Gość: dąbek IP: 195.117.188.* 12.01.12, 10:20 "Przysadzisty mężczyzna odziany w puchową błyszczącą kurtkę" - przecież to też kaleka, jeśli nie fizyczna, to na pewno umysłowa... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Danny Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachciało? IP: *.ghnet.pl 12.01.12, 10:20 Dlaczego autorka tekstu nie zareagowała w obu przypadkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zalogowany Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.171.61.90.static.crowley.pl 12.01.12, 15:26 Bo od tego jest obsługa sklepu i jego ochrona, żeby odpowiednio się sprawą zająć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek982 Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 15:47 Generalnie dziennikarze mają bardzo niskie poczucie przyzwoitości. Wg ich mniemania zawodem dziennikarza jest opisywać rzeczywistość, a nie być empatycznym i pomocnym ludziom. Jak zachowuje się to zdegenerowane środowisko najlepiej było zaobserwować po ich reakcjach po postrzale pułkownika Przybysza: Jak wpadli do pokoju, to prawie wszyscy chwycili za aparaty, kamery i zaczęli filmować, zamiast pomóc rannemu. Odpowiedz Link Zgłoś
pod.sufitka Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci 12.01.12, 19:13 niestety masz 100% racji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sklepowy Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.187.239.53.ip.abpl.pl 12.01.12, 19:37 Tyle deliberacji jakby ciąża była patologią. Jak ciężarna może chodzić to i postać może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.12, 21:10 Gość portalu: sklepowy napisał(a): > Tyle deliberacji jakby ciąża była patologią. > Jak ciężarna może chodzić to i postać może. weź sobie 10 kg worek kartofli i przywiąż w pasie tak, by odpowiadał ciąży (kilogramy się zgadzają!!!) a potem zacznij chodzić cały dzień (brzucha kobieta nie moze sobie odpiąć jak się zmęczy) i stań sobie w kolejce. Tylko nie płacz jak zemdlejesz. A teraz poszukaj muszki owocówki ze swoim rozumkiem w swojej pustej czaszce. Nie bez powodu słowo ciąża pochodzi od "ciężko -> ciążyć". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Przywileje... IP: 167.127.218.* 13.01.12, 10:55 Gdy przede mnie wpycha się taka mamusia w ciąży albo z dzieciakami w wózku, albo próbuje mnie zrzucić z miejsca w tramwaju, zwykle jej odpowiadam: - Ja nie miałem przyjemności z robienia ci tych bachorów więc czemu ja mam ci ustępować? I zaraz robi się weselej w kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Przywileje... IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.12, 15:12 Bo nie miałbyś czym tej przyjemności zrobić, więc musiał ktoś inny cię zastąpić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paskudny Stary Ron Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachciało? IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.12, 10:21 Ciekawi mnie jakim starym czy może samotnym człowiekiem trzeba być, żeby pisać takie rzeczy do gazety. Z moich doświadczeń wynika, że zwykle wystarcza sąsiadka której "osobnik" opowiada przy kawce co go oburzyło danego dnia i tak osiąga spokój duszy. Podejrzewam, że zastępowanie sąsiadki gazetą wiążę się z silna megalomanią danego "osobnika" i przeświadczeniem, że o tym co go bulwersuje powinni się dowiedzieć wszyscy bo przecież nie ma ważniejszych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Artykuł miałby sens, gdyby nie... IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 10:27 ...gdyby nie to, że redaktorka Maciejasz to kiepsko opłacany wklepywacz do wynajęcia. Konfident społeczny, rzec by należało. Cóż, że teraz porusza kwestie rzeczywiście ważne, skoro poprzednimi razy poruszała drugorzędne, wciskając się ludziom w prywatne życie i prywatne interesy. Kablując po prostu. Maciejasz nie widzi pewnej ważnej zasady: jeśli postępowała nieludzko, to teraz, gdy udaje, że postępuje bosko, wyłącznie udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logg Re: Artykuł miałby sens, gdyby nie... IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.12, 12:07 ...gdyby nie to, że redaktorka Maciejasz to kiepsko opłacany wklepywacz do wynajęcia. Konfident społeczny, rzec by należało. Dokładnie :) Nie zwróciłem uwagi, ale przeważnie gdy widzę "d.m." przy tytule pomijam "artykuł", bo poziomem odpowiada komentarzom z onetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciocia Klocia Czy Autorka jakoś zareagowała? IP: *.aster.pl 12.01.12, 10:27 Bo w tym smętnym tekście o buractwie brakuje mi jeszcze wzmianki o znieczulicy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as8-0 Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachciało? IP: *.nsystem.pl 12.01.12, 10:29 W pełni się zgadzam, od momentu gdy partnerka zaszła w ciąże trzeba było zrezygnować z zakupów w Auchan.Kasa uprzywilejowana dla kobiet ciężarnych to jest jakiś mit, jednak nie szukałbym winy po stronie obsługi. Kazdy wychodzi z założenia że jak ma sile łazić po sklepie z brzuchem to i w kolejce wystoi, ot co. Nie tylko w sklepie jest problem, próbujesz wsiąść do autobusu z wózkiem to też problem;(...) tłok a ten jeszcze się z wózkiem wp(...)la. Dramat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heha Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.lpp.com.pl 12.01.12, 10:53 W Auchan można skorzystać z Kasy-Miłej - i skasować produkty samemu i ekspresowo zapłacić. Rzadko kiedy do tych kas są kolejki. Wystarczy pomyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci 12.01.12, 12:08 W kasie samoobsługowej mogę walczyć jeśli będę miał z tego jakiś profit. Szybciej? Nie zawsze. Może jakiś symboliczny rabacik? Bo w imię czego mam odwalać czyjąś robotę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heha Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.lpp.com.pl 12.01.12, 12:26 No tak, lenistwa się niestety nie przeskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.01.12, 12:29 tak tak, rabat 50% albo zakupy za free i darmowy lodzik na do widzenia!!!! coś jeszcze byś chciał? Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci 12.01.12, 13:33 No widzisz, ruszysz głową i już są jakieś fajne pomysły. Powiem tak, dopóki są jakieś kasy niesamoobsługowe to tam właśnie będę zanosił moje zakupy. Przynajmniej mogę je sobie zapakować w dowolnej kolejności i w ile tylko chcę siatek gdy miła pani wstukuje całą resztę na kasę. Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zalogowany Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.171.61.90.static.crowley.pl 12.01.12, 15:29 Z racji pracy przy Bonarce zakupy w Auchanie robię codziennie - kolejek do samoobsługówek nie ma tylko rano, w okolicach 16-17 kolejki są tam po kilkanaście osób, jak do innych kas z resztą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachciało? IP: *.inig.pl 12.01.12, 10:32 Pomijam ten przypadek, bo to raczej kwestia kultury osobistej wszystkich uczestników. Interesujące są jednak inne przywileje. W sklepach Carrefour wydziela się kasy dla posiadaczy karty (płatniczej lub kredytowej?) tego sklepu, jednocześnie reklamuje się te karty przez nagłośnienie. Rozumiem, że posiadacz takiej karty może dostawać jakieś punkty, rabaty czy mogą go nawet całować w d..., to jego i sklepu sprawa. Ale jeśli karta daje mu pierwszeństwo moim kosztem to sprawa może nie jest taka oczywista. Zastanawiam się czy ta "wiązana" sprzedaż jest legalna. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci 13.01.12, 14:23 Jeśli nie podobają ci się zasady, jakie ustala dany sklep. to po prostu w tym sklepie nie kupuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Knrd Polaczki cebulaczki IP: *.naszasiec.net 12.01.12, 10:35 Co ludzi skłania do pisania takiego artykułu ? nadmiar czasu ? frustracja ? chęć dowartościowania ? Równie dobrze mógłbym napisać do gazety że kobieta stojąca za kaleką nie zareagowała w takiej sytuacji tylko przyglądała się bezczynnie jego cierpieniu i sporządzała notatki do kapowanika. Cudze błędy to widzim, ale nas nie dotyczą. Pomijając poziom tekstu na żenująco niskim poziomie i chwytanie się tandetnego tematu "żeby zaistnieć na łamach gazety" autorce, artykułowi jak i redakcji portalu napisze jedno słowo. WSTYD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as-80 Re: Polaczki cebulaczki IP: *.nsystem.pl 12.01.12, 10:45 uważaj, żyłka ci pęknie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Knrd Re: Polaczki cebulaczki IP: *.naszasiec.net 12.01.12, 10:55 Z jakiego to niby powodu ? Nie denerwuje sie przecież tylko jestem zażenowany poziomem artykułu ? Czyżbym miał (nie)przyjemność z cebulaczkiem odpowiedzialnym za tą pisaniene ? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as8-0 Re: Polaczki cebulaczki IP: *.nsystem.pl 12.01.12, 12:04 nie wchodząc w kwestie grafomanii, temat słuszny i dla mnie ciekawy. Polactwo to wyłazi z ludzi przy kasach w sklepie czy autobusie gdzie walczą o miejsce w kolejce albo fotel przy oknie.Błąd w przypuszczeniach, nie jestem autorem tego artykułu...ani żadnego innego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachciało? IP: 85.219.170.* 12.01.12, 10:40 Kilka miesięcy temu będąc z żoną w pewnym hipermarkecie chcieliśmy także skorzystać z kasy pierwszeństwa. (Żona była wtedy w widocznej już ciąży) Wywołało to oburzenie gdyż okazało się wtedy że kolejka jest już pełna osób w ciąży tylko ze w 1 tygodniu... i nie widać.. :( Niestety w naszym kraju ciężko o uprzejmość i kulturę, nie wspominamy więc już o savoir vivre. Jest na szczęście promień nadziei... Tu duży ukłon i podziękowanie dla Pani kasjerki która idąc otworzyć kasę, "pozbierała" pewnego dnia po drodze osoby które powinny znajdować się w kolejce do kasy pierwszeństwa. Taki sytuacje są budujące. (Pewnie była kiedyś w ciąży...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.home.aster.pl 12.01.12, 10:47 w Tesco na Wielickiej wielokrotnie spotkałem się z tym, że kasjerki "wypędzają" z kas do 10 artykułów ludzi z wózkami wypchanymi po sufit. I dobrze. Też zawsze od siebie takim powiem co trzeba (czasem nawet o okuliście, jak się nie da inaczej) A do kasy uprzywilejowanej może stać każdy, ale MA OBOWIĄZEK ustąpić, gdy pojawia się osoba, która tą uprzywilejowaną jest - tak mi tłumaczono w Tesco (właśnie), gdy stałem w ogonku obok pustej kasy uprzywilejowanej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.12, 13:09 drogi przedmówco, ja przykładowo od początku ciąży do końca czwartego miesiąca nie mogłam normalnie funkcjonować, mdłości, niesamowiie bóle głowy nie miałam wówczas samochodu i często np do lekarza udawałam się autobusem, jak siedziałam-a ciąży widać nie było to ZAWSZE słyszałam dogadywanie za plecami, nie przejmowałam się tym, bo bałam się ze puszcze pawia... jeśli chodzi o kolejki do kasy- nie chodziłam do marketu jak źle się czułam, baba w ciąży goni po markecie 2 godziny ale jak trzeba zapłacić to co? musi już, bo urodzi?? poza tym dużo ciężej jest matce z małymi dziećmi aniżeli kobietom w ciąży, mam 2 dzieci i wiem jak ciężko czasami wjechać/wejść, dostać się do różnych instytucji więc nie uogólniajcie, że tylko kobieta z dużym brzuchem to ktoś bardzo uprzywilejowany i jej najciężej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.12, 13:11 to było oczywiście do gośćia:PZREMEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtr O autorce artykulu... IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 11:04 oczywiscie sytuacja kuriozalna i godna potepienia... Ale tak sie zastanawiam: dlaczego autorka artykulu, skoro przez kilkanascie minut byla swiadkiem takiej sytuacji, to dlaczego nie kiwnela palcem zeby pomoc tym ludziom??? Czyzby tylko po to, zeby miec o czym napisac w swoim artykule??? Przeciez mozgla zwrocic uwage, jesli nie temu osilkowi (no bo mogla sie bac pobicia w miejscu publicznym !!!) to mogla sama zwrocic uwage obsludze sklepu, ochroniarzowi czy komus innemu ze sklepu. Dlaczego biernie obserwowala??? Albo autorka ma jednak znieczulice i nic nie zrobila, zeby zobaczyc co sie stanie i moc napisac ckliwy artykul, albo cos tu jest naciągane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciocia Klocia Re: O autorce artykulu... IP: *.aster.pl 12.01.12, 11:19 >albo cos tu jest naciągane... Zapewne - to jakaś fabularyzowana relacja (powstała na zasadzie "jedna pani drugiej pani..."), niemniej w tekście nie ma mowy, by ten oburzony świadek jakoś próbował interweniować (... i co go złego potem spotkało; ale wtedy byłby TEMAT;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.net.autocom.pl 12.01.12, 11:09 Kasa dla osob niepelnosprawnych i kobiet w ciazy?? FIKCJA! Ja w widocznej ciazy (8mc) bylam na zakupach z mezem i starszym dzieckiem (wtedy 1,5rocznym w wozku dzieciecym). zakupy robilismy przed poludniem (ok. 10tej, zeby uniknac tlumow) w Carreffourze na Zakopiance. I co? Stalismy tez na koncu kolejki do takiej wlasnie "specjalnej kasy". I co obsluga? Nic. Jakbysmy byli powietrzem. Taka jest smutna rzeczywistosc.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez bylam w ciazy Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 11:21 moze sie czepiam, ale dlaczego czekalas na zaproszenie od obslugi??? Przeciez wystarczlo powiedziec do osob w kolejce: "przepraszam Panstwa, bardzo prosze mnie przepuscic bo jest to kasa pierwszenstwa..." Jesli ktos z kolejki by oponowal, to na 100% kasjerka by zwrocila mu uwage albo wezwala ochrone... Bycie w ciazy nie upowaznia do tego, zeby byc "swieta krową" i czekac az wszyscy beda skakac wokol Ciebie jak nkreceni, jesli stalas w kolejce a nie korzystalas ze swoich uprawnien to Twoja sprawa ale nie zgrywaj teraz wielce pokrzywdzonej... Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci 12.01.12, 12:12 Bo ludzie myślą że ich dzieci obchodzą kogokolwiek oprócz nich. Prawda jest taka że obchodzą głównie w zakresie tego jak na nich zarobić i ew. jak dołożą się do czyjejś emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.centertel.pl 12.01.12, 12:18 zgadzam się. Jestem w ósmym miesiącu ciąży i kiedy czekam normalnie w kolejce w kasie pierwszeństwa na końcu pani kasjerka mnie opieprza że się nie przepychałam. Natomiast jesli przeproszę te 15 osób z przodu "bo jestem w ciaży" to boje się popatrzeć do tyłu na reakcje... Jednak jeszcze nie spotkałam się z reakcjami oburzenia. Ludziom należy tłumaczyc, że jesli staneli w kasie pierwszeństwa to jeśli pojawi się osoba w ciąży czy kaleka to powinni/muszą (?) ja przepuścić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.multi-play.net.pl 12.01.12, 12:22 Niektóre po prostu chcą sobie oszczędzić niewybrednych komentarzy, które potrafią rzucić "życzliwi" ludzie. Jak jeden kiedyś taki usłyszałam, to nie mogłam uwierzyć, że można być aż tak chamskim. Szczególnie starsze Panie (i pewnie Panowie jak ten w artykule) potrafią przedstawić argumenty dlaczego masz siłę stać. A osobiście nie mam nic przeciwko jak dziewczyna w ciąży zwróci mi uwagę, że ma pierszeństwo, bo bywam "gapa" i czasem nawet nie wiem, że stoję w kasie pierwszeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barrlanka "bylam na zakupach z mezem i starszym dzieckiem" IP: *.2.pxs.pl 12.01.12, 15:07 Ty z dzieckiem mogłas wyjśc ze sklepu i usiąść na ławeczce (jesli była zima, to w środku, jak lato to na zewnątrz), a mąz mógł spokojnie odstac swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxyyyyyyyyyyzzz Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.play-internet.pl 12.01.12, 21:22 A mąż nie mógł sam zrobić zakupów? Czy może Pani szła jako "przepustka" do kasy bez kolejki??? Skoro tak ciężko to niech Pani nie chodzi na zakupy, mąż na pewno sam sobie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci 13.01.12, 01:20 Gość portalu: .................. napisał(a): > Kasa dla osob niepelnosprawnych i kobiet w ciazy?? FIKCJA! Ja w widocznej ciazy > (8mc) bylam na zakupach z mezem i starszym dzieckiem (wtedy 1,5rocznym w wozku > dzieciecym). zakupy robilismy przed poludniem (ok. 10tej, zeby uniknac tlumow) > w Carreffourze na Zakopiance. I co? Stalismy tez na koncu kolejki do takiej wl > asnie "specjalnej kasy". I co obsluga? Nic. Jakbysmy byli powietrzem. Taka jest > smutna rzeczywistosc.... Maz tez byl w ciazy? Nie rozumiem dlaczego maz nie mogl zrobic zakupow solo a Ciebie wyslac na spacer. Tu gdzie mieszkam nie ma zadnych specjalnych kas dla inwalidow i ciezarnych i jakos zyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
wolt-r Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci 13.01.12, 11:48 A w jakim to serialu pożyczano sobie dziadku na wózku inw., żeby mieć pretekst do zakupu poza kolejką? "Alternatywy 4"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachciało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.12, 11:26 Rozumiem samą kobietę w ciąży, z dzieckiem, czy niepełnosprawnego, natomiast na zakupach z mężem czy facetem to już lekko dwuznaczne choćby z punktu widzenia owego savoir vivre'u partnera (zabieranie kobiety na uciążliwe zakupy - zamiast zrobienia ich samemu) do tego dochodzą jeszcze inne aspekty - czy gdy w koszyku ciężarnej znajdują się np. dwie flachy gorzały - ma mieć ów przywilej czy też nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abc Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 12:17 Też o tym pomyślałam. Nie rozumiem, dlaczego babki robiące zakupy z facetami miałyby korzystać z pierwszeństwa. Ale nie rozumiem, jak można kobiecie z wielkim brzuchem lub małym dzieckiem nie ustąpić kiedy jest sama, nawet w normalnej, nieuprzywilejowanej kasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.01.12, 12:24 ja kiedyś miłam taką sytuację w przychodni do pobrania krwi, młody ojciec z może 3 miesięcznym wyjącym dzieckiem, spocony, czerwony zdenerwowany. ja jestem pierwsza w kolejce za mną 3 urocze panie mieszkające po przeciwnej stronie przychodni, wyszły po zakupy i na co miesięczne badanie krwi- zdążyły się wcześniej tym podzielić, i ostatni ojciec. jak zaproponowałam, żeby wszedł pierwszy mało mnie z wdzięczności nie pocałował, natomiast ja jak dowiedziałam się od uroczych krakowskich dam musiałam zając jego miejsce ponieważ odstąpiłam mu swoje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: Podpatrzone. Przywilejów w kolejce się zachci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.12, 13:05 Jasne że tak, to kwestia manier, wiesz jak mam pełen koszyk a staje za mną ktoś z trzema rzeczami na krzyż, to zwykle też puszczam przed siebie w myśl zasady szanuj czas swój i innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pukka pytanie!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.01.12, 11:51 mi się ostatnio zdarzyło właśnie w kasie dla niepełnosprawnych i kobiet w ciązy (nie jestem żandym z nich) ze za mną stała rodzina: ojciec, matka i dwoje dzieci 5,7 lat na co kasjerka powiedziała, że oni mają pierszeństwo bo są z dziećmi. na szczęście nie skorzystali bo bym mnie rozerwało na miejscu. Jak rozumiem i z chęcią nawet w normalnej kasie ustępuje niepełnosprawnym (szczególnie młodym, bo na ustąpienie przez dziadka czy babcie, którzy przyszli po pietruszkę i zaraz wracają na fotel nie ma co marzyć ) o tyle nie pojmuje dlaczego pełna rodzina z dużymi dziećmi miała by mieć pierszeństwo! CZY JEST TAKI ZAPIS PRAWNY CZY COŚ W TYM STYLU, KTÓRY DOKŁADNIE OKREŚLA KTO MA PIERSZEŃSTWO W TAKIEJ KASIE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Ciężarnej przywilejów w kolejce się zachciało? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.01.12, 12:49 W mojej przychodni jest kartka jak byk, że poza kolejnością przyjmowani są inwalidzi wojenni (zdaje się tylko wojenni), honorowi krwiodawcy i kobiety w ciąży... tylko byście Państwo zobaczyli miny przysłowiowych babć w moherowych beretach jak człowiek mówi, że jest krwiodawcą i wchodzi bez kolejki. Nie wiadomo co gorsze, czy napakowany dres, czy 20 zabijających spojrzeń i jakieś po cichu wypowiadane komentarze, że młody a pcha się bez kolejki. Odpowiedz Link Zgłoś
kalmar1967 Re: Ciężarnej przywilejów w kolejce się zachciało 12.01.12, 13:17 Jak kiedyś w przychodni w rejestracji (dowlokłem się z 39 stopni gorączki) pokazałem legitymację krwiodawcy i poprosiłem o przyjęcie poza kolejnością, (SCANMED na Galla), pani z rejestracji wyszła na korytarz i zapytała: Tu jest pan, który mówi, że jest krwiodawcą, czy państwo zgodzicie się go przepuścić?. Ponieważ kolejka nie wyraziła entuzjazmu, odczekałem swoje 2 godziny. I co z tego, że miałem prawo? Na szczęście ta rejestratorka już podobno nie pracuje - jak mi powiedziano "przeze mnie", bo się poskarżyłem w NFZ i u rzecznika praw pacjenta... Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: Ciężarnej przywilejów w kolejce się zachciało 13.01.12, 01:25 Gość portalu: Łukasz napisał(a): > W mojej przychodni jest kartka jak byk, że poza kolejnością przyjmowani są inwa > lidzi wojenni (zdaje się tylko wojenni), honorowi krwiodawcy i kobiety w ciąży. > .. tylko byście Państwo zobaczyli miny przysłowiowych babć w moherowych beretac > h jak człowiek mówi, że jest krwiodawcą i wchodzi bez kolejki Jezeli masz z oddawania krwi jakies profity Iniekoniecznie fiansowe) to raczej nie jestes juz "honorowym" krwiodawca. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Ciężarnej przywilejów w kolejce się zachciało? 12.01.12, 13:58 savoir vivre to jedna sprawa ale zastanawia mnie dlaczego w sklepach musza byc kilkunastominutowe kolejki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: partykurny Re: Ciężarnej przywilejów w kolejce się zachciało IP: 80.245.198.* 12.01.12, 14:48 bo to się sklepowi opłaca - dodatkowe kajerki kosztują a pozatym nudzący się kolejce klient zaczyna oglądać wyswaione przy kasie pierdoły i w końcu dorzuci do zakupów batnika/gume czy co tam innego Odpowiedz Link Zgłoś
annb Chwila chwilunia 12.01.12, 14:03 To sklep chce zrobić uprzejmość słabszym członkom naszego społeczeństwa, więc niech sklep się zajmie sprawnym wdrożeniem w czyn znaczenia-kasa pierwszeństwa. Wystarczy przeszkolony w asertywności pracownik obsługi, który w czasie dużego natężenia ruchu będzie przesuwał na poczatek kolejki tych, którym ta kasa ma służyc. Byłam parę razy świadkiem takiego zachowania na lotnisku w Balicach, gdzie pracownica wyłapywała matki z dziecmi i prowadziła na początek kolejki. Na pewno PR tego sklepu by zyskał. Bo jestem w stanie zrozumieć że kobieta w ciązy boi się poprosić o przepuszczenie ale od czego jest sprawny pracownik sklepu? Odpowiedz Link Zgłoś
okiem_krakusa Ciężarnej przywilejów w kolejce się zachciało? 12.01.12, 15:32 nad czy tu debatować, wiadomo że 90% klienteli tego typu sklepów to wieśniaki a co za tym idzie chamy, a jak wiemy coraz więcej tego typu osobników zamieszkuje nasze piękne miasto dziwi mnie tylko jedno że nie znalazł się nikt z mniejszości i nie nazwał tego dupka i im podobnych po imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Czy p.Dominika Maciejasz jest tą kobietą w ciąży? IP: *.ksi-system.net 12.01.12, 15:34 Bo jeśli nie, to pytam, dlaczego nie zwróciła uwagi bysiowi z wózkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Re: Czy p.Dominika Maciejasz jest tą kobietą w ci IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.12, 22:20 Maciejasz jest facetem. Nie ma szans: jako mężczyzna nie ma szans na ciążę, jako kobieta - na inteligencję. Proponuję poczytać artykuły zatytułowane d.m. i podzielić moją opinię. Jedynie słuszną, jak Michnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Ciężarnej przywilejów w kolejce się zachciało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.12, 15:47 Trzeba było zrobić zdjęcie tego prostaczka w puchowej kurtce. Nawet jeśli ukryjecie twarz - część ludzi by go rozpoznała...może wtedy by zmądrzał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Gdzie był mąż tek kobiety? IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 16:42 O ile niepełnosprawny powinien miec prawo zakupów bez kolejki, to pytanie czy kobieta w ciąży też. Oburzacie się że ktoś jej nie wpuścił? A dlaczego nie oburzacie się na jej męża, że nie zrobił za nią zakupów? To jest cwaniactwo, tak samo jak zabieranie dzieci w wóżkach na zakupy. Kobieta w ciąży, dziecko w wózku - dzięki temu nie trzeba stać w kolejkach, a tatuś z piwkiem w fotelu przed telewizore, albo siedzi sobie w samochodzie przed sklepem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Gdzie był mąż tek kobiety? IP: *.play-internet.pl 12.01.12, 16:50 ciąża to nie choroba, ale niestety społeczeństwo wyzute jest z wrażliwości i empatii dla człowieka. Więcej człowieczeństwa w człowieku proszę Państwa to dla pana który pyta o męża, czy opiekuna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gdzie był mąż tek kobiety? IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.12, 21:37 Gość portalu: gość napisał(a): a > tatuś z piwkiem w fotelu przed telewizore, albo siedzi sobie w samoc > hodzie przed sklepem. albo w pracy, albo 2m pod ziemią, albo niewiadomogdzie. Chodziłam do sklepu z małymi dziećmi w wózku, bo nikt inny nie zrobiłby mi zakupów. Trzeba nie mieć dzieci, żeby sądzić, że dzieci do sklepu zabierają cwaniary żeby krócej stać w kolejce. Postanie kilka minut w kolejce to prawdziwa przyjemność w porównaniu z chodzeniem po sklepie z ryczącym dzieckiem w wózku bo mu gorąco, nudzi się albo chce coś z półki, pilnowanie by wózkiem nie podjechać zbyt blisko półek czyli w zasięgu rączek dziecka (spróbuj w wąskich przejściach i mijance z innym wózkiem z przeciwka!) bo inaczej dziecko coś zrzuci albo zniszczy, pilnowanie zawartości w wózku, aby dziecko czegoś nie otwarło i wysłuchiwanie od już mówiącego dziecka "kup mi" 8 razy na minutę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Gdzie był mąż tek kobiety? IP: 78.9.156.* 12.01.12, 23:00 i tu się pytam: kazał ci ktoś dzieci rodzić????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkano Re: Gdzie był mąż tej kobiety? IP: *.as13285.net 14.01.12, 11:42 mała, na twój debilizm nie ma chyba lekarstwa. Takie jak ty, bezdzietne kobiety, z wyboru, nazywają leniwymi egoistkami, przez które święta Polska wymrze. Natomiast, te które rodzą dzieci w tym chorym kraju, poniewierają jak ściery i traktują tylko jak inkubatory. Dziwię się młodym Polkom, że chce im się rodzić dzieci dla TAKIEJ nacji, naprawdę szkoda zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1s2d3f Ciężarnej przywilejów w kolejce się zachciało? IP: *.197.158.213.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.01.12, 18:14 ciekawe jak przepchnąć wózek przez długie barierki przy kasach aby ominąć kolejkę i skorzystać z przywileju, bo suwnic tam nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Ciężarnej przywilejów w kolejce się zachciało? IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 18:34 ja nie widze pwoodu dla ktorego osoby w ciazy lub niepelnosprawne maja miec pierwszenstwo w jakichkolwiek kolejkach? owszem kjasy powinny byc RZYSTOSOWANE DO OBSLUGI takich osob ale dawanie tym osobom pierwszenstwa? co tym osobom daje fakt ze maja pierwszenstwo? skoro caly dzien biegaly po super/hipermarkecie i robily zakupy to stanie 5 minut dluzej w kolejce jest dla nich w jakis sposb krzywdzace? a moze wstydza sie stac wkolejkach? moze je to upokarza? to moze w ogole zrobmy kasy uprzywilejowane dla osob ktore maja raka, ktore maja anemie, dla osob ktore maja depresje etc. najlepiej niech kazdy [przychodzi do marketu z zaswiadczeniem od lekarza stwierdzajacym jak dlugi czas stania w kolejce jest dla takiej osoby akceptowalny a po jakim czasie stania w kolejce zdrowie takiej osoby ulega pogorszeniu Odpowiedz Link Zgłoś
pierzakowa Nie ma przepisów 12.01.12, 19:28 mówiących, że kobieta w ciąży, z dzieckiem lub osoba niepełnosprawna ma pierwszeństwo przy kasie. Są to wewnętrzne ustalenia sklepów. Dlatego przepuszczenie takiej osoby zależy tylko od naszej dobrej woli. Ja przepuszczam tylko gdy mam pełny koszyk, a za mną stoi ktoś z jedną lub dwiema rzeczami oraz gdy kobieta w ciąży lub osoba niepełnosprawna jest sama. Natomiast "wycieczek rodzinnych" z taką osobą NIE PUSZCZAM! Jeśli tak kochają bliskich, to niech ich nie ciągną do sklepu i nie wykorzystują ich stanu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkano w PRL-u było inaczej IP: *.as13285.net 12.01.12, 19:30 w sklepach, aptekach wisiały tabliczki informujące wszystkich jasno i wyraźnie, że uprzywilejowane w kolejce są kobiety w widocznej ciąży, niepełnosprawni i z małym dzieckiem i nikomu nie przyszło do głowy, żeby zablokować im drogę, czy nie ustapić miejsca w tramwaju. Pamiętajcie srole, że kalectwo może się przytrafić każdemu, a wasze matki też były kiedyś w ciąży, żeby was urodzić i żeby nie trud kobiet, to dzisiaj nie mielibyście możliwości pisać swoich głupot na forum. W Polsce chamstwo jest absolutnie wszechobecne i widać to bardzo wyraźnie w środkach komunikacji, czy sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciężarna Ciężarnej przywilejów w kolejce się zachciało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.12, 19:41 Sklep to jeszcze nic......., spróbujcie w 9 tym miesiącu iść do Kościoła na mszę zobaczycie ile chętnych chce ci ustapić miejsca...., ja ostanio doświadczam i niestesty jesli nie pójdę 0,5 godziny wcześniej to nie ma szans aby usiąść, wszyscy nagle nie widzą mojego wielkiego brzucha... ale do Komunii wszyscy idą .......smutna prawda niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxyyyyzzzzzzzzz Re: Ciężarnej przywilejów w kolejce się zachciało IP: *.play-internet.pl 12.01.12, 21:27 > i niestesty jesli nie pójdę 0,5 godziny wcześniej to nie ma szans aby usiąść, w > szyscy nagle nie widzą mojego wielkiego brzucha... ale do Komunii wszyscy idą . > ......smutna prawda niestety... A to teraz grzech nie ustąpić miejsca ciężarnej??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludi Re: Ciężarnej przywilejów w kolejce się zachciało IP: 78.9.156.* 12.01.12, 22:00 tak, według cięzarnych każdy powinien im dywany rozkładać, przenosić, podnosić, ustępować... bo one w ciązy ale ja się pytam czy ktoś im kazał zachodzić w ciąze! Odpowiedz Link Zgłoś