Dodaj do ulubionych

Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury

• Gość: Magda Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.11, 11:30
      Dla mnie to nie pojęte. Co się dzieje w naszym kraju!!!!
    • Gość: mdk Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.11, 11:59
      Czytam niektóre wypowiedzi i oczy coraz szerzej otwieram...
      Większość krakowian zarabia ponad 10 tysięcy, zajęcia prywatne są na wyższym poziomie, długie wakacje w MDKach, rzesze snujących się po kątach sprzątaczek i innych darmozjadów, nieracjonalnie wydawane pieniądze... RELIKTY PRZESZŁOŚCI. Pięknie, pięknie...
      I co jeszcze?
      Odpowiadam :
      - MDKi to placówki nowoczesne, które swoją ofertę dostosowują do zapotrzebowania - stąd mają tylu uczestników zajęć
      - każdy z MDKów ma swoją specyfikę i specjalności
      - MDKi pracują również w ferie i wakacje - na te zajęcia przychodzi mnóstwo dzieci, które wiedzą, że tam jest ciekawie i bezpiecznie
      - we wszystkich zajęciach biorą udział dzieci i młodzież z terenu całego Krakowa, bo w Krakowie działa komunikacja miejska
      - zajęcia prowadzą specjalistycznie przygotowani pedagodzy, a nie osoby przypadkowe
      - za świetną pracę otrzymują zwykłą nauczycielską pensję
      - 18 godzin - tak, dodatkowo przygotowania do konkursów, występów, koncertów, wystaw, udział w jury, etc, et
      Relikty przeszłości?
      Pozostawię to bez komentarza, bo mógłby być niegrzeczny...

• wojciech.dembinski Re: Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów ku 14.11.11, 12:21
        Piszesz o MDK w którym pracujesz czy generalnie o wszystkich? Twój komentarz można streścić w jednym zdaniu: w Miejskich Domach Kultury wszystko jest wspaniałe. Ach, świetni, zmotywowani ludzie, ach ciekawe zajęcia, ach rewelacyjny dojazd, ach masa dzieciaków z całego Krakowa.

Ok, jedno pytanie: skoro jest tak świetnie to dlaczego dyrektorka jednego z MDK-ów w Nowej Hucie mówi że jeśli przekształcą ich w placówkę która musi zarobić na swoje utrzymanie to aby utrzymać pensje na obecnym poziomie to będzie musiała zwolnić połowę osób?

Jeśli coś jest dobre to zawsze znajdą się ludzie żeby za to zapłacić. Tak samo w tym przypadku - jeśli MDKi będą dobre choćby w połowie tak jak o tym piszesz to wielu rodziców zapłaci za zajęcia swoich dzieci, miasto da dotację i nie trzeba będzie zwalniać połowy pracowników. Czasy są takie że ludzie odmawiają sobie wiele żeby móc zainwestować w dzieci.

• Gość: alex Re: Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów ku IP: *.net.autocom.pl 14.11.11, 12:27
          Przestań zaśmiecać forum prymitywny tępy bucu!
        • Gość: mdk Re: Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów ku IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.11, 12:35
          Tak, panie Dembiński, piszę o MDKach - Młodzieżowych Domach Kultury - placówkach oświatowych. Nie o MIEJSKICH, bo nie znam dobrze tematu, a mam zwyczaj nie wypowiadać się na nieznane mi tematy...
          Nie piszę, ze jest wspaniale - wg mnie jest normalnie, robią to, co powinny...
          Tak - zapłaci wielu, ale tylko tych, co będzie ich stać...
          Ale kiedyś wszystkie dzieci, jako dorośli obywatele tego kraju będą solidarnie płacić podatki, żeby zapłacić emerytury tym, co zasłużyli, jak też na nie nie zasłużyli...
          Pomimo tego, ze nie bedzie to sprawiedliwe...
        • Gość: Witek Re: Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów ku IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 12:48
          a co z dziećmi których rodzice są bezrobotni, albo zarabiają najniższą pensję? Albo z takim ktore mają rodziców pijaków? Czy te dzieciaki mają odpowiadać za swoich rodziców? Mają się wychowywać pod blokiem z maczetą w ręku? Człowieku, jestes taki głupi że głowa boli.
          • wojciech.dembinski Re: Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów ku 14.11.11, 13:07
            Witek, to że używasz wyzwisk świadczy tylko o tym że brakuje ci argumentów. Rozumiem to trochę bo jak pisałem zawsze tak jest gdy chodzi o zabranie komuś przywilejów. Co z dziećmi których rodzice są bezrobotni albo są pijakami? Wystarczy żeby TYLKO takie dzieci wchodziły za darmo np. na podstawie zaświadczenia o bezrobociu rodzica. Na to MDKi dostawałyby miejską dotacja. Niesprawiedliwie to jest właśnie teraz: za darmo wchodzą wszyscy - zarówno dzieci z biednych jak i z bogatych domów z dzielnicy w której jest MDK, podczas gdy rodzice tych ostatnich mogliby za to płacić, a z tych pieniędzy można dotować biedniejsze dzieci z innych dzielnic.
        • Gość: mccat Re: Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów ku IP: *.centertel.pl 22.11.11, 02:36
          "Jeśli coś jest dobre ....".

Smutna propaganda. Ludzie się znajdą na pewno, ale zdecydowanie prędzej zapłacą za wódę i Kiepskich niż za wino i Davida Lyncha. A ja chcę w radiu Chopina i Voo Voo, a nie Torzewskiego i Dodę.
      • Gość: rodzic Re: Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów ku IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 12:31
        MÓJ BOŻE A CÓŻ TO ZA PEANY NA CZEŚĆ ......WCALE TAK NIE JEST W TYCH MDKACH SUPER /pewnie że nie można generalizować bo są i dobre / ale co najmniej 5 z kilkunastu krakowskich MDK można zamknąć .Nie można utrzymywać BADZIEWIA KIEDY JEST TAKA BIEDA ....ALBO ZMIENIC ZASADY FINANSOWANIA ,NAUCZYCIELOM ODEBRAC KARTĘ BO TO PRZECIEŻ NIE NAUCZYCIELE TYLKO ,,ARTYŚCI ,,....Z OBJAZDOWEGO TEATRU
        • Gość: balcerowicz Re: Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów ku IP: *.net.autocom.pl 14.11.11, 12:38
          a ciebie najlepiej przenieść na unowę śmieciową albo najlepiej wypie....ć z roboty
          • Gość: rodzic Re: Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów ku IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 13:31
            BLE BLE BLE
    • Gość: ksioncPopierduszko Zlikwidować MDK-i IP: *.net.autocom.pl 14.11.11, 12:23
      Oczywiście. najwyższy czas zlikwidować ten przeżytej komuny. Ktoś niedopatrzył i pozwolił na jego trwanie. Te 25 mln dotąd przeznaczane na eduakcję dzieci i młodzieży solidarnie przelać na konta biedynych właścicieli klubów piłkarskich - Cupiała i Filipiaka - a resztę na konto kurii, bo przecież kościół też jest biedny i jeszcze kilka mauzoleów i pomników największego Polaka by się przydało. Szkoły najlepiej też zlikwidować. Bogaci sami zadabają o naukę a hołocie po co szkoły?

Podłe bydło solidarusze i kanalie z partii oszustów gnębi naród.
    • Gość: Ekonom Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.11, 12:44
      25 milionów na 11 placówek to daje ok 2,3mln na rok na placówkę, czy nie uważacie, że to b. dużo, zwłaszcza gdy większość idzie na wynagrodzenie.
    • Gość: ;/ Ile zaoszczędzimy likwidując stanowisko Pani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 13:08
      Prezydent?
      Ktoś to obliczył - tak mniej więcej?
    • aarvedui Okońska szkodliwy babsztyl - wywalić !!! 14.11.11, 14:09

Okońska szkodliwy babsztyl - wywalić tego pasożyta !!!

czas na oszczędności - wywalanie zbędnego balastu urzędniczego, w tym pasożytów typu Okońska
    • Gość: mdk Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.11, 15:07
      To przypomina trochę filozofią program wyborczy Kononowicza "zrobię tak, że nic nie będzie".
      Jeśli w mieście są pustynie kulturalne, to należy dążyć do likwidacji tych pustyń, a nie zrobić pustynię z całego miasta.
      Do szkół społecznych idą ci, których na to stać, bo przecież nie są darmowe. Alternatywą dla nich jest sieć szkół publicznych.
      Jeśli tak bezproblemowe jest tworzenie społecznych MDKów, to dlaczego jeszcze do tej pory nie utworzono takiego?
      Dlatego, że naszego społeczeństwa na to nie stać, ale istnieją w tym społeczeństwie potrzeby kulturalne, które widocznie samorządowe MDKi realizują.
      W związku z tym, trzeba je zlikwidować (czyt. przekształcić)...
    • iwonka.biedronka Na pierwszy ogień pójdą szkoły specjalne... 14.11.11, 15:26
      "Na pierwszy ogień pójdą szkoły specjalne" - gdzie te dzieci będą sie uczyły?
      Iwona
    • Gość: antonina Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.11, 17:22
      wiadomo od zawsze że edukacja i kultura aby była na poprawnym poziomie (oczywiście z aspiracjami wysokiego) i ogólnodostępna i nieelitarna MUSI być dotowana - nie jest to prawda odkrywcza, jednak niektórzy decydenci zapominają że im mniej zainwestujemy w dzieci i młodzież tym uboższe kulturalnie, emocjonalnie będziemy mieć społeczeństwo za 15-20 lat. Dobrze wyedukowanych, o wielu zainteresowaniach, otwartych ludzi zawsze potrzeba w społeczeństwie. Domy kultury pozwalają rozwijać zainteresowania lub chociażby ich poszukiwać a właśnie poszukujących wśród dzieci i młodzieży jest najwięcej bo z racji wieku zdecydowani byc jeszcze nie mogą, ale takie poszukiwanie, otwieranie wielu drzwi rozwija... Czyżby zapomniano że od zawsze w dzieci się PRZEDE WSZYSTKIM inwestuje nie patrząc na zyski?
    • Gość: krak Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: *.zax.pl 14.11.11, 17:43
      okońska nie wiem co piłaś lub paliłaś ale to będą robić dzieciaki jak zlikwidujesz MDK i szkoły specjalne obetnij swoje wynagrodzenie i innych radnych i miliony zostaną w budżecie
    • Gość: 3 x ojciec Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 18:10
      Skoro MDK - i to relikt przeszłości, to należy odbierać dyplomy absolwentom uczelni, tytuły profesorskie, wysadzić w powietrze jezdnie budowane w PRL-u a później zaorać, wyburzyć bloki ... staram się iść tokiem myślenia Pani Okońskiej- Walkowicz.
      Mam jako rodzic doskonałe doświadczenia i zadowolenie z pracy MDK-u, z którego moje córki korzystały. Życzę dużo sił oddanym sprawie ludziom pracującym w tych placówkach. Wiem jak musi Wam być przykro czując tak lekceważący stosunek i pychę władzy.
      Boże broń mnie przed durnymi politykami i urzędnikami. I broń tych co są w krakowskiej edukacji oraz tych co wymagają pomocy ze względu na wiek, choroby, bo z tego co do mnie doszło i pomocą społeczną ta Pani się zajmuje.
    • Gość: mama Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 19:11
      I ciekawe co miałabym niby zrobić z dzieckiem w wieku podstawówkowym w okresie ferii i wakacji? Nie stać mnie by płacić za półkolonie po 400-600 zł.
    • Gość: m Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: *.ghnet.pl 14.11.11, 19:16
      miasto chyba nie zdaje sobie sprawy, że w tej chwili jest Młodzieżowe Domy Kultury są najtańszym środkiem zapobiegania nałogom, przestępczości. Są najtańszym środkiem wspomagającym zdolne dzieci i młodzież. są placówkami prowadzącymi zajęcia podczas ferii i wakacji. a 25 mln to prawdopodobnie niewielka część zarobków Pani Okońskiej - Walkowicz lub koszt świątecznego wystroju miasta. Gratuluje jej pomysłu likwidacji mdk - ów. w ich miejsce proponuję otworzyć budki z dopalaczami, piwem - to zdecydowanie bardziej dochodowe przedsięwzięcie. szkoły pozamykać proponuję również - najlepiej od razu wszystkie. czasy przedwojenne mile widziane - masą nieświadomą, analfabetom wystarczą jedynie igrzyska.
    • Gość: Sitka Re: Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów ku IP: *.hsd1.mn.comcast.net 14.11.11, 19:24
      Wyprawic skore wiceprezydentki Okonskiej-Walkowicz i dolaczyc do "Piramidy Zwierzat" Katarzyny Kozyry na wystawie w Muzeum Narodowym w Krakowie.
    • Gość: nauczyciel Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: *.ghnet.pl 14.11.11, 19:50
      " powstającą myśl można porównać do zawiązka kryształu. wykrystalizować zawiązki tkwiące w dziecku - to wychowanie. Zbudować ze swych "kryształów" piękny pałac z bajki - to cel życia człowieka". to chyba sedno pracy w młodzieżowym domu kultury. z pozdrowieniami dla Pani Prezydent i życzeniami, żeby mogła sobie popatrzyć w twarz robiąc makijaż.
    • Gość: ax Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 19:53
      Skąd się biorą takie odrażające kreatury jak ta wiceprezydent?

Z drugiej strony, jeśli lud Krakowa chciał Majchrowskiego, to ma, co chciał.

Osobiście uważam, że w tym mieście przydałby się jakiś Palikot na lokalną skalę.
      • Gość: L::LJ Re: Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów ku IP: *.aster.pl 14.11.11, 21:46
        Nie , w tym mieście przyda się drukarnia pieniędzy dla tzw. nieproduktywnych czyli takich co biorą pensję lecz nie zarabiają pieniędzy .Takich osób jest dziesiątki tysięcy zważając na wyjatkowy urodzaj urzędów ,organizacji związków itp. Ale kto to wszystko ma utrzymać? Biznes już nie wytrzymuje . Muszą ulegać liwidacji tego rodzaju instytucje nie wiadomo komu służące . Ta pani wiceprezydent zrobi z tym porządek tak aby wola miliona mieszkańców słusznie wzięła górę nad tysiącem zainteresowanych korzystających z darmowych zajęć i pracujących tam w ciepełku i błogim spokoju ludzi .Śmieszna ta sonda z której widać jak lobby MDKów rzuciło się rozpaczliwie głosować za utrzymaniem ciepłych posadek .
        • wojciech.dembinski Re: Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów ku 14.11.11, 22:18
          Sto procent racji. W tej dyskusji sporo reakcji ludzi, którym odbiera się przywileje. Widać to dobrze po pełnych emocji głosach, wyzwiskach, obrażaniu wiceprezydent itp. Na szczęście w obecnej sytuacji miasto musi oszczędzać. Powtórzę: ludzi oddanych dzieciom, którzy nie boją się ciężkiej pracy (na pewno w MDKach jest takich wielu) poradzą sobie: zdobędą miejską dotację, rodzice ich podopiecznych zapłacą za zajęcia.
          • Gość: ala Re: Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów ku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 18:43
            Jesteś rzecznikiem tej kobiety? Bo trudno uwierzyć, że ktoś może wypisywać takie farmazony za darmo, w dodatku z taką zajadłością. A może po prostu jesteś gimnazjalistą z młodzieżówki UPR i masz problemy emocjonalne związane z okresem dojrzewania?
        • Gość: NAUCZYCIELKA PRAWD Re: Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów ku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 12:34
          MAM TAKIE WRAŻENIE ŻE TU PISZĄ PRACOWNICY MDKow ,BO BRONIĄ ZACIEKLE SWOICH MIEJSC PRACY NIEKONIECZNIE Z POŻYTKIEM DLA NAPRAWDĘ ZDOLNYCH DZIECI ,CZY MŁODZIEŻY
    • Gość: ax Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 19:55
      A nie lepiej, gdyby mieszkańcy Krakowa pozbyli się tej pani wiceprezydent?
    • Gość: michał Miasto chce się pozbyć pani wiceprezydent... IP: *.com 14.11.11, 22:19
      i jej pomysłów.
    • Gość: Podatnik Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 22:34
      Przecież z-ca prezydenta i dyrektor wydziału edukacji to narzędzia w rękach Jacka M. Dziura budżetowa jaka jest w mieście to wynik igrzysk wyborczych (szybko przecinane wstążki inwestycji, żeby zdążyć przed wyborami, to stadiony, to nagrody dla najbliższych współpracowników...) dziś płacą za to: dzieci i młodzież, uczciwi i ubodzy mieszkańcy. HAŃBA !!!
    • Gość: mama Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: *.ists.pl 14.11.11, 22:50
      Co do MDKów, to nie mam nic przeciwko ich istnieniu, jednak mam zastrzeżenia do ilości zatrudnionych tam ludzi. Kiedyś (prawie 4 lata temu) woziłam dzieci do MDku przy ul Lotniczej i czekając na dzieci, obserwowałam zatrudnionych tam nauczycieli. Pewnie nie wszyscy, ale zaangażowanie raczej nie wielkie i dyscyplina pracy problematyczna (spóźnianie się, bądź przychodzenie na styk, itp.). Starsza pani sprzątaczka nic nie robiła tylko plotkowała, ale widać dyrekcji to absolutnie nie przeszkadzało, bo nikt nie zwracał jej uwagi. Plastyczka wiecznie na L4, pani od rękodzieła na długoterminowych zwolnieniach, itp w grupach mało dzieci, bo i oferta nijaka. Wpłata była dobrowolna, ale jak przepadały zajęcia to nikt ich nie odrabiał, ani nie zwracał pieniędzy, a dyrektor nam powiedział, ze to nie szkoła!! W końcu stwierdziliśmy z mężem, że szkoda naszego czasu na to miejsce i faktycznie (nie mam pojecia jak inne MDKi), ale ten jest jakimś zapyziałym miejscem. Wiem, od znajomych rodziców, że te letnie czy zimowe akcje to właściwie na żadnym poziomie. Niby harmonogram zapełniony zajęciami, a w sumie oferta żadna i dzieci naprawdę mało. W tej sytuacji może faktycznie dobrze jest sie temu przyjrzeć i zmienić ten stan rzeczy, moze nie likwidując, ale zmieniając oferte na lepszą.
      • Gość: też mama Re: Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów ku IP: *.play-internet.pl 14.11.11, 23:54
        Moje dzieci od lat korzystają z zajęć w mdku przy Lotniczej i mam zupełnie inne zdanie na ten temat. Zdarzają się choroby nauczycieli, ale to mankament wszystkich miejsc, gdzie jest duży ruch, przede wszystkim szkół. Pewnie nigdy nie chorowałaś, tylko pozazdrościć. Jeśli chodzi o zaangażowanie nauczycieli i dyrekcji, to nie zgadzam się z Tobą zupełnie. Dzieci chodziły i chodzą tam na różne zajęcia i widzę, jak się tam zmienia, robią, co mogą, ale widocznie z "pustego i Salomon nie naleje". Również plac przy mdk jest jednym z najlepszych i najbezpieczniejszych miejsc w okolicy. W ferie i wakacje rzadko korzystamy z oferty, ale znajomi nie narzekali. Widocznie nie każdemu musi wszystko pasować i dobrze, że jest jeszcze wybór. Ja zapisałam dzieci w tym roku też i nie żałuję, bo wiem, że nie ma już wolnych miejsc, a nie stać nas na prywatne zajęcia, jeśli nawet takie gdzieś są. Trzymam za nich kciuki i życzę powodzenia.
    • Gość: wychowanek MDKów Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 00:07
      Wiem z praktyki, że MDK, to miejsce, w którym wiele nieśmiałych dzieci znalazło swoje miejsce w społeczności, odnalazły swoje zdolności i zainteresowania, które następnie wiele z nich rozwija w zawodowych szkołach baletowych, szkołach muzycznych - do tego przygotował MDK (zarówno dzieci jak i rodziców - bo w MDK-ach prowadzona jest również tzw. pedagogizacja rodziców, na zebraniach z rodzicami, spotkaniach indywidualnych, podczas wystaw, spotkań historycznych, poetyckich, pokazów artystycznych, w których biorą udział też rodzice, gdzie prowadzi się rozmowy z rodzicami dzieci, aby uświadomić im jak ważny jest dla tego młodego człowieczka dalszy rozwój, podnoszenie samooceny dziecka, poczucia jego wartości - w MDK-ach uczeni są tego rodzice w sposób naturalny i prawdziwy ). W MDK-u dziecko nadpobudliwe w sposób naturalny (zamiast prowadzić dziecko od razu do psychologa pokazując mu w ten sposób "coś z tobą nie tak, musisz iść do lekarza"), pod okiem pedagoga, uspokaja się, rozwijając przy tym, kształcąc i podnosząc swoją samoocenę - na to nie ma miejsca i czasu w zwykłej szkole, gdzie dziecko takie często narażone jest na presję środowiska klasowego i często "niszczone" jest przez silniejszych równieśników, rodzice natomiast nie wszyscy muszą mieć wiedzę na temat sposobów i możliwości pracy nad dzieckiem i jego wychowaniem w takim zakresie; MDK-i, to najlepszy, o najwyższym poziomie, sposób na szeroko pojętą profilaktykę w społeczeństwie i pomoc w rozwoju dzieci i młodzeży na każdym jego etapie; MDK, to miejsce, w którym, dzieci, wcześniej tylko przesiadujące w świetlicach środowiskowych znalazły swoje miejsce, zaintersowania i rozwijając się wybrały następnie klasę artystyczną w gimnazjum i ich życie obrało taki kierunek.
      Możemy udostępniać szanse naprawdę wszystkim i te szanse są przez biedne dzieci i rodziców wykorzystywane.
      Takie miejsca mają być zlikwidowane.
    • Gość: Mieszkaniec Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: 193.193.81.* 15.11.11, 09:03
      Miasto ma wizje, pomysł fantastyczny dla uczestników zajęć w Mdk -ach. Idźcie już stąd, na ulice...
      "Gratuluję" tym co mają w szufladach dyplomy z wpisem "pedagog". Łatwo burzyć, trudno budować. A te propozycje w zamian to mydlenie oczu.
    • Gość: mama Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: *.ibd.gtsenergis.pl 15.11.11, 09:33
      Dlaczego zawsze za błędy polityków, urzędników muszą płacić zwykli ludzie, w tym przypadku rodzice, dzieci? Proszę przyjść do takiego MDK-u popołudniu i zobaczyć ile jest tam dzieci, jak chętnie uczestniczą w zajęciach, jak czekają na nie. Rozumiem, że jest kryzys, że wszędzie są cięcia, ale dlaczego akurat w edukacji i kulturze? Bo najłatwiej, bo przeciwnik nie jest dość silny? Nie tak się wychowuje społeczeństwo obywatelskie.
    • Gość: pracownik MDK Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów kultury IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 13:31
      Ciekawe jaki jest stosunek pensji nauczycielskiej do pensji pracownika urzędu miasta lub Pani wiceprezydent? Dlaczego nigdy nie myśli się o cięciach w tej sferze? Spójrzmy na naszych sąsiadów i ich poziom inwestycji w kulturę i edukację. Aż strach się bać co będzie dalej...Panią wiceprezydent z pewnością stać na prywatne zajęcia dodatkowe, ale nie wszyscy są w takiej sytuacji. Nikt nie myśli o tym, że nauczyciele pracują też wiele godzin po wyjściu i przed wyjściem z pracy, przygotowując zespoły do udziału w festiwalach, konkursach, przeglądach. Tych godzin nikt nie bierze pod uwagę. Doceniają to tylko dzieci i młodzież, z którymi się pracuje i ich rodzice.
    • Gość: gość Re: Miasto chce się pozbyć młodzieżowych domów ku IP: *.home.aster.pl 15.11.11, 15:44
      Widocznie ta pani, nie ma innego pomysłu na to, by zaistnieć w mediach, skoro opowiada takie głupoty!!!

Koło mojego domu nie ma basenu, dlatego proponuję, nie - żądam: zlikwidować inne baseny w Krakowie!!!!! A cała kasa niech idzie na urzędasów i utrzymanie stadionów, a co!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka