Dodaj do ulubionych

Zaprotestują z zaklejonymi ustami przeciwko ACTA

25.01.12, 00:22
I pomyśleć, że cała awantura wynikła z tego, że nie będzie można oglądać seriali online :)

Gdyby nie to nikt by nawet nie zauważył wprowadzenia tego dokumentu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Łobziak Nie oglądam seriali, a jestem przeciwko ACTA IP: *.noc.fibertech.net.pl 25.01.12, 01:25
      I to od samego początku. Używam wyłącznie legalnego oprogramowania, nie ściągam muzyki i filmów z internetu. Chciałbym napisać, że nie jestem piratem, ale tak naprawdę nie wiem co dziś oznacza termin "piractwo", szczególnie dla "tzw. obrońców treści". Mimo usilnych starań nie jestem w stanie stwierdzić, czy w którymś momencie mojego życia nie naruszyłem szeroko rozumianych przez nich "praw autorskch", albo przynajmniej tego do czego "prawa" sobie uzurpują. Nie wiem czy dla nich nie jestem piratem bo np. oglądam teledyski i filmiki na youtube, podsyłam tu na forum linki do innych stron, publikuję własne materiały gęsto okraszone cytatami, gram w domu na gitarze covery znanych utworów i nawet czasem je sobie nagrywam. Ba, u rodziców leży jeszcze trochę bibuły z drugiego obiegu w PRLu, która kompletnie omijała prawa autorskie. No i czytałem Biblię, a nie wiem czy wydawca zapłacił apostołom należne tantiemy. W "duchu ACTA" powinien się był przecież upewnić, że nie wspóluczestniczę w przestępstwie.
    • Gość: Andrzej Tusk kłamczuszek .... IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.12, 01:48
      pclab.pl/news48509.html
      I to jest cały Tusk i jego świta .... plus dziennikarzyny na jegom usługach.
      • Gość: Łobziak Google Cache nie kłamie... IP: *.noc.fibertech.net.pl 25.01.12, 01:54
        webcache.googleusercontent.com/search?client=opera&rls=en-GB&oe=utf-8&gbv=1&sei=DY8cT-7VHcKgOrS_saEL&hl=en&q=cache:BPbNpwJNokUJ:http://www.pi.gov.pl/PARP/chapter_86198.asp?soid=AD169363BD3349D388F09D9FCB1BBCDA+http%3A//www.pi.gov.pl/PARP/chapter_86198.asp%3Fsoid%3DAD169363BD3349D388F09D9FCB1BBCDA&ct=clnk
    • aarvedui nie będzie też można kupować tańszych zamienników 25.01.12, 02:11
      oldtime napisał:

> I pomyśleć, że cała awantura wynikła z tego, że nie będzie można oglądać serial
      > i online :)
      >

nie będzie też można dowolnie kupować tańszych zamienników...
      toneru do drukarek
      części samochodowych
      tańszych leków generycznych
      żywności i organizmów żywych choćby częściowo objętych patentem
      i wielu innych produktów.

ACTA dosięgnie po kieszeni każdego leminga, choćby nie wiem jaki był tępy i utrzymywał, że to chodzi o "piratów" a nie jego.
    • Gość: imd mocne argumenty IP: 77.236.24.* 25.01.12, 07:33
      zaraz, chwileczkę.. przecież pan minister Zdrojewski ogłosił, ze konsultacje społeczne były, nawet "szerokie" - po cóż więc dalsze, skoro te wcześniejsze wystarczyły by ratyfikować umowę? pan minister Boni oświadczył, że nasze prawo jest nawet bardziej restrykcyjne niż to wynikające z ACTA - to po co ACTA sygnować? pan premier zaś powiedział, że skoro ACTA przyjmują wszystkie kraje, to Polska też musi. To są argumenty, które muszą przemówić. Mocne.
    • Gość: _=_ ACTA - sukces POlskiej prezydencji IP: *.nsystem.pl 25.01.12, 09:21
      2011/12/20 13:41:07
      ACTA sukcesem polskie prezydencji

Polska prezydencja może pochwalić się kolejnym sukcesem. Jak poinformowało Ministerstwo Gospodarki, Rada UE podjęła decyzję o podpisaniu umowy handlowej dotyczącej zwalczania obrotu towarami podrobionymi. Resort podkreślił, że był to jeden z jego priorytetów obranych na okres polskiego przewodnictwa w Radzie Unii.

W dobie globalnej gospodarki, europejscy przedsiębiorcy, naukowcy oraz przedstawiciele branży kreatywnej narażeni są na kradzież ich dorobku oraz podrabianie produktów. Unia Europejska stara się z tym procederem walczyć i postanowiła podpisać umowę, która obowiązywać będzie na terytorium 27 państw członkowskich UE oraz Australii, Kanady, Japonii, Republiki Korei, Meksyku, Maroka, Nowej Zelandii, Singapuru, Szwajcarii oraz USA. Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) to porozumienie bazujące na regułach WTO. Jak podkreśla Ministerstwo Gospodarki zapobiega ono głównie naruszeniom własności intelektualnej, bez względu na rozmiar prowadzonej działalności gospodarczej, w szczególności w sektorach takich jak rolnictwo, przemysł, sztuka, kultura i nauka. To właśnie branże kreatywne narażone są najczęściej na walkę z nielegalną kradzieżą dorobku oraz własności intelektualnej. ACTA zmniejsza tym samym ryzyko strat ponoszonych przez polskie przedsiębiorstwa z tytułu sprzedawania przez inne podmioty podrobionych produktów i wdrażania nielegalnych rozwiązań.

Korzyści związane z podpisaniem porozumienia są szerokie. Zaliczyć do nich można chociażby możliwość zachowania konkurencyjności europejskich przedsiębiorców, jak również pozytywny wpływ na zatrudnienie w UE i relacje handlowe z krajami trzecimi. Tym bardziej cieszy rola jaką w tym procesie odegrała Polska, a w szczególności przedstawiciele Departamentu Polityki Handlowej Ministerstwa Gospodarki, którzy w drugim półroczu przewodniczyli pracom Komitetu ds. Polityki Handlowej UE (TPC). Jak zauważa MG, Komisja odegrała wiodącą rolę w procesie uzgodnienia możliwości wyrażenia zgody Rady UE na podpisanie dokumentu.

Teraz umowa zostanie skierowana do rozpatrzenia przez Parlament Europejski.
    • eluniabo Zaprotestują z zaklejonymi ustami przeciwko ACTA 25.01.12, 11:23
      Szkoda, ze Polska zawsze, tak gra, jak jej USA zaspiewa :(
    • Gość: autor Re: Zaprotestują z zaklejonymi ustami przeciwko A IP: *.kracen.hor.net.pl 25.01.12, 20:43
      Brawo. Ignorancja nigdy nie wychodzi z mody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka