Dodaj do ulubionych

Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie

04.01.12, 13:09
mam nadzieję, że dla takich jak ty zostanie wprowadzone myto na rogatkach miasta, w Londynie można, więc i u nas jest to możliwe
Obserwuj wątek
    • Gość: dsa Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie IP: 78.133.192.* 04.01.12, 13:10
      Popieram pana, Panie Piotrze!
      Całkowicie.
      I dlatego też, jako mieszkaniec miasta Krakowa sprzeciwiam się udziale gminy m. Kraków w jakichkolwiek projektach typu kolej aglomeracyjna, dofinansowanie komunikacji, remonty dróg dolotowych do miasta.
      Mam nadzieję również, że śmieci z ościennych gmin będą spalane w Chrzanowie, bądź gdzieś na Śląsku, bądź też u nas ale za sowitą opłatą.
      Ach, proszę również uzależniać dopłaty do instytucji kulturalnych na edukację od warunku edukacji jedynie dzieci mieszkańców miasta.
      Dziękuje.
    • Gość: Gosia Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.12, 13:12
      Sama nie ujęłabym tego lepiej niż autor listu,
      pozdrawiam
    • harrison_bergeron Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie 04.01.12, 13:16
      Weź się nie tłumacz. Tylko winni się tłumaczą.

I jeszcze chciałbym się pobawić w proroka kilku następnych wpisów:
      - i dobrze, też nie płacę, Majcher nie będzie za moje budował kładek i tramwajów do swojej szkoły!!
      - jak na wylotówce to wylot buraku na swoje pole!
      - ja w ogóle nie place, wszystko przez tego **** ****.

Dobra, pobawiłem się, wracam do pracy.
      • Gość: gugcia0 to chyba nie ma juz znaczenia,Krakow i tak juz IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.12, 13:31
        zbankrutowal i to nie przez tego pana z listu ale przez wlasny zarzad,ktory wybudowal za gigantyczna kase 2 nowe stadiony w miescie,gdzie nie ma Euro 2012 oraz gdzie jest tysiac innych,wazniejszych potrzeb.Miasto i jego zarzad sa b.marne w dzialaniu,bylem we Wroclawiu-inny swiat,Poznan,Trojmiasto,nawet rozne inicjatywy w Podkarpackim sa ciekawsze.U nas marazm,spory,pusta kasa i czekanie na zbawienie.Moze kolejny raz czakram na Wawelu pomoze?
        • Gość: eso Re: to chyba nie ma juz znaczenia,Krakow i tak ju IP: *.net.autocom.pl 04.01.12, 20:55
          Że co proszę?
          Wrocła - inny świat? Że niby czemu, że jak mają remont dworca to ludzie jak zwierzęta się tłoczą pod tablicą, że mało się tam kulturalnie i nie tylko dzieje, że chodniki i ulice są w duuuuż gorszym (tak - dużo gorszym stanie), że MPK jest jakie jest i nie jest za dobre, że biletomaty działają tylko na kartę kredytową (a limity operacji, a sensownośc płacenia po 2 PLN kartą...)
          Poznań - bez komentarza, dziwie się, że tramwaje tam jeszcze jeżdżą bo i tory i tabor jest jaki jest... Rynek to istny rozgardiasz, ale co począć
          Trójmiast - środek sezonu ni stąd ni z owąd zamykają główną ulicę SPACEROWĄ bo tak... - europejska klasa!
    • flamengista nie nazywajmy tego miłością 04.01.12, 13:23
      Mieszkasz na wsi, ale chcesz korzystać z atrakcji miasta. Nie robisz nikomu łaski - po prostu w miejscowości, gdzie mieszkasz i płacisz podatki nie masz dobrych sklepów odzieżowych, fajnych knajp, przyzwoitego przedszkola dla dziecka i kina.

Nie dorabiaj więc do tego ideologii, bo jest to śmieszne.
      • Gość: gość kiedyś tego typu "postawy" skutecznie tępiono IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.12, 00:17
        prostym wynalazkiem o nazwie "myto". Na rogatkach miasta ktoś, kto nie legitymował się zameldowaniem w tym mieście - uiszczał odpowiednią opłatę.

Może już czas do tego wrócić?
    • Gość: patrykkiwaczek Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie IP: *.ip.netia.com.pl 04.01.12, 13:27
      widzisz Piotrze nie do końca orientuję się w kampani na rzecz płacenia podatków w Krakowie ale na pewno nie jest kierowana do Ciebie (a jeżeli jest tzn. że jest błędnie założona). Kampania kierowana jest do osób które mieszkają i pracują w Krakowie a jednak nie są tutaj zameldowanie i nie płacą z tego powodu podatków. Dlatego twój głos w dyskusji jest bezsensu a zamieszczenie twojego listu na stronie wręcz głupie ponieważ oznacza, że i redaktorzy szanowego serwisu nie rozumieją sesu tej kampanii.

Pozdrawiam,
      • Gość: ja Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.play-internet.pl 04.01.12, 21:47
        Dokladnie, wlasnie sie zastanawiam po co autor ten list napisal i czemu list zostal wydany. Przeciez podatki placi sie w miejscu zamieszkania wlasnie, a nei zameldowania. Nikt nie kaze placic w KR jak sie meiszka w KRA. To typowa "oczywista oczywistosc".
    • Gość: sasiad Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie IP: 194.11.254.* 04.01.12, 13:29
      A ja sie zgadzam z p. Piotrem. Kiedy po wielu latach pracy w Krakowie a placeniu podatkow w innej miejscowosci zdecydowalem sie wreszcie na placenie w Krakowie co mnie spotkalo? Kontrola z Urzedu Skarbowego czy wszystkie odliczenia od podatku sa mi nalezne (mimo ze inny US nigdy nic nie kwestionowal) i wstrzymanie naleznego mi zwrotu na ponad 2 miesiace, kilka wizyt w urzedzie i stracony czas. Nie mowiac juz o tym ze traktowanie platnika jak potencjalnego zlodzieja bylo widoczne na kazdym kroku.
      • Gość: krakowiaczek Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 13:43
        Od tego oni (US) są, od tego są oni...

:)
        • Gość: st Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.ericpol.com 04.01.12, 13:54
          A ja miałem odwrotnie. Kontrole w US a gdy przeniosłem się do KRK to spokój.
          • Gość: CM Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.telnet.krakow.pl 04.01.12, 18:58
            Odwrotnie byłoby też, gdybyś to Ty skontrolował US.
            • Gość: eso Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.net.autocom.pl 04.01.12, 21:04
              oj ale wtedy to sie na siebie gromy sprowadza ;)
    • Gość: XPS Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.12, 13:35
      Witam,
      Mieszkam w Krakowie i zastanawiam się czy nie zdecydować się żeby płacić podatek gdzieś indziej - wnerwia mnie to co tu się dzieje i to co się robi z moimi podatkami....
    • Gość: ddd jeśli myto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 13:47
      @wicehrabia.julian napisał:
      > mam nadzieję, że dla takich jak ty zostanie wprowadzone myto na rogatkach miast
      > a, w Londynie można, więc i u nas jest to możliwe

Bądź konsekwentny, również trzeba by wprowadzić myto dla miastowych gdy pojadą w dolinki.

A tak ogólnie to udział w PIT nie jest jedynym dochodem miasta. Dlatego też na świecie uważa się, że najważniejszym dochodem lokalnym jest podatek od nieruchomości bo nie jest on związany z miejscem zamieszkania ale z położeniem nieruchomości.
      • harrison_bergeron Re: jeśli myto 04.01.12, 13:49
        Takie myto nazywa się podatkiem klimatycznym.
      • Gość: JKKLJL Re: jeśli myto IP: *.aster.pl 04.01.12, 14:56
        Zgadzam się z tym ,żeby płacić myto za wjazd do dolinki z tym ,że jest zasadnicza różnica. W dolinki jezi się raz w roku a tutaj gościu smrodzi codziennie .
      • Gość: gość Re: jeśli myto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.12, 00:22
        a co, niby nie ma (przykładowo):

- taksy klimatycznej
        - biletów wstępu na Chochołowską , czy na drodze do Morskiego?

NAJPIERW POMYŚL, POTEM KOMENTUJ. UNIKNIESZ OŚMIESZENIA
        • Gość: ? Re: jeśli myto IP: 77.236.16.* 05.01.12, 05:55
          jaką Chochołowską, jakiego Morskiego ???

aj waj ale obniżył się poziom szkolnictwa....
    • Gość: smog_wawelski Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.12, 13:47
      Ale o co ci chłopie chodzi ? Nie mieszkasz w Krakowie to dlaczego chciałbyś tutaj placić podatki ? Jak będziesz chciał skorzystać z "uciech" Warszawy/Paryża/NY czy innego Pacanowa też wyślesz im list przepraszający/protestacyjny/pochwalny ? Bo nie wiem o co ci chodzi...
      Natomiast JEŚLI wyślesz swoje dziecko do gminnej szkoły w Krakowie albo na zajęcia do jakiegoś MDK albo postanowisz się leczyć w szpitalu do którego Kraków dopłaca (np. na inwestycję) to jesteś po prostu pasożytem.
      • Gość: kkkkkk Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 13:53
        > Natomiast JEŚLI wyślesz swoje dziecko do gminnej szkoły w Krakowie albo na zaję
        > cia do jakiegoś MDK albo postanowisz się leczyć w szpitalu do którego Kraków do
        > płaca (np. na inwestycję) to jesteś po prostu pasożytem.

Błędnie myślisz. Jeśli on wyśle swoje dziecko do szkoły w Krakowie to Kraków powinien się o to bić bowiem zwiększy się jego dochód z subwencji oświatowej. Nawet jeśli szkoła kosztuje Kraków więcej niż otrzymuje z tej subwencji to koszt krańcowy dodatkowego ucznia jest mniejszy (nie musi rozbudowywać szkoły, zatrudniać nowych nauczycieli). Podobnie będzie ze szpitalem.
      • Gość: artur1 Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.12, 13:55
        Przedszkola prywatne rowniez zdaje sie MOGA BYC dotowane. Czy przedszkole p. Piotra jest?
    • Gość: st Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie IP: *.ericpol.com 04.01.12, 13:51
      A czy nie uważasz że sprawiedliwiej byłoby płacić podatki tam gdzie zarabiasz. Nie chcesz mieszkać w Krakowie to twój wybór, ale nie dość że dojeżdżasz do Krakowa i przez takich jak ty miasto jest nieprzejezdne to nie chcesz za to płacić. Ja płacę podatki w Krakowie i też nie mam chodnika itd. Z resztą to wredna prowokacja Gazety.
      • Gość: gość portalu Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 13:55
        Gość portalu: st napisał(a):

> A czy nie uważasz że sprawiedliwiej byłoby płacić podatki tam gdzie zarabiasz.
        > Nie chcesz mieszkać w Krakowie to twój wybór, ale nie dość że dojeżdżasz do Kra
        > kowa i przez takich jak ty miasto jest nieprzejezdne to nie chcesz za to płacić
        > . Ja płacę podatki w Krakowie i też nie mam chodnika itd. Z resztą to wredna pr
        > owokacja Gazety.

A może powinniśmy wszyscy płacić podatki w Warszawie - tam gdzie centrale wielu firm. Na przykład nauczyciel by płacił podatek tam gdzie siedziba MENu, przecież z budżetu państwa gminy dostają subwencję na edukację.
        • Gość: st Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.ericpol.com 04.01.12, 14:00
          Większość nauczycieli w Warszawie bywa tylko na wycieczkę, a autor listu pracuje i codziennie dojeżdża do Krakowa. Moja firma ma centralę w Łodzi. Nie generalizuj i czytaj do końca ze zrozumieniem.
          • Gość: (gość portalu) Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 14:13
            > Większość nauczycieli w Warszawie bywa tylko na wycieczkę, a autor listu pracuj
            > e i codziennie dojeżdża do Krakowa.

Nie generalizuję tylko pokazuję bezsens takiego rozumowania.

Przecież ten facet też pośredni płaci podatki w Krakowie. Firma w której on pracuje, kupuje, posyła dziecko do przedszkola, płaci CIT a Kraków ma w tym udział (podobnie jak w PIT). Facet też kupuje w Krakowie i płaci z VAT a z VATu jest budżet państwa, który gminom przekazuje subwencje (tam gdzie się dziecko uczy a nie gdzie mieszka). Jeśli facet ma mieszkanie w Krakowie lub inną nieruchomość to płaci w Krakowie podatek od nieruchomości.
            Uważam, że bardzo dobrze, że przynajmniej w jednym podatku można wybrać gminę do której on wpłynie bo to stymuluje gminy w poprawie usług.
            • Gość: st Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.ericpol.com 04.01.12, 16:22
              Prawda jest taka że jeśli ktoś pracuje w Krakowie powinien w nim mieszkać, a nie przeprowadzać się za miasto. Poszerzanie się miasta do niczego nie prowadzi, chyba tylko do coraz większego zapotrzebowania na drogi i w efekcie coraz większych korków. Chyba że sytuacja jest odwrotna w co bardzo wątpię, to bardzo przepraszam. Co dzień obserwuje jak mieszkańcy gminy Zielonki w swoich autach takich jak Porshe Cayene stoją w korkach w drodze do miasta. Dobrze wam tak stójcie jeśli tak wolicie, ale dlaczego i ja mam stać w autobusie.
              • Gość: x Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.home.aster.pl 04.01.12, 21:11
                A gdzie mają mieszkać? Większość sensownych nieruchomości znajduje się poza centrum, jeśli znajdzie się coś ciekawego w centrum i nie jest starą, obskurną kamienicą to cena za metr kwadratowy jest i tak nieadekwatna do komfortu mieszkania w takim miejscu.
          • Gość: Zabierzowianin zabierzów juz trzy lata temu... IP: *.tktelekom.pl 04.01.12, 14:41
            Kobylany,Zelków,Bolechowice,Burów... i kilka milionów dodatkowych pieniędzy dzięki tylko aktywności...SOŁTYSÓW ,którzy osobiscie roznosili NIP -3 po tzw nowych mieszkańcach!Głównie z ...Krakowa ,ale dzięki temu na zebraniu wiejskim nie proszą ,ale wnioskują dodatkowe oswietlenie,rozbudowę szkół,nawierzchnie asfaltowe ...widzą na co idą pieniądze ICH PIENIĄDZE
            Jeszcze trochę zostało mieszkańców którzy nie chcą zmiany gminy co do NIP-3 i co dziwne nie chodzi o tzw krakusów ,ale z dalszych ,dalszych miejscowości powalczymy jeszcze o nich 16 miejsce na liscie tygodnika WPROST... to nie przelewki dla budżetu gminy nawet takiej jak Zabierzów
    • Gość: b Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.12, 14:20
      na nogach chodzisz buraku, że ci chodnik na wsi potrzebny??
    • Gość: dada Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie IP: *.ghnet.pl 04.01.12, 14:35
      Moja sytuacja jest taka sama jak Piotra, ale ja nie zapłacę podatku w Krakowie z jeszcze prostszego powodu - nie che mi iść do urzędu i tego załatwiać. Jak będzie się to dało zrobić przez internet, to wtedy się przepiszę do Krakowa.
    • quiconque Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie 04.01.12, 14:39
      inny przykład : pracowałam w Paryżu w polskiej firmie Zarabiałam w złotówkach
      Płaciłam podatek we Francji i w Polsce. C'est la vie.
      • Gość: kalu Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.12, 15:14
        Dopóki nie będę traktowany na równi z mieszkańcami tego miasta podatku też nie zapłacę.
        Mianowicie, chciałem skorzystać z bezpłatnych badań dla mieszkańców Krakowa ale niestety nie mam meldunku w tym mieście więc mi odmówiono. Czemu mam więc płacić podatki skoro nie będę mógł w pełni korzystać z tego co jest finansowane z podatków.
        • Gość: Łukasz - Nowy Sącz Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.187.236.144.ip.abpl.pl 04.01.12, 16:15
          zgadzam się i popieram, mieszkam już tutaj ponad 10 lat i moje dziecko nie zostało przyjęte do publicznego przedszkola, muszę płacić za prywatne

i co? mam podatki płacić tutaj? nieźle się ubawiłem!

mieszkanie mam w Krakowie ale się nie przemelduję, koniec kropka

nauczcie się szacunku do ludzi przyjezdnych, studentów, turystów bo jakby nie oni to to miasto by zdechło śmiercią naturalną, za 15 lat będzie studentów 50 % mniej to się przekonacie,

do widzenia

czekam z niecierpliwością na "kulturalne" komentarze szczekaczy typu ... zresztą szkoda pisać
          • Gość: m Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.12, 17:10
            Ale czemu się Panowie dziwicie? Nie jesteście PRAWNIE mieszkańcami Krakowa, nie ma Was w krakowskiej ewidencji ludności, ani nie podlegacie pod żaden krakowski US, po wszelkie akty i dokumenty musicie jeździć do miejsc ZAMELDOWANIA, dowody osobiste tamże wyrabiacie - to co Wam chodzi? Na podstawie CZEGO macie korzystać z przywilejów udostępnianych przez miasto Kraków dla SWOICH mieszkańców? Dlaczego uważacie, że Wam się należą bezpłatne badania czy miejsca w przedszkolach, skoro formalnie nie jesteście mieszkańcami Krakowa? Na podstawie czego miasto miałoby weryfikować chętnych? Że posiadają tutaj lokal mieszkalny, w którym nie są zameldowani? Czy to dziwne, że przedszkola dają pierwszeństwo legalnym mieszkańcom miasta? Dlaczego nie jeżdżą Panowie na bezpłatne badania do swoich miast - na pewno tamtejsze szpitale również organizują takie akcje, w których z kolei NIE MOGĄ brać udziału mieszkańcy Krakowa czy Gdyni. Myślicie, że szpital w Szczecinie przyjmie na takie badania każdego, kto akurat ma kilka godzin przerwy w podróży i zobaczy ogłoszenie? Sądzicie, że przedszkole w Poznaniu przyjmie Wam dzieciaka bez pierdnięcia, jak macie meldunek w Nowym Sączu? To chyba normalne, że pierwszeństwo przysługuje ludziom mieszkającym w mieście, płacącym TU podatki, jak również to, że pewne akcje skierowane są do osób legalnie zamieszkujących daną gminę, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Jeden Pan z drugim mieszka na krzywy ryj, a wymagania ma normalnie takie, jakby pół miasta utrzymywał. To, że tutaj kupujecie i płacicie VAT, to tylko Wasza wygoda i wybór, ale nie wymagajcie przywilejów skierowanych do legalnych mieszkańców. Proszę sobie dzieci zapisywać do przedszkola w Nowym Sączu - tam z pewnością bez problemu przyjmą Pana dziecko do publicznego - zaś mojego NIE i to dla mnie jest jasne! Bezpłatne badania też proszę robić w miejscu zameldowania - przyjmą bez mruknięcia! Panów zdaniem każdy Japończyk z wycieczki, z szacunku dla turystów, powinien mieć możliwość skorzystania z tych badań? Albo płaćcie Panowie podatki w miejscu fizycznego zamieszkania, to nie będziecie mieli żadnych problemów z dostępem do ofert skierowanych do mieszkańców. Z jakiegoś powodu postanowiliście tu mieszkać, tu znaleźliście pracę, więc zakupy robicie nie z łaski, tylko z konieczności i wygody. Tyle, że to trochę za mało, żeby stać się pełnoprawnym mieszkańcem miasta. A Wy byście chcieli nie dać nic, za to roszczenia, że hoho! Toż to zwykłe pasożytnictwo jest - przecież korzystacie z dróg, parkingów i chodników, komunikacji miejskiej, lampy Wam świecą pod nóżki, trawniki są strzyżone, ulice pozamiatane, zabytki restaurowane, obiekty użyteczności publicznej - nie ZA WASZE, a korzystacie. Jaką korzyść macie z tego, że z Waszych podatków łatają dziury w drogach Waszych miejsc zameldowania? Przecież to na krakowskich ulicach rozpierniczacie na co dzień swoje zawieszenia, pomstując zapewne na władze miasta, że NIKT nie naprawi. Może więcej by było pieniędzy w budżecie miasta, gdyby wszystkie absolwenty, co tutaj pozostawały po studiach, bo w rodzinnej mieścinie roboty nie było, a i do wygodnego życia w dużym mieście przez kilka lat d.pa przywykła, zaczęły płacić podatek w miejscu, gdzie fizycznie mieszkają? Przecież to DLA WAS korzyść i większe możliwości. Dlaczego chcesz mieć przywileje ZA CUDZE? W imię czego moje dziecko, od urodzenia mieszkaniec tego miasta, z obojgiem rodziców ZAMELDOWANYCH w Krakowie i tu płacących podatki, ma się nie dostać do przedszkola, bo jego miejsce zajmie dziecko jakiegoś patafiana z Nowego Sącza, który tam jest zameldowany i tam odprowadza swój podatek? Poszaleliście? Logiki trochę...
            • Gość: Łukasz - Nowy Sącz Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.187.236.144.ip.abpl.pl 04.01.12, 17:28
              i po co ten cały wywód?

chodzi o to, że mimo jakbym płacił podatki w Krakowie a a był tutaj niezameldowany to i tak przykładowo by mi dziecka do przedszkola publicznego nie przyjęli

• Gość: geo Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.12, 18:48
                To czemu się nie zameldujesz? Bawią mnie tacy, co dla zasady na złość babci uszy odmrożą i potem ryczą, że scyyyypieeee i booooliiii, a babcia wredna, bo cukierka na pocieszenie nie chce kupić.
                • Gość: Łukasz - Nowy Sącz Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.187.236.144.ip.abpl.pl 04.01.12, 19:17
                  bo planuje sprzedać to mieszkanie, obecnie mieszkam z rodziną w służbowym
                  • Gość: geo Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.12, 19:27
                    Czyli nie zamierzasz się związać na stałe z Krakowem - nie masz meldunku, nie płacisz tu podatków, nie planujesz zostać na dłużej i zalegalizować pobytu - za co żądasz przywilejów dla mieszkańców?
                    • Gość: Łukasz - Nowy Sącz Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.187.236.144.ip.abpl.pl 04.01.12, 19:53
                      powtórzę jeszcze raz, przecież chodzi o to by Ci co mieszkają w Krakowie, a nie są zameldowani płacili podatki tutaj, a nie będą mieć przywilejów (jak to nazwałeś) jakie mają zameldowani mieszkańcy

tak ciężko to zrozumieć?
                      nie dziwcie się że ludzie nie chcą i nie będą tutaj płacić podatków
                      • Gość: A_C Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.xdsl.centertel.pl 04.01.12, 23:04
                        Komu o to chodzi?
                      • Gość: RH Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.ghnet.pl 05.01.12, 00:02
                        'Krakowskie' becikowe byś na przykład dostał w takiej sytuacji. Wystarczy płacić podatki w Krakowie. Meldunek nie jest niezbędny. Przynajmniej dawniej tak było.
                        A reszta pretensji to raczej do PO które meldunek miało zlikwidować... I jak z resztą obietnic - nie dali rady. Wtedy idealnym kryterium dostępu do tego rodzaju usług byłoby zgłoszenie do urzędu skarbowego w gminie gdzie chce chce się z usług korzystać. Proste i sprawiedliwe.
              • Gość: B. Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.ghnet.pl 04.01.12, 19:02
                Podatek PiT płaci się do US właściwego dla miejsca zamieszkania ,a nie zameldowania (patrz.Ordynacja Podatkowa)
            • Gość: Krakus rodowity Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.187.236.144.ip.abpl.pl 04.01.12, 18:00
              Następny co wierzy politykom i myśli ze jak będą płacić podatki lub je zwiększać to będzie zmiana w mieście na lepsze. Najlepszy przykład to nasz kraj. Poza tym obraża ludzi wyzwiskami.
    • Gość: płacąca podatki Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie IP: *.krakow.pl 04.01.12, 17:01
      To może czas wrócić do swojego domu i nie zawracać głowy - a zapomniałam, tam gmina nie proponuje Panu przyzwoitej pracy i płacy, oferty kulturalnej i edukacyjnej dla rodziny. Typowe myślenie przyjezdnych - wziąć od miasta jak najwięcej, ale przypadkiem złotówki się nie dołożyć do utrzymania tego miasta na przyzwoitym poziomie (tu światło na ulicy nie pali się samo, chodniki jakoś też same się nie robią, a zapewne żona dziecię po tych oświetlonych i odnowionych chodnikach do przedszkola prowadza, Pan zapewne też po ciemku nie lewituje). Decydując się na osiedlenie w mieście trzeba pamiętać o odpowiedzialności za to miasto, a nie prowokować internetowej gawiedzi na "przyjezdnego wsioka" . Proszę nie denerwować tych, co na utrzymanie swoje i swojego miasta pracują, to niepotrzebna prowokacja.
      • Gość: Łukasz - Nowy Sącz Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.187.236.144.ip.abpl.pl 04.01.12, 17:39
        to może proszę pomysleć ilu krakusów się utrzymuje z tego i żyje dzieki temu ze jest tylu studentów i przyjezdnych???

wynajem mieszkań, sklepy, zywność, ciuchy, rozrywka - kasa i jeszcze raz kasa

nawet sobie Pani z tego sprawy nie zdaje jaka liczba ludności Krakowa z tego żyje

a gadanie o tym, że jakby ich nie było to by drogi były super, korki mniejsze itp nie ma sensu

może by i były ale ludność Krakowa byłaby uboga bo nikt by mieszkań nie wynajmował itp

proszę zobaczyć przykładowo na Łódź - ludzie z tego miast uciekają i miasto wymiera

jak chcecie to Kraków to Wasza sprawa, zamknijcie miasto tylko dla siebie

• Gość: Krakus z Kleparza Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.187.236.144.ip.abpl.pl 04.01.12, 18:27
          Ja wszystkich Krakusów uprzejmie proszę o nie krytykowanie przyjezdnych. Obecnie wynajmuje im 2 mieszkania i mam dodatkową pieniądze nic nie robiąc.

A tak przy okazji to ilu jest prawdziwych rodowitych Krakusów w tym mieście? Jak sądzicie?
          20 % z 750 000 tj. 150 000 to chyba maxymalnie.
          Oczywiście proszę nie liczyć tych co przyjechali tutaj osiedlali się od lat 50-tych do dzisiaj i mają najwięcej do gadania.
          • Gość: Nieroszczeniowiec No tak. IP: *.ists.pl 05.01.12, 14:27
            Kraków bez "przyjezdnych" i z samymi rdzennymi to musiałoby być jakieś wyemancypowane centrum z kosmopolitycznym, choć dumnym ze swej swojskości, mieszczaństwem plus konserwatywne wsie na około. To jakaś nostalgia współczesnie bez racji bytu. To oczywiste. Rozumiem w sumie głosy z jednej i drugiej strony, bo rzeczywistość jest chropowata, a nie gładziutka, że wóz albo przewóz. Często też mieszkania z normalną ceną wynajmu są przy umowach na gębę i ciekawe jaki odsetek krakowskich wynajmujących płaci w ogóle z tego tytułu podatki, ciekawe, czy o to się pytają, kiedy martwią się o swoje dziury w chodniku. W każdym razie często chcą, żeby to wynajmujący zapłacił za nich i na przykład dopiero wówczas przyjezdnego delikwenta mogą sobie zameldować (jej, to słowo trąci poprzednią epoką socrealistyczną). A jest pewnie sporo ludzi, którzy mają gdzieś "bycie na swoim" w kredycie na 30 lat, a chcą tu żyć przykładowo i należy im pokazać, w jaki sposób opłaca im się płacenie podatków tutaj i tyle. I pewnie wiele innych przypadków ludzi zastanawiających się z różnych względów.

Oczywiście roszczeniowej postawy, że coś się należy z samej racji przebywania w danym miejscu też nie rozumiem, ale warto przyciągać ludzi do korzystnych dla nich rozwiązań, a nie kipić hipokryzją. Zmniejszy się popyt na wynajem i będzie tęskno za roszczeniowymi najduchami. Inna sprawa, że niektórzy ludzie bardzo rozpędzają się z pojęciem "rodzinna mieścina", a we współczesnym świecie, i to zwłaszcza w postperelowskiej Polsce, jest dosłownie armia ludzi, której ciężko by to było zdefiniować, gdzie ta "rodzinna" jest.
        • Gość: A_C Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.xdsl.centertel.pl 04.01.12, 23:03
          A proszę pomyśleć, ilu Polaków dzięki Chińczykom i ich pracy może kupić tanie towary...
          To co, damy wszystkim Chińczykom prawo wyborcze w Polsce? Tylko czynne czy bierne też?
    • Gość: zdrowy Piotr, czlowiek z gminu... IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.12, 17:16
      tyle w tym temacie.
    • Gość: Filim Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie IP: *.ghnet.pl 04.01.12, 18:22
      Miasto nie potrzebuje Ciebie zachęcać wystarczy, że Cię zmusi.
      To tylko kwestia czasu - skoro korzystasz z przywilejów mieszkania w mieście to wystarczy że dołożymy do tego obowiązki w postaci myta - a sposobów jest wiele.
      • Gość: v Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: 195.150.113.* 04.01.12, 18:30
        na przykład ?
    • Gość: v Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie IP: 195.150.113.* 04.01.12, 18:29
      zapewne nie wielu wie, że wielu z nowych mieszkańców podkrakowskich gmin się tam nie melduje ... a znaczna ich większość (choć oczywiście nie wszyscy) pozostaje zameldowana w ... no gdzie ? otóż w Krakowie ;-) ... dla takich - w większości - sporo biedniejszych od Krakowa gmin to licząca sie strata ... a potem się ludzie dziwią, że nie ma za co zrobić drogi czy chodnika ...
      to tak przy okazji do tych co tak krzyczą na autora zamieszczonego listu ...
      • Gość: podkrakowski Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.187.236.144.ip.abpl.pl 04.01.12, 18:34
        dokładnie tak, krzyczą na kogoś a sami robią to samo.
    • Gość: z Wieliczki Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.187.236.144.ip.abpl.pl 04.01.12, 18:55
      a dlaczego Krakusy pracujący w strefie np. w Niepołomicach płacą podatek w Krakowie??
      Odpowie ktoś?

Obłuda nie zna granic!!!!
      • teczowa-szmata Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi 04.01.12, 20:15
        więcej mieszkańców Niepołomic pracuje w Krakowie niz odwrotnie
    • Gość: Car Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.12, 18:58
      Co tu krzyczec. mieszkasz na wsi stac cie na utrzymanie domu 2-3 samochodow, pracujesz w krk dobrze zapewne zarabiasz ,a nie placisz podatkow w miescie to plac za wszystko co miastowe!!!zlobek,przedszkole ,szkole zdrowie, kulture. jak sie nie podoba to siedziec na wsi!! tam gdzie placisz... o co!!
    • Gość: errata Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie IP: *.ghnet.pl 04.01.12, 19:33
      To pan finasista nie wie, że miejscem płacenia podatku PIT jest miejsce zamieszkania, a nie zameldowania? Art.3 ust.1a Ustawy o PIT. Jeżeli pan finansista robi inaczej to robi to niezgodnie z prawem.
      A swoją drogą jak mamy takich finasistów, to nie dziwmy sie ,że mamy tak jak may.
    • Gość: T. Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie IP: *.ghnet.pl 04.01.12, 19:39
      Nie rozumiem co to znaczy "płacić podadki w jednej z podkrakowskich gmin"... Chodzi o podatek dochodowy? Gruntowy? VAT? Jeśli chodzi o podatek dochodowy - przecież zasila on budżet państwa, poprzez Urząd Skarbowy mieszczący się w Krakowie... Podobnie w przypadku podatku VAT - zasila on budżet. A podatek gruntowy - to raczej drobne kwoty, jeśli się jest właścielem kilkuarowej działki...
      • Gość: Qba Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.ghnet.pl 04.01.12, 19:45
        Taki właśnie z niego finansista. Pasożyt , a nie finansista, żyje w mieście za darmo, smrodzi, rozjeżdża drogi, korzysta z opieki zdrowotnej i myśli że jak kupi w Krakowie dwa swetry na rok i żarcie dla rodziny to zasili budżet miasta. Ciekawe ,gdzie on się tych finansów uczył?
        • Gość: do Qby Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.187.236.144.ip.abpl.pl 04.01.12, 19:59
          Przecież on pracuje w Krakowie a mieszka gdzieś pod Krakowem

A czemu Krakusi pracujący np. w Niepołomicach czy innych miejscach poza Krakowem nie płacą podatku w Wieliczce?

Proszę o odpowiedź.
    • Gość: camel Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.12, 20:08
      No przecież ma rację. Nie mieszka w Krakowie tylko w innej miejscowości, więc czemu ma na siłę się przeprowadzać do Krakowa? I jeszcze jak będzie płacił w Krakowie skoro w nim nie mieszka. Bez sensu. List nic nie wnoszący do sprawy podatków i w zasadzie mówiący o dwóch sprzecznych rzeczach i na dodatek oczywistych.: podatki płaci się w miejscu zamieszkania więc nie wiem co miał autor na myśli pisząc taki list i na co się żalił?
    • Gość: też Piotr Re: Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowi IP: *.ghnet.pl 04.01.12, 20:31
      A kto ci każe płacic podatek w Krakowie ? Nie mieszkasz w Krakowie, nie płacisz podatków w Krakowie. Akcja zachęcająca do płacenie podatków w Krakowie dotyczy tych osób, które tu zamieszkują na stałe, a nie są zameldowane. Nie wiem po co i do kogo ten twój list.
    • Gość: maciek Listy. Dlaczego nie zapłacę podatku w Krakowie IP: *.aster.pl 04.01.12, 21:38
      a ja nie zapłacę bo z Krakowa to nawet wylotówek nie ma. Dziennie można stracić w korkach na 29 listopada i z Zielonek kilkadziesiąt minut.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka