Dodaj do ulubionych

Dyrektorzy szkół tylko na dwie kadencje?

• Gość: Agnes Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza w szko... IP: 213.134.163.* 20.01.12, 21:07
      W przypadku szkół z sukcesami to bezsensowny pomysł.Jak coś działa to po co to psuć i dezorganizować?
      • Gość: Ech Re: Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza w sz IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.12, 23:52
        Jak to po co? PRZECIEZ KRAKOWSKIEMIEJSKIE DOBRE SZKOŁY ODBIERAJĄ KASĘ PRYWATNYM SZKÓŁKOM, np sasiadujacym z Nowodworkiem! KMonkurencje, dobra się wykupuje po to by ja zlikwidować!
    • Gość: Ech Re: Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza w sz IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.12, 23:37
      Nędzna, obrzydliwa prowokacja!!
    • Gość: mieszkaniec Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza w szko... IP: *.xdsl.centertel.pl 20.01.12, 23:41
      brawo, to wspaniały pomysł, siedzi taki 20 lat i myśli że to jego prywatny folwark, zatrudnia swoich, tworzą się koterie, dodatki dostają 'swoi'' a reszta nic nie ma do powodzenia i jest traktowana jak robol
      • Gość: Roch Re: Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza w sz IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.12, 23:50
        Pusta, głupia demagogia. Jak nie było netu to pewnie takie "łotkryfcze" teksty wypisywałes/as na scianach w klopie?
    • Gość: Krakowianka Świetny pomysł! IP: *.ghnet.pl 21.01.12, 23:17
      Ja cię chyba "przebiję" ......w Ogólnokształcącym Liceum Muzycznym kobieta siedzi już ponad 30 lat!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: korczak Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza w szko... IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 23:53
      Majac za soba pracę w kontroli placówek oświatowych w Krakowie przez ćwierć wieku uważam, że bezwzględnie należy wprowadzić dwukadencyjnośc na stanowisku dyrektora placówek oświatowych. Przyczyna: ogromna ilość wypaczeń, klikowatości, cwaniactwa, często też niefachowości, układowość pospolicie wystepująca w całej Polsce.A nawet nadużycia, czynów karalnych sądownie nie wykluczając.
      Śmiech pusty mnie ogarnia słysząc o związkach zawodowych dyrektorów, którzy w ten sposób chcą wykrzyczeć swoje rzekome racje i przyspawać się na wieki do swych foteli. Nie ma ludzi niezastąpionych!!! Zróbcie wreszcie z tymi chorymi praktykami porządek. Nauczycielom teraz nie dzieje się źle, zwłaszcza tym, którzy cwaniacko potrafili się okopać przy wieloletnich dyrektorach.
      • Gość: Roch Re: Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza w sz IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.12, 09:15
        No tomamy współautora bylejakości" ...,cyt.: kiczowatości słabszych szkół krakowskich. Co zrobiłeś "kontrolerze (wieloletni) oświaty" , zeby własciwie ocenić tych dyrektorów, którzy źle pracują ? Przecież twoja nadzorcza instytucja decydowała o powołaniu lub odwołaniu dyrektora, lub o tym, by nie wygrał konkursu! Normalną koleją rzeczy, jeśli jest tak jak napisałeś, to u CIEBIE było kumoterstwo, łapownictwo i nadużycia, dzięki którym powstawały jakieś koterie.
        To nie dyrektorzysą źli ale tzw. nadzór - psu na budę potrzebne kuratoria i ograniczone do finansowania wydziały oświaty. Swoja drogą, nikt nie zliczy błedów popełnianych przez urzedników, idiotyzmów wymyślanych przez rózne "organy" i marnowania pieniędzy przez Okręgowe komisje Egzaminacyjne - bo matury nadal są w szkołach kosztem lekcji nizszych klas.
        Taki głos jak twój, to dowód że za zły stan oswiaty ponoszą urzedasi.
        • Gość: Korczak Re: Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza w sz IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.12, 22:04
          Już po kilku słowach można się zorientować po której stronie barykady jesteś, to znaczy jesteś zagrożonym dyrektorem lub jednym z tych zauszników, którzy czerpią profity z układowości z dyrektorami wieloletnimi, a bo to nagródki, a bo to dodatkowe lekcyjki, tuszowanie Twojego obiboctwa i cwaniactwa!
          Cwaniactwa, m.in. dlatego, bo twierdzisz, że urzędnik oświaty miał znaczący wpływ na wybór dyrektora, udajesz, że nie znasz regulaminu wyboru dyrektora. Większość głosów mogą zdobyć nie przedstawiciele Kuratorium i Wydziału Edukacji, a właśnie pozostali, wiesz kto, a mogą sobie tych ludzi ustawić zainteresowani. Wiele razy było już tak, że z tego powodu "urzędasy" z KOS i WE przegrywali, będąc w mniejszości, bo tak niefortunnie opracowano i uchwalono konkursy na dyrektora. Między innymi głos Pani T. Starmach świadczy o tym, że władze oświatowe chciały ten błąd ustawodawcy naprawić, by nie mieć związanych rąk próbując te anomalie usunąć, a przynajmniej ograniczyć.
          I dobrze się dzieje, że choć późno, właśnie teraz władze oświatowe to swoje potknięcie pragną naprawić, tworząc ten przepis dwukadencyjności, ku niezadowoleniu takich ludzi jak Pan/i/, którzy są zainteresowani, by ten stan patologiczny trwał nadal.
          Nie ma ludzi niezastąpionych, a dyrektorzy z wieloletnim stażem dyrektorskim bardzo często są nieudolni, leniwi, zmęczeni, wycwanieni, bezkarni, podpierani przez rzesze ich wycwanionych zauszników, przeważnie bardzo miernych nauczycieli!
          • Gość: Roch Re: Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza w sz IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 13:42
            A czyimż Ty jesteś zausznikiem? Jakie nagródki i z czego?
            Nie uprawiaj populizmu i demagogii, wystarczy nam polityczna scena.
            Obibok? W kraju tylko państwowi, lub komunalni urzednicy na "posadkach" zasługują na to miano - baw się dobrze. Nie używaj proszę nazwiska tak szacownego jak Korczak. Stary Doktor nie zasłużył sobie na to, by Jego nazwiskiem podpisywał się były pracownik aparatu urzędniczego nadzoru. On tego nienawidził! W jednym masz rację - wiele jest w Krakowie takich szkół, gdzie cwaniactwo dyrektora pozwala mu tkwić w marazmie przez lata z usłużną kadrą. Ale to przecież to właśnie Twoja wina! Wszak wizytowałeś/aś/ WSZYSTKIE SZKOŁY !! I CO ? Teraz wypisujesz stek pretensji i pokazujesz swe zawiedzione ambicje i zawiść! Przegrałeś konkurs w charakterze "spadochroniarza" ? Przecież tylko o to dbało Kuratorium i Wydział Oswiaty! Pewnie, że niejednokrotnie szkoły broniły się przed takimi jak Ty! Policzmy - dwa głosy Kuratorium, 2 głosy Magistrat, po jednym Rada Pedagogiczna, Rada Rodziców i dwa Związki Zawodowe. W najlepszym razie, jeśli nie impas - to 4 na 5 9ale związki zawsze się ze sobą gryzą i chetnie chodzą na pasku....władzy, nie dyrektora). I co dalej ? Ano unieważnienie konkursu, jak w pewnym liceum, gdy wygrał nie ten co potrzeba! Tu nie chodzi o DWIE KADENCJE a uczciwą ocenę szkoły. Dobra szkoła broni się sama, ale JEST ŁAKOMYM KĄSKIEM dla spadochroniarzy. Złej nikt nie chce "tykać"! Kumoterstwo i kolesiostwo to domena władzy, nie szkół. Jeśli za tak marne pieniądze dyrektor ma się użerać dwie kadencje - to przepraszam, PO CHOLERĘ mu to! Lepiej ma każdy jego nauczyciel obłożony korkami! Korki u dyra, który uczy 4 godziny ?!
            Powołujesz się na głos pani S. Zgroza! Wszak to ona potworzyła w Krakowie sieć gimnazjów, nie licząc się z nikim i niczym. Do dziś pamiętam rozmowy z nią o zmianie lub korekcie decyzji, liczył się tylko interes koleżanek dyrektorek! W jej czasach każdy konkurs to była gra sił magistratu i danej szkoły, by nie dostać jakiegoś neudacznika ze szczebla. Faktycznie ludzie jej podobni, z takim doświadczeniem w kierowaniu oświatą dostaną w swe łapki mordercze, bolszewickie narzędzie!
            Na koniec, ja bym raczej proponował wprowadzenie jasnych i dostępnych dla wszystkich zasad samooceny i oceny szkoły. I od odpowiedniego pułapu tejże uzależniłbym kadencyjność, ale z pełną transparentnością i odpowiedzialnoscią za swoje urzednicze decyzje!
            • Gość: wenge Re: Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza w sz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 01:23
              Gratuluję, powiedziane dokładnie to co należało powiedzieć.
            • Gość: dystans Re: Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 05:12
              Jestem na stołku 2 kadencje. Mogę konkurs przegrać, mogę go wygrać. O tym już teraz decyduje organ prowadzący czyli gmina. Skład komisji konkursowej jest specjalnie zmieniony, o co prosili w wnioskowali m. in. dyrektorzy z OSKKO. Musi ktoś za wybory dobre i czy złe odpowiadać.

I taka jest już osoba (prawna) - to organ prowadzący - on ma głos decydujący.

Złych usuwać i to szybko, a dobrych pilnować jak źrenicy oka, bo nie ma gwarancji, że

Będę się tylko starać o to stanowisko w mojej szkole, tak, mojej i oczywiście naszej. Mojej, bo się z nią identyfikuję. Jeżeli przegram, pewnie to jakoś przeżyję, choć pewnie dla mnie będzie to porażka. Wrócę na etat - usunę z niego nauczyciela, co z tego, że dobrego. Ja też chcę pracować, wszak mam 50 lat na karku. Nikt mnie nie zatrudni.

Nie będę się dzielić tym, co umiem z nikim. Nie widzę takiej potrzeby. Nie mam parcia na stołek wszędzie i wszystkiego. Dzielę się swoimi doświadczeniami (do pewnego stopnia) na studiach z zarządzania. Identyfikuję się jedynie z moją szkołą. Gdyby mi dać 10 tys. miesięcznie - może byłaby to jakaś oferta.

Mówię głośno - dyrektor wieloletni winien dawać sprawozdanie z realizacji swojej koncepcji, winno to sprawozdanie być upublicznione, np. na BIP. Wtedy otwarłyby się może oczy.

Jako dyrektor dużego zakładu pracy (tak - zakładu pracy) zarabiam na rękę niecałe 4 000 i jestem w Krakowie raczej w górnej półce oświatowej. Nikt z tzw. menedżerów za takie pieniądze nie przyjdzie. Niech przychodzą młode wilki, niech się uczą i zdobywają doświadczenie, jak zdobędą i nauczą się tego, co ja już umiem - skończą się 2 kadencje. Tyle mniej więcej trwa wyszukanie prawdziwego dyrektora szkoły, który, jak pokazują badania, - nie jest i nie będzie menedżerem, chyba (wg koncepcji badań zachodnich i teorii) nie powinien nim być w 100%, a w świetle obowiązującego prawa jest zepchnięty w relacjach z organem prowadzącym do roli kasjera.

Zostać winni najlepsi (nie średni, których sporo) - ba, najlepszych się szuka długo. I kadencja to sprzątanie i reorganizacje, II kadencja to strategia stosowne a do miejsca podmiotu zarządzanego. Albo się to zacznie od nowa I i II, albo III kadencja, bo u dobrych dyrektorów jest okazją do robienia dalej ciekawych rzeczy.

Za jednej kadencji możesz zmiany wprowadzić tylko 5 razy, dlaczego? Ot, sztuka (wiedza i praktyka) zarządzania szkołą.

Wiele lat trwa rozpoznanie, zbadanie potrzeb nowej placówki, dlaczego - mówić nie będę, za to tu mi nie płacą.

Jeżeli chcecie tracić to, co bezcenne - doświadczenie, to promujcie dalej naiwne rozwiązania.

Wyrzućcie np. p. dyrektora Borgosza, wszak trzeba zmieniać... on ma układy - gdyby ten pracowity Człowiek nie był wiele lat na stanowisku, jego szkoła byłaby jedynie targanym przez burze okrętem.

Co do p. Staramch - popełniono błędy w sieci. To normalne. Dramatem jest to, że nie dało się przez wiele lat i nie da nadal poprawić.
              • Gość: alicja Re: Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza? IP: *.147.143.44.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.01.12, 01:16
                Oj biedny dyrektorze, aby coś zrobić potrzebujesz III kadencje.

Najlepszych się szuka długo - tu się nie zgodzę, najlepszych to się szybko sprowadza do poziomu, albo i poniżej.
                Zawiść w tym środowisku jest jak chleb powszedni.
      • Gość: Kicuś Re: Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza w sz IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 23:07
        W jakich ?

• Gość: izazet Re: Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza w sz IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.12, 22:18
        No to pora odejsc , juz dawno po dwoch kadencjach . W kuratoriach to koterii nie ma ?
    • Gość: zeta Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza w szko... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.12, 17:36
      Uwazam, że zmiana dyrektorów co 10 lat to trafiony pomysł. Nie ukrywam, ze dyrektorzy którzy "przyrosli"już do stołków są dobrymi fachowcami, ale jeżeli tak jest to niech pokżą co potrafią w innych placówkach. Skonczą się wtedy układy, układziki, a szkoły funkcjonować będą zdecydowanie lepiej. Wspaniali dyrektorzy nie bójcie się przecież w każdej szkole przydadzą się wasze pomysły.
      • Gość: wenge Re: Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza w sz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 01:25
        Załóżmy ,że zostaniesz dyrektorem firmy, rozkręcisz ją ( przyczyn że się uda jest wiele) i będzie hulała pełną parą, odniosłeś sukces, jesteś spełniony. Za sukcesem pójdą szacunek i gratyfikacje które Cię wpełni satysfakcjonują. Odejdziesz aby znowu się gdzie indziej wykazać ? I tak ze 3 razy w swoim życiu zawodowym? Brawo zawsze możesz zostać menelem- nieprawdaż?
      • Gość: dystans Re: Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 05:30
        Mnie wszak nie interesują inne szkoły. Dlaczego mam się dzielić z innymi? Tego nie rozumiem.

Dlaczego maja tracić ludzie i moi uczniowie ze szkoły obecnej przy ostrej konkurencji, bo inni będą czy mają zyskiwać? Dlaczego mam inwestować w inną (obcą mi emocjonalnie) szkołę? Dlaczego?

Mnie stołek dla stołka nie interesuje. Jestem człowiekiem wewnątrzsterownym - gratyfikacja musiałaby być bardzo duża, by podjąć się pracy w innej szkole i uczyć ludzi tego, co wiem, że cenne, trafne, skuteczne, efektywne, ale uderzy w moją obecną szkołę.

Nie cieszę się z błędów kolegów, popełniam błędy, ale nie przyłożę też reki, by wzmocnić konkurencję, która się obróci przeciwko naszej placówce.

Wybaczy Pani, ale to jest szaleństwo.
    • Gość: Maria Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? nareszcie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 09:14
      Bardzo dobrze, że teraz za to się zabierają.NIektórzy dyrektorzy mimo,że fatalnie zarzadzają nadal są na stołkach i przechodzą przez upolitycznione komisje konkursowe.Często prowadzą mobbing wobec swoich podwaładnych i uważają że są nietykalni. Nie mówiąc o tym, że słuchać cudzych rad nie potrafią ponieważ siebie uważają za najlepszych specjalistów, a mają problemy z interpretacją przepisów oświatowych.
      • Gość: Roch Re: Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? nareszcie IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.12, 10:47
        Mario!
        przecież to co napisałaś świadczy tylko o tym, ze są dobrzy i źli dyrektorzy. Po wprowadzeniu ograniczenia kadencji NIC SIĘ NIE ZMIENI! Nie w tym rzecz, byś miała satysfakcję, że Twoje nieciekawe doświadczenia z szefem odejdą w przeszłość. Przyjdzie lepszy ? Albo gorszy, nie będzie drogi rozwoju, tylko sztuczna cezura. Dwa lata i won. Po co się wysilać. Za to zyskamy plejadę miernych "obskakiwaczy" placówek i przechowalnie nieudaczników przez jedną kadencję, bo na drugą się pewnie nie załapią.
        • Gość: dystans Re: Dyrektorzy szkół tylko na dwie kadencje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 19:33
          Może jeszcze inaczej - Pani Mario, kto się za to zabiera? Nie mogę zrozumieć: jacy "oni"? Może odbierze Pani to za atak, ale najzupełniej poważnie Pani przekazuję, że nie ma takiego pomysłu, ba, nawet grupy roboczej przy MEN czy ORE. To kaczka dziennikarska p. Radwana z Rzepy, którą podjęła p. Szpunar, by w szkołach wrzało.

W szkołach nie wrze. Nie ma burzy.
          • Gość: Wojtek Re: Dyrektorzy szkół tylko na dwie kadencje? IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.12, 21:20
            Nie, nie Dystansie, pomysł jest, co prawda "autorski", ale MEN zamówił te badania, zaś "na warsztat" badania i sugestie wchodzą w Lutym. I to jest fakt, taką informację można uzyskać bez kłopotu "u źródeł". Prawda tylko, że od tego opracowania droga do zmian, o ile będą, jest bardzo daleka.
            • Gość: dystans Re: Dyrektorzy szkół tylko na dwie kadencje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 21:47
              Tak. Dokładnie. Wiem, bo mam zaproszenie do takiej grupy roboczej.

Żadnych onych nie ma - ale status prawny dyrektora SZKOŁY musi się zmienić, jednak nie ma mowy o likwidacji kadencji, dwu-trzech, itp. P. Szymon Więsław poleciał po bandzie i wywnioskował sobie, co założył. Dowodu na to nie znalazł, ale poklask uzyskał.

O wiele cenniejsze są 2 pozostałe raporty ze strony ORE - o statusie prawnym dyrektora szkoły (np. ze organ prowadzący sprowadza dyrektora do roli kasjera, pyszne!)

Kasjerami przestają być natomiast ludzie odważni - nie młokosy zależne od kaprysu waaadzy.

• Gość: Wojtek Re: Dyrektorzy szkół tylko na dwie kadencje? IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.12, 11:10
                Absolutnie masz rację, nic dodać, nic ująć! To dobrze, że takie osoby jak Ty będą pracować nad tym raportem i wnioskami :)
    • Gość: mapi7 Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza w szko... IP: *.mnc.pl 29.02.12, 15:56
      Bezdennie głupi pomysł!!!!
      4 -tą kadencję jestem dyrektorem tej samej szkoły, która jest jedną z najpopularniejszych placówek szkolnych w mieście, obleganą przez rodziców z dziećmi.
      Znowu jakieś mądrale , które nie mają pojęcia o oświacie pchają łapy tam , gdzie nie potrzeba.
    • Gość: Prawdzik Koniec prywatnych folwarków w szkołach publicznych IP: *.xdsl.centertel.pl 13.05.12, 16:39
      Super pomysł, by wreszcie zerwać układziki w szkołach i żeby szkoła była z prawdziwego zdarzenia. Dyrektorzy często licząc na poparcie nauczycieli, zaprzyjaźniają się z nimi i przymykają oczy na różne nieprawidłowości. Kuratoria z zasady lubią spokój i niedzianie się czegokolwiek, więc też nie widzą niczego co widać gołym okiem.Uczniowie widzą i słyszą to i owo, ale nie mają głosu i jest jak jest, ale tak nie powinno być i może wreszcie coś się zmieni.
    • Gość: gość Dyrektorzy tylko na dwie kadencje? Burza w szko... IP: *.jmdi.pl 24.04.13, 16:33
      Bardzo dobre rozwiązanie. W szkołach tworzą się kliki i układy, a dyrektorzy myślą, że są bezkarni. Bardzo często wykorzystując swoją pozycję manipulują ludźmi, którzy boją się o prace i są na każde zawołanie. Taka sytuacja czasami potrafi trwać latami. Oby jak najszybciej!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka