Dodaj do ulubionych

Park Kulturowy - przepisy zmieniają Stare Miasto

IP: *.hewitt.com 23.03.12, 08:12
Mam nadzieję, że ta akcja się powiedzie i będzie miała działanie długofalowe - żeby ludzie w końcu zrozumieli, że Stare Miasto tworzy całość estetyczną. A nie jakieś okulary w prywatnej bramie i facet się dziwi, co one komu przeszkadzają. A przeszkadzają bo wyglądamy jak slumsy trzeciego świata. To samo czasami (przepraszam za wyrażenie) niedomyci sprzedawcy obwarzanków i ich brudne wózki. Ale jasne, mój ogródek/wózek/brama jest najmojszy i moje prawo do zarabiania kasy najważniejsze, co mnie tam zabytki, unesco, kultura, estetyka. Już to słyszę - a co tam jedna babinka robi różnicę. A robi bo siedzi na widoku i handluje. Zresztą mamy już precedens "babinki", która z nieśmiałej sprzedawczyni serków stała się hersztem przejścia podziemnego Planty - Dworzec. To przerażające, jak bardzo stoczylismy się i zchamieliśmy jako społeczeństwo, nie ma już nic oprócz kasy kasy kasy. Przykre.
Obserwuj wątek
    • Gość: marian Park Kulturowy - przepisy zmieniają Stare Miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 08:20
      Kampanię informacyjną? Chyba dezinformacyjną? Przecież u tych bucefałów niczego się nie można konkretnego dowiedzieć, jeden urzędnik mówi tak, inny inaczej. Nie wiadomo kogo słuchać. Ja swoje stoisko już zamknąłem, chociaż część stoisk w bramach może podobno zostać. Nie wiadomo dokładnie na jakich zasadach. Podobno pan plastyk miasta ma decydować co się dzieje WEWNĄTRZ kamienicy! O ile mogę zrozumieć szyldy oraz fronty kamienic, to ingerencja w to co kto sprzedaje w środku jest moim zdaniem sporym nadużyciem.
      • Gość: aaa Re: Park Kulturowy - przepisy zmieniają Stare Mia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 10:01
        o ile tego syfiastego wnętrza z okularami nie widac od ulicy - to zgoda. jeśli widać - no to sorry floriańska i inne to nie bazar dla chińszczyzny.
    • Gość: on Re: Park Kulturowy - przepisy zmieniają Stare Mia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 08:23
      A może u Ciebie w domu kolego miasto będzie decydowało co masz robić? Jeśli miasto chce wprowadzać rozwiązania to niech znacjonalizuje wszystkie kamienice i decyduje o swojej własności.
      • momy Re: Park Kulturowy - przepisy zmieniają Stare Mia 23.03.12, 12:09
        Tylko że my nie mówimy o ty, co biznesmen z Ratuszowej robi w swoim domu, ale na Rynku krakowskim. Taka drobna, ale istotna różnica.
        • Gość: Krakuska 1 Re: Park Kulturowy - przepisy zmieniają Stare Mia IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.12, 15:01
          Życzę Panu z Ratuszowej wygranej i trzymam kciuki. Dziękuję za fantastyczne koncerty, jakie Pan organizuje. Pozdrawiam. Powodzenia
    • Gość: tonny Re: Park Kulturowy - przepisy zmieniają Stare Mia IP: *.60.citypartner.pl 23.03.12, 09:43
      popieram, jak sie chce handlować w obrębie Starego Miasta to trzeba coś "od siebie dac" i jakoś sie ogarnąć!
      • Gość: zasmucona Re: Park Kulturowy - przepisy zmieniają Stare Mia IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.12, 15:04
        widziałam jak wielu sprzedawców wiele dobrego ,dawało od siebie miastu i turystom, a wręcz wyręczało miasto w jego obowiązkach. Cóż, nieprzemyślane decyzje urzędników zabijają w zarodku wiele wartościowych inicjatyw przedsiębiorców.
    • Gość: MW Bojkotować Ratuszową! IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.12, 10:00
      Bojkotować Ratuszową!
      • Gość: BS nie bojkotować Ratuszowej IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.12, 15:07
        tylko wspierać !!! Komu przeszkadza ładny większy ogródek na jednym z największych rynków Europy ??? Nie róbcie skansenu z żywego miasta.
    • Gość: benevolo Koluszki czekają na krakowskich "biznesmenów" IP: *.ghnet.pl 23.03.12, 10:30
      Szykujący się do protestowania „przedsiębiorcy” udają, że nie wiedzą dlaczego chcą rozwijać swoje geszefty akurat w Krakowie a nie np. w Zgierzu. Więc im podpowiem: bo w Krakowie jest dużo turystów, na których „przedsiębiorcy” robią interes. Ale dlaczego w Krakowie a nie w Zgierzu jest dużo turystów? Czyżby zwabiła ich do Krakowa niespotykana gdzie indziej możliwość kupienia sobie okularów słonecznych, bajgla i piwa? Oczywiście – nie. Kraków przyciąga turystów swoją urodą architektoniczną. A ta uroda ginie pod tandetą zalepiającą i wypełniającą ulice tego pięknego miasta. Oberżysta spod Ratuszowej Wieży powinien wiedzieć, że do Krakowa ludzie przyjeżdżają nie po to aby oglądać parasole z jego piwogródka lecz po to, aby oglądać m.in. Ratuszową Wieżę, którą on swoimi parasolami już częściowo zasłania, a chce jeszcze więcej
      Wolność gospodarcza nie jest abstrakcją pozbawioną granic. Miasto określiło te granice w sposób demokratyczny i „przedsiębiorcy” muszą te granice respektować, jeśli chcą korzystać z możliwości komercyjnych jakie stwarza w Krakowie ruch turystyczny. Obowiązkiem miasta jest natomiast dbanie o to aby zalew tandety nie przekraczał granic przyzwoitości. M.in. po to, aby zalew tandety nie odstraszał od Krakowa i nie doprowadził do zmniejszenia się ruchu turystycznego.
      Kraków z handlem ulicznym, kebabami, fast-foodami, tandetnymi szyldami i ogłoszeniami reklamowymi itd ma juz w niektórych miejscach (np. Droga Królewska) nastrój orientalnego souku lub zaplutej dzielnicy rozrywki w mieście portowym. Te wszystkie drobne geszefty żerują na walorach miasta, niszcząc jednocześnie te walory. Jeśli któryś "przedsiębiorca" nie jest w stanie tego zrozumieć, powinien szukać swej szansy np. w Koluszkach , gdzie z całą pewnością są lepsze niż w Krakowie warunki dla założenia choćby i wielohektarowego ogródka piwnego blisko centrum.
      • Gość: mi_ma Re: Koluszki czekają na krakowskich "biznesmenów" IP: *.xdsl.centertel.pl 23.03.12, 11:55
        Gratuluje tekstu, zwięźle rzeczowo i w samo sedno.
      • momy wszystko się zgadza, poza jednym 23.03.12, 12:07
        W Krakowie są obwarzanki, a nie bajgle. Bajgle to w Warszawie. Albo na Kazimierzu, ale to zupełnie co innego.
      • Gość: telegram Re: Koluszki czekają na krakowskich "biznesmenów" IP: *.ghnet.pl 23.03.12, 12:29
        Brawo! Trafiłeś w samo sedno!!!
      • tuor Re: Koluszki czekają na krakowskich "biznesmenów" 23.03.12, 12:47
        Celnie i bez niepotrzebnych emocji :). Popieram :D .
      • Gość: handlowiec Re: Koluszki czekają IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.12, 15:11
        do benevolo : bzdury Pan/Pani piszesz
    • momy wolność gosp. można mieć w swoich 4 ścianach 23.03.12, 12:05
      W miejscu publicznym, bądź takim, które w jakikolwiek sposób oddziałuje (choćby wizualnie) na przestrzeń publiczną, jest się ograniczonym dobrem publicznym, jaśnie państwo biznesmeństwo.
    • Gość: Jan Park Kulturowy - zmiany Starego Miasta. Zegar tyka IP: *.ip.netia.com.pl 23.03.12, 13:21
      Jak panowie "byznesmeny" chcą sprzedawac swoje skarpety i okulary razem z kebabem to można przecież wynająć stoisko w dowolnej galerii w mieście. A nie w zabytkowym centrum wystawiać reklamy które razem tworzą krajobraz rodem z bangladeszu czy innego pekinu.
      • Gość: Polak Re: Park Kulturowy - zmiany Starego Miasta. Zegar IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.12, 15:17
        szanowni poplecznicy uchwały o Parku Kulturowym, czy w ogóle wiecie o czym mówicie ? Ta uchwała dotknęła wszystkich przedsiębiorców, nie tylko sprzedawców skarpetek. Ograniczyła wpływy do budżetu miasta, możliwość inwestycji, uniemożliwiła uczciwą pracę setkom studentów. Najpierw trzeba poznać CAŁE zagadnienie, aby móc zajmować rozsądne stanowisko.
    • Gość: Kuku Kraków okiem turysty IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.12, 16:11
      www.flickr.com/photos/8082237@N05/6859801226/
      www.flickr.com/photos/michoch/7004376067/
      www.flickr.com/photos/alexbaranov/7004331177/
      www.flickr.com/photos/alexbaranov/6857911276/
      www.flickr.com/photos/16466071@N02/6854156590/
      wylew tandety, naciągaczy i krypto żebractwa. Oczywiście bez kasy fiskalnej...

No i ciekaw jestem czy zniknie kryptoreklama na oczoje* parasolach RMF FM.
      • Gość: też turysta Kraków okiem innego turysty IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.12, 15:40
        coś zbyt tendencyjne te zdjęcia, robione jesienią ( kurtki) i latem ( ludzie w japonkach). To jednak Ty turysta tu wracasz :) Ja też często tu wracam, ale na moich zdjęciach Kraków jest ciekawy, atrakcyjny, wielobarwny i urokliwy.
    • Gość: Wojto Park Kulturowy - zmiany Starego Miasta. Zegar tyka IP: *.180.200.20.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.03.12, 17:43
      Mnie przyslali ,ze mam napis na jednym oknie /maly/i na drugim oknie /maly/ a caly bank w rynku oklejony Chuckiem Norisem.Mieszkancow juz z centrum pogoniono biznes tez sobie pojdzie a zostana wam np.na Grodzkiej lokale frontowe w,ktorych beda siedzieli urzednicy skarbowi bo galerie i sklepy juz wygonili.Zobaczcie jak pieknie wygladaja puste lokale wieczorem zaklejone papierem lub folia stojace juz tak od wielu miesiecy-oczywiscie szyldow zadnych nie ma.Pozdrawiam wszystkich obroncow pieknego starego miasta i mam nadzieje ,ze nie podniosa wam podatkow ,aby placic bezrobotne dla setek ludzi ,ktorzy ciezko po tych bramach tyraja na zycie.
      • Gość: Solidarny Re: Park Kulturowy - zmiany Starego Miasta. Zegar IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.12, 15:44
        solidaryzuję się w pełni z " przedmówcą". Szkoda miasta, które bzdurne przepisy niszczą. Szkoda pracowitych ludzi, którym miasto odbiera chleb . Zaznaczam, że rozumiem dobrą ideę, ale likwidując to co złe RÓWNIEŻ zlikwidowano BARDZO wiele dobrego.
    • Gość: Krakuska Park Kulturowy - zmiany Starego Miasta. Zegar tyka IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.12, 16:42
      Miała być likwidacja paskudnych szyldów i przykładów bezguścia, zlikwidowano też piękne dowody promocji dziedzictwa kulturowego i historycznego Krakowa. Ot, "wylano dziecko z kąpielą". Chce się krzyczeć parafrazę "Boże chroń nas od przysłowiowych przyjaciół Krakowa, bo z wrogami poradzimy sobie sami". Kraków po takich totalnych restrykcjach stanie się pustynią i odludziem. Dziś szłam przez centrum. Pochowane piękne stare mapy Krakowa, widokówki, nie widzę pracujących studentów. Czy ja mieszkam w skansenie ??? Zamiast ładnej wystawy sztuki ludowej są w tym miejscu pijący "panowie" i załatwiają swoje potrzeby fizjologiczne. Kawiarnia przy ratuszu ma o połowę zmniejszony ogródek, gdzie będą te wspaniałe koncerty, które tam były ? Inni nie mają ekspozycji przedsklepowych. Komu zależy na zniszczeniu handlu i przedsiębiorczości w Krakowie ? Z czego będą wpływy do budżetu państwa i miasta ? Szanowni urzędnicy, a z czego będą wasze pensje ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka