Gość: ajga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.11, 08:15 Zbanować wszystkie samochody z Krakowa !:) Ba, z całej Polski zbanować:) ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jot Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: *.ists.pl 17.09.11, 08:26 W końcu! dawno już miasto powinno było rozwiązać kuriozalną sytuację, w której ślepy odcinek Krupniczej jest jednym wielkim placem manewrowym dla kierowców, chcących wjechać niemal na Rynek. Dziwi to w sytuacji, kiedy faktycznie Krupnicza jest deptakiem z uwagi na potężny ruch pieszych, zwłaszcza studentów. Poza tym Krupnicza ma niepowtarzalny klimat, który należy wykorzystać, chcąc ożywić wymarłą strefę poza Plantami. Dawno oczyma wyobraźni widziałem tu reprezentacyjny deptak, pozbawiony blichtru Floriańskiej. Przy okazji ostatnich perypetii bukinistów z dworca, przypominam, iz kiedyś na Krupniczej były antykwariaty, świetnie wpisujące się w klimat tej ulicy; może warto by powrócić do tematu? Odpowiedz Link Zgłoś
zegareek super 17.09.11, 09:24 słusznie - ulica Krupnicza, która jest "ślepa" wyjątkowo wymaga zamknięcia na odcinku od Loretańskiej do Bagateli - to, co tam się dzieje jest wyjątkowo niebezpieczne - chodzą tamtędy tłumy ludzi, ulica jest wąska, zapędzają się tam samochody, które wycofują się tyłem, blokując ruch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: super IP: *.ceti.pl 17.09.11, 09:54 Szczerze powiem, jeżdżę i rowerem i samochodem i zaczynam powoli mieć dość rowerowych terrrorystów. Nie zawsze mogę podjechać na spotkanie rowerem. Nie zawsze mogę pójść na nogach (uwielbiam spacery i staram się codziennie odbyć krótszą lub dłuższą przechadzkę). Samochody, tak jak wszystko jest dla ludzi. Rowery też. Ale dlaczego teraz wygrywa tylko wizja rowerowych szaleńców. Jeśli oni mają ochotę spać z rowerem, jeść, oglądać TV, słuchać radia, to świetnie, ale taka wizja życia nie musi obowiązywać wszystkich. Rozumiem i popieram, że miasto musi być przyjazne rowerom, ale dajmy ludziom MOŻLIWOŚĆ WYBORU, a nie narzucajmy hasła Kraków miastem rowerów. Być może pomysł z Krupniczą nie jest zły, ale czasami zostawiałem tam samochód, jak na przykład chodziłem do British Council na wieczorne kursy, a mieszkałem kawał drogi od rynku i nie było mowy by komunikacja mnie dowiozła. Wiem są inne miejsca, ale wszędzie był tłok i zawsze musiałem poświęcić sporo czasu na parkowanie (czasami parkowałem na płatny parkingu). Ktoś powie, ok mogłeś parkować dalej - nie nie mogłem. Wychowywałem w tamtym czasie sam syna, który czekał aż ja wrócę i wtedy dopiero szedł spać (a miał 7 lat). Dla mnie, a w zasadzie dla niego każda minuta była ważna... Dlatego apeluję do fundamentalnych rowerzystów, pomyślcie także o innych, o tych którzy rowery kochają, lubią, ale muszą też jeździć samochodami. One też są dla ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
ja.obserwator123 Re: super 17.09.11, 10:09 Zgadzam się i popieram w całej rozciągłości! Tyle, że proszę się nie łudzić, Panie Arturze, do rowerowych fundamentalistów nie dotrze ŻADEN argument! Gdy oni jeżdżą bezkarnie po chodnikach (bez uzasadnienia w przepisach, zezwalających na jazdę pochodniku TYLKO w konkretnych przypadkach), niemal rozjeżdżając pieszych - to jest OK!! Reprezentują tzw. "ideologię Kononowicza": "żeby nic nie było" (oczywiście poza rowerami!!!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haters Gonna Hate Re: super IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.11, 14:29 Po chodnikach chcą i jeżdżą tylko "niedzielni rowerzyści"( no może z niewieloma wyjątkami) Więc nie wiem skąd czerpiesz te swoje informacje o rowerzystach kolego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ja.obserwator123 Re: super 17.09.11, 21:26 Z CODZIENNYCH obserwacji, proszę PANA/PANI i zapewniam, że nie są to żadne "wyjątki", ale niestety norma! WYJĄTKI wśród rowerzystów poruszają się na rowerach zgodnie z przepisami, wyobraźnią i poszanowaniem innych użytkowników dróg! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haters Gonna Hate Re: super IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.11, 00:30 Wyjątkiem jest niestety każdy użytkownik poruszający się na zgodnie z przepisami, wyobraźnią i poszanowaniem innych użytkowników dróg. Ale powoli się to zmienia, może jak będe stary uda mi się bezpiecznie prześć przez ulice bez czekania aż co 20 łaskawy kierowca się zatrzyma, przejade po ścieżce dla rowerów bez pieszych lub po drodze nie ryzykując wypadku i przejdę chodnikiem nie przeciskając się między samochodami i rowerzystami. I Panu obserwatorowi też tego życzę ;) Oby jak najszybciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: super IP: *.nsystem.pl 17.09.11, 17:27 jesteś bałwanem do kwadratu. Ta inicjatywa nie jest dla rowerzystów ale dla LUDZI. Chodzi o to by oddać trochę przestrzeni zabranej przez samochody. Po zatym nie ośmieszaj się z brakiem możliwości dotarcia do bagateli komunikacją miejską. Z każdej strony dociera tu tramwaj!! Zresztą w okolicy są płatne parkingi (Karmelicka, Dolnych Młynów, przy placu Wszystkich Świętych). Możesz tam zostawić samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Nowe "ukryte" parkingi są po prostu niezbędne IP: *.noc.fibertech.net.pl 18.09.11, 11:00 Wtedy w ogóle można zamknąć dla ruchu większość ulic w obrębie II obwodnicy. Jako mieszkaniec z miłą chęcią zostawię samochód na monitorowanym parkingu 10 minut od domu zamiast parkować go bezpośrednio pod oknem i patrzeć jak z miesiąca na miesiąc jest coraz bardziej poobijany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ep Re: super IP: *.connected.pl 28.09.11, 10:22 Zdecydowanie świetna inicjatywa i bardzo dobry pomysł!!! To co się codziennie dzieje na tym odcinku Krupniczej woła o pomstę do nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acb Ten odcinek -idealnie IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.11, 09:30 Kiedy przeczytałam, że chcą zamknąć Krupniczą dla ruchu, wściekłam się nieco. Akurat to jest ważny element komunikacyjny centrum. Ale później okazało się, że chodzi o fragment od Loretańskiej, co jest naprawdę wspaniałym pomysłem! Dziwię się, że tak się jeszcze nie stało. To nie jest miejsce dla samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
ebe4 byłoby bosko 17.09.11, 09:49 W ciągu 2 lat? KRupnicza 10 lat temu była smutną ulicą-korytarzem, po którym przemieszczali się biegający na zajęcia studenci. Teraz ulica żyje! Pomysł jest świetny. Ulica jest ślepa, nie ma tramwajów - to jej główny atut w porównaniu do Karmelickiej, czy Długiej. Rynek jest bardzo turystyczny więc najpewniej byłaby to wreszcie oaza ogródków dla lokalsów i studentów. Tak chcemy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: *.net.autocom.pl 17.09.11, 10:13 Popieram, ta ulica zasługuje na więcej niż żeby być tylko zatłoczonym parkingiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max_Q Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: *.nsystem.pl 17.09.11, 10:20 popieram, postawic same ogrodki, tak, zeby nawet mieszkancy nie mieli jak podjechac pod swoje kamienice !! Ogolnie to postawic 3 klomby na srodku drogi i problem sie rozwiaże ! Jestem Za ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niech mieszakńcy Re: Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: *.nsystem.pl 17.09.11, 17:29 sobie wykupią abonament w Adytorium Maxiumum albo stają gdzie indziej. Miasto nie ma obowiązku zapewniać miejsc parkingowych czy dojazdu pod drzwi mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
urbanizm Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów 17.09.11, 10:41 Bardzo dobra propozycja, sam się irytują na obecną sytuację ilekroć tam jestem. Jest tam ok 30 miejsc parkingowych, które totalnie dewastują całą ulicę. Każdy tam teraz wjeżdża z nadzieją, że coś znajdzie a potem przez 10minut wycofuje, lub kombinuje jak zawrócić, wśród ludzi i innych mu podobnych. Wystarczy jakąś część tych miejsc zlikwidować, tym bardziej, że ma krupniczej są prywatne parkingi i ci którzy muszą akurat na Krupniczej zaparkować to się tam zmieszczą. No i nie wiem dlaczego od razu o rowerach niektórzy zaczynają? Przecież w tej propozycji nie ma nic prorowerowego, tylko jest to propozycja promiejska, propiesza Jak tych kilkanaście miejsc parkingowych się zlikwiduje to nikomu korona z głowy nie spadnie, a Krupnicza do roli deptaka się idealnie nadaje. Stworzy się taki klimatyczny bardzo krakowski zaułek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zirytowany Najpierw trzeba zbudować parkingi i usprawnić .... IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.11, 11:21 .... komunikację miejską a potem wyrzucać samochody z centrum Od kiedy opłaty za parkowanie obowiązują do 20 przestałem jeździć do Rynku. Jeździłem z żoną na kolację/pizzę raz w tygodniu. Teraz muszę płacić za parkowanie lub drogie bilety MPK. Samochodem było taniej i wygodniej, a i po 18 dało się zaparkować w okolicy Rynku. Ciekawe ilu takich ludzi jak ja odpuści sobie wyjście na Rynek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Najpierw trzeba zbudować parkingi i usprawnić IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.11, 11:25 Chrzanić parkingi i dziurawe drogi. Powinieneś być dumny, że będziesz miał (min. za Twoje pieniądze) centrum kongresowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja też Re: Najpierw trzeba zbudować parkingi i usprawnić IP: *.ip.netia.com.pl 17.09.11, 11:55 Myślę, że sporo. Ja już od dawna omijam centrum Krakowa. Mam dużą rodzinę, dojazd tam komunikacją miejską jest niewygodny i drogi, a zaparkować albo nie ma gdzie, albo też jest drogo. Po prostu korzystamy ze sklepów czy knajpek poza centrum, albo nawet poza Krakowem i robi tak coraz więcej naszych znajomych. Centrum zostanie dla turystów. Ktoś kiedyś powiedział o Krakowie, że wspaniale się zwiedza zabytek, ale bardzo trudno żyje się w zabytku. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steff Re: Najpierw trzeba zbudować parkingi i usprawnić IP: 192.166.203.* 17.09.11, 13:42 Współczuję!A nie możesz zaparkować trochę dalej od Rynku, tak gdzieś za Alejami i zrobić sobie raz na tydzień romantyczny spacer z żoną? Odpowiedz Link Zgłoś
policjawkrainieczarow Re: Najpierw trzeba zbudować parkingi i usprawnić 17.09.11, 17:26 > Od kiedy opłaty za parkowanie obowiązują do 20 przestałem jeździć do Rynku. > Ciekawe ilu takich ludzi jak ja odpuści sobie wyjście na Rynek? No oby jak najwiecej. Naprawde to nie jest miejsce dla samochodów, miejsca parkingowe blisko centrum sa drogie i w większości miast na swiecie jest to jakby oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zirytowny Re: Najpierw trzeba zbudować parkingi i usprawnić IP: *.nsystem.pl 17.09.11, 17:31 jak Cię na samochód nie stać to sprzedaj zamiast skomleć, że wprowadzono opłatę parkingową. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieuchy Re: Najpierw trzeba zbudować parkingi i usprawnić 17.09.11, 17:49 Gość portalu: zirytowny napisał(a): > jak Cię na samochód nie stać to sprzedaj zamiast skomleć, że wprowadzono opłatę > parkingową. * Odgrzeje ci stara piccę w mikroweli i tyż bedzie, jak do tego ze trzy wojaki mocne obalisz. Po co "na miasto" bedziesz sie pchoł i jeszcze se audice na alufelgach przyoszczedzisz, do koscioła se pojedziesz za to ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j75 Re: Najpierw trzeba zbudować parkingi i usprawnić IP: *.187.237.4.ip.abpl.pl 17.09.11, 18:06 właśnie tacy jak opisujesz, najczęściej chcą zaparkowac 50m od knajpy, żeby każdy widział jak wyglancowali swoją furę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Najpierw trzeba zbudować parkingi i usprawnić IP: *.nsystem.pl 17.09.11, 20:02 > Odgrzeje ci stara piccę w mikroweli i tyż bedzie, jak do tego ze trzy wojaki mo > cne obalisz. Po co "na miasto" bedziesz sie pchoł i jeszcze se audice na alufel > gach przyoszczedzisz, do koscioła se pojedziesz za to ! No właśnie się zastanawiałem jaką on pizze je jak mu żal kilku złotych na bilet MPK albo parking :-D Odpowiedz Link Zgłoś
dzieuchy Re: Najpierw trzeba zbudować parkingi i usprawnić 17.09.11, 17:53 Gość portalu: zirytowany napisał(a): > .... komunikację miejską a potem wyrzucać samochody z centrum > > Od kiedy opłaty za parkowanie obowiązują do 20 przestałem jeździć do Rynku. > Jeździłem z żoną na kolację/pizzę raz w tygodniu. > Teraz muszę płacić za parkowanie lub drogie bilety MPK. > Samochodem było taniej i wygodniej, a i po 18 dało się zaparkować w okolicy Ry *Odgrzeje ci stara piccę w mikroweli i tyż bedzie, jak do tego ze trzy wojaki mocne obalisz. Po co "na miasto" bedziesz sie pchoł i jeszcze se audice na alufelgach przyoszczedzisz, do koscioła se pojedziesz za to ! > nku. > > Ciekawe ilu takich ludzi jak ja odpuści sobie wyjście na Rynek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.11, 11:23 Cytat: "- Krupnicza jest coraz bardziej zapełniona przez knajpy i restauracje i gdyby tu nie było ruchu samochodowego, można by stworzyć ulicę-ogród. Jak widać, może wyglądać zupełnie inaczej - mówi Monika Góralewska, właścicielka Trattorii da Cesare." A potem mieszkańcy oprotestują knajpy i ogródki, bo będą mieli zeszczane i obrzygane klatki schodowe. Dziękuję. Wolę parkujące samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: *.cust.tele2.se 17.09.11, 12:48 Jestem za zmiana ale...to jeszcze jeden zlikwidowany parking. Niedawno zlikwidowano parking przed ZUS-em, bo buduje sie tam dom(!), zniknaL parking przed Muzeum Narodowym i pewnie jeszcze inne o ktorych nie wiem. Kazda tzw modernizacja ulicy daje w rezultacie zmniejszona ilosc miejsc parkingowych (drastyczny przyklad to pl.Matejki). Wladze miasta chyba preferuja likwidacje, a nie tworzenie parkingow. To jest chore i swiadczy (m.in. oczywiscie) jak wladze lekcewaza mieszkancow, turystow i w ogole standard pobytu w miescie. Ciagle plecie sie tylko, ze planuje sie parkingi podziemne. Jak one zle funkcjonuja dowodzi parking pod pl. Na Groblach. Nie rozumiem dlaczego nie buduje sie tanich w eksploatacji wielopoziomowych parkinow naziemnych! Zreszta czy jest cos zrozumiałego w poczynaniach miejskich urzędasów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini Re: Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: *.dynamic.mm.pl 17.09.11, 13:13 > Nie rozumiem dlaczego nie buduje sie tanich w eksploatacji wie > lopoziomowych parkinow naziemnych! Zreszta czy jest cos zrozumiałego w poczynan > iach miejskich urzędasów? Proszę bardzo, weź wybuduj a potem dopłacaj do interesu bo ludzie zaparkują na skrzyżowaniu/trawniku/gdziekolwiek i parkingi mają gdzieś. W dodatku na krupniczej są parkingi - pod 18tką (koło google) czy pod pod 6ką. no ale najlepiej zaparkować na ulicy/chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? dziwna niekonsekwencja IP: 77.236.16.* 17.09.11, 13:42 dziwne że Gazeta jedne blokady ulic gani a tą blokadę popiera ??? /i to jak wynika z tekstu "dziką" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: dziwna niekonsekwencja IP: 77.236.16.* 17.09.11, 13:43 pewnie chodzi o geszefcik "ogródkowy" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: dziwna niekonsekwencja IP: *.187.237.4.ip.abpl.pl 17.09.11, 14:04 To zgromadzenie było w pełni legalne, z wszelkimi pozwoleniami, ponadto jest różnica między zajęciem kilku miejsc parkingowych, a blokowaniem drugiej obwodnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini Re: dziwna niekonsekwencja IP: *.dynamic.mm.pl 17.09.11, 14:18 rozumiem że sam "ganisz" codzienne zajmowanie miejsc parkingowych. przez samochody dla przykładu? nie mówiąc już o tym że krupnicza jest ślepą ulica (na tym odcinku) a ty pi*rdolisz z porównaniami do blokowania starowiślnej/słowckiego/karmelickiej? co to u babińskiego dali pacjentom dostęp do neta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpieg z krainy .. Re: dziwna niekonsekwencja IP: *.t-mont.net.pl 17.09.11, 14:48 twoje ip (logi) wskazują , że piszesz właśnie z babińskiego, po co wiec to pytanie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: dziwna niekonsekwencja IP: 77.236.16.* 17.09.11, 19:43 och jak miło podyskutować z marksistami kulturowymi... oczywiście ktoś kto ma inne poglądy jest chory psychicznie, pisze z Babińskiego itp :-) /standard argumentacji/ jeszcze raz, powoli i dużymi literami: OBIE BLOKADY BYŁY LEGALNE, OBIE BLOKOWAŁY DROGĘ, a jedna jest chwalona, druga ganiona ostro wręcz z wzywaniem do likwidacji możliwości protestowania.. /co ciekawe wtedy i tej chwalonej nie można by przeprowadzić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J75 Re: dziwna niekonsekwencja IP: *.187.237.4.ip.abpl.pl 17.09.11, 19:56 Parking day nie blokował drogi. Nie wiesz to nie pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: dziwna niekonsekwencja IP: 77.236.16.* 18.09.11, 06:03 kolejny "argument: "nie wiesz co piszesz" jak miło :-) skoro na jezdni /część drogi/ stanęły ogródki - to chyba blokował jezdnię i w konsekwencji drogę PS. zapoznaj się z pojęciami "droga, jezdnia, chodnik" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fg Re: dziwna niekonsekwencja IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.11, 09:29 skoro na jezdni /część drogi/ stanęły ogródki - to chyba blokował jezdnię i w konsekwencji drogę PS. zapoznaj się z pojęciami "droga, jezdnia, chodnik" :-) Przejazd jednią był możliwy bo zajęta była tylko część, gdzie normalnie stoją zaparkowane samochody - więc jaki problem? Jestem jak najbardziej za takimi akcjami, tylko to nagłośnijcie przed, ja nie wiedziałem a bym się przyłączył :) PS. Mieszkam w okolicy i moim zdaniem tam powinien być deptak (od Loretańskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini Re: dziwna niekonsekwencja IP: *.dynamic.mm.pl 18.09.11, 13:07 jeszcze raz, może dużymi literami zrozumiesz: 1)SKORO PARK(ING)DAY ZAJMOWAŁ MIEJSCA CODZIENNIE ZASTAWIONE PRZEZ SAMOCHODY TO W JAKI SPOSÓB "BLOKOWAŁ DROGĘ"? DO PRZEJAZDU ZOSTAŁO DOKŁADNIE TYLE SAMO MIEJSCA CO W KAŻDY INNY DZIEŃ. 2)JAK MOŻNA PORÓWNYWAĆ BLOKOWANIE GŁÓWNYCH ARTERII KOMUNIKACYJNYCH Z ZAJĘCIEM MIEJSCA PARKINGOWEGO? I to na ślepej ulicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: dziwna niekonsekwencja IP: 77.236.16.* 18.09.11, 19:36 pod względem paragrafowym - czyli zajęcie pasa drogowego to wszystko jedno czy blokujesz boczną drogę czy autostradę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balusz Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: *.ists.pl 17.09.11, 15:52 To były by kolejne zlikwidowane miejsca parkingowe w centrum - a w zamian NIC. A ewentualne ogródki będą czynne 3 miesiące w roku, bo taki u nas klimat. To nie Rzym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uwaga Re: Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: *.nsystem.pl 17.09.11, 17:34 troll balusz, znowu o Rzymie chrzani :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: *.fema.krakow.pl 17.09.11, 20:08 Rzeczywiście tę ślepą część Krupniczej między Loretańską i Bagatelą powinno się zamknąć. Natomiast generalnie powinno się budować parkingi podziemne na granicy strefy B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.11, 22:25 Buduj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na granicy strefy Re: Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: *.nsystem.pl 18.09.11, 08:00 na granicy strefy B nie powinno być ŻADNYCH parkingów. Każdy parking generuje ruch a miasto powinno oddalać od centrum ruch samochodów. Parkingi owszem ale najbliżej za druga obwodnicą (Aleje) a najlepiej poza trzecią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: *.centertel.pl 17.09.11, 20:22 Zrobić strefę płatnego chodzenia i powołać Zarząd Infrastuktury Ruchu Pieszego i Statków Kosmicznych , będą nowe miejsca pracy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd parkingi dla samochodów IP: 77.236.24.* 17.09.11, 20:33 po co do cholery budować parkingi podziemne albo naziemne skoro te, które są STOJĄ PUSTE jak... pustynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: parkingi dla samochodów IP: 77.236.16.* 18.09.11, 06:05 jak pustynie bo nie ma woli politycznej /??? :-)/ WYMUSZENIA na kierowcach przestrzegania prawa co do zasad parkowania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Papiez Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.11, 10:21 A gdzie niby mam parkować jak chce się dostać na rynek ? Nie rozszerzajmy strefy A na ulice dookoła rynku... W tym mieście kierowcy zawsze są na ostatnim miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronio Re: Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.11, 11:02 Gość portalu: Papiez napisał(a): > .. W tym mieście kierowcy zawsze są na ostatnim miej > scu... Odcinek Karmelickiej od Bagateli do Kościoła Karmelitów też miał być w planach (zakładano tę zmianę podczas generalnego remontu kilka lat temu ) zupełnie bez samochodów i nie zgodzono się na to. Miał przejeżdżać tylko tramwaj i piesi. Wygrali jednak właściciele samochodów. Czy to służy uatrakcyjnieniu tego miejsca czy nie ? Tak więc kierowcy w Krakowie wcale nie są na ostatnim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: 77.236.16.* 18.09.11, 15:44 Papież, pod domkiem, a w okolice Rynku podjedź tramwajem nie musisz dupska dowieźć autkiem tam gdzie się spodoba...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naryb gdzie ten brak aut?? IP: *.igloonet.pl 18.09.11, 12:49 dosc nad wyrost napisany artykul, ile usunieto aut? dwa? ciekawe co cos takiego w ogole wniesie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.11, 13:20 Pomysl "uwolnienia" ul.Krupniczej, przynajmniej jej fragmentu od samochodow to swietny pomysl ale niestety nierealny na codzien, parkujace samochody w Krakowie to plaga i zmora dla pieszych ktorzy nie maja ZADNYCH PRAW, kierowcy nie przestrzegaja zadnych przepisow , lamia je nagminnie, mieszkam na ulicy Lea przy Parku Krakowskim i nie ma dnia aby kilkanascie samochodow nie zastawialo przejsc dla pieszych nie mowiac o zajmowaniu calego chodnika, nie wiem jakie jest wyjscie z tej sytuacji,ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronio Re: Chcą uwolnić ulicę Krupniczą od samochodów IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.11, 13:36 Gość portalu: krakowianka napisał(a): > mieszkam na ulicy Lea przy Parku Krakowskim i nie ma dnia aby kilkanascie samo > chodow nie zastawialo przejsc dla pieszych nie mowiac o zajmowaniu calego chod > nika, nie wiem jakie jest wyjscie z tej sytuacji,ręce opadają< Naprawdę Ci współczuję. Sam wiem coś o takich problemach. Nie ma wyjścia, które by definitywnie rozwiązało ten problem, a jedynie trochę go złagodziło. Po pierwsze : kategoryczne przestrzeganie przepisów . Na pasach, o czym piszesz, nie wolno parkować i Straż Miejska jakby patrolowała i ten teren to po pewnym czasie sytuacja by się poprawiła. Po drugie: Mimo wszystko, choć jest wielu przeciwników, należy poszerzyć strefę płatnego parkowania również w kierunku zachodnim od A. Trzech Wieszczów do linii Kijowskiej może nawet Piastowskiej. W innych miastach się to sprawdziło. Po trzecie: W zasadzie wołanie na puszczy o parking P&R na Bronowicach przy pętli. Choć znam parę osób, które nawet w dzisiejszej sytuacji potrafią bez problemów znaleźć sobie gdzieś miejsce do zaparkowania w tamtym rejonie i tramwajem dojechać do centrum. Mówią , że nie maja problemów np. z porysowanym samochodem S.M. a nade wszystko z robieniem niezliczonej ilości rund samochodem po różnych ulicach w poszukiwaniu wolnego miejsca. Choć to akurat korzystne dla koncernów naftowych. W korku się więcej spala. Odpowiedz Link Zgłoś