htoft 29.11.11, 12:54 Nie ,,przez komunikację", a przez samochody! Ja jeżdżę rowerem (jako środkiem komunikacji), który nie produkuje żadnych pyłów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: q ttq Nad Krakowem znów zawisł groźny pył IP: *.aster.pl 29.11.11, 13:07 Niech urzędnicy zachęcani przez sitwę turystyczną i developerów dalej promują Kraków ,żeby liczba mieszkańców szybko przekroczyła 1,5 mln wtedy trzeba będzie nosić maski pgaz ,żeby się nie udusić . Czy zaślepieni wizją osiągnięcia zysku nie widzą ,że Kraków ma pewne ograniczenia naturalne i nie można w nieskończoność urbanizować tego miasta . Trzeba budować obwodnice aby wyprowadzić ruch tranzytowy z centrum a nie budować stadiony . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Nową hutę trzeba dobić spalarnią śmieci? IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.11, 13:25 Na szczęście protestujący dalej zwalczają chorą propozycję, żeby w korytarzu przewietrzającym Kraków budować kolejnego truciciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr_k Nad Krakowem znów zawisł groźny pył IP: 62.233.211.* 29.11.11, 13:35 a gdzie się podziały poprzednie komentarze? Ja w takim razie powtórzę jeszcze raz. Skoro małopolski inspektor ochrony środowiska nie widzi problemu w kilkakrotnie przekroczonych normach, skoro wbrew oczywistym faktom zaprzecza szkodliwości takiego stanu dla zdrowia, w tym zdrowia najmłodszych, to chyba należy zmienić inspektora. Bo może część ludzi uwierzy, że problemu nie ma, że najbardziej miarodajne dane pochodzą kurdwanowskiej stacji monitoringu (co z tego, że to najwyżej położona stacja i zawsze pokazuje najniższy poziom zanieczyszczenia ze wszystkich krk stacji) ewentualnie, że krakowianom smog nie szkodzi, bo przywykli. Niestety nie znaczy to, że smog przestanie szkodzić nam i naszym dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n co tam pył IP: *.ghnet.pl 29.11.11, 17:34 Hej po krakowsku, jak na wiosnę smog zelżeje to rundupem się poleje, hej ho! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FikuMiku Re: Nad Krakowem znów zawisł groźny pył IP: *.nsystem.pl 29.11.11, 14:32 Oj tam oj tam, przecież żyjemy w mieście kultury. Syfne powietrze jest nieodzownym elementem tej kultury. A miasto robi wszystko żebyśmy kultury mieli jak najwięcej, przecież buduje dla nas stadiony. Jak zejdziemy do poziomu intelektualnego kiboli, to problem powietrza sam się rozwiąże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Czy ten pył jest przezroczysty? IP: *.multi-play.net.pl 29.11.11, 15:34 Czy ten pył jest przezroczysty?. Nad Nową Hutą niebieskie niebo i piękne słońce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd gdzie mieszka pan Ciecko? IP: 77.236.24.* 29.11.11, 16:30 "Wysokie stężenie pyłu PM 10 jest dziś wynikiem bezwietrznej pogody, która znów zawitała do Krakowa - mówi Paweł Ciecko, małopolski inspektor ochrony środowiska." Wyskie stężenie nie jest wynikiem "pogody" tylko horrendalnego skażenia powietrza, które się utrzymuje na skutek bezwietrznej pogody prosze pana. Ponownie podnoszę postulat o przydzieleniu panu Ciecko mieszkania przy Alejach. Skoro to nic takiego, to niech i on, jego rodzina i dzieci to wdychają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esther Nad Krakowem znów zawisł groźny pył IP: *.ip.netia.com.pl 29.11.11, 16:49 Czyli co? Rozkładamy ręce i czekamy na wiatr, tak?! Bo nic innego się nie da zrobić? To może niech kuria jakieś modły zarządzi, skoro nie ma żadnych świeckich lub pogodowych sposobów pozbycia się smogu! Jaką ja mam ochotę oskarżyć miasto o dopuszczenie do takiego poziomu skażenia przez wiele lat, bezczynność i skazywanie ludzi na życie w trujących wyziewach! Panie inspektorze, skoro są normy i są one dzień w dzień (często tu zimą nie wieje) wielokrotnie przekraczane, to jest to powód do alarmu!!! I grubym nietaktem jest bagatelizowanie tematu, bo Krakowianie to nie mutanty, które mogą wchłonąć dowolną dawkę trucizny i nawet nie poczują. Czują! Odpowiedz Link Zgłoś
teczowa-szmata Rowerem dowieziesz 29.11.11, 16:55 towary do sklepów, cement i cegły na budowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini Re: Rowerem dowieziesz IP: *.wzks.uj.edu.pl 29.11.11, 17:49 a wozisz po mieście cegły czy swoje d.psko i powietrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noone Re: Rowerem dowieziesz IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.11, 01:17 Ja wożę swoje d...psko i powietrze, ponieważ niewydolna komunikacja miejska uniemożliwia mi dojazd do pracy w rozsądnym czasie. Po wprowadzonych ograniczeniach kursów tramwajów/autobusów przesiadłem się z powrotem do auta - jak wielu moich znajomych. Dzięki totalnie niewydolnej komunikacji bardzo dużo krakowian po prostu jeździ do pracy i nie tylko - samochodem. Jest drożej - ale NIEWIELE drożej za to wygodniej i nie muszę się martwić, że spóźnię się do pracy BO wyskoczyła szyna (to było w lecie), BO wypadł kurs tramwaju, BO nie zmieściłem się do autobusu....... i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
urbanizm Re: Rowerem dowieziesz 29.11.11, 18:15 Jedno na kilka aut wiezie coś więcej niż kierowcę... Odpowiedz Link Zgłoś
urbanizm Nad Krakowem znów zawisł groźny pył 29.11.11, 18:19 Wiatr ustał, lecz ruch samochodowy niestety nie, więc wysokie stężenie trujących pyłów wraca do normy. Jak pan inspektor nie widzi żadnych możliwych rozwiązań, to może niech znajdzie zajęcie w którym coś będzie mógł zrobić. Jakoś na zachodzie nieraz potrafiono sobie poradzić z tym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd ograniczyć liczbę aut IP: 77.236.24.* 29.11.11, 22:20 Należy ogłosić alarm smogowy! A poza tym: Na rogatkach miasta pobieramy złotóweczkę od każdego wjeżdżajacego auta osobowego, 2 złote od ciężaróweczki. Pasi? chcesz nas truć - płać. Pieniądze idą na modernizację systemu ogrzewania miasta (nie, nie na stadion). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwarf Re: ograniczyć liczbę aut IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.11, 01:08 Ale - pobieramy opłaty od KPR, KCH, KBC, KBR, KWI, KOL, KMI, KNS, KMY a dla KRA jest opłata razy 10. Jak o czymś zapomniałem to proszę dopisać. A, i dla w/w opłata za parkowanie gdziekolwiek 10 PLN/h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwarf Re: Nad Krakowem znów zawisł groźny pył IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.11, 01:03 Sądząc po Twoim komentarzu jesteś roweroterrorystą. Dla takich nie ma tu miejsca. Idź na swoje rowerowe forum i tam krzycz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Nad Krakowem znów zawisł groźny pył IP: 77.236.16.* 30.11.11, 05:49 aj waj to już na Alejach nie śmieci palone w piecach brudzą powietrze ??? i w Hucie też nagle przestali palić śmieci w ogniskach przed blokami /bo tam 100% mieszkań jest ogrzewanych CO z Łęgu lub Kombinatu i nie ma piecy to chyba śmieci pali się zwyczajowo w ogniskach/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hutas Re: Nad Krakowem znów zawisł groźny pył IP: 149.156.19.* 30.11.11, 15:22 taaaaaaaaaaaak.. i krowy w hucie pasie się przed blokami. a do krakowa jeździ się na wozach zaprzęgniętych do mułów. < Odpowiedz Link Zgłoś
htoft Re: Nad Krakowem znów zawisł groźny pył 30.11.11, 09:54 Jestem raczej takim terrorystą: nowypompon.pl/np_10/pages/07_10/wiad/zamachowiec_samobojca.htm Jeżdżę rowerem, żeby nie truć. Również dzięki temu tacy jak ty mają więcej miejsca na drodze (mam się przyłączyć do korka?). Powinieneś mi być wdzięczny, ale widzę, że z logiką u ciebie kiepsko, więc nic z tego. Odpowiedz Link Zgłoś