejmuje stategiczne decyzje i akceptuje przelewy - od wykonywania poleceń Zarządów jest administracja. Jeśli bylibyście zainteresowani zmianą administratora to polecam sie, zwłaszcza ze mieszkam "rzut beretem" od Was. Do zmiany administratora jak i powołania nie ma potrzeby tworzenia uchwały. Zarząd w ramach czynności zwykłego zarządu zleca administrowanie podobnie jak sprzątanie czy tym podobne. Jeśli chcielibyscie porozmawiać zapraszam na Tuchowską i proszę o kontakt admtuchowska4@onet.pl Pozdrawiam Iza
                    • Gość: reklama Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 20:21
                      juz cie widze na którymś już forum jak tu wchodzisz przypadkiem oczywiście jak we wszystkie inne i na każdym proponujesz zmiane.
                      • Gość: InaV Reklama IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.11, 08:54
                        Mnie taka reklama nie przeszkadza. A im więcej ofert tym lepiej, kto wie czy w niedługim czasie się nie przydadzą ;). Zarządy będą mieć ułatwione zadanie ;)
                      • Gość: Sąsiedzi Re: Ogrodzenie IP: *.ghnet.pl 22.10.11, 19:55
                        Chyba mnie z kimś pomyliłeś... znalazłam to forum bo zamierzam kupić mieszkanie w waszym bloku i zapewne będziemy sąsiadami. Do zobaczenia na spotkaniu sprawozdawczym
          • Gość: InaV Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.11, 09:14
            Spotkałam wczoraj p. Kopanię jak rozmawiał z 2 facetami, którzy okazali się być od ogrodzenia.
            Miałam okazję do zadania kilku pytań ;)
            I teraz wiem, że:
            - ogrodzenie jest ocynkowane i dodatkowo pomalowane specjalną farbą antykorozyjną, jeśli dobrze zrozumiałam, to jest to farba poliestrowa. Pytałam o gwarancję, najpierw mówili, że inni dają rok, potem 2 lata, stanęło, że oni dają aż na 5 lat. Myślałam, że dłuższa będzie i że odgórnie już wiadomo na ile się takie gwarancje daje. No ale ja się nie znam ;). Poprosiłam p. Kopanię by dopilnował by gwarancje były na piśmie ;)
            - nie będzie bramy i bramki od strony Bochenka, bo... ZIKiT się na to nie zgodził. Dziwne, ale przynajmniej wiem, że stawiający ogrodzenie nie zapomnieli o tym ;)
            - zmniejszą się koszty ogrodzenia, bo nie będzie tej bramy i bramki od strony Bochenka.
            - większą się koszty domofonów o 100%, bo mieszkańcy (ciekawa jestem kto?) chcą mieć... najdroższy domofon. Mam nadzieję, że to "najdroższy" to nie dosłownie ;)
            - w poniedziałek o 16.30 ma być spotkanie w sprawie domofonów. Ale nie wiem kto dostał zaproszenie, czy zarządy, czy mieszkańcy też? Na razie nie widziałam żadnej informacji, muszę popatrzeć czy może na klatce coś wisi.
            - w sprawie służebności dowiedziałam się, że to nie Bryksy je ustanawiało, tylko takie podziały były zanim zaczęli tu budować bloki. Brak jest sensu w kwestii własności i służebności Klotoidy (wiemy, że oni mogą więcej niż inni właściciele), ale tylko Sąd może to rozstrzygnąć.

Chyba tyle nowych informacji zdobyłam.
            Jak ktoś dowie się czegoś nowego, to piszcie.
            • Gość: B16 Re: Ogrodzenie IP: *.noc.fibertech.net.pl 22.10.11, 09:41
              Witam,

W kwestii domofonów - doskonale sprawdza się opcja otwierania drzwi małymi czipami, które stanowią "breloczek" do klucza. Taki breloczek przystawia się do czytnika w w momencie drzwi otwierają się - jest to opcja szybsza niż wpisanie kodu i znacznie bezpieczniejsza bo drzwi można otworzyć tylko czipem lub kluczem. Z rozwiązaniem takim spotkałem się na poprzednim mieszkaniu. Co więcej ogrodzenie było wspólne dla 3 bloków i każdy mógł otworzyć furtkę zewnętrzną, ale już drzwi do konkretnej klatki nie - na każde mieszkanie przysługiwało 2 czipy. Nie orientuję się ale pewnie takie rozwiązanie nie jest tanie ale naprawdę ułatwia życie, jest szybsze i bezpieczniejsze niż kody - w końcu nie robimy tego na rok.

W kwestii służebności - rzeczywiście mogły one być ustanowione przed zakupem przez bryksy, ale z tego co pamiętam dokumenty techniczne budowy wydane były na TBS. TBS jako budownictwo społeczne mogło nabyć te tereny od miasta - podzielić je a potem "odsprzedać" spółce matce czyli bryksom.
            • dokto To nie macie umowy na to ogrodzenie? 22.10.11, 13:11
              Jak zacznie Wam rdzewieć to ci panowie pewnie już będą pracować gdzie indziej.
            • Gość: sasiad Re: Ogrodzenie IP: 93.159.143.* 22.10.11, 14:03
              Z brakiem bramy od strony Bochenka to jakaś historia grubymi nićmi szyta. Z tego co pamiętam to miała być ze względu na straż pożarną a tu nagle ZIKiT nie wyraża zgody. Ale mogę się mylić bo już tyle wariantów było i każdy miał swoje uzasadnienie. Także jeśli się mylę to proszę o sprostowanie
              • Gość: 16 Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.11, 17:20
                Nie ,nie mylisz się .Miała być brama ppoż. Teraz jestem ciekawy jak w razie jakiegoś nieszczęścia wjedzie tu straż pożarna albo inne służby. Budynek jest ponoć -jak to kiedyś powiedział Pan Kopania- "bardzo nowoczesny" ale w życiu różnie bywa. I oto jest kolejny przykład na niekopetencje administracji i tego Pana. Mam już tego serdecznie dość! Ludzie przecież my i za to wszystko płacimy,a oni sie śmieją i robią co chcą bo tak łatwiej i wygodniej. Na brak zgody na bramę poprostu nie wierzę,ale to jest do sprawdzenia.Kłamstwo ma krótkie nogi.
                O zebraniu dowiaduje się z forum.To są jakieś jaja,jest niedziela i nie ma nigdzie oficjalnej infornacji o tym zebraniu.Ciekawe dlaczego,ktoś chce coś ukryć? Idę o zakład że info pojawi się w poniedziałek rano i nikt nawet na to nie zwróci uwagi.Godzina tez jest super ,jak większość mieszkańców wraca z pracy .Równie dobrze można zrobić to zebranie o 12:00 w południe efekt będzie taki sam ,bo chyba o to chodzi. Kopania kolejny raz kłamie .Kto chciał droższe domofony? O jakich domofonach wogóle mówimy? Czy ktoś się kogoś o to pytał,kiedy?O ile mnie pamięć nie myli to sprawa domofomów była załatwiona na zebraniu i wszystko było przegłosowane.Co to za nagłe zmiany teraz? Kolejny przekręt?
                • Gość: InaV Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.11, 21:51
                  Dowiedziałam się (od członka naszego Zarządu), że poniedziałkowe spotkanie "domofonowe" jest z Zarządem, stąd brak informacji dla mieszkańców.

Przy okazji dowiedziałam się, że Klotoida jest... częścią wspólnoty 16-tki. Szok! Ale ja już nic z tego nie rozumiem…
                  • Gość: Z 16 do InaV Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.11, 21:20
                    A co w tym dziwnego że Klotojda jest członkiem wspólnoty 16-stki.Jaki szok? Pomyśl,skoro kupili miejsca postojowe w garażu szesnastki ( a nie wiem czy i mieszkanie na parterze) to muszą być członkiem wspólnoty. Logiczne? I bardzo dobrze że są bo wszytskie ustalenia wspólnoty,jeżeli chodzi o 16-stkę , będą ich też dotyczyły a i w kosztach muszą partycypować.
                    Wiem co Cię tak zaszokowało,że trzeba im będzie dać pilota do bramy.Tak trzeba będzie ,ale nie firmie tylko właścicielowi miejsc postojowych a tym jest chyba Szef. Pilota dostanie w ilości sztuk 1 (jeden) i nie może go dać komu chce. A tak na marginesie to sprawdz w soim akcie notarialnym czy włsiciciel dzialki 576/22 ma slużebność postoju na działce 576/19.
                    Co do bramy w ogrodzeniu od ul.Bochenka to sprawdziłem w ZIKiT i owszem nie zgodzili się na bramę ,czytuję: " z uwagi na brak urządzenego zjazdu na w/w działki bezpośrednio z ul. Bochenka ". I dalej " Jednakże ewentualna realizacja zjazdu z w/w ulicy wymaga uzyskania stosownych decyzji administracyjnych."
                    Wygląda więc na to że administracja nie popisała sie swoimi kompetencjami po raz kolejny.
                    • Gość: sebastian Re: Ogrodzenie: do z 16 IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.11, 22:35
                      Po pierwsze może mniej emocji?, kto jak kto ale InaV akurat robi tu najwięcej a nawet gdyby nie to ma prawo mieć wątpliwości. Wracając do Twojej wypowiedzi:
                      "Tak trzeba będzie ,ale nie firmie tylko właścicielowi miejsc postojowych a tym jest chyba Szef. Pilota dostanie w ilości sztuk 1 (jeden) i nie może go dać komu chce." -ciekawy jestem czy jest jakiś przepis który to reguluje i możesz go przytoczyć, gdybym miał strzelać to stawiałbym że piszesz co ci się wydaje. Oczywiście szef dostanie go do ręki i pod karą śmierci nikomu ma go nie dać-zabawne. Jak znam życie pewnie będzie go miał jeden z pracowników i np z okna będzie otwierał kolegom rano gdy będą chcieli zaparkować.... Osobiście mam zamiar to sprawdzić od strony prawnej. Zgodzę się jednak że to że są we wspólnocie to nie takie złe. Możemy np zagłosować za tym że na 1 pilota przypadają max 2 auta (na rodzinę) i jako członków wspólnoty będzie to dotyczyło także Klotoidę.

P.S Chciałbym zwrócić uwagę tak na przyszłość, że dzięki wypowiedzi pracownika w/w firmy pod moim adresem wiemy już na pewno że pracownicy czytają na co dzień to forum. Pamiętajmy o tym aby w naszych wypowiedziach nie odkrywać ew kart...

Pozdrawiam
                      Sebastian
                      • Gość: z 16 Re: Ogrodzenie: do z 16 IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.11, 23:40
                        Drogi Sebastianie myslę że Twój sarkazm nie jest tu na miejscu.Przepis? Jak słusznie zauważyłeś nie odkrywajmy wszystkich kart.
                        Co do InaV ,szacunek za to co robi dla obu wspólnot,ale czasem jest powalająca w soich przemyśleniach.
                        Pozdrawiam
                        • Gość: InaV Do z 16 IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 23:11
                          Z 16 - no cóż, każdego ma prawo szokować co innego. Wiesz, nawet dla Zarządu to było zaskoczenie, że Klotoida jest częścią Wspólnoty 16-tki, bo dopiero kilka dni temu wypłynęło... więc nie rozumiem dlaczego Cię dziwi, że dla mnie był to szok?
                          Jak o tym wiedziałeś trzeba było napisać, wtedy może nie byłabym tak zaskoczona.
                          Sebastianowi zarzucasz sarkazm... przyganiał kocioł garnkowi!
                          Napisałeś, że moje przemyślenia są powalające, haha, ale się uśmiałam. A Twój tekst "o pilocie tylko dla szefa", to jak rozumiem przejaw niepowalającej błyskotliwości... tak?
                          Piszesz o mnie cyt. „Wiem co Cię tak zaszokowało,że trzeba im będzie dać pilota do bramy”. Ironię możesz sobie darować, bo mnie nie rusza. Natomiast widzę, że czytasz bez zrozumienia. Dla Twojej jasności, nie szokuje mnie to, że Klotoida ma otrzymać pilota do bramy, ale to - uwaga będą powalające przemyślenia! - że byli na tyle sprytni, że wykupili miejsca w garażu - możliwe zresztą, że dostali je "gratis" od Bryksów za to, że "wybawili" ich z tej rudery. Możliwe nawet, że to wręcz Bryksy podpowiedziało Klotoidzie, jakie będą mieć korzyści z tych dwóch miejsc postojowych...
                          I mylisz się pisząc, że Klotoidę będą dotyczyć wszystkie ustalenia Waszej Wspólnoty. Jak również, że muszą partycypować we wszystkich kosztach. Ale skoro o tym napisałeś, to pewnie znów coś więcej wiesz niż reszta mieszkańców.

Pozdrawiam wszystkich mających powalające przemyślenia :)

• Gość: mm Re: Do z 16 IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.11, 09:58
                            Tak się zastanawiam, czy w związku z tym, że są członkami naszej wspólnoty, a większość w głosowaniu jest liczona od udziału powierzchni (tak?) - to jak to wygląda przy ich ponad 1000 metrowej własności?
                            • Gość: sebastian Re: Do z 16 IP: *.comarch.com 26.10.11, 12:28
                              Witam,
                              Przecież członkostwo we wspólnocie dają im 2 miejsca postojowe (ew jakieś mieszkanie-ale to niesprawdzone chyba info) a nie pawilon. No chyba że mają miejsca parkingowe na boeingi 747 ;)

Pozdrawiam
                              Sebastian
                              • Gość: sasiad Re: Do z 16 IP: *.noc.fibertech.net.pl 26.10.11, 18:58
                                Jeżeli mają tylko miejsca postojowe w garażu to właściwie nie mają prawa głosu lub jak kto woli ich głos jest nieistotny. Wynika to z tego, że garaż liczony jest jako jeden głos i aby był brany pod uwagę wszyscy właściciele miejsc postojowych muszą zagłosować jednomyślnie (w co wątpię, stąd przyjmuje się go jako wstrzymujący się).
                                Jednak mam wrażenie, że posiadają również mieszkanie na parterze 16. Dziwi mnie tylko, że Zarząd nie ma wglądu w listę członków wspólnoty.
                          • Gość: Z 16 Re: Do z 16 IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.11, 20:55
                            Wiesz InaV ,nie mam ochoty z Tobą tu dyskutować bo to nie jest odpowiednie miejsce. Skoro uważasz że nie mam racji pisząc o kosztach i utaleniach wspólnoty to mi to udowodnij. Ja natomiast odsyłam Cię do lektury twojego aktu notarialnego , ustaw i rozporzadzeń.Znajdz je sobie. Być może że wiem więcej niż inni mieszkańcy bo staram się interesować tym co się dzieje wokoło domu ,w którym mieszkam. Również poczytałem te rzeczy ,o których przeczytanie proszę Ciebie.Zapewniam Cię że ze zrozumieniem problemu nie miałem.
                            Co do miejsc w garażu dla Klotojdy ,to było już o tym wiadomo na wiosennym zebraniu wspólnoty,chyba w marcu.Mówił o tym p.Kopania, i nie sniło mi się to.Kto słuchał, wiedział. A skoro kupili to są członkiem wspólnoty ,w której mają udział.Jeżeli Zarząd o tym nie wiedział to zostawiam to bez komentarza.
                            A jeszcze co do tych miejsc w garażu dostali, kupili co za różnica.Mieli do tego takie samo prawo jak Ty. Nie zarzucaj im że są sprytni bo dbają o swoje w przeciwieństwie do nas.Ale my też możemy być sprytni tylko mieszkańcy musza być świadomi tego co mogą.

Pozdrawiam sprytnych.
                            • Gość: InaV Re: Do z 16 IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.11, 11:37

Z 16 – a co ja mam Ci udowadniać?!? Tu nie chodzi o to, by coś komuś udowadniać, tylko o to by się nawzajem informować. Gdybym wszystko od razu wiedziała to co teraz, to może nie byłabym tak tym poirytowana, a że informacje jak widzę są celowo jakby „dawkowane”, a wiele wychodzi przy okazji, to nie dziw się, że wielokrotnie ja i inni sąsiedzi byli zaskoczeni.
                              Tak w ogóle, to podciąłeś mi skrzydła. Może nie dokładnie Ty, ale to co napisałeś o p. Kopani, że już w marcu na spotkaniu Waszej Wspólnoty powiedział Wam, że Klotoida kupiła 2 miejsca w garażu podziemnym. Bo jeśli tak było, to p. Kopania kłamał mi w żywe oczy, gdy kilkanaście dni temu powiedział mi, że sam się o tym dopiero co dowiedział. A skoro z tym mi nakłamał, to kto wie z czym mi jeszcze naściemniał…
                              Ja podobnie jak Ty (i zapewne wielu innych mieszkańców) interesuję się tym co naszych bloków dotyczy. I gdy ja czegoś nie wiem, to pytam naszego Zarządu, ale nie zawsze odpowiada (albo odpisuje z opóźnieniem) więc źródłem informacji jest dla mnie Administracja, głównie p. Kopania. Zresztą jak czytasz to forum, to sam widzisz, że jak się czegoś dowiem to tu piszę.
                              Ale teraz nie wiem na ile Administracja traktuje nas poważnie i uczciwie. Czuję teraz pewien niesmak na myśl, że mam ich o coś zapytać.
                              A Klotoidę podziwiam za spryt. Zresztą to nawet nie spryt, tylko wykorzystywanie praw jakie im "przysługują". Szkoda, że Wspólnota tyle "sprytu" nie ma.
                              • Gość: Z 16 Re: Do z 16 IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.11, 23:27
                                No widzisz InaV,wreszcie zrozumiałaś. Tak jaskinia zła to Administracja i pan K. Owszem informacje są reglamentowane,ja powiedzaiłbym że nie ma ich wcale.Wszystkiego dowiadujemy sie z włsanych źródeł.Panu K. nie wierzę ,to człowiek o dwóch obliczach. Udaje że dba o obie wspólnoty i jest dobrym wujkiem a tak naprawde jest lojalnym pracownikiem swojego prezesa i ma nas w nosie. Z tego co pamiętam to na marcowym zebraniu nie powiedział że Klotojda kupiła już miejsca w garażu ale że zamierza kupić. I teraz pomyśl ,dlaczego wtedy On sie tak upierał że wersja ogrodzenie bez parkingu za 18-stką jest ostateczna ,optymalna i nic już nie można zrobić.Potem nagle po paru miesiącach okazało sie że jednak można.Ja wiem że Ty o to wlaczyłaś i jest w tym Twoja zasługa. Ale dlaczego sie nagle dało skoro tamta wersja była ostateczna i optymalna? Odpowiedz: bo wtedy Klotojda była już włascicielem miejsc w garażu a tym samym członkiem wspólnoty co dało im prawo do parkowania za 18-stką. Oczywiście jest to moja interpretacja ,ale wydaje sie bardzo prawdopodobna. Przykład drugi,koszty utrzymania 2 wind w bloku.Na początku w 16-stce dzałała jedna winda,bo mało lokatorów,ok.Jak blok był już zasiedlony prawie cały chcieliśmy żeby odpalić drugą windę.A tu niespodzianka koszt wzrosły dwukrotnie a pan K.stwierdził że to wynik opłat za konserwację i gwarancję.Więc większość powiedziała NIE dla drugiej windy.I co? Po około miesiącu miłe zaskoczenie koszt utrzymania 2 windy nagle bardzo zmlał w porównaniu z pierwotnym.Dlaczego? Tego już nam nie wyjaśniono. Itd. Aż się boję co jeszcze wyniknie z naszego ogrodzenia,bo ta firma co je robi to ponoć też z polecenia pana K.
                                Daj sobie spokój z pytaniami do tego pana bo tylko wprowadza w błąd. A administracji musicie sie pozbyć jak najszybciej.My mam nadzieję że od Nowego Roku będziemy mieli inną ( pod wrunkiem że zarząd nie da się wymanewrować) i Wam radzę to samo. InaV może zorganizuj głosowanie u Was,wkopcie ich dla naszego wspólnego dobra.
                                Pozdrawiam.
                                • Gość: InaV Re: Do z 16 IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.11, 10:30
                                  Co do wind, to mnie p. Kopania powiedział, że wyłączyliście 1 windę, by zaoszczędzić na kosztach. U nas też był taki pomysł z wyłączeniem 1 windy, ale na szczęście większość mieszkańców się na to nie zgodziła.

A co do zbierania głosów, to na jakiś czas mam dość ;). Niech Zarząd się tym zajmie. Mam nadzieję, że będzie po Was (mieszkańcach 16-tki) widać, że odwołanie Administracji to był dobry pomysł.

• Gość: gp Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.11, 18:30
              powiedzcie, wie ktoś, jak wygląda sprawa z tym śmietnikiem? Czy klotoida coś płaci za wywóz śmieci? Wczoraj ze śmietnika wychodził gość z Klotoidy i zastanawiam się, czy to nie jest tak, że korzystają z naszego za friko?
              • Gość: maven dzikie parkowanie IP: 151.193.220.* 27.10.11, 11:56
                Czy nie moznaby bylo jakos ograniczyc to dzikie parkowanie na naszym prakingu - szczegolnie na zakrecie, gdzie jest bardzo malo miejsca (np. stoja tam dostawcze samochody). Gdy przyjdzie zima to napewno ktos sie nie wyrobi, wpadnie w poslizg i przerysuje wszystkie te samochody. Nie rozumiem tez parkowania na dlugiej prostej - czyli jest to teraz juz jednokierunkowa droga? Trzeba wiec jechac kolo smietnika. Tylko, ze kolo smietnika tez ktos stoi i ciezko przejechac. Skoro klotoida ma te 10 miejsc postojowych to nie moglaby ich wykorzystywac dla swoich pracownikow - chociaz ich czesc? Moze daloby sie postawic znak zakaz parkowania przynajmniej na zakrecie?
                • Gość: popieram Re: dzikie parkowanie IP: *.pl.hurra.com 28.10.11, 13:46
                  Popieram postulat @mavena całym sercem. Czy szanowna administracja/zarząd coś z tym fantem zrobi, czy dopiero czeka na "odpowiednia" ilośc maili na swojej osławionej skrzynce?
                  • Gość: piotr Re: dzikie parkowanie IP: 151.193.220.* 28.10.11, 16:19
                    Skoro my nie mozemy parkowac na miejscach Klotoidy, to proponuje postawic znak zakaz zatrzymywania na dlugiej prostej i zakrecie - w przeciwnym razie samochod moze byc odholowany - tak samo jak to zrobila Klotoida na swoich miejscach. Wiem, ze jest malo miejsca do parkowania, ale co zrobic, jesli tak to wspaniale ktos pomyslal, ze jest tak malo miejsc. To moze parkowac pod szpitalem, albo nie wiem. Wedlug mnie Klotoida powinna sobie wynajac jakis plac w poblizu i tam sobie moga parkowac pracownicy.
                    Co to za chory pomysl by prywatna firme otworzyc w samym srodku osiedla mieszkalnego i zabierac miejsce do parkowania dla mieszkancow dwoch wysokich blokow. Wedlug mnie nie powinno byc zadnego pawilonu tylko miejsca parkingowe i tak by bylo malo miejsc do parkowania.
                    • Gość: zax Re: dzikie parkowanie IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.11, 17:29
                      to po jasną cholerę kupowałeś tu mieszkanie, żeby teraz narzekać? Firmę mogli sobie otworzyć gdzie im się podobało znalazł się Piotruś od planowania przestrzennego co do znaku zakaz parkowania jestem za tak na łuku bo tam faktycznie nie raz ciasno ale mękolenie na każdym kroku że to źle tamto źle to po co kupowałeś tutaj/? jasno było wszystko określone w akcie notarialnym, służebności itp a że głupi nie czyta to mądrzejszy sie teraz śmieje (klotojda)
                      • Gość: piotr Re: dzikie parkowanie IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 23:14
                        Mnie po prostu denerwuje, ze kupilem miejsce postojowe w parkingu podziemnym i mam trudnosci w wyjechaniu rano do pracy ok. 8 przez dzikie parkowanie na zakrecie przede wszystkim przez samochody dostawcze. Zapomnialem, ze ta prosta droga z gory nie jest nasza, ale zakret mogli by sobie oszczedzic od parkowania, bo w zimie nie bedzie ciekawie. Poprzednich zim pare razy bylo tak slisko, ze wpadlem w poslizg i wyladowalem na krawezniku, ale wtedy nikt tak nie parkowal na zakrecie.

Wlasnie zastanawiam sie jak z tym aktem notarialnym. Zaplacilem za mieszkanie, bank przelal wszystkie pieniadze deweloperowi i poszlismy podpisac akt notarialny (zreszta przez narzuconego notariusza przez Bryksy - jak chcielismy innego to bylo ciezko, bo cos tam i raczej nie i trzeba dlugo czekac), ktory wtedy zobaczylem go po raz pierwszy. Nie podobalo mi sie wiele zapisow, a poza tym wszyscy mowia, ze akty notarialne od Bryksy sa najbardziej skomplikowane i niezrozumiale akty jakie sa. Rozumiem, ze moglem negocjowac akt notarialny z Bryksy czy notariuszem i by dla mnie zmienili sluzebnosci np. tej drogi na parking?? Moglem tez wiec nie podpisywac aktu i zrezygnowac z mieszkania i szukac nowego i byc 2 lata w plecy? Wogole tak sie da zrezygnowac z mieszkania przed podpisaniem aktu notarialnego?
                    • Gość: sasiad Re: dzikie parkowanie IP: *.noc.fibertech.net.pl 28.10.11, 17:45
                      Proponuję zastanowić się kto jest zarządcą drogi o której piszesz, bo nie są nimi wspólnoty 16 ani 18. Droga ta leży na obcej działce na której my mamy tylko służebność przejścia, przejazdu i postoju. Więc proszę wystosuj swoją propozycję do właściciela działki.

Czemu nie odkupiłeś pawilonu od Bryksów i nie urządziłeś w nim parkingu. Sądzę, że "powinieneś" tak zrobić. Informacji o tym, że będzie tam jakaś firma nikt nie ukrywał więc nie wiem skąd zdziwienie.

Z innej beczki. Bardzo dużo samochodów zjeżdża się z samego rana. Przyjeżdżają pracownicy firmy budowlanej wykonującej nowy budynek dla Bryksów, czemu o nich nikt nie pisze. Sądzę, że sytuacja się poprawi po oddaniu tego budynku, ale to dopiero za rok.
                      • Gość: qwerty Re: dzikie parkowanie IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.11, 21:56
                        Ludzie, rozpie.... umysł:-D Najlepszy jest tekst o "pracowniku Klotoidy, który wyszedł ze śmietnika":-D Wy w ogóle pracujecie, czy 24h na dobę siedzicie w oknach swoich mieszkań i oglądacie jak stare dziadki co akurat robią pracownicy jakiejś firmy obok. Jutro będzie "o 15 pracownik firmy poszedł się wy... do WC", o "16 pracownica zrobiła siusiu - czy oni się składają na NASZĄ WODĘ że mogą sikać???" etc. Miazga, normalnia miazga :-D
                        • Gość: gość ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.11, 23:19
                          Czy u was grzejniki słabo grzeją? U nas są ledwo ciepłe nawet na "5" i zimno jest w mieszkaniu. Pozdrawiam!
                          • Gość: z 16 Re: ogrzewanie IP: 31.62.62.* 30.10.11, 12:08
                            U mnie jest podobnie ale myślę, że jest to spowodowane temperatura na zewnątrz.

Pozdrawiam
                        • Gość: daf Re: dzikie parkowanie IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.11, 23:21
                          @qwerty
                          A masz jakiś problem z tym, że ktoś nie pracuje? Pytanie o śmietnik jak najbardziej słuszne i logiczne. Ale oczywiście PRACUJĄCY mądrala musi nadinterpretować i ciskać gromy...
                          O ile wiem, ten kubeł pozamykany na 10 zamków szyfrowych jak sejf Banku Narodowego to ni mniej ni więcej, tylko pojemnik na śmieci Klotoidy. Nie zdziwiłbym się, jakby śmieci wyrzucano tam raz dziennie po fajrancie, bo to wycieczka na co najmniej kwadrans.

Niestety w sporze z Klotoidą nie mamy wielu atutów... Oczywiście można sobie robić małe złośliwości, jak np. unisono nie jechać w poniedziałek rano autem do pracy, w efekcie budowlańcy i pracownicy Klotoidy pewnie pozastawialiby się nawzajem, tylko po co?

A skoro już o parkowaniu - czy ktoś się przyznaje do tego auta stojącego na lewarze na parkingu przy "18-tce"? Skoro jest niezdatne do jazdy, to może to sprzedać, albo chociaż przestawić Klotoidzie pod okna... :)
                          • Gość: qwerty Re: dzikie parkowanie IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 18:34
                            Zwyczajnie wydaje mi się śmieszne, jak grupka kilku osób, najwidoczniej mających nadmiar czasu wolnego z powodu braku pracy, dzień w dzień przesiadując z lornetką w oknie śledzi życie pracowników firmy obok :)
                            Niedługo jak ptak się ze... na balkon, to też będzie wina kogoś tam gdzieś, bo przecież ten ptak to sobie nie przyleciał ot tak, tylko go nasłały jakieś mroczne siły, żeby się ze... na MÓJ balkon :-D

> O ile wiem, ten kubeł pozamykany na 10 zamków szyfrowych jak sejf Banku Narodow
                            > ego to ni mniej ni więcej, tylko pojemnik na śmieci Klotoidy. Nie zdziwiłbym si
                            > ę, jakby śmieci wyrzucano tam raz dziennie po fajrancie, bo to wycieczka na co
                            > najmniej kwadrans.

No tak, ty zapewne biegasz z każdym najdrobniejszym śmieciem do śmietnika pod blokiem, bo tak sekretna tajemnica jak sposób używania kosza na śmieci w mieszkaniu nie jest Ci znany :-))) Ludzie, rozp.... umysł :-D Naprawdę:)
                            • Gość: gp Re: dzikie parkowanie IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 18:45
                              faktycznie... siedzimy i czekamy w oknach na potkniecie klotoidy.... nie przyszlo ci czlowieku do glowy, ze moglem to widziec wracajac z pracy/spaceru/czegokolwiek innego? A nawet gdybym nie pracowal, nie wiidze powodu, dla ktorego mialbys reagowac w taki sposob. Nie uwazam zeby to bylo glupie pytanie
                            • Gość: daf Re: dzikie parkowanie IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 19:33
                              @qwerty
                              A guzik Ci do tego, jak często wyrzucam śmieci - może mam takie hobby i chodzę co pół godziny - nie pracuję więc mam mnóstwo czasu. Przy okazji (ale ciii - to tajemnica!) próbuję podpatrzyć jakie są kody do tych szyfrów w kuble Klotoidy!

A na koniec - żałośnie mały zasób słów posiadasz, skoro większość opisów kreujesz odmianami ...pierd... z całym zestawem przedrostków i końcówek.
                              • Gość: qwerty Re: dzikie parkowanie IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.11, 19:50
                                "A na koniec - żałośnie mały zasób słów posiadasz, skoro większość opisów kreujesz odmianami ...pierd... z całym zestawem przedrostków i końcówek. "

Chyba poza znajomością podstawowych elementów wyposażenia mieszkania / domu (jak np. kosz na śmieci :-) ) masz również problemy z definicją słowa większość:)

Btw. polecam zajrzeć tutaj: www.lornetki.pl/ , w sam raz dla Waszego hobby :-D
                                • Gość: sss Re: dzikie parkowanie IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.11, 21:02
                                  ulalala -to Sasiad sie popisał -pogratulować -braku kultury i chamstwa
                                  czyzby to Ktos z naszego pieknego budynku na dole tak dzielnie broni firmy ,ktora w obawie, aby mieszkancy 16 i 18 stki nie korzystali z jego smietnika pozamykał swoj kontener ?
                                  zalosne .

lornetke kup sobie sam ,przenies sie do lasu i obserwuj ptaki bo do ludzi sie nie nadajesz
                                  i nie odpowiadaj na post bo jestes załosny i zasmiecasz tylko to forum
                                  • Gość: zax Re: dzikie parkowanie IP: *.dynamic.chello.pl 01.11.11, 07:25
                                    No ma gość trochę racji faktycznie wygląda to jak by część ludzi przeważnie tych samych co chwila całkiem "przypadkiem" coś zauważała a to że ktoś szedł ze śmieciami a to że zaparkował gdzie indziej, pożałować. Ale w każdym bloku zwłaszcza w większym jak nasz znajdzie się paru społeczników. Co do śmietnika, miejsca w naszym nie macie żeby się do ich pozamykanego dobierać? A czym jest szlaban i ogrodzenie które tak forsowaliście jak nie "kłódką" na śmietniku tylko w większym wydaniu. Żal mi was

Lornetka + Noktowizor + Czujniki ruchu w śmietniku myślę że to nas uchroni ;-)
                                    • Gość: ii Re: dzikie parkowanie IP: *.dynamic.chello.pl 01.11.11, 11:28
                                      a ja nie rozumiem, po co takie atakowanie tych, ktorzy staraja sie cos zrobic, czegos sie dowiedziec. Ja rozumiem, ze jest jeszcze w swiadomosci naszego spoleczenstwa mysl, ze o wspolne dbac nie trzeba, ale to juz nie te czasy, pora sie obudzic...
                                      • Gość: zax Re: dzikie parkowanie IP: *.dynamic.chello.pl 01.11.11, 12:58
                                        dbać a nie popadać w skrajności!
                                • Gość: daf Re: dzikie parkowanie IP: *.dynamic.chello.pl 01.11.11, 23:05
                                  @qwert
                                  "Btw. polecam zajrzeć tutaj: www.lornetki.pl/ , w sam raz dla
                                  Waszego hobby :-D"

Nie znam tej strony, nigdy nie miałem potrzeby tam zaglądać - niepokoi mnie natomiast, że Ty ją znasz... I to najwyraźniej na tyle dobrze, że polecasz...

O definicji słowa "większość" nie zamierzam dyskutować, bo musielibyśmy tu roztrząsać, co w Twoich błyskotliwych komentarzach jest opisem - a moim zdaniem nie warto tracić na to czasu.

Szanuję i doceniam dociekliwych sąsiadów, bo dzięki nim jest szansa na uniknięcie choćby jednego włamania w bloku. A to już coś.

• Gość: 123 Re: Ogrodzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.11, 11:54
                Czy ktoś wie, czemu robota przy ogrodzeniu została wstrzymana? Robili szybko, a tu nagle od 2 tygodni robotników ani widu, ani słychu.
                • Gość: artur samochod IP: 87.204.175.* 09.11.11, 11:02
                  Komus ukradli kola w samochodzie i lezy na ziemi. Nie wiem, czy ta osoba wie o tym.
                  • leewek Re: samochod 09.11.11, 11:38
                    Chodzi moze o to BMW z wymowna naklejka na szybie? Czyktos moze wie jak pozbyc sie tego grata z naszego parkingu? Czy jest jaies prawo ktore pozwoli nam go usunac? Ktos go sobie tam ewidentnie zezlomowal, zajmujac tak potrzebne miejsce.
                    • leewek cienkie sciany 09.11.11, 11:46
                      Mam pytanie do sasiadow,
                      Czy wy tez tak niesamowicie slyszycie wszytko zza sciany od sasiadow obok? Tak jakby to bylo z sasiedniego pokoju a nie sasiedniego mieszkania? Ja slysze rozmowy (niestety czesto do pozna w nocy), zamkniecie szafki, jak cos spadnie, kazde kaszlniecie itp. Myslalam ze to taki urok nowego budownictwa. Po rozmowie ze znajomymi, mieszkajacymi rowniez w nowych blokach stwierdzam ze u nas wyjatkowo duzo slychac od sasiadow. I zaznaczam nie jest to halasliwosc tychze, ot codziennne odglosy. Dla nas to meczace i krepujace. Jakie sa wasze wrazenia? Nie przeszkadza wam to?
                      • Gość: InaV Re: cienkie sciany IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.11, 14:44

leewek, ja raczej nie mogę narzekać na hałas zza ścian. Natomiast wszystko słyszę przez wentylację, która niesie hałas (rozmowy, imprezy, itd.) od sąsiadów nawet z 2 pięter niżej.
                      • Gość: soniah Re: cienkie sciany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.11, 09:50
                        Witam! Mam dokładnie to samo! już się zastanawiałam co z tym zrobić...życie sąsiadów jest moim życiem. To nie to, że zachowują się głośno, po prostu słychać każdy ruch, dokładnie tak jak to opisujesz..niebywale krępujące! Czy wszystkie mieszkania mają takie cienkie ścianki działowe, a może tylko w niektórych występuje ten problem? Będę wdzięczna za informacje
                        Pozdrawiam
                        • Gość: sebastian Re: cienkie sciany IP: *.comarch.com 14.11.11, 10:31
                          Witam,
                          U nas słychać wszystko, tak jakby to była gipsowa ścianka działowa w mieszkaniu przy otwartych drzwiach a nie ściana oddzielająca dwa mieszkania. Co ciekawe chodzi tu o odgłosy zwykłego codziennego życia a nie głośnej muzyki czy imprez. Słychać nawet jak spadnie łyżeczka ze stołu, zmykanie okna a zwłaszcza rozmowy. Szczególnie jest to uciążliwe gdy rozmowy te ciągną się do 1-2 w nocy a bloku panuje absolutna cisza wzmacniająca efekt. Wydaje mi się że w naszym bloku akustyka jest szczególnie kiepska, znajomi w nowym budownictwie nie mają podobnych problemów.... także nie wiem co z tym robić.

Sebastian
                          • Gość: 1224 Re: cienkie sciany IP: 20.142.116.* 14.11.11, 12:48
                            Przy ścianach, które dzielimy z sąsiadamy stawiamy szafy regały lub co innego. To samo od swojej strony powinien zrobić sąsiad. Poza tym, im więcej w mieszkaniu rzeczy, tym bardziej jest ono wyciszone, bo nierówna powierzchnia świetnie tłumi(rozbija) fale akustyczne. Więc prosimy sąsiada, aby w swoim mieszkaniu więcej dał bibeltów różnych, bo wtedy wyciszy to dobrze mieszkanie i nie będzie Ci przeszkadzać. To samo robisz u siebie. Generalnie zasada jest taka: im bardziej zagracone mieszkanie, tym lepiej jest wyciszone i nie słychać na zewnątrz tego, co się dzieje poza.
                            • Gość: mi Re: cienkie sciany IP: *.66.AWIST.PL 14.11.11, 14:38
                              Super rada 1224 :) Masakra!!!!

A mam pytanie-w których mieszkaniach występuje ten problem?
                              Mam sąsiadów "z obu stron" ale ten problem występuje u mnie zasadniczo tylko z jednej strony mieszkania (blok 18, mieszkanie na stronę parkingu, duży balkon-"problem" z sąsiadem z którym "dzielę" balkon).
                              • Gość: fk Re: cienkie sciany IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 23:36
                                U mnie ten problem "prawie" nie wystepuje. Slysze rozmowy jedynie gdy ktos naprawde mocno podnosi głos lub puszcza glosno muzyke. Mam "zagracone" mieszkanie jak to opisał 1224 , a na halasy sasiadow nie narzekam :)
                              • Gość: sebastian Re: cienkie sciany IP: *.comarch.com 15.11.11, 09:41
                                Witam,
                                Do "mi": tak mamy to samo mieszkanie i słyszymy po obu stronach. Rozeznawałem temat akustyki mieszkań i zgodzę się z 1224 że im więcej w pokoju nieregularnych kształtów, mebli a także co ważne tkanin jak kotary czy dywany tym mniej hałasu wychodzi na zewnątrz. Dzieje się tak ponieważ fale akustyczne są pochłaniane lub rozpraszane przez szereg odbić (z grubsza mówiąc). Największy paradoks polega na tym że ustawiając w swoim mieszkaniu w/w elementy robisz dobrze sąsiadowi bo "wygłuszasz" swoje mieszkanie więc on będzie Cie słyszał mniej i vice versa. Abyśmy mieli większy komfort akustyczny u siebie to sąsiad musiałby zadbać o wygłuszenie w swoim mieszkaniu. Oczywiście można postawić w swoim pokoju meblościankę przy oddzielającej was ściance ale nie będzie to aż tak dobry efekt gdyby postawił ją on u siebie. Podsumowując najlepiej byłoby aby obie strony dla wspólnego dobra zadbały o "wygłuszenie". Nie wydaje mi się aby było to jednak tak proste jak pisze 1224-isc do sąsiada i powiedzieć mu: "przemebluj mieszkanie" szczególnie w dzisiejszych czasach kiedy ludzie idą w stronę nowoczesnych i oszczędnych w sprzęty wystrojach....

Pozdrawiam
                                Sebastian
                    • Gość: artur Re: samochod IP: 87.204.175.* 09.11.11, 11:50
                      Ten samochod zajmuje 3 miejsca postojowe.
                      • Gość: sebastian Re: samochod IP: *.comarch.com 09.11.11, 12:17
                        Jeśli jakimś cudem ogrodzą nam ten parking i zamontują bramy będzie to najlepiej strzeżony grat w Polsce. Wtedy szczególnie fakt, że zajmuje on 2 miejsca parkingowe będzie dotkliwy (jego raczej nikt nie ukradnie a nasze auta miałyby 2 bezpieczne miejsca na plus )... a propos (podpinając się pod pytanie "123") wiek ktoś co z pracami nad ogrodzeniem? Myślałem że jest to kwestia czasu aby beton zastygł ale ponad 2 tygodnie przerwy to chyba już przesada! Nie wiem też po kiego diabła zostawili w rogu działki 2 panele nieprzykręcone.

Sebastian
                        • Gość: sasiad Re: samochod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.11, 13:07
                          Dotyczy prac przy ogrodzeniu - pewnie trafiła się inna fucha to też pojechali rozgrzebać żeby im nie uciekła. A my i tak musimy na nich poczekać. To taka moja teoria.
                  • Gość: nomeansno Re: samochod IP: *.noc.fibertech.net.pl 09.11.11, 22:05
                    Ta osoba wie o tym, policja już dawno dzięki mnie namierzyła właściciela grata, (wystarczy wykonać jeden nr), niestety nic nie mogą w tej sprawie zrobić, grat stoi na NASZYM parkingu do którego trzeba dojechać drogą wewnętrzna i chroni go prawoo...jedyny sposób to go podpalić, wtedy musieliby go usunąć, ale ja się nie zdecyduję, mam gdzie parkować ;D.
                    pozdrawiam
                    • leewek Re: samochod 09.11.11, 22:16
                      nomeansno,
                      A czy wiesz może czy właścicielem samochodu jest mieszkaniec 16 lub 18tki?
                      • Gość: nomeansno Re: samochod IP: *.noc.fibertech.net.pl 16.11.11, 21:21
                        NIe wiem kto jest właścicielem tego auta, nie poinformowano mnie, mi osobiście wydaje się , że to ktoś w ogóle nie z 16 lub 18. To ktoś w ogóle nie stąd .
                        • Gość: 1224 Re: samochod IP: *.dynamic.chello.pl 16.11.11, 23:55
                          Przeczytałem, że pomaga, jak jak auto przykładowo "wytoczy się" na przykładowy środek drogi na przykład Bochenka dajmy na to w nocy.
                          • Gość: kkkk Re: samochod IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 00:02
                            Pytanie tylko o czym takie auto wytoczyć? Czy Cinquecentooo daloby rade? :)
                            • Gość: czadczad Re: samochod IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 19:56
                              Od tego jest Straż MIejska, wystarczy zgłosić.
                              • Gość: Nomeansno Re: samochod IP: *.noc.fibertech.net.pl 17.11.11, 20:12
                                Mylisz się, od tego jest policja, heh , już dawno zgłaszałem .
          • Gość: InaV Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.11, 14:39
            Widzę, że nikt nie dzwonił do Zarządu czy Administracji dowiedzieć się dlaczego wstrzymano prace przy ogrodzeniu?
            Ja się dziś dowiedziałam od p. Kopani, że powodem wstrzymania prac przy ogrodzeniu były nowe decyzje Zarządów obu Wspólnot, które zdecydowały o innych domofonach i furtkach. To spowodowało obsunięcie czasowe w pracach, bo Firma musiała zrobić nowy projekt i zamówić nowe domofony oraz furtki.

• Gość: piotr Re: Ogrodzenie IP: *.centertel.pl 09.11.11, 14:49
              Znowu jakies komplikacje. Czy nic nie moze u nas byc zrobione bez problemow. Wogole nie wiem o co chodzi z tymi domofonami - nikt nic nie mowil.
              • Gość: sebastian Re: Ogrodzenie IP: *.comarch.com 23.11.11, 09:35
                Znów dziś rano nam rozebrali to ogrodzenie robotnicy (chyba z budowy obok) i już mieli przygotowane łopaty, pewnie znów jakiś przekop do prądu... Nie wiem jakimi prawami to się rządzi ale kurde jak długo nasz teren będzie poligonem dla wszystkich budów wokół? Każdy może sobie ot tak przyjść z kombinerkami i rozmontować dopiero co założone ogrodzenie? No bez jaj!

I akcent humorystyczny z instrukcji użycia domofonu: "...wciśnij #..."

Pozdrawiam
                Sebastian
                • Gość: Nomeansno Re: Ogrodzenie IP: *.noc.fibertech.net.pl 23.11.11, 21:35
                  hehe, no dobra zmyłka jest z tą instrukcją używania domofonu , nie ma przecież na domofonie "#";D . Kopania zapytany o problemy z domofonem powiedział tylko " a bo wie pan , używanie domofonu jest bardzo skomplikowane, bardzo skomplikowane ...", masakra z nim.
                  • Gość: mmm Re: Ogrodzenie IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.11, 08:24
                    zamiast # trzeba użyć kluczyka i działa
          • Gość: InaV Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 12:21
            Wczoraj spotkałam p. Kopanię i nawet nie musiałam pytania zadawać, bo od razu mi powiedział, że prace z ogrodzeniem mają się zakończyć 25 listopada. A 19.11. (jeśli dobrze zapamiętałam) mają być wymieniane domofony przy klatkach. Będą też nowe kody.
    • Gość: zz Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.11, 12:45
      Sluchajcie, mam problem z okazpem... u mnie dziala swietnie, ale w momencie, kiedy ktos z sasiadow gotuje, to u mnie wszystko czuc. Czy ktos ma podobne doswiadczenia? Co zrobic?
      • Gość: sasiad Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.11, 14:36
        Mam podobnie. Uszczelniłem okap tzw. przepustnicą (już drugą, bo oryginalna była wstawiona przez Bryksów) i też nie pomogło w stopniu, który by mnie satysfakcjonował. Moim zdaniem przyczyny mogą być dwie. Po pierwsze wymuszona wentylacja, która zaciąga powietrze przez okap bo sąsiedzi uszczelnili wszystkie wietrzniki w oknach (Czy latem też występował ten problem?). Po drugie jak ktoś włączy okap na maksymalną szybkość to możliwe, że nie mieści się to wszystko w kominie i włazi do mieszkań. Także poszukuję przepustnicy, która będzie posiadała uszczelki ale jeszcze takiej nie znalazłem.
        • Gość: Mariusz Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.11, 14:55
          Czy zagladaja tutaj nabywcy mieszkan w nowobudowanym budynku Bryksy tzw. Malwy III?
          • Gość: woren Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.elisa-laajakaista.fi 03.11.11, 20:23
            Podejrzewam, ze na zagladaniu sie konczy :)
            Jako wlasciciel jednego z mieszkan zagladam tu raz na jakis czas i czytam skumulowane wiadomosci na raz i wrazenie musze przyznac jest piorunujace. Nie wiem czy bym sie decydowal na zakup po takiej lekturze. Ktos ma wiesci odnosnie zmiany administratora? Czy ponowne wypowiedzenie umowy spotkalo sie z akceptacja czy znowu zostalo odrzucone?
            • Gość: 123 Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 03.11.11, 23:44
              pewnie zagladaja wiec dla zagladajacych-jak kupicie mieszkanie to zapomnijcie o usuwaniu usterek, nie wierzcie w piekne widoki bo WAm tez pewnie wybuduja 11 a moze 12 pietrowiec albo 13 pietrowiec przed oknami , na balkonach beda wam pekac plytki ,a w pakiecie dostaniecie adminitsracje ktorej nie bedziecie sie w stanie pozbyc, a ktorej koszty rosna z roku na rok
              teren jesli wam zagospodaruja to paroma krzakami na odczepnego-no MAlw to u nas na lekarstwo
              • Gość: Mariusz Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.11, 09:30
                Nie dziwi mnie opieszałość dewelopera, który chce osiągnąć jak największe zyski i trzeba mieć się na baczności, lecz bardzo zdziwiony jestem wzajemnymi zajadłymi atakami dokonujących tutaj wpisów. Polskie piekiełko ?
        • Gość: zz Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 15:48
          przepustnicę kupiliśmy, faktycznie trochę pomogła, ale problem nie jest rozwiązany do końca. My przepustnicę uszczelniliśmy taką srebrną taśmą, więc z okapu już nam tak "nie wieje" jak wcześniej, ale smród niestety czasem jeszcze powstaje. W każdym razie dzięki za podpowiedź...
    • Gość: sasiad Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: 93.159.143.* 10.11.11, 17:16
      Z informacji otrzymanej w dniu dzisiejszym wynika, że wypowiedzenie umowy o zarządzanie nieruchomością "Bochenka 16" zostało przez TBS przyjęte i teraz czeka nas 3 miesięczny okres wypowiedzenia.
      Dziękuję Zarządowi za upór i doprowadzenie sprawy do końca.
      • Gość: daf Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.11, 07:55
        Gratulacje. Chyba najwyższa pora, aby i 18 postąpiła podobnie. Logiczne wydaje się, aby obydwoma budynkami zarządzała ta sama administracja - dzięki temu unikinie się sporów, kto co ma odśnieżać, gdzie przycinać trawnik, itp...
        A dotychczasowi znów dają popis... No chyba, że zamówiliśmy ogrodzenie bez płotka między słupkami (że o bramach nie wspomnę). Z prostej rzeczy robi się jakaś mega-inwestycja. Zaczynam podejrzewać, że szybciej zbudują Malwy III niż nasze ogrodzenie...
        • Gość: aaa Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: 87.204.175.* 11.11.11, 09:47
          My z 18 nie chcemy zmieniac administracji.
          Placimy o wiele wiecej, ale mamy o wiele lepsza obsluge.
          O profesjonalizmie nie wspomne.
          Generalnie jestesmy bardzo zadowoleni.
          • Gość: gp Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.11, 22:17
            buahahaha
          • Gość: daf Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.11, 08:19
            Heh, wstydzi się Pan przedstawić, Panie Kopania...? ;)
    • Gość: sebastian Znaleziona karta IP: *.comarch.com 24.11.11, 09:04
      Witam,
      Dziś rano znalazłem kartę-starter do Renault Megane z charakterystyczną pomarańczową nalepką. Właściciela który to przeczyta proszę o odzew na forum a umówimy się na odbiór.

Pozdrawiam
      Sebastian
      • Gość: artur klucze IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.11, 22:56
        Nie zrozumialem tej informacji w windzie. Tzn. mialy byc dzis rozdawane klucze i mielismy sie po nie zglosic? Bo myslalem, ze ktos do nas przyjdzie.
        • Gość: gp Re: klucze IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.11, 23:54
          rozłożyli się na dole, przy drzwiach.
          • Gość: gp Re: klucze IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.11, 23:55
            w sumie, gdyby nie to, że wychodziłem, to też bym czekał w domu....
            • Gość: artur Re: klucze IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.11, 10:31
              Genialne. To my czekalismy specjalnie w domu, ze ktos ma przyjsc, a wystarczylo zejsc na dol. Toz to nie mogli napisac jednego zdania: "bedziemy czekac przy drzwiach wejsciowych"? Ale ktorych - przy smietniku, czy wejsciowych? Bo niby gdzie mieli byc i skad to mialem wiedziec - mam sie domyslac? No to teraz musimy jechac na Bujaka w godzinach pracy. Dobrze, ze nie uruchomili bram, bo bym nie wyjechal.
              • Gość: m 63 Re: klucze IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.11, 17:05
                A czy ktoś już próbował dorobić klucz do bramki? Ja próbowałam i w punkcie dowiedziałam się że może być problem. Dorobiony klucz nie pasuje.
                • Gość: sasiad Re: klucze IP: 93.159.143.* 28.11.11, 17:22
                  Próbowałem w jednym punkcie w Bonarce i nie dało rady bo nie mieli takiego materiału.
                  • Gość: InaV Re: klucze IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.11, 11:54
                    Pytałam administratora gdzie można klucz od bramki dorobić i powiedział, że będzie powieszona informacja z adresem gdzie można to zrobić.
                    Klucz nie jest z tych "zwykłych", dlatego nie można go wszędzie dorobić.
                    • Gość: gb Re: klucze IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.11, 13:56
                      ja dorabiałam w punkcie w carrefourze, nic nie mówili, że może być problem, ale faktem jest, że jeszcze go nie wypróbowałam....
        • Gość: sasiad Re: klucze IP: 93.159.143.* 28.11.11, 17:25
          Moja interpretacja wiadomości była taka sama. Połapałem się gdy usłyszałem więcej głosów na klatce schodowej jak czekałem na windę w garażu. Byłem nieco zaskoczony bo byłem nastawiony na czekanie w mieszkaniu.
          • Gość: artur ogrodzony wrak IP: 89.174.214.* 29.11.11, 10:48
            Czyli wspaniale - za ogrodzeniem stoi wrak BMW i zajmuje 2 miejsca postojowe i nic nie mozemy z tym zrobic. Policja mowi, ze to nie ich sprawa, bo to droga prywatna, choc znaja wlasciciela, bo ma rejestracje. Stoi sobie juz tak z pol roku. To bedzie najlepiej strzezony zlom w miescie.
            • Gość: InaV Re: ogrodzony wrak IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.11, 12:04
              W sprawie tego BMW, to Administrator mówił, że była powiadomiona straż miejska, ale to nie ich sprawa więc zostało to zgłoszone na policję, czekają teraz na oficjalne pismo co można z tym wrakiem zrobić. Ponoć (a co będzie napisane to się okaże) jedyne co można oficjalnie zrobić, to tego grata wywieźć na koszt Wspólnoty na parking... strzeżony, ale za to parkowanie też musi Wspólnota płacić. Bezsens!
              Nieoficjalnie - można to auto postawić na ulicy bądź trawniku (tym gminnym), wtedy policja bądź straż miejska musi je zabrać na swój koszt. Tylko potrzeba lawety bądź silnych facetów ;) by tego grata z parkingu wywieźć/wynieść.
              By nikt nie miał pretensji, to może jakieś krasnoludki ;) się tym zajmą i którejś nocy grat z parkingu zniknie ;)
              • Gość: artur Re: ogrodzony wrak IP: 89.174.214.* 29.11.11, 12:43
                To moze zrobmy to oficjalnie i wywiezmy na parking strzezony.
                Bedziemy tez oplacac jego parkowanie - proponuje podwyzke czynszu o 20 gr za 1m2.
              • Gość: gb Re: ogrodzony wrak IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.11, 13:59
                Ina, a nie wiesz, czy jesteśmy w stanie, jako wspólnota, dowiedzieć się czyje to auto? Jeżeli właścicielem nie jest mieszkaniec, to chyba mamy pełne prawo wystawić rachunek za parkowanie? Przypuszczam, że zaraz by zniknął....
                • Gość: artur Re: ogrodzony wrak IP: 89.174.214.* 29.11.11, 14:40
                  Wlascicielem na pewno nie jest wlasciciel. Policja wie kto to jest po rejestracji, ale nie moze powiedziec, bo to tajemnica i naruszenie danych osobowych.
                  • Gość: gof Re: ogrodzony wrak - ogrodzeni IP: 80.50.144.* 29.11.11, 14:56
                    a tak z innej beczki ale tez zwiazane z ogrodzeniem. Czy ktoś przyglądał się ogrodzenie jak zostało zniszczone przez krakoin tam gdzie bylo rozebrane przy placu zabaw. Poniszczone/porysowane słubki, źle poskręcane. NArożniek jak przyjdzie porządny wiatr to pewnie urwie. To samo robią teraz po drugiej strony (z nowym ogrodzeniem). Zastanawiam się kto odbierał to ogrodzenie po zmontowaniu przez krakoin jak zakończyli prace. Bo wydaje mi się, że nikt nie dopilnował tego i jak zwykle nikt nie dba o nasze interesy. Jeśli odbierał to np Kopania to się nie dziwie że to tak wygląda bo koleś ma w d... nasze sprawy. Jesli natomiast odbierały to zarządy to jeszcze gorzej, bo widać że im też nie zależy, lub nawet nie zwrócili uwagi. Przyjrzyjcie się uważnie jak to wygląda (tylko w dzień). Ludzie zacznijmy coś robić w NASZYCH sprawach a nie narzekać tylko na forum...!
                    • Gość: InaV Re: ogrodzony wrak - ogrodzeni IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.11, 11:25
                      gof, ja nie widziałam jak wygląda to ogrodzenie. Ale tak sobie myślę, że jak coś zauważyłeś, to trzeba było dać znać Administratorowi bądź Zarządom, koniecznie pisemnie, żeby była podkładka, że zostało to zgłoszone. Chyba, że już do nich napisałeś?
                      • Gość: gof Re: ogrodzony wrak - ogrodzeni IP: 80.50.144.* 30.11.11, 15:14
                        Zauważyłem to gdzieś ok 3tyg temu, a prace zakończyli gdzieś w wakacje, pewnie nikt tego nie odbierał reprezentując nas, ciekawe czy teraz maja czyjąkolwiek zgode na rozbiórke nowego ogrodzenie od strony bochenka, czy to poprostu samowolka, wcale bym się nie zdziwił
                        • Gość: InaV Re: ogrodzony wrak - ogrodzeni IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.11, 22:20
                          Hehe, ja to mam szczęście do p. Kopani, bo co mam jakiś "problem" na tapecie to go spotykam. Dziś pomna tego problemu ze zniszczonym ogrodzeniem przez Krakoina wspomniałam o tym Administratorowi. Powiedział, że ogrodzenie było odebrane i skoro jest zniszczone, to musiało się to ostatnio stać. Hmm...
                          Administrator ma się przyjrzeć ogrodzeniu. Oby tylko się na tym nie skończyło.
                          A rozgrzebanie ogrodzenia nie było dotąd samowolką, wszystko odbywa się za wiedzą Administracji i Zarządu.
                • Gość: InaV Re: ogrodzony wrak IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.11, 11:21
                  gb, z ustaleniem właściciela jest tak jak napisał Artur, czyli nie dowiemy się bo ochrona danych osobowych itd. Możesz ewentualnie napisać do Zarządów i zapytać czy znają właściciela tego grata?

A nie ma ktoś z Was znajomego policjanta?

• Gość: PawMig Re: ogrodzony wrak IP: *.home.aster.pl 30.11.11, 22:36
                    podeślijcie mi nr rejestracyjny tego wraku na maila. pawel at insat.net.pl
                    • Gość: gof ogrodzenie, piloty, klotoida itd IP: 80.50.144.* 05.12.11, 12:47
                      Mamy super fajne ogorzenie o które sam się mocno starałem i zabiegałem. Niestety było to do przewidzenia co widziałem dzisiaj, że pracownicy klotoidy parkują sobie bez żadnego problemu na naszym super strzeżonym ogrodzonym parkingu, bo mają piloty i to pewnie nie tylko jeden (slyszałem coś o tym, że miałbyc jeden pilot na jedno mieszkanie) tylko pewnie więcej. Bo co za problem dla ich super szefa kupic pilotów np 20, pewnie jeszcze dostaną zniszkę za zakupy hurtowe, albo sam kopania im to załątwi. Generalnie jestem wkurzony i zalamany tym jak nam nie zalezy na naszym osiedlu i wszyscy maja to gdzie i licza ze ktos zrobi za nich cokolwiek. Jeśli komuś zależy aby cokolwiek zmienić u nas to prosze o kontakt na maila: klepcius(at)interia.pl. Może udałóby zorganizoawać się jakieś spotkanie i przegadac kilka tematów, najbardziej mi osobiscie zalezy na wyjasnieniu kwestii sluzebnosci, bo juz nie moge patrzec na to jak nas wszyscy robia naokolo w balona. A pracownicy klotoidy to są tacy sami jaki ich szef, sprawdza sie przyslowie jaki pan taki kram....
                      • Gość: artur Re: ogrodzenie, piloty, klotoida itd IP: 89.174.214.* 05.12.11, 13:09
                        Slyszalem, ze w administracji mozna sobie wziac ile sie chce pilotow - generalnie im wiecej tym lepiej - sa chyba po 50 PLN - nie tak mialo byc.

Czyli na nic to ogrodzenie - a to wszystko przez to, ze Klotoida ma mieszkanie w 16-tce..
                        Wedlug mnie nawet jakby nie miala, to nie byloby klopotu dla niej zalatwic sobie te piloty.
                        • Gość: sebastian Re: ogrodzenie, piloty, klotoida itd IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.11, 22:17
                          Nie przejmował bym się tym tak, właśnie wjeżdżałem i brama bliższa blokowi nie zareagowała na pilota, pewnie już się zepsuła :)

Pozdrawiam
                          S
                          • Gość: m pediatra IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.11, 17:15
                            Mam pytanie z innej beczki: Czy ktoś chodzi w okolicy z dzieckiem do lekarza NFZ? Gdzie tu można iść z bardzo małym dzieckiem?
                            • Gość: mi Re: pediatra IP: *.66.AWIST.PL 06.12.11, 17:57
                              NA BIAŁORUSKĄ
                            • Gość: InaV Re: pediatra IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.11, 22:00
                              M - ja dzieci zapisałam do lekarza w 16-tce (Centrum Medyczne Piaski Nowe). Polecam dr Sikorę :). Jeszcze nigdy nie miałam tak blisko do lekarza :)
                            • leewek Re: pediatra 08.12.11, 17:20
                              Ja polecam dr. Gucwę z przychodni na Schweitzera. Trochę daleko, ale P. doktor bardzo rozsądna. Chodzimy do niej od 3 lat.
                          • Gość: mm Re: ogrodzenie, piloty, klotoida itd IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.11, 08:18
                            Warte przeczytania - a propos naszych kłopotów z parkingiem
                            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10785679,_Jak_kupie_garaz__to_mozecie_mi_napluc_w_twarz_.html
                            • Gość: gof Re: ogrodzenie, piloty, klotoida itd IP: 80.50.144.* 09.12.11, 08:23
                              mm bo tam ludziom zależy a u nas wszyscy mają to w du..., co według mnie (moja skromna opiania) nie najlepiej świadczy o nas
    • Gość: NoMeansNO ogrodzenie-brak słupka IP: *.noc.fibertech.net.pl 06.12.11, 21:00
      Czy ktoś wie co się stało ze słupkiem w ogrodzeniu w miejscu gdzie robili wykopy ostatnio ??? Parkan się chwieje , słupka brak...czy to ma tak zostać?
      • Gość: InaV Re: ogrodzenie-brak słupka IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.11, 22:05
        NoMeansNO - ja tego nie widziałam i nie wiem co tam się stało. A zgłosiłeś to Administratorowi?
        • Gość: sebastian Re: ogrodzenie-brak słupka IP: *.comarch.com 07.12.11, 11:15
          Witam,
          Ja to osobiście zauważyłem ale nie zgłaszałem nigdzie dlatego że wydaje mi się że oni tego słupka nie wstawili specjalnie. Zauważcie że musiałby on być wkopany w miejscu gdzie był robiony wykop a tam ziemia jest miękka świeżo po zakopaniu. Przypuszczam że wkopany tam od razu słupek nie miałby pewnego "oparcia". Tym bardziej że z tego co widziałem przy demontażu ogrodzenia przy placu zabaw te słupki o dziwo nie są zalewane betonem tylko wbijane na odpowiednią głębokość (tak jakby wbić kołek młotkiem). Broń boże nie usprawiedliwiam ich bo sam krytycznym okiem patrzę na to w jakim stanie zostawiają nasz teren po wykonaniu prac ale w tym przypadku jest chyba jakaś doza logiki.
          Fakt faktem że po każdej tego typu akcji nasze otoczenie wygląda coraz gorzej. Poczynając od wyłażących z odwodnienia rur po rozkopane trawniki i krzywo zmontowane ogrodzenia. Dalej nie mam jasności kto powinien odbierać takie roboty: administracja, zarząd?

Pozdrawiam
          Sebastian
          • Gość: gof Re: ogrodzenie-brak słupka IP: 80.50.144.* 07.12.11, 13:24
            sebastian przyjrzyj się ogrodzeniu kklo placu zabaw jak zostalo "odebrane" po zakonczneiu prac. Pisałem już o tym wcześniej...
            • Gość: sebastian Re: ogrodzenie-brak słupka IP: *.comarch.com 07.12.11, 13:33
              Wiem jak to wygląda bo też to obserwuję na bieżąco ... i co dalej bo nie kumam?
              Właśnie dlatego pytam (bo nie wiem) kto formalnie odbiera takie roboty bo moim zdaniem robi on lipę.

Pozdrawiam
              Sebastian
              • Gość: gof Re: ogrodzenie-brak słupka IP: 80.50.144.* 07.12.11, 14:27
                a co ma być pewnie jak zawsze nic, ponarzekamy sobie na forum, bo tylko tyle potrafimy a nas nadal bedą robić w balona naokołó :(
                • Gość: sebastian Re: ogrodzenie-brak słupka IP: *.comarch.com 07.12.11, 15:27
                  W którymś już poście to piszesz. Można wiedzieć czy poza "narzekaniem na forum" że nikt nic nie robi, sam coś zrobiłeś w sprawach które poruszasz, czy może sam tylko narzekasz?

Ja do tej pory tylko dzwoniłem na policję gdy widziałem wandalizm ale chętnie zająłbym się tematem tych "odborów" niestety nadal nie wiem czy kierować się do administratora jako zarządcy terenu czy zarządu jako przedstawiciela nas wszystkich. Jeśli ktoś wie prosze o info a skontaktuję się w w/w sprawie z odpowiednią osobą. Dzięki.

Sebastian
                  • Gość: gof Re: ogrodzenie-brak słupka IP: 80.50.144.* 07.12.11, 15:30
                    nie będziemy sie tutaj licytowac i przechwalać (przynajmnie ja )ale zrobiłem wydaje mi sie dużo i nadal chcciałbym coś robić ale jak widze jak cała reszta tylko narzeka i nic nie robi to nie wiem czy jest warto sie starać cokolwiek robić dla takich leniwych sąsiadów :(, smutne ale prawdziwe
                  • Gość: InaV Problemy itp. IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.11, 12:08
                    Sebastian - ja jak chcę się coś dowiedzieć to piszę (ew. dzwonię) do naszego Administratora p. Jana Kopani (j.kopania@tbsmalopolska.pl). Zresztą to chyba widać w moich postach, bo ciągle się powołuję na info od niego. A że różnie bywa z tymi informacjami, to już inna para kaloszy...
                    P. Kopania szybko odpowiada na maile, czego nie można powiedzieć o naszym Zarządzie. A w naszym Zarządzie co wie jeden członek, to niekoniecznie drugi jest o tym poinformowany, o dziwo. Nie mówię, że zawsze tak jest, ale kilka razy byłam zaskoczona niewiedzą (niedoinformowaniem czy w ogóle brakiem kontaktu) członków Zarządu, stąd uważam, że najlepiej powiadamiać/kontaktować się/informować się u Administratora, póki co.
                    A, najlepiej jednak pisać, bo wtedy ma się "podkładkę" ;)
                    Powodzenia :)
                    • Gość: sebastian Re: Problemy itp. IP: *.comarch.com 08.12.11, 12:22
                      Dzięki InaV za namiar, postaram się jeszcze dziś wyprodukować maila do administracji w sprawie poniższego tematu. Dam znać jak będę miał jakieś info.

Pozdrawiam
                      Sebastian
                      • Gość: sebastian Re: Problemy itp. IP: *.comarch.com 08.12.11, 12:42
                        Mail poszedł do administracji z kopią do zarządu, czekam na odzew.

S
    • Gość: InaV Odbiór ogrodzenia IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 09:25
      UWAGA!

Mail od p. Kopani:

"W dniu 13.12.2011 r . na terenie budynków Bochenka 16 i 18 odbędzie się odbiór końcowy wykonania ogrodzenia. Godz. 8.oo . Bardzo proszę o przybycie . Jeżeli ktoś z Państwa nie może przybyć a nie jest mu obojętna sprawa wykonania ogrodzenia i ma uwagi , to proszę o wrzucenie ich do skrzynki administracyjnej . Będę bardzo wdzięczny za pomoc przy odbiorze."
      • Gość: sebastian Re: Odbiór ogrodzenia IP: *.comarch.com 09.12.11, 10:56
        Witam,
        W telegraficznym skrócie:
        1)Wysłałem do administracji maila (z kopia do zarządu) z zapytaniem kto odbiera roboty w imieniu wspólnoty i wymieniłem to co nas niepokoi czyli:
        a) ogrodzenie od ulicy bez słupka
        b) ogrodzenie i zieleń kolo statku
        c) odwodnienie
        W odpowiedzi od zarządu dowiedziałem się iż odbiera roboty w imieniu wspólnoty p. Kopania. W mailu była także prośba do administracji o ponaglenie developera w sprawie odwodnienia.
        2) Otrzymałem maila od p. Kopani że poprawki dotyczące uszkodzenia ogrodzenia i zieleni kolo placu zabaw maja być przez KRAKOIN poprawione na wiosnę (zieleń) i po zdemontowaniu ogrodzenia ich budowy (ogrodzenie). Co do odwodnienia został sporządzony protokół i Bryksy ma zaproponować zadowalające nas rozwiązanie.
        3)Jak pisała InaV 13.12.2011 ma być odbiór ogrodzenia od wykonawcy który je montował. Jako że nie będę chyba mógł być na nim osobiście wysłałem uwagę iż w dniu dzisiejszym pokręciłem coś z kodem ale udało mi się przełożyć rękę nad furtką i otworzyć sobie ją od drugiej strony bez żadnego problemu, zatem na dzień dzisiejszy takie zabezpieczenie to żadne zabezpieczenie (biorąc pod uwagę że wyrostki które przychodzą demolować nasz plac zabaw często są mojego wzrostu). Uff to tyle na razie.

Pozdrawiam
        Sebastian
        • Gość: mm Re: Odbiór ogrodzenia IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.11, 11:23
          Nie trzeba być wielce wysokim by otworzyć furtkę "od góry" - tez to mieliśmy zgłosić plus coś powinno "dociągać" bramkę - bo niektórym nie chce się jej zamykać
          • Gość: InaV Re: Odbiór ogrodzenia IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 11:34
            Sebastian - dobrze, że to zgłosiłeś :)

m - ostatnio p. Kopania mówił o tym, że istnieje możliwość zrobienia bramki z "domykaczem" (nie pamiętam fachowej nazwy). Chodzi o to, że jak ktoś nie domknie bramki, to ona sama się zamknie. Uważam, że to super sprawa. Powiedziałam mu, że ja jestem ZA, mimo dodatkowego kosztu 1000 zł (na 1 furtkę), ale decyzję musi podjąć Zarząd, a nie taki pojedynczy "zwykły" mieszkaniec jak ja ;)

Ja jeszcze byłabym przy okazji za tym, by zrobić jakiś rodzaj ogrodzenia (przeszkody), by mieszkańcy nie chodzili na skróty, skręcając w prawo (pod górkę) tuż za furtką. Już się robi kolejna paskudna wydeptana ścieżka, a przecież parę metrów przejść chodnikiem to chyba nie problem?!
            • Gość: maven Re: Odbiór ogrodzenia IP: 89.174.214.* 09.12.11, 12:21
              Zauwazylem, ze w 16 drzwi do parkingu podziemnego (obok windy) sa zamykane na klucz i nie kazdy moze wejsc. Moze moznaby bylo zrobic cos takiego w 18? W 18 kazdy moze wejsc do garazu i robic co chce. Drzwi na zewnatrz (obok bramy wyjazdowej) powinny oczywiscie pozostac nie zamykane na klucz (droga ewakuacyjna z parkingu).
              • Gość: woren Re: Odbiór ogrodzenia IP: *.upm-kymmene.com 09.12.11, 12:53
                Tak wlasnie bylo wczesniej i dzieki temu mielismy tam w porze lata mlodziez na deskorolkach bo bylo im chlodniej (WTF?) oraz akty wandalizmu i wlamania wiec powiem za wszystkich mieszkancow 16 STANOWCZO NIE! Wejsc do bloku moze i sie jeszcze komus uda ale do piwnic i garazu juz gorzej i tak ma byc. Niestety w tym kraju tak trzeba stawiac sprawy.
                • Gość: InaV Klucz IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 13:06
                  Ja słyszałam, że nie wolno zamykać drzwi do piwnicy na klucz, m.in. dlatego że jest to droga przeciwpożarowa.
            • Gość: InaV Re: Odbiór ogrodzenia IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 13:20
              Od Administratora dostałam odpowiedzi na moje pytania. I tak, co do "domykacza", to
              Zarządy wspólnot na razie nie potwierdziły oferty na samozamykacz. Ktoś "podobno" szuka innej oferty.

Wiem, że będzie zrobione zabezpieczenie klamki, by nie można jej było otworzyć "od góry".

A zaskoczyła mnie odpowiedź, co do zrobienia jakiegoś ogrodzenia/przeszkody, by nie było tej wydeptanej ścieżki za furtką, ale nie można nic zrobić, bo ten teren należy już do gminy. Oni na swoim terenie nie wyrażają na nic zgody. Poza tym każda "rzecz" która miała by powstrzymać przechodzenie musi być "bezpieczna" i uzgodniona w ZIKiT i Wydziale Architektury Miasta Krakowa. Z uwagi na to ten pomysł nie wchodzi w grę. Proszę o inne propozycje.
              Dziwne, tzn., że reklama Bryksy stoi na terenie Gminy? Zaskoczyło mnie to, bo kiedyś od p. Kopani słyszałam, że to nasz teren, było to przy pytania na czyim terenie stoi reklama Bryksy. I Bryksy mogło postawić reklamę, bo mamy to nawet wpisane w akty notarialne, czy jakoś tak. Czyżbym go źle zrozumiała?
              Nic innego na razie do głowy mi nie przychodzi. Zapytałam co Administracja może zaproponować i p. Kopania odpisał, że porozmawiamy o tym na odbiorze ogrodzenia 13.12.
              A może ktoś z Was ma jakieś pomysły?

• Gość: sasiad Re: Odbiór ogrodzenia IP: 93.159.143.* 09.12.11, 17:16
                Jak się domyślam chodzi o przedłużenie płotu o kilka metrów. Jestem za. Irytujące jest jak bardzo ludzie są leniwi, a szczególnie to, że wolą łazić po błocie niż dołożyć cztery kroki i iść chodnikiem.
                W mojej opinii p. Kopania myli się co do własności działki. Nasza działka kończy się dopiero na wysokości śmietnika i to po jego zewnętrznej stronie tzn. po stronie drogi. Granice działek są widoczne na "Interaktywny Plan Krakowa" z zaznaczoną opcją "Nieruchomości".
                • Gość: grzesiu Re: Odbiór ogrodzenia IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.11, 12:50
                  Też denerwuje mnie sprawa wydeptanej trawy zaraz za bramką. Rozumiem, że dużo osób ma nawyki wyniesione ze wsi, ale mieszkamy w mieście i mamy chodnik. Przejście kilku metrów więcej naprawdę nie jest problemem. Ja osobiście każdemu kto skraca sobie drogę zawsze zwracam uwagę - mam nadzieję że to pomoże, jeśli nie trzeba będzie się zastanowić nad jakimś płotkiem.

P.S.
                  Odnośnie zabezpieczenia garaży. Proponuje nie narzekać tylko zamontować zamek. Ja tak zrobiłem i jak narazie mamy spokój w garażach. Jeśli chodzi o samozamykacz do bramki to znalazłem firmę która montuje takie rzeczy i przesłałem ofertę do zarządu 16 naski.
                  • Gość: mp Skrót IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.11, 23:03
                    Mnie też to denerwuje,że ludzie nie szanuja swojego, jedna scieżke im zagrodzili to robia sobie drugą, brak szacunku dla swojego, no ale są ludzi i parapety...

Co do samozamykacza to dzwonilam do tego faceta od ogrodzenia bo po założeniu klamki i teoretcznym działąniu tel nie mogłam wejsc do domu, ani na kod ani jak ktos mi otwieral z domu ani kluczem wiec sie wkurzylam i zadzwonilam, no i pytalam o samozamykacz to gosc powiedzial,że taki pożadny samozamykacz odporny na mroz to by kosztowal ok 1000 zł + 150 robocizna wiec nie wiem czy to duzo czy nie?!

Co do bramki to jest badziewna wg mnie, ja mieszkałam juz na kilku zamknietych osiedlach i wygladało to duzo lepiej,a beda zabezpieczac i znowu cos popsują...

A ktos dorabiał gdzies klucz i działa bo nam nie działa :( co to w ogóle za klucze??? paranoja zamiast dac każdemu po komplecie kluczy to dali łaskawie 1 i jeszcze sie go nie da dorobic ech.... trzeba to tez poruszyc przy odbiorze ogrodzenia

• Gość: gof Re: Odbiór ogrodzenia IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 20:48
                    Wydaje mi się że pod jedną z bram przesuwny jest zbyt duża szczelina, nie próbowałem ale wydaje mi się że dałoby rade pod nią przecisnać głowe a co za tym idzie dostać się na nasz teraz. Według mnie przydałoby się tam zamontować jakiś próg lub w jakiś inne sposób zmniejszyć tę szczelina. Troche to skopali, powinna być wycięta szczelina w krawężnika a nie tak jak jest, że bramy idą góra...
    • Gość: NoMeansNo odbiór ogrodzenia IP: *.noc.fibertech.net.pl 13.12.11, 20:26
      No i co z tym ogrodzeniem, zobowiązali się poprawić ? Odebrano je czy przesunięto termin ???
      • Gość: InaV Re: odbiór ogrodzenia IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.11, 22:08
        Na odbiorze nie licząc administratora i wykonawcy było aż... 2 mieszkańców (z bloku 18). To co widzieliśmy i wiedzieliśmy to zgłosiliśmy. Administrator sporządził protokół i wykonawca ma usterki usunąć do 16 grudnia.
        • Gość: Nomeansno Re: odbiór ogrodzenia IP: *.noc.fibertech.net.pl 13.12.11, 22:14
          Zastrzezenia złozylem w skrzynce administracji dzis rano, z chęcia bym byl przy odbiorze ale to nie bylo mozliwe - praca.
          pozdrawiam
          • Gość: Ja Re: odbiór ogrodzenia IP: 87.207.33.* 13.12.11, 22:42
            godziny ,ktore są wyznaczane na spotkania to godziny ,ktore koliduja z praca !
            • Gość: InaV Re: odbiór ogrodzenia IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.11, 09:22
              Fakt, godziny pozostawiają wiele do życzenia! Ale wiem, że więcej osób deklarowało się na odbiór (w tym członkowie Zarządu). Szkoda, że nie przyszli.
              • Gość: sebastian Re: odbiór ogrodzenia IP: *.comarch.com 14.12.11, 09:59
                Niestety takie czasy, jak ktoś pracuje od 9-17:30 (plus czas na dojazd i powrót przez zatłoczony Kraków) to nie ma bata żeby był o 9:00 na odbiorze ogrodzenia. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie też brania z tego powodu urlopu :) Szkoda bo chętnie bym w tym uczestniczył.

Sebastian
                • Gość: InaV Re: odbiór ogrodzenia IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.11, 10:02
                  Sebastian - odbiór był o 8.00 ;). Co nie zmienia postaci rzeczy, bo chyba większość osób zaczyna pracę właśnie od 8.00.
                  • Gość: woren Re: odbiór ogrodzenia IP: *.elisa-laajakaista.fi 14.12.11, 21:12
                    Nie zapominajmy, ze administracja czy wykonawca tez szanuja swoj czas pracy. W tego typu sytuacjach to kwestia kompromisu, ktos musi na to pojsc a ze nas mieszkancow jest wiecej to szybciej znalezc kogos sposrod +-450 osob niz sposrod 10.
    • Gość: InaV Furtka IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.11, 11:11
      Czy coś jest nie tak z furtką, chodzi mi o to, że nie można się dodzwonić wybierając nr bloku i mieszkania. Ktoś też zauważył taki problem?
      Ja otwieram furtkę kluczem i na to nie zwróciłam uwagi, tylko nasi goście, którzy nie mogą się do nas dostać.
    • Gość: aaaa Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.11, 20:07
      co sądzicie o "pastylkach dallas"? Ja sie zastanawiam, kiedy toto się złamie... spodziewałam się czegoś porządniejszego...
      • Gość: NmN(Nomeansno) Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.noc.fibertech.net.pl 17.12.11, 00:49
        Pastylki sa delikatne, za tą cene powinnismy dostac lepsze, przepłaciliśmy jakieś 12 zł. Chcieli na nas zarobić i zarobili. Widzę , że poprawiali dziś ogrodzenie, niech zrobią to raz a dobrze. Na odwodnienie przed blokiem już nie mogę patrzeć, te osłony rur wychodzą na wierzch i już psują widok przed blokiem, wystają spod kamieni, p.Kopania pisze , że Bryksy w sprawie odwodnienia ma dla nas super rozwiązanie...........ciągle nie wiemy jakie , bo nie powiedział, myślę , że ściemnia , gra na zwłokę...byśmy zostali sami w swoim szambie...
        • Gość: z 16-naskti Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.11, 11:35
          Mnie też nie podoba się jakoś wykonania odwodnienia ( ale trzeba przyznać że spełnia swoją funkcję i jeziorka zniknęły ). Do tego wydaje mi się że przez odwodnienie zaczyna nam rozchodzić kostka brukowa, ale puki nie zmieni się administracja tak będzie dalej. Tu wielkie uznanie dla zarządu 16-nastki który już działa w tym temacie. Czekamy na krok 18-nastki - no chyba że wam pasuje administracja która bierze kasę i nic nie robi ( sorki robi - kupę ściemy i dobrze bryksą ).
          P.S. Co do pastylek to nie mam zdania, bo uznałem że wolę zapamiętać kod niż nosić jeszcze jedną rzecz w kieszeni - i ich nie zamówiłem.
    • Gość: Mietek psie kupy IP: *.noc.fibertech.net.pl 19.12.11, 21:03
      Kto nie sprząta po swoich pupilkach ? Przyznać się! Nie raz zdarzyło się , że widziałem "zasrane" chodniki, nikogo nie złapałem na gorącym uczynku ale jak złapię to na pewno upomnę , sprzątajcie po psach, proszę , przecież tu wszyscy mieszkamy....
      • Gość: xcs Re: psie kupy IP: 80.50.144.* 20.12.11, 13:22
        Co do kup to już brak słów, ale muszę powiedzieć, ze masakra jakich sąsiadów mamy to wstyd. Ciekawe czy też w ich mieszkaniach walają sie psie kupy po podłodze, myślę że u części pewnie tak skoro przed blokiem i na chodnikach wygląda to jak wygląda. Powinni się wstydzić, ale cześć z tych "psich kupowników" nawet się nad tym nie zastanowi tylko dalej będzie walić kupę pod blokiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka